之前已經試過呢一間嘅朱古力,的確係一試難忘,嗰種茶味嘅餘韻依然係腦袋入邊盪揚。今日一於介紹吓佢其他產品~藍山咖啡脆片精選歐洲高級原材料製作而成,食落口嘅第一啖已經非常香脆,繼而湧上的淡淡酸味同迷人果香 ,餘韻甘醇且回味無窮。建議可以配上一杯水果梳打作為tea time snacks 咖啡豆朱古力一打開包裝就有撲鼻而來嘅香醇香氣,食落帶有厚實的甘甜匯集。外層嘅朱古力融化之後,裏面蘊藏嘅咖啡豆慢慢滲出甘苦,絕對係味覺上嘅頂尖享受!

藍山咖啡脆片

咖啡豆朱古力

外卖自取
返工飛唔同地方,我都鍾意買當地最出名嘅朱古力做手信,依家香港都有手工朱古力品牌,當然要試下!!🖤🤍ChocoNext🤍🖤係香港嘅香港手工朱古力品牌,嚴選歐洲原材料,配合不同嘅地道食材,推出新潮fusion嘅口味,令朱古力從此不再單調。其中招牌系列 “Emotional Collection”禮盒,甜酸苦辣,每粒都令人意想不到!Moody~▪️Desperate ~ 粟米+ 白果 ,有脆脆係入味,有粟米甜味,白朱古力好香滑。▫️Indecisive ~ 黑芝麻,白朱古力做base,黑芝麻味好出。▪️Jealous ~ 熱情果 + 辣椒,第一啖係甜甜酸酸嘅熱情果,辣椒好有後勁,但當然唔會係辣都要飲水,只係feel到舌尖上嘅刺激。▫️Nervous ~ 丁香+ 橙,好香嘅橙味,丁香帶有極少辛麻嘅感覺。▪️Lost ~ 山椒 +芥辣 + 鹽,黑朱古力,淡淡嘅甜味,但夾雜住些微wasabi,令人有鼻酸嘅感覺。綜合我比較喜歡食這味道,因為朱古力味比較特顯。🖤🤍Truffle Salty Almond 松露鹽杏仁朱古力杏仁大粒又香口,朱古力幼滑。

Moody~

杏仁大粒又香口,朱古力幼滑。
Truffle Salty Almond 松露鹽杏仁朱古力
Truffle Salty Almond 松露鹽杏仁朱古力
2023-03-20 4 浏览
之前已經見到網上介紹過ChocoNext嘅朱古力,有勁多唔同食材組合嘅味道,今日行街時經過都忍唔住買嚟一試! 佢嘅手工朱古力全部都係香港製,用左精選嘅歐洲原材料🤩見到簡介有「10種味道x10種心情」嘅系列 “Emotional Collection”禮盒,甜酸苦辣樣樣齊,真係幾特別~我今次揀左店舖嘅Best Seller - Moody系列:✨Desperate - 粟米 + 白果✨Indecisive - 黑芝麻✨Jealous - 熱情果 + 辣椒✨Nervous - 丁香 + 橙✨Lost - 山椒 + Wasabi + 鹽每樣嘅配搭都好特別,Jealous同Lost個味道好豐富,辣得嚟又幾過癮,Nervous就清新d, 另外兩隻就係穩陣嘅味道😜另外因為屋企人鍾意食Nuts, 我地買埋松露+鹽嘅朱古力杏仁,店員都有教我地一開頭唔好即刻咬,要細味下個朱古力味之後先咬,就會知道個味道變化有幾精彩😋

✨Desperate - 粟米 + 白果
✨Indecisive - 黑芝麻
✨Jealous - 熱情果 + 辣椒
✨Nervous - 丁香 + 橙
✨Lost - 山椒 + Wasabi + 鹽

2023-03-19 5 浏览
選用4個世界不同地方(坦桑尼亞、委內瑞拉、墨西哥、馬達加斯加)種植的可可豆製成黑朱古力,盡顯不同風味,甘甜果香、煙燻辣味、略帶微酸均能散發出來。Tanzania 坦桑尼亞可可味濃,會有少少苦Venezuela 委內瑞拉果味豐富,果香突出Mexico 墨西哥煙燻帶堅果味Madagascar 馬達加斯加呢款冇咁濃朱古力,最幼滑,最classic🍫純黑朱古力世濤黑啤 STOUT手工釀造啤酒,有迷人的烘烤咖啡、西梅乾和黑莓乾等香氣,色澤深黑,入口幼滑,黑朱古力的味道主導,豐富飽滿,餘韻悠長。第一次飲啤酒帶有黑朱古力的味道!香港製造,採用歐洲原材料,一定要多多支持!

