2010-02-19 29 浏览
我當天買了一個提子鬆餅+兩個芝士味鬆餅。食後感 : 提子鬆餅味道還可以, 都幾好味;而芝士味鬆餅就很一般,試一次就好了。可能我食開實淨一點的鬆餅, 這間的鬆餅真的很鬆。
我當天買了一個提子鬆餅+兩個芝士味鬆餅。
可能我食開實淨一點的鬆餅, 這間的鬆餅真的很鬆。

2010-02-16
$21 (其他)
2010-02-18 16 浏览
近排見雜誌同openrice~都有佢既踪影點可以吾試下呢~去到鋪頭~睇左好耐都吾知簡咩好~原本簡左藍莓同燕麥~但店長介紹左''honey crumbs"就轉左藍莓+''honey crumbs"酸meimei既 乳酪配藍莓 同埋甜甜地crumbs~真係絕配丫!!~下次要試下其他配料!!~重試左芝士scone~我對呢個就麻麻~覺得太濃味~但又吾係芝士味~怪怪咁~下次試下提子味先
近排見雜誌同openrice~都有佢既踪影
點可以吾試下呢~
去到鋪頭~睇左好耐都吾知簡咩好~
原本簡左藍莓同燕麥~
但店長介紹左''honey crumbs"
就轉左藍莓+''honey crumbs"
下次要試下其他配料!!~
下次試下提子味先
2010-02-12
$28 (其他)
2010-02-17 11 浏览
年廿九行花市前要先醫醫肚久仰Crumbs大名,終於找到好時機試下!芝士scone $21/3個,比$18/3個的提子scone貴點了兩個cheese一個raisin scone,盛惠$21不過同伴想吃提子scone多點,所以也沒所謂吧 cheese scone是鹹的,芝香味濃,但scone本身不是太鹹,口感很鬆,要小心拿著吃,否則真的會吃得滿地是crumbs! 對於愛吃芝士的我來說這個真的很棒!raisin scone是甜的,味道較重,口感也是很鬆化,如果本身expect scone是一個甜點,這個相信會比較適合frozen yogurt加mochi topping:這個和yo mama的那個差不多,但份量明顯較多,兩個人share也不錯。我不喜歡肉桂味,注定跟招牌的house crumb無緣,如果yogurt有更多味道選擇會更好。個人認為一個乾的topping加一個水果topping是最好的配搭。frozen yogurt應該是夏天台式飲品熱潮後的另一新潮流,其實frozen yogurt這東東阿波羅很久以前已經有,而且款式也很多,但一直總是不太能夠引起熱話,現在yo mama、yo
年廿九行花市前要先醫醫肚
久仰Crumbs大名,終於找到好時機試下!

不過同伴想吃提子scone多點,所以也沒所謂吧

frozen yogurt應該是夏天台式飲品熱潮後的另一新潮流,其實frozen yogurt這東東阿波羅很久以前已經有,而且款式也很多,但一直總是不太能夠引起熱話,現在yo mama、yogurtime等卻成潮流食店,可見一間店鋪的品牌形象和包裝設計的重要性呢。

服務方面,職員的服務態度非常好,一開始他給我的scone味道錯了,他和一個相信是老闆娘的人即連聲道歉,而且其他職員也親切有善,值得一讚。在排隊的時候,有一名職員逐位客人問想吃什麼,可能我習慣了在starbucks的模式,以為他是先幫我們下單,但原來不是的,我想他只是想我們先考慮好要吃些什麼?

