2021-11-13 290 浏览
食物一般,比較上價錢偏貴,因食物種類同樣貌一般,睇完之後評價更覺中伏。侍應更加唔係好服務,自助多,連receipt都唔比話要留黎自己mark野😲。除左環境大,唔會再上去。飲野吹水唔想比人趕走都可以。不會回頭之選!

不會回頭之選!
2021-11-12 179 浏览
環境舒服寬敞,同啲朋友Hea下係一個好好嘅選擇,如果飲品款式再多啲會更好,今日都有好多人帶寵物去,好正,我鍾意佢唔會好暗,有啲Cafe環境太暗,喺荃灣搵Cafe的話值得一試。
環境舒服寬敞,同啲朋友Hea下係一個好好嘅選擇
2021-11-10 330 浏览
1.      全日早餐(晚) $148-好豐富大份,好健康。雞扒似輕微焗過,第一次見adb既煙肉冇煎過😹。蛋似煎蛋味,好在中間都冇過熟。oat bowl入面仲加左好多nuts。 2. 全日早餐(早) $128-煙三魚有成三大塊,牛油果份量都多。 3.大蝦沙律蛋雜穀酸種麵包 $78-唔係我食過個d酸種麵包😅。蝦就好普通,沙律蛋正常味道。 4.焗煙肉火腿蛋批 $35-細細個,厚度偏薄,煙肉火腿味道咸香,批皮冇特別。  5.自家製安格斯牛漢堡配沙律 $128-包厚身有彈性,塊肉都幾juicy,肉味唔算好濃。除左塊芝士,食唔太出有加到咩醬汁。沙律係就係西生菜碎-0-〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️飲品: 🍵🥛 抹茶特飲 $55-(😅Where is 小山園五十鈴抹茶?)呢杯係我飲過最淡味又貴既抹茶,雖然話明冇咩甜度,但都唔代表可以淡到同飲鮮奶冇咩分別🥲,仲要好多茶粉粒攪極都唔暈,啲冰溶左之後係零味道🥲🥲。另有幾粒仔甜甜地既茶凍。 🍫🥛香濃可可特飲 $55-好少朱古力飲品夠味之餘唔甜👍🏻,幾難得。就係正常朱古力奶味🤭。另有朱古力布甸粒,口感麻麻。 🍸熱情果冷泡茶凍烏龍 $46-正常發揮,怕酸既人
1.      全日早餐(晚) $148
-好豐富大份,好健康。雞扒似輕微焗過,
第一次見adb既煙肉冇煎過😹。
蛋似煎蛋味,好在中間都冇過熟。
oat bowl入面仲加左好多nuts。

2. 全日早餐(早) $128
-煙三魚有成三大塊,牛油果份量都多。

3.大蝦沙律蛋雜穀酸種麵包 $78
-唔係我食過個d酸種麵包😅。
蝦就好普通,沙律蛋正常味道。

4.焗煙肉火腿蛋批 $35
-細細個,厚度偏薄,
煙肉火腿味道咸香,批皮冇特別。

5.自家製安格斯牛漢堡配沙律 $128
-包厚身有彈性,塊肉都幾juicy,肉味唔算好濃。
除左塊芝士,食唔太出有加到咩醬汁。
沙律係就係西生菜碎-0-

飲品:

🍵🥛 抹茶特飲 $55
-(😅Where is 小山園五十鈴抹茶?)
呢杯係我飲過最淡味又貴既抹茶,雖然話明
冇咩甜度,但都唔代表可以淡到同飲鮮奶冇
咩分別🥲,仲要好多茶粉粒攪極都唔暈,啲
冰溶左之後係零味道🥲🥲。
另有幾粒仔甜甜地既茶凍。

