2016-10-29 2614 浏览
之前上網見到呢間餐廳環境好特別好有心思,今日就黎試一試!餐廳唔算好大,但員工有四五個,人手好足。坐底發現原來DISPLAY播既兩邊風景同時同步行走,可以邊食邊欣賞山區風景,仿如置身瑞士火車廂入面。講返食物本身,呢度餐牌食物種類唔多,可能因為火車車廂可以準備既食物有限,哈哈。但至少豬、牛、雞、鴨、魚、蝦、蟹、帶子、魷魚、蔬菜...總有一款岩你。最後我叫左 北京鴨卷 同 牛肩胛黑松露波特菇,先講呢款鴨卷,其實用片皮鴨食法再加薄餅包住既混合體,有的似食卡巴卷,皮好煙韌帶的脆,方便食時一咬就開,入面加埋有生洋蔥同青瓜,鴨肉好味同有醬汁,每一口都好爽脆同有的辣味,而本身的醬汁有多的話可以用黎點薯仔食都可以。至於牛肩胛賣相比我上網睇時更加吸引,最底係大大只波特菇,中間係露筍,跟住係牛肩,最面係黑松露牛油。牛肉本來想叫佢整medium,但怕有少少血水所以最後聽廚師建議整七成熟,其實七成剛剛好岩我口味。牛肉上面黃色既係牛油,開始食時牛肉表面的溫度剛好令牛油碎開始溶,呢個時候有的香味再加本身黑松露香味,已經忍唔住要動手食!牛有肉味同肉質剛剛好淋淋地,好juicy !一個字“正”!我覺得下面波特菇加黑松露
烤鴨卷
我覺得下面波特菇加黑松露都好好好味道,菇本身好香,再加埋黑松露,更香!其實好味既菇只需要煮既時間剛剛就足夠,唔需要另加調味料。
唔怪得網上睇到個個都點呢個食,我都強烈推介俾的朋友試下!
牛肩胛波特姑
雜梅特飲
有啲果實籽,一粒粒。飲得出成杯都係水果打成,真材實料。可能係好多款既雜梅,杯野有啲酸,但對於我黎講可以接受!
雜梅特飲
呢間主題餐廳好食得黎又得意,一定會再黎!
烤鴨卷
牛肩胛波特姑
2016-10-27 390 浏览
經過勞碌一天,必須要食餐好西滿足一下自己,所謂辛苦得黎志在食。先黎吃份沙律,牛油果燒雞沙律配糖心蛋。羅馬生菜配芥末籽係頗新鮮既配搭,又無辣既味道,牛油果係健康之選,而雞扒係燒得幾乾身,配糖心蛋口感夠滑。第一道主菜係炭燒雞原隻上,由於雞夠細細隻,肉質夠嫩,而皮就夠香因為用上炭燒煮法,肉汁唔會流失咁多,醬料就有椰香味道,所以同炭燒雞好夾。最後一道係海鮮拼盤,聽落好似普通,實際上係多種海鮮美美的拼在木板上。用木板好處係唔會令溫度流失。煎帶子用上香草更香,魷魚筒原隻煎好再切開一小片,易入口之外口感會更爽滑。虎蝦原隻炭燒令蝦肉更香,手掌咁大大隻。三文魚與青口加了檸檬汁外,份外香甜與清新,三文魚煎得頗香脆,肉質更是分明。
2016-10-22 1765 浏览
友人之前來過這裏吃晚飯覺得好好味, 雖然位置有點徧 (不過在我家搭巴士去都很方便啦) , 但今晚時間許可, 就同友人來試一試. 入內有點像Bar 的格局, 但旁邊有兩組電視, 模仿搭火車望出去的情景, 哈哈, 令大家好像真的在火車餐車上吃. 而menu 也設計得頗有心思, 不過食物的種類就不算多/ 就鮮來個脆皮豚肉配胡椒番茄汁(HKD158) , 豚肉外皮燒得香脆鬆化, 而且啖啖肉, 配上微酸的蕃茄汁加上香而帶點辣的胡椒, 非常野味. 炭燒非洲雞配紅椰香醬(HKD108) , 非洲雞的size 似燒春雞, 而上面佈滿了蕃茄, 洋蔥, 橄欖及香料, 而非洲雞嫩滑有質感, 加上椰奶的醬汁, 有點似吃東南亞菜式的味道, 不錯. 而我最期待的就是這個甜品L. J. K. (HKD98) 啦, cream cheese 球裏面有紅莓藍莓醬等, 一切開裏面的莓醬流出來, 與質地creamy 像雪糕一樣 的芝士球一起吃, 酸度十足的醬打成泡泡狀, 令整個甜品吃上來之令芝士都變得輕盈了不少, 所以好快我地就K.O 哂. 望住 ‘車外’ 的景色, 真的好想去旅行啦~

