2017-12-08 154 浏览
冇去過意大利嘅我 食到一間無論食物質素,款式種類及服務都好有外國水準而價錢合理嘅餐廳🍴好想重點咁分享一下加有蟹肉嘅菠菜配香濃忌廉好滑溜 諗緊有冇包包配開心下之際就出現喺眼前 好感動啊加有蜜糖去製做嘅暖笠笠包😌正當誤會塊似山楂餅嘅salami 點解會配黑醋 sorry 你錯了🙊呢個係生牛肉呢☝🏽同rocket.cheese 一啖食 夠哂滋味📍意大利雲吞說易不易說難不難 原因在於外皮厚度同埋內部芝士嘅濃度比例,稍有差池即直接對整體味道構成影響, 芝味太多會顯太嗆 太乾,不夠則令雲吞變得單調冇驚喜。呢個呢,皮厚度適中而芝士細膩 淋上濃稠磨菇醬汁 ......係咪口水都收唔切唔小心滴左出口🤤平日好少食吞拿魚扒 呢個原汁原味沾下mint sauce,覺得味道特別但略嫌單調左啲. 但魚扒堅係厚最後呢個各人都好推介嘅甜品 ☀️冇介紹錯!一切咋 爆發般的朱古力熔沖埋出隻碟,記得落刀向入切啊☄️好好味 帶有高純度朱古力流心而外層不過火且沒有半點結焦 大滿足喲🌸🌞🌝
Crap  Meat  Soup
加有蜜糖去製做嘅暖笠笠包😌
Beef  Carpaccio
Homemade  Ravioli
Tuna  Steak
最後呢個各人都好推介嘅甜品 ☀️冇介紹錯!
必食心太軟
一切咋 爆發般的朱古力熔沖埋出隻碟,記得落刀向入切啊☄️
Homemade  Ravioli
必食心太軟
2017-12-02 158 浏览
尖沙咀總比人一種繁華鬧市嘅感覺, 要搵一間想周邊比較清閑而性價較高嘅西餐廳好不容易呢間Dabyida Restaurant and Bar 絕對適合同朋友或伴侶好好放鬆咁享受美酒佳餚!今次想同朋友飲紅酒但又唔係好識揀, 侍應向我地推薦Amarone Della Valpolicella 2013 ($698)易入口, 唔會苦澀, 果味濃郁Wild Black Truffle Cream Soup ($88)個湯非常creamy, 飲落帶少少口感, 而且黑松露嘅香味好濃烈. 非常令人開胃Beef Carpaccio ($142)呢一道著名嘅意大利菜係好多意大利餐廳都好常見呢度將高質生牛肉切得非常薄透, 鋪上rocket, parmesan cheese同cherry tomato再用欖油黑醋做dressing, 開胃清新呢間餐廳用料認真, 芝士味特別濃香, 突出生牛肉鮮味Home-made Ravioli ($172)呢道自家製意大利雲吞用嘅餡包括mushroom, ricotta cheese 同black truffle加埋濃郁嘅牛肝菌忌廉汁, 配合得恰到好處Tuna Steak (

易入口, 唔會苦澀, 果味濃郁

個湯非常creamy, 飲落帶少少口感,
而且黑松露嘅香味好濃烈. 非常令人開胃

Beef Carpaccio ($142)
呢一道著名嘅意大利菜係好多意大利餐廳都好常見
再用欖油黑醋做dressing, 開胃清新
呢間餐廳用料認真, 芝士味特別濃香, 突出生牛肉鮮味

Home-made Ravioli ($172)
加埋濃郁嘅牛肝菌忌廉汁, 配合得恰到好處

Tuna Steak ($248)
吞拿魚扒外層鋪滿黑胡椒,
黑胡椒嘅香味同薄荷醬同黑醋汁唔會蓋過吞拿魚本身嘅鮮味
加上吞拿魚扒本身肉質厚, 連埋外皮咬落去口感有兩種層次