🍫🥛香濃可可特飲 $55
-好少朱古力飲品夠味之餘唔甜👍🏻,幾難得。
就係正常朱古力奶味🤭。
另有朱古力布甸粒,口感麻麻。

🍸熱情果冷泡茶凍烏龍 $46
-正常發揮,怕酸既人可以飲。

🍹綠野仙蹤(蘋果,牛油果,羽衣甘藍 smoothie ) $49
-主要係🥑味,但🥑本身味道淡,
唔加多少少甜度帶唔出個香味,加上好杰身,
成杯野唔太易入口,感覺又係好健康啊😂😂
享和街好多野食 你未必會發現到呢個世外桃園🏞 食店位置二樓 大廈同門面都冇特別既裝飾吸引你 但你只要踏入去 就已經係去左第二個世界一樣😍 進入店舖第一個感覺已經係去左一個營地咁🏕四周圍都被植物同乾花圍住💐每一個角落每一張枱都有🪴環境非常之寬敞 即刻令到成個人都放鬆晒😮‍💨帳幕 露營櫈 露營道具既擺設十分吸睛🤩好岩情侶三五知己黎傾吓計 完全係relax狀態仲可以係咁打卡影相📸係一個好好既地方😌除左環境好之外 呢度仲有大家都好喜愛既榻榻米😍枱櫈主要以木系為主🪵配合返店舖大自然既主題🍃入咗黎 真係唔想出返去 好有魔力既一 間食店🤭店員又nice又有禮貌 呢啲位都已經加晒分💯 -🔸自家製安格斯牛漢堡包配薯條  環境好之餘 又睇吓食物質素如何先👇🏼呢個自家製安格斯牛漢堡係一個幾巨型既漢堡包🍔竹炭麵包既外皮烘得好脆 但麵包內裡又好軟熟🤤除咗主角自家製安格斯牛之外 配料仲有蕃茄同沙律生菜🍅🥬加上車打芝士同芥末醬🧀成個burger都幾豐富😋安格斯牛幾有咬口 又唔會碎濕濕 牛味都幾重🐂牛堡煎香咗之後肉汁保存到又唔會乾身👍🏼個人認為個芥末醬可以唔洗加 因為味道已經好足夠唔好令到個味道變得複雜😂特別要提吓佢
享和街好多野食 你未必會發現到呢個世外桃園🏞

再加埋個咁舒服既環境真係無得彈🥳
🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼8️⃣🌟
2021-10-29
2021-11-05 491 浏览
一間5,000呎的樓上Cafe,日系裝修,環境舒服和座位寛闊,設有不同風格的座位。分別有榻榻米、帳篷和一般座位等。每個位置都好岩照相打卡,仲可以帶咪寵物齊齊影相。而店舖有小量主食和輕食:Lunch Set 焗肉醬長通粉$98,要將醬汁撈均勻先有味,肉醬有點油。Matcha Roll Cake 日式抹茶蛋卷$48,個Cake好好味,淡淡抹茶味唔會太膩和太甜👍🏻Hojicha Special 焙茶特飲$55👍🏻Passion Fruit Cold Bree Tea 熱情果冷泡茶$46👍🏻

每個位置都好岩照相打卡,仲可以帶咪寵物齊齊影相。

而店舖有小量主食和輕食:

