2020-11-07 162 浏览
每次經過呢間店,都想試,但驚無位,見openrice有得book, 就立即book去試下,環境舒服,食物精緻又好食,主菜同甜品都正,不過可惜我唔飲coffee, 試唔到!但只係食物同環境都值得再去!

2020-11-06
2020-10-05 3938 浏览
💛 #太子 #Dawn之前打咗一次呢篇食評唔見咗, 唔知係咪自己大頭蝦del咗, 好傷心🥺😭 不過嗰日食得好開心🥳🥳 難得約咗 @shellyoueat 一齊食晚餐, 我哋揀咗呢間靚靚café🥰🥰 呢度以白色為主色調, 環境好簡潔乾淨, 加上每張枱都有花樽, 影相好靚好有感覺💐🐣 烤釀雞胸 ($108)烤釀雞胸係我最鍾意食嘅一樣餸🥰 有兩塊脹卜卜嘅雞胸, 入面塞滿咗超多嘅芝士白菌煙肉, 好有驚喜🤩 而且雞嘅肉質都絕對唔鞋, 超級推薦😋 伴碟嘅有沙律菜同粟米餅連「水波蛋」, 水波蛋一粒圓圓嘅好可愛, 之後吉穿佢連埋粟米餅一齊食都好夾🥰 呢味餸雖然有芝士, 但整體感覺都好健康, 又有足夠嘅蔬菜同蛋白質, 好適合注重健康同減肥中嘅人😝 而且真係好好食咖, 係我最推薦嘅一樣嘢!!!🍳 北非焗蛋 ($88)北非焗蛋都好驚喜, 佢除咗蛋之外仲有超多材料, 有雜菌、鹹牛肉、粟米、芝士、薯仔粒等, 超豐富😝 食落感覺有啲似高級番茄肉醬, 但佢唔係肉醬而係牛肉粒😗 最驚喜嘅係, 切開焗蛋嘅中間, 有啲位置係會有流心蛋添咖! 究竟係點做到咖😱😍 呢個焗蛋仲配咗三片法包同沙律菜上, 可以不啲焗蛋上法包一齊
💛 #太子 #Dawn

烤釀雞胸

🐣 烤釀雞胸 ($108)

北非焗蛋

🍳 北非焗蛋 ($88)
北非焗蛋都好驚喜, 佢除咗蛋之外仲有超多材料, 有雜菌、鹹牛肉、粟米、芝士、薯仔粒等, 超豐富😝 食落感覺有啲似高級番茄肉醬, 但佢唔係肉醬而係牛肉粒😗 最驚喜嘅係, 切開焗蛋嘅中間, 有啲位置係會有流心蛋添咖! 究竟係點做到咖😱😍 呢個焗蛋仲配咗三片法包同沙律菜上, 可以不啲焗蛋上法包一齊食, 另一種風味😋

馬鈴薯糰

🥔 馬鈴薯糰 ($98)
馬鈴薯糰係shell最鍾意嘅一味餸😚 我都係第一次食, 感覺好特別! 馬鈴薯係一粒粒細細粒嘅, 食落一啲都唔似薯仔或者澱粉質, 真係會令人一粒又一粒咁食落肚🤪 佢嘅口感好煙un, 好似糯米糍咁! 個汁嘅味道都調得好好, 入面有煙肉、白菌、洋葸等等, 好creamy好好味🥰

Carrot  cake

🥕🍰 Carrot cake ($45)
Carrot cake一定要同朋友分享呀, 佢好大舊, 如果一個人食可能會有啲膩, 兩個人分就啱啱好🥰🧡 我係第一次食carrot cake, 唔知其他係唔係咁, 但我覺得呢件cake嘅質感係比其他蛋糕較為鬆散, 感覺都係比較健康, 可能比較少牛油等材料(?) 😌 蛋糕入面見到有好多紅蘿蔔絲. 但食落又唔會覺得自己食緊蘿蔔嘅嘢🤣 味道方面就偏甜少少, 但整體感覺都係健康又好味~ 同埋佢真係好大件, $45都唔算貴🧡

