2021-01-15 1471 浏览
在靠近黃昏時經過甜品店,見到有優惠價$99可選四件,便到櫃前看看美麗的泡芙,真是賞心悅目!蘋果金寶泡芙泡芙面上有糖霜,中間有果肉、燉蛋及糖餅。朱古力泡芙算是鬆軟,有點朱古力的苦味,整體混合來吃可讓甜味與苦味中和。朱古力三重奏泡芙泡芙上灑有可可粉,中間的奶油較多,有朱古力奶油及原味奶油。因為泡芙上已有大量的朱古力,令泡芙有點軟身,朱古力味道中規中矩。意大利芝士泡芙賣相不錯,有齊意大利芝士甜品的原素,但較難一口咬下,還是要將手指餅取出來食,手指餅以致整個泡芙的味道都不錯。榴槤泡芙味道不錯,有點甜也有香味,似有新鮮混合的榴槤果肉,只是泡芙有點硬,令榴槤餡與泡芙有強烈的軟與硬對比。 加$5買一罐黑糖薑母茶試下,有黑糖味及薑味,不太甜又可暖身。以個人口味而言,以上幾款泡芙還是配咖啡更好!

蘋果金寶泡芙
蘋果金寶

泡芙面上有糖霜,中間有果肉、燉蛋及糖餅。
蘋果金寶

朱古力三重奏泡芙
朱古力三重奏

泡芙上灑有可可粉,中間的奶油較多,有朱古力奶油及原味奶油。

意大利芝士泡芙
賣相不錯,有齊意大利芝士甜品的原素,但較難一口咬下,
還是要將手指餅取出來食,手指餅以致整個泡芙的味道都不錯。
意大利芝士

榴槤泡芙
榴槤

味道不錯,有點甜也有香味,似有新鮮混合的榴槤果肉,
只是泡芙有點硬,令榴槤餡與泡芙有強烈的軟與硬對比。
榴槤

黑糖薑母茶

以個人口味而言,以上幾款泡芙還是配咖啡更好!

2020-11-15
2020-10-18 883 浏览
尖沙咀地鐵站有間西樹泡芙,K11商場裡面都有間,不過裝修更加靚,係粉色少女風!各款甜品泡芙、麻薯、蛋糕、布丁樣樣齊,比起地鐵站的店舖有更多款色。依家仲做緊優惠:$99有4件甜品今次我叫咗外賣返屋企食,拎到返屋企泡芙仲係完整無缺。流心Creme Brulee: 喜歡吃焦糖醬的應該會喜歡這個,滿滿的焦糖鋪滿成個泡芙,食落有重的蛋香味Tiramisu泡芙:泡芙的咖啡味濃郁,芝士醬香滑,一口咬落口感豐富抹茶紅豆泡芙:抹茶醬甘甜,唔會一味得個甜字,加上同紅豆味道好夾

依家仲做緊優惠:$99有4件甜品

今次我叫咗外賣返屋企食,拎到返屋企泡芙仲係完整無缺。

2020-07-23 736 浏览
疫情嚴峻,留在家中避疫是最佳選擇。平常喜愛外出下午茶,如今唯有買回家嘆著冷氣,慢慢享受甜點也是另一類慢活。蛋糕食得多有時會覺得膩,忌廉泡芙就少了一份罪惡感,輕巧鬆軟。買了三款,紅豆抹茶,奇異乳酪和茘枝啫喱乳酪。急不可耐吃了兩款,配料各有特色。泡芙外層像風的口感,似有似無,太酥軑了....!忌廉不會太膩,恰到好處。紅豆抹茶永遠是最佳拍擋,濃濃的抹茶味中,有感覺到紅豆蓉的存在。奇異乳酪口味酸酸甜甜,勁誘惑。