Foie Gras ($172)
鵝肝煎得外脆內軟, 入口即溶, 油味適中,
配以煎菠蘿入口, 唔會有飽擠嘅感覺

Homemade chocolate pudding with chocolate ice cream ($72)
擺盤好靚
心太軟外皮有少少脆脆哋嘅口感
一切落去心太軟裡面嘅香濃朱古力好似火山熔岩咁係咁流出黎

Homemade pancake with grand marnier, served with vanilla  ice cream ($62)
第一次食到甜橙酒調嘅醬汁
味道酸酸甜甜, 淋上厚道適中嘅pancake 好好味!

呢間餐廳除左食物同環境質素高之外, 侍應嘅服務態度都好好,
好有心介紹每一道菜色同酒嘅特色
2017-11-27 147 浏览
今日難得返半日工~ 同老公去到尖沙咀拍下拖~ 行經呢一間餐廳,比佢餐牌上面嘅「半自助午餐」五個字吸引咗,見價錢相宜就入去試下,睇下點樣半自助法。環境: 呢間餐廳嘅裝修都幾靚~ 有正常餐桌座,吧枱位,仲有梳化座~加上有落地玻璃窗,柔柔的陽光配上舒服的梳化座,坐上去好有feel~~點完餐之後,職員哥哥就同我哋講話可以出去自助餐吧度隨便攞嘢食。自助餐吧嘅選擇唔算好豐富,但都可以mix and match自己心水沙律,有幾款沙律菜,三種沙律醬,四款配料可以任君選擇。我最愛食那三款撻,有三文魚撻、火腿芝士撻,同埋大蝦撻。撻皮好似炸雲吞皮咁樣,幾脆口幾好食。另外仲有啲parma ham類嘅生肉,同埋朱古力蛋糕。唔算得上好豐富,但係以呢個價錢嚟計,有得自己配搭一下想食嘅嘢都幾得意。食咗一陣,餐湯同餐包就上枱了。呢個南瓜忌廉湯, 好好味~ 係我去咁多地方飲過最濃嘅一次。唔係一舊舊/杰撻撻,而係南瓜蓉磨得很幼細,與忌廉完全融合,又香又滑。最特別係佢個餐包係鹹嘅,好似仲有少少紅辣椒片喺裏面,就咁食好似怪怪哋,但係當你用黎點啲湯嘅時候就會發覺原來鹹鹹哋嘅包都好夾西湯。主菜我地分別叫咗西冷牛扒同埋鵪鶉脾意大利
今日難得返半日工~ 同老公去到尖沙咀拍下拖~

環境:
呢間餐廳嘅裝修都幾靚~ 有正常餐桌座,吧枱位,仲有梳化座~

食咗一陣,餐湯同餐包就上枱了。
呢個南瓜忌廉湯, 好好味~ 係我去咁多地方飲過最濃嘅一次。

但係當你用黎點啲湯嘅時候就會發覺原來鹹鹹哋嘅包都好夾西湯。

主菜我地分別叫咗西冷牛扒同埋鵪鶉脾意大利飯。

西冷牛做得好入味,生熟程度亦都啱啱好,面頭熟中間紅紅哋又唔會滲曬啲血水出嚟,我都可以食到幾舊。
不過老公就話佢塊西冷牛嘅筋唔夠大舊,食到更多西冷筋嘅甜味就更正喇~

鵪鶉腿意大利飯好特別,鵪鶉腿好淋又夠味,個賣相亦好可愛,似mini版雞脾仔咁~ 黏黏地嘅意大利飯散發住濃濃既松露既香味,喜歡吃菇的我,大愛呢~~我覺得如果飯粒可以再煮耐少少,淋多D,咁就滿分了~

