逛完尖沙咀新開的商場又到晚飯的時間,選了一間裝潢有情調的餐廳。這裡亦是一間酒吧,最適合三五知己及同事收工聚會傾計,放鬆一下。德國咸豬手配蜜糖芥末籽汁,豬手外層很脆肉質亦很嫩,薯角亦做得不錯不油膩而且內裡薯肉不乾身。加上其他蔬果七彩繽紛賣相很好。卡邦尼意大利粉入口軟硬度適中,將意大利粉傳統的手藝與香港人的口味平衡得好,卡邦尼汁口感及味道亦做得很好。至於巴馬火腿野菜沙律配醋汁都不錯,沙律菜新鮮,巴馬火腿亦不鹹。配上酸甜的醋汁很開胃。外表漂亮的 Fruity Girl 有多種果肉、 有熱情果及蜜桃、 芒果梳打則較甜。餐廳內設有多部電視及闊屏幕投影,睇波飲酒一流。

餐廳內設有多部電視及闊屏幕投影,睇波飲酒一流。
2019-09-10
2019-09-12 116 浏览
Weekday下班後的氣氛西餐~~~餐廳名稱:Cosmos Restaurant & Bar (尖沙咀)餐廳地址:尖沙咀寶勒巷27號東滙商業大厦地舖......~~~小Q一向都超愛去氣氛浪漫的餐廳 尤其是桌子上有蠟燭的餐廳 總讓我喜歡得不得了 而不久前大舊剛帶了我去一間桌面有蠟燭的餐廳..~~大舊:你聞唔聞到突然有燶味小Q:係啊係啊 聞到啊然後我地左望右望尋找燶味來源大舊:你d頭髮掂到d火啊!小Q:啊啊啊啊啊~~就係咁 原來d燶味是來自於我的頭髮被蠟燭燒到了 那次之後 大舊就不敢帶我去桌面有蠟燭的餐廳 怕我燒了自己頭髮 或者更嚴重 燒了紙巾桌布之類的...所以呢 用心良苦的大舊這次就帶我去了這家環境很暗 桌面沒有蠟燭但有小燈的餐廳 環境一樣浪漫 卻安全得多😊~~~坐下之後我們叫了美式BBQ醬燒豬肋骨 巴拿馬火腿椰菜沙律配油醋汁 和一杯無酒精的Cosmos night 豬肋骨份量好大好大 比我手掌還大 好多肉 骨不算大 BBQ醬濃得來但又不會太重味 味道剛剛好 而放在小籃子裡面的脆炸薯角也是份量給得好大方 吃完這個我們已經飽了7分 所以就沒再叫一個主食 而是叫了一客沙律來讓自己清爽一下~
Weekday下班後的氣氛西餐
餐廳地址:尖沙咀寶勒巷27號東滙商業大厦地舖
......~~~
~~
大舊:你聞唔聞到突然有燶味
小Q:係啊係啊 聞到啊
然後我地左望右望尋找燶味來源
大舊:你d頭髮掂到d火啊!
小Q:啊啊啊啊啊
~~
~~~
果然 我們的選擇是明智的 這個沙律上的巴拿馬火腿薄薄的好大片 非常滋味 不會太鹹 而沙律就是用油醋拌的 非常開胃 很解膩 吃完感覺好舒服呢
~~~
最後飲料cosmos night也沒有令我們失望 外觀很漂亮 紫紫橙橙的顏色 而喝下去也是酸酸甜甜的 味道很天然 不像加了很多糖 我也大舊都很喜歡 在這裡渡過了一個浪漫的夜晚得
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥(5🔥為最高)
Cosmos Restaurant & Bar (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷27號東滙商業大厦地舖-----前幾日約左朋友仔係尖尖嘴食飯同埋行尖沙咀個新商城 點知佢又加班加到2046😂臨時臨急唔知一個人食咩好 就只好係街上遊黎遊去睇下有咩好食 最後就揀左呢間 燈光暗暗地 係朋友仔公司附近嘅西餐廳黎做晚餐落腳點 享受下一個人的浪漫😌-#香煎三文魚配巴黎牛油汁 ($188)價錢唔算好平 好在份量都唔少 三文魚皮煎得極為酥脆 魚肉則頗嫩 整體唔會太油膩 而巴黎牛油汁嘅味道就同B仔想象中有D出入 食落無咩牛油味 但帶牛油嘅滑 味道有少少似葡汁 白汁 同咖喱汁嘅混合 係一種說不出嘅特別味道 汁嘅名字好浪漫 但係其實食落係樸實得黎帶點親切感 第一次接觸呢種汁 感覺幾新奇有趣 頗有驚喜 有興趣可以一試😂除左三文魚之外 呢個主菜亦伴有炸薯角 份量好多 外脆內軟 鹹度剛好 一上檯係熱辣辣嘅時候已經俾B仔消滅左一半(相都差d唔記得影 哈哈)😜被偷吃過後的薯角:(本身份量挺多)-#青檸梳打($38)一個人唔係特別想飲酒 就叫左簡簡單單一杯梳打黎飲 呢杯梳打唔太甜 酸度剛好且檸味足 配煎炸野好夾😁-----👶🏻B仔

