2022-01-05 67 浏览
第一次去環境咁大嘅Cafe 雖然位置比較遠同偏僻 但坐得好舒服 又唔算多人 最啱靜靜地同朋友吹下水 打下卡 去個時臨新聖誕🎄 所以都多咗唔少有聖誕氣氛嘅裝飾可以打卡 💕食物方面就叫咗兩個甜品同兩杯嘢飲 🧃 中規中矩 無乜特別 係杯Red Flamingo 真係成杯紫紅咁 但飲落唔伏 仲好健康咁🤣💗🦩 性價比還好 題外話:個廁所都幾靚同乾淨🤣👍🏻
題外話:個廁所都幾靚同乾淨🤣👍🏻
  • Red  Flamingo
2021-12-21 1093 浏览
#pb食在荃灣荃灣樓上小清新Cafe🏕️呢間荃灣Cafe開左大約3個月 環境打卡一流 吸引唔少人去😍一 而且佢仲係寵物友善餐廳 大家可以帶埋毛孩去影相👍🏻 一去到嘅感覺係地方好大 好寬敞 好似好耐未去過環境咁大嘅cafe🤪 佢大約分左三個區域 有圓枱區、長枱區、榻榻米區🥰 星期五晚去到唔算多人 幾岩同朋友傾計❤️.主食大約有7-8款 有All-day breakfast、Burger、長通粉等等😋 價錢$150左右👍🏻 另外仲有幾款蛋糕選擇 $48一件 不過就比較細件🤪🔹瑞士雞翼(5件)配薯條🍟正常發揮🤪 雞翼都幾大隻👍🏻🔹自家製肉醬長通粉🍝本身對呢個冇太大期望🤪 點知份量又幾多 味道唔會好酸好甜😋 食落又覺得唔錯😍🔹香煎三文魚扒配千層薯蓉🐟三文魚扒一上碟已經好香😍 外皮煎到香脆 油脂豐富😋 三文魚肉又唔會好乾身 幾正👍🏻 千層薯蓉就冇咩特別🤣🔹伯爵茶蛋糕🍰蛋糕好細件🤣 $48唔太值😐 伯爵茶味唔太濃 主要係cream味🤪🔹歌劇院蛋糕🍫推介❤️ 反而呢件唔錯😍 雖然都係好細件🤣 朱古力味好濃 唔會好甜好漏👍🏻 口感好有層次 有蛋糕鬆軟口感 亦有硬身朱古力口感😋🔹焙茶特飲🧉漸層好靚😍 焙茶味夠
#pb食在荃灣

🔹歌劇院蛋糕🍫

🔹焙茶特飲🧉
漸層好靚😍 焙茶味夠濃 唔會好甜😋 入面仲有茶凍👍🏻

🔹可可特飲🍫
漸層一樣靚❤️ 朱古力配朱古力布甸真係岩哂朱古力控😍 夠哂濃 不過飲到最後有少少漏🤪

🔹熱情果冷泡茶凍烏龍🥤
整體食物、飲品質素一般 唔算好驚喜🤪 但環境必須要讚 真係好大好舒服😍 見到人日頭去打卡 有陽光簡直完美🥰

Corefy
荃灣享和街68號2樓
2021-12-17
2021-12-19 183 浏览
食物水準好普通,牛肉便當$130幾蚊但味道真係好淡,衰過吉野家🙄野飲都係完全冇特別,好失望🙄服務一般,仲有去到千祈唔好整跌啲野食,佢地會收清潔費$500蚊。好過去搶🙄地毯上面放張3腳枱仔,個枱面仲要凹凹凸凸,容乜易打瀉啲野飲⋯佢地仲要用窄腳高身杯,下面加個細杯墊⋯要飲得好少心先得。格黎檯今日就倒瀉左杯野,聽到個職員要收佢地$500蚊🙄聽到之後我地呢邊都呆左。我同朋友都唔敢再去幫襯。整體餐廳係為打卡而唔係好食