而menu 也設計得頗有心思, 不過食物的種類就不算多/

望住 ‘車外’ 的景色, 真的好想去旅行啦~
2016-10-12
  • L. J. K.
2016-10-20 1441 浏览
除咗喜歡四出食好野外,個人最鍾意去旅行,所以今晚朋友投我所好,帶我黎試吓呢間好出名嘅餐廳,令我可以去一個短trip兼嘆美食!未入到餐廳,已經見到有一個旅行箱作擺設;入到餐廳,見到所有裝修都係火車內嘅造型,令我感覺好似上咗一架小火車,可以沿途欣賞唔同嘅風景,感覺非常relax!至於食物方面,朋友事先已經做好準備,睇咗網上唔同嘅食評及推介,所以,我哋叫咗三款食物,份量啱啱好,2個人食好滿足!黑墨魚筒西班牙海鮮飯 $198墨魚夠彈牙,配上濃郁嘅墨汁,令墨魚鮮味更加提升;加上有鮮蝦、青口同帶子,食飯之餘仲可以食到啖啖海鮮,鮮味十足。脆皮豚肉配黑椒番茄汁 ,158豚肉夠厚身,一層肥肉一層瘦肉, 夠分明,而且表面香脆,配合黑椒番茄汁一齊食,味道好夾。不過豚肉嘅份量唔多,兩個人食先啱啱好。牛肩胛配蘆筍黑松露波特菇 $228呢個菜式可謂呢間餐廳嘅招牌菜,我見10個食評9個都話好食。今次一嚐,真心推薦!因為牛肩胛嘅肉質肉質夠腍,而且牛肉味濃,雖然我點左7成熟,但都絕對唔韌,仲有少少肉汁添。另外波特菇亦都好特別,蒜片、黑松露鋪滿波特菇,令菇香同黑松露香味一齊散發出來,香味濃郁,配合蘆筍一齊食,絕對係非一般

黑墨魚筒西班牙海鮮飯 $198

脆皮豚肉配黑椒番茄汁 ,158

牛肩胛配蘆筍黑松露波特菇 $228
呢個菜式可謂呢間餐廳嘅招牌菜,我見10個食評9個都話好食。今次一嚐,真心推薦!因為牛肩胛嘅肉質肉質夠腍,而且牛肉味濃,雖然我點左7成熟,但都絕對唔韌,仲有少少肉汁添。另外波特菇亦都好特別,蒜片、黑松露鋪滿波特菇,令菇香同黑松露香味一齊散發出來,香味濃郁,配合蘆筍一齊食,絕對係非一般嘅配菜!
2016-10-19
2016-10-18 441 浏览
今日同男朋友慶祝週年紀念 book左呢間以火車旅程作主題的餐廳食飯好有情調 光線製造浪漫氣氛Menu首先點左個Africa Chicken($108)雞肉夠淋 無肋 啖啖椰香 上面一層薄蕃茄 為甜椰香又添上酸的清新shoulder of beef ($228)牛肩肉夠淋 肉汁一咬滲入口中 加上陣陣牛油香 亦帶小小香菇味道pineapple coconut ($48)飲品造型可愛 口感似smoothy 應該係有鮮果肉 淡淡酸甜 又有椰香 十分醒胃special dessert ($98)晚餐以店員推介的份子料理作結lychee sphere一層層薄薄的咬開 滲透出甜酸果味 但太易穿有點可惜加上greek yogurt sphere 味道十分配合果香 唯lemon yogurt sauce 有點太酸pink guava qrantice 令甜品好似藝術品 十分精美 可以影相留念
好有情調 光線製造浪漫氣氛
Menu