最後我地飲咗一杯cappuccino 同一杯熱奶茶。

奶茶用鐵杯上,賣相好似茶餐廳咁,見到嘅時候老公都呆一呆,
但係佢話飲落超好味,茶味十足,有少少印度奶茶嘅厚度,喜出望外。

我杯cappuccino也不錯~ 香,濃,滑。可以有靚靚拉花就會再加分呢~~~

服務:
下單上菜迅速,收放餐具都細心輕手,整體服務友善。
用餐时段
2017-11-27 173 浏览
外國朋友到左香港旅行,唔夠時間同佢周圍玩,就係佢酒店附近食,估唔到有間食半自助餐既餐廳。揀一個主菜,冷盤、沙律同甜品等等都係任食。有3-4款沙律,肉同埋芝士都有幾款可以食。甜品好美觀,除左蛋糕仲有馬卡龍,正!冷盤既凍肉有三種,質素都唔錯,辣煙燻腸好濃味,辣辣地不錯。意粉係撈左沙律醬同吞拿魚,幾飽肚!仲有薯仔烚蛋沙律,幾好食,薯仔好大舊。主菜黎啦!係炭燒雪花西冷扒配黑松露燒汁。外型好美觀,質素都唔錯,牛排果然係雪花西冷,十分肥美,有陣陣炭火既香味,外層燒到有小小脆。牛排醬汁濃郁,有重好香既菇味同黑松露味,咸味較為突出。最後食埋甜品先,選左伯爵茶蛋糕同三件馬卡龍。伯爵茶蛋糕好清香,甜度適中,夠綿密,忌廉又夠滑。馬卡龍都係外脆,入面小小煙韌,綠色味最好食。

揀一個主菜,冷盤、沙律同甜品等等都係任食。

有3-4款沙律,肉同埋芝士都有幾款可以食。
甜品好美觀,除左蛋糕仲有馬卡龍,正!

仲有薯仔烚蛋沙律,幾好食,薯仔好大舊。

2017-11-26 147 浏览
Coming this restaurant with my love and we are having a semi lunch buffet before hiking 🙆🏻‍♂️ As a lover of beef we definitely choose sirloin with medium cooked🤤 it's quite nice as it grilled and complimented with black truffle gravy 👅 the texture is soft and very juicy! This sirloin is totally beyond that price👍🏻 For the salad bar, I really love the cheese 🧀 and tomatoes there👅 that cheese with truffle is yummy and perfect match with cracker⭐️ For dessert, I suggest you try the green tea one as

For dessert, I suggest you try the green tea one as it not so sweet but flavoured with good matcha powder 😃
2017-11-25 157 浏览
平時去開isquare個邊食野,好少嚟到呢頭,今日就特登行到嚟呢度hea hea食個semi buffet lunch lar⭐️⭐️ Main course 要左黑毛豬🐽🐽點左之後就去salad bar拎左d cold cut & salad 🥗 雖然選擇唔多,但贏在高質同食材新鮮🙆🏻‍♂️ 真心推薦cheese + cracker 😃😃 好夾,有款係松露芝士,食落好重松露味🤤 等左一陣就上main la!! 黑毛豬好厚身,肉質軟軟,夠嫩口,配上blueberry sauce減少左油膩感👅👅 薯角脆口,外皮加左d辣粉,好香口😋野飲加左12蚊要cappuccino 🙌🏻咖啡偏苦,大愛👍🏻

