尖沙咀集合商業、購物及娛樂的心臟地帶,鄰近世界知名的維多利亞港及大型購物中心,有多不勝數的百貨公司,大型購物中心與滿街的時尚商店,交織出令人怦然心動的血拼地圖,好友約定到尖沙咀K11 musea潮聖,商場以藝術館做主題,行經見到「CURATOR BY LEX ART CAFE」的美食好吸引,藝術氣息濃厚,用餐輕鬆暢快的好地方。進入CURATOR BY LEX ART CAFE,環境很雅緻舒適,佈置和擺設都十分美觀。CURATOR BY LEX ART CAFE除了是餐廳,同時是展覽廳及精品店,店內佈置優雅,周圍更添置了很多充滿風情的藝術格調。高樓底令整間店用餐的空間感更舒適,餐廳服務細心,充滿西式的格調,浪漫的氣氛。坐下後立刻點食物,餐牌選擇很多,分門別類,十分有心思的設計,食物質素良好,上菜速度頗快,享受美食的滿足滋味。羽衣甘藍萵苣凱撒沙律沙律入面有麵包乾及煙肉乾,沙津開胃的感覺,沙津材料新鮮,份量挺多,蔬菜入口清爽,味道很清新。酥脆雞錘配水牛芝士醬雞錘炸得很好,外脆內軟,一陣水牛芝士味傳過來,微辣很大件厚身,容易切開,啖啖肉咬下去鮮味撲出來,肉質很嫰滑,紮實彈牙,口感很好,齒頰留香

羽衣甘藍萵苣凱撒沙律

酥脆雞錘配水牛芝士醬

雞錘炸得很好,外脆內軟,一陣水牛芝士味傳過來,微辣很大件厚身,容易切開,啖啖肉咬下去鮮味撲出來,肉質很嫰滑,紮實彈牙,口感很好,齒頰留香,值得推介。

香蒜橄欖油意粉

意粉材料豐富,包括有帕馬森芝士脆片、菇粒、蒜片、橄欖油及松露醬,令人香氣撲鼻,意粉軟硬適中,煙韌度很好,帕馬森芝士脆片很香脆,菇粒肉質很爽滑,讓人回味無窮。

雪橙冰紅茶

我最愛雪橙冰紅茶,入口帶出絲絲橙味在心頭,清涼的快感,令人心曠神怡,喝後在喉嚨徘徊片刻,充滿優雅不膩的滋味,口感細膩的飲品。

CURATOR BY LEX ART CAFE

地址:尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B113C號舖
2020-06-23
2020-06-25 134 浏览
今天和朋友到這個位於尖東的新商場逛街,經過這間色彩繽紛的咖啡店,便想試一試咖啡店內展放了很多潮牌的裝飾品,真的有如藝術館一樣我們點了一個意粉,一個甜品和兩杯飲品香蒜橄欖油意粉 - 賣相非常吸睛,有新鮮蘑菇,黑松露醬和帕馬森芝士脆片意粉是扁身的,十分有咬口。配上香蒜片的微辣,十分惹味提拉米蘇 - 是每一台必點的甜品,是打卡之選提拉米蘇的忌廉非常香滑,而且帶點酒味,每人吃不停口雪橙冰紅茶 - 賣相也是十分精緻的茶味十分香濃,帶點微微的橙味,十分適合夏天飲用凍朱古力 - 是用了著名的venchi 朱古力,份外香濃這間餐廳環境舒適,食物也不錯,是和朋友相聚的好地方

