最近我約了朋友去銅鑼灣購物於是經過希慎廣場地庫美食廣場我發現Cooley Oysters午餐水準真不錯 🦪🦪更提供多個月的新鮮生蠔,我一定叫大我這款愛爾蘭生蠔Cooley Gold是60個月約88蚊一隻,差不多整個掌心咁大:新鮮生蠔質感必用「完美無限」來形容既有鮮嫩口感,一入口有淡淡的鹹鮮味口感清新,經過咀嚼後,更有微妙鮮甜蠔味最後更有少許金屬味在口腔裏徘徊我愛吃優質生蠔,才帶有這麼多層次口感 ALL DAY MENU (12:00-22:00)🦞招牌菜 加拿大龍蝦意式扁意粉身為海鮮迷的我,這款加拿大龍意粉更是我美味之選,主角是鮮嫩有膏的龍蝦肉原來美味的龍蝦膏也不比大閘蟹膏遜色🤣配以新鮮龍蝦汁熬成的扁意粉,味道濃郁帶來味道上的刺激,令人回味無窮😘 🥩香煎頂級肉眼牛排配芬芳迷迭香醬汁最近我由於煮牛扒,又徹底失敗了我還是喜歡外出吃牛扒這款肉眼扒煮得非常出色弄得外酥內嫩,而且牛味濃郁甚至連烤薯角配菜也特別好吃,好值得一試!
最近我約了朋友去銅鑼灣購物
於是經過希慎廣場地庫美食廣場

我發現Cooley Oysters午餐水準真不錯

🦪🦪更提供多個月的新鮮生蠔,我一定叫大
我這款愛爾蘭生蠔Cooley Gold是60個月

約88蚊一隻,差不多整個掌心咁大:

新鮮生蠔質感必用「完美無限」來形容
既有鮮嫩口感,一入口有淡淡的鹹鮮味
口感清新,經過咀嚼後,更有微妙鮮甜蠔味
最後更有少許金屬味在口腔裏徘徊
我愛吃優質生蠔,才帶有這麼多層次口感

ALL DAY MENU (12:00-22:00)
🦞招牌菜 加拿大龍蝦意式扁意粉

身為海鮮迷的我,這款加拿大龍意粉更是
我美味之選,主角是鮮嫩有膏的龍蝦肉
原來美味的龍蝦膏也不比大閘蟹膏遜色🤣
配以新鮮龍蝦汁熬成的扁意粉,味道濃郁
帶來味道上的刺激,令人回味無窮😘

🥩香煎頂級肉眼牛排配芬芳迷迭香醬汁

最近我由於煮牛扒,又徹底失敗了
我還是喜歡外出吃牛扒
這款肉眼扒煮得非常出色

弄得外酥內嫩,而且牛味濃郁
甚至連烤薯角配菜也特別好吃,好值得一試!

2024-11-22 1565 浏览
希慎廣場 B2 早陣子裝修完都未有時間去。今日喺附近做嘢就約咗個朋友去睇下。雖然佢似係一個 food court 形式嘅樓層,但餐廳嘅選擇一啲都唔 hea,好似今日約朋友去呢間 Cooley Oysters ® The Fine Restaurant 咁。除咗有自己獨立嘅 area 外,仲有 bar 枱可以睇住啲廚預備食物。我哋叫咗2個意粉同 4 隻生蠔. 意粉可以 +$18 揀特式飲品. +$78 加蠔或者香煎大蝦沙律同埋湯及甜品. 🦪Cooley Oysters 係養殖嘅生蠔,所以以養殖時間長短嚟分類。我哋叫咗- Cooley Gold® 36 months $48/隻- Cooley Gold® 54 months $68/隻雖然只係養多18個月,但 size 嚟講, 54 months 嘅Cooley Gold®就相對大隻好多。2款生蠔都唔係好肥大超級 creamy 嘅類型,而係入口清新又滿滿嘅海水味同蠔嘅鮮味嘅種類。唔好以為養蠔就會比下去,呢 2 款蠔都好!鮮!味!🍝香煎帶子配三文魚籽及海膽醬意大利粉 $128- 帶子比輕輕煎香,而三文魚籽滿滿,淡淡嘅海膽味同velout