2017-11-22 141 浏览
我朋友約我係近尖東既一間西餐廳食午餐,仲話我一定鐘意。一入去就見到個大型吧抬,環境舒適,燈光十足。餐廳樓底頗高,係我鐘意既餐廳裝修。餐廳下午有一個半自助午餐,客人叫一個正菜之外,仲可以去任食自助沙律吧枱揀沙律同冷盤。自助沙律選擇非常多,有兩款cold cut,三款酥皮撻,四款沙律草。topping亦有九款在右,包括粟米,脆麵包粒,煙肉碎等等。第一去自助沙律吧枱啲酥皮撻俾人夾曬,好彩職員好快就refill翻。酥皮撻有三種味道:煙肉,煙三文魚,同蝦沙律,撻底好簿好脆,一口食得曬,過癮!餐湯係甘荀忌廉湯,較稠身,味道也合我口味。我叫左燒紐西蘭牛柳配紅酒燒汁,肉呈迷人鮮紅色,學謝霆鋒話太性感啦。肉質相當幼嫩,牛柳下方亦有適量蔬菜,中和翻牛柳既溜膩感。我朋友叫左海蝦意大利飯配香檳忌廉汁,份量適中,蝦煮得金黃,彈牙鮮甜。意大利飯煮得啱啱好,偏硬身,加上青瓜粒,口感更豐富。見佢happy hour 有優惠,下次一定再來。
我朋友約我係近尖東既一間西餐廳食午餐,仲話我一定鐘意。

自助沙律

餐湯係甘荀忌廉湯,較稠身,味道也合我口味。
甘荀忌廉湯

紐西蘭牛柳配紅洒燒汁

海蝦意大利飯配香檳忌廉汁

見佢happy hour 有優惠,下次一定再來。

2017-10-27
自助沙律
甘荀忌廉湯
紐西蘭牛柳配紅洒燒汁
海蝦意大利飯配香檳忌廉汁
2017-11-20 155 浏览
今日朋友帶我去食個lunch.就係尖沙咀棉登徑。餐廳環境好舒適,會播著一些舒服的音樂。環境不會好嘈,坐係度慢慢食野傾計岩哂。裝修有點像係酒店高級餐廳一樣。給人的感覺很放鬆。👍佢的brunch buffet, 主要揀一個主菜。然後可出去拎沙律 蛋糕。因為想試下朋友話想吃的煎鵝肝。所以個main course 揀d無咁飽既 焗海鮮 😋即焗既海鮮,一打開個錫紙。香噴噴既牛油海鮮味 😍有帶子,蝦,青口,墨魚,魚。佢個汁叫做:香蒜露絲瑪麗鮮檸檬汁 🍋連埋一齊焗,令到海鮮好香。魚肉好滑!香煎鵝肝配蕉糖菠蘿😍兩塊大大塊既鵝肝煎得個外面少少脆身。煎得好香口。一切開流哂d鹅肝汁出黎,好邪惡。但好好味。通常都係配多士係底,呢個配菠蘿。都一樣解到個油脷👍 唔錯沙律方面都有幾多唔同既 Ham 揀。配埋d水果食岩哂!👍除左cake ,仲有唔同口味既 馬卡農 😋😋甜甜的,好sweet!d cake都唔差!😋😋🍽呢餐食到好開心,好舒服咁享受一個豐富既lunch
今日朋友帶我去食個lunch.就係尖沙咀棉登徑。

裝修有點像係酒店高級餐廳一樣。
給人的感覺很放鬆。👍

佢的brunch buffet, 主要揀一個主菜。
然後可出去拎沙律 蛋糕。

即焗既海鮮,一打開個錫紙。香噴噴既牛油海鮮味 😍
有帶子,蝦,青口,墨魚,魚。
佢個汁叫做:香蒜露絲瑪麗鮮檸檬汁 🍋
連埋一齊焗,令到海鮮好香。
魚肉好滑!

香煎鵝肝配蕉糖菠蘿😍
兩塊大大塊既鵝肝煎得個外面少少脆身。煎得好香口。
一切開流哂d鹅肝汁出黎,好邪惡。但好好味。
通常都係配多士係底,呢個配菠蘿。
都一樣解到個油脷👍 唔錯

沙律方面都有幾多唔同既 Ham 揀。配埋d水果食岩哂!👍

除左cake ,仲有唔同口味既 馬卡農 😋😋
甜甜的,好sweet!