首先點左個Africa Chicken($108)

shoulder of beef ($228)

pineapple coconut ($48)

special dessert ($98)
晚餐以店員推介的份子料理作結
唯lemon yogurt sauce 有點太酸
庆祝纪念
纪念日
今日係長沙灣見完客,上網搵搵長沙灣有咩好西食,咁就比我搵到呢間餐廳。真係幾特別。門口睇落冇乜特出,但一入去,個感覺好似去左地球既另一面,我係咪去左歐遊?!呢間野真係用火車做主題。好似坐緊火車,仲有靚靚既侍應幫我點餐。叫左個非洲雞黎食。第一次食非洲雞,原來個味道係咁香架,濃郁既椰香味,加埋甜甜又鹹鹹地既醬汁,成個味道好有層次感。雞肉整得好滑,好好味。以為呢d主題餐廳野食會麻麻,原來係高質野!之後叫左個北京鴨卷黎食。發覺間野都幾fusion菜色wor,呢個北京鴨卷同傳統既唔同,用左kebab個皮黎包住個鴨肉,蔥等等。好特別,有創意!叫左個泰式軟殼蟹墨魚麵。上菜已經聞到香味。鍾意辣同開胃既人一定鍾意呢個墨魚麵!辣辣地,好香好開胃。軟殼蟹好新鮮,真係好fusion好正!以旅遊為主題既餐廳真係啱曬我!今日就食左非洲,北京,同泰國野食!好滿足!
有創意!

2016-10-15 275 浏览
火車之旅話說諗住去到先搵位啦,點知full booking ,不過等一陣到都已經可以入去啦🤓 環境好唔錯,好似坐緊係火車度。兩條友叫左3樣野2杯野飲橙血蟹肉沙律 賣樣好fresh,食落都好唔錯。 啖啖肉同埋菜都好新鮮。燈泡杯好可愛呀。我就中意左手波羅椰子多d 波羅味比較重😋右手芒果香蕉就蕉味比較重。一定要試佢呢set野飲呀喂呀 火箭菜係好新鮮 但好似太多啦係個面度 我handle 唔到 個批邊同埋燒得燶左d。但個面d餒係好食的。白酒峴意粉有無見到肥嘟嘟既峴呀。個醬汁好食呀 不過咁清既味如果小d辣就好啦。大家下次叫試下問下佢唔辣得唔得😛個粉軟硬適中👍🏿
火車之旅
兩條友叫左3樣野2杯野飲
白酒峴意粉
2016-10-15
  • Scenery In Glass
  • 白酒煮峴意粉
2016-10-12 341 浏览
深水埗長沙灣一帶美食多人人知曉,最近在附近工作,總會上網搜尋一下有什麼可以試,這夜來了這間。走過工商大廈,來到了這間的式的西餐廳,沒想過不太方便的路程,仍是座無虛席。肚子不太餓,就點了一客沙律和炸魚薯條。芥末籽燒雞牛油果沙律配糖心蛋,名字長得有氣勢,味道同樣不俗。沙律醬混了芥末籽,帶點酸和辣,零舍開胃。燒雞肉嫩又不肥膩,糖心蛋蛋黃呈半流心狀,沒想到味道如此夾。法國啤酒炸魚柳配薯格,這配搭乃首次嘗試,薯格炸得鬆脆,本身就加了香料,沒有茄汁也好味,份量多得驚人。主角炸魚柳大大的一條,表面薄而脆,魚肉尚算嫩滑,肉沒有散。甜品是廚師設計的,中間加了咖啡,朱古力焗製而成,吃上去有點似梳乎厘,有點似忌廉的熱食甜品,也是不錯的新嘗試。
甜品廚師設計的,中間加了咖啡,朱古力焗製而成,吃上去有點似梳乎厘,有點似忌廉的熱食甜品,也是不錯的新嘗試。
2016-10-06 1262 浏览
剛完成手上的project, 近二星期絞盡腦汁,日日做到無停手,要幾慘有幾惨,於是襯今日有暇約友人去聞說好有氣氛的西餐廳……Choo Choo去分享佢旅遊見聞並取經去計劃我的悠長假期。從地鐵出來行少段距離便看見温色橙的店面,再看到門外田園feel的木櫈上放着敞開的旅行喼,心鼓動,高唱我要去旅行…………真神!開門我一刻以為如願,雖事前已被友人告知這餐廳是以火車廂作裝飾有車窗,木枱,頭上仲有行李的行李架……但沒想到兩旁窗外竟是郊外綠悠悠的境色間或見湖境,仲要係車行移動mode。未食飯、心情便愉悦起來。點菜的menu都好有旅行feel耶,先點道清清的前菜血橙蟹肉沙律。賣相好醒胃,血橙我是首次見,點這道菜多少因為佢。 沙律菜好新鮮,入口有火箭菜獨有味道是我喜歡的,更有蟹肉的鮮美、醃漬橙特有微甜酸、鮮橙皮、橙汁的果味,好豐富的層次感。再來客白酒煮蜆配多士好清香的蒜味來自鮮蒜片、以白酒、新鮮的香草(甚麼來着……可能是basil吧)煮,帶出蜆的鮮美。我同友人摩打手清碟連白酒汁都唔放過。早知這汁咁正就加小小錢跟意粉或珍珠糙米飯來撈汁啦、失策添。主菜來客牛肩胛配露筍黑松露波特菇厚厚的鮮波特菇釀有滿滿的蒜