整體餐廳係為打卡而唔係好食

2021-12-14 270 浏览
✨環境舒適 令人想再訪✨.十一月嘅星期六大概一點,就同朋友去咗位於荃灣廣場附近嘅 Corefy 到食野😋有別於普遍嘅cafe,呢間面積達5000呎非常大,亦係動物友善餐廳黎🐶因為夠大嘅關係,即使係榻榻米位置都坐得幾舒服(可以伸直對腳黎坐好似屋企咁😹),仲有不同打卡位,夠打卡able ٩(ˊᗜˋ*)و 而餐廳冇限時,整個環境啱晒傾計閑聊 ❤︎ ⸝⸝⸝ 而且仲可以網上booking添!至於食物就正常但未算好出色~.▫️Angus Beef Burger $128(7/10)扒漢堡幾好食,同埋醬唔算多,我自己鍾意健康少少所以醬少對我黎講係加分,但如果你無醬不歡嘅可能就變成扣分位🤣整體包括埋薯條都係正常水準.▫️Egg Benedict Smoked(6.510)Salmon $98份量都幾大(๑ ́ᄇ`๑)三文魚未食都睇得出肉質一般,切開隻Benedict egg個陣係幾靚嘅✨另外就係佢最底個片sourdough唔太酸.▫️Matcha Special $55(6/10)▫️Hojicha Special $55(6/10)唔知係咪放耐咗,啲冰溶咗之後兩杯飲飲品都好淡味🙈不過入面有啲茶味啫喱幾好食.▫️栗
✨環境舒適 令人想再訪✨

Angus Beef Burger

▫️Egg Benedict Smoked(6.510)
Salmon $98
Egg Benedict Smoked Salmon

▫️Matcha Special $55(6/10)
Matcha  Special

▫️Hojicha Special $55(6/10)
Hojicha Special

▫️栗子撻 $45 (7/10)
粟子撻

本身幾鍾意粟子☺️所以覺得呢個唔錯啊~只係份量比想像中細
當日小店應該係試業中,等入座時都有啲混亂,希望小店之後安排得更好💕
即使食物未算出色同安排少許混亂,但由於呢到好好坐嘅關係,食物價格都叫合理,都會令人想再訪 ꔛ♡

Angus Beef Burger
粟子撻
2021-12-12 167 浏览
依間位於荃灣嘅文青小店,唔單止環境靚、打卡able,原來仲係pet friendly! 當日去個陣見到好多主子同寵物嚟幫襯🐶🍵抹茶特飲($55)選用丸久小山園五十鈴抹茶調整,但抹茶味同奶味分開兩層,即使混合埋一齊飲,抹茶味都唔重,仲有啲粉嘅感覺。🥗全日早餐($128)不過不失嘅all day breakfast,都幾豐富、好飽肚,要讚牛油果好新鮮呢!不過個人覺得芝士蕃茄可以再燒一燒表面。🍊日式抹茶蛋卷($48)&精選蛋糕($48)抹茶蛋卷有啲失望,因為未溶晒雪,令蛋糕體好粉、好散,而且中間嘅cream仲好硬,用叉一切開已經散晒。加上因為雪得太凍關係,cream嘅抹茶味接近感受唔到,希望可以改善下。但精選蛋糕好好食!蜜柑造型嘅蛋糕一切開係酸酸甜甜嘅熱情果慕絲,整體甜度適中,有驚喜呢!整體嚟講打卡好適合,但食物如果可以再進步就好喇٩( 'ω' )و

🍵抹茶特飲($55)
抹茶特飲

🥗全日早餐($128)
全日早餐

🍊日式抹茶蛋卷($48)&精選蛋糕($48)

日式抹茶蛋卷

全日早餐
歡迎主人同寵物一齊嚟依間5000呎空間感大嘅樓上餐廳☺️中午時間☀️散發著陽光氣息🥗泰式大蝦沙律🦐(💰98) -7.3/10基底沙律菜份量多 少少黑胡椒粉調味清爽輕盈 無負擔除咗大蝦 建議可以增加不同配料🥚焗煙肉火腿蛋批(💰38) -7.8/10熱辣辣香噴噴出爐鹹批相當吸引 無油份 批底可以焗得更鬆脆🧁日式抹茶蛋卷(💰48) -6.8/10軟綿綿口感 甜而不膩內層嘅cream可以更幼滑作為抹茶控🍵覺得茶味唔算濃🥺💅🏻紅粉佳人(💰49) -7.5/10紅菜頭+香蕉+蘋果好大杯 唔甜 兩個人都飲唔晒😂營養價值高 可以清清腸胃同去除水腫🥰
歡迎主人同寵物一齊嚟依間

