2021-05-25
尋日同男朋友去行旺角,係moko對面條街行行吓見到有間餐廳裝潢好靚,有少少簡潔得來又帶一點設計,所以便決定食呢間餐廳。我哋想揀一個粉一個飯,所以揀左一個黑松露雜菌意粉同龍蝦湯海鮮意大利飯,因為男朋友飲開台式都會飲香芋奶茶,所以佢叫左一杯香芋鮮奶,而我之前去旅行飲過希臘咖啡、西班牙咖啡,見到有維也納咖啡咁特別,又寫住咖啡控必試,就決定飲佢啦。好快杯咖啡就到了,原來維也納咖啡係底係一杯齋啡,而面上面就有一層厚厚的甜甜奶蓋,而且當放了一段時間,面的奶又少少同底的咖啡形成好似水墨畫咁,好靚,而咖啡有幾個特點都幾正,就係凍的飲品係無冰個係keep住凍,就好似人地個啲原味奶茶呀,樽仔奶茶呀咁,唔會因為冰而沖淡味道,齋啡底都比較苦,但當同個奶面mixed埋就啱啱好,好好飲。而男朋友杯香芋鮮奶的芋頭味都幾濃,甜甜到,mixed埋鮮奶,有啲似芋頭雪糕的味,好香,而且奶味都濃,鍾意芋頭的朋友一定會好喜歡。而我的黑松露雜菌意粉,菇類的唔少,啱晒我呢啲鍾意食菇的人,佢亦都寫明係素食💚,而且佢唔係配忌廉,係配橄欖油,比平時食的特別,意粉都煮得非常al dente。男朋友的意大利飯就龍蝦湯比較濃,每粒飯都包圍住海
男朋友的意大利飯就龍蝦湯比較濃,每粒飯都包圍住海鮮湯,而且海鮮都唔少,飯有跟配檸檬,建議加少少檸檬汁會令到個飯的味更為突出。
餐廳的飲品都真係幾好飲,而且餐廳環境坐得好舒服,好有文青feel,有啲似大南街一帶的文青cafe,係偷得浮生半日閒的下午,係到飲下嘢,輕輕鬆鬆渡過都幾正。