2021-04-20 1826 浏览
今日終於食到呢間開飯熱店嘅堂食☺️揀平日夜晚去好明智,避免排隊/人群✌🏻好鍾意呢間餐廳嘅氛圍,白燈加雲石枱令人感覺雪白清潔,玻璃櫥櫃入邊有不同展品,牆身掛左各款繪畫,村上隆嘅作品同成間餐廳嘅設計都融合得好好,佈置亦非常適合打卡📷!靠近牆嗰邊設有梳化椅🛋,整個環境都令人坐得舒服😌招牌莎樂美腸薄餅🍕$78啱啱焗出嚟非常香口!餅皮、肉腸都做到好薄,仲有一層芝士🧀大蝦🍤意粉🍝 $178蕃茄汁香濃,啲蝦都好爽口元氣精華 $98個奄列令我諗起酒店早餐個廚師問你奄列想配咩料😆蛋可以煎得香滑一啲!另建議多士同蛋可能分開擺會好啲,避免多士被熟蛋整到林晒~不過就係因為擺埋一齊先夠靚🤔應該就係呢間餐廳對於藝術嘅執着吧!朱古力☕️ $49因為夜晚冇揀到咖啡,選擇左朱古力。味道非常香濃,而且個杯都好有藝術風采!餐廳主要sell藝術,連佢嘅食物都有藝術嘅元素。餐具、擺碟、菜名等。食物質素不錯,不過主要係提供輕食嘅份量,啱女士們多啲👯‍♀️相信好多人同我一樣都係為打卡慕名而來😁

招牌莎樂美腸薄餅🍕$78
啱啱焗出嚟非常香口!餅皮、肉腸都做到好薄,仲有一層芝士🧀

大蝦🍤意粉🍝 $178
蕃茄汁香濃,啲蝦都好爽口

元氣精華 $98

朱古力☕️ $49

2021-04-20 64 浏览
Classic caesar salad $88羅馬生菜新鮮爽脆,混和著香濃巴馬臣芝士碎同惹味煙肉碎,中間夾著香口的麵包脆脆,加上凱撒沙律醬,簡單又好味。Carbonara reinagined $158有坑紋長通粉偏硬身,有咬口,沾滿蛋汁,好有蛋香,每一啖都食到磨菇煙肉粒,上面放上食用花,好精緻賣相加分。Blueberry cheese cake $58芝士味香濃,上層藍莓醬酸酸地幾開胃,中和了芝士的濃膩,蛋糕甜度適中,餅底做得很鬆化香口。Latte $41咖啡入口順滑,奶味香濃,泡沫豐盈綿密,有靚靚的拉花。Chocolate $49面層有綿密奶泡,朱古力奶顏色較淺,牛奶比例較重,很香的朱古力味,多些少苦味會較好。
Classic caesar salad $88

Carbonara reinagined $158

Blueberry cheese cake $58

Latte $41
咖啡入口順滑,奶味香濃,泡沫豐盈綿密,有靚靚的拉花。

Chocolate $49
2021-04-19 60 浏览
黎到K11見到依間餐廳有藝術打印咖啡,就諗到之前好多人都試過依間餐廳,入到去好似去左藝術館,裝飾品好似藝術品,比人欣賞。叫左個Dinner Set,前菜係超甜蕃茄沙律配堅果、清新柚子醋,作為前菜黎講,佢都算大份,佢用嘅蔬菜都好新鮮,冇菜嘅苦澀味。蕃茄配得上佢嘅名,食落非常鮮甜,柚子醋配上成份沙律好正,食落酸酸甜甜,令人開左胃。主菜係香煎慢煮三文魚扒配鑽石米型粉,三文魚扒煎得幾好味,皮脆肉嫩,香滑多汁,魚油非常濃,但魚扒食落冇油膩感,佢煎得唔會又乾又柴,更冇甩皮甩骨。除左有三文魚,係米型粉裡面有海鮮,令到成碟餸更加滋味。米型粉係第一次食,佢嘅形狀似米飯,本身以為係飯,但口感幼滑,佢撈埋忌廉汁一齊食,更容易入口。甜品係芝士蛋糕,好耐冇食過咁好味嘅cheesecake,佢食落甜度適中,唔會有膩嘅感覺,食落口就溶係口裡面。飲品就係有靚拉花嘅latte,加左$10加大左杯野飲,佢嘅奶味都算濃,奶香味重,但飲落唔會太甜。酥脆雞錘配水牛芝士醬嘅雞錘拍得上韓國炸雞,炸得香脆但唔油膩,食落好fresh,配上水牛芝士醬就更加好味,雞錘肉質都幾juicy。