再來客白酒煮蜆配多士
主菜來客牛肩胛配露筍黑松露波特菇
厚厚的鮮波特菇釀有滿滿的蒜片及黑松露醬,同綠悠悠、嫩嫩的露筍和同是厚厚的牛肩胛玩層層叠,上澆滿捲捲的牛油圈。牛肩胛散發的熱迫溶牛油,令佢加上肉汁在肉面上流動成見得到的鮮味。
成碟肉汁,肉稔、熟度掌握得好好。

最後來客,特色甜品
Open Food,食佢有D開寶藏的感覺,又因成隻朱古力蛋咁,外面又有白朱古力圈,好有復活節feel呀。

一諗到復活節長假、加上入耳的輕鬆音樂,手揸世界地圖花的杯墊、眼見"窗外"郊野景象,全身即時放鬆,沉醉於放假旅行的氛圍内,同朋友傾到唔停嘴。 要友人提醒才速速打開Dark chocolate shell, 内有綠,白雙色雪糕,有黑色的幾塊脆脆。求知慾起,細問下,被告知雪糕是綠茶加Apricot,黑色係芝麻Tasto無怪脆脆的。

食飽後,我點了杯mix berry,唊住甜甜酸酸鮮梅冰,摸住燈胆樽同友人海濶天空一樂也。
偶然一天,揀啱場地、氣氛,我會仿效意國人享用一餐豐富、悠長的午飯。 好等我調慢節奏,享受慢活的一刻,為自己充充電,再重新出發。
2016-10-05
庆祝纪念
纪念日
  • 白酒煮蜆
  • 血橙蟹肉沙律
  • 牛肩胛配露荀黑松露波特菇
2016-10-02 416 浏览
如果朋友唔係住付近,都唔知有間好食到咁隱蔽餐廳好似置身係火車中,好有格調,真係拍拖或生日飯首選$148 fish & chips炸魚固之然係主角,但薯格真係無得輸好鬆脆香口$48 mango banana好似糊仔咁杰,好重香蕉味同芒果味,正$148 香蒜蜆肉意粉越簡單越考技巧香蒜香口微辣,意粉軟硬適中,蜆肉鮮甜彈牙完全可以比美高級餐廳,精緻甜品,賣相同味道完全一流綠荼雪糕甘甜,帶少少荼苦澀配合高濃度朱古力,真係不得了差D唔記得自己係長沙灣,質素絶對超班
如果朋友唔係住付近,都唔知有間好食到咁隱蔽餐廳
好似置身係火車中,好有格調,
真係拍拖或生日飯首選
$148 fish & chips
炸魚固之然係主角,但薯格真係無得輸
好鬆脆香口
mango banana
$48 mango banana
好似糊仔咁杰,好重香蕉味同芒果味,正
$148 香蒜蜆肉意粉
越簡單越考技巧
香蒜香口微辣,意粉軟硬適中,
蜆肉鮮甜彈牙
完全可以比美高級餐廳,
精緻甜品,賣相同味道完全一流
綠荼雪糕甘甜,帶少少荼苦澀配合高濃度朱古力,
真係不得了
差D唔記得自己係長沙灣,質素絶對超班
2016-10-01 1312 浏览
