2018-05-14 111 浏览
頭盤龍蝦沙律, 龍蝦肉鮮甜爽口, 蔬菜七彩繽紛, 好味又健康法式鴨腿肉層批, 鴨肉和甜酸醬料配合得很好, 吃完確實醒胃龍蝦湯很鮮甜, texture 啱啱好, 湯底有不少龍蝦肉粒, 其他餐廳的龍蝦湯一般都有一陣'噥'味, 這裡的龍蝦湯真是超好味! 主菜吃法國牧養黃雞, 一份有兩種食法 - 香煎和慢煮, 未食之前以為慢煮不及香煎好味, 先食香煎, 很好味, 再食慢煮, 更加好味, 肉質非常嫩滑, 法國雞果然好食! 紅酒汁煮牛面頰肉好軟熟, 如果鍾意食牛腩, 一定喜歡這道菜。甜品選Croquant (有濃濃的朱古力mousse ) 和 Exotique (個樣似大吉, 好睇又好食 ) 加 rose tea 和 hot chocolate , 滿足的一餐。這個4 courses Summer Set 在金鍾高級商廈只需$368, 超值!

法式鴨腿肉層批, 鴨肉和甜酸醬料配合得很好, 吃完確實醒胃

2018-05-08
2018-05-09 100 浏览
Feel so comfortable during the the whole dinner time. Waiters and manager are very nice and willing to introduce and recommend food. I have tried foie gras and it was amazing!!! I love it. The beef tartare and spaghetti are very good as well. The beef Bourguignon are very soft and the sauce match the mash potato dish, which recommended by the manager. Also, the desserts are wonderful and we enjoyed the dinner a lot!❤️

• 香煎鴨肝酥皮
2018-05-08 110 浏览
聽過DALLOYAU好多次, 第一次試佢就簡左金鐘PP呢間新店。地點極顯眼, 金鐘廊一過去抬頭就見到, 十分易搵。BOOK左7點鐘, 上到去冇咩人, 侍應十分熱情帶位。首先, 個餐包又熱又好食, 圓形個個好好味個龍蝦湯好正, 肉好有質感, 而且同佢講SHARE既話, 佢會分兩碗上之前問左食過既朋友有咩推薦, 佢地話個帶子好正, 所以我都有叫到,入面有蝦同埋菇, 兩樣都係我中意食最後又係食龍蝦做MAIN COURSE, 因為真係好中意食份量可以多D既, 同埋芝士太多太濟雖然叫左唔係太多野食, 但兩個人食都好飽好夠食。 另外, 餐廳氣氛好舒服好RELAX, 一定會再去!
地點極顯眼, 金鐘廊一過去抬頭就見到, 十分易搵。
BOOK左7點鐘, 上到去冇咩人, 侍應十分熱情帶位。

首先, 個餐包又熱又好食, 圓形個個好好味

入面有蝦同埋菇, 兩樣都係我中意食

最後又係食龍蝦做MAIN COURSE, 因為真係好中意食
份量可以多D既, 同埋芝士太多太濟

雖然叫左唔係太多野食, 但兩個人食都好飽好夠食。

另外, 餐廳氣氛好舒服好RELAX, 一定會再去!
2018-05-02
2018-05-04 88 浏览
出面食開果d沙律通常都係得一堆菜,但呢度果個龍蝦沙律真係無得頂,將幾種瓜片成薄片後卷埋,好fresh 好有口感,d龍蝦肉又新鮮,所以第一道appetiser 已經好impressed。跟住個龍蝦湯都好creamy好香濃。主菜食大蝦意粉,隻蝦又係鮮味彈牙到不得了,所有野食都好滿意。最重要係d service 好好,同個friend坐左成晚慢慢食慢慢傾,唔會好似出面d餐廳咁一見你食完哂就想趕你走咁,整體都真係好滿意。
2018-04-30 231 浏览
一到星期五,總想吃得好些,慰勞一下忙碌了整個星期的自己及Honey。光顧開海港城三樓DALLOYAU的輕食,今次來到金鐘廣場品嚐法式西餐。甫進店,便被優雅的裝修及柔和的燈光吸引,心情頓時放鬆下來。男友想食法國牛肉漢堡,而我想食得light一點,猶豫單點與套餐之際,細心男侍應提示我所揀A La Carte的牛肉他他及慢煮三文魚都是套餐可選的菜式,而套餐更可品嚐龍蝦湯及法式甜品。