Tanzania 坦桑尼亞
可可味濃,會有少少苦

Venezuela 委內瑞拉
果味豐富,果香突出

Mexico 墨西哥
煙燻帶堅果味

Madagascar 馬達加斯加
呢款冇咁濃朱古力,最幼滑,最classic

🍫純黑朱古力世濤黑啤 STOUT

香港製造,採用歐洲原材料,一定要多多支持!
今個白色情人節品嚐咗🇭🇰100% #香港製造 #香港設計 🇭🇰嘅 #手工朱古力 精選歐洲原材料運送至香港後,由香港朱古力師手工製成 ChocoNext @choconext_chocolate 一共有「10種味道x10種心情」招牌系列 “Emotional Collection”禮盒🍫甜酸苦辣,五味雜陳♥️ 仲可以提供客製化朱古力✿ 我不知道該怎樣開口,但還是要說聲對不起 ✿"I am not very good at saying sorry, but I apologize."Sorry Chocolate  $168包裝獨突走簡約風,一盒4粒朱古力,朱古力喺火山造型幾特別🌋淺黃色喺香蕉奶糖口味;啡色喺核桃玉米糖漿口味🍌香蕉奶糖淺黃色外層入口即溶,朱古力味散發著香蕉香氣,質感幼滑細緻🌽核桃玉米糖漿啡色散發出淡淡奶香味,核桃香味慢慢喺嘴裡瀰漫出嚟~🍌Banana Chocolate Fruit Crispy 香蕉朱古力脆脆 $118入口好脆!口感清新自然嘅香蕉味帶有淡淡甜味,配上帶有少少澀味嘅黑朱古力,份量幾多~☕SORRY COFFEE Hand Drip Bag 180克 $20混

✿ 我不知道該怎樣開口,但還是要說聲對不起 ✿

Sorry Chocolate  $168

混合哥倫比亞、摩卡、曼特寧、印尼咖啡豆。風味偏濃煙燻、帶有果仁及青蘋果
下午茶
  • Sorry Chocolate
2023-03-19 9 浏览
ChocoNext 係一個本地朱古力品牌,精選歐洲原材料運送,堅持 100% 香港手工製造!Snowy Ginger Slices $118係一個好特別的朱古力小食,香濃醇厚的朱古力,口感幼滑,再配上帶有微微辛辣感嘅薑,估唔到味道不錯👍🏻果然係絕配!不過食完之後有點姜渣,有點美中不足😌!黑朱古力攪攪棒 $36ChocoNext另推出咗兩款口味的香濃朱古力攪攪棒(桂花及櫻花味)材料喺嚴選優質食材加以手工製造,桂花和櫻花個香味會隨住朱古力嘅融化而散發,熱鮮奶絲滑嘅口感配上香濃朱古力,下午茶嘅時候冲番杯飲吓的確好滿足🥰而我今次就買埋薑味番去試試先!《ChocoNext 尖沙咀門店地址》📍廣東道海港城港威商場3樓Kiosk15D