d cake都唔差!😋😋🍽

呢餐食到好開心,好舒服咁享受一個豐富既lunch

2017-11-19 7107 浏览
悠閒既星期日,由一間悠閒高級餐廳開始。訓到自然醒,去左尖沙咀食呢間半自助餐食brunch。餐廳播住舒服既音樂,又有舒服既梳發坐,環境優雅,咁啱有個窗口位坐,好chill。叫左個黑毛豬扒套餐黎食。半自助有芝士吧,沙律吧同甜品任食。好適合週末放鬆下自己。攞左碟沙律大雜燴,好豪放咁慢慢品嚐沙律,好健康。加左千島醬既沙律菜特別甜同爽口。肉食獸既我攞左好多煙火腿,煙肉腸。煙肉仲好有彈性,新鮮既。沙律配料仲有我鍾意既煙肉碎,放左好多,好香。好耐冇食咁多菜,決定攞多碟。但今次以肉為主。底下放左好多芝士,上邊好多煙肉,好邪惡。星期日就係要咁寵自己。煙肉同芝士搭配絕呀,好好味。主食終於黎了。大大個厚身既黑毛豬。由於黑毛豬配左藍啤梨燒汁,食一啖豬肉口腔會有陣啤梨既清香味。呢個燒汁好特別,出邊冇食過,原來啤梨既香味可以咁樣配搭,好好食。豬肉煎得香,上邊層薄脂肪煎得乾香,但肉質保留住水份,整得好,加埋用西班牙黑毛豬,好食。食埋個甜品,有馬卡龍,已經足夠。攞左朱古力蛋糕,呢度既蛋糕質感好幼,食落口感好滑,好邪惡。馬卡龍都整得唔錯,唔會太乾身,中間仲有鬆軟既感覺。係呢間超悠閒既餐廳度過左半個中午,超值!

叫左個黑毛豬扒套餐黎食。
半自助有芝士吧,沙律吧同甜品任食。好適合週末放鬆下自己。

主食終於黎了。

係呢間超悠閒既餐廳度過左半個中午,超值!
2017-11-19 129 浏览
一放假總喜歡搵一些舒舒服服既餐廳,坐下relax 下。今日係棉登徑度發現左一間好似好高級既餐廳。lunch 有得食brunch buffet. 🍽價錢唔會話好貴。見環境又好靚,都係梳化 坐得好舒服!咁就入去歎下喇!😃一入到去個職員已經好nice咁介紹下個brunch buffet. 可以出去個bar度,自己拎d沙律,甜品食。😍都幾多選擇。自己化身為一個廚師,整個靚靚沙律先!喜歡佢有得提供埋黑醋,落d落去d菜度,真係好開胃。仲有d芝士,麵包粒同d脆脆 既配料,好 match 😎自己整左一碟好似樣既沙律 🍲幾靚😆自己再加錢 $12,可以飲杯movenpick 既 latter! 正!聽住餐廳播的音樂,坐係梳化享受下杯latter. ☕簡直完美既享受😋我既主菜黎喇!炭燒雪花西冷扒 配黑松露燒汁 🐮個汁做得幾好味,濃濃既黑松露味配落牛扒度。個牛扒唔會太韌。肉質幾好👍食落好香 👃燴牛仔膝意大利飯.呢個個牛,比起牛扒的肉更嫩,更加入味!牛仔膝有啲 根位,連埋啲肉食,好有咬口!👍意大利飯亦做得好出色,飯不會煮得過份林,吸收了牛仔膝的肉汁,食落好好味。意大利飯個份量再多一點就好了!吃完又再出去試下d
一放假總喜歡搵一些舒舒服服既餐廳,坐下relax 下。
今日係棉登徑度發現左一間好似好高級既餐廳。
lunch 有得食brunch buffet. 🍽

價錢唔會話好貴。

見環境又好靚,都係梳化 坐得好舒服!
咁就入去歎下喇!😃

可以出去個bar度,自己拎d沙律,甜品食。😍

都幾多選擇。自己化身為一個廚師,整個靚靚沙律先!
喜歡佢有得提供埋黑醋,落d落去d菜度,真係好開胃。
仲有d芝士,麵包粒同d脆脆 既配料,好 match 😎

自己整左一碟好似樣既沙律 🍲幾靚😆

正!聽住餐廳播的音樂,坐係梳化享受下杯latter. ☕
簡直完美既享受😋

我既主菜黎喇!

