有時喺香港耐左冇得飛,總會懷念可以去旅行既日子,但帶🐩又唔方便遠遊?喺香港一樣可帶🐩感受異國風情!呢間 cafe以 🏕camping做主題,門面已很有🏕 camping 嘅氛圍,同🐩去影相👍🏻🥳,隨時可📸出外旅遊感😍!值得讚既係cafe平衡不喜歡🐩🐈的客人和🐩🐈友善兩者的喜好都不簡單, cafe 劃分咗唔同區域Pet Pet Room / Baby Room 主人可以經網上預約後即可帶寶保主子來打卡拍照,做到人寵共融🥰。檸檬🍋冷泡🌱四季春茶🌿係店員推介果然有驚喜入邊有餐廳自製嘅啫喱班尼蛋煙三文魚貝果包好足料,除咗有煙三文魚🐟仲有🥑牛油果🥬生菜🍅蕃茄好清新朋友仔揀咗蕃茄肉醬長通粉➕ 熱泡沫熱鮮奶
喺香港一樣可帶🐩感受異國風情!

檸檬🍋冷泡🌱四季春茶🌿
係店員推介果然有驚喜入邊有餐廳自製嘅啫喱

班尼蛋煙三文魚貝果包
好足料,除咗有煙三文魚🐟仲有🥑牛油果
🥬生菜🍅蕃茄好清新

朋友仔揀咗蕃茄肉醬長通粉➕ 熱泡沫熱鮮奶

2022-04-16
午餐
  • 班尼迪蛋煙三文魚雜穀酸種麵包
2022-04-17 62 浏览
網上見到是以露營⛺️和毛孩友好做主題的cafe,位置在荃灣廣場附近,在大街都容易找到! 首先上到去客人多,但勝在地方大,另外還設有幾間房。- 凍抹茶特飲🍵 $55- 凍藍更白雲🧊 $58這杯顏色好靚,刻意點來打卡影相📸️- 瑞士雞翼配薯條 $58薯條有點失準,好似放耐了,不脆了,瑞士雞翼入味!有媽媽煮的感覺😄💜泡菜豬肉蛋包 $78今次最期待的包,泡菜+辣豬肉本來已經好夾拍🇰🇷變成多士,裡面還有蕃茄片及生菜,fresh感滿滿,增加飽腹感!💜All day morning全日早餐 $148我喜歡沒有雜豆的早餐😂有三片大大片煙三文魚、牛油果可以配牛角包一齊食,牛角包🥐好鬆軟(好中意!)乳酪入面的藍莓🫐好甜!整體來講,這個早餐好值得食!設加一服務費:是次消費$436.7(2人)露營主題cafe

首先上到去客人多,但勝在地方大,另外還設有幾間房。

- 凍抹茶特飲🍵 $55
- 凍藍更白雲🧊 $58
這杯顏色好靚,刻意點來打卡影相📸️

- 瑞士雞翼配薯條 $58

💜泡菜豬肉蛋包 $78

💜All day morning全日早餐 $148

設加一服務費:是次消費$436.7(2人)露營主題cafe
2022-04-10
2022-04-16 65 浏览
純粹個人意見呢間cafe 用嚟打卡係一流既,但食物質素就真係好一般,以400幾蚊呢個價錢黎講可以有更好既選擇。叫左個抹茶味巴斯克蛋糕,但抹茶味唔出,另外果款伯爵茶蛋糕係平啲既,但伯爵茶味唔出之餘又多cream兩杯野飲都係hojicha latte,叫左一熱一凍,凍果杯有jelly, 都ok既,因為唔咪每間cafe都有呢種配搭,都幾得意。呢間cafe可以帶寵物去,但係book既時候註明先,同埋book咗枱先會有得揀榻榻米坐。
純粹個人意見

2022-04-14
下午茶
2022-04-16 43 浏览
環境寛敞舒適動物友善裝飾都好靚 佔地面積都好大唔似地舖嘅Cafe 唔洗好似好逼咁😮‍💨 嘢食正常味道 嘢飲就特別少少💙 呢間Cafe俾人好chill嘅感覺 好多人都帶狗狗去嗰度亦都有狗狗專用嘅鄧仔
環境寛敞舒適動物友善