法國牛肉他他配黑松露薯條
法國牛肉漢堡
慢煮三文魚
Strawberry & Lemon Mousse Cake
2018-04-27
法國牛肉他他配黑松露薯條
法國牛肉漢堡
慢煮三文魚
  • 黑松露薯條
2018-04-27 99 浏览
同朋友叫左兩個dinner set, 一共可選4類食品,未開始上菜前,先來了一round 麵包,麵包非常新鮮,一款鬆軟,一款香脆,可能因為本身有開cafe關係,連麵包麵會相對用心。前菜點了,法國生牛肉他他,煙燻三文魚洋薊蘑菇。侍應會貼心講解 他他牛食法,點咩帶出最好食既方法,原來係要好似薯條點茄汁一樣,在薯條或麵包塗上他他牛肉一齊食,本身唔太敢食生牛既我,都認真覺得好味!三文魚方面,因為係分左4層既關係,所以口感特別豐富。餐湯方面,order了 巴黎時令蔬菜湯同干邑龍蝦湯。蔬菜湯口味比較清,女士們應會比較喜愛,龍蝦湯非常鮮味,濃度剛好,一試愛上。主菜就揀左法國牛肉漢堡包同法式芝士焗龍蝦。龍蝦再配上菠菜,令芝士膩度減低了,不俗。牛肉方面,唔會太乾,牛味亦算濃,口質不錯,不會過淋或太硬身。最後當然要配上最有名的朱古力同蛋糕!!!一定要試飲佢地既朱古力或咖啡,誠意之作!甜品點了黑朱古力,唔太甜,會再食。另外仲有tropical fruit , 相對清新!

最後當然要配上最有名的朱古力同蛋糕!!!
一定要試飲佢地既朱古力或咖啡,誠意之作!
  • 法式芝士焗龍蝦
2018-04-26 98 浏览
之前已經試過尖沙咀間DALLOYAU, 食物同環境都好好,今次路過金鐘,再一次入去食晚飯🍽,今次有set menu, 三佰幾元有4個courses 感覺上抵食好多前菜:烤雞肉凱撒沙律+煙燻三文魚洋薊蘑菇 湯:里昂洋蔥湯+干邑龍蝦湯主菜:法式油封鴨腿+法式芝士焗龍蝦甜品:朱古力慕絲蛋糕+黑松露Opera蛋糕茶: 平時我一定會叫凍咖啡或凍朱古力,但今晩實在太飽,反而想試下DALLOYAU嘅蘋果茶,估唔到有驚喜食到飽飽,再加出名好食嘅蛋糕做甜品,大滿足😙😙
前菜:烤雞肉凱撒沙律+煙燻三文魚洋薊蘑菇
湯:里昂洋蔥湯+干邑龍蝦湯
主菜:法式油封鴨腿+法式芝士焗龍蝦
甜品:朱古力慕絲蛋糕+黑松露Opera蛋糕

食到飽飽,再加出名好食嘅蛋糕做甜品,大滿足😙😙
2018-04-26
  • 法式芝士焗龍蝦
  • 法式油封鴨腿
2018-04-26 107 浏览
忙裡偷閒再次光顧🤭服務及食物仍然保持水準👍🏻今晚點選了香煎鴨肝酥皮、法國牧養黃雞、法國牛肉漢堡,另初試飲品點選了朱古力及朱古力咖啡,可可味濃郁而且不會過甜,增添整餐既滿足感。期待下次再試甜品🍰
忙裡偷閒再次光顧🤭
服務及食物仍然保持水準👍🏻
期待下次再試甜品🍰