炭燒雪花西冷扒 配黑松露燒汁 🐮
個汁做得幾好味,濃濃既黑松露味配落牛扒度。
個牛扒唔會太韌。肉質幾好👍
食落好香 👃

燴牛仔膝意大利飯.
呢個個牛,比起牛扒的肉更嫩,更加入味!
牛仔膝有啲 根位,連埋啲肉食,好有咬口!👍
意大利飯亦做得好出色,飯不會煮得過份林,
吸收了牛仔膝的肉汁,食落好好味。
意大利飯個份量再多一點就好了!

吃完又再出去試下d甜品。😋😋

我覺得最好味的係呢個朱古力cake!
朱古力個口感食得出唔係d cheap cheap既朱古力。
食落去個朱古力好濃味,同好滑。👍
但又唔會話好甜!🍫🍴
食左兩舊😄

能夠係咁舒服既環境,慢慢享受我既lunch
真係好休閒 😋😋
2017-11-18 131 浏览
星期六下午相約友人到此聚一聚,這兒鄰近k11,卻剛好遠離鬧市一點點,可以享受難得的寜靜。餐廳環境很整潔,充滿高級餐廳的感覺。店內有不少大大張的沙發座位,還可以對著街景享受陽光,非常舒適,一坐下來便好想在這裡歎足一整天。brunch set是半自助形式,設有沙律及甜品吧,點餐後即刻急不及待去嘗嘗。自助吧選擇幾多,除了新鮮生菜和水果外,還有不同種類的火腿、芝士、縲絲粉、薯仔沙律等冷盤,全都非常配襯亦好有清新感覺,令人好開胃,好想試匀哂!想不到還沒吃畢沙律,主菜便送到了,效率真高!燴牛仔膝意大利飯好出色!意大利飯軟硬度剛剛好,醬汁非常惹味,且完全滲透飯粒,每一啖飯都好滋味。牛仔膝啖啖肉,燴得軟腍入味,味道佳!炭燒西冷扒配黑松露燒汁賣相好看又大份,醬汁好濃郁,與牛扒好夾!焗海鮮香噴噴!有帶子、蝦、青口、墨魚仔和魚,各有鮮味。蝦肉彈牙,魚肉亦嫩滑。鵝肝大大塊且厚肉,煎得香口,好吃得欲罷不能!配上多汁又甜甜的菠蘿,原來出奇的夾,剛好能消除油膩感。黑松露野菌忌廉湯,質感不會過杰或過稀,有極濃的黑松露味。還附送餐包,甜甜的麵包配湯吃剛剛好。甜品吧的蛋糕賣相精美,特別喜歡朱古力口味的,口感軟綿綿又富朱古

想不到還沒吃畢沙律,主菜便送到了,效率真高!

甜品吧的蛋糕賣相精美,特別喜歡朱古力口味的,口感軟綿綿又富朱古力味,蛋糕上的朱古力醬更十分香滑濃味,好有水準!
2017-11-14 169 浏览
一家人難得可以出黎聚一聚, 梗係要上openrice睇下有咩環境靚,味道正既餐廳, 平時食自助餐食得多, 今次轉下idea, 試下尖沙咀呢間西餐廳先得!地點方便, 尖沙咀地鐵站行過去都係大約5分鐘, 一d都唔難揾!一入門口燈光微暗, 檯上放左一個小蠟台,氣氛十分浪漫舒適,安排好坐位之後, 侍應有禮送上餐牌同清水, 值得一讚!好啦, 講下啲正正食物先!蜜瓜配巴拿馬火腿, 甜甜既蜜瓜配肉味咸度適中既Hams! 正!燒菠蘿配鵝肝,菠蘿juicy, 鵝肝外脆內軟, 油味豐富!黑松露帶子意大利飯, 黑松露味香濃, 帶子鮮甜,飯既軟敢度適中!羊架配磨菇燒汁, 羊肉嫩, 羊味濃而不"so"!Angus肉眼扒配黑松露燒汁, 份量大,抵食! 我要求全熟, 廚師都真係做到, 抵讚!珍寶大蝦, 勁大隻, 肉質爽口彈牙!總括黎講,環境靚, 招呼好, 味道一流, 值得再黎!