咖啡店內展放了很多潮牌的裝飾品,真的有如藝術館一樣

我們點了一個意粉,一個甜品和兩杯飲品

香蒜橄欖油意粉

意粉是扁身的,十分有咬口。配上香蒜片的微辣,十分惹味
提拉米蘇

提拉米蘇 - 是每一台必點的甜品,是打卡之選
提拉米蘇

提拉米蘇的忌廉非常香滑,而且帶點酒味,每人吃不停口

雪橙冰紅茶 - 賣相也是十分精緻的

茶味十分香濃,帶點微微的橙味,十分適合夏天飲用
Venchi  朱古力

凍朱古力 - 是用了著名的venchi 朱古力,份外香濃

這間餐廳環境舒適,食物也不錯,是和朋友相聚的好地方
Venchi  朱古力
2020-06-24 49 浏览
CURATOR BY LEX ART CAFÉ今日同朋友行到攰搵左間Cafe 食野依間裝修定佈局都充滿咗文化氣息, 配上雲石設計,令成個格局明亮開揚火焰尼斯吞拿魚沙律吞拿魚大約6-7成熟, 入口很香滑,健康又香丸久小山園嘅宇治抹茶配上奶泡,抹茶回味無窮。心形拉花圖案口溫度剛好,順滑豐厚香蒜橄欖油意粉以雜菌,黑松露醬,同巴馬臣芝士做招徠,黑松露醬嘅味道香意粉煮得岩岩好, 口感好爽又滑非常之正Tiramisu芝士軟滑可口,入口初時帶有咖啡的甘澀甜蜜苦澀交織,配搭得很好!整體芝士忌廉味香濃,而且餅底幾重咖啡酒味,好食
CURATOR BY LEX ART CAFÉ
今日同朋友行到攰搵左間Cafe 食野

火焰尼斯吞拿魚沙律
吞拿魚大約6-7成熟, 入口很香滑,
健康又香

丸久小山園嘅宇治抹茶
配上奶泡,抹茶回味無窮。心形拉花圖案
口溫度剛好,順滑豐厚

香蒜橄欖油意粉
以雜菌,黑松露醬,同巴馬臣芝士做招徠,黑松露醬嘅味道香
意粉煮得岩岩好, 口感好爽又滑非常之正

Tiramisu
芝士軟滑可口,入口初時帶有咖啡的甘澀
甜蜜苦澀交織,配搭得很好!
整體芝士忌廉味香濃,而且餅底幾重咖啡酒味,好食

舊同事是位真文青 很久沒見約出來敘敘舊選了一間充滿文藝氣息的餐廳 環境好舒服佈置有不少藝術品 村上隆草間彌生KAWS悠閒地嘆著充滿美感的環境食物 頗寫意的-Salad▗ Kale & Romaine Caesar Salad ▘$88羽衣甘藍及羅馬生菜都很爽脆 來貨很新鮮加廿蚊配上醃製雞胸 肉質竟不柴有燒烤香煙肉碎芝士片麵包粒給得不吝嗇 味錯挺好-Main▗Curator Huevos Rancheros ▘$98被招牌這詞吸引 選了這墨西哥式煎蛋早餐一刀切下 太陽蛋的蛋汁滋潤了底層的麵包滿滿牛油果醬 辣粉與栗米片帶來多重口感輕食來說絕對是異國美味 稍嫌份量有點細-Desserts▗Tiramisu▘ $68賣相無可挑剔 Tiramisu上優雅地插著橙乾Mascarpone 很滑 咖啡酒香從手指餅滲出面層灑了脆片 令它比平常的口感來得豐富-Drinks▗藝術打印朱古力▘ $88村上隆的彩虹太陽花 靚到心情變好的程度除了給咖啡師發辨 也可以打印想要的照片是凍朱來的 朱味不是極濃那種但十分香滑其實可選咖啡基底 但我會失眠選了朱古力面層其實是綿密的忌廉 愛拍照的女生必點-Drinks▗P
舊同事是位真文青 很久沒見約出來敘敘舊

2020-06-18
  • 招牌墨西哥式煎蛋早餐
  • Tiramisu
2020-06-22 109 浏览
K11 Musea 食肆林立,有打卡、情調、朋友聚會的不同類型餐廳,真令人出現選擇困難症。-朋友不太肚餓,只想找一間可以食蛋糕而我又可以吃晚飯的餐廳。最後來到充滿童真餐廳。-HK$58酥脆雞錘配水牛芝士醬~剛剛炸起的雞錘熱呼呼又酥脆,醬汁微辣,令胃口大開。-HK$158香蒜橄欖油意粉~獨得的松露醬香氣十足,配上新鮮的菇類,令我身在菌類的世界。柏馬森芝士脆片帶點鹹香,拌著意粉吃很惹味。-HK$58 藍莓芝士蛋糕~還未來得及坐下來,朋友已經點了最愛吃芝士蛋糕。粒粒分明的藍莓果醬,酸微微的味道配上濃厚又香滑的芝士蛋糕🍰。他說一定要配紅茶。-HK$78雪橙冰紅茶~新鮮的香橙碰上醇厚、回甘的冰紅茶真令人消暑。與藍莓芝士蛋糕一起,減少罪惡感。-HK$49 Green Tea Latte ~抹茶與奶的比例恰好,誰也沒有搶走誰的味道。我們坐在安靜的這裡, 可以喁喁細語, 真是寫意.