🍝香煎帶子配三文魚籽及海膽醬意大利粉 $128
- 帶子比輕輕煎香,而三文魚籽滿滿,淡淡嘅海膽味同velouté好夾,慢慢喺個意粉醬滲出嚟,適合鍾意食濃濃velouté sauce 嘅朋友

🦞加拿大龍蝦意式扁意粉 $168
- 加拿大龍蝦意式扁意粉係呢度嘅招牌菜,sauce 都係比較 creamy 同rich 值得一提係佢個龍蝦鉗係已經拆咗個殼,超細心! 可以大啖肉咁放入口,正吖!

香煎大蝦沙律
份量適中嘅沙律有車厘茄,配埋微酸嘅沙律 sauce 同煎香咗嘅大蝦,令到味道好 rich,絕對有質數!

是日精選係粟米南瓜湯,好 creamy 打得好滑嘅南瓜湯加咗粟米為呢個湯增加咗口感同層次。

🥧甜品
- 輕輕嘅朱古力芝士蛋糕甜度適中,食完意粉都唔會覺得佢膩。

🥤飲品
- 我哋點咗熱情果烏龍茶同四季檸檬茶,雖然飲品本身已經預制無得揀甜度,但原來飲品本身一啲都唔會太甜,反而係走清新風嘅微糖飲品。

最後想講嘅係佢哋嘅侍應好細心,特別係果位唔識中文嘅男侍應,佢會主動問我哋食物 o 唔 ok,要唔要換碟,服務係超好。以呢個價錢,意粉份量㥤,食物質素同服務都係超抵!
2024-11-21
2024-11-18 236 浏览
餐廳位於希慎廣場地庫,發現晚市套餐嘅價錢非常相宜,嘢食亦都好高質,有優質生蠔和西式晚餐,環境簡約而時尚,採用開放式廚房,非常適合與朋友聚餐。CooleyGold®36mths (N3) $48/隻36個月的生蠔口感嫩滑,海水味更為突出,帶有淡淡的礦物質風味,非常爽脆。CooleyGold®54mths (1+) $68/隻54個月的生蠔則更為成熟,肉質厚實,口感更為creamy。招牌戰斧烤豬佐意式番茄莎莎醬 $158豬排煎至外焦內嫩,肉質極其鮮美,配上自製的番茄莎莎醬,酸甜適中,平衡豬肉的油膩感。加拿大龍蝦意式扁意粉 $168意粉煮得剛好,彈牙而不黏,龍蝦肉質鮮嫩,與意粉的搭配恰到好處。特製的龍蝦醬汁香氣撲鼻,味道濃郁卻不會蓋過龍蝦的鮮味,是一個完美的組合。四季檸檬茶 +$18檸檬茶清新爽口,帶有淡淡的酸味,恰好解膩。熱情果烏龍茶 +$18熱情果烏龍茶則帶有熱帶水果的香甜,清爽無比。

