2016-10-29
之前上網見到呢間餐廳環境好特別好有心思,今日就黎試一試!餐廳唔算好大,但員工有四五個,人手好足。坐底發現原來DISPLAY播既兩邊風景同時同步行走,可以邊食邊欣賞山區風景,仿如置身瑞士火車廂入面。講返食物本身,呢度餐牌食物種類唔多,可能因為火車車廂可以準備既食物有限,哈哈。但至少豬、牛、雞、鴨、魚、蝦、蟹、帶子、魷魚、蔬菜...總有一款岩你。最後我叫左 北京鴨卷 同 牛肩胛黑松露波特菇,先講呢款鴨卷,其實用片皮鴨食法再加薄餅包住既混合體,有的似食卡巴卷,皮好煙韌帶的脆,方便食時一咬就開,入面加埋有生洋蔥同青瓜,鴨肉好味同有醬汁,每一口都好爽脆同有的辣味,而本身的醬汁有多的話可以用黎點薯仔食都可以。至於牛肩胛賣相比我上網睇時更加吸引,最底係大大只波特菇,中間係露筍,跟住係牛肩,最面係黑松露牛油。牛肉本來想叫佢整medium,但怕有少少血水所以最後聽廚師建議整七成熟,其實七成剛剛好岩我口味。牛肉上面黃色既係牛油,開始食時牛肉表面的溫度剛好令牛油碎開始溶,呢個時候有的香味再加本身黑松露香味,已經忍唔住要動手食!牛有肉味同肉質剛剛好淋淋地,好juicy !一個字“正”!我覺得下面波特菇加黑松露
烤鴨卷
我覺得下面波特菇加黑松露都好好好味道,菇本身好香,再加埋黑松露,更香!其實好味既菇只需要煮既時間剛剛就足夠,唔需要另加調味料。
唔怪得網上睇到個個都點呢個食,我都強烈推介俾的朋友試下!
牛肩胛波特姑
有啲果實籽,一粒粒。飲得出成杯都係水果打成,真材實料。可能係好多款既雜梅,杯野有啲酸,但對於我黎講可以接受!
雜梅特飲