2020-10-29 38 浏览
📍$88 日式麻醬烤豆腐卷 跟 飲品📍$88 和風紫菜百頁豆腐淮山拌麵 跟 飲品烤豆腐卷同淮山拌麵都有好豐富的疏菜襯曬呢間餐廳的素食Style卷皮唔算太厚,配埋豆腐、疏菜一齊食感覺好fresh如果醬汁再濃一分或會更佳🤪淮山拌麵方面就選左和風紫菜味因為我地想試下麵條的原味道怕太清啖的朋友仔亦都可以選擇麻醬黎撈麵.📍火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶奶蓋份量夠曬多,要飲左幾啖先飲到下面D火龍果茶🤣而且呢種生果配茶飲的配搭真係好小見飲落下頭幾啖係飲到好重的火龍果味慢慢飲真D先飲到絲絲的烏龍茶香,如果茶味再濃一些或會更佳🤔.📍奇異果香蕉沙冰見呢個配搭幾特別就揀左🙈奇異果飲落無想像中咁甜而且中和左部分香蕉的飽肚感無平時淨係香蕉鮮奶咁濟整體感覺幾fresh~而且仲有燕麥奶揀,岩曬唔同口味之人🙆🏻‍♂️.📍紅肉火龍果軟雪糕📍竹炭可可椰子軟雪糕迎合番依家健康飲食的潮流✨餐廳兩款雪糕都係標榜純素首先,火龍果味顏色夠曬搶,打卡一流咬落質地似雪葩,有啲沙冰feel食落味道好fresh,唔會話得死甜🌿竹炭可可雪糕外形上雖然無火龍果味咁sharp食落反而更加有驚喜先係有濃濃的朱古力味,其後係隱隱約約的椰子味以四十幾呢個價錢

📍$88 日式麻醬烤豆腐卷 跟 飲品
📍$88 和風紫菜百頁豆腐淮山拌麵 跟 飲品
烤豆腐卷同淮山拌麵都有好豐富的疏菜
襯曬呢間餐廳的素食Style
卷皮唔算太厚,配埋豆腐、疏菜一齊食感覺好fresh
如果醬汁再濃一分或會更佳🤪
淮山拌麵方面就選左和風紫菜味
因為我地想試下麵條的原味道
怕太清啖的朋友仔亦都可以選擇麻醬黎撈麵
📍火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶
奶蓋份量夠曬多,要飲左幾啖先飲到下面D火龍果茶🤣
而且呢種生果配茶飲的配搭真係好小見
飲落下頭幾啖係飲到好重的火龍果味
慢慢飲真D先飲到絲絲的烏龍茶香,如果茶味再濃一些或會更佳🤔
📍奇異果香蕉沙冰
見呢個配搭幾特別就揀左🙈
奇異果飲落無想像中咁甜
而且中和左部分香蕉的飽肚感
無平時淨係香蕉鮮奶咁濟
整體感覺幾fresh~
而且仲有燕麥奶揀,岩曬唔同口味之人🙆🏻‍♂️
📍紅肉火龍果軟雪糕
📍竹炭可可椰子軟雪糕
迎合番依家健康飲食的潮流✨
餐廳兩款雪糕都係標榜純素
首先,火龍果味顏色夠曬搶,打卡一流
咬落質地似雪葩,有啲沙冰feel
食落味道好fresh,唔會話得死甜🌿
竹炭可可雪糕外形上雖然無火龍果味咁sharp
食落反而更加有驚喜
先係有濃濃的朱古力味,其後係隱隱約約的椰子味
以四十幾呢個價錢都唔算太離地
下次經過可以再戰🙆🏻‍♂️
2020-10-28 33 浏览
不含蛋奶成份嘅純素雪糕 暫時係唯一一家令小編食完 仍然零罪惡感嘅雪糕店😚 雪糕質感似雪葩 又比雪葩軟身 更幼滑軟綿👅.小店每日提供指定4款口味雪糕的 今次有幸俾我遇到我的愛 係貓山王榴槤啊啊啊😍 啖啖濃郁嘅榴槤味 雪糕製法令到成件事超級𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝 食榴槤食極都唔滯嗰種感覺 你試過未 真係好爽皮 食多三四杯都唔會覺膩 榴槤控必試💛.💋顔色無敵驚艷嘅火龍果雪糕 用80%紅肉火龍果製作 真材實料 享用時不時都會咬到火龍果籽👄 係清新嘅體驗呀 如果以前家人用呢個形式氹我食水果就好了😂😂.楊枝甘露較普通 又或者係其他味道太出色(?)🙈.最特別亦係最驚喜嘅口味-竹炭可可椰子🖤 極濃郁可可配搭清甜椰子 好意外竟然係濃味之選!🍦特意另外再點一杯扭紋 味道係最小編同友人最喜歡嘅竹炭可可椰子 + 榴槤 值得一提嘅係呢兩款口味出奇地夾 好夾 非常夾🤤.**雪糕筒可選桃紅/黑 揀完味道仲可以襯埋衫**
楊枝甘露較普通 又或者係其他味道太出色(?)🙈
**雪糕筒可選桃紅/黑 揀完味道仲可以襯埋衫**
  • 貓山王榴槤雪糕
  • 竹炭可可椰子雪糕
2020-10-27 49 浏览
來K11睇戲之前,最鍾意幫襯DAMA。呢度主打純素食品,無論係招牌雪糕,定係雞蛋仔、麵食套餐,通通全素,健康得來又環保,味道仲非常唔錯。軟雪糕筒(雙味:榴槤、抹茶口味)$68 +4有天然食物素材製成,無人造色素,不含牛奶。色彩繽紛,打卡一流!純素雞蛋仔 $48將著名港式美食製作成純素美食,讓茹素人士亦可親嚐無蛋、不含牛奶的雞蛋仔。麵食套餐 (麵和飲品) $88▪️和風紫菜百葉豆腐淮山拌麵由天然淮山製成的淮山麵,無添加額外油分及糖分,適合注重健康之人士。▪️火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶卷物套餐(卷物和湯品)$88▪️牛油果燒烤醬素菜卷▪️湯:無花果、栗子、猴頭菇、南棗、桂圓、雪耳呢個湯非常足料,仲非常滋補養生,有潤肺健嘅嘅功效。特別值得一提嘅係,呢度嘅店員非常有禮貌,好耐心解釋每款食品嘅特色,服務態度一流,值得加分!