買了三款,紅豆抹茶,奇異乳酪和茘枝啫喱乳酪。

奇異乳酪口味酸酸甜甜,勁誘惑。
2020-07-23
2020-07-23 434 浏览
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生   好味日記✿ ˚*•✰。Chez Choux de grand.上癮泡芙。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤❤ 食甜品呢種藝術行為呢對偽文青而言,都是必做的至於對本小姐而言 食甜品,等於放工後的減壓方式 真文青都可以做架!WAKKAKAKAKK要Lady一點,大可去食D西洋野!我說的就是——泡芙在K11有一家Chez Choux de grand 放了高腳枱櫈,色調粉紅 好有少女心今次與朋友去試了3款該店名物都令人感覺一流!creme brulee泡芙 皇牌確是不同 泡芙口感香脆好吃 此款帶有有焦糖卜卜甜 味道很MATCH 目前此款只得此分店有非常推介玉桂蘋果吉士泡芙 我認為味道與上一款並列冠軍 玉桂清香,吉士醬甜蜜 非常對我的胃口 喜歡玉桂的朋友不能錯過朱古力泡芙 朱古力就是賣點 勁香勁濃,就咁食都得 不會甜到膩吃個甜品,可以閃亮放工後的時光!小評: 味道:★★★★☆ 環境:★★★★☆ 服務:★★

雜感女生   好味日記
˚*。Chez Choux de grand.上癮泡芙。*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

甜品呢種藝術行為呢

對偽文青而言,都是必做的
至於對本小姐而言
甜品,等於放工後的減壓方式
真文青都可以做架!WAKKAKAKAKK

要Lady一點,大可去食D西洋野!

我說的就是——泡芙
在K11有一家Chez Choux de grand
放了高腳枱櫈,色調粉紅
好有少女心

今次與朋友去試了3款該店名物

都令人感覺一流!
creme brulee泡芙
皇牌確是不同
泡芙口感香脆好吃
此款帶有有焦糖卜卜甜
味道很MATCH
目前此款只得此分店有

非常推介
我認為味道與上一款並列冠軍
玉桂清香,吉士醬甜蜜
非常對我的胃口
喜歡玉桂的朋友不能錯過
朱古力泡芙
朱古力就是賣點
勁香勁濃,就咁食都得
不會甜到膩
吃個甜品,可以閃亮放工後的時光!

小評:

尖沙咀K11購物藝術館
B1樓B122B號舖

感恩呢
2020-07-20 355 浏览
呢排香港悶熱天氣真係連街都好少出。周日經過k11就決定食d 甜品令自己心情會好d!呢間西樹泡芙有別於其他外賣店裝修,有少量座位可供堂食。泡芙款式選擇多,除泡芙外還有布丁、切件蛋糕、Mochi 供應。選了芒果乳酪、oreo 曲奇同呢間獨有的焦糖燉蛋口味 3款焦糖燉蛋泡芙拎上手最有份量,泡芙外皮酥脆。咬落真係有一塊薄薄焦糖在面層,內裏滿滿焦糖燉蛋餡料,味道會偏甜左d!曲奇口味的泡芙同樣酥脆~有兩球曲奇忌廉好香oreo 味又唔會過甜,底層忌廉亦非常順滑。芒果乳酪口味最清爽,乳酪酸配上芒果清甜綜和番,如果想食得健康d 就選呢款。

呢間西樹泡芙有別於其他外賣店裝修,有少量座位可供堂食。

選了芒果乳酪、oreo 曲奇同呢間獨有的焦糖燉蛋口味 3款

焦糖燉蛋泡芙拎上手最有份量,泡芙外皮酥脆。

曲奇口味的泡芙同樣酥脆~

2020-07-12
2020-07-16 141 浏览
Tea time 有少少肚餓想食甜品,泡芙是個好選擇,在K11見到賣相好靚的泡芙,又開始吸引我~~款式超多,平時我食北海道牛奶、朱古力、意大利芝士等,原來還有限定口味,例如時令的桃、榴槤等等。除了泡芙,還有Mochi~~最後選了3款口味白桃、朱古力三重奏、榴槤白桃賣相精緻,現在是吃桃的季節,泡芙好脆口重蛋香,清甜白桃配上吉士醬不錯。榴槤賣相幾有趣,似菠蘿包咬開是好濃郁香滑的榴槤餡朱古力三重奏不論泡芙、餡也是朱古力,味道由淺到深,相當帶層次,朱古力餡濃郁得來帶點苦味,香而不甜膩,最喜歡這個。

