2022-07-14 83 浏览
講起下午茶,自然會想到炸雞脾紅豆冰,花生醬西多士,奶醬多加司華力腸,公司三文治等。今日的下午茶有;黑松露炒蛋牛角包,炸意大利燒烤菇配松露蛋黃醬,巴馬火腿辣肉腸簿餅,飲品是熱玫瑰茉莉花茶,薑王檸檬薑茶。如此新穎又美味的下午茶,想起都心花怒放。新潮餐廳非常明亮寬敞,綠色自然裝修風格,感覺清爽舒服,餐桌旁還有個大狗陪伴你我,遞起手仔賣萌。必食餐1,炸意大利燒烤菇配松露蛋黃醬,新鮮的的大啡菇包了薄薄的脆粉,炸得外脆內軟,鮮嫩香滑,比肉更好味,難怪說菇菌是素中之葷。必食餐2,黑松露炒蛋牛角包,炒得嫩滑的松露蛋放在烤熱的牛角包中,散發出陣陣香味,再配上新鮮炸好的松露薯條🍟,食得十分滿足。😘兩大壺花茶晶瑩剔透,花香縈繞,既清爽解膩,又健康防疫,為漫長的抗疫生活,加添了滿滿的正能量。

• 巴馬火腿辣肉腸薄餅
  • 炸意大利燒烤菇配松露蛋黃醬
2022-07-12 69 浏览
平時好少約人去觀塘食飯,因為大部份餐廳都好迫,坐唔得耐又趕你走。最近喺東廣場發現咗一間好正嘅Cafe,唔止近地鐵站,個vibe好田園風,用咗好多木系嘅傢俬,座位好舒適,啱晒同朋友一邊食一邊傾偈。我哋一行兩人叫左三樣嘢,同埋每人一杯飲品。嘢食上得好快👍🏻前菜係烤南瓜藜麥沙律配蜜糖黑醋汁( $98),南瓜烤得好香,唔好睇佢好似份量好細,因為有好多藜麥,仲有好多舊西蘭花,所以都夠飽肚。第二個小食係炸意大利燒烤菇配松露蛋黃醬 ($68),好似四至五件,大菇咬落去超爆汁,而且外皮炸得好厚好脆,我地一致覺得好好食,黑松露醬係畫龍點睛。至於主菜,我地叫左香煎美國雞胸 ($138),雞胸嚟講算嫩滑,但肉汁就唔算多,薯仔同配菜都好入味,不過不失。因為近排天氣太熱,所以我哋都叫咗奶昔飲,分別係牛油果香蕉奶昔( $46)同曲奇奶昔( $46),份量比我想像中的骰。但要大力推介牛油果香蕉奶昔!口感好綿滑,清清甜甜,一啲都唔heavy,啱晒我呢啲牛油果控。最後埋單$435,晚餐Cafe嚟講算正常價,仲可以坐得好耐,抵讚🫶🏻

我哋一行兩人叫左三樣嘢,同埋每人一杯飲品。嘢食上得好快👍🏻

2022-07-11 1275 浏览
呢間Cafe位於觀塘一新式廣場內,半開放式,空間夠曬寬敞,裝修以木制為主,簡約得來又不失文青風格。簡單翻閱了一下門口的餐牌,便感興趣入嚟了。餐廳一邊係廚房和水吧,同樣是半開放式設計,環境衛生必須有一定程度要求。收錢枱下係一排入牆裝飾櫃,排列整齊的飾品加上燈光效果,更加加強文青feel。薑黃檸檬茶熱$38 凍$42餐廳用QR code手機落單,我和朋友各自點了薑黃檸檬薑茶,一冷一熱,凍茶是外賣膠樽裝,方便飲唔曬拎走都得,熱茶用木制托盤盛載,突顯格調。薑黃茶具抗炎效果,也能促進消化,提升免疫力,正是抗疫最佳飲品,味道少少甘香極微苦,容易入口,飲完齒頰留香。紐西蘭肉眼扒$168肉眼扒七成熟,厚度一般,盛在夠大塊,兩個人share食剛好,肉質鮮嫩,不鞋口,配菜有青菜、紅蘿蔔和蕃茄仔,增加色相和營養元素。黑松露雜菌意大利飯$118意大利粉粒粒分明,飯粒吸收雜菌同黑松露味,好creamy 好香濃,每一啖飯送入口都有香口撲鼻的感覺。配上一塊多士,充滿牛油香味,特別開胃。餐廳服務到位,有帶位和主動提供清水。期間亦有耐心交代掃QR code點菜。後來才見到餐廳採用日本蘭王蛋。下次可以試吓午餐先。