blueberry cheese cake

香橙冰紅茶

Green Tea Latte

我們坐在安靜的這裡, 可以喁喁細語, 真是寫意.
2020-06-15
blueberry cheese cake
香橙冰紅茶
Green Tea Latte
2020-06-22 378 浏览
好想嚟呢間好耐,咁啱平日早上可以嚟到又無人排隊,同朋友一齊打卡先.❥ ❥ ❥烤蝦牛油果沙律首先嚟碗前菜沙律🥗,好健康裏面仲有一隻鮮蝦非常之彈牙, 牛油果🥑片好新鮮仲有雜菜配沙律醬食到爽口夠晒新鮮,細細碟份量啱啱好.❥ ❥ ❥香煎慢煮三文魚扒 $128用慢煮既三魚扒肉質鮮美嫩滑有魚油嘅味道慢慢滲出嚟.❥ ❥ ❥酥脆雞鎚配水牛芝士醬 $58炸好既雞鎚粉漿比較薄身,外面脆口裏面雞肉肉質好滑再配埋個水牛芝士醬,簡直停唔到口.❥ ❥ ❥海鹽朱古力香蕉冰雪世界 $68燒過棉花糖好像海綿般浮雲,中間加咗香蕉味味道好重,仲有濃厚朱古力味道好豐富嘅層次感,真係意外驚喜.❥ ❥ ❥Artsy Print Chocolate $88可以選擇(咖啡或朱古力)我就揀咗朱古力味道入口香滑朱古力奶唔會好甜☕️,本身我唔係太鍾意甜嘅朱古力而我覺得啱啱好,打印了多拉A夢圖案,心心眼出現,少女夢寐以求必打卡.❥ ❥ ❥Bella Nutella with Strawberries $98有好細粒棉花糖、杏仁片、鮮花另外加咗薄荷味道,烘過的多士中間夾住朱古力榛子醬一啲都唔甜,簡直係Perfect,值得去試

香煎慢煮三文魚扒 $128
用慢煮既三魚扒肉質鮮美嫩滑有魚油嘅味道慢慢滲出嚟

酥脆雞鎚配水牛芝士醬 $58

海鹽朱古力香蕉冰雪世界 $68

Artsy Print Chocolate $88
可以選擇(咖啡或朱古力)
出現,少女夢寐以求必打卡

Artsy Print Chocolate
海鹽朱古力香蕉冰雪世界
2020-06-11
Artsy Print Chocolate
海鹽朱古力香蕉冰雪世界
2020-06-21 95 浏览
今日去左尖沙咀既K11Musea 食下午茶今次揀左Curator by LEX ART CAFEArtsy print chocolate($88)有別於一般拉花,呢度係print art!!print 多叮噹同大雄喺面,勁靚!!!朱古力飲落都香濃。Rose Raspberry Cappuccino($68)朋友叫左cappuccino 斯人若彩虹,遇見方知有($98)一個個名好靚、擺盤都好靚既食物。甜多士上面配上生果、棉花糖,可以當甜品食都得。多士香甜酥脆,正。招牌莎樂美腸Pizza($78)pizza 比較一般,份量都啱下午茶既。Tiramisu($68)朋友話因為Tiramisu 所以先要食呢間,係必食推薦,果然無介紹錯。口感細滑柔軟,味道既帶咖啡香但又唔會苦,仲有芝士既甜香,真係高質。
今日去左尖沙咀既K11Musea 食下午茶

今次揀左Curator by LEX ART CAFE
Artsy print chocolate($88)

朋友叫左cappuccino

斯人若彩虹,遇見方知有($98)

招牌莎樂美腸Pizza($78)
pizza 比較一般,份量都啱下午茶既。

Tiramisu($68)