CooleyGold®36mths (N3) $48/隻

CooleyGold®54mths (1+) $68/隻
54個月的生蠔則更為成熟,肉質厚實,口感更為creamy。

招牌戰斧烤豬佐意式番茄莎莎醬 $158

加拿大龍蝦意式扁意粉 $168

四季檸檬茶 +$18
檸檬茶清新爽口,帶有淡淡的酸味,恰好解膩。

熱情果烏龍茶 +$18
熱情果烏龍茶則帶有熱帶水果的香甜,清爽無比。

2024-11-16 224 浏览
希慎翻新後food court會見到一間好搶眼嘅圓形開放式餐廳Cooley Oysters。聽聞廚師班底係來自酒店餐廳。愛爾蘭Cooley Gold ® 生蠔🦪分咗36個月去到60個月份,呢款生蠔屬於清爽唔會太creamy嘅類型,兩者比較就可以食得出味道上的確係54個月嘅比較飽滿,海水咸再加蠔嘅甜味好特別。🤤而All day menu幾抵食,香煎帶子配三文魚籽及海膽醬意大利粉$128;招牌戰斧烤豬佐意式番茄莎莎醬都係只需$158。連最貴嘅牛同龍蝦都係$168 ,平過cafe嘅價錢食到有酒店質素嘅西餐。跟餐嘅話就會有埋大蝦沙律、湯、以及甜品,相當豐富。

2024-11-16 230 浏览
第一次來希慎新開既food court,呢間西餐有bar枱幾吸引,價錢唔貴,有生蠔靚酒就試試呢度。🦪蘇格蘭新鮮,口感清爽,aftertaste好甘甜,礦物味濃,肉質肥美法國🇫🇷爽脆,清新,肉質厚實🫕南瓜湯口感順滑,南瓜味濃郁有牛油香🥗大蝦沙律大蝦煎得焦香,沙律菜清新開胃🍝香煎帶子配三文魚籽及海膽醬意大利粉帶子鮮嫩,海膽汁夠creamy,好多帶子肉,三文魚籽脆卜卜,內容夠晒豐富同好match,意粉煙靭,掛滿醬汁,口感層次也非常豐富。🐟香煎比目魚佐經典意式番茄醬比目魚好厚肉,而且肉質嫩滑,啖啖肉,皮煎得金香香脆,番茄醬大大減去油膩感,伴碟的豆角都煎得非常香口出色🍰甜品朱古力蛋糕,香濃朱古力味,甜度恰到好處,雪得夠凍🥂Prosecco Rose汽酒新鮮即開,順喉清新,有助打開胃口🍹柚子梳打清爽解膩,酸甜醒胃

