2022-07-11
呢間Cafe位於觀塘一新式廣場內,半開放式,空間夠曬寬敞,裝修以木制為主,簡約得來又不失文青風格。簡單翻閱了一下門口的餐牌,便感興趣入嚟了。餐廳一邊係廚房和水吧,同樣是半開放式設計,環境衛生必須有一定程度要求。收錢枱下係一排入牆裝飾櫃,排列整齊的飾品加上燈光效果,更加加強文青feel。薑黃檸檬茶熱$38 凍$42餐廳用QR code手機落單,我和朋友各自點了薑黃檸檬薑茶,一冷一熱,凍茶是外賣膠樽裝,方便飲唔曬拎走都得,熱茶用木制托盤盛載,突顯格調。薑黃茶具抗炎效果,也能促進消化,提升免疫力,正是抗疫最佳飲品,味道少少甘香極微苦,容易入口,飲完齒頰留香。紐西蘭肉眼扒$168肉眼扒七成熟,厚度一般,盛在夠大塊,兩個人share食剛好,肉質鮮嫩,不鞋口,配菜有青菜、紅蘿蔔和蕃茄仔,增加色相和營養元素。黑松露雜菌意大利飯$118意大利粉粒粒分明,飯粒吸收雜菌同黑松露味,好creamy 好香濃,每一啖飯送入口都有香口撲鼻的感覺。配上一塊多士,充滿牛油香味,特別開胃。餐廳服務到位,有帶位和主動提供清水。期間亦有耐心交代掃QR code點菜。後來才見到餐廳採用日本蘭王蛋。下次可以試吓午餐先。
簡單翻閱了一下門口的餐牌,便感興趣入嚟了。
薑黃檸檬茶熱$38 凍$42
黑松露雜菌意大利飯$118
後來才見到餐廳採用日本蘭王蛋。下次可以試吓午餐先。