位於尖沙咀 K11 MUSEA 的「CURATOR BY LEX ART CAFÉ 」,將潮流藝術融入生活,咖啡店佈滿了著名藝術家草間彌生、村上隆、KAWS等的作品。大家可以一邊飲咖啡,一邊欣賞不同的的經典藝術品。正值午餐時段,跟友人都點了香煎慢煮三文魚扒 (HK$128),餐牌上的圖片看似不太大份,但上桌後驚覺魚扒非常厚身且啖啖肉。套餐還包一份風乾火腿田園沙律,另加HK$38可享藝術咖啡一杯,店員告知我們可以選擇牆上的其中一幅畫作,成為咖啡上的圖案。或者亦可選私人圖片,制作成一杯屬於自己咖啡。來到尖沙咀,不妨一試CURATOR BY LEX ART CAFÉ ,一起來感受藝術氛圍吧~喜歡這些藝術家作品的,亦可於店內選購特色產品,例於以村上隆經典花花圖案製作的明信片、貼紙等。

風乾火腿田園沙律
香煎慢煮三文魚扒

藝術咖啡

2021-04-18 83 浏览
有冇人都食過呢間位於K11嘅靚靚Cafe @curatorcafe ?😛慢煮西班牙八爪魚沙律菜爽脆 八爪魚煙韌 入面有青瓜粒 綠色橄欖🫒 作為前菜都幾開胃酥脆雞錘配水牛芝士醬味道似脆香雞翼都好味 炸得幾脆有少量芝士係表面🧀 食得好方便啖啖肉🥳香蒜橄欖油意粉勁香 有蘑菇松露 好遠都聞到黑松露味😍似係傳統蒜油炒意粉 但加左黑松露醬同芝士 之後有一大堆野菌粒 麵質有咬口 比較硬身啲整體調味唔算太濃😛Rose raspberry cappuccino玫瑰味道重 每啖都食到玫瑰花瓣甜甜地 咖啡底都香濃💛☕️Green tea latte茶味超濃 濃得嚟唔會話好澀🍵

慢煮西班牙八爪魚

玫瑰味道重 每啖都食到玫瑰花瓣甜甜地 咖啡底都香濃💛☕️

Green tea latte
茶味超濃 濃得嚟唔會話好澀🍵
2021-04-16 123 浏览
為了個Printing Art Chocolate 而來,而的確,就只有這杯Cream chocolate 是比較值得一試。是次菜單:1)招牌莎樂美薄餅 ($78)卜卜脆的薄餅,中規中矩。但性價比不值2)大蝦意粉 ($178)意粉一般,3/5的蝦算大隻,爽口的。3)藝術打印奶蓋朱古力 ($88)可以用airDrop 將幅相比佢哋。大概只需數分鐘,朱古力奶蓋已可以完成。色調不錯👍味道則是一杯近室溫的凍朱古力忌廉。👌🏻4)雪橙冰紅茶 ($78)味道有點苦,由於朋友不愛喝冰,故此我們只是把橙squeezed 汁加入茶中。但味道還是麻麻

是次菜單:
1)招牌莎樂美薄餅 ($78)
卜卜脆的薄餅,中規中矩。但性價比不值
招牌莎樂美薄餅

2)大蝦意粉 ($178)
意粉一般,3/5的蝦算大隻,爽口的。

3)藝術打印奶蓋朱古力
($88)
味道則是一杯近室溫的凍朱古力忌廉。👌🏻

4)雪橙冰紅茶 ($78)