🦪蘇格蘭
法國🇫🇷
爽脆,清新,肉質厚實

🫕南瓜湯
口感順滑,南瓜味濃郁有牛油香

🥗大蝦沙律
大蝦煎得焦香,沙律菜清新開胃

🍝香煎帶子配三文魚籽及海膽醬意大利粉

🐟香煎比目魚佐經典意式番茄醬

🍰甜品
朱古力蛋糕,香濃朱古力味,甜度恰到好處,雪得夠凍

🥂Prosecco Rose
汽酒新鮮即開,順喉清新,有助打開胃口

🍹柚子梳打
清爽解膩,酸甜醒胃
2024-11-12 216 浏览
銅鑼灣 Hysan place  地鐵可直達, 商場購物食餐, 樣樣有.   我同朋友都喜歡在此吃喝玩樂, 今晚想食西餐,   行到  URBANHOOD   B2樓,   看見  Cooley Oysters,  香港及亞洲首間代表歐洲生蠔養殖場的生蠔餐廳,  主推愛爾蘭即開生蠔.餐廳設計別具一格,  蛋形長吧台, 有開蠔師傅坐陣. 除了吧座,   有方桌, 座位闊落, 但要預先訂位. 看看門外餐牌介紹,  除了生蠔,  更有套餐,  價錢吾貴.  我們揀了升級套餐, 只加 $78,   (主食,  +沙律+湯+甜品) 店員服務非常好,  給我們安排吧檯座位.第一個良好印像,  餐具好整齊美觀. 餐廳主要供應來自愛爾蘭, Cooley Gold,  榮穫奧斯卡著名大獎, Great Taste Awards 的生蠔,  menu 介紹好清晰,  Cooley Gold, 有分養殖期 60, 54, 45, 同 36 個月.   我們先點了 54, 36 個月的生蠔, 每人兩隻. 看 Wine List,  酒品也有不少選擇.柚子梳打, 及 Corona Extra Beer 墨西哥啤
餐廳設計別具一格,  蛋形長吧台, 有開蠔師傅坐陣.
除了吧座,   有方桌, 座位闊落, 但要預先訂位.
第一個良好印像,  餐具好整齊美觀.
看 Wine List,  酒品也有不少選擇.
柚子梳打, 及 Corona Extra Beer 墨西哥啤酒, 冰凍清涼.  伴著食生蠔好正.
吧檯前面有生蠔展示.
開蠔師傅正在忙於工作,  眼明手快, 開蠔好有技巧.
兩款蠔送到.   質素好, 特別享受有服務的開蠔, 乾淨整齊.  用冰藏著, 伴有檸檬,  自制豆瓣辣汁.
愛爾蘭蠔
愛爾蘭蠔, 重量足, 嫩滑帶脆, 海水味較重, 鮮味好出色.
54 個月蠔身較長, 蠔肉大而爽口, 海水味和蠔味兼備.
54 個月蠔
36 個月外表較小較圓, 生蠔鮮甜,  帶有淡淡海水味, 真正回味.
36 個月生蠔
吃完生蠔, 套餐湯送到,   Soup of the day 南瓜湯, 熱辣辣.
Soup of the day 南瓜湯
香甜美味嘅南瓜濃湯, 濃稠適中, 湯質綿滑,
香煎大蝦沙律  Grilled Shrimp Salad
羅馬菜, 火箭菜, 新鮮爽口, 及自家制沙律醬, 開胃 !!
香煎大蝦沙律 Grilled Shrimp Salad
輕輕香煎的大蝦, 有三隻, 肉質新鮮彈牙, 吃得滿意.
我的主菜 香煎頂級肉眼牛扒配芬芳迷迭香醬汁  Pan-seared Prime rib-eye steak with fragrant rosemary sauce reduction.  擺設好吸引.
香煎頂級肉眼牛扒配芬芳迷迭香醬汁 Pan-seared Prime rib-eye steak
牛扒煎得香, 外皮少少燒焦, 大大塊, 份量足 ,
入口軟綿肉味濃,  咬落啖啖肉汁, 口感佳. 食得好滿意,
配上焗薯仔和車厘茄,  好滋味.
朋友的主菜  香煎比目魚佐經典意式蕃茄醬
Pan-seared halibut with classic Italian tomato coulis
比目魚外面微焦, 非常香口.  伴碟有青豆仔, 焗車厘茄.
香煎比目魚佐經典意式蕃茄醬 Pan-seared halibut
肉質細嫩清新, 口感滑爽,  配上意式蕃茄醬,  少少酸甜, 青豆仔爽脆清新.    吃得津津有味.
甜品 Dessert:   意式奶凍,  奶凍 奶味香濃, 口感豐富, 伴有士多啤梨同藍莓, 非常好.
意式奶凍
食物有質素, 服務員態度友善.   給大家好印象, 我們會再來.
愛爾蘭蠔
54 個月蠔
36 個月生蠔
Soup of the day 南瓜湯
香煎大蝦沙律 Grilled Shrimp Salad
意式奶凍
2024-11-10 337 浏览
📍 銅鑼灣希慎廣場B2層Cooley Oyster 📍大家都知道我最鍾意食放題同自助餐仲有蠔,今次又有好嘢介紹畀大家,銅鑼灣嘅Cooley Oyster!🥗 Griled Shrimp Salad:開頭嘅Griled Shrimp Salad 真係令人眼前一亮。新鮮嘅蝦肉搭配香甜嘅沙律菜,加上少量酸甜嘅醬汁,令人一試難忘。🍝 Linguine alla Astice Canadese - The Italian Style Signature Dish:呢道意大利特色嘅龍蝦意粉真係冠絕全場。龍蝦肉鮮嫩多汁,同意粉完美融合,再加上精緻嘅意大利香料調味,每一口都係味覺享受。🥩 Pan-Seared Prime Rib-Eye Steak with Fragrant Rosemary Sauce Reduction:煎到剛好嘅肉眼牛扒搭配香濃迷迭香汁,肉質鮮嫩,外香內嫩🍲 南瓜餐湯:南瓜餐湯嘅質感同味道真係令人驚艷。濃郁嘅南瓜味道,加上細膩嘅質感,令人每一口都感受到溫暖。🍰 甜品:甜品同樣精彩,精緻甜點,令你從頭到尾都滿足。🦪 生蠔推介:點解唔試下佢哋嘅生蠔呢?來自愛爾蘭和法國的生蠔,真係超
📍 銅鑼灣希慎廣場B2層Cooley Oyster 📍