Hojicha Special 焙茶特飲$55👍🏻

2021-11-01
  • Matcha  Toll  Cake
  • Hojicha  Special
抹茶捲蛋呢個幾好味,一開始唔知揀咩好嘅時候就上網睇睇,然後發現好多人都會叫呢一個抹茶捲蛋,見到啲相都幾好睇所以就叫咗呢一個,實物出到嚟都冇失望嘅!幾乎係一模一樣!🤩食落都幾好味,入邊啲cream都幾滑,可以一試🤣鮮橙梳打賣相ok,用黎打卡都幾靚,但味道就一般啦😂感覺飲落去係橙汁加水,好淡😂但係本身入邊係有熱情果核,但係又飲唔出😂😂成個環境都好靚!🤩🤩🤩分咗幾個area,都有唔同嘅感覺,個人來講就最鍾意camping 果度,好靚🥰去打卡一流。cafe都算係新開,所以人流唔係太多,想影相嘅都可以慢慢影唔會太尷尬🤣
抹茶捲蛋
2021-11-02
2021-10-31 460 浏览
見到喺街宣傳,睇吓咩料啦!環境寧靜,有幾種枱選擇,榻榻米丶長枱丶沙發跟住睇吓個Menu,見到話有生酮飲食餐單坐低睇吓有咩飲同埋嘢食,食物嘅選擇都比較少,飲品都唔多,揀咗兩款食物兩杯嘢飲,甜品,但係可惜食物飲品質素都麻麻地,但係環境傾偈係真係舒適特飲鮮橙梳打$4x一啲都唔好飲,橙味都飲唔到,淨係飲咗梳打水甘檸檬🍋唔記得乜鬼嘢茶$4x朋友話都係好普通冇乜特別問過佢生同飲食餐單原來只有幾款沙律朋友叫咗個雞胸牛油果沙律唔知點解竟然入邊會有好甜嘅芒果,所以朋友即刻唔敢食Burger $128個樣都幾吸引,但係嗰包係冇醬汁,幾塊蕃茄生菜+牛肉芝士,所以冇嘢飲好難搞芝士蛋糕$48呢個味道唔錯芝士味重如果為咗食物嘅話呢就唔使諗,但係如果幾廿蚊飲杯嘢嘅話呢個地方真係一個唔錯嘅選擇
見到喺街宣傳,睇吓咩料啦!
環境寧靜,有幾種枱選擇,榻榻米丶長枱丶沙發
跟住睇吓個Menu,見到話有生酮飲食餐單

特飲鮮橙梳打$4x
一啲都唔好飲,橙味都飲唔到,淨係飲咗梳打水甘

檸檬🍋唔記得乜鬼嘢茶$4x
朋友話都係好普通冇乜特別

問過佢生同飲食餐單原來只有幾款沙律
朋友叫咗個雞胸牛油果沙律
唔知點解竟然入邊會有好甜嘅芒果,所以朋友即刻唔敢食

Burger $128

芝士蛋糕$48
呢個味道唔錯芝士味重

荃灣新開業的樓上cafe,地方寬敞有5000尺,整層二樓都充滿悠閑感覺,裝修簡約,有不少植物和乾花裝飾。入到餐廳店員會先安排好位置,再自行出去點餐和付款。可能是新開業的關係,餐桌沒有號碼,點餐時店員問位置在那時客人都只好指手畫腳,希望很快就有更好的安排啦。試業期間like 社交平台可享8折優惠~食物種類都是大路cafe款,我們點了:* All Day Morning 雖然是普通的all day breakfast 款式,但配有水果乳酪都算有點驚喜,整體味道正常,8折價錢可以接受。* 自家製安格斯牛漢堡包(薯條/沙律)等了超過半小時才送來的漢堡包,內涵就比較普通,芝士、生菜、蕃茄和芥末醬而已,薯條就熱辣辣都不錯。* 情果冷泡茶凍烏龍(應該印少了個「熱」字)很大杯而且有烏龍茶nelly的*熱抹茶拿鐵抹茶味不太重,不甜的。非咖啡的熱飲選擇很少,希望可照顧下這類朋友😹希望食物選擇遲點會增加,餐廳地方很大,是個和朋友聊天的好地方。值得一讚的是店員會在有狗狗客人坐附近之前,先問我們怕不怕狗,很貼心!

食物種類都是大路cafe款,我們點了:
* All Day Morning
All Day Morning

* 自家製安格斯牛漢堡包(薯條/沙律)
自家製安格斯牛漢堡包(配薯條/沙律)

