今次同老公意外揾到間地點較為偏僻,但質素好高的西餐。我住係荃灣區,經常坐車會經過,但好少機會去既,地方係一排酒吧,所以好少行過。^_^當日去完愉景新城,行過天橋到金橋大廈意邊,大家都肚餓,係餐廳門口餐牌睇到有斧頭扒,就決定去食啦。^_^店鋪裝修有半酒吧西餐形式,有高枱設計,燈光昏暗,十分有情調,就算情侶,三五好友傾幾,都係一個好地方。^_^九點後,燈光會轉得更暗,變成酒吧般的消遣地方。^_^有晚餐及其他主菜小食選擇。餐牌有中英對照,方便不同客人選擇。係一個咁好氣氛既環境,當然要放鬆下。叫左杯啤酒爽一爽^_^Dinner Set 有餐湯小麵包,餐湯雜菜湯香濃惹味,材料十足,酸甜適中,令人開胃。前菜香煎帶子配紅花汁賣相吸引,顏色豐富。帶子煎得外層夠乾身,內裡鮮甜香滑。高度推介意個南瓜意大利飯。真心係我係香港食過最好味,飯粒煮得粒粒分明有嚼口,醬汁香濃但不會膩口。因為醬汁帶有黑醋,加上南瓜的香甜,令人醒神開胃。今日主角炭燒澳洲M4和牛斧頭扒肉質細緻、濃郁香醇,油脂含量豐富。^_^大型牛骨幫助固定牛扒形狀,肉汁不會在牛扒熟成及烹調時因縮水而流失,味道更濃更集中。肉質鮮嫩而不油膩。可以吃出香濃的

今次同老公意外揾到間地點較為偏僻,
但質素好高的西餐。

我住係荃灣區,經常坐車會經過,
但好少機會去既,地方係一排酒吧,
所以好少行過。^_^

當日去完愉景新城,行過天橋到金橋大廈意邊,
大家都肚餓,係餐廳門口餐牌睇到有斧頭扒,
就決定去食啦。^_^

店鋪裝修有半酒吧西餐形式,
有高枱設計,燈光昏暗,十分有情調,
就算情侶,三五好友傾幾,都係一個好地方。^_^

九點後,燈光會轉得更暗,
變成酒吧般的消遣地方。

^_^有晚餐及其他主菜小食選擇。
餐牌有中英對照,方便不同客人選擇。

係一個咁好氣氛既環境,當然要放鬆下。
叫左杯啤酒爽一爽^_^

Dinner Set 有餐湯小麵包,
餐湯雜菜湯香濃惹味,材料十足,
酸甜適中,令人開胃。

前菜香煎帶子配紅花汁
賣相吸引,顏色豐富。
帶子煎得外層夠乾身,內裡鮮甜香滑。

高度推介意個南瓜意大利飯。

真心係我係香港食過最好味,
飯粒煮得粒粒分明有嚼口,醬汁香濃但不會膩口。
因為醬汁帶有黑醋,加上南瓜的香甜,
令人醒神開胃。

今日主角炭燒澳洲M4和牛斧頭扒

肉質細緻、濃郁香醇,油脂含量豐富。^_^
大型牛骨幫助固定牛扒形狀,
肉汁不會在牛扒熟成及烹調時因縮水而流失,
味道更濃更集中。

肉質鮮嫩而不油膩。
可以吃出香濃的甜美牛肉香,
原汁原味的吃非常美味之外,
燒烤過程中油脂會滋滋地流出,
香味四溢, 油花很多柔嫩厚實,
一入口即散發誘人鮮甜味。

口感厚身而口感鬆軟,
味道油脂充裕,肉味濃郁。

意間餐廳廚師烹調得好好,讚!

要提一提斧頭扒製作需45mins,
飲住酒傾下幾等一等,值得等的!^_^

Dinner Set 仲有個甜點,芝士蛋糕,
甜味適中^_^

2017-05-20 133 浏览
Tucked away in Tsuen Wan, this unassuming cabin-concept diner is the latest to join the rising trend of affordable western fare around Hong Kong. For the ambience, service, and food, the price point definitely hits a sweet spot. Lunch/dinner set menus are available all week (even on weekends), which means a satisfying 2 - 3 course meal for only $70 onwards. There was a good crowd on Saturday afternoon, but the service was impeccable - almost akin to one of the upscale restaurants in town. Perhap

There was a good crowd on Saturday afternoon, but the service was impeccable - almost akin to one of the upscale restaurants in town. Perhaps that's the intended vibe: slightly refined but ultimately hinging on the casual front to appeal to the families and younger couples. Menu choices ranged from salmon risotto to steak to salad. The mocktails had creative names ("Girls Generation") but being priced at $88 for one, you're better off adding it on for $38 with the main course.

We got the soft shell crab & green mango salad, and sirloin steak with potatoes. We didn't know but each set actually comes with creamy mushroom soup, crispy bread, and salad. The soup had a distinctly earthy flavour from all the mushroom bits, and the salad was simple – greens tossed in vinegar dressing.

For the main courses, the soft shell crab salad was the surprising winner. Firstly, the green mango salad itself was done super well, with each thin strand of sour mango emitting familiar Thai flavours. The soft shell crab(s) was crispy and hot, and went well with both the mayo and the salad. The whole dish looks superb, and the quality of the soft shell crabs exceeded expectations.

The steak was a little underdone but the buttery, slightly tangy, maybe even wasabi sauce (in retrospect, maybe there were two separate sauces) really brought it up a notch. The roasted potatoes were good too, golden with a slightly smoky flavour.

To finish the meal off, there are variations of coffee or tea to choose from. Nothing to shout home about, but to be enjoying a huge cup of smooth black coffee with a quaint sugar bowl and faux cabin decor almost threatens the