大家都知道我最鍾意食放題自助餐仲有蠔,今次又有好嘢介紹畀大家,銅鑼灣嘅Cooley Oyster!

🍰 甜品甜品同樣精彩,精緻甜點,令你從頭到尾都滿足。

🦪 生蠔推介:點解唔試下佢哋嘅生蠔呢?來自愛爾蘭和法國的生蠔,真係超級新鮮。法國生蠔海水味濃郁,而愛爾蘭生蠔則係creamy到爆!每一隻都係鮮美可口,完全係海洋嘅禮物。

📍 餐廳地址:銅鑼灣希慎廣場B2層

#CooleyOyster #銅鑼灣美食 #生蠔 #GriledShrimpSalad #LinguineAllaAsticeCanadese #PrimeRibEyeSteak #南瓜餐湯 #甜品 #餐廳推介 #香港美食 #海洋美味

快啲嚟試下呢間高質素嘅生蠔餐廳,絕對唔會令你失望!🌊🦪✨

@cooleyoysters_retailshowroomhk
2024-11-09 281 浏览
Cooley Oysters ® The Fine Restaurant 📍香港🇭🇰 銅鑼灣👉🏻follow @kumikofindfun 分享我的足跡#米吃 #今日教練食呢D #今日食呢D.同朋友相約銅鑼灣 試試希慎既餐廳~見到呢間門面好靚 碗碟枱凳也很有品味~有高凳高枱位 同普通4人座 我哋坐高枱位朋友比較細粒 雙腳會吊住 我就還好圍繞着餐廳員工 可以睇晒佢哋做啲咩枱底有勾 可以扣住手袋 呢個位好細心枱面放咗好多款酒 打卡都一流午餐喺銅鑼灣食到呢個價錢 真係性價比極高!.✨蠔🦪➰愛爾蘭蠔🦪 圖右 $48@隻鍾意礦物味 可以揀呢款 蠔肉飽滿唔係好多地方搵到呢一種 甘有礦物味嘅蠔 靚蠔先會有36個月 入口creamy 六日賣得太好 因為我好想食 所以最後比到2隻我兩款蠔比起 我個人鍾意呢一款.➰法國蠔🦪 圖下 $68@隻鍾意海水味,可以揀呢款爽d 無需要其他調味 .✨香煎肉眼牛扒🥩 $1685成 熟度剛好 勁多肉汁 份量好滿足因為見到製作環境 見住用鐵板煎香 再上碟 好香旁邊配有火箭菜 蒜 刺激味蕾 好欣賞蒜 平時不太喜歡吃 試了一粒 表面很脆 內裏非常煙
#米吃 #今日教練食呢D #今日食呢D
同朋友相約銅鑼灣 試試希慎既餐廳~
見到呢間門面好靚 碗碟枱凳也很有品味~
有高凳高枱位 同普通4人座 我哋坐高枱位
朋友比較細粒 雙腳會吊住 我就還好
圍繞着餐廳員工 可以睇晒佢哋做啲咩
枱底有勾 可以扣住手袋 呢個位好細心
枱面放咗好多款酒 打卡都一流
午餐喺銅鑼灣食到呢個價錢 真係性價比極高!