• 藝術打印咖啡
2021-04-16 77 浏览
💕 常常同老公仔嚟食飯, 今次一於同個好姊妹過嚟 撐枱腳, 所以 點啲新菜式, 就係我至愛的甜品 🌸 中午食set lunch真係好抵, 有靚靚小花伴碟的沙律, 我每次都會點, 慢煮嫩滑的三文魚, 再加埋一杯咖啡, 都只係128。 🧁我知道這家餐廳的甜品 好出名 特別點咗一個 '斯人若彩虹, 遇見方知有', 這個名字真係好有詩意, 士多啤梨好新鮮, 朱古力榛子醬一啲都唔甜, 個包底值得一讚, 好脆有口感, $98 一份, 真係要同老公仔再食多一次。 🍵 這杯咖啡, 百喝不厭, 真係好好味, 朱古力氏好香, 我每次都會揀選不同的3D打印藝術咖啡, 今次點了一杯叮噹大雄, 像真度好高好細緻, 同閨蜜一邊傾計一邊淺嚐咖啡真係賞心樂事。 👍 開開心心 輕輕鬆鬆 食個set lunch 好寫意

👍 開開心心 輕輕鬆鬆 食個set lunch 好寫意
2021-04-13
  • 香煎慢煮三文魚扒
  • Artsy  Print  Coffee
2021-04-16 85 浏览
這次去是跟好朋友慶祝生日🎂所以揀了這間可以影美美照片的Cafe。同事對因為本人很喜歡梵高的東西!基本上要定先至會有位,餐廳櫃有唔同嘅畫,設計頗有特色,但係就比較難影相📸️二食物Menu方便選擇並不是很多,點了一個炸雞🍗意粉🍝沙律及雞扒,最精美的是嘢飲及甜品🍮當然少不了點了一背梵高畫作的白朱古力,好靚喎!而朋友就點了一杯橙味茶。整體而言食物味道OK嘅,但是嘢飲緊甜品真是很出色,價錢相對性比較高,可能因為地點是在K11裏便租金比較貴吧!餐廳裏邊位置不是很多也不是很大,所以相對上拍照比較困難,但的確有唔少打卡位,這間餐廳唔錯。

2021-04-15 67 浏览
🥰今日係生日🎂男朋友Lunch就帶左我黎到食呢間Cafe🤪我哋唔係好餓 所以就叫少少地食下始終呢啲都係食埋環境🤣•首先黎到就一定要叫佢哋嘅打印咖啡就係梵高嘅代表畫作‘The Starry Night’佢就只限凍飲🥤可選朱古力/咖啡我覺得都幾得意 可以影下相同埋面果層就甜甜哋好似棉花糖咁而飲品我仲叫咗個檸檬草姜茶(熱飲) 幾Fresh 個擺盤都幾靚 佢係個茶包沖出黎嘅•之後再黎一個大廚推介嘅大蝦意粉其實佢係蕃茄醬意粉味個蕃茄味都幾Fresh 食得出係新鮮嘅 唔係用蕃茄醬溝出黎•再黎一個水牛芝士雞鎚 我都唔係好記得個名但呢個都係好多人推介嘅一道菜果然無令人失望 熱辣辣 脆卜卜好好食我仲同男朋友講左句 ‘哇好食過KFC啲雞呀’皆因我琴晚食完KFC😂😂😂•食完咸食 就食個甜食就咁睇好似話係麵包上搽啲朱古力醬再加啲士多啤梨再加啲花咁😂但一食落去好好食喎 個麵包底勁脆我覺得可以一試😂🤪 加埋佢有啲葉(?) 配埋食又幾夾幾特別之後我見隔離枱有個都係叫呢個 佢哋有叫店員寫埋Happy Birthday仲有埋蠟燭🕯️呢個服務都幾好 我覺得用黎做個生日甜品都幾難忘 好味😋•我仲見佢有個Teaset 見隔離枱
🥰