* 情果冷泡茶凍烏龍(應該印少了個「熱」字)
很大杯而且有烏龍茶nelly的

*熱抹茶拿鐵

2021-10-23
All Day Morning
自家製安格斯牛漢堡包(配薯條/沙律)
2021-10-23 404 浏览
📌Corefy~荃灣真係好耐冇去過咁大空間嘅咖啡店😍位於荃灣享和街 要行兩層樓梯的樓上店~一入去已經見到好多花花草草 位置很多🌿人流一啲都唔多 環境寧靜舒適🤩分別有普通坐位、梳化位同地台的位置溫暖的陽光曬入 空間感十足☀️有好多個打卡嘅角落 亦可以預約位置的‼️食物選擇都幾多 以健康同keto食物為主食物飲品質素不錯 限時兩小時👈🏻冇客人的話可以坐耐啲 可以同朋友傾好耐計見到好多位置都有插頭供應 也有Wi-Fi提供👍🏻另外店員服務態度都好友善 唔收加一🤣新開張期間like IG/ FB 仲有八折優惠🙌🏻1️⃣ 班尼迪蛋煙三文魚雜穀酸種麵包 𝗘𝗴𝗴 𝗕𝗲𝗻𝗲𝗱𝗶𝗰𝘁𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗠𝘂𝗹𝘁𝗶𝗴𝗿𝗮𝗶𝗻 𝗟𝗼𝗮𝗳 $𝟵𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)賣相超級吸引 切開流心蛋蛋汁流下來🤤下面一共有兩片雜穀酸種麵包 很軟熟上面餡料有煙三文魚、牛油果、生菜同蕃茄🍅整體配搭豐富 但份量比較少🥲2️⃣ 自家製安格斯牛漢堡包配薯條 𝗛𝗮𝗻𝗱𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗔𝗻𝗴𝘂𝘀 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗕𝗮𝗺𝗯𝗼𝗼 𝗖𝗵𝗮𝗿𝗰𝗼𝗮𝗹 𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 $𝟭𝟮𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)見到唔少人都大讚個漢堡包就諗住試吓🤟🏻需要等候15分鐘 可揀配
📌Corefy~荃灣

真係好耐冇去過咁大空間嘅咖啡店😍
位於荃灣享和街 要行兩層樓梯的樓上店~
一入去已經見到好多花花草草 位置很多🌿
人流一啲都唔多 環境寧靜舒適🤩
分別有普通坐位、梳化位同地台的位置
溫暖的陽光曬入 空間感十足☀️
另外店員服務態度都好友善 唔收加一🤣
新開張期間like IG/ FB 仲有八折優惠🙌🏻

賣相超級吸引 切開流心蛋蛋汁流下來🤤
下面一共有兩片雜穀酸種麵包 很軟熟
上面餡料有煙三文魚、牛油果、生菜同蕃茄🍅
整體配搭豐富 但份量比較少🥲

見到唔少人都大讚個漢堡包就諗住試吓🤟🏻
需要等候15分鐘 可揀配薯條定沙律
包體係用咗好特別嘅黑色竹炭麵包🤩
安格斯牛肉好重牛味 煎得啱唔好🐮
入邊亦有芝士、蕃茄同沙律菜🥗
粗薯條味道都幾脆口 整體配搭不錯!

3️⃣ 巴斯克芝士蛋糕𝗕𝗮𝘀𝗾𝘂𝗲 𝗕𝘂𝗿𝗻𝘁 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 $𝟰𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
本身係想食抹茶卷蛋的 但冇晒貨🥲
呢款係keto芝士蛋糕 店員推介係signature
味道覺得同普通芝士蛋糕冇乜分別😂
焦香味不是很重 流心效果唔係好明顯
食落又唔覺得超級特別😮‍💨

4️⃣ 焙茶特飲 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗦𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹 $𝟱𝟱 (𝟴/𝟭𝟬)
我幾鍾意呢款特飲 焙茶味好香😍
用咗丸久小山園焙茶 冰融左都唔會覺得好淡
入邊仲有滑嘟嘟嘅烏龍茶茶涷 甜甜地👅
加咗茶涷之後即刻昇華咗🤤

5️⃣ 香濃可可特飲 𝗖𝗼𝗰𝗼 𝗦𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹 $𝟱𝟱 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
可可味道好濃郁 又係冰融左都唔會好淡🍫
入面有朱古力布甸 但係質感比較鞋
較為喜歡滑嘟嘟嘅質地😗