✨蠔🦪
➰愛爾蘭蠔🦪 圖右 $48@隻
鍾意礦物味 可以揀呢款 蠔肉飽滿
唔係好多地方搵到呢一種 甘有礦物味嘅蠔 靚蠔先會有
兩款蠔比起 我個人鍾意呢一款
➰法國蠔🦪 圖下 $68@隻
鍾意海水味,可以揀呢款
爽d 無需要其他調味

✨香煎肉眼牛扒🥩 $168
5成 熟度剛好 勁多肉汁 份量好滿足
因為見到製作環境 見住用鐵板煎香 再上碟 好香
旁邊配有火箭菜 蒜 刺激味蕾 好欣賞蒜 平時不太喜歡吃 試了一粒 表面很脆 內裏非常煙靭

✨龍蝦扁意粉🍝 $168

檸檬茶 飲落有少少薄荷感覺 少少澀 好啱我口味

共消費 $432 好抵 會再黎♥️
2024-11-04
2024-11-05 299 浏览
Cooley Oysters ® The Fine Restaurant (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B2樓B215號舖香煎帶子配三文魚籽及海膽醬意大利粉完美香煎嘅日本帶子搭配啱啱好熟嘅意大利麵,再配上鹹香嘅三文魚籽同奢華嘅海膽醬,滋味叫人一試難忘。招牌戰斧烤豬佐意式番茄莎莎醬嫩滑多汁嘅戰斧豬排,經過完美烤製,保留住豐富嘅豬肉味,再配上鮮艷嘅意式番茄莎莎醬,真係傳統同美食嘅完美結合。升級套餐只需+$78,即可享受香煎大蝦沙律及湯及甜品。大蝦沙律鮮嫩可口,湯同甜品亦非常美味Creamy,讓你享受到全方位嘅味覺享受。法國生蠔🦪簡直係海鮮中的珍寶,每一口都能感受到大海嘅味道。真係食過返尋味,想追落去食不停之感。Cooley Gold,36個月深海養殖,呢款生蠔獨特嘅味道結合咗海洋嘅甜味同奶油般嘅口感,再帶有淡淡嘅礦物味,真係令人難以忘懷。

招牌戰斧烤豬佐意式番茄莎莎醬

銅鑼灣 │ 不過不失的Foodcourt西餐廳🥸✽ 香煎頂級肉眼牛扒配芬芳迷迭香醬汁$168✽ 香煎帶子配三文魚籽及海膽醬意大利粉$128✽ +$78升級套餐(有甜品、湯、沙律/生蠔一個)✽ +$18 特飲柚子梳打試了在希慎廣場Foodcourt一間裝修簡約時尚的西餐,所有座位都是高枱,可以看到廚師們忙碌的身影🫡生蠔確實很新鮮!入口鮮甜帶海水味~擺盤也很特別、像刨冰 🍧🍧肉眼牛扒不是很厚、肉質正常,汁水不多。海膽醬意大利粉的帶子煎得金黃焦香,但口感略嫌新鮮😹😹搭配鹹鮮三文魚籽和部份炒碎了的海膽、整體口感不錯。而海膽醬的濃郁程度值得稱讚😻甜品是牛奶布丁🍮口感滑嫩、擺盤不錯👌👌柚子梳打則非常普通的、沒有太多特色😹感覺上比較適合情侶或2-3人的朋友聚會🥸🥸食物味道: 6.5/10性價比: 6.5/10打卡指數: 7/10價格:約$200-250 pp⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰
銅鑼灣 │ 不過不失的Foodcourt西餐廳🥸

✽ 香煎頂級肉眼牛扒配芬芳迷迭香醬汁$168
✽ 香煎帶子配三文魚籽及海膽醬意大利粉$128
✽ +$78升級套餐(有甜品、湯、沙律/生蠔一個)
✽ +$18 特飲柚子梳打