但一食落去好好食喎 個麵包底勁脆
我覺得可以一試😂🤪
加埋佢有啲葉(?) 配埋食又幾夾幾特別
呢個服務都幾好 我覺得用黎做個生日甜品都幾難忘 好味😋

我仲見佢有個Teaset 見隔離枱有嗌 都幾好食咁 我相信都唔差😄可以一試
  • 斯人若彩虹,遇見方知有
  • 酥脆雞錘配水牛芝士醬
2021-04-14 77 浏览
尖沙咀高顏值打卡新寵兒~~~難得今日早收工 就同好閨蜜過咗嚟尖沙咀呢一邊行街 行到腳攰攰之際 我哋就嚟咗呢一間係網上見到好多人黎打卡嘅現代藝術風餐廳度食少少野休息下🍽~~~非常可愛又特別嘅裝修 令人一坐低就不自覺影返幾張相先 睇完餐牌之後 我哋叫咗羽衣甘藍凱撒沙律同埋香蒜橄欖油意粉 再叫咗一杯熱朱古力及抹茶Latte 本來我哋覺得都夠食 跟住見到檯檯都叫雞鎚 所以我哋又跟住叫咗一個😆~~~🍗酥脆雞鎚配水牛芝士醬:樣子非常cute cute嘅雞鎚 骨細肉厚 食落去雞肉好嫩 加埋表面鹹鹹香香嘅水牛芝士 整體味道唔錯~~~🥗羽衣甘藍凱撒沙律:食完鹹鹹香香嘅酥脆雞鎚 喉嚨有少少乾 好在我哋嘅飲品就緊接送到 抹茶Latte濃而不甜膩 無論係抹茶味定係牛奶味都好突出 好耐未飲過咁好飲嘅抹茶牛奶 而且佢哋個拉花都好靚 而熱朱古力亦都冇咩失望 一樣係濃得黎 甜到控制得幾好 不過如果要我二揀一 個人就會更鍾意抹茶牛奶~~~🍝香蒜橄欖油意粉:一直覺得所謂嘅好廚藝 就係將簡單嘅食材都可以煮成好優質嘅味道 而呢一度嘅廚師就做到呢件事 橄欖油份量啱啱好令到意粉幾滑 加埋香口嘅菇菌 彈牙嘅意粉 成件事 清清地幾健
尖沙咀高顏值打卡新寵兒
~~~
🍝香蒜橄欖油意粉:一直覺得所謂嘅好廚藝 就係將簡單嘅食材都可以煮成好優質嘅味道 而呢一度嘅廚師就做到呢件事 橄欖油份量啱啱好令到意粉幾滑 加埋香口嘅菇菌 彈牙嘅意粉 成件事 清清地幾健康 但係又好食
~~~
羽衣甘藍凱撒沙律:佢哋沙律嘅份量幾大 沙律菜冰凍爽口 仲加咗比較貴價嘅羽衣甘藍 撒上芝士碎同脆卜卜嘅麵包糠之後 每啖都有種令人refresh嘅感覺
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
CURATOR ART CAFÉ (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B113C號舖
2021-04-14 64 浏览
而間cafe嘅打印咖啡經常見人影相打卡,終於約左🐢🍯一齊黎加下卡。今次杯打印咖啡係村上隆加多啦A夢嘅圖案,靚到唔捨得飲😍😍😍 打卡一流🤩🤩🤩*佢地嘅打印咖啡係可以揀咖啡/朱古力做底,唔飲咖啡嘅朋友仔都可以黎打下卡😉😉Dinner set 嘅前菜係蕃茄沙律配柚子醋,酸酸嘅蕃茄配柚子醋,好清新好開胃😉😉主菜我地就揀左雞肉加豬肉捲配健康殼蔬,豬肉捲好嫩滑,配埋比軟清淡健康嘅殼蔬,食完一啲罪惡感都無🤩🤩🤩 最後甜品係朱古力慕絲蛋糕,雖然都真係幾重朱古力味,不過好似未完全解凍,硬到要好大力匙羹先食到😖😖