Match  latte
Lemonade

☕ Match Latte
🍹 Lemonade

因為cafe比較早閂門, 我哋嗰日食得有啲趕, 不過食物好好味, 可以同shell食好開心😋 下次再約啦🥰💛💛
2020-09-29 435 浏览
Weekend專程嚟到位於太子嘅Dawn食Brunch,10:30開門,11:30嚟到已經坐滿晒,唔想等位嘅就要早啲嚟啦!不過佢哋嘅食物絕對唔會辜負食客嘅期望😋。.馬鈴薯糰🥔 Gnocchi HKD98Dawn嘅Pasta只得四款,其中Gnocchi似乎係客人喺度必點嘅Main dish。Gnochhi即係用薯仔同麵粉做嘅意大利🇮🇹傳統麵食,有淡淡嘅薯味同麵粉香,煙煙韌韌。由於好食嘅Gnochii薯仔同麵粉嘅比例要相當準確,又要用人手一粒粒搓出嚟,多數係高級餐廳先有,喺香港唔係好多文青cafe會見到。.一上枱已經聞到好香嘅卡邦尼味,原來係店家自家製嘅田螺忌廉汁。食落首先會品嘗到Bacon嘅油脂香🥓同忌廉嘅奶香🥛,跟住係黑松露帶岀嘅菇菌味🍄,仲有保持微脆嘅洋蔥粒🧅,所有配料同味道恰到好處。馬鈴薯糰都相當唔錯,口感煙煙韌韌,配上田螺忌廉汁好夾,醬汁亦好Rich好Creamy,份量仲幾多添。.蒜片辣椒意粉🧄 Aglio Olio HKD98另外我哋就揀左蒜片辣椒意粉,側邊配左幾隻煎過嘅鳳尾蝦,面頭仲有隻溫泉蛋同唐辛子絲。.Aglio Olio🍝其實就係主要用香蒜同橄欖油煮嘅意粉,同酸甜嘅蕃茄
馬鈴薯糰🥔 Gnocchi HKD98
蒜片辣椒意粉🧄 Aglio Olio HKD98
Aglio Olio🍝其實就係主要用香蒜同橄欖油煮嘅意粉,同酸甜嘅蕃茄汁、充滿奶香味嘅白汁唔同。好食嘅Aglio Olio亳不油膩,唔會食到你一口油,而係充滿蒜香同已被意粉所吸收嘅油香。Dawn嘅蒜片辣椒意粉就做到依個效果啦! 配埋面頭嘅溫泉蛋,蛋黃緩緩流落嚟,好滿足啊~~ 但雖然係叫蒜片辣椒意粉,意粉味道唔算辣,反而辣味集中喺唐辛子絲🌶。另外意粉質感都腍咗少少,如果做到Al Dente就更加好啦! 但朋友不愛蕃茄汁同白汁,偏好橄欖油煮嘅意粉,所以佢就好滿意依款意粉。
Dawn真係俾到我哋好大驚喜,兩個主菜都好好味,下次我哋仲想試埋北非焗蛋🥚,一個源自摩洛哥、中東嘅菜式。同埋依度嘅咖啡☕️都好香,原來店主以前跟過名師學藝,大家嚟到太子都不妨試下Dawn💛。不過留意返,用餐時間為1小時15分,大家未必食完可以坐喺度好耐😣。
Follow us on ig - Foodastics
2020-09-28 366 浏览
#foodhkdiscoverer黃店_太子💛—個cafe 細細間🙈裝修得好靚😍d野食整得好有心機😺都幾多人食😳所以去之前記得訂位👌🏻—烤釀雞胸($108) 食落幾有驚喜🥰個擺盆好豐富🤫有沙拉🥬粟米餅🌽水波蛋🥚同雞胸肉🍗真係唔洗驚食唔飽🤪個雞胸肉入面釀左蘑菇煙肉同芝士🤭個味道超夾🤓個雞幾滑一d都唔鞋😜個味都調得唔錯,唔會太膩😝值得一試!至於個粟米餅超多粟米🤩食落幾香口幾特別,甜甜地配埋個水波蛋食好juicy😙d 沙拉菜都幾新鮮🤪成個菜味道都幾有驚喜,健康得來又飽肚👍🏻—價錢: 💋💋💋💋味道:💋💋💋💋💋抵食:💋💋💋💋環境:💋💋💋💋💋. ——地點:Dawn (太子)地址:太子花園街233-235號偉雄大廈地下A號舖營業時間:10:30-20:30.—#太子 #黃店 #西餐 #香港 #00s太子 #太子美食 #likes #like #follow #instagood #instagram #followme #likeforlike #likeforfollow #followforfollowback #f #followers #followback #photography #f
#foodhkdiscoverer黃店_太子💛