肉眼牛扒不是很厚、肉質正常,汁水不多。

感覺上比較適合情侶或2-3人的朋友聚會🥸🥸

食物味道: 6.5/10
性價比: 6.5/10
打卡指數: 7/10
價格:約$200-250 pp

⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰
2024-11-02 286 浏览
餐廳是開放式店,店員服務態度棒,即叫即做,生蠔之專門店。沙律新鮮沙律菜,伴以彈牙之大蝦及柚子醬,清新開胃帶子配三文魚子及海膽醬意粉香氣滿滿明太子,意大利面煮得棒。帶子三文魚籽令層次感提高,刺身帶子煎得焦香內裡也嫩滑,鮮味十足,三文魚籽細嫩柔軟,在口中慢慢溶,燒過的帶子很香;像在海鮮中入味豬鞍架 豬肩扒豬鞍滿滿橙香,香濃豚,肉味香濃,柔軟及脂肪紋路適中,味道濃郁。帶著骨頭的部分亦有肉汁甜品誠意之作,甜品方面呈獻經典的甜品,自家製甜品,滿滿愛意了

餐廳是開放式店,店員服務態度棒,即叫即做,生蠔之專門店。

沙律
新鮮沙律菜,伴以彈牙之大蝦及柚子醬,清新開胃

帶子配三文魚子及海膽醬意粉

豬鞍架

2024-10-29 248 浏览
從天后首店吃到銅鑼灣新店,同樣是美食廣場,但規模越做越大位於地下兩層中庭的島式西餐廳主打新鮮愛爾蘭生蠔和海鮮設有吧枱及公共空間非常有格調的餐桌,感覺寬敞蠔吧乃歐洲首間頂級生蠔養殖場設於香港的生蠔零售及堂食專店愛爾蘭深海區域養殖54月特大CooleyGold蠔肉飽滿升級套餐生蠔稍為細小但入口鮮甜帶有鹹海水味道餐湯南瓜湯口感順滑,甜味自然,濃郁暖胃香煎頂級肉眼牛扒配芬芳迷迭香醬汁油花豐富香煎帶子配三文魚籽及海膽醬意大利粉賣相吸引
從天后首店吃到銅鑼灣新店,同樣是美食廣場,但規模越做越大
位於地下兩層中庭的島式西餐廳主打新鮮愛爾蘭生蠔和海鮮
設有吧枱及公共空間非常有格調的餐桌,感覺寬敞
蠔吧乃歐洲首間頂級生蠔養殖場設於香港的生蠔零售及堂食專店
愛爾蘭深海區域養殖54月特大CooleyGold蠔肉飽滿
CooleyGold
升級套餐生蠔稍為細小但入口鮮甜帶有鹹海水味道
餐湯南瓜湯口感順滑,甜味自然,濃郁暖胃
餐湯
CooleyGold
餐湯
香煎頂級肉眼牛扒配芬芳迷迭香醬汁
2024-10-27 305 浏览
前排希慎廣場開咗個food court 見到呢間西餐廳 好似幾正 所以去試吓 估唔到幾有驚喜😚👅香煎帶子配三文魚子及海膽醬意粉 $128呢個好好食😋佢嘅帶子煎得啱啱好 好香 意粉都好creamy 海膽味都幾出 再配三文魚子 好有口感🤤👅香煎頂級肉眼牛扒配芬芬迷迭香醬汁 $168以呢個價錢嚟講 牛扒性價比真係好高🤩好大塊 食落冇乜筋 肉質有少少咬口 但係又唔韌 好味😛👅+$78升級套餐(生蠔/香煎大蝦沙律、湯、甜品)佢嘅沙律好有驚喜😆煎大蝦調味十足 嗰日嘅甜品係榛子味意式奶凍 奶凍食落都好夠滑 而當日嘅南瓜湯都好濃郁👅愛爾蘭54月特大生蠔 $68/隻呢個嚟到必食 生蠔好肥美😍食落好新鮮 甜甜地👅愛爾蘭34月小生蠔 $48/隻呢個都唔錯 食落甘甘地😙總括嚟講 呢間西餐嘅食物質素好高 性價比唔錯 服務都好好 大家要嚟呢度一試啊🥰😋 好味:9.00/10🤑 價錢:8.21/10🤗 服務:8.00/10😝 環境:7.86/10😚 衞生:7.88/10🤩 整體:8.79/10