Cosmos Restaurant & Bar (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷27號東滙商業大厦地舖
-----

被偷吃過後的薯角:(本身份量挺多)

👶🏻B仔整體評價:7.5/10個👍🏻
#swallowhongkong
☺️快D跟住B仔一齊吞食香港啦!🤤
#swallowtst

2019-09-12 232 浏览
今晚我朋友要去尖東個邊做野, 所以我就約左佢去Cosmos Restaurant & Bar 食dinner 😊d 燈光好柔和 😍張枱長這樣 😁卡邦尼意大利粉我第一張相唔記得打燈。 😂呢個卡邦尼意大利粉幾得意, 好似無平時個D甘creamy甘膩 食多D都唔會覺得好膩. 推介!! 帶子松露意大利飯我本身係松露fans, 所以一定會叫呢個試試 我好鍾意帶子本身滑滑的口感, 配埋香濃既松露意大利飯 真係一流!! 我呢個食左好多 XDBBQ醬燒豬肋骨我覺得同出面既豬肋骨好唔同, Cosmos 既比較厚身同多肉 所以鍾意啖啖都係肉既朋友 不妨叫黎試試 XD蒜香一口牛一啖一口牛, 肉質好嫩滑好juicy, 連我呢D牙齒唔好既人都可以輕易咬開 D 洋蔥索晒D牛肉汁,非常好味,建議大家可以連埋食. XD夏威夷薄餅我好鍾意食夏威夷pizza, 因為好鍾意食個菠蘿同個醬 呢個pizza 個餅皮好簿帶點脆, 好岩D 鍾意口感既朋友 鹹豬手蜜糖芥末籽雖然呢個叫鹹豬手, 但我覺得個味岩岩好,唔會好咸。所以我都無咩點用個蜜糖芥末籽醬, 建議大家可以先唔用醬試左先 XD法國聖馬田蠔我本身對生蠔唔係甘大興趣, 因為我

d 燈光好柔和 😍

張枱長這樣 😁

卡邦尼意大利粉

我第一張相唔記得打燈。 😂

食多D都唔會覺得好膩. 推介!!

帶子松露意大利飯

我本身係松露fans, 所以一定會叫呢個試試
我好鍾意帶子本身滑滑的口感, 配埋香濃既松露意大利飯

真係一流!! 我呢個食左好多 XD

BBQ醬燒豬肋骨

所以鍾意啖啖都係肉既朋友 不妨叫黎試試 XD

蒜香一口牛

D 洋蔥索晒D牛肉汁,非常好味,建議大家可以連埋食. XD

夏威夷薄餅

我好鍾意食夏威夷pizza, 因為好鍾意食個菠蘿同個醬

呢個pizza 個餅皮好簿帶點脆, 好岩D 鍾意口感既朋友

鹹豬手蜜糖芥末籽

雖然呢個叫鹹豬手, 但我覺得個味岩岩好,唔會好咸。

法國聖馬田蠔

我本身對生蠔唔係甘大興趣, 因為我有D 怕腥味勁.
但朋友係甘叫我試下, 所以就同朋友分別叫左幾隻試試

試左之後真係覺得朋友無介紹錯, 生蠔入口非常滑, 好好味.