在花市中擠來擠去花了不少力氣,男人也幫我擋了不少無情批踭,
幸好剛才有先在crumbs吃點東西儲能量!
2010-02-12
2010-02-15 9 浏览
終於試左呢間短時間就可以高企openrice榜首既CRUMBS朋友話間野好僻 (都係架)- 我要左杯regular ($28):topping 我要 house crumbs (見係人氣topping),個人認為cinnamon味太重,mask左frozen yoghurt既味。frozen yoghurt 既texture幾滑,味道又唔會過甜,好! - 朋友要杯大 ($32):topping 佢要 blueberry 同好似一滴汗既 little mer... (唔記得)。我覺得呢個combination幾好,尤其d『好似一滴汗既topping』味道好特別,texture似餅干啦。下次我會要呢個topping!scone有試食,提子同芝士都試左,真係鬆到拎唔到,一拎碎晒。提子scone好味d,芝士scone芝士味再濃d就好喇。p.s. 有得坐會更好朋友話『唔係貴喎』,都係架。下次食大杯先,同雪糕比就點都健康d啦。
朋友話間野好僻 (都係架)

- 朋友要杯 ($32):topping 佢要 blueberry 同好似一滴汗既 little mer... (唔記得)。我覺得呢個combination幾好,尤其d『好似一滴汗既topping』味道好特別,texture似餅干啦。下次我會要呢個topping!

。提子scone好味d,芝士scone芝士味再濃d就好喇。

p.s. 有得坐會更好

2010-02-15 23 浏览
這人氣急升的小店,只買scone和frozen yogurt,就已經在短時間內收到43個好評2個劣評,這個強烈的對比多數也會在小食店/甜品店內找到,我也花了時間走來看看它的氣勢。對比台式飲料店又或是不再瘋的瘋薯,這兒明顯人較少。未如想像中多人等候,這兒只是小貓三、四隻。今次試了frozen yogurt ,28元一個topping,之後的每款加4元,大的可選兩款topping,也是32元。我們點了大的,要士多啤梨和House Crumbs,很快就到手。Yogurt 味比較薄,如果你不在意地吃,會以為自己在吃軟雪糕,但如果你用舌頭的熱力把yogurt 溶在口中,就會發現到其實有淡淡的乳酪味,也同時會發現到脆中帶點黐,看似餅碎的house crumbs,其味道與yogurt 味是夾的,最要讚的地方是house crumbs 下得很平均,吃到最後一口也有。士多啤梨比較酸,加了糖漿在面也難以蓋過那個酸度,些少影響整體的感覺。不是說它不好,只是滿足不到我的期望,我喜愛yogurt 味重一點的。以雪糕類來看,價不廉。下一次,再試試scone,我希望尋找到"美味"。

下次吃scone
House Crumbs好吃~下得很平均~不過乳酪太像雪糕了
  • house crumbs
2010-02-14 84 浏览
11/02/2010 驟雨"CRUMBS"藝人袁彌明的姊姊袁彌望Mimi與友人投資開設的CRUMBS西式小食店,主要有乳酪&scone發售,也派發scones給途人試下味,在openrice常在餐廳排行榜在5名之內, 可算人氣爆燈, 聽見都算是明星開的小食店, 為食的我都要去打聽一下呀食過晚飯後, 我去了銅鑼灣的"crumbs"試杯乳酪, 一去到已經有十幾人排隊買東西了, 有一位收銀姐姐都好似雜誌內介紹的袁彌望, 都好nice,也有scone 給客人試食, 我就試了芝士味的scone, 都好香,內裡好鬆軟,外面好香脆,帶鹹的芝士的味道應該是Parmesan cheese , 外表是燦爛的金黃色,所以賣相都好吸引, 芝士味的scone$21有3個,另外也有提子味的scone$18有3個,都值得一試講番正題, 都是試番yogurt, $28是regular frozen yogurt 可有一款topping,$32是 large frozen yogurt 有2 toppings, 如果extra 的配料加$4, 配料大約有mochi, strawberry,oreo chunks,gra
11/02/2010 驟雨

講番正題, 都是試番yogurt, $28是regular frozen yogurt 可有一款topping,$32是 large frozen yogurt 有2 toppings, 如果extra 的配料加$4, 配料大約有mochi, strawberry,oreo chunks,granola,lychee,gummy bears等等......真是好吸引了,我點了一杯大的yogurt,我選擇了藍莓&oreo, 藍莓方面都好新鮮, oreo的餅乾都好脆, plain yogurt加了一些sugar 所以不會感到好酸, 食落感到好清新,賣相都好像雪糕, 但雪糕就會好飽滯, 但yogurt就不會, 反而可以幫助消化
營養價值都好高,而且比雪糕更健康, 特點是只有0.25%的脂肪,好適合我們這些怕肥的女士, 難怪得到不少少女少男的垂青,下次再來吃一番