價錢: 💋💋💋💋
味道:💋💋💋💋💋
抵食:💋💋💋💋
環境:💋💋💋💋💋
. ——
地點:Dawn (太子)
地址:太子花園街233-235號偉雄大廈地下A號舖
營業時間:10:30-20:30

#太子 #黃店 #西餐 #香港 #00s太子 #太子美食 #likes #like #follow #instagood #instagram #followme #likeforlike #likeforfollow #followforfollowback #f #followers #followback #photography #followforfollow #comment #picoftheday #
  • 烤釀雞胸
2020-09-26 207 浏览
有一排老媽好迷行花墟,一行可以行足一個下午。行到餓,就想搵食。我地係花墟果邊搵到呢間cafe。因為果時仲係6點黎無堂食 我地入去嘅時間啲staff再三確認,我地會係6點前走,畀佢地可以清場。
我地好憫就全低湊定要食咩,我地點左個cake set(New York Chess Cake & 凍檸茶),仲有一個芝士薯波&凍齋啡。當日其實仲有其他cake,但呢間始終第一次黎,叫chess cake 好似安全啲。呢個chess cake 嘅芝味唔太膩,淡淡地唔重cream,成件蛋糕嘅質地比較硬身,唔會一篤就溶,好似我呢啲想食甜野又怕肥嘅港女就岩晒!另外,佢個薯波實係好頂癮,好耐都無試過想食晒佢個盤入面嘅所有料,所有醬汁。佢成個pan上,薯波被埋沒左係卡邦尼醬汁同煙肉入面,好足料,加上薯波煙韌。講講下都好想再去食!
不過有次去撞正佢休息日,大家check check 先出發喔~
2020-07-18
︎𝐃𝐚𝐰𝐧 ⸜๑⃙⃘⸝┉┅━━━━━━━━━━━┅┉“𝘌𝘷𝘦𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘥𝘢𝘳𝘬𝘦𝘴𝘵 𝘯𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘸𝘪𝘭𝘭 𝘭𝘦𝘢𝘥 𝘵𝘰 𝘥𝘢𝘸𝘯.”✑ 𝚌𝚊𝚙𝚙𝚞𝚌𝚌𝚒𝚗𝚘 $𝟺𝟶✑ 𝙶𝚗𝚘𝚌𝚌𝚑𝚒 $𝟿𝟾✑ 𝚛𝚘𝚊𝚜𝚝𝚎𝚍 𝚜𝚝𝚞𝚏𝚏𝚎𝚍 𝚌𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚋𝚛𝚎𝚊𝚜𝚝 $𝟷𝟶𝟾#💛今日想同大家分享嘅良心餐廳係dawn ⸜( ¨̮ )⸝呢間店鋪位於太子花園街比較清冷嘅一區而去到如果等位店員會問你攞電話等到就快有位就會通知你番嚟係少有但十分方便同應對疫情嘅良好措施◡̈*♡.°⑅用餐時間安排有九十分鐘入到店鋪位置唔多每張枱都有距離裝修文藝簡約又有乾花做裝飾燈光偏暖令成間店氣氛温暖又舒適˓ ࣪꒰ ˶ᵔ ᵕ ᵔ˶ ꒱ .°₊▹係野食方面 由於見到唔少人推薦⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬就選擇左烤釀雞胸 朋友揀左馬鈴薯糰烤釀雞胸配有沙律 粟米餅同水波蛋雞份量多好滑口 加上入面釀有雜菌煙肉芝士等內餡令成個雞肉食落好有層次但一啲都唔會膩(˶ ̇ ̵ ̇˶ )至於粟米餅覺得啲粟米特別甜同煎得香口 只可惜水波蛋味道較為淡加上我本來少食生蛋(  ꒦ິ^꒦ີ)呢到嘅沙律菜一啲都唔馬虎加埋下面嘅雜莓汁好夾好開胃又清新=͟͟͞͞♡係我會甭▹飲品方面 我