2022-04-14 70 浏览
星期日行開荃灣禁啱見到佢個二拉架廣告朋友有興趣就上左去一入門口已經被個環境吸引個大帳幕勁有野外feel啊雖然身邊全部都係等位嘅人😂等左大概15分鐘就有位Le度係自己出去櫃枱落單嘅所以要記得自己枱號本來淨係想飲杯野食件蛋糕朋友想食正餐叫左個漢堡見到有bagel又說我試所以最尾呢就叫左2個野食2杯野飲落左單可以自己去攞定餐具啊斟定水其實佢都算多staff但係上餐嘅速度都 幾慢周圍幾枱都催左幾次有枱重話叫左個飯成個鐘都未黎我地個日大概等左15-20分鐘就有野飲叫左凍hojicha latte成個擺盤真係好文青 好ig-able嫁雖然細杯左少少但係都幾好飲最重要係唔太甜甜味其實係來至茶凍所以係好飲嘅繼續吹下水慢.慢飲等多左陣個bagel就到左其實我成日自己整bagel極!少係出面食今次耳仔軟叫左個prawn and egg salad with cheese and onion bagel唔可以話唔好食 但唔係個bagel好食😂係上面個蛋沙律正常發揮畢竟我自己都會整蛋沙律真係唔會唔好食囉le樣野只能說 佢個係冰格攞出黎嘅bagel可以更好Again, 食賣相講埋朋友個牛肉漢堡唔記得佢有無和牛兩
星期日行開荃灣禁啱見到佢個二拉架廣告

畢竟我自己都會整蛋沙律
真係唔會唔好食囉le樣野

只能說 佢個係冰格攞出黎嘅bagel
可以更好
Again, 食賣相

講埋朋友個牛肉漢堡

野飲都ok嘅
有寵物嘅為左同主子影相 去都無妨嘅
2022-04-10
2022-04-13 49 浏览
好難得係香港會有一間空間感咁大嘅cafe,有坐到四至六人嘅長枱,座位之間有一定嘅距離,仲有佈置到好igable嘅打卡地枱位,好鍾意依種清新波希米亞風格嘅裝修🌿**********<Tiramisu> $48<Matcha Special> $55<Passionfruit Cold Brew Tea> $46今次淨係叫左蛋糕同飲品,味道方面都正常 ,cafe無最低消費額,用餐時間為120分鐘,食完lunch過黎hea下真係一個唔錯嘅選擇✨

**********
<Tiramisu> $48
<Matcha Special> $55
2022-04-10 66 浏览
🍳🥓全日晚餐 $148包括:炒蛋、煙火腿、牛角包、芝士蕃茄、沙津菜、乳酪杯。 第一聽全日晚餐😂貪新鮮試左,賣相真係好豐富,最比到驚喜係牛角包🥐咬落好鬆脆,牛油味好重😋雞扒多汁唔乾!!乳酪杯入面有火龍果、奇亞籽、希臘乳酪混合而成,我同我朋友都麻麻地呢個🙈無咩味道。如果佢塊扒大塊啲,應該就真係好有全日晚餐既感覺。🐟🥔香煎三文魚扒配千層薯 $178肉質煎得岩岩好、嫩滑😍如果佢個魚皮再煎得再乾身啲就會好脆卜卜,差少少🤏香料調味岩岩好,唔腥!不過我欣賞個千層薯多啲,好有口感,中間有芝士😋😋正!🍰日式抹茶卷蛋 $50好多𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦🤩都幾濃抺茶,唔錯😋我係幾中意佢個𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 小小微苦,佢有少少厚實,好似雪糕。☕️焙茶latte $46個拉花本生好令,只係我擺耐左🙏掛住講野,濃烈焙茶😍👍熱飲出色🍵抹茶latte $55真係失望左啲,賣相漸層甘令,一啲抹茶味都無🙈曬左。
🍳🥓全日晚餐 $148
如果佢塊扒大塊啲,應該就真係好有全日晚餐既感覺。

🐟🥔香煎三文魚扒配千層薯 $178

🍰日式抹茶卷蛋 $50

☕️焙茶latte $46
個拉花本生好令,只係我擺耐左🙏掛住講野,
濃烈焙茶😍👍熱飲出色

🍵抹茶latte $55
真係失望左啲,賣相漸層甘令,一啲抹茶味都無🙈曬左。
  • 香煎三文魚扒配千層薯
今次帶著💻光顧,由於當天是公眾假期,所以即使已訂座都需要稍等一下才能安排入座~雖然有好多客人,但因為座位之間都好寬敞,所以不會覺得好擠逼👍🏻這間Cafe的特色就是放置正門附近的打卡帳篷位⛺️除此以外,還有少量榻榻米圓桌位及普通長枱位,(聽店員說還有Party房)雖然正門附近的裝修及擺設都很「山系」,但如果被安排到另一邊的長枱座位,就不太感受到「山系」氣氛,只有小清新感覺如果主打這種風格建議要再放多一點心機(第一個失望位🥲)Cafe推崇生酮低糖的健康Menu,有Salad、Yogurt Bowl、Toast,仲有Pastry同雞翼薯條、雞泡魚干小食.安排就座後,店員會給你一份Menu,當你要下單時,需要走回正門櫃檯進行點餐及付款,點餐前更需要向店員說出自己的座位,(這時有點混亂,因為座位上沒有列出編號,被安排到另一邊長枱座位的客人如果表達不太清楚,需要帶店員走到自己座位,再走回櫃檯繼續下單)前面有幾位客人都有這個情況出現,後來見到他們都有出現出錯菜/漏單的狀況🤔(第二個失望位🥲)下單完成後,以自助形式在旁邊取餐具、紙巾及水等。.🌟牛油果烤雞胸肉沙律(可選芝麻醬✅/黑醋)🌟Latte(我轉杏