估不到有那麼多人排隊買!!
CRUMBS
芝士味的scone$21有3個,另外有提子味$18有3個
乳酪可有多款配料選擇
大杯$32可有兩種配料
我order了配料有藍莓&oreo (extra+$4)
2010-02-11
$32 (其他)
估不到有那麼多人排隊買!!
CRUMBS
芝士味的scone$21有3個,另外有提子味$18有3個
乳酪可有多款配料選擇
大杯$32可有兩種配料
我order了配料有藍莓&oreo (extra+$4)
  • large frozen yogurt (2 toppings)$32
2010-02-13 34 浏览
上次在Yan家試了提子味的scone,感覺十分驚艷,于是就托滯滯猴買了幾件芝士味scones做早餐。滯滯覺得一般,嫌其沒有常規scone的甜味,取而代之的則是濃濃的芝士香,聞起來仿佛一般麵包店都有賣的芝士波,口感則比較酥化,不會有很“粉”的感覺,烤過之后芝士香會更加突出。順帶一提,上次的提子味也頗讚,提子提升了甜度,韌韌的很有咬口,而整件scone則更似一件酥酥的提子牛油曲奇。小店的乳酪雪糕也很引人,下次一定要親臨去試!

小店的乳酪雪糕也很引人,下次一定要親臨去試!
謝謝滯滯;)
有粒粒芝士~
有粒粒芝士~
  • 芝士/提子scone
2010-02-13 11 浏览
繼Yo mama 又一人氣乳酪店,希望唔會好似台式奶茶店禁樣開到多過便利店吧!要了一個大乳酪,Topping 選擇種類唔少,唔係剩係得d生果同埋餅,抵俾一個"讚"。睇好多大大都推介House Crumb,就要了House Crumb 加corn chips,House Crumb 配乳酪真的很可口。店另一主打scone真係好香,不過太飽,下次再試。PS: 相片總是out focus,哈哈。

要了一個大乳酪,Topping 選擇種類唔少,唔係剩係得d生果同埋餅,抵俾一個""。

店另一主打scone真係好香,不過太飽,下次再試。

PS: 相片總是out focus
,哈哈。
$32 (其他)
2010-02-12 8 浏览
是日晚餐....買左個large frozen yogurt with two toppings - blueberry & Oero, 正正正, 勁多blueberries, 不過可能食左oreo就發覺blueberry冇咁甜, 一層yogurt一層oreo再一層yogurt一層blueberry... 好開心...又唔記得影相... 食完先記得冇影到相 買左三個芝士scone, 味道冇我想像咁好, 可能我期望過高啦, 所以食左一件我就冇食 下次會再去試埋提子scone & 其他味既yogurt 整yogurt位哥哥仔超有禮貌, 值得一讚
是日晚餐....

下次會再去試埋提子scone & 其他味既yogurt

整yogurt位哥哥仔超有禮貌, 值得一讚
食完先記得影... =p
我自己覺得芝士味一般般
2010-02-11
食完先記得影... =p
2010-02-11 13 浏览
碰巧有機會到銅鑼灣crumbs在排行榜都出現了好一陣子 又有喜歡的鬆餅當然搵正野食很容易就走到這店 位於熱鬧的一帶店內環境 設計都很好 種種yogurt toppings 看起來都好吸引 共買了cheese scones (三件二十一元) 及large frozen yogurt (2 toppings)cheese scones 只剩微溫 不算太濃的芝士味正合心意(雖然兩位友人都嫌芝士味不濃) 很鬆軟 都算補救了溫度的錯失 可惜對yogurt沒有太大興趣 友人選了 肉桂曲奇 及 士多啤梨這個配搭不錯 最欣賞肉桂曲奇 店員的態度很好 只是收錢的有點慢
碰巧有機會到銅鑼灣

