2024-04-02
中環輕奢風印度菜Chutney✨ ,店名「Chutney」係一種印度傳統醬料,味道香辛,象徵住呢度菜式以濃郁香料味為主。🌶️🫛💕值得一提係店內嘅Tandoori 大窯爐。男廚師會將肉類,海鮮等食材放喺爐中烤香,而麵包就會放在兩旁烘熟,呢種烹飪嘅方式可以令到食材外面焦香,裏面肉汁封鎖,保持嫩滑!Sarson Malai Jheenga🦐金黃香煎大蝦,配搭3款唔同顏色嘅醬汁(紅菜頭和番石榴),肉質彈牙,配搭上唔同嘅醬汁享用,別有風味!Punjabi Samosa咖喱角,酥脆的外皮,紮實餡料,係印度菜中好常見嘅前菜。裏面讓滿咗洋蔥,土豆,扁豆,肉碎。Lagan Ka Gosht🐏羊肉咖喱,濃厚嘅香料味,配上羊肉獨特嘅香氣。Garlic Naan外皮鬆軟,沾上醬汁享用,滋味十足。Pistachio Kulfi 🍦印度傳統奶類雪糕,配上開心果粒,口感有種沙沙嘅感覺,帶有種獨特嘅奶香味。Chutney's Iced Tea🍹以黑茶,新鮮紅石榴,桃子,乾橙片調成的冷凍冰茶。Mango Lassi🥛🥭拉西係印度傳統乳酪飲品,芒果口味清爽怡人,容易入口。
Sarson Malai Jheenga🦐
Punjabi Samosa
Lagan Ka Gosht🐏
Pistachio Kulfi 🍦
Chutney's Iced Tea🍹
以黑茶,新鮮紅石榴,桃子,乾橙片調成的冷凍冰茶。
Mango Lassi🥛🥭
拉西係印度傳統乳酪飲品,芒果口味清爽怡人,容易入口。