除了泡芙,還有Mochi~~

最後選了3款口味
白桃、朱古力三重奏、榴槤

榴槤賣相幾有趣,似菠蘿包

咬開是好濃郁香滑的榴槤餡

2020-07-15 58 浏览
之前已經來過這裡買泡芙,鍾意他們這間分店有位可以堂食及他們的粉色系的裝修。他們的泡芙味道及款式十分多,其實除了泡芙,他們還有心太軟,牛奶布甸,件裝蛋糕及Mochi 等。外賣盒內細心地放了冰包,可以令甜品保存得耐一些。這裡的泡芙我已經試了好幾款,今次選擇了奇異乳酪泡芙,泡芙外脆內軟,但牛油味重一點會更好,吉士乳酪好濃稠,果感十足,適合鍾意食生果的朋友。每次來都只買他們的泡芙,今次就試一下牛奶布甸及芒果柚子Amber Stick($29),少甜的芒果配上微酸的柚子,味道清新,底部的芝士蛋糕濃而不膩,不錯。而牛奶布甸($25),奶味香濃,底部有些焦糖,記著要一匙挖到底,連焦糖食更好味。

2020-07-11
  • 奇異乳酪泡芙
2020-03-15 2699 浏览
早前路經過K11嘅Le Creation買麵包,就偶然見到呢一家「Chez Choux de grand」,感覺啲產品好眼熟,再跟店員傾兩句,原來就喺平常晌港鐵見到嘅泡芙專門店「Choux Creme」(西樹泡芙)嘅姊妹店。趁機,就嚟一趟快閃下午茶,滿足一吓嗜甜嘅喜好。呢間姊妹店,晌店旁設有少少高腳枱櫈,方便客人享用。而一室粉系,就知走少女風。早前已聽過朋友提及呢間泡芙店,多人提喺因為有唔少人買佢啲泡芙作為「散水餅」,高檔啲又有點特色。基本上,店家嘅所有產品都陳列晒晌凍櫃之內,主打當然喺泡芙啦,除此之外,就仲有芝士餅、心太軟、布丁、Mochi Sweet……等等,各類產品嘅口味都非常之多,而且,賣相亦頗吸引,怪不之得,咁多人諗「散水餅」時會揀佢啦!講番啲泡芙先,亦喺小弟今次想試嘅產品,從餐牌所見,基本上泡芙有十多款口味,然而現場所見,當日共有7款口味供應:意大利芝士、士多啤梨乳酪、芒果乳酪、玉桂蘋果吉士、白桃吉士、北海道牛奶、朱古力三重奏。伝說‧焙茶 +$8雖然呢度無咖啡供應嚟襯一襯啲甜點,但凡購買任何產品,都可以以優惠價買一支「伝說‧焙茶」或「伝說‧綠茶」,更可以揀凍或唔凍。小弟就揀
伝說‧焙茶 +$8

雖然呢度無咖啡供應嚟襯一襯啲甜點,但凡購買任何產品,都可以以優惠價買一支「伝說‧焙茶」或「伝說‧綠茶」,更可以揀凍或唔凍。小弟就揀咗支焙茶,貪其無乜苦澀味,又有明顯嘅烘焙香,卻又估唔到襯肉桂蘋果又OK喎。
伝說‧焙茶
伝說‧焙茶
玉桂蘋果吉士泡芙 $30

其實意大利芝士及芒果乳酪都喺小弟嘅首選心水,不過,玉桂蘋果又好似幾人氣,店員都話呢隻口味都銷情快,卒之都喺揀咗佢。
玉桂蘋果吉士泡芙
玉桂蘋果吉士泡芙以朱古力泡芙做底,亦有別一般有餡嘅泡芙咁,好似漢堡包開口夾住啲餡料,而喺將玉桂蘋果醬及吉士大大抹放上面。大大啖咬落去,泡芙底都幾脆口,質感鬆脆,朱古力味不俗;而中間嘅吉士軟滑而有蛋香,至於最面層嘅玉桂蘋果醬則玉桂味突出,蘋果肉亦好清甜,整體確喺幾好食
玉桂蘋果吉士泡芙
今次都喺路經而快閃食個泡芙下午茶,下次有機會或者同老婆一齊嚟,又或晌港鐵嘅「Choux Creme」(西樹泡芙)買番去當餐後甜點。
係尖沙咀行街見到呢個裝修特別令勁啱少女既西樹泡芙平時都中意佢既泡芙,呢度仲要有位坐有得叉電所以等人期間就買幾個黎坐低食下心太軟$23一個黎講真係好高cp值,平時如果去甜品鋪食一定唔止呢個價,仲要佢都係切開有流心效果💕朱古力唔會係好膩個種,但可可味都好濃郁👍🏻濃朱古力曲奇呢個望落雖然平平無奇,但個人覺得好食過賣相吸引既朱古力三重奏,果然平凡既都係最好佢泡芙既外層同朱古力三重奏既應該係一樣既,但呢個入面只係有吉士醬吉士醬同個泡芙可能先係最完美配搭😍一咬開,香甜既吉士醬味湧上黎💕食到欲擺不能🙆‍♂️朱古力三重奏呢個真係比個咁澎湃cream量吸引左佢外層係做得比較脆身,配上幼滑濃郁既朱古力慕絲,口感豐富芒果乳酪Mochi因為食唔哂店員好貼心比左個冰袋放埋入去,可以keep耐d白雪雪既mochi口感煙韌,芒果乳酪酸酸甜甜,啱啱買個陣唔可以即食,要等佢外皮變軟先可以食到最佳風味🙆‍♂️下次想叉電又想食野都會黎呢度環境又少女心,cp值爆燈💕