大家如果怕腥,可以落多d檸檬汁。

強烈推介!!

2019-09-11
  • 蒜香一口牛
  • 帶子松露意大利飯
  • 卡邦尼意大利粉
  • 法國聖馬田蠔
2019-09-10 85 浏览
今晚放工約左朋友食飯,因為大家都想飲酒,所以就去左尖沙嘴這間bar and restaurant。餐廳的選擇都好多,我同朋友都鐘意飲白酒,所以就叫左生蠔配搭一下。我地每人兩隻,兩款生蠔都偏爽,海水味唔重,喜歡這款生蠔的人應該幾喜歡,不過個人唔建議點汁,因為餐廳落左生蒜,會搶走蠔的鮮味。我地叫左炸魷魚,炸得好香脆,亦落左好少粉,食落唔會太飽。而鐡板牛舌係濕身的,牛舌都夠淋,牛味幾出。不過比較唔滿意的係個燒豬肋骨,因為太硬,亦都唔係好有味,基本上都係靠個燒烤醬的味。

2019-09-04
2019-09-09 89 浏览
今晚同朋友到 Cosmo 食晚飯, 見間餐廳一入每張枱都有小台燈,環境幽雅好有酒店feel, 非常relaxing.可以傾到計。好開心見到有promotion, 法國聖馬田生蠔 每隻只係$10,我們點了半打法國聖馬田生蠔個人覚得生蠔算是肥大,我就咁食、沒有點醬,強烈feel到有海水的鹹味。有些我加了少少蒜蓉汁,原來都非常好食仲好夾添。這些蠔不愧為法國貨。黑松露帶子意大利飯: 個意大利飯個主角就係嗰隻带子,因為廚師整到隻帶子有炭燒嘅味道,而且又彈牙又爽口,個人覺得好似酒店廚師做出嚟嘅效果,同埋呢個意大利飯個汁好match, 意大利飯做到al dente。非常有意大利嘅風味,同埋飯入面啲菇mixed 得好好食。德國咸豬手: 呢隻鹹豬手真係不得了,因為佢啲皮非常之脆,而且肉厚,佢肉厚之餘而且啲肉又軟熟,再加上佢嘅調味醬食落去,感覺真係好似係德國食緊鹹豬手。怪不得在場見到有好多捧場客。同埋佢個side dish個薯角都非常好食,份量都唔細㗎如果有人落開去寶勒巷,可以試下Cosmo ,Happy hour再加個dining 氣氛非常之 relax。 我已經plan 緊下次同你班朋友嚟Happy

法國聖馬田生蠔

如果有人落開去寶勒巷,可以試下Cosmo ,Happy hour再加個dining 氣氛非常之 relax。 我已經plan 緊下次同你班朋友嚟Happy Friday 啦
2019-09-07 96 浏览
呢間主打生蠔嘅吧非常之有心思,係生蠔餐牌上面嘅簡介已經將各樣生蠔各方面評分。生蠔非常之鮮甜,即使係$10嘅都一樣好好食!完全冇腥味,今次叫咗六隻蠔,真係完全食唔夠。大大隻既法國皇家蠔都只係48蚊隻!呢個價錢咁既味道,性價比非常之高!佢餐牌上面既評分中肯,係絕對冇賣花讚花香。另外仲叫咗一個Pizza,有一個沙律,同埋三文魚扒。三文魚扒煎脆咗外表,鎖住肉汁,食落口嘅時候一啲都唔乾,仲好嫩添,呢道菜非常有驚喜!
2019-09-01
2019-09-04 62 浏览
法國聖馬田生蠔有3款即叫即開生蠔推薦,一入眼當然俾佢吸引左,因為只需要$10隻,即刻叫左半打試試,快速即刻有得食,一入口相當鮮甜,海水味都足,但又唔太濃,可以細細品嚐生蠔的鮮甜,$10隻真係好抵食美國安格斯肉眼扒(350g)配紅酒燒汁選擇了7成熟,但切開肉汁仍然湧出黎,而且不需要力氣去咬,因為肉質十分軟糯,唔係牛味相當濃郁,都唔唔覺自己咬緊牛肉香蒜大蝦意大利粉意大利粉十分爽口彈牙,蒜味唔算濃,但充分幫意大利粉調味,而且還有黃椒紅椒襯托,面上的大蝦亦都處理得十分之好味apple forest +cosmos night 兩杯特色mocktail,由其cosmos night用店名做名字,上下兩種顏色,未飲前打卡都已經足夠,已經大大杯,一杯都足夠吹好耐水