香煎鴨肝酥皮  法國牧養黃雞  法國牛肉漢堡包
香煎鴨肝酥皮  法國牧養黃雞  法國牛肉漢堡包
  • 香煎鴨肝酥皮
2018-04-25 127 浏览
上個月試了Beef Wellington, 今個月見佢哋出咗Dinner set menu, 一於同朋友去試下!Waiter 一如以往的親切,安排好坐位之後就為我哋介紹名菜。我哋一人點咗一個set, 可以share食到唔同的美食。頭盤Lobster ribbon salad,七彩繽紛的外表, 已叫人胃口大開。龍蝦超鮮甜爽口,配上新鮮的蔬菜和酸酸甜甜的沙律汁,味道非常好接著的干邑龍蝦湯,絕對有驚喜,濃濃的海鮮混和Cream的味道,仲有啲干邑的餘香,令人回味!

Lobster ribbon salad
smoked salmon salad
干邑龍蝦湯
2018-04-23
Lobster ribbon salad
smoked salmon salad
干邑龍蝦湯
新店入口位是外賣咖啡櫃&西餅櫃,裹面設有多個堂食用餐座位,門面設計好靚! 入面環境清休, 舒服~播放著外國流放曲!!餐牌簡而精,,以店的規模和定位來說算是很好,餐牌的款式很獨特,不會幾分相似的出現數次。晚上就得看這個單點餐牌,平均每人三百元。
题外话/补充资料: everything is so good including the service, atmosphere and quality of food ! def will come back again with friends and family!
2018-04-24
strawberry tart
  • Norwegian salmon roll
  • lobster themior
2018-04-24 121 浏览
知道DALLOYAU 近期推出seasonal dinner set, 所以特意過去試一下,4 courses dinner set只需要$368,價錢吸引、水準依然。我地一行3人order左2份set,前菜有生牛肉他他、法式鴨腿肉層批,湯就當然點左signature千邑龍蝦湯,主菜有法國牧養黃雞、紅酒汁煮牛面頰肉,最後仲有2款精緻嘅甜品跟濃郁嘅茶。
2018-04-23 258 浏览
再次到Dalloyau金鐘的cafe,今次同朋友來食晚餐。由於女士們都比較細食,今次一共只點了2個前菜和2個主菜share。1) 煙燻三文魚洋薊磨菇賣相十分精緻的前菜,味道清香,喜歡洋薊同磨菇的配搭!2) 香煎鴨肝酥皮鴨肝香得黎唔會油膩,加埋酥皮食更加有口感,醬汁值得一讚!3) 法國牧養黃雞要再回味的一道菜!慢煮雞胸肉同香煎雞腿肉都十分鮮甜,朋友話嫩到唔覺得自己食緊雞胸,大讚!4) 法式油封鴨腿十分驚喜,外皮很脆,肉質嫩滑,再加上酸酸甜甜的醬汗,推薦。整晚都吃得很舒適愉快,可惜唔夠肚食甜品,如果唔係會推薦給同行朋友一齊食流心朱古力蛋糕!