係尖沙咀行街見到呢個裝修特別令
勁啱少女既西樹泡芙
平時都中意佢既泡芙,呢度仲要有位坐有得叉電
所以等人期間就買幾個黎坐低食下

呢個真係比個咁澎湃cream量吸引左
佢外層係做得比較脆身,配上幼滑濃郁既朱古力慕絲,口感豐富

芒果乳酪Mochi

因為食唔哂店員好貼心比左個冰袋放埋入去,可以keep耐d
芒果乳酪Mochi

下次想叉電又想食野都會黎呢度

環境又少女心,cp值爆燈💕

2020-03-02 137 浏览
原來這間也是西樹泡芙,不過款式和味道多很多,店鋪裝修也特別華麗,全是粉紅,買都買得開心點這裡設有小量座位可堂食款式種類有芝士餅、皇牌creme brulee、布丁、心太軟、慕思糯米糍、當然不少得店舖主打的泡芙啦賣相非常吸引,每個都想揀,最後揀了3個泡芙,玉桂蘋果吉士$30、白桃吉士$29、芒果乳酪$29泡芙買完回家放入雪櫃數小時才食,泡芙皮還很脆整體都不會太甜,玉桂有點似黑糖~白桃加吉士就有少許‘漏’~反而芒果乳酪相對較出色

這裡設有小量座位可堂食

泡芙買完回家放入雪櫃數小時才食,泡芙皮還很脆

2020-02-26
$88 (宵夜)
  • 芒果乳酪泡芙
2020-02-29 52 浏览
k11食完晚飯, 找飯後甜品嘅時候, 經過Chez Choux, 迷人的粉紅色餅店吸引了我, 餅店設有小量座位, 可以即買即吃, 玻璃櫃的泡芙甜品, 件件型精緻漂亮, 賣相十分吸引, 立刻買咗三件嚟品嚐。士多啤梨乳酪$28士多啤梨乳酪泡芙,外皮香脆鬆軟 , 誘人牛油味, 內裏的廉吉士醬滑溜細緻,配上新鮮香甜的士多啤梨 ,口感豐富, 十分回味。芒果乳酪$29芒果乳酪泡芙, 芒果果肉香甜 多汁, 配上 creamy 乳酪忌廉 ,酸甜細緻, 相當搭配。焦糖布甸泡芙$35焦糖布甸泡芙,表面是心的布甸, 嫩滑而且充滿蛋香,中間是甜蜜蜜的焦糖, 甜而不膩, 十分欣賞。

士多啤梨乳酪$28

芒果乳酪$29

焦糖布甸泡芙$35
話說,今日約了人在K11交收一些文件,就約在這店前面,扶手電梯附近等。等候期間…見到分別幾個人買泡芙,又有一個呀姨買了很多袋,又泡芙,又蛋糕,我心裡想…難道我要錯失這美食的機會嗎? 於是,我決定買幾件回家,一口氣點了3款:流心Creme Brulee、宇治金時、心太軟。買完之後,取文件的人發短訊來,說要遲些才到,那我就唯有不客氣了,食住等流心Creme Brulee是餐牌上排第一位置的,相信是即時製作的招牌美食,單看外表,已經口水流。布丁像要爆出來似的,面頭有一層又薄又脆的焦糖,鬆軟的泡芙、流心的布丁、微甜的吉士,究竟是是誰研發的超級甜品?宇治金時,層次分明,小小的蛋糕,竟然有5層不同的材料,細看還會見到紅豆衣。蛋糕非常新鮮,口感軟滑。心太軟的朱古力味勁濃郁,吃完之後,飽得很,晚餐差點吃不下。其實這件心太軟原本是想買給家人吃,但耐何一個蛋糕盒已給我吃掉了2件,餘下1件拿回去,好像有點怪,所以乾脆把它吃下,毀屍滅跡。有句說話「獨食難肥」,我希望是真的!