今次帶著💻光顧,由於當天是公眾假期,
所以即使已訂座都需要稍等一下才能安排入座~
雖然有好多客人,但因為座位之間都好寬敞,
所以不會覺得好擠逼👍🏻
這間Cafe的特色就是放置正門附近的打卡帳篷位⛺️
除此以外,還有少量榻榻米圓桌位及普通長枱位,

(聽店員說還有Party房)
雖然正門附近的裝修及擺設都很「山系」,
但如果被安排到另一邊的長枱座位,
就不太感受到「山系」氣氛,只有小清新感覺
如果主打這種風格建議要再放多一點心機
(第一個失望位🥲)

Cafe推崇生酮低糖的健康Menu,
有Salad、Yogurt Bowl、Toast,
仲有Pastry同雞翼薯條、雞泡魚干小食
安排就座後,店員會給你一份Menu,
當你要下單時,需要走回正門櫃檯進行點餐及付款,
點餐前更需要向店員說出自己的座位,
(這時有點混亂,因為座位上沒有列出編號,
被安排到另一邊長枱座位的客人如果表達不太清楚,
需要帶店員走到自己座位,再走回櫃檯繼續下單)
前面有幾位客人都有這個情況出現,
後來見到他們都有出現出錯菜/漏單的狀況🤔
(第二個失望位🥲)
下單完成後,以自助形式在旁邊取餐具、紙巾及水等。

🌟牛油果烤雞胸肉沙律(可選芝麻醬✅/黑醋)

🌟Latte(我轉杏仁奶)

🌟大蘋果肉桂條

上菜速度沒有因客人多而影響到,大概8分鐘左右就上沙律🥗
沙律菜份量很多👍🏻味道中規中矩正常沙律
我喜歡開心果仁、熟牛油果和蛋的配搭,
但是!令我 "第三個失望位🥲"
是當中的芒果🥭…
它是沒解凍的🧊冰 • 芒 • 果 !😑😑😑
或者是特色吧~但比坊間的冰芒果更冰🥶
雞胸肉偏乾身硬身,但沾醬吃還好

很快就上Latte,雖然拉花圖案很美,
但一上枱時拉花已經是下陷+表面乾涸,
雖然我知道杏仁奶比較難拉花,
但味道偏苦,近乎是Espresso 的苦澀味🤔
應該是奶的溫度+Mix得不太好吧~
(題外話:
眼見比較多客人點NON-COFFEE及花茶類飲品)

沙律吃到一半後就上蘋果肉桂條,
表面看起來像很過度燒焦,
但吃上去沒有這個問題,
味道像坊間的蘋果金寶,中規中矩不會太甜,
想不到這是我唯一滿意的食物😅
總括來說,這是一間適合與三五知己及寵物聚腳作打卡的地方,
還有一點讓我滿意的是
每個座位旁邊都有三腳插座及USB插座,
方便充電💻📱📷👍🏻

💸$193(+$5轉杏仁奶 & 10% Service Charge)
2022-04-05
2022-04-06 47 浏览
朋友生日🎂,預約去cafe食下飯,想搵個坐低傾下計又舒服既地方,樓上cafe係不二之選,荃灣搵間大面積唔太擠逼,又食得好既,上網搵到呢間作推介,一於試試佢!星期六預約左,唔洗等就有得坐住等食周圍都有啲小報置,加上陽光從玻璃窗🪟影入黎,感覺好清新,好舒服,每枱有一盤乾花做襯托,好文青呀👍🏻叫左個沙律🥗做前菜兩個人食都好足夠份量另外叫左一個牛肉飯,牛肉大塊過吉野家好多。生日梗係要有生日蛋糕,叫咗個原味嘅芝士蛋糕🍰,好香好軟熟,值得推薦。野飲方面,叫左個Mocha,味道唔係太濃,同成餐飯冇違和感,朋友叫咗杯凍嘅綠茶特飲,有幾粒綠茶蒟蒻喺個底度好似幾吸引,不過實在太飽我哋都食唔晒,坐下坐下就兩個鐘,果然係消時間既好地方。見到有人帶動物黎呢度,原來呢度係動物都可以黎既Cafe,有寵物既朋友可以多一個落腳點。