💡整體嚟講 食物飲品質素不錯😌
主要係環境好靚很舒適 而且空間感十足!
建議提前預約想坐嘅位置🤙🏻
而且帶電腦去做嘢都非常一流 好work-friendly~

✄-------------------------✄
整體味道😋: 7.5/10
性價比💵: 8/10
打卡指數😍: 8/10
環境服務🥂: 9/10
推薦指數👍🏻: 8/10

🍴: Corefy
📍:荃灣享和街68號2樓
🔍: 11:00-22:00 (Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie荃灣
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
all day breakfast 明顯同平時出面食嘅冇咁油膩,但係嘢食嘅種類都好多。食咗個菠菜撻,都超級好食,個皮好脆。叫咗一杯latte, 一杯dirty, 都好好飲。平均來講嘢食嘢飲都好有誠意,性價比高,服務都非常好。星期六同朋友黎坐又可以打卡又坐得舒服,好少有咁大間同埋樓底高嘅Cafe,啱晒上班族過嚟放鬆吓。
平均來講嘢食嘢飲都好有誠意,性價比高,服務都非常好。

2021-10-19 244 浏览
荃灣新店。地方非常舒適,佔二樓全層。採光度與空間感 100分想不到在荃灣有這樣舒適的Cafe ? !每一處也可以打卡呢。主打健康飲食,日式牛肉定食有點失望。牛肉的煮法將中式,而非日式,口感只像一般肥牛。可能由於主打健康飲食,所以味道也較淡。推介自家製芝士蛋糕,用了羅漢果糖,少甜,中間帶點半流心狀態❤️(´▽`)日式安格斯牛肉飯定食$128(´▽`)抹茶特飲$55丸久小山園五十鈴抹茶豆腐試業期間,八折優惠環境真的非常舒服,尤其日光充足的時候,還可以訂位啊。
荃灣新店。

地方非常舒適,佔二樓全層。
採光度與空間感 100分
想不到在荃灣有這樣舒適的Cafe ? !
每一處也可以打卡呢。

(´▽`)日式安格斯牛肉飯定食$128
(´▽`)抹茶特飲$55
丸久小山園五十鈴抹茶豆腐

試業期間,八折優惠
環境真的非常舒服,尤其日光充足的時候,還可以訂位啊。
本身諗住出埋個颱風居家篇先 但係琴日去完呢間cafe覺得體驗太好忍唔住po左先!呢間cafe位於荃灣享和街嘅工廈2樓 佔地空間好大 一入去可以見到純白嘅一片空間 前面有一個帳篷 仲有好大片榻榻米比你攤上去放鬆自己!另一片就係木凳木檯 後面仲有一片花花世界 係好治癒嘅暖色系~想嗌野食係要自己去cashier嗌完之後等待店員送餐 店員全部服務態度好好 好樂意答問題!而且呢度唔收加一服務費 啱啱開張like佢地社交平台仲有85折!🥪班尼迪蛋煙三文魚雜穀酸種麵包💰98由於呢度以健康食物為主 我地覺得呢個就特別吸引!呢個分層超厚而且好明顯 最上面有半流心蛋 煙三文魚 中間就係好fresh嘅牛油果 生菜 番茄 最下面有兩塊酸種麵包酸種麵包用手撕開質感好好 好有韌勁 食落口同普通麵粉麵包好大分別!整體搭配都好清新 點上蛋黃醬口味更加豐富!🍱日式安格斯牛肉飯定食💰128定食包括一碟洋蔥金菇肥牛 胡麻醬沙律菜 胡麻醬豆腐同埋撒左日本味素嘅白飯 冇諗過豆腐加上胡麻醬可以咁清甜 搭配好正!金菇同洋蔥都好甜 好配肥牛 但係個人覺得牛肉可以再加D調味 會偏淡左小小🍔自家製安格斯牛肉漢堡(配沙律或薯條)💰128漢