於是,我決定買幾件回家

宇治金時,層次分明
,口感軟滑

心太軟的朱古力味勁濃郁,吃完之後,飽得很,晚餐差點吃不下

有句說話「獨食難肥」,我希望是真的!

2020-02-27 53 浏览
疫情底下每個人心情處於緊張狀態﹐甜食的確可以令人愉悅﹐當人處於低血糖狀態下,大腦能量供應不足,會使得大腦處於緊張狀態,從而產生壓力。此時如果即時補充糖分,則可以迅速緩解壓力。充足的血糖可以促進多巴胺、去甲腎上腺素和腎上腺素的分泌﹐這些激素都會令人感覺情緒飽滿﹐心情也好起來﹐在尖沙咀K11 樓層B1的B122B舖西樹泡芙便值得推介﹐粉色的舖面也是打卡熱點﹐櫃舖放滿不同款色的泡芙相當吸引﹐有白桃吉士﹐玉桂蘋果吉士、流心、雲石芝士、宇治金時、芒果柚子、古力桑子等等﹐每款都好吸引﹐會出現選擇障礙﹐如果喜歡甜一點流心也是不錯的選擇﹐當焦糖遇上布丁一定是係配加上流心的口感﹐那是甜品另一的層次﹐而不喜歡太甜的話﹐可選擇北海道牛奶﹐濃香的牛奶﹐鬆軟的口感配上不稠不膩的奶油讓人忍不住大口大口食﹐除了泡芙外這裡的蛋糕及布丁也不錯﹐忍不住便多加了一個牛乳布丁。
2020-02-23
  • 流心
  • 北海道牛乳
2020-02-26 38 浏览
泡芙點解咁得人歡心,佳因入口像有又像無的感覺,實在另人難捨難離。蘋果玉桂吉士是今期新出品,泡芙餅底採用了朱古力味,夠濃香,中間是吉士,不太甜膩,淡淡的玉桂香跟蘋果粒粒好夾。像一陣風般的吃完,有點若有所失感覺。所以另外食多一件朱古力紅桑子芝士條,濃濃朱古力的賣相好吸引。入口香濃朱古力味,夾雜著紅桑子的微酸,甜而不膩,份量對女性來說剛好。其實買回家中慢慢嘆是不用擔心溶化,三件以上是有盒裝的,還有乾冰,回到家仍然保持狀態啊!

2020-02-25
$30 (其他)
2020-02-23 48 浏览
今日返屋企前想買少少甜點返去經過呢間咁少女心嘅泡芙店就決定試下啦其實呢間係平時喺港鐵站都有分店嘅泡芙店不過呢度cosy好多,仲有位坐添呀!我揀左3款泡芙2款係新出口味,白桃泡芙同玊桂蘋果吉士另外仲要左個芒果乳酪即場食左個蘋果味外皮真係鬆脆啲㗎!呢款個底係類似曲奇咁所以會實淨啲蘋果醬都幾甜下芒果乳酪好好味雖然一開始以為得好少乳酪但原來都好夠好rich酸酸甜甜,好好味!白桃味俾左妹妹食佢話白桃幾新鮮整體配搭好好,甜味剛好!
今日返屋企前想買少少甜點返去
經過呢間咁少女心嘅泡芙店就決定試下啦

其實呢間係平時喺港鐵站都有分店嘅泡芙店
不過呢度cosy好多,仲有位坐添呀!

我揀左3款泡芙
2款係新出口味,白桃泡芙同玊桂蘋果吉士
另外仲要左個芒果乳酪

即場食左個蘋果味
外皮真係鬆脆啲㗎!
呢款個底係類似曲奇咁
所以會實淨啲
蘋果醬都幾甜下

芒果乳酪好好味
雖然一開始以為得好少乳酪
但原來都好夠
好rich
酸酸甜甜,好好味!

白桃味俾左妹妹食
佢話白桃幾新鮮
整體配搭好好,甜味剛好!
2020-02-19
用餐时段