2020-06-20 78 浏览
近排Lex Cafe係OpenRice嘅排名好高, 大食妹終於都係忍唔住佢嘅誘惑, 同朋友仔走左去尖沙咀食因為之前research過, 見Lex Cafe啲野食都係走精緻路線, 怕食唔飽, 所以事先打定底我哋嗌左一份328蚊嘅Dinner Set share, 再加多杯特色飲品<超甜蕃茄沙律配堅果、清新柚子醋>前菜係清新開胃嘅沙律沙律菜好新鮮, 裏面仲有juicy嘅蕃茄同鮮橙, 最後加入左柚子醋同堅果增強左菜色嘅口感同層次<香煎慢煮三文魚扒配鑽石米型粉>至於主食方面, 我哋就揀左三文魚慢煮嘅方式令三文魚扒外圍香口, 而內裏保留左三文魚嘅油脂感配搭嘅米型粉都好特別, 食落濕濕地, 裏面仲有唔少嘅蜆肉, 鮮味十足<自家製樹莓特濃朱古力慕絲蛋糕>呢個甜品都唔錯, 酸酸嘅樹莓係冰凍嘅, 配上常溫嘅蛋糕, 好有驚喜<Latte>餐飲方面, 朋友仔就揀左杯Latte估唔到仲有拉花, 唔錯呢<海鹽朱古力香蕉冰雪世界>大食妹就嗌左杯特色嘅海鹽朱古力香蕉冰雪世界飲品底層係香蕉同熱朱古力中間有一層奶泡, 最上頭係用火槍灼過嘅海

<超甜蕃茄沙律配堅果、清新柚子醋>
前菜係清新開胃嘅沙律

<香煎慢煮三文魚扒配鑽石米型粉>
至於主食方面, 我哋就揀左三文魚

慢煮嘅方式令三文魚扒外圍香口, 而內裏保留左三文魚嘅油脂感

<自家製樹莓特濃朱古力慕絲蛋糕>

<Latte>
餐飲方面, 朋友仔就揀左杯Latte

估唔到仲有拉花, 唔錯呢

<海鹽朱古力香蕉冰雪世界>
大食妹就嗌左杯特色嘅海鹽朱古力香蕉冰雪世界
飲品底層係香蕉同熱朱古力

中間有一層奶泡, 最上頭係用火槍灼過嘅海鹽同棉花糖
大食妹就至愛呢種又咸又甜嘅味道嫁啦

餐廳裏面仲有唔少可愛嘅商品出售呢
  • 海鹽朱古力香蕉冰雪世界
  • 香煎慢煮三文魚扒
2020-06-20 102 浏览
之前間唔中都見到有人post打印咖啡,一路都覺得好靚🤩原來係呢個新商場k11 musea嘅Cafe!本身呢個商場都覺得好靚又好行架啦~又發掘到一個好地方呢間Cafe裝修精緻,有好多公仔,壁畫做裝飾,仲有少女心藍綠色嘅牆,啱晒打卡!見到入邊好多人都係同朋友慶祝生日🤣Artsy Print Coffee ($88)首先黎到當然要叫返一杯Artsy Print Coffee,我揀咗朱古力底。個村上隆太陽花超級靚!完全唔捨得飲🤣不停咁影相,再配埋牆上面幅壁畫啱啱好勁襯!雖然杯嘢飲咁靚,但係都唔係得個樣,估唔到口感好順滑,朱古力味好香,味道啱啱好唔會太漏。係一杯好好飲嘅朱古力奶👍🏻嘢食方面主要都係一啲輕食,份量唔算太多,啱晒女仔嚟食。Curator Style Pizza ($78)Pizza係薄底嘅,好香脆,呈上嘅時候仲係熱辣辣。亦都好足料,蕃茄同芝士嘅配搭一流!Prawn Linguine in Tomato Sauce ($178)連主食個賣相都勁靚。意粉份量唔算多,但係蝦嘅份量反而多,總共有五隻,而且好彈牙新鮮。意粉方面口感啱啱好,唔會太淋或者太硬,配上蕃茄汁好開胃。Chicken Lo
本身呢個商場都覺得好靚又好行架啦~又發掘到一個好地方

見到入邊好多人都係同朋友慶祝生日🤣

Artsy Print Coffee ($88)

嘢食方面主要都係一啲輕食,份量唔算太多,啱晒女仔嚟食。

Curator Style Pizza ($78)

Chicken Lollipops ($58)

呢個唔貴又好食!啖啖肉,而且肉質好嫩。最正係外脆內軟,外層超香脆,最重要係勁新鮮,熱辣辣。

擺埋一齊影係咪超靚呢😍

行街行到攰入嚟坐下都唔錯,最啱同女仔朋友或者情侶一齊嚟打下卡影吓相🥰坐得舒服又啱傾偈!