Snowy Ginger Slices $118

黑朱古力攪攪棒 $36

《ChocoNext 尖沙咀門店地址》
📍廣東道海港城港威商場3樓Kiosk15D

🍫 ChocoNext 體驗香港本地手工朱古力 🍫 總是覺得朱古力有一種神奇的力量,無論心情有多糟糕,只要吃一口…苦中一點甜,心情就放鬆不少,產生一種心中喜樂的自然。🤎 剛剛認識到ChocoNext這個香港品牌,以精選歐洲原材料,配合不同食材,打造出「10種味道x10種心情」的招牌系列 “Emotional Collection”禮盒。店中每一款口味的朱古力都經過精心配搭,甜酸苦辣,五味雜陳。🤎 個人最喜愛的還是Dark Chocolate ,微甜微苦的感覺好比苦中一點甜。這次挑選了Dark Chocolate Box Set 黑朱古力禮盒 + 純黑朱古力世濤啤酒 Dark Chocolate Stout,一種欲言又止的心意讓人一試難忘。🍫 全新黑朱古力系列 (Dark Chocolate Collection) 可可豆濃度:70%|數量:12 pcs禮盒中選用了坦桑尼亞、委内瑞拉、墨西哥、馬達加斯加所種植的可可豆,製成4種截然不同風味的黑朱古力,由甘甜果香至煙燻辣味或略帶微酸,口味盡顯清晰。✧ Tanzania 坦桑尼亞朱古力可可味濃郁,味道複雜,層次豐富,能帶出波特黑啤的甘
🍫 ChocoNext 體驗香港本地手工朱古力

🍫 全新黑朱古力系列 (Dark Chocolate
Collection)
可可豆濃度:70%|數量:12 pcs

✧ Tanzania 坦桑尼亞
朱古力可可味濃郁,味道複雜,層次豐富,能帶出波特黑啤的甘甜。

✧ Venezuela 委內瑞拉
朱古力果味豐富,口感幼滑細膩,與波特黑啤的微酸度匹配。

✧ Mexico 墨西哥
朱古力煙燻微辣,帶堅果味,感覺熱情如火,配搭後倍感波特黑啤的幼滑。

✧ Madagascar 馬達加斯加
朱古力酸度較濃,如吃軟糖的感覺,味道能充分融化在波特黑啤內。

🍺 黑朱吉力系列配波特黑啤
ChocoNext 與香港本地手工啤酒品牌「蜜蜜®啤」推出聯乘活動,以黑朱古力系列配波特黑啤,朱古力世濤啤酒充滿強烈的黑朱古力味又帶一點咖啡味道,入口更散發出一點果香味,口味獨特,值得一試。

🔸小總結:
🍫 ChocoNext 香港手工朱古力品牌
✅ 100%香港製造
✅ 使用歐洲原材料
每一種口味都經過精心配搭,透過不同的食材組合,打造出不一樣的美味體驗。心中永遠是🌞睛天🌞 透過不同的食材組合,打造出不一樣的美味體驗。

🍽 ChocoNext
@choconext_chocolate
🌐地址 :尖沙咀海港城港威商場3樓15D

🐮 #cowing吃在尖沙咀

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #相機食先 #吃貨 #食好西 #尖沙咀美食 #choconext_chocolate #choconext #chocolate #hongkong #handmade #instagood #foodlover

2023-03-17
2023-03-18 16 浏览
最近經過海港城看到這個香港手工朱古力,品牌ChocoNext包裝很有質感,這個Glee 朱古力禮盒雖然只有五顆但每一粒都是一種獨特的味道一種獨特的心情甜酸苦辣,五味雜陳實在是忍不住一口氣吃完送人有大方得體另外看到他有草莓朱古力脆脆Strawberry Fruit Crispy這個很多年前開始就在日本流行但在香港一直找不到好吃的選擇決定放膽一試結果真的沒有後悔脆脆帶點酸甜的味道加上白朱古力質感十分細緻配搭起來就是絕配ChocoNext - 香港手工朱古力品牌精選歐洲原材料,透過不同的食材組合打造「10種味道x10種心情」的招牌系列 “Emotional Collection”禮盒,甜酸苦辣,五味雜陳。每一種口味都經過精心配搭,透過不同的食材組合,打造出不一樣的美味體驗!