星期六預約左,唔洗等就有得坐住等食

叫左個沙律🥗做前菜
兩個人食都好足夠份量

另外叫左一個牛肉飯,牛肉大塊過吉野家好多。
2022-04-06 52 浏览
上網睇呢間新開好多打卡位好靚又大即刻放假黎試下店鋪位置近荃灣西站唔算易搵,重點係可以帶狗狗黎我就梗係帶埋我家主子黎啦黎之前打黎book左個榻榻米位又比我book到仲要係有埋帳篷tim 仲可以坐成2個鐘勁開心我家主子幾開心壽喜燒牛肉飯定食$128-正常似吉野家牛肉飯,牛唔會好硬,沙律菜新鮮但個汁就太少全日晚餐 $148 - 蕃茄我見人地有個芝士係上面,但今日我呢個無變左黑椒叫做正常,雞扒肉好滑味道偏鹹左少少都ok嘅成個餐食物質素都叫正常鮮奶咖啡$38 - 奶味唔夠,但可以接受我地仲叫左杯 夏日橙梳打$46 - 超酸同埋唔多夠氣呢杯就好唔掂整體黎講呢間鋪適合打卡,食物質素正常,但本人覺得偏貴
上網睇呢間新開好多打卡位好靚又大即刻放假黎試下
店鋪位置近荃灣西站唔算易搵,重點係可以帶狗狗黎
我就梗係帶埋我家主子黎啦
仲可以坐成2個鐘
勁開心

我家主子幾開心

成個餐食物質素都叫正常

鮮奶咖啡$38 - 奶味唔夠,但可以接受

整體黎講呢間鋪適合打卡,食物質素正常,但本人覺得偏貴

2022-04-05 59 浏览
話說有日去荃灣覓食 見到佢話有5000呎空間 有pet friendly area 仲有tent seat 位 應該諗住好正啦 但去到發覺係大伏🥲🥲.自家製安格斯牛漢堡 配薯條 $128味道尚算可以 但佢個薯條分開細碟上 仲要得幾條 性價比極低😹日式雞泡魚乾 $58這個中上 略嫌烤得唔夠熱 紫薯拿鐵 $58(無影到相)味道淨係飲到牛奶同紫薯粉分開既味道 咖啡味完全沒有😂😂.餐廳以5000呎空間及設有帳篷座位作招徠 但去到覺得大多只有2000呎 可能佢包埋個廚房面積 人流很多 但店員人手好像不足 食物製作時間頗長 我哋都等咗30分鐘先有食物上,初次體驗真係麻麻💦
自家製安格斯牛漢堡 配薯條 $128

日式雞泡魚乾 $58
這個中上 略嫌烤得唔夠熱
紫薯拿鐵 $58(無影到相)
味道淨係飲到牛奶同紫薯粉分開既味道 咖啡味完全沒有😂😂
2022-04-04 49 浏览
荃灣西地鐵站步行10分鐘就到~於星期日到訪,但食客不多。環境寬闊優美, 空間感十足。米白色的榻榻米,加上大地色的露營帳幕⛺️休息、打卡的好地方兩人用餐🍴點了三文魚扒還有安格斯黑炭漢堡薯條另上,沒有預備餐具給我另外我們點了兩杯飲品香濃可可特飲 和藍天白雲 我們還點了basque burnt cheesecake!整體上,這間Cafe值得推薦!環境優美、食物可口(除了店員忙東忙西,導致不少錯誤)🙈如果想坐榻榻米,book位時記得要求!
荃灣西地鐵站步行10分鐘就到~
於星期日到訪,但食客不多。
環境寬闊優美, 空間感十足。
米白色的榻榻米,加上大地色的露營帳幕⛺️
休息、打卡的好地方

兩人用餐🍴
點了三文魚扒
香煎三文魚扒配焗芝士忌廉千層薯

還有安格斯黑炭漢堡
自家製安格斯手打牛漢堡

薯條另上,沒有預備餐具給我

另外我們點了兩杯飲品
香濃可可特飲

Coco  Special

和藍天白雲
藍天白雲

我們還點了basque burnt cheesecake!