𝐃𝐚𝐰𝐧 ⸜๑⃙⃘⸝

▹係野食方面 由於見到唔少人推薦⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬
就選擇左烤釀雞胸 朋友揀左馬鈴薯糰

烤釀雞胸配有沙律 粟米餅同水波蛋
雞份量多好滑口 加上入面釀有雜菌煙肉芝士等內餡
令成個雞肉食落好有層次但一啲都唔會膩(˶ ̇ ̵ ̇˶ )
至於粟米餅覺得啲粟米特別甜同煎得香口
只可惜水波蛋味道較為淡加上我本來少食生蛋(  ꒦ິ^꒦ີ)
呢到嘅沙律菜一啲都唔馬虎
加埋下面嘅雜莓汁好夾好開胃又清新=͟͟͞͞♡
係我會甭

▹飲品方面 我叫左杯nutty嘅cappuccino
Cappuccino

參考網上種種品嘗咖啡嘅方法
第一啖入口留在口腔內感受咖啡香
呢到咖啡偏香濃同苦澀 但熟易入口
慢慢品嘗一杯咖啡同朋友傾計(*´∇`*)
成個感覺好慢活同享受
2020-08-20
Cappuccino
2020-09-24 167 浏览
🥚北非焗蛋|💰88🌟粟米|薯粒|咸牛肉|雜菌|蔬菜|法包|番茄醬✨好香番茄同香料味,個面都幾多芝士入邊起碼有兩三隻蛋,中間有隻熟咗嘅蛋黃✨濃味越食越辣,因為都幾重黑椒味,超有風味✨食落仲好好口感因為有合桃粒配埋脆卜卜既包同酸酸清既沙津真係大滿足-🥔馬鈴薯糰|💰98🌟煙肉|白菌|洋蔥|田螺忌廉汁好少可係餐廳見到,今次係我第一次食依種義式麵食係粉粉地但又似似地麻糬口感又有薯仔香醬料有陣後勁香料味,好creamy.🍝蒜片辣椒意粉|💰98蝦紅椒辣椒車厘茄溫泉蛋✨蒜味夠,夠哂香,最怕食蒜香意粉食唔到蒜味✨蝦都好多隻,估唔到佢個麵份量咁多,抵食.🧀卷通粉|💰92

🥚北非焗蛋|💰88
🌟粟米|薯粒|咸牛肉|雜菌|蔬菜|法包|番茄醬
✨好香番茄同香料味,個面都幾多芝士
入邊起碼有兩三隻蛋,中間有隻熟咗嘅蛋黃
✨濃味越食越辣,因為都幾重黑椒味,超有風味
✨食落仲好好口感因為有合桃粒
配埋脆卜卜既包同酸酸清既沙津真係大滿足

🥔馬鈴薯糰|💰98
🌟煙肉|白菌|洋蔥|田螺忌廉汁
好少可係餐廳見到,今次係我第一次食依種義式麵食
係粉粉地但又似似地麻糬口感又有薯仔香
醬料有陣後勁香料味,好creamy