2021-04-13 65 浏览
每當在K11 Musea逛街都會被一間藝術品X cofe shop所吸引餐廳放滿村上隆,奈良美智等大熱藝術品作為他們的小粉絲終於要去試試! 海鹽朱古力香蕉冰雪世界 略微帶苦的朱古力內加入了香濃的香蕉又滑又甘甜 再加上海鹽略略帶咸味又添上一層 先咸後甜的層次玫瑰樹莓卡布奇諾 卡布奇諾內混合了酸酸甜甜的樹莓表面撒了乾玫瑰花點綴每喝一口 也包含樹莓卡邦尼培根意粉 我喜歡長通粉口感硬身 很有咬口蛋黃醬味很重 菇味也很香濃口感彈牙配蛋黃醬跟培根也不錯招牌墨西哥式煎蛋早餐藝術擺設 芝士撒在煎蛋上麵包表面塗滿牛油果醬 口感豐富兩旁的粟米片 香脆可口
每當在K11 Musea逛街
都會被一間藝術品X cofe shop所吸引
餐廳放滿村上隆,奈良美智等大熱藝術品
作為他們的小粉絲

藝術擺設 芝士撒在煎蛋上
麵包表面塗滿牛油果醬 口感豐富
兩旁的粟米片 香脆可口

2021-04-13 3258 浏览
《精緻美食藝術館🎨》———————————————-#CURATORbyLEXCafé🌹️-又嚟到呢間位於K11 Musea嘅藝術Cafe,完全係港女至愛呀😍上次食咗佢個signature下午茶,超適合同閏密嚟chill吓打卡,今次就嚟食晚餐,同男朋友仔拍下拖~-餐廳依舊充滿藝術氣色,櫥櫃同牆壁上仍然擺滿早前推出嘅村上隆、草間彌生、奈良美智等日本當代藝術家嘅作品同擺設,向大師作品致敬,好期待睇佢下期會同咩brand crossover😚-講返嘢食,港女就梗係要食招牌墨西哥式煎蛋all day breakfast ,太陽蛋煎得好靚,配埋搽上牛油果醬嘅麵包好夾~另外叫咗個卡邦尼培根意粉,沾滿蛋汁再撈埋帕馬森芝士味道香濃😋-嚟到又點可以唔飲佢嘅特色飲品,呢款朱古力冰磚牛奶特飲混合莓果相當特別,熱牛奶撞落大大舊嘅朱古力冰磚,令佢慢慢溶化,唔止打卡一流,加埋莓果嘅口感層次亦十分豐富🤩-⭐參考價錢︰Carbonara Reimagined: $158Curator Huevos Rancheros: $98Ginger Lemobgrass Tea: $58Lex Drink - Mixed Ber
《精緻美食藝術館🎨》
———————————————-
#CURATORbyLEXCafé🌹
️-
⭐參考價錢︰
Carbonara Reimagined: $158
Curator Huevos Rancheros: $98
Ginger Lemobgrass Tea: $58
Lex Drink - Mixed Berries: $88
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$225
📍 CURATOR by LEX Café︰ 尖沙咀梳士巴利道18號 Victoria Dockside K11 MUSEA B113C號舖
⏱ 星期一至日 11:00-21:00
☎️ 2117 1066
#抵deal尖沙咀 #hkgoodeal尖沙咀 #hkgoodeal
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #foodie #hkfoodblogger #hkfoodbloggers #foodiehk #hkfoodporn #foodporn #hkfoodlover #foodlover #hkig #hkigers #hkblogger #hkfoodstagram #foodstagram #852 #香港 #香港美食 #香港人 #尖沙咀美食
2021-04-12
2021-04-13 70 浏览
你也曾經覺得藝術離我們很遠嗎?都市生活的繁忙節奏又豈能容許我們常常往藝術館跑呢?K11 Musea的CURATOR卻創造了一個空間讓食客與藝術互動,將食物融入藝術。環境:CURATOR是集潮流、食店於一身的咖啡店,放置和售賣村上隆、KAWS、草間彌生等人氣藝術品和商品,店內更引入全港獨有的藝術咖啡打印機,客人可自行選擇打印圖片,非常適合「打卡」。服務:職員勤奮有禮,上菜速度快。食物:筆者誠意推介菜式👇🏻☕️ 凍藝術打印咖啡 ($88) 必點💕✨可選擇咖啡或朱古力基底✨KAWS圖案非常奪目!筆者選了朱古力基底,味道香濃幼滑,富奶香。🐟 香煎慢煮三文魚扒 ($128,Set Lunch配沙律)✨外皮煎得非常香脆,鹹味適中,迫出魚油卻不會太油膩。🍫 海鹽朱古力香蕉冰雪世界 ($68)✨朱古力味同為濃厚,質地細緻,混合了海鹽和香蕉粒後相對沒那麼甜,更增添了口感。🍞 元氣精華 ($98)✨麵包上堆滿芝士香腸、炒蛋、小黃瓜和培根,食材豐富,飽腹感十足!🍗 酥脆雞錘配水牛芝士醬 ($58)✨雞錘炸得金黃,炸粉不會太厚,味道帶點微辣,惹味!總結(5分滿分)餐廳環境🖼🖼🖼🖼🖼餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻食