🥪班尼迪蛋煙三文魚雜穀酸種麵包
💰98
班尼迪蛋煙三文魚雜穀酸種麵包

🍱日式安格斯牛肉飯定食
💰128
日式安格斯牛肉飯定食

🍔自家製安格斯牛肉漢堡(配沙律或薯條)
💰128
漢堡可以選擇配沙律或者薯條 沙律都係胡麻醬沙律菜 麵包好特別係黑色嘅竹炭麵包!入面都係基本嘅番茄 沙律菜 芝士同牛肉餅 整體會覺得有一種酸黃瓜味道 會偏酸左小小
自家製安格斯牛肉漢堡(配沙律或薯條)

🍹鮮橙梳打
💰42
話係鮮橙其實睇落覺得就係百香果茶🤣入面有好多百香果籽 配埋橙味果茶其實好清新!而且茶味好突出 有小小嘅橙嘅清香味飄出來 完全冇糖精味 好純正清新!而且用一個細杯裝好似飲清酒咁 真係好啱消磨時間😙

🍧紅粉佳人
💰49
呢杯都係健康之選 其實係香蕉 蘋果同埋紅菜頭打成嘅smoothie 整體口感好似奶昔 但係唔會甜膩!
紅粉佳人

整體來講呢度可以不斷relax同朋友傾計 訓係榻榻米上面都好似露營咁!另外坐係好多綠色植物入面真係會心胸舒暢D 坐係度成個下晝同男女朋友拍下拖都係一個唔錯嘅約會選擇!

📌 Corefy (荃灣)
荃灣享和街68號2樓
2021-10-10
班尼迪蛋煙三文魚雜穀酸種麵包
鮮橙梳打
難得去開荃灣探朋友,就黎左佢屋企附近、新開既樓上cafe。呢度地方超大,有2個分區,一面可以除鞋席地而坐,加一啲枱。另一面就係枱,養左好多植物,好飲呼吸都暢順啲。成間cafe空間感十足,加加埋埋都有成20張枱,我地就簡左坐地下既位置。食物方面,我地2個叫左2杯飲品+一件Keto Basque burnt cheesecake。 店員好nice,會好細心咁介紹每樣飲品既特點。朋友好養生,嗌左杯smoothie,有牛油果、羽衣甘藍,份量十足,飲完都唔洗食野了LOL我個杯焙茶特飲原來唔簡單,入面有啲烏龍茶啫喱,甜甜地配合杯茶好搭。Keto cheesecake我第一次試,感覺同正常cheesecake一樣咁好味,岩哂要keep fit又想食甜野嘅我LOL可能因為新開,可以坐幾耐下,店員又唔會趕我地走,好舒服既一間cafe。
難得去開荃灣探朋友,就黎左佢屋企附近、新開既樓上cafe。

呢度地方超大,有2個分區,一面可以除鞋席地而坐,加一啲枱。

另一面就係枱,養左好多植物,好飲呼吸都暢順啲。

焙茶特飲

焙茶特飲
2021-09-23 501 浏览
鬧市中舒適恬靜的cafe, 環境清靜, 地方大,咖啡食物不錯, 服務態度良好😚個人鍾意cafe中的植物擺設, 陳設寫意隨性, 夠chill. 係到靜靜地睇吓書, 飲下咖啡, 享受一個寧靜的下午☕️

鬧市中舒適恬靜的cafe, 環境清靜, 地方大,
咖啡食物不錯, 服務態度良好😚

2021-09-23 375 浏览
荃灣食嘢買嘢咩都有,最近荃灣廣場附近開咗間樓上cafe,荃灣就好似比較少呢啲優閑chill地方,所以就走去試試😎Cofefy都好易搵,上兩層樓梯就見到好日系嘅cafe,環境都幾大,好多花草樹木,好igable😂,個日試咗巴斯克蛋糕同Flat White,幾鐘意個蛋糕唔太甜,食咗一啖先記得影相🙈,原來問番店員呢度主打健康飲食,哈哈岩哂我呢啲日日減緊肥既人😂,咖啡都唔錯,酸度適中,拉花好靚吖,下次都會再嚟試吓其他嘢,好多蛋糕都好吸引咁🥰

巴斯克蛋糕
2021-09-22