法國聖馬田生蠔

美國安格斯肉眼扒(350g)配紅酒燒汁

香蒜大蝦意大利粉

apple forest +cosmos night

2019-09-03 67 浏览
每張枱都有一盞小燈,在昏暗的燈光下顯得頗有情調。來酒吧當然要先點杯飲料🥤不過我點的只是無酒精Mocktails 哈哈。。。不要太失望🤣一杯是Cosmos Night,蝶豆花和菠蘿汁的混合很有星空feel星空🌃 而另一杯是Tropical Girl,以芒果和熱情果汁調製而成。兩杯果汁味道清新又不太甜。蒜香一口牛: 一口牛用鐵板送上,店員放低後把另上的黑椒汁倒入鐵板炸炸聲,好香好惹味香煎刺身帶子配燒汁黑松露意大利飯: 平身食西餐都好喜歡點意大利飯,因為平常不會在家中煮,需要太多功夫了😅😳 好creamy的意大利飯,黑松露醬非常濃郁,而且有很多蘑菇粒,非常足料。再加上兩大粒香煎帶子,很厚肉,而且煎得剛好,內裡軟身香甜。德國鹹豬手配蜜糖芥茉籽醬: 超巨型的豬手😋 皮燒得好酥脆,入口脆卜卜。豬手焗得剛好很軟嫩,沾上甜甜的芥末醬汁,超好味~~ 旁邊的蕃茄和配菜都非常新鮮,一解豬手的飽滯感。薯角份量又多,炸得金黃香脆,吃得好滋味🥰
每張枱都有一盞小燈,在昏暗的燈光下顯得頗有情調。

• 香煎刺身帶子配黑松露牛肝菌燒烤菇意大利飯
今日同男朋友嚟尖沙咀拍拖,搵地方食飯又唔想成日都係去商場入面嘅連鎖店,行經寶勒巷見到有呢一間睇落唔錯嘅西餐廳,就試一試,點知都幾有驚喜喎。除咗散叫佢仲會有set dinner,諗過之後我哋都係決定散叫,因為選擇多啲!因為我哋兩個當日都唔飲得酒嘅關係,所以叫咗兩杯mocktail。唔記得左個名,左邊嗰杯係蝶豆花菠蘿熱情果茶,右邊嗰杯係偏甜既水果茶。我自己好鍾意蝶豆花個杯,啲顏色加起上嚟好靚好夢幻。煙鴨胸蒜油意粉首先要讚嘅係個意粉一上枱,就見到佢嘅煙鴨胸唔係平時食開嗰啲,而係好大塊,睇得出係落重本嘅。蒜油加埋意粉好香,成個配搭係非常好味。鴨胸除左大塊亦唔乾身有油脂。單骨雞翼估唔到佢會有咁多隻,單骨雞翼好方便我地女仔食。調味不錯,上面有d椒鹽炸蒜點綴下,不過略嫌炸得乾身左少少。但都係好味既。香煎三文魚柳配巴黎牛油汁魚類主菜係我同男朋友食西餐必點既,呢度三文魚煎得個皮好脆,都食得出d肉質係新鮮既,最加分係個巴黎牛油汁,呢個汁平時自己係屋企係好難整嘅。伴碟嘅脆薯角點牛油汁一樣都好好食埋單2人唔過500蚊,我覺得對情侶拍拖或者慶祝生日gathering既人幾適合,同埋員工態度好好,一開頭個位冷氣太