紅菜頭+香蕉+蘋果
好大杯 唔甜 兩個人都飲唔晒😂
營養價值高 可以清清腸胃同去除水腫🥰
2021-12-05 313 浏览
得知荃灣享和街開了間5000呎的樓上Cafe,我便想到應是我中學舊址上網一看果然估中,情意結所在也沒有多看評價便走了去午餐。這間Corefy設計很簡約但店內有不少打卡位,最吸引這是間寵物友善的Cafe,而食物方面有沙律、多士、全日早餐等供應,當然還有Cafe必備的咖啡和特飲。Cafe以波希米亞風露營風作主題,內裡地方寬敞開揚光線非常充足,綴以帳篷、乾花和植物等清新小物作佈置環境確是很舒適。座位方面分成兩個區域有日式榻榻米和長座位小檯,這天12時來到榻榻米位已經坐滿客人了!長座位小檯位置附近有大窗投入暖暖的光線,這溫暖的感覺令我十分懷念初中的快樂時光。飲品我們也棄咖啡而轉投特飲,滋陰的車爸爸選了養生花茶$50,盛載器皿和杯子也很優美,試了一口沒多香氣印象模糊。而我的檸檬冷泡茶凍四季春茶$46,茶味幽幽的特別在於茶中有檸檬茶凍,為這杯茶加添少許色彩。班尼迪蛋煙三文魚雜穀酸種麵包$98,層層疊疊的Eggs Benedict造型很可愛。班尼迪蛋真心叫人失望切開後一滴蛋汁也沒有,而煙三文魚亦不夠油潤,最後只剩牛油果跟香脆的Sourdough叫做好吃點。另一份All day Night$148足足

另一份All day Night$148足足等了45min才上檯!一客全日早餐包括了燒雞扒、煙燻凍肉、燒芝士有機番茄、炒蛋、沙律菜、時令燕麥碗及牛角包,坦白說賣相一點也吸引不了我!

沙律菜是新鮮的伴上少許汁醬吃很清爽。

燒雞扒肉質仍嫩醃挺好味道但可以再香口些更好,煙燻凍肉乾柴無味不值一吃。

炒蛋尚算嫩口可惜蛋味不濃,牛角包酥香可口這餐中最出色的一物。

最後這杯時令燕麥碗以奇異果、藍莓及穀物配上乳酪做成這Overnight Oats,吃下味道天然一點甜地沒加好健康。

總括而言我來回憶一個快樂的地方感覺是良好的,可惜食物上菜時間也不能令我享受,而且收費一點也不便宜相信我絕不會再到訪。
2021-11-05
午餐
2021-12-02 171 浏览
間cafe 新開好似未run 得好smooth, 都有少少狀況….有個散叫既等左都幾耐下…generally 價錢唔平,even 有Lunch set (兩個option),野飲只包Americano, 其他野飲減廿蚊,overall lunch 都要百幾蚊個人落樓,如唔揀set 散叫仲貴。原本仲想試甜品但咁就過二百,最後無叫….當然唔係話貴到afford 唔到,只係諗住lunch黎講唔平,仲要唔平得黎味道唔算吸引…..壽喜燒牛肉飯:無乜壽喜燒既甜味,牛肉有d un, 我地叫左三個但好搞笑地一個勁多金菇,一個原全無金姑,一個有少少,好唔平均蕃咖肉醬長通粉:無乜肉醬乜濟。朋支叫左杯橙汁特飲,但個底有百香果,其實個名無寫有百香果,落order時waitress 講聲會好d因有d人唔食(另外一杯野飲就寫到明有百香果), 唯有唔撈勻等d百香果keep 住喺底,但糖水喺晒底唔撈又無味…大啡菇牛油果竹炭包: 朋友唔食牛肉,但發覺lunch 時間可以叫既menu 只得牛肉,原全無雞肉同豬肉,dinner 時間先有豬肉野可叫…呢個就有d考慮不周….所以佢只可叫呢個齋既burger,佢話個包唔太好食,我

壽喜燒牛肉飯

大啡菇牛油果竹炭包:
朋友唔食牛肉,但發覺lunch 時間可以叫既menu 只得牛肉,原全無雞肉同豬肉,dinner 時間先有豬肉野可叫…呢個就有d考慮不周….所以佢只可叫呢個齋既burger,佢話個包唔太好食,我望到都覺得好齋無乜食欲