包裝很有質感,

脆脆帶點酸甜的味道
加上白朱古力質感十分細緻
配搭起來就是絕配

ChocoNext - 香港手工朱古力品牌
精選歐洲原材料,透過不同的食材組合

2023-03-17 8 浏览
前幾日我同媽咪去開尖沙咀食飯,跟著就順便去海港城行街,媽咪就比ChocoNext 嘅話梅薑朱古力🍫吸引著🤭Snowy Ginger Slices話梅薑朱古力媽咪非常之咁鍾意食話梅薑!呢個話梅薑同朱古力嘅組合又幾特別wor🤤我哋都真係從來未食過🤭呢盒薑每一塊上面都有d甜甜哋嘅朱古力溶,食落又甜💕又辣🌶️,真係出奇哋夾呀👍🏾好得意Ginger Dark Chocolate Hot Choco Stirring Spoon 薑 • 香濃黑朱古力攪攪棒除咗就咁食之外,呢個攪攪棒重可以坐熱嚟飲,我就覺得女生💁🏽‍♀️period沖嚟飲就啱晒啦🤭我上網睇返原來ChocoNext係香港手工朱古力品牌,原材料來自歐洲❤️唔怪之得佢嘅朱古力咁獨特啦🤤佢重有另一隻“Emotional Collection”禮盒,有晒甜酸苦辣4種味,我諗我下次都會買嚟試吓🥰

Snowy Ginger Slices話梅薑朱古力

外卖自取
今日行經海港城,見到間幾精緻嘅朱古力店~Choco Next🍫 佢地喺香港手工朱古力品牌,所有朱古力都係香港製造,精選歐洲原材料。佢有好多款朱古力都好吸引🤤,而且包裝設計簡單得嚟又好時尚,絕對喺送禮之選、大方得體👍🏽 其中我見到有個系列好特別,喺可以傳遞心意嘅朱古力!呢個系列叫𝐓𝐚𝐥𝐤 𝐓𝐨 𝐌𝐞 𝐒𝐞𝐫𝐢𝐞𝐬,分別有4個組合:▫️Goodbye (櫻花玄米茶+玫瑰熱情果)▫️Miss You (法式千層酥+士多啤梨酥餅)▫️Sorry (香蕉+奶糖|核桃+玉米糖漿)▫️Wonderful (黃豆粉+開心果)我就揀咗Miss You $168(4-piece) 一盒4粒有2款口味,士多啤梨酥餅除咗好香滑,仲加咗細細粒嘅酥餅,令口感大增同埋唔會膩😋 買呢個系列仲會送上心意卡,可以俾你寫上想傳遞嘅訊息☺️我仲買咗紅樹莓白朱古力脆片 $98(n.w.60g) 朱古力脆片超脆口,紅樹莓嘅酸配上白朱古力嘅甜,食落一啲都唔會膩同唔會太甜,真係食到一口接一口停唔到!呢個系列仲出咗 Drip Bag Coffee: ☕️ Goodbye (柑橘|柚子|核桃)☕️ Miss You (果仁|朱古力)☕️Sorry (煙
今日行經海港城,見到間幾精緻嘅朱古力店~
Choco Next🍫 佢地喺香港手工朱古力品牌,
所有朱古力都係香港製造,精選歐洲原材料。

▫️Goodbye (櫻花玄米茶+玫瑰熱情果)
▫️Miss You (法式千層酥+士多啤梨酥餅)
▫️Sorry (香蕉+奶糖|核桃+玉米糖漿)
▫️Wonderful (黃豆粉+開心果)

我就揀咗Miss You $168(4-piece)

我仲買咗紅樹莓白朱古力脆片 $98(n.w.60g)

呢個系列仲出咗 Drip Bag Coffee:
☕️ Goodbye (柑橘|柚子|核桃)
☕️ Miss You (果仁|朱古力)
☕️Sorry (煙燻|青蘋果|朱古力)
☕️ Wonderful (柑橘|花香|果仁)