鬆餅櫃 唔係好保到溫
鬆的芝士scones
友人的large frozen yogurt
2010-02-10 27 浏览
很鬆脆。芝士味較膩,提子味很好提子味HK$6@芝士味HK$7@
很鬆脆。芝士味較膩,提子味很好

提子味HK$6@
芝士味HK$7@
2010-02-10 14 浏览
今次試左芝士鬆餅...回家吃最好用焗爐丁一丁先好食~一食落口好鬆軟...芝士味道好香濃~正!!!細細個最適合d客人食~
今次試左芝士鬆餅...
回家吃最好用焗爐丁一丁先好食~
一食落口好鬆軟...芝士味道好香濃~正!!!

細細個最適合d客人食~
  • 芝士鬆餅
2010-02-07 9 浏览
貪字得個貧地搭170,點知@紅隧塞到呀媽都唔認得諗住可能會食唔切呢間舖既Yogart啦,幸好最後都搵得到,的確幾夾涉.....佢隻乳酪味唔算好重,重點係你用咩配料~我揀左佢隻House Crumb (更重要係佢出名既Scone係最少買三個,我點可能@Dinner前連隊三件丫~),好重玉桂味.......平時我就唔好呢家野,但當晚食到好鬆化,好舒服=)
貪字得個貧地搭170,點知@紅隧塞到呀媽都唔認得
諗住可能會食唔切呢間舖既Yogart啦,幸好最後都搵得到,
的確幾夾涉.....

佢隻乳酪味唔算好重,重點係你用咩配料~
平時我就唔好呢家野,但當晚食到好鬆化,好舒服=)
2010-02-03 20 浏览
這店只賣Scone,同埋 Frozen Yogurt賣,已經可以咁多好評,就黎睇吓有幾好食。Scone只有提子干,和芝士味。前者$18/3件;後$21/3件。又唔係大件,呢個價,都幾貴。沒有即時食,留到第二朝早餐,竟然keep到鬆化!沒有叮熱咋!如果叮番熱,我諗同新鮮出爐差唔多!一向鍾意有提子干的餅、包點,所以我較鍾意提子干那款。但其實芝士那個都好與別不同,芝士一絲絲隱藏在scone內,有d似零食芝士圈的芝味。最值得讚係,平時d scone好黏喉,但呢個好鬆,同埋很有焙烘香。食完隻手留有「揮之不去」的牛油味,唔通咁鬆化,因為落重牛油關係!?
沒有即時食,留到第二朝早餐,竟然keep到鬆化
!沒有叮熱咋!如果叮番熱,我諗同新鮮出爐差唔多!
一向鍾意有提子干的餅、包點,所以我較鍾意提子干那款。但其實芝士那個都好與別不同,芝士一絲絲隱藏在scone內,有d似零食芝士圈的味。

左:芝士 右:提子干
2010-02-02
$39 (早餐)
左:芝士 右:提子干
2010-01-31 11 浏览
十分多謝大胃,一連兩日帶來我極想食的甜品;繼週六的和櫻屋,週日的留在元朗的house-warming day,又可品嚐銅鑼灣人氣新食店Crumbs的兩款口味scones!  開始下午茶時段前,快快把六隻可愛小巧的scones拿去焗爐加熱;失禮是始終對新焗爐還未熟悉,待濃濃香氣傳出之際,打開一看scones已經變燶了!!幸而情況並不算嚴重,燶了黑了的只是很表面的一層,對味道完全沒有影響:先試芝士scone,芝士味不算濃,質感鬆化有別傳統較實的出品,令人感覺既似食scone,又似食曲奇,所以不用增加clotted cream或果醬,單獨食用已經可以,特別得來是討好的;再吃提子味,口味上更接近傳統牛油風味,而加上提子粒令scone口感較實在,個人更喜歡這個多一點。由於燶了都仍然好食,大家最後當然清碟無難度啦! 見食評對此家的Frozen yogurt更是大讚,會提自己下次到銅鑼灣時,再不可錯過這難以外賣的名物!!

拎去加熱先 :D
燶左都好味, 真架 :P