整體上,這間Cafe值得推薦!
環境優美、食物可口
(除了店員忙東忙西,導致不少錯誤)🙈

如果想坐榻榻米,book位時記得要求!
2022-04-03
香煎三文魚扒配焗芝士忌廉千層薯
自家製安格斯手打牛漢堡
Coco  Special
藍天白雲
Follow🐷 @chuchu_hkfoodietag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀🐷💬每一篇食評都好認真打架—————————————————————📍 Corefy空間好大嘅樓上cafe,係荃灣廣場對面,樓下24/7,好易搵!迎面有好大個營,裝修好靚簡約好放鬆,🐷同朋友揀左坐榻榻米,要除鞋先上得,開頭係第一枱客好熱好relax,之後慢慢越嚟越越多人,走嘅時候仲坐滿人!見有人帶埋laptop做嘢,又好多人打卡,仲有人帶埋狗仔,因為係pet friendly!!⭕️:環境舒適,野食唔好太高expectation但唔係難食嘅,不過落單上菜都好慢🤣🤣—————————————————————❣️ 班尼迪蛋煙三文魚雜穀酸種麵包 $98呢個配搭💯有煙三文魚、牛油果、生菜同蕃茄,加埋個流心蛋,一切開蛋液全部流出來🤤好食嘅!不過略嫌個包有啲硬,好難咬,同有啲漏,但好食嘅!.❣️芝士野菌長通粉 $118/128呢個係是日推介,所以餐牌係冇的!嚟到好香,🐷fd話係食得出金寶湯嘅味🤣幾好食,不過又唔係好特別咁,不過一定要襯熱食,一凍左就唔好食!.❣️ 焙茶特飲 $55賣相💯唔會太甜,好
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架
📍 Corefy

迎面有好大個營,裝修好靚簡約好放鬆,

❣️ 班尼迪蛋煙三文魚雜穀酸種麵包 $98

❣️芝士野菌長通粉 $118/128

❣️ 焙茶特飲 $55
賣相💯唔會太甜,好重焙茶味,入面仲有茶凍添!

❣️Dirty $42
細細杯,味道不過不失,賣相都好冶癒睇住咖啡慢慢同奶溝埋

❣️伯爵茶蛋糕 $45
訂位嘅時候request埋寫字 #chuchu慶生推介 不過寫得有小小hea啦🤣蛋糕唔夠凍,唔太甜,但唔會話好好食咁!

不專業評分
👅好味指數:3.5/5
💰性價比:5/5
👍🏻推薦:3/5
—————————————————————
🏡地址: Corefy (荃灣)
荃灣享和街68號2樓
#chuchu食在荃灣
#chuchu食西餐
#chuchucafé
#chuchu飲品

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店

2022-03-15
午餐
庆祝纪念
生日
  • 焙茶特飲
  • 班尼迪蛋煙三文魚雜穀酸種麵包
2022-03-30 39 浏览
今日終於可以同肥仔出去搵食,來了這間Cafe。Cafe位於二樓,上去要花些腳骨力。這裡很大,門口有個帳篷打卡位,另外裡面有個Area是日式榻榻米風格,都幾特別。我地下午茶時段來,叫了牛油果雞胸沙律同個抹茶Cake,再share熱養生花茶。想不到沙律味道很不錯,雞胸很滑身,吃起來不會覺得很多渣,沙律菜很新鮮,配芝麻醬,味道更好。抹茶芝士蛋糕,肥仔好喜歡,只因我不太好芝士,所以覺得芝士味很濃,希望芝士和抹茶的朋友不要錯過。花茶外型特別,裡面泡著菊花、杞子、玫瑰,喝起來很舒服,可以Tim飲。

2022-03-28 77 浏览
假日同咗朋友嚟荃灣呢間cafe一上到嚟本身見環境都唔錯都幾期待點知完全係伏我哋嗌左 黑毛豬配千層薯,雞翼配薯條,抹茶卷,再加兩杯野飲首先等咗好耐食物都未齊 催咗兩次個staff先幫我哋入廚房問 然後唔知薯條係咪擺咗係到淋晒而且係凍嘅,然後抹茶蛋捲就係完全未退冰😂然後就係味上 黑毛豬應該係煮得太耐好韌 最好食應該係個端士雞翼 兩杯飲品就正正常常😂埋單兩個人$490幾左右 CP值完全唔得唔知係咪地方太大太多客,我見每張枱都有漏單嘅情況,希望食物水平同埋漏單情況可以改善下
假日同咗朋友嚟荃灣呢間cafe
一上到嚟本身見環境都唔錯都幾期待
點知完全係伏
我哋嗌左 黑毛豬配千層薯,雞翼配薯條,抹茶卷,再加兩杯野飲
兩杯飲品就正正常常😂
埋單兩個人$490幾左右 CP值完全唔得