軟雪糕筒
(雙味:榴槤、抹茶口味)$68 +4

純素雞蛋仔 $48

麵食套餐 (麵和飲品) $88
▪️和風紫菜百葉豆腐淮山拌麵

▪️火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶

卷物套餐(卷物和湯品)$88
▪️牛油果燒烤醬素菜卷

▪️湯:無花果、栗子、猴頭菇、南棗、桂圓、雪耳

呢個湯非常足料,仲非常滋補養生,有潤肺健嘅嘅功效。

2020-10-23
2020-10-27 74 浏览
之前見好多Foodie都去試左呢間素食店,一直都好想食呢間嘅雪糕,呢排終於試到啦😋 果然冇令我失望😍唔單止純素雪糕,其他嘢食都好高質呀!🥳紅肉火龍果雪糕($42)見到好多人都試呢款😍雪糕顏色鮮艷,賣相好吸引😍味道天然,食落好似真係食緊火龍果咁,仲有啲火龍果籽喺雪糕上面,食完一啲罪惡感都無🥳貓山王榴槤雪糕($68)榴槤迷一定要試😳榴槤味道超濃郁,雪糕口感綿密,食完過左陣個口都依然係成陣榴槤味🤣係我食過最好食嘅榴槤雪糕🥰🥳自家製麻辣百葉豆腐淮山拌麵 + 火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶 (套餐價 $88)麵質同平時嘅冷麵差唔多,撈埋麻辣醬一齊食開胃又惹味🤩配料好豐富,有香菇、青豆、車厘茄同百葉豆腐等,最鍾意佢個豆腐🥳🥳 索曬啲汁食正到呢🤤飲品好特別,佢個奶蓋係用豆腐再加入杏仁整😍火龍果茶加入咗好多果肉,飲完覺得自己好健康🤣 牛油果燒烤醬素菜卷+柳橙暖粒粒(套餐價$88)素菜卷皮厚薄適中,餡料超豐富,有好多款蔬菜,味道好清新,不過唔係好食到有牛油果🤣 飲品解渴一流,香橙同西柚味道突出,好開胃!番薯條($38)番薯條即叫即炸,番薯夠香甜🍠味道有啲似喺台灣夜市食嗰啲🤤 而且薯條算粗身,食落都夠飽肚!-D