2020-06-20 135 浏览
Curator 係一間充滿藝術氣息既咖啡店,牆上掛有壁畫,當中有神級藝術家既手筆,分別有草間彌生,村上隆.......最吸引既地方,你可以叫一杯(咖啡底或朱古力低),之後係上面印上同圖案,可以選擇店牆上既畫作圖案,或者自己既相片打印係杯飲品上面,我就揀左我家的小妺妹作為圖案啦....火腿五穀法包餐 五穀包好軟身,又有營養...火腿味道不錯,不太鹹,香港人既口味⋯另外配撘脆脆片,邊飲咖啡,邊食脆片,同朋友閒談下,係一個好合適既地方!同埋喜歡打卡既你,呢到係必去既地方!

火腿五穀法包餐
五穀包好軟身,又有營養...
火腿味道不錯,不太鹹,香港人既口味⋯

同埋喜歡打卡既你,呢到係必去既地方!
2020-06-20 80 浏览
Bella Nutella with strawberries🍓 $98Free range organic chicken breast🐔 $198Prawn linguine in tomato sauce🍝 $176Tiramisu🍰 $68The colour scheme and presentation of the food attracted us at first sight. Very photogenic and can take nice pictures in any angles but the tastes are ordinary and are served in small servings. Service was not bad but it’s a busy café where they have this strict rule on the dining time (1.5hr) (Yes, we’ve got kicked out of the café in the end…)Their most impressive item go

Tiramisu🍰 $68

Their most impressive item goes to their gimmicky “Artsy Print Coffee/Chocolate” ($88), which definitely adds novelty to their menu.
You may pick whichever print you want on your coffee/chocolate by sending them your choice of print via airdrop/bluetooth and that will be ready in just a few moment! They used venchi chocolate as the base if you choose chocolate drink! Add a side note: Print coffee and choco must be served cold

Unlikely that I’d come again and may explore cafes around K11 Musea instead.
2020-06-18
2020-06-20 49 浏览
適逢今日星期五,又係放假的前奏,約咗位靚女去食兩餐,今次嚟到尖沙咀, 位於地鐵上蓋,今次要去嘅地方就係K11 Musea裏面嘅人氣餐廳CURATOR BY LEX ART CAFÉ‼️呢間餐廳充滿着藝術氣息!入到去完全置身係一間展覽廳!而且呢間餐廳仲有好多人氣精品賣添!未食嘢已經吸引眼睛!店員好細心安排座位!同朋友坐低睇吓餐牌有咩好食!再問吓店員嘅推介!今次就叫咗幾款食物!首先介紹一下呢杯飲品!朱古力冰磚熱奶特飲Lex Drink Mixed berries 呢款飲品睇佢個樣就知內有乾坤!佢配上一杯奶,混合左冰凍嘅集莓,再配上一個朱古力轉頭!Mix埋一齊食同飲,幾種口感交融好有層次!呢個非常之出色! 非常推介俾大家!卡邦尼培根意粉 Carbonara Reimagined到呢款意粉啦!有蘑菇,蛋黃醬,帕馬森芝士,再配上西班牙香腸!係一款幾有特色嘅卡邦尼。酥脆雞鍾配水牛芝士醬 Chicken Lollipops W/Baked Buffalo Cheese 聽個名都知道脆卜卜啦!鬆脆嘅外皮鮮嫩嘅雞肉,配上水牛芝士醬!好食😋👍🏻👍🏻好啦食飽啦,到最尾再叫多個甜品!就試吓呢一款先!一上枱已經好
未食嘢已經吸引眼睛!
今次就叫咗幾款食物!
首先介紹一下呢杯飲品!
呢款飲品睇佢個樣就知內有乾坤!
卡邦尼培根意粉 Carbonara Reimagined
好啦食飽啦,到最尾再叫多個甜品
就試吓呢一款先!
一上枱已經好吸引眼睛!烤過嘅鬆軟麵包配上新鮮嘅士多啤梨!上邊其實仲有好多配料,你會食到朱古力醬,杏仁碎片,薄荷葉,棉花糖。以佢咁出色嘅配搭,同味道,絕對配得起呢個價錢!
斯人若彩紅,遇見方知有 Bella Nutella with Strawberries