👅香煎帶子配三文魚子及海膽醬意粉 $128

😝 環境:7.86/10
😚 衞生:7.88/10
🤩 整體:8.79/10
2024-10-23 2212 浏览
Cooley Oysters The Fine Restaurant喺希慎廣場新開嘅地庫,朋友介紹話啲生蠔好正,今日就過嚟試下。午餐仲做緊優惠添首先當然係試生蠔,我哋點咗兩款:愛爾蘭深海區域養殖 40月中size $58隻,同 澳洲Coffin Bay $68隻。愛爾蘭生蠔蠔肉飽滿,入口鮮甜帶有少少鹹味,蠔肉滑嫩,唔需要加太多調味已經好夠味。至於Coffin Bay 嘅生蠔,肉質厚實,味道偏甜,海水味冇咁重,但鮮味依然十足,兩款都非常新鮮,配咗少少檸檬汁同自家cocktail sauce ,味道更清新。龍蝦扁意粉 $168意粉煮得剛剛好,既有彈性又唔黏。龍蝦肉鮮嫩,搭配上特製龍蝦醬汁,意粉好掛汁,真係每一口都好滿足。帶子三文魚籽意粉 $128,升級咗套餐,+$78帶子煎得焦香但內裡保持住嫩滑,鮮味十足,再配埋三文魚籽,每一啖都可以感受到三文魚籽嘅爆炸口感,鹹香同意粉嘅奶油味完美結合,味道層次非常豐富。升級套餐仲有香煎大蝦沙律,大蝦煎得外脆內嫩,蝦肉鮮甜彈牙,配埋火箭菜嘅微苦,味道平衡得好好,食落去清爽又開胃。南瓜忌廉湯濃郁,南瓜甜味自然,忌廉令湯嘅口感更加順滑,飲完一啖好暖胃。甜品係

龍蝦扁意粉 $168

帶子三文魚籽意粉 $128,升級咗套餐,+$78

南瓜忌廉湯

甜品係 布甸
質感軟滑,甜度適中,布甸嘅香味濃郁但唔會過膩,仲有焦糖香蕉,士多啤梨,藍莓🫐,感覺好滿足。

蘋果汁 $18@
It was good at the beginning when the lady served us with a big smile. We ordered 3 coffin bay oysters from Australia and upgraded our meal, so one size 54 Irish oyster was served. The first plate of oysters could be rated 8/10; that's why we order another 1/2 dozen of the Irish 54 and 60 oysters (which one of the "owners" of the restaurant recommended us to try). But.... it was super disappointed when the 1/2 dozen came.  They were small, not as plumpish as the first round, and their size are much smaller than the one came with the upgraded meal.  I think they give us good ones at the beginning to lure us to order more but gave us "not as good" ones after we add our order. (felted being cheated)
We reflected our comments to one of the owners (the one who are bigger in size), and he got defensive, saying we are "biased".  The thinner owner tried to compensate us one, but the "bigger" owner hinted by elbowing him not to in front of us.  (very rude!).  The "thin" owner friendly invited us to come back at the end of month so that there will be a new batch of oysters shipping to HK.  (which means, those they gave us are "old batches, which they didn't' mentioned"). And after the slight negative feedback to the owner, the "friendly" lady that served us at the beginning also tried to avoid conversation and become "unfriendly".

So, if you like oysters, u can try the upgraded one that came with the meal, but not to order extra!
Hot foods are just ok......(with this kinda price)
Oysters....not worth to order extra!
2024-09-26