紅肉火龍果雪糕($42)

貓山王榴槤雪糕($68)

牛油果燒烤醬素菜卷+柳橙暖粒粒(套餐價$88)

番薯條($38)

DAMA (尖沙咀)
📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓411號舖

抵食指數:😚😚😚😚/5
舔舔脷指數:😚😚😚😚😚😚😚😚/5
2020-10-24 42 浏览
對K11 Musea呢間甜品舖一早有印象,俾佢雪糕嬌艷張揚嘅雪糕顏色吸引咗好耐~ 原來呢間甜品舖崇尚素食~店鋪由輕食至甜品雪糕都係素黎,愛好素食者一定好喜歡輕食~鹽烤百頁豆腐~同平時食到既唔同,外層係幼滑型豆腐卜口感~入面軟熟帶點層次招牌鮮果烏龍茶好多生果共冶一杯,水果味出眾而又清新~牛油果燒烤醬素菜卷呢個素菜卷好好味,雖然係表但唔寡口,Lunch 營養輕食唔錯既選擇~栗子猴頭菇湯湯料絕不馬虎~無花果、栗子、猴頭菇、南棗、桂圓、雪耳真係粒粒都杯到搵到,好滋潤~潤肺健脾火龍果軟雪糕火龍果呢隻顏色真係好驚艷,唔甜反而好有火龍果原味,like👍🏻! 仲係手持打卡熱門之選🤭純素雞蛋仔配芝麻軟雪糕水果乾果呢個甜品好正,街頭美食x雪糕水果乾果, 芝麻雪糕涷食 或溶入雞蛋仔食一樣咁好味, 水果裝飾好靚又好食,底下有好多不同種類既健康乾果 ~

招牌鮮果烏龍茶
好多生果共冶一杯,水果味出眾而又清新~

牛油果燒烤醬素菜卷

下午茶
  • 招牌鮮果烏龍茶
  • 火龍果軟雪糕筒
2020-10-18 86 浏览
雪糕, 好多地方都有得食, 但係純素雪糕就唔係度度都有。我本身對牛奶有少少敏感, 所以奶類製品都盡量少食。而呢度既雪糕係不含牛奶架!!! (亦不含雞蛋成份), 所以我可以食得好放心!店內設有打卡位, 可以俾客人影靚相。但無奈空間比較細, 當人多的時候, 就比較難影到相。貓山王榴槤雪糕 ($68)貓山王的味道超級濃郁, 口味綿密。每食完一啖, 口入面仍然殘留住榴槤的餘香, 好似食緊真榴槤咁。本身榴槤都偏燥熱, 但當佢變成雪糕之後, 每一啖都涼浸浸, 感覺食幾多都唔會熱氣咁, 正!紅肉火龍果雪糕 ($42)由於有80%都係火龍果肉, 所以味道好清甜, 而且佢既甜係帶一種天然既甜味, 唔會好似其他雪糕咁重奶味, 或者一味死甜, 所以唔會有果種食到好漏既感覺。另外, 基本上係食既過程中, 啖啖都食到少少火龍果籽, 係一個好特別既雪糕體驗。