🍝蒜片辣椒意粉|💰98
蝦紅椒辣椒車厘茄溫泉蛋
✨蒜味夠,夠哂香,最怕食蒜香意粉食唔到蒜味
✨蝦都好多隻,估唔到佢個麵份量咁多,抵食

🧀卷通粉|💰92
2020-09-22 124 浏览
隱身係花園街Cafe💛食物飲品都好高質!「烤釀雞胸」配有粟米餅、水波蛋,一般聽到雞胸都覺得啲肉會好鞋,但依到絕對唔會,肉質好嫩滑,完全唔覺得係食緊雞胸肉,內餡包住滿滿煙肉同蘑菇,口感好豐富。第一次食「馬鈴薯糰」,以為好似薯蓉咁,但其實係馬鈴薯同糯米糍混合體,食落煙煙韌韌,好有咬口,同田螺忌廉汁好夾,好香濃。青瓜Refreshing Tonic無改錯名,夠晒fresh!淡淡薄荷味,酸酸甜甜,好清新好開胃。
  • 烤釀雞胸
  • 馬鈴薯糰
2020-09-13 285 浏览
Cafe🍽➡️北非焗蛋🥚其實係粟米🌽、薯粒🥔、牛肉、什菌、🍅蕃茄醬焗蛋。法包脆脆地沾上醬食,特別而且惹味。➡️蒜片辣椒意粉有紅椒椒絲、車厘茄(我地走左😬偏食既細路)、溫泉蛋☻要撈均食名為辣椒意粉但食5出辣味。不過仍然好好味😬意粉煙韌彈牙,蒜味好香,蝦亦爽口💕推介➡️Daily Cake(我地揀左Oreo)Oreo味5太突出……而且比較甜……普普通通😨➡️Matcha Latte茶味較淡做唔到回甘☠而且好似走左甜咁😒😒😒抹茶控表示失望➡️Dirty朋友話不過不失👌最後Booking係7點,收工趕過黎😈用餐時間90分鐘,都食得比較趕。建議黎之前諗定食咩👀Cafe裝修簡約環境舒服💓不錯啊
Cafe🍽

➡️北非焗蛋🥚

➡️蒜片辣椒意粉

➡️Daily Cake(我地揀左Oreo)
Oreo味5太突出……而且比較甜……普普通通😨

➡️Matcha Latte
茶味較淡做唔到回甘☠而且好似走左甜咁😒😒😒抹茶控表示失望

➡️Dirty
朋友話不過不失👌

• 蒜片辣椒意粉
2020-09-11 252 浏览
今日同好耐無見既朋友食飯慶生。因為星期六無得book枱,事先提早來拿位,同埋請佢地幫手係甜品上寫字,等左約半個鐘就安排左我地入座。烤釀雞胸雞胸唔會好鞋,入面釀左啲蘑菇,另外有粟米餅同水波蛋,仲有沙律菜伴碟。整體好豐富同好多元化,見到好開心!馬鈴薯糰馬鈴薯糰口感煙韌,掛滿田螺忌廉汁,好creamy!入面仲有煙肉蘑菇,同少少黑松露醬,好香好味!同埋唔好睇小佢個碟細細,其實份量都唔少,我哋最後都食唔晒。焦糖燉蛋cheesecake個甜品好有驚喜,首先一嚟畫得好靚,另外味道都好唔錯。佢冇出邊啲cheesecake咁硬身,口感有啲似basque burnt cheesecake,另外仲有焦糖燉蛋味,一個甜品滿足兩個口味。飲品叫左flat white同lemonade,咖啡可以自由揀fruity/nutty d既豆,配合個人口味!進餐時間限時75分鐘,略嫌有啲少,我同朋友一邊食一邊傾計,食得有啲慢,到最後要好趕咁食甜品,如果可以有多小小時間就更好了。
今日同好耐無見既朋友食飯慶生。

焦糖燉蛋cheesecake

2020-09-08 289 浏览
舖頭不大,近排門1口位較熱,大約坐低10分鐘,可以調去另一較涼位置。同朋友一人叫一份brunch,roasted pig belly 同北非焗蛋。Roasted pig belly好食,點燒豬腩個醬汁係好香柚子味,甜甜酸酸辣辣,好清新。沙律同白蔥好新鮮。另外配有一件荷葉餅同一隻poached egg,配搭都特別。但荷葉餅好食,應該係買現成,隻水波蛋冇乜蛋味。至於主角,燒豬腩係好食,夠㝝、夠味、夠熱,皮表係脆,皮底有啲靭,但咬得到。總括,醬汁及沙律醬個人覺得較甜,整體好食。朋友話北非焗蛋,都可以,但味道as expected,唔係好特別,不過夠晒熱。另外叫了一杯nutty啲嘅凍Americano,唔錯。整體服務態度好。
另外叫了一杯nutty啲嘅凍Americano,唔錯。
整體服務態度好。
Roasted  Pork  Belly
Americano
Roasted  Pork  Belly
  • 烤豬腩肉
2020-09-04 159 浏览
好少嚟太子區,今日閒逛見到呢間小店,入去坐下抖下,好鍾意個環境,舒舒服服,所以上嚟寫兩句,介紹俾大家。我只係叫咗杯flat white,有fruity同nutty兩種味揀,二話不說,我就揀nutty。唔知係咪我味覺有問題,從來都飲唔到fruity味咖啡個味有幾fruity😅所以都係叫nutty,咖啡豆味咪即係nutty味囉,實飲得出嘅。至於個味道都好好,比一般連鎖店好味。環境就真係舒服,睇張相都應該感受到啦。