老公位於長沙灣的新寫字樓終於可以正式入伙,作為「跟得夫人」的我,當然要去八卦一吓。探完班後,兩口子打算先到附近找個地方吃頓晚飯才回家。由於大家對這區都不太熟識,所以決定先上網做吓 Research,找到這間風評不俗的餐廳《CHOO CHOO》,原來店子是以火車旅行為主題,而且提供多國西餐菜式,感覺幾特別,決定一探究竟。沒想到原來餐廳門面咁搶眼,以鮮艷奪目的橙色為主調,不過店內環境很細小,只有 22 座位,相信如果全部坐滿客人的話,應該都會幾熱鬧嘈吵。安頓後,趁食客不多,先細看店內裝潢,原來店裡的木製餐桌後面,安裝咗好幾個屏幕用作火車車窗,而且「車窗」外的流動風景精彩多變,令人有恍如置身在火車車廂內的感覺。拿起檯面的餐牌看看,選擇不多,只得兩頁,不過個 Menu 幾有特色,走 Fusion 路線,食物主要分為幾大類,包括 Group Tour、Lone Travellers From The Land、From The Sea、Carb Up For The Long Trip,與餐廳的旅遊主題互相呼應。老公想吃  Pizza 而我就對香口的炸魚塊情有獨鍾,決定所點一客。先送來的法國啤酒
老公想吃  Pizza 而我就對香口的炸魚塊情有獨鍾,決定所點一客。先送來的法國啤酒炸魚柳配薯格 ($148),以木砧板盛上,而且分量豪氣,除了有一大塊炸石斑魚柳外,旁邊還配上薯格和蘋果粒。先切開魚柳一試,外層脆漿不厚,而且裡面嘅魚肉好鮮嫩,入口幾有肉汁,唔會乾爭爭,蘸上混入了紅椒粉及芥末的他他醬吃,酸辣醒胃;加上伴吃的薯格夠脆身,而蘋果碎粒亦有助平衡膩感,叫人吃得滋味。
至於老公點的西班牙辣肉腸火箭菜薄餅 ($128),分量亦絕不欺場,細看材料,除咗有入口帶微辣的 Chorizo 外,還有橄欖、芝士、火箭菜和紫洋蔥等。Pizza 的餅底厚度如一,而且食落幾乾爽、帶麥香,只可惜個批邊好硬,好待改進。
不過要數這晚的亮點,則非之後加單柯打的慢煮三文魚柳配法式芥末醬 ($148) 莫屬了。其實慢煮的菜式,最重要就是控制溫度和時間,而這裡的廚師就把這道三文魚做得非常出色,魚皮煎得脆口甘香、而魚肉的口感亦軟綿輕柔,吃起來嫩滑無比,配上法式芥末醬,更有畫龍點睛之妙。
飲品方面,點了 Pineapple Juice  ($32) 及 Mango Banana Energizer ($48) 各一,兩款果汁,味道都唔錯,幾天然,尤其是後者,香蕉味好突出,果味清新怡人。聽說店裡的雜莓芝士波甜品很不錯,可惜這晚實在太飽了,還是留待下次再來品嘗吧!
2016-09-30
2016-09-30 833 浏览
有朋友生左BB,同男朋友探完佢地之後就系附近搵野食,行行下見到地下有個時鐘既投影,覺得好得意,之後行過去睇下個menu..原來呢間係食西餐,望到入面差唔多坐滿晒,應該唔差,就同男朋友試下啦!!入到去眼前一亮,好得意好有意思!!有4部大電視播放住火車望出去既街景,配搭窗簾營造出坐系火車上進餐既感覺,佢地勝在位置唔係好多,感覺更加逼真。Mango Banana HK$ 48叫左個mango banana energizer,好得意用燈泡裝住,飲落有香濃既香蕉味,混合埋芒果既香味,非常香~相信係鮮炸而且無溝水,好健康!!!!白酒•蜆配多士 HK$ 128白酒蜆多士一上菜就已經聞到陣陣既酒香,飲左啖湯汁,嘩!