2021-12-13
Chueca係前 Optimist 總廚 Chef Jordi Valles 啱啱新開既西班牙餐廳。週六晚市6:30 已經全場爆滿,座無虛席,相信未來會係預約困難店。「期間限定」餐廳暫時未有酒牌,全部免開瓶費😆,可襯這段時間,帶自己啲酒去Chill一 翻🥂Cheers (訂位時請同餐廳再確認😉)——————————TUNA TARTARE $120 吞拿魚他他配一個薄薄既脆撻皮。一啖有齊吞拿魚、牛油果、三文魚子,開胃小菜。好味!CHEF’S RUSA $150 薯仔沙律上面鋪滿咗三文魚子,用一個圓鐵盒裝住,打卡好靚🤩食嘅時候自己查喺餅乾上,整體囗感豐富,有驚喜!CARABINEROS $260 西班牙紅蝦較預期失色,蝦糕唔多,蝦味唔太濃烈,性價比一般。LOBSTER RICE $650 今次一心想食佢嘅龍蝦飯,之前喺IG睇相已經覺得好吸引。完全沒有失望!首先龍蝦非常新鮮,已經值得一讚。個汁係濃濃嘅龍蝦湯,而家要飲一碗好味嘅龍蝦湯已經唔容易,佢呢個真材實料,唔會過鹹。每粒飯都充分吸收醬汁,個份濃郁感覺,真係太好味🤤不得了。為咗增加口感,仲加入咗魷魚,非常聰明!呢個龍蝦飯唔可以錯過😋2
「期間限定」
——————————
TUNA TARTARE $120
CHEF’S RUSA $150
CARABINEROS $260
西班牙紅蝦較預期失色,蝦糕唔多,蝦味唔太濃烈,性價比一般。
LOBSTER RICE $650
今次一心想食佢嘅龍蝦飯,之前喺IG睇相已經覺得好吸引。完全沒有失望!首先龍蝦非常新鮮,已經值得一讚。個汁係濃濃嘅龍蝦湯,而家要飲一碗好味嘅龍蝦湯已經唔容易,佢呢個真材實料,唔會過鹹。每粒飯都充分吸收醬汁,個份濃郁感覺,真係太好味🤤不得了。為咗增加口感,仲加入咗魷魚,非常聰明!呢個龍蝦飯唔可以錯過😋2個人食啱啱好
FLAN DE NATA $80
重焦糖味,甜中帶少少苦澀,正正常常。
——————————
Chueca食物美味,價錢合理,裝修優雅,侍應服務熱情,適合來一場浪漫約會👩❤️👨
《❗️實用Tips❗️》
1️⃣官網網站有得訂位,幾方便
2️⃣餐廳其實近上環地鐵站多過近中環地鐵站
3️⃣餐廳近牆身啲枱好迫,枱與枱之間得一個手掌位,女士再瘦削好難行入梳化位,有時行出行入難免尷尬😅希望餐廳之後改善。
4️⃣全部食物來得好快,張枱根本唔夠位放😅建議分一Round 一Round 咁Order。
5️⃣可以平日8點後去食,聽講冇咁多人,坐得舒服D