環境就真係舒服,睇張相都應該感受到啦。
2020-09-02 148 浏览
好特別嘅卷通粉🍜😏去佐好耐嘅一間cafe,比我印象最深刻係呢份卷通粉,形狀好似銀針粉,用芝士白汁焗成,有雞肉同菇,白汁味道香濃再加上芝士,令到個味道出,好正🥰而咖啡方面,我叫佐espresso,酸度比較高回甘幾好,雖然好細一杯,卻令人回味無窮,幾唔錯啊😎朱古力都唔差,味道香濃,杯上面仲有可可粉,少少嘅苦味帶出一股濃郁嘅香氣,幾唔錯,呢間可以再來😆😋🍃
好特別嘅卷通粉🍜😏
去佐好耐嘅一間cafe,比我印象最深刻係
而咖啡方面,我叫佐espresso,酸度比較高
2020-08-29 216 浏览
這間Cafe是朋友介紹的,食品種類不算很多,但從餐牌的配搭是感覺有誠意的。點餐時侍應問咖啡喜歡什麼口味﹖喜歡堅果味還是花香味﹖果然跟大型連鎖店的服務不一樣。餐牌簡潔早午餐六款,分別有烤釀雞胸、烤豬腩肉、沙律、北非焗蛋以及一款全素的選擇,定價$68起,豐儉由人。我點了堅果味咖啡及烤豬腩肉,方條形豬腩肉皮切花,燘熟再煎香脆,拼溫泉蛋、沙律及夾包,是很豐富的早午餐。味道是合格的,只是豬腩肉的皮較硬。但我喜歡中西合壁的配搭有少驚喜,估不到台式的夾包跟豬腩肉也很夾。

2020-08-12 325 浏览
呢間cafe食物選擇多,而且部分菜式揉合左其他國家嘅元素,例如Carbonara gnocchi,喺其他cafe未見過。星期六約11:30到直入,舖仔細細但坐得幾舒服,係近期食過覺得可encore嘅良心小店。🍽烤釀雞胸雞胸個面焗到脆脆地,肉質唔鞋,中間釀左用忌廉汁雜菌同煙肉,side dish都絕不馬虎,除左沙律菜外,仲有粟米薯餅同水波蛋,另配酸酸甜甜嘅香茅雜莓汁,比起雞胸我覺得個汁配沙律菜更好食,呢碟係誠意之作,必叫!🍽北非焗蛋焗蛋用鐵兜上,材料有三隻蛋、粟米、雜菌、薯仔粒同鹹牛肉碎,加埋蕃茄醬同芝士焗,輕易做到拉絲效果,用黎配法包好夾,如果啲包烘脆啲就更好。🍽焦糖燉蛋芝士蛋糕焦糖燉蛋平時食得多,但未見過用黎做蛋糕。呢款蛋糕軟身creamy,蛋香比芝士味突出,加埋面頭脆脆嘅焦糖,成功模仿焦糖燉蛋嘅質感,餅底就係Oreo,唔會太甜好好食,下次黎要試伯爵茶朱古力蛋糕同檸檬撻!☕️Iced Matcha Latte抹茶味較淡,飲到粉粒,普普通通。☕️Espresso Tonic但幾鍾意呢個配搭,一入口飲到帶甜同澀嘅Tonic water,之後咖啡豆嘅烘焙香同酸味慢慢湧現,夏天飲有汽飲品特別消暑

🍽烤釀雞胸

🍽北非焗蛋

🍽焦糖燉蛋芝士蛋糕
焦糖燉蛋芝士蛋糕

☕️Iced Matcha Latte
抹茶味較淡,飲到粉粒,普普通通。

☕️Espresso Tonic
但幾鍾意呢個配搭,一入口飲到帶甜同澀嘅Tonic water,之後咖啡豆嘅烘焙香同酸味慢慢湧現,夏天飲有汽飲品特別消暑。
Espresso Tonic
焦糖燉蛋芝士蛋糕