好鮮甜既海鮮味,加上白酒既香味好正!!!!多士烘過有牛油香味,點埋湯汁味真係無敵!白酒•蜆配多士 HK$ 128蜆肉都好大粒好鮮甜,咬落去有汁咇出黎。Shoulder of beef HK$ 228叫咗一份煎牛肩,裏面係呈現粉紅色,食落去好有口感同埋幾juicy!!!唯一美中不足嘅地方係有少少筋,而佢嘅蘆筍幾嫩口。另外有一個大磨菇,好大好juicy!!!加埋少少蒜蓉嘅香味,食完絕對想再
Mango Banana HK$ 48
白酒•蜆配多士 HK$ 128
白酒•蜆配多士 HK$ 128
蜆肉都好大粒好鮮甜,咬落去有汁咇出黎。
Shoulder of beef HK$ 228
另外有一個大磨菇,好大好juicy!!!加埋少少蒜蓉嘅香味,食完絕對想再食
2016-09-25 312 浏览
火車上每是帶给我的愉快回憶,經多次book 位,终於能在這晚試試這餐廳,入內坐下後,覺坐位有點窄,但好彩有些風景片在轉動而移了視線,真的彷如在火車上,有些在放假感覺,還有本人喜歡那些實木椅,看餐牌後,首先選了個 牛油果燒雞沙律, 燒雞整得香口 牛油果也新鮮,沙律菜較失色,不是高質素的菜,但最特別是那個檸檬,煎後覺極多汁,帶起整碟菜的評分,第二樣 叫了海鮮拼盤,當中有虎蝦、帶子、青口、魷魚和煎三文魚,整體也做得不錯,最正是煎三文魚,香口美味,還叫了甜品是L.J.K.不知是甚麼,纯因賣相而叫,入口有些甜,但帶有芝士和雪糕,還加些焦糖,果溶,口感非常美妙,飲品order了杯光芒果香蕉汁,材料新鲜,不俗, 整個晚餐 果然能留給我一些美好的回憶。
還有本人喜歡那些實木椅,
2016-09-23
2016-09-23 292 浏览
之前係Facebook同Instagram見到好多人推介呢間餐廳,而望過下Openrice啲評論都唔錯,就約咗朋友一齊嚟試😍呢到同地鐵站都有一段距離,不都唔會太難搵~我地大概7點到,見到好多位都已經比人留咗,好彩仲有一兩張枱,唔洗等位👍🏻一入到去就見到兩邊牆上嘅火車窗口嘅裝修,好特別😱好似坐咗係火車入面,望住窗外嘅風景不斷改變!好有去旅行嘅感覺!令人覺得好舒服,好放鬆~不過可能我太專注咁睇,睇到有啲眼花😂 (可以落窗簾😂)我地都唔算太餓,因為嚟之前有食tea,所以只係叫咗一個飯,一個甜品同埋一人一杯野飲~飯就叫咗黑墨魚筒西班牙海鮮飯($198),賣相就好吸引,仲好多料😳墨魚筒多咗墨汁味,而且啲飯仲沾到,撈埋一齊食好香!口感方面,墨魚筒好煙韌彈牙,啲帶子又大大粒~個海鮮飯唔會太硬,煮得啱啱好,好啱我口味👍🏻甜品方面,我地就試咗呢個賣相勁靚勁吸引嘅L.J.K!呢個係一個cheese ball嚟,入面係流心,係raspberry味嘅soda,仲有啲莓味嘅粒粒同焦糖脆脆😍一切開就即刻流心!芝士好smooth,入口即融❄️❄️芝士味唔係太濃而蓋過其他野嘅味,甜度適中!呢個甜品唔止得個樣,而且仲好好味