簡單翻閱了一下門口的餐牌,便感興趣入嚟了。

薑黃檸檬茶熱$38 凍$42
紐西蘭肉眼扒$168

黑松露雜菌意大利飯$118

後來才見到餐廳採用日本蘭王蛋。下次可以試吓午餐先。
2022-07-08 141 浏览
第三次食這間店了,因為想試完全它每一道菜式。暫時來說每道菜都好味。今晚也是點了3道菜加飲品。意粉批蕯必吃,再加牛扒一份,很滿足。服務員服務正常。還會再來的。謝謝
紫薯鮮奶特飲
巴馬火腿辣肉腸批蕯
紐西蘭肉眼扒
煙肉辣肉腸花椒忌廉汁扁意粉
📸 @comfybychefsstage 數唔清第幾次黎Comfy食野🤣位置都算方便係觀塘地鐵站一出行2-3分鐘就到店舖空間十足 唔會話坐得好逼貼心位:每張枱都設有差電位可以用usb/插頭拎埋電腦黎chill住做野都唔驚🤪🍴 芒果蟹肉牛油果沙律 $128💛8.5/10真係推薦大家試🥰最底層係芒果 中間夾住蟹肉頂層係牛油果沙律單食牛油果比較膩配上芒果 酸酸甜甜啱曬解膩蟹肉份量重手 食落去擔擔都住蟹肉💛冰磚鴛鴦都好特別冰磚係用咖啡雪成再加入凍奶茶 沖成鴛鴦好飲得黎又打卡able🤤#wwh必食之選#wwh食勻觀塘
📸 @comfybychefsstage

#wwh食勻觀塘
午餐
  • 芒果蟹肉牛油果沙律
2022-07-08 75 浏览
今日又去到 KT 食野~因為天氣不太隱定,所以都想搵連接MTR 既地方~東廣場就連接觀塘廣場,所以都好就腳同方面~COMFY既裝修不錯,比起COFFEE ART 就高級D、似咖啡店~其實個環境都不錯。今日就睇中飲 DIRTY~因為係現場先好飲既,佢既份量不錯,而且有咖啡豆既香氣~逐樣講下~明太子帶子意粉就好 CREAMY~係我鐘意食既味道同口感~牛油果沙律都整得好有口感~新鮮好味~之後就是 BURGER~個漢堡就細D,不過有兩塊~都可以接受,不過好似煎得濃左D~甜品 TIRAMISU 幾不錯~有咖啡的香氣~夾得幾好~依間想再食~
東廣場就連接觀塘廣場,所以都好就腳同方面~
其實個環境都不錯。
逐樣講下~
明太子帶子意粉就好 CREAMY~係我鐘意食既味道同口感~
牛油果沙律都整得好有口感~新鮮好味~
甜品 TIRAMISU 幾不錯~有咖啡的香氣~夾得幾好~
依間想再食~
题外话/补充资料: DIRTY好味
2022-07-07
庆祝纪念
生日
  • DIRTY
2022-07-06 65 浏览
觀塘東廣場係美食雲集既地方,但係呢度既鋪頭大部分係地踎小店,而呢間餐廳就特別有格調,裝修俾人一種十分chill既感覺。適逢星期三返工返到好攰,就索性黎呢間餐廳chill下!估唔到呢度d食物都很不錯!忍唔住要推薦下!芒果蟹肉牛油果沙律🥗呢個沙律好refresh,上面係一餐好滑嘅牛油果醬,中間係一層蟹肉,最下面係芒果,原來呢三樣食材夾埋一齊係咁好味!我同朋友都好喜歡,一上菜即刻清曬!秘制美國炸雞翼配蜜糖芥末醬配薯條🍟呢個雞翼好特別,外層被一層好鬆化既麵包糠包裹,裡面既肉質非常鮮嫩,配上蜜糖芥末醬簡直一絕!薯條都係粗身大條既,外脆內軟既!不錯!明太子海鮮薄餅🍕呢個薄餅都幾大份,我地2個人都食唔曬,餅底又薄又脆,上面啲料都好足,蝦呀蟹柳呀芝士呀等等鋪滿成個表面,而最上面既海苔可謂點睛之筆,可以令個pizzw多左一層口感,食落唔會太寡淡。飲品我同朋友就叫左一人一杯奶,我既紫薯奶可以選擇甜度同奶既種類,除左全脂/脫脂之外,仲可以選擇燕麥奶或者杏仁奶,細節滿分!朋友既蝶豆花芝麻奶就好想芝麻味!兩杯都好好飲!大家經過不妨去chill下呀!個人認為佢係週末聚腳飯聚既好地方!