1) 煙燻三文魚洋薊磨菇
賣相十分精緻的前菜,味道清香,喜歡洋薊同磨菇的配搭!
煙燻三文魚洋薊磨菇

2) 香煎鴨肝酥皮
鴨肝香得黎唔會油膩,加埋酥皮食更加有口感,醬汁值得一讚!
香煎鴨肝酥皮

3) 法國牧養黃雞
要再回味的一道菜!
法國牧養黃雞

4) 法式油封鴨腿
十分驚喜,外皮很脆,肉質嫩滑,再加上酸酸甜甜的醬汗,推薦。
法式油封鴨腿

2018-04-17
煙燻三文魚洋薊磨菇
香煎鴨肝酥皮
法國牧養黃雞
2018-04-20 72 浏览
準備平日無咁多人既時候去PP睇戲放工離睇戲之間岩岩好可以夠哂時間食個dinner所以就黎左Dalloyau 每次黎都係覺得D staff真係好nice..成日都笑, 好有禮貌, 又完全了解menu上既食物同酒水, 十分professional其實有時唔食野, 飲下野snacks下都唔錯, 一來呢到環境舒服, 空間足夠, snacks同酒水既款式都好多宜家仲有happy hour!!! 但當然因為我放工好肚餓所以黎左食dinner!無黎一排, 宜家有個All Day set我就叫足4個courses, 再加1個roll 同埋 friesLobster Salad新鮮既龍蝦+芒果味道既sauce, 好清爽, refresh的既味蕾!!仲要入面有好多舊龍蝦, 好generous!!Onion Soup味濃而不過鹹, 係面既cheese toast簡直係一絕牛肉燴意粉汁同肉既份量調教得岩岩好, 牛肉勁腍, 蕃茄汁夠哂味意少軟度又剛好~Lobster Roll個bread好soft好香牛油味, 入面既lobster salad做得好好, sauce既味唔會令到lobster唔見左仲係啖啖都咬到彈
準備平日無咁多人既時候去PP睇戲
放工離睇戲之間岩岩好可以夠哂時間食個dinner
所以就黎左Dalloyau

每次黎都係覺得D staff真係好nice..

宜家仲有happy hour!!!
但當然因為我放工好肚餓所以黎左食dinner!

Lobster Salad

Onion Soup
味濃而不過鹹, 係面既cheese toast簡直係一絕

牛肉燴意粉
汁同肉既份量調教得岩岩好, 牛肉勁腍, 蕃茄汁夠哂味
意少軟度又剛好~

Lobster Roll
仲係啖啖都咬到彈牙又fresh既lobster!!!

Truflle French Fries
勁generous! 勁多Truffle salt! 薯條真係做得好好
又脆入面又soft!!

Dessert
唔好以為法國餐廳既甜品一定係甜到痴線
呢到既甜品係剛剛好嫁~ 呢個係紅桑子味~仲有DD酸酸地, 飽飽地就最岩食~
Drinks
 朱古力好好味, 正呀!!!
Peach tea可以再多D Peach味就好啦
2018-04-18
2018-04-19 121 浏览
🍰🍧🍡人大左,食野開始貴精不貴多😌尤其係甜品,DALLOYAU 既"RE Opera""黑松露歌劇院蛋糕"就係近期最推介甜品,身為法國貴族品牌,用料同品質已經相當有保證👍🏻👍🏻 黑松露既甘香同70%朱古力mix cream加上淡淡雲呢拿牛油香味~好有層次感🤤🤤 "Caramel religieuse"焦糖泡芙~焦糖迷必食,上層有好脆又鬆化蕉糖,好似食緊🍬,而下層入面有香滑蕉糖cream~整體我個人覺得偏甜😝但外形真係一流!
🍰🍧🍡人大左,食野開始貴精不貴多😌

黑松露歌劇院蛋糕

焦糖泡芙
黑松露歌劇院蛋糕
焦糖泡芙
2018-04-16 145 浏览
繼上次食完一試難忘後,隔左一個月左右又去試~果然冇失望,今次仲遇著好熱情嘅waiter貼心介紹每一道菜,令成個晚餐體驗更開心。前菜我地叫左個牛肉他他,食得出肉質好好,仲配埋薯條,冇得彈!食到咁上下,waiter建議我地留番少少牛肉他他,可配搭之後個主菜蔬菜千層酥!蔬菜酥個酥皮做得好脆,配合埋新鮮蔬菜,好FRESH!另一個法式油封鴨腿同樣好好味,因為味道較濃嘅關係,waiter建議我地叫左杯濃味嘅紅酒配搭番,果然個感覺好好!鴨腿肉質鬆軟,配合埋個法式芥末醬,口感一流!最後仲encore左心太軟同埋食左件蛋糕,為晚餐劃上完美嘅句號!食物質素好之餘,貼心嘅服務令人喜上加喜!真係真心推介!
繼上次食完一試難忘後,隔左一個月左右又去試~

蔬菜酥個酥皮做得好脆,配合埋新鮮蔬菜,好FRESH!

食物質素好之餘,貼心嘅服務令人喜上加喜!
真係真心推介!
2018-03-21