呢到同地鐵站都有一段距離,不都唔會太難搵~

一入到去就見到兩邊牆上嘅火車窗口嘅裝修,好特別😱

好似坐咗係火車入面,望住窗外嘅風景不斷改變!
好有去旅行嘅感覺!令人覺得好舒服,好放鬆~

不過可能我太專注咁睇,睇到有啲眼花😂 (可以落窗簾😂)

墨魚筒多咗墨汁味,而且啲飯仲沾到,撈埋一齊食好香!

口感方面,墨魚筒好煙韌彈牙,啲帶子又大大粒~
個海鮮飯唔會太硬,煮得啱啱好,好啱我口味👍🏻

甜品方面,我地就試咗呢個賣相勁靚勁吸引嘅L.J.K!
一切開就即刻流心!
芝士好smooth,入口即融❄️❄️
芝士味唔係太濃而蓋過其他野嘅味,甜度適中!

呢個甜品唔止得個樣,而且仲好好味,做法又特別,新穎,真係值得一試😋

Cappuccino~靚靚拉花🌸
朋友叫Pineapple Coconut,兩者味道好夾。

口感仲好清新,又有少少碎冰~
呢間餐廳無論由裝修去到餐牌,甚至係埋單都係用緊「旅行」個主題!

埋單會比個盒你,一打開就係張單,好得意😂👀
2016-09-21 317 浏览
長沙灣這裡有不少食店,雖不近地鐵站,但為了美味的食物也值得跑一趟!今次來到 Choo Choo,好幾次經過門口,想食真的要預先訂座。餐廳座位不多,主題就是在火車廂內用餐,感覺幾新鮮,兩旁不時看到動態風景,就如置身於火車內。Menu 也很別出心思點了 set lunch,Latte 及 Cappuiccino 各加 $12就可品嚐,拉花工整精緻,呷一口幻滑奶泡後就是香濃咖啡,而後者的 Cappuccino 更有朱古力粉佈置,別出心裁。脆皮豚肉加胡椒蕃茄汁 $158顏色又紅又綠,賞心悅目,不過只有4塊pork belly就貴了少許。Pork belly 煎的香脆肉腍,約1cm的肥膏,油脂散發的香味,更有肉香味及嚼勁。這道菜的胡椒蕃茄汁也是不可缺少,味道酸中帶甜,十分開胃,加上有胡椒香味,還有鮮甜的蕃茄、菇類,令人吃個不停。白酒蜆意大利粉 $88朋友很喜歡吃蜆,所以我就知道她一定會點~~感覺到辣味十足,我們認為是中辣或大辣,並不是Menu 所寫「微辣」感覺。而蜆肉大隻,煮得時間剛好,嫩滑入味,吸收白酒的香味,意粉伴著帶點牛油香味的白酒汁,雖然味道很辣,但也忍不住慢慢吃完。上次經過就是這個令我
Menu 也很別出心思
白酒蜆意大利粉 $88
朋友很喜歡吃蜆,所以我就知道她一定會點~~
白酒蜆意大利粉 $88
上次經過就是這個令我有深刻印象,不知道何時有機會可到外國坐一趟火車旅遊呢?
午餐