煙鴨胸蒜油意粉

單骨雞翼

香煎三文魚柳配巴黎牛油汁

埋單2人唔過500蚊,我覺得對情侶拍拖或者慶祝生日gathering既人幾適合,同埋員工態度好好,一開頭個位冷氣太大,佢哋發現左即刻安排我哋調去另一個位
2019-09-01 1908 浏览
抵食生蠔,抵飲mocktail😋放工行過又好,係網上見到成日做優惠又好。每次都話想去試下。結果今次真係有時間去食個晚餐試下,果然無令我地失望。環境浪漫,幾舒服。知道佢係睇波既酒吧餐廳,一坐低就緊係黎2杯Mocktail,叫左2杯都係夏日果類型,分別係熱情果味同菠蘿味,唔太甜而且個顏色好靚,唔錯! 調酒師溝cocktail 溝得唔錯,仲要$98有free flow,抵。叫左半打法國聖馬田生蠔,見到十蚊一隻生蠔咁抵,當然要試下啦,以為十蚊隻質素都吾差,性價比極高,一食落口就覺得礦物味好重,好新鮮,同埋有少少甜味。德國咸豬手配芥茉子燒汁上枱震撼力真係嚇人,因為好大隻。豬手燒得外脆內軟,仲幾多肉,皮下好多膠質,岩曬貪靚既我。侍應哥哥好服務,知道豬手好難切,所以幫我地叫廚房拆肉比我地。牛油煎三文魚 真係煎到是外焦內嫩, 我自己煎三文魚經常都係裡面仲係生生地,出面又乾曬,但我覺得個三文魚煎得剛剛好 ,好香好好食。
抵食生蠔,抵飲mocktail😋

環境浪漫,幾舒服。

德國咸豬手配芥茉子燒汁
上枱震撼力真係嚇人,因為好大隻。
豬手燒得外脆內軟,仲幾多肉,皮下好多膠質,岩曬貪靚既我。

牛油煎三文魚
2019-08-27
2019-08-31 54 浏览
寶勒巷出名多酒吧,而這間Cosmos 除了是一間酒吧提供不同的啤酒,紅白酒,mocktail 及cocktail 外,還是一間提供特色美食的西餐廳。地方不算太大,枱與枱之間的空間亦不算太多,建議先行訂位。來到這裡當然要飲返杯,但因為揸車關係,只可以簡單點杯mocktail,一杯是Cosmosnight,主要有菠蘿及熱情果的味道,顏色配撘我得很美。一杯是Pssy Foot,主要用橙,菠蘿及石榴,橙味比較重。鍾意飲酒的話,於晚市可以用$98 優惠價任飲。食物方面,點了一客芝士牛油焗西蘭花,鍾意濃濃的拉絲芝士,西蘭花底還配上幼滑的薯蓉。主菜點了一客燒原隻法國春雞配露絲瑪莉燒汁,等侯時間會比較長,一整隻春雞上枱,燒得皮香肉嫩,不用沾醬味道都很足夠,但沾上燒汁就更惹味,配上香口脆薯角。另外點多一客香蒜大蝦意粉,兩大隻爽口大蝦煎得金黃放於意粉上,意粉份量不算多,意粉充滿蒜香味。

芝士牛油焗西蘭花

燒原隻法國春雞配露絲瑪莉燒汁
香蒜大蝦意粉
1K
2019-08-28 2164 浏览
寶勒巷咁多間bar其實都未試過哂, 今晚個fd就話有間佢之前去過既覺得環境唔錯, 話去坐低食飯飲下野, 去到見到個招牌幾省鏡入面乾淨企理, 每張枱都有盞小燈, 係昏暗燈光下顯得幾有情調。坐低望下佢Menu, 除左set dinner之外都可以散叫, 由頭盤到甜品都有, 不過最吸引我眼球就係依版生蠔由10蚊至48蚊隻, 10蚊隻法國蠔點可以錯過? 每人兩隻please! 海水味濃蠔肉亦有一定size, 必試香煎牛舌估唔到係用鐵板上, 店員放低後再將汁醬倒落去, 鐵板滋滋聲, 未食口水都流 牛舌係我最愛既厚切, 口感爽彈表面有焦香, 份量又多, 好味!巴馬火腿野菜沙律拌有沙律醋既新鮮沙律菜, 配上咸香巴馬火腿, 一濃一淡夾埋食perfect煎三文魚牛油汁三文魚唔會好乾, 最中意係個皮煎得好香脆亦好完整配菜有蘆筍翠肉瓜同蕃茄仔全部用鹽煎香過, 而牛油汁沾少少就ok, 點太多會有d膩Cosmo Night好靚既mocktail, 層次分明, 撈勻左之後酸酸甜甜, 好味Summer Fruit Tea茶底唔會好甜, 用上不同水果感覺清新Passion Fruit Tart食哂d野想再傾陣計所以叫