我仲試咗佢地嘅乾果系列,乾果配上朱古力估唔到咁好味😋 當中甜酸話梅肉、百香果私心推薦大家👍🏽👍🏽
位於尖沙咀的朱古力店,另外兩間分店則在港島及新界,屬本地製造的手工朱古力品牌。小店採用歐洲原材料製作成的各款朱古力,還有其他產品,如雪糕、朱古力啤酒、朱古力攪攪棒、果乾、果仁等。每款都用禮盒裝着,簡約設計,配上精緻的包裝,用作送禮,大方得體。心情系列:Complex 朱古力禮盒 一盒共10粒,每粒形狀如小火山般,口味各有不同,以各款食材配襯屬於其心情的名字,甜鹹酸苦辣,樣樣皆有,十分獨特。10款口味分別是粟米白果、柚子胡椒、黑芝麻、焦糖花生海鹽、熱情果辣椒、洛神花士多啤梨、話梅生薑、丁香橙、海苔鹽及山椒芥辣鹽。乾果:洛神花朱古力乾果乾果系列採用了不同風光乾的果乾作食材,再配上自家朱古力。這款洛神花果乾,本身不酸且帶甜,一半位置沾上朱古力醬,洛神花柔軟,朱古力部分較硬身,口感豐富。
小店採用歐洲原材料製作成的各款朱古力,
心情系列:Complex 朱古力禮盒

一盒共10粒,每粒形狀如小火山般,口味各有不同,
乾果:洛神花朱古力乾果

乾果系列採用了不同風光乾的果乾作食材,再配上自家朱古力。
一向鍾情食朱古力渡過咗今個白色情人節令我認識咗🍫 ChocoNext店舖 主打 香港製造 嘅 手工朱古力🎁“Emotional Collection”朱古力禮盒除咗有「10種味道 x 10種心情」之外揀咗 5粒裝禮盒點會諗到話 梅配.生薑.胡椒 呢類中式食材融入於朱古力之中 味道可以咁夾▪️柚子+胡椒▫️焦糖+花生+海鹽▪️洛神花+士多啤梨▫️話梅+生薑▪️海苔+鹽選用歐洲原材料.再配合唔同嘅的食材製造出每粒 唔同味道感覺嘅朱古力除咗禮盒賣相精美,裡面每粒都甜滑香醇甜而不漏.充滿驚喜無論送禮/自己食,都係唔錯嘅選擇一次過享受甜酸苦辣嘅滋味,擺脫沉悶嘅統一口味食完朱古力令整天 心情都變得愉悅Fruit Chrispy呢款係早年去日本必買嘅手信外層係幼滑嘅白朱古力包著口感鬆脆嘅 原粒士多啤梨乾酸酸甜甜 停不了口

一向鍾情食朱古力

▫️話梅+生薑
▪️海苔+鹽

選用歐洲原材料.再配合唔同嘅的食材
製造出每粒 唔同味道感覺嘅朱古力

除咗禮盒賣相精美,裡面每粒都甜滑香醇
甜而不漏.充滿驚喜
無論送禮/自己食,都係唔錯嘅選擇

一次過享受甜酸苦辣嘅滋味,擺脫沉悶嘅統一口味
食完朱古力令整天 心情都變得愉悅

2023-03-15
下午茶
庆祝纪念
情人节
ChocoNext 係一個本地朱古力品牌 主打100%香港手工製造 佢嘅朱古力禮盒包裝好吸引 連個紙袋都好有質感 送俾人夠晒大方得體 每粒朱古力型態都好特別 好似一座富士山 (? lol) Glee chocolate box $258 - 有五隻口味 1) 驚嘆: 柚子 • 胡椒 2) 善良: 焦糖 • 花生 • 海鹽 3) 喜愛: 洛神花 • 士多啤梨 4) 歡愉: 話梅 • 生薑 5) 勇敢: 海苔 • 鹽個人比較鍾意洛神花 • 士多啤梨味 酸酸甜甜唔會太漏總括而言ChocoNext口味夠創新特別 但唔係真係超級香純好食 不過都對呢個本地牌子有D期望 如果佢整得再好味 應該可以發揚光大🍽 餐廳: ChocoNext🏠 地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心3樓Kiosk15D#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover

每粒朱古力型態都好特別 好似一座富士山 (? lol)

1) 驚嘆: 柚子 • 胡椒
2) 善良: 焦糖 • 花生 • 海鹽
3) 喜愛: 洛神花 • 士多啤梨
4) 歡愉: 話梅 • 生薑
5) 勇敢: 海苔 • 鹽