環境:

服務:
職員勤奮有禮,上菜速度快。

食物:
筆者誠意推介菜式👇🏻
☕️ 凍藝術打印咖啡 ($88) 必點💕

✨可選擇咖啡或朱古力基底

✨外皮煎得非常香脆,鹹味適中,迫出魚油卻不會太油膩。

🍫 海鹽朱古力香蕉冰雪世界 ($68)

🍞 元氣精華 ($98)

🍗 酥脆雞錘配水牛芝士醬 ($58)

✨雞錘炸得金黃,炸粉不會太厚,味道帶點微辣,惹味!

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️
2021-04-08
2021-04-12 186 浏览
呢間人氣CAFÉ主打將藝術融入生活,店內充滿不同既藝術品 😍直頭將潮流藝術商品與西餐料理創意結合,成為打卡熱店👍🏻一入到去都覺得自己充滿藝術氣息🤩餐廳放滿村上隆丶草間彌生丶KAWS等等人氣商品客人可以一邊欣賞藝術品,一邊食料理,感受藝術情懷👀餐牌都設計得精美波隆那肉醬通心粉 $158通心粉係較煙煙韌韌,軟硬度適中 特別有口感🤤配上酸酸甜甜既肉醬和咸香帕馬森芝更加惹味開胃 兩者配合得恰當好處。酥脆雞錘配水牛芝士醬 $58一份有三件雞錘,雞鎚炸得酥脆🍗肉質唔會好乾身,外酥肉嫩咬落去仲見到有肉汁 幾 juicy芝士醬配雞 呢個組合冇得輸如果能夠再多些水牛芝士醬就會更濃郁 更正啦!!意式提拉米蘇 $68呢個甜品推介👍🏻👍🏻👍🏻Tiramisu係用兩層手指餅蛋糕加上cream cheese組合而成Cream cheese增加蛋糕濕潤度 口感順滑我好喜歡呢個咖啡酒既味道  有酒香味但又唔會苦澀 確實唔錯🤤Green Tea Latte (Hot) $49用左日本丸久小山園抹茶粉 抹茶香味濃郁 但唔會偏苦入口香滑順 而且拉花好靚檸檬草姜茶 $58濃郁薑味配以清新檸檬草 呢個經典組合 回甘生津令人放鬆
直頭將潮流藝術商品與西餐料理創意結合,成為打卡熱店👍🏻
一入到去都覺得自己充滿藝術氣息🤩

餐廳放滿村上隆丶草間彌生丶KAWS等等人氣商品
客人可以一邊欣賞藝術品,一邊食料理,感受藝術情懷👀

餐牌都設計得精美

波隆那肉醬通心粉 $158
波隆那肉醬通心粉
通心粉係較煙煙韌韌,軟硬度適中 特別有口感🤤
配上酸酸甜甜既肉醬和咸香帕馬森芝
更加惹味開胃 兩者配合得恰當好處。

酥脆雞錘配水牛芝士醬 $58
酥脆雞錘配水牛芝士醬
一份有三件雞錘,雞鎚炸得酥脆🍗
肉質唔會好乾身,外酥肉嫩
咬落去仲見到有肉汁 幾 juicy
芝士醬配雞 呢個組合冇得輸
如果能夠再多些水牛芝士醬就會更濃郁 更正啦!!

意式提拉米蘇 $68

檸檬草姜茶
濃郁薑味配以清新檸檬草
呢個經典組合 回甘生津令人放鬆精神

人均消費 $215
地址: 尖沙咀梳士巴利道18號 K11 MUSEA B113C號舖
營業時間:11:00am-21:00pm
2021-04-09