好啦, 講下啲正正食物先!

燒菠蘿配鵝肝,菠蘿juicy, 鵝肝外脆內軟, 油味豐富!

羊架配磨菇燒汁, 羊肉嫩, 羊味濃而不"so"!

珍寶大蝦, 勁大隻, 肉質爽口彈牙!

總括黎講,環境靚, 招呼好, 味道一流, 值得再黎!
2017-11-13 181 浏览
因為爸爸想食西餐,所以今晚相約左一家人去尖沙咀既Dabyida Restaurant and Bar食晚餐去到見到氣氛好好,微微既煙光,柔柔既音樂,令人覺得好輕鬆!坐底之後睇下餐牌,爸爸家姐都係愛酒之人,所以馬上叫支紅酒慢慢品嚐下先而媽媽就叫左杯鮮橙汁而我就叫左杯soda water!前菜我地叫左hams,配哈蜜瓜簡直一流另外,不得不提我的至愛鵝肝,大廚手勢好好,煎到外脆內軟,一啖咬落去,整個口腔充滿著濃濃既鵝肝油味,配埋清新既菠蘿內一齊食,一試難忘主菜叫左牛扒,羊架,大蝦同西班牙飯牛扒7成熟,配上黑椒汁,正!羊架好嫩滑,加埋炸蒜頭,好好味大蝦好新鮮,有好多膏,大家都爭住食,哈哈!不過最後當然係我爸媽食左啦西班牙海鮮飯就食得多,呢個帶子西班牙飯真係第一次食,估唔到味道都好好味帶子好大粒又鮮甜總括來說,呢間食物水準好高,氣氛又好好,適合情侶,家人,朋友聚會,下次再黎試下其他菜式先!
去到見到氣氛好好,微微既煙光,柔柔既音樂,令人覺得好輕鬆!

坐底之後睇下餐牌,爸爸家姐都係愛酒之人,
所以馬上叫支紅酒慢慢品嚐下先
而媽媽就叫左杯鮮橙汁
而我就叫左杯soda water!

前菜我地叫左hams,配哈蜜瓜簡直一流

另外,不得不提我的至愛鵝肝,
大廚手勢好好,煎到外脆內軟,一啖咬落去,

主菜叫左牛扒,羊架,大蝦同西班牙飯

牛扒7成熟,配上黑椒汁,正!