貓山王榴槤雪糕 ($68)
貓山王榴槤雪糕

紅肉火龍果雪糕 ($42)
紅肉火龍果雪糕

貓山王榴槤雪糕
紅肉火龍果雪糕
2020-10-18 40 浏览
💕DAMA Vegan 軟雪糕💕去DAMA朝聖唔可以唔食嘅一定係佢最出名嘅雪糕‼️佢嘅雪糕每日都有4款唔同嘅味,包你次次去食都有唔同嘅驚喜🤩今次就試咗兩杯雪糕,一杯係火龍果雪糕水果杯,另一杯係榴連紅豆脆脆杯。先講水果杯🥝火龍果雪糕味道好Fresh,口感食落有啲似雪葩🍧再加上杯入面滿滿嘅生果,自己一個食晒成杯都一定唔會有罪惡感仲好健康㗎😙而脆脆杯雙味雪糕🍨嘅榴連味一定係榴連迷嘅必選,又濃郁又creamy,好似食緊成舊榴連咁🥰配埋入面嘅脆脆同Nuts亦非常夾,唯一就係因為榴連雪糕味道太濃😛會蓋咗紅豆雪糕嘅味,要食到落底先食到佢嘅味🤭💕蕃薯條&鹽烤百頁豆腐💕除咗雪糕之外,今次仲試咗佢嘅小食😝全部都係即叫即整熱辣辣好新鮮😁番薯條🍟咬入去有好濃嘅蕃薯味好真才實料🙈而烤豆腐亦好好食好驚喜🍢佢嘅調味好香好吸引,咬落去係超級外脆內軟,入面嘅豆腐仲keep到非常之滑,小食又特別又好食😍💕士多啤梨希臘乳酪杯💕Yogurt係原味無糖,但mix埋底下啲士多啤梨jam🍓就會balance番唔會酸啱啱好,佢仲有好多Nuts喺面,又好食又健康😎💕招牌水果烏龍茶💕呢杯水果茶好大杯,同friend share就啱晒啦👭佢
💕DAMA Vegan 軟雪糕💕

💕蕃薯條&鹽烤百頁豆腐💕

💕士多啤梨希臘乳酪杯💕

💕招牌水果烏龍茶💕
呢杯水果茶好大杯,同friend share就啱晒啦👭佢嘅茶味好濃,杯底亦有好多生果,有好重嘅水果味🍉如果本身唔鍾意咁甜嘅話叫少甜就啱啱好啦👍🏻
2020-10-12
  • 招牌鮮果烏龍茶
  • 雙味軟雪糕水果杯
  • 鹽烤百頁豆腐
  • 地瓜薯條
  • 貓山王榴槤純素軟雪糕
  • 火龍果軟雪糕筒
2020-10-17 27 浏览
經過尖沙咀K11 Museum,上到了K11 Musea 4樓,見到雪糕店 #Dama,入到門口有勁香榴槤味超級吸引,知道 Dama 雪糕係無牛奶及雞蛋成分的純素軟雪糕🍦每日轉雪糕款式,可以睇下 Dama 社交平台當日雪糕款式係咪你心水,鍾意試試新野嘅我order左火龍果同埋榴槤嘅mini cone🍦#Dama 有D24 榴連雪糕,當然要試吓 D24榴連味濃郁, 口味綿密,真材實料,質感似雪芭,榴連控一定要過黎試試😋火龍果雪糕顏色鮮豔耀眼,自然生果嘅果糖味,好像真實咁食緊生果,質感似雪芭,亦都相對較易溶😊想極食雪糕🍦,食一杯就巳經飽,想滿自己食多幾杯雪糕,食mini cone🍦啱晒你❣️#小魔童的告白 #雪糕 #純素雪糕 #榴槤的 #火龍果 #littlewitchwitch #icecream #vegetarian #durian #pitaya #yummy #hkiger #hkfoodie #hkkol #influencer #mum #food #hkblogger #hkbloggershare #hkbloggerlife