你想食到一間又特別,裝修又華麗,同知己情人去嘅一個好地方,你就唔好錯過呢一道啦!🥰

2020-06-19 186 浏览
這餐廳想試很久了,經常在社交平台看到朋友來喝他們的3D打印咖啡。這天約了在附近上班的朋友來吃午餐。看看餐牌,餐廳主要供應以輕食、甜品及飲品類,當然亦有主食選擇。最後點了香煎慢煮三文魚扒、大蝦意粉及飲品兩杯。午市套餐配送烤蝦牛油果沙律,烤蝦肉質彈牙,油醋沙律汁酸酸的挺開胃。香煎慢煮三文魚扒慢煮的三文魚扒肉質不乾身,表面煎得脆脆的。大蝦意粉大蝦肉質同樣新鮮彈牙,意粉是蕃茄汁,醬汁較一般吃到的酸。飲品方面,友人點了熱的檸檬草姜茶,它是已調味的,加入了蜂蜜,帶點溫和姜味,喝進口裡很舒服。另一杯則點了朱古力冰磚熱奶特飲(混合莓果),很好喝呢。朱古力奶不是那種死甜,是很順口的甜度,配上莓果醬酸酸甜甜,剛好又中和朱古力奶的膩,它好像一杯喝的甜品,喝不了咖啡,改喝這杯飲料也很不錯呢。

這天約了在附近上班的朋友來吃午餐。

香煎慢煮三文魚扒

最後點了香煎慢煮三文魚扒、大蝦意粉及飲品兩杯。

香煎慢煮三文魚扒
慢煮的三文魚扒肉質不乾身,表面煎得脆脆的。
大蝦意粉
大蝦肉質同樣新鮮彈牙,意粉是蕃茄汁,醬汁較一般吃到的酸。

牛古力冰磚熱奶特飲(混合莓果)
另一杯則點了朱古力冰磚熱奶特飲(混合莓果),很好喝呢。

2020-06-12
午餐
大蝦意粉
牛古力冰磚熱奶特飲(混合莓果)
  • Lex  Drink  -  Mixed  Berries
2020-06-19 54 浏览
呢到最好係飲野呀,食物整體都一般般~環境係舒服嘅,可以同朋友暢所欲言!呢杯係熱牛奶撞朱古力,裡面仲有berries,撞埋一齊就變特濃朱古力奶,加左berries 就唔借好膩,而且好濃郁,呢杯係好飲嘅~呢個蕃茄意粉一般,較酸。三文魚排不過不失,食物不太大特色。

呢個蕃茄意粉一般,較酸。

三文魚排不過不失,食物不太大特色。
2020-06-17 290 浏览
這間CURATOR是一間將藝術跟咖啡及西餐創意地結合的店舖,店內放滿了很多草間彌生,村上隆,KAWS等藝術品及其商品。店內環境不算大,但座位舒適,提供一些西餐食物及咖啡飲品。當中獨有的Coffee Printing 是最吸引的,客人可自行選擇圖片或自己提供圖片給咖啡師,打印到凍咖啡或凍朱古力上,雖然一杯的價錢都比較貴,但見到完成品真係很令人開心的,十分呃like。餐牌食物選擇不算多,有沙律,小食,意粉,蛋糕等。大蝦意粉,份量比較細,賣相不錯,有五隻爽口彈牙的大蝦配上濃郁的蕃茄醬意粉。慢煮西班牙八爪魚,八爪魚慢煮後變得柔軟,薄薄的舖於沙律菜上,配上橄欖,車里茄,味道清淡簡單。酥脆雞錘配水牛芝士醬,雞錘炸得香酥而不油膩,啖啖肉的,加上少許的水牛芝士醬就更惹味。

ARTSY PRINT COFFEE

餐牌食物選擇不算多,有沙律,小食,意粉,蛋糕等。

慢煮西班牙八爪魚

2020-06-16