2021-12-02 251 浏览
環境十分之漂亮的樓上咖啡店,餐廳在2/F,地點在一個不起眼的大廈,不是刻意去找,肯定不會發現,地點十分之大,有一部分是正常座位,另外一部分是要除鞋坐上去的,桌子較矮,適合輕食同飲嘢,主食建議也是坐在正常座位。班尼迪蛋三文魚雜殼酸種麵包,賣相好靚,一隻班尼迪蛋。一層三文魚,一層牛油果,一層蕃茄,生菜,酸種麵包,配撘好fresh。全部也好清新,加埋感覺健康。焙茶特飲,很大杯,很凍,入面有茶啫喱,不太甜,好味,下次記得小冰牛油果烤雞胸沙律,這個很健康,一定要加d汁一齊食,唔係就係食到原本食物的味道。日式安格斯牛肉飯定食,一碟豆腐,一碟牛肉,一碟沙律菜,一碗飯,牛肉加洋蔥係好好的配撘,好味的,不過性價比不高。自家製安格斯牛肉漢堡配薯條,個包係黑色的,生菜蕃茄生鮮,漢堡比較細塊,也是好juicy的。薯條份量太少。整體感覺是可以飲杯嘢坐下,但當正餐就不太適合,性價比不高,價格比較貴,如果有set會吸引些。

薯條份量太少。

2021-11-04
2021-11-30 118 浏览
其實好多家庭主婦都識用牛油果簡單擺盤,係咪可以擺靚D,蕃茄上既cheese 如果可以溶D 會增加個口感綠野仙蹤~喺牛油果之間有啖啖既草青味(羽衣甘藍)如果唔叫野飲,亦可自助裝水,不過枱凹凹凸凸好易藏野食碎薯條只有微溫而且仲有D漏氣,雞翼好腍好入味,好容易就可以撕開條骨環境好舒適,有榻榻米又有帳幕可以簡,而且仲可以帶狗狗黎真係非常健康,肉完全係冇味冇肥肉,Yogurt 亦係原味,只係靠kiwi 帶小小甜味一齊食

環境好舒適,有榻榻米又有帳幕可以簡,而且仲可以帶狗狗黎

早餐
2021-11-29 103 浏览
平日放假想搵個地方同班girls hea下,見有媒體報道就拿拿聲上openrice book定,不過好彩佢地方夠大佢仲有生酮menu可簡,真係好岩女仔上黎環境有唔小乾花做裝飾抹茶同焙茶特飲我地覺得茶可以再濃d,反而底部茶味啫哩幾好食抹茶本身係配豆花,但個日轉左啫哩力推呢個morning all day breakfast,好足料而且係好味,牛油果都靚,食完係飽肚到唔洗食夜晚個yogurt又特別朋友叫呢個都係好大兜,d料都新鮮唔錯呢到幾好hea同埋野食都足料
平日放假想搵個地方同班girls hea下,

佢仲有生酮menu可簡,真係好岩女仔上黎
環境有唔小乾花做裝飾

抹茶同焙茶特飲
我地覺得茶可以再濃d,
反而底部茶味啫哩幾好食
抹茶本身係配豆花,但個日轉左啫哩

好足料而且係好味,牛油果都靚,
食完係飽肚到唔洗食夜晚
個yogurt又特別

朋友叫呢個都係好大兜,
d料都新鮮

唔錯呢到幾好hea同埋野食都足料

2021-11-19 493 浏览
公司附近開左間新cafe,裝修好靚,環境乾淨仲好多打卡位添!試左貝果同糙麥包,貝果🥯鬆軟,糙麥多士充滿榖麥香,兩者都出色,啱中意食包既我。雖然價錢少貴但星期五chill 下返工都開心啲。🥯大蝦蛋沙律貝果:蛋沙律同大蝦🍤調味充足,足料爆滿🤩,貝果甜甜地同蛋沙律味道好夾,小妹推介👍🏻🥪Egg Benedict 煙三文魚糙麥包:蛋做到流心效果,配上厚切牛油果🥑,都好多料!不過只有黑胡椒粒調味有啲單調,加個醬就更好。🍵烘茶特飲:正常發揮,但有QQ茶凍咬下又幾過癮!味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅速度:🔅🔅

雖然價錢少貴但星期五chill 下返工都開心啲。

🍵烘茶特飲:正常發揮,但有QQ茶凍咬下又幾過癮!

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅
新開空間很大的樓上cafe 裝修有點像Ikea陳列室某些地台位要脫鞋子 枱與枱的距離比較充足也許是因為在健身室樓上 餐牌都有加入點健康的元素不過生酮選項只限於沙律($78-98)和原味巴斯克($48)新開張期間like 社交平台會有85折優惠最推薦濃朱古力特飲$55✨ 有濃濃朱古力布甸的,飲品朱古力味夠的。機啡堅果味重但不苦帶焦糖香幾好。抹茶特飲偏淡的$55,配的茶凍比較濃。班尼廸蛋煙三文魚雜穀酥種麵包$98,牛油果很熟很軟,包包不脆煙靭,這個配搭就正常發揮啦~ 抹茶卷蛋會比較出色,蛋糕鬆軟濕潤,茶味不突出但有點點回甘。.
新開空間很大的樓上cafe 裝修有點像Ikea陳列室
某些地台位要脫鞋子 枱與枱的距離比較充足
也許是因為在健身室樓上 餐牌都有加入點健康的元素
新開張期間like 社交平台會有85折優惠