• 榴槤雪糕
2020-10-15 109 浏览
我想食呢間純素雪糕店好耐架啦,樣樣食物都好吸引,好呃like架。因為係lunch時間,所以除左叫左甜品,另外都叫左鹹食。和風紫菜百頁豆腐淮生拌麵,跟套餐飲香蕉士多啤梨沙冰,$88。淮山拌麵容易入口,口感好似冷麵,配有大量蔬菜,有羽衣甘藍、生菜、鷹嘴豆、小番茄。百頁豆腐索晒啲拌麵汁,好入味。香蕉士多啤梨沙冰好濃香蕉味,真材實料,包你有💩屙。日式麻醬烤豆腐卷材料幾豐富,材料配搭幾夾,而且卷物係即叫即整架。牛油果燒烤醬素菜卷比較素,食到滿滿既綠色食物,好健康。港式雞蛋仔榴槤軟雪糕都係即叫即整,雞蛋仔好食,同雪糕擺埋一齊都唔會變到好腍。榴槤軟雪糕榴槤味好出,質感軟滑,擺好耐都唔會溶,好味道。
因為係lunch時間,所以除左叫左甜品,另外都叫左鹹食。
和風紫菜百頁豆腐淮生拌麵+香蕉士多啤梨沙冰
和風紫菜百頁豆腐淮生拌麵
香蕉士多啤梨沙冰好濃香蕉味,真材實料,包你有💩屙。
香蕉士多啤梨沙冰
日式麻醬烤豆腐卷
牛油果燒烤醬素菜卷比較素,食到滿滿既綠色食物,好健康。
牛油果燒烤醬素菜卷
榴槤軟雪糕榴槤味好出,質感軟滑,擺好耐都唔會溶,好味道。
港式雞蛋仔榴槤軟雪糕
2020-10-15
午餐
港式雞蛋仔榴槤軟雪糕
2020-10-14 806 浏览
這間店舖係一間素食店👍👍👍!係一間多元化又有創意嘅舖頭!去哋唔止係飲茶類飲品!同埋有雪糕食,仲要係純素雪糕,飲唔到牛奶嘅人都可以食!同時已推出滋潤湯包😀😀😀!.火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶:飲入口感覺好香杏仁奶味道!同時又飲到烏龍茶嘅濃郁茶味!火龍果清甜味十分唔錯!又飲到小小既咸味!味道十分之夾😋😋😋.招牌鮮果烏龍茶:烏龍茶味道十分之香濃😙😙😙!飲入口好香茶味!加埋D鮮果夠哂清香!飲入口感覺又唔會好甜!味道恰恰好!.軟雪糕筒賣相幾好都好吸引😍😍😍!食入口感覺帶有紅豆嘅香甜味道!十分之軟滑又唔會好甜!味道恰恰好尢其是係冇奶嘅成份!唔飲得奶嘅人士之選👍👍👍!.在這個天氣飲吓有益又滋潤嘅湯水真係唔錯!現店舖推出多款湯水!方便繁忙唔得閒人士之選!.我試咗兩款湯包:雪耳,桂圓,南棗,無花果,粟子,頭菇這款湯包有潤肺健脾,活化細胞嘅功效!.雪耳,薏米,紅茦,合掌瓜,腰果,甘筍強肺潤膚,滋腎利水嘅功效!.D湯包係香港製造.無添加!👍👍👍

火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶:

招牌鮮果烏龍茶:

我試咗兩款湯包:
D湯包係香港製造.無添加!👍👍👍

2020-10-12
呢間既雪糕我想食勁耐,次次想食都係好飽既一刻今次我突意空住個肚唔食野住都要食左佢先宜家係klook個app仲可以平少少既價買佢地既雪糕我係klook買左雙味,買完先知原來佢既雙味係指定左邊2隻味夾埋一齊同我個日去得4種味道可以選擇我入到門口勁香勁大榴槤香味超級吸引,呢個我下次要試因為榴槤價錢係貴啲,係klook買定優惠係食唔到呢個嫁,如果要食榴槤味嘅話就唔洗係klook買卷我今次試左芒果味同竹炭可可椰子味本人唔鐘意椰子,原本以為2味可以選擇芒果同火龍果,可惜指定邊2隻味夾埋唯有照要芒果味真心好芒果,另一隻雖然係有椰子味,但都有朱古力既味道,其實都真係好意外,居然可以朱古力同椰子味既味食一淡就出哂黎呢間雪糕勁佢雪糕除咗好味就連顏色賣相都好靚雪糕筒可以比你選擇黑色或者紅色好值得打下卡影下相,又食得又影得地方就比較細,坐位只有幾個
呢間既雪糕我想食勁耐,次次想食都係好飽既一刻
今次我突意空住個肚唔食野住都要食左佢先