香煎牛舌

巴馬火腿野菜沙律

煎三文魚牛油汁
三文魚唔會好乾, 最中意係個皮煎得好香脆亦好完整

Cosmo Night

Summer Fruit Tea
茶底唔會好甜, 用上不同水果感覺清新

Passion Fruit Tart
食哂d野想再傾陣計所以叫多個甜品, 熱情果味好出好fresh, 仲幾有心思寫左d字, 有誠意呀

成餐飯既環境同氣氛都好好, 同多幾個朋友黎睇下波飲下野又得, 同朋友伴侶黎傾下計食下飯又得, 最緊要係食物質素同服務都好好, 值得encore
2019-08-25
2019-08-27 46 浏览
Happy Friday放工,又係飲飲食食嘅時間,今次嘅目的地係尖沙咀顛勒巷既 Cosmo Restaurant & Bar,呢間係朋友介紹,佢有野食又有嘢飲一間過唔駛轉場. 坐低左,睇睇menu都有好多,見佢有德國豬手,呢樣一定會叫,之後再叫多客Salad. 佢呢度有個優惠,一款menu主菜可以加一個Free flow嘅cocktail, 啱晒,食完又可以慢慢飲.食物方面,豬手好入味,皮脆但唔太韌,值得推介. Cocktail款式都有好多. 係可以下次再黎既選擇
2019-04-02
2019-08-27 1183 浏览
今日同女朋友食飯想搵一間有情調一啲嘅餐廳 咁啱又見到openrice全單八折嘅優惠 於是就嚟咗呢間優惠多多嘅cosmos 西餐廳食豐富美麗嘅晚餐法國聖馬田生蠔 ($10 /each)見到十蚊一隻生蠔咁抵 當然要嗌幾隻做前菜啦 以為十蚊一隻質素 會有所參差 少年你太年輕了 一食落口就覺得礦物味好重 好新鮮 同埋有少少甜味 十蚊一隻性價比極高 高質鐵板燒牛脷 ($68)本身以為鐵板燒牛脷 只係得一條牛脷 但係一上碟 就畀佢嘅份量嚇親 估唔到係咁大份餐廳用上特調嘅紅酒汁再加上花生碎 令到分牛脷好香 加上係用鐵板上碟 所以即使放咗一段時間 牛脷依然係熱辣辣嘅香煎三文魚配巴黎牛油汁 ($188)香煎三文魚扒一向係健康嘅菜式 所以追求健康嘅我尤其喜愛 三文魚扒煎到金黃色 散發住獨特嘅三文魚油香味香煎刺身帶子配燒汁黑松露意大利飯 ($168)呢一份黑松露意大利飯簡直不得不讚 係我食過最好食最impressive嘅意大利飯黑松露醬非常濃郁同掛汁掛在意大利飯上 簡直creamy得誇張加上兩粒香煎刺身帶子大大粒 非常厚身 配上意大利飯完全感覺到餐廳嘅誠意Cosmos Night ($78)& Tropic

法國聖馬田生蠔 ($10 /each)

鐵板燒牛脷 ($68)

香煎三文魚配巴黎牛油汁 ($188)

香煎刺身帶子配燒汁黑松露意大利飯 ($168)

Cosmos Night ($78)& Tropical Girl ($78)
嗌咗兩杯冇酒精嘅mocktail 兩杯都係下一類型嘅飲品 前者就係用上菠蘿汁製成 後者出Tropical Girl就係用上芒果 熱情果汁調製而成

2019-08-19
庆祝纪念