2021-11-16 317 浏览
點樣食推介✨⭐️超闊落pet- friendly樓上cafe⭐️⭐️荃灣Cafe⭐️🤸🏻Corefy 地址:荃灣享和街68號2樓🍖日式抹茶蛋捲 $48 (7.5/10)話說我經常weekend要搵d可以長坐嘅cafe比男朋友做野,每次都搵到我頭都爆(通常我會搵左黃店先嘅,今次係荃灣真係搵唔到可以walkin同任坐嘅黃店🙈),我見openrice新開依間野裝修幾靚,又咁好彩佢位多可以walkin就有位,去到仲有勁多得意嘅狗仔真係好興奮😝個抹茶蛋捲都幾好食,可能因為本身冇期望🤣🤣,蛋糕體好濕潤同算濃抹茶味,中間舊cream 1d都唔膩仲覺得幾清新,算係一件唔錯嘅蛋捲👍🏻,不過佢地甜品得三款選擇,如果可以多幾款就好🥺🍖焙茶特飲 $55 (7.8/10)飲落好香焙茶味👍🏻,仲有d好似蒟蒻口感嘅焙茶凍比你不黎食,我諗黎依度真係必嗌依杯野👍🏻,可能你會覺得個定價有d貴,但我地兩個人嗌左兩杯野飲一件cake就坐左兩個幾三個鐘,其實幾抵玩😂🍖特色鮮橙梳打 $42 (7/10)依杯橙汁梳打就冇咩特別喇,橙汁嘅比例唔夠多,飲落主要都係梳打水嘅味同埋偏酸,純粹拎黎解渴用回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好
點樣食推介✨

⭐️超闊落pet- friendly樓上cafe⭐️
⭐️荃灣Cafe⭐️

🤸🏻

Corefy
地址:荃灣享和街68號2樓

🍖日式抹茶蛋捲 $48 (7.5/10)

🍖焙茶特飲 $55 (7.8/10)

🍖特色鮮橙梳打 $42 (7/10)

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️️🧎🏻‍♀️(滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

真係好難得有依d咁大,裝修又ok嘅cafe可以weekend walk in,個位置就偏左dd,但都見到好多狗主人帶寵物黎影相,真係勁得意🥰,鍾意狗嘅朋友黎依度真係啱曬

❤介紹前好糾結,因為預感很快會大排長龍,很多細節都藏著巧思,離開時默默跟自己說,要盡快多來一次。🌵🪴⛺整間餐廳以米白為主調,而且窗戶很多,採光很好,感覺溫馨。每個位置都有打卡位,還有桌椅在帳幕裡,可以拍出山林露營感覺,到處都是乾花和多肉植物裝飾,簡直像個文青studio。🌹🌼☕👰‍♀店員拍照駕輕就熟,服務很好,談天時看店員進新娘進場般超慢地捧著咖啡,怕破壞拉花,有點好笑但也很窩心。🐶🐱這兒地方闊落又毛孩友善,到海傍的寵物公園玩完之後,是個休憩擺拍好去處。🥐🍳全日早餐豐富,牛角包焗得鬆脆,炒蛋非常嫩。🍔🔪還有沒有上鏡的漢堡包,店員細心拿長刀切成四份,可以吃得很淑女。🍵🍰焙茶latte不會太甜,甜點綿密幼滑,做得細緻,光來這兒吃下午茶也很不錯。📸🤳嗯,其實光拍照應該也可以花上一個下午了吧。▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️🥰到處都是山系文青打卡位😍侍應服務態度好😁食物感覺健康新鮮😝可帶毛孩🤔在荃灣廣場附近,可能有一點難找平均消費💲1️⃣7️⃣0️⃣ (主菜+飲品+蛋糕)(新張期間like ig有八折)

🥐🍳全日早餐豐富,牛角包焗得鬆脆,炒蛋非常嫩。

📸🤳嗯,其實光拍照應該也可以花上一個下午了吧。

▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️

🥰到處都是山系文青打卡位

😍侍應服務態度好

😁食物感覺健康新鮮

😝可帶毛孩

🤔在荃灣廣場附近,可能有一點難找

平均消費💲1️⃣7️⃣0️⃣ (主菜+飲品+蛋糕)

(新張期間like ig有八折)