宜家係klook個app仲可以平少少既價買佢地既雪糕

同我個日去得4種味道可以選擇
我入到門口勁香勁大榴槤香味超級吸引,呢個我下次要試

我今次試左芒果味同竹炭可可椰子味
唯有照要

呢間雪糕勁
佢雪糕除咗好味就連顏色賣相都好靚

雪糕筒可以比你選擇黑色或者紅色
好值得打下卡影下相,又食得又影得

地方就比較細,坐位只有幾個

2020-10-04
2020-10-07 30 浏览
今日去K11 MUSEA睇戲,買飛後等時間過,於是大家都想試下呢間雪糕店.第一因為佢個COLOR太耀眼,第二朋友食過話幾好食,第三我最鐘意試新鮮野其實店內只有4款味道選擇, 今日我試了火龍果加芒果扭紋 ($46)配上黑色既雪糕筒所以更突出了雪糕既顏色 我覺得比起其他雪糕店他的雪糕不算很甜,比較接近自然生果既果糖味.而且不會有一種溝了牛奶既感覺.就好像真實地把生果吃下去所以他用上生果跟其他才料的比例,應該生果佔既比重較多.

所以他用上生果跟其他才料的比例,應該生果佔既比重較多.

2020-10-04 44 浏览
I came here late-ish on a Monday night and was sad to see that so many flavours were sold out/unavailable! I heard a lot about their vegan ice creams so was excited to try. The flavours that were left was the Mango Pomelo Sago and Pink Dragonfruit (was really bummed that the Durian flavour wasn't available!) Mango Pomelo Sago Ice Cream 楊枝金露 $52We got one of each flavour (but there's an option for you to get both in one cone!). This one was really great, not too sweet and a pretty strong mango sa

Mango Pomelo Sago 楊枝金露

We got one of each flavour (but there's an option for you to get both in one cone!). This one was really great, not too sweet and a pretty strong mango sago flavour -- tasted just like the original dessert! It's quite pricey for a soft serve ice cream though.

Red Dragonfruit Ice Cream 紅肉火龍果 $42
Red Dragon Fruit 紅肉火龍果
The other available flavour was the red dragonfruit one, which was surprisingly really good too! Dragonfruit itself is such a subtle flavour so I was surprised it came out in an ice cream. Also not too sweet, and a good texture.

Pretty good ice cream overall (they're all vegan!), but pretty expensive for what it is. I guess K11 is an expensive place to have a store so I don't blame them -- would recommend you give it a try as a treat!
2020-09-28
Mango Pomelo Sago 楊枝金露
Red Dragon Fruit 紅肉火龍果
2020-10-04 30 浏览
成日口裡說減肥,但永遠控制唔到自己把口去食邪惡肥膩野😢尤其飯後甜品,天氣凍左都依然想食雪糕!純素雪糕可能係一個選擇!紅肉火龍果拼芒草扭紋雪糕 $46我會話感覺好 fresh, 紅肉火龍果同芒果既感覺似食緊真水果 smoothie 再凍d實d~可能因為無落奶,個鮮果味勁出,唔會有平時食水果個種假假既水果感覺~食完一d都唔覺肥膩,罪惡感大減!雪糕筒揀左竹炭黑色😂食落無咩味,少少失望😩佢日日既雪糕配搭都唔同,可以上番佢社交平台page睇番個個星期既雪糕配搭~

紅肉火龍果拼芒草扭紋雪糕 $46
雪糕筒揀左竹炭黑色😂食落無咩味,少少失望😩
紅肉火龍果拼芒果扭紋雪糕
紅肉火龍果拼芒果扭紋雪糕
2020-09-21 36 浏览
-{清新果味雪糕🍦}我係比個裝修吸引左😂勁多打卡位同埋d位都好靚~🤤柚子火龍果紐紋雪糕🤤 ($52)食落係似雪芭嘅 真係冇奶味 柚子味勁fresh味道好特出 但火龍果就淡味同埋甜左d 好啱夏天食!👖褲評: 8/10價錢偏貴不過新k11都係中高價位 最多入去食five guys😂捉緊夏日嘅尾巴☀️性價比: 7.5/10服務: 7/10環境: 8.5/10🔔小tips: 個cone有黑同粉紅色揀~
{清新果味雪糕🍦}
我係比個裝修吸引左😂勁多打卡位同埋d位都好靚~

🤤柚子火龍果紐紋雪糕🤤 ($52)

👖褲評: 8/10

性價比: 7.5/10
服務: 7/10
環境: 8.5/10

🔔小tips:
個cone有黑同粉紅色揀~
柚子火龍果紐紋雪糕
柚子火龍果紐紋雪糕