羊架好嫩滑,加埋炸蒜頭,好好味

帶子好大粒又鮮甜

總括來說,呢間食物水準好高,氣氛又好好,
適合情侶,家人,朋友聚會,
下次再黎試下其他菜式先!
2017-11-13 123 浏览
今日同屋企人係k11行完街街,行到肚餓,媽媽話想食西餐廳,就係附近搵下先然後經過見到呢間西餐廳,裡面好有氣氛同埋環境好舒適就決定入去開餐了!原來旁邊仲有呢間餐廳既bar下次去下先!地方乾淨又大,而且小小蠟燭燈光好浪漫爸爸最愛紅酒,坐底就叫左枝智利抖抖氣先。餐廳店員到好有禮貌,同我地介紹叫左紅酒梗係要叫小食配親一下。巴馬火腿配蜜瓜-一流啊每塊到好大塊蟹肉菠菜忌廉湯-呢個湯真係好香濃,好香蟹味而且配上微熱既餐包!燒帶孑野菌意大利飯-帶子煎得岩岩好!野菌汁配意大利飯好好味啊鵝肝-烹調熟度岩岩好,外脆內嫩然後就到主菜時間~珍寶大蝦-醬汁好好味,大蝦肉質好彈羊架配磨茹燒汁-肉質好嫩,配上焗蒜頭既香味啖啖肉,而且又不酥,配料黎多杯-薄菏雞尾酒,為呢餐畫上完美句號。總括黎講,呢到食物真係好有水準,服務態度亦好加分!
然後經過見到呢間西餐廳,裡面好有氣氛同埋環境好舒適
就決定入去開餐了!原來旁邊仲有呢間餐廳既bar
下次去下先!
地方乾淨又大,而且小小蠟燭燈光好浪漫
爸爸最愛紅酒,坐底就叫左枝智利抖抖氣先。
餐廳店員到好有禮貌,同我地介紹

叫左紅酒梗係要叫小食配親一下。
巴馬火腿配蜜瓜-一流啊
每塊到好大塊
蟹肉菠菜忌廉湯-呢個湯真係好香濃,好香蟹味
而且配上微熱既餐包!
鵝肝-烹調熟度岩岩好,外脆內嫩

然後就到主菜時間~
珍寶大蝦-醬汁好好味,大蝦肉質好彈
羊架配磨茹燒汁-肉質好嫩,配上焗蒜頭既香味
啖啖肉,而且又不酥,配料
黎多杯-薄菏雞尾酒,為呢餐畫上完美句號。
總括黎講,呢到食物真係好有水準,服務態度亦好加分!
2017-11-13 128 浏览
朋友有開心事,即興約咗我哋食飯。既然咁開心,當然要搵間好啲嘅餐廳[Amarone Della Valpolicella, $698]侍應知道我哋想開支酒就推介咗呢支,話比較香果味,所以聽佢介紹,果然味道濃厚,又不失清新果味,而回味帶少少類似黑朱古力嘅微微苦澀味,令人印象深刻[Seafood soup, $118]湯頭用上蕃茄、紅花、同埋帶子、青口、蝦、八爪魚等海鮮足料煮成,非常鮮甜[Beef carpaccio, $142]生牛肉切得非常薄,上面鋪滿柑欖、Parmesan cheese、洋蔥、蕃茄同火箭菜後淋上柑欖油同黑醋。食嘅時候用牛肉包住所有嘢一啖放落口,口感同味道都十分豐富[Foie gras, $172]呢兩件法國鵝肝雖然油香唔算濃,但又大件又厚,配埋香甜嘅焦糖鳳梨都幾滋味[Parma ham pizza, $220]個pizza10寸左右,三個人share就份量啱啱好。蕃茄醬同Parmesan cheese做成嘅pizza base錯不了,只不過餅皮稍乾、巴馬火腿亦帶筋,呢個pizza不過不失啦[Tuna steak, $248]一份入面共有三件厚厚嘅吞拿魚扒,煎得啱啱好,而

[Seafood soup, $118]

[Beef carpaccio, $142]

[Foie gras, $172]

[Parma ham pizza, $220]

[Tuna steak, $248]
一份入面共有三件厚厚嘅吞拿魚扒,煎得啱啱好,而且淋上薄荷醬同黑醋汁,擺盤相當精緻。吞拿魚扒外層裹滿胡椒煎得好香,而入面仲係半生熟,好鮮味

[Homemade pancake with grand marnier, $68]
薄薄嘅班戟淋上用甜橙酒調出嚟嘅醬汁,味道相當清新,如果怕漏但又想食甜品嘅話呢個絕對係不二之選

[Homemade chocolate pudding with chocolate ice cream, $72]
餐廳自家製嘅心太軟外殼略帶有少少脆脆哋嘅口感,而入面係超~流~心!
朱古力味道十分濃郁,一個人食哂一個會比較勉強,share就最好