個人比較鍾意洛神花 • 士多啤梨味 酸酸甜甜唔會太漏

🍽 餐廳: ChocoNext

2022-12-22 95 浏览
又到聖誕 又到聖誕 🎄🎁每年聖誕節都會有好多party係需要交換禮物既次次都諗到頭都爆🤣去左海港城尋覓一下有咩岩心水~比我發現有呢set朱古力聖誕禮盒🥰賣相好吸引 而且包裝好精美💫 呢隻朱古力仲係100%香港製造 朱古力型態好特別 好似個小山丘咁 🔸Joyful聖誕禮盒 (有5粒不同口味)✨蘋果肉桂 Apple Cinnamon✨雜莓 Merry Berrles✨玄米茶 Genmaicha✨椰子草莓 Coconut Strawberry✨合桃法式蛋卷 French Walnut Rolls仲買埋🍻純黑朱古力的世濤啤酒🍻啤啤佢口感綿密 好順滑啊 好易入口~ .未諗到聖誕禮物 不防買呢set 送禮自用都相當唔錯🫶🏻
又到聖誕 又到聖誕 🎄🎁
每年聖誕節都會有好多party係需要交換禮物既
次次都諗到頭都爆🤣
去左海港城尋覓一下有咩岩心水~
比我發現有呢set朱古力聖誕禮盒🥰
朱古力型態好特別 好似個小山丘咁
🔸Joyful聖誕禮盒 (有5粒不同口味)
✨蘋果肉桂 Apple Cinnamon
✨雜莓 Merry Berrles
✨玄米茶 Genmaicha
✨椰子草莓 Coconut Strawberry
✨合桃法式蛋卷 French Walnut Rolls
仲買埋🍻純黑朱古力的世濤啤酒🍻啤啤佢
口感綿密 好順滑啊 好易入口~
未諗到聖誕禮物 不防買呢set 送禮自用都相當唔錯🫶🏻
2022-12-20 326 浏览
🎁星期日出去海港行下揀下聖誕禮物🎁咁啱就比我見到呢間手工朱古力舖頭❤️佢哋啲朱古力好靚呀🍫粒粒都好似火山嘅外型⛰️卡娃兒喔🥳🎁星期日出去海港行下揀下聖誕禮物🎁咁啱就比我見到呢間手工朱古力舖頭❤️佢哋啲朱古力好靚呀🍫粒粒都好似火山嘅外型⛰️卡娃兒喔🥳🎁今次買咗盒「Joyful」試吓先❤拉粒朱古力仲有唔同味道💋全部都好特別架🍫而且佢哋嘅朱古力仲係100%香港製造🇭🇰用嘅重係歐洲嘅高級原材料添🥳🥳🌲聖誕限定手工禮物有兩款🍫🍫▫️Magical▫️Joyful🍫我買咗呢盒係「Joyful」聖誕禮盒🎁$280/5粒口味🈶️▪️蘋果肉桂 Apple Cinnamon▪️雜莓 Merry Berries▪️玄米茶 Genmaicha▪️椰子草莓 Coconut Strawberry▪️合桃法式蛋卷 French Walnut Rolls$280/5粒口味🈶️▪️蘋果肉桂 Apple Cinnamon▪️雜莓 Merry Berries▪️玄米茶 Genmaicha▪️椰子草莓 Coconut Strawberry▪️合桃法式蛋卷 French Walnut Rolls🍺我仲見到佢地仲有一支包裝得好可愛嘅啤酒🍻好特別架✅一邊食住香濃嘅朱

🌲聖誕限定手工禮物有兩款🍫🍫

▪️雜莓 Merry Berries
▪️玄米茶 Genmaicha
▪️椰子草莓 Coconut Strawberry
▪️合桃法式蛋卷 French Walnut Rolls

🍺我仲見到佢地仲有一支包裝得好可愛嘅啤酒🍻好特別架✅一邊食住香濃嘅朱古力配埋手工黑啤🥳飲落口味道好豊富同埋好有層次感❤口感綿密嘅泡沫好順滑💯鍾意飲啤酒嘅您一定要試下嚕🥳🥳

• Joyful