2024-02-07
一段時間沒吃印度菜,又心癢癢想食。同事推薦下來了這家之前沒有吃過的中環出名印度餐廳。餐廳裝修好特別,係高級嘅印度風,有好多窗邊位,視野幾廣闊。.叫了一杯Coco Man Sour,係佢地嘅其中一款signature cocktail。酒勁頗出,帶微微清新椰子香甜,酸味突出,幾解膩。好適合搭配比較重口味嘅印度菜。.Sarson Malai Jheenga係一道以大蝦為主嘅菜式。大蝦爽口彈牙,搭配香濃得黎有d似葡汁嘅薄奶油醬汁及紅菜頭醬汁等,味道頗具層次感。.中意食辣味的話可以一戰Chicken 65,雖然說是印度菜,但味道有似Buffalo醬汁,擁有辣辣的味道,幾惹味刺激。.加入大量蔬菜同香料烹調嘅Saag Portobello,係食素嘅同事推薦嘅,口感幾得意,食落感覺幾健康,好似清新feel嘅咖喱。不過中意重口味嘅我都係更愛濃郁微辣嘅Chicken Tikka Masala,加上外皮酥香,內部柔軟嘅Garlic Naan,啖啖都係正宗嘅味道,我中意.最後嘅甜品部分,我地叫咗Pistachio Kulfi。以開心果為主要成分嘅呢款印式雪糕,口感濃郁滑順,帶有開心果的香氣和淡淡甜味,好特別
最後嘅甜品部分,我地叫咗Pistachio Kulfi。以開心果為主要成分嘅呢款印式雪糕,口感濃郁滑順,帶有開心果的香氣和淡淡甜味,好特別。
~~~
CHUTNEY (中環)
中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