芒果蟹肉牛油果沙律🥗

秘制美國炸雞翼配蜜糖芥末醬配薯條🍟

明太子海鮮薄餅🍕

2022-07-06 67 浏览
今日比朋友拉左黎e 度打卡食飯,雖然商場唔係好高級,但餐廳環境的確係幾唔錯👍🏼👍🏼文青風,枱凳都好寬落餐廳都幾特別,分開左兩part😯入面有個自助區,但其實佢d service 都好到位,坐低就已經有水有餐具~正餐其實仲有個menu 的~~超好食,又抵。咁多蟹肉同牛油果先一百頭!底仲有d 芒果。通常e d 菜式嘅蟹肉同牛酒果份量都好少。牛油果入面都混合左牛油果粒,全部都熟左,食落唔會硬。依個菜式好評!薯條份量又係好足,又熱又脆仲唔油!雞翼入面都好嫩依個係雞胸,本身朋友order 個陣都怕雞胸肉會事柴,但係放落口真係同相象中太大出入。食落的口感同juicy 程度同慢煮有得比。而且,份量真係再一次-好足朋友叫左士多啤梨梳打,靚我的係牛酒果香蕉奶昔。本身以為有牛油果,質感會好厚實,但原來又唔會。飲得出有牛油果同香蕉味,仲有種好清新嘅感覺。上面嘅cream 唔會太甜,幾唔錯,可以試下
餐廳都幾特別,分開左兩part😯

正餐其實仲有個menu 的~~
超好食,又抵。咁多蟹肉同牛油果先一百頭!

薯條份量又係好足,又熱又脆仲唔油!雞翼入面都好嫩

朋友叫左士多啤梨梳打,靚

2022-07-05 72 浏览
煙肉及意大利豬肉腸花椒忌廉汁扁意粉估唔到花椒都可以配意粉,而且仲要咁夾!惹味得嚟中和咗忌廉汁嘅‘漏’紫薯鮮奶有香濃紫薯味,唔會太甜,而且賣相靚夠打卡able👍🏻Overall嚟講,價錢唔貴,餐廳環境幾簡約幾靚,食物唔錯,性價比高!
煙肉及意大利豬肉腸花椒忌廉汁扁意粉
估唔到花椒都可以配意粉,而且仲要咁夾!
惹味得嚟中和咗忌廉汁嘅‘漏’

• 紫薯鮮奶
2022-07-04 72 浏览
一早訂枱,今晚請老公食生日晚餐,叫咗三個主菜, 加一杯飲品,埋單四舊水。😅訂枱先至有i pan凳坐呀,大家記得嘞-😆南瓜汁雞肉意大利飯烤雞pizza美式炸薯條雞翼玫瑰鮮奶咖啡
訂枱先至有i pan凳坐呀,大家記得嘞-😆
南瓜汁雞肉意大利飯
烤雞pizza
美式炸薯條雞翼
玫瑰鮮奶咖啡
2022-06-29 129 浏览
老公話要試呢間餐廳, 我哋就嚟試下啦, 估唔到啲嘢食又幾好味喎, 唔怪得咁多年輕人去啦,果然係多年輕人去嘅地方一定冇錯, 啲嘢食一定會有番咁上下水準。我哋叫咗一個意粉,一個日式丼定食, 兩杯嘢飲,加埋飯後甜品,都只係五百蚊有找。每樣東西都好好食,特別想讚下呢度啲服務生態度好好,因為呢我哋自己掃碼點餐嘅時候, 點錯咗熱飲薄荷朱古力, 但係服務員都冇怨言幫我哋更改為凍飲, 值得一讚, 下次我哋會再嚟幫襯,試埋去其他嘢食。

明太子北海道帶子扁意粉
燒美國安格斯牛腹柳定食
意大利芝士蛋糕
2022-06-29
明太子北海道帶子扁意粉
燒美國安格斯牛腹柳定食
意大利芝士蛋糕
  • 明太子北海道鮮帶子扁意粉
最近多咗去觀塘食飯,今日就揀咗位於就近觀塘港鐵站嘅東廣場呢間Comfy by Chef’s Stage。呢度餐廳設計都幾靚,部份餐枱仲附帶有叉電位,設計真係好貼心。首先我哋揀咗甜薯條,番薯金黃色,而且好甜,外脆內軟,口感一流,唔使點茄汁都咁好食。朋友鍾意食蟹肉,而我又想叫個沙律,於是就揀咗芒果蟹肉牛油果沙律。上層係牛油果醬,而下層就係用蟹肉包住芒果肉,旁邊仲有火箭菜,確係一度好開胃嘅菜式。晚餐當然要食個飯,我哋就選擇咗燒美國安格斯牛腹柳日式丼飯,夠晒豐富。牛腹柳切成薄片,而且用醬汁煮過,夠晒入味。餐牌上已經標明佢哋係使用日本蘭王蛋,所以蛋黃非常橙紅,而且仲好有蛋香。仲有牛蒡同泡菜做伴菜,夠晒醒胃。想飲咖啡又驚瞓唔着,所以就叫咗呢個雪糕特濃咖啡,貪佢有雪糕中和返特濃咖啡嘅味道。咖啡真係超濃郁,旁邊仲有幾粒烘焙過嘅咖啡豆,非常脆口。另外見到隔離枱叫咗紫薯鮮奶好吸睛,所以我都叫番杯,少甜嘅紫薯鮮奶特別好味。呢度仲有自助區,可以自己斟水,最驚喜嘅係佢竟然有Sparkling Water免費提供,真係喜出望外。仲有好多乳酪杯,喺附近返工嘅朋友就幸福啦。
甜薯條
芒果蟹肉牛油果沙律
燒美國安格斯牛腹柳日式丼飯
牛腹柳切成薄片,而且用醬汁煮過,夠晒入味。
燒美國安格斯牛腹柳日式丼飯
仲有牛蒡同泡菜做伴菜,夠晒醒胃。
雪糕特濃咖啡
紫薯鮮奶
仲有好多乳酪杯,喺附近返工嘅朋友就幸福啦。
甜薯條
芒果蟹肉牛油果沙律
燒美國安格斯牛腹柳日式丼飯
呢間西餐開係東廣場既正中間,行入啲就會見到,因為佢算係商場佔地最大既餐廳,望落特別氣派。東廣場係觀塘地鐵站行5分鐘就會到,都算方便。今次同朋友黎叫左一份沙律同一份主食,加多兩杯野飲同甜品。先上菜既係芒果牛油果蟹肉沙律切開黎睇顏色好豐富,食落都好清新,啲蟹味咸咸地又幾夾芒果既甜味,因為有牛油果,食完都有啲飽。之後上菜既係美國香煎雞胸,佢伴碟既汁好香,配埋隔離啲蔬菜食,感覺健康又入味,雞胸煎得好脆又唔會好鞋,岩晒中意健身既朋友。仲要好大塊,一個人應該食唔晒。飲埋個羽衣甘藍汁同香蕉牛油果奶昔,真係飽晒,兩杯飲品都唔會好甜,飲得出係生果鮮榨,無溝好多糖。最後食埋個tiramisu收尾,咖啡味濃郁,成餐都好滿足,食完之後比我既感覺係,佢啲既食物同飲品都係健康清新,唔會重甜又唔會好咸,味道岩岩好,一定會再去埋單兩個人每人200幾蚊左右,值回票價,餐廳既侍應服務都好周到,換主食同甜品都會係上餐前幫你換好新既碟
東廣場係觀塘地鐵站行5分鐘就會到,都算方便。

今次同朋友黎叫左一份沙律同一份主食,加多兩杯野飲同甜品

先上菜既係
芒果牛油果蟹肉沙律

之後上菜既係美國香煎雞胸,

• 芒果蟹肉牛油果沙律
2022-06-26 68 浏览
<讚👍🏻>‼️用QR code自己下單‼️.🥣軟殼蟹番茄忌廉汁扁意粉🥣:💰$128軟殼蟹原隻上!炸得幾脆,有片蒜蓉包,意粉份量都多,番茄醬酸酸甜甜少少creamy,可以解到番茄癮!仲有番茄仔粒!🥣炸意大利啡菇配黑松露蛋黃醬🥣:💰$68有六大塊炸菇,菇汁仲鎖住入面,但炸皮偏厚,沾埋勁濃既黑松露醬正🤤推介!🥣鮮果蜜糖穀物乳酪🥣:💰$98配蜜糖,覺得乳酪太酸可以落蜜糖🫢有唔同水果片,整碗係一半希臘原味乳酪、一半脆脆穀類,穀物好多堅果同提子乾,因為偏多要咬既食物,所以好快有飽肚感!🥤熱玫瑰茉莉花茶🥤:💰$38熱茶係一壺茶上,係茶包泡無糖茶,可以沖兩轉左右,清清地咁解下濟。.好味程度:⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐
<讚👍🏻>

‼️用QR code自己下單‼️
🥣軟殼蟹番茄忌廉汁扁意粉🥣:💰$128

🥣炸意大利啡菇配黑松露蛋黃醬🥣:💰$68

🥣鮮果蜜糖穀物乳酪🥣:💰$98

配蜜糖,覺得乳酪太酸可以落蜜糖🫢

🥤熱玫瑰茉莉花茶🥤:💰$38

好味程度:⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐
2022-06-25 62 浏览
在人多車多的觀塘開源道一帶返工的我 , 不幸地今晚又遲收工 , 就諗住同同事附近食埋個飯先走人工業區呢帶食肆林立, 但只不過係限早餐,LUNCH,下午茶時間 , 實際此區會做晚市的其實少之有少就去附近東廣場 多選擇D睇睇到達見到Comfy by Chef's Stage , 裝修西式簡約悠閒風 , 又差不多爆場 , 就決定一試在場幫襯差不多全部後生仔 , 令文青悠閒feel更重 , 令人容易放鬆 chill既感覺如圖, 斜對面也是舖頭範圍環境乾淨衞生 , 硬件亦見新淨店員殷勤有禮遞上餐牌並略為推介叫左5min後就上菜 , 都幾快煙三文魚凱撒沙律 ($118) - 沙律清新 , 微鹹的煙三文魚配以"漢"過的面包,芝士,煙肉碎及菜佐以入口食材相輔相成 , 味道細膩 , 三文魚方面亦不忘擺盤 以花形狀示人秘製美國炸雞翼配蜜糖芥末醬配薯條 ($68) - 薯條食得出原個薯仔處理 , 熱辣辣重薯味有咬口 , M記薯條果D無得比而雞中翼有4舊 , 炸得恰到好處 , 內裡雞肉頗滑 , 口感類似譚仔土匪雞翼既升級美式版 , 唔錯香煎美國雞胸 ($138) - 伴菜為薯仔, 車厘茄及紅蘿蔔蔬菜 , 雞胸
就去附近東廣場 多選擇D睇睇

如圖, 斜對面也是舖頭範圍
環境乾淨衞生 , 硬件亦見新淨
店員殷勤有禮遞上餐牌並略為推介

叫左5min後就上菜 , 都幾快
香煎美國雞胸 ($138) - 伴菜為薯仔, 車厘茄及紅蘿蔔蔬菜 , 雞胸皮煎得幾好 , 內裡雞肉完全無雪藏味
亦見嫩滑 , 一般雞胸肉為厚實 , 較為難入味 , 但此調味亦見功架 , 幾出色

飲品標榜健康無額外加糖
是日精選 火龍果特飲 $52 - 火龍果去核原汁原味 , 健康味美
巨蜂提子檸檬梳打 $42 - 數種味道混雜 , 清甜帶檸檬清新 , 有汽梳打刺激味蕾

最後埋單連加一 $450幾
無論打卡呃LIKE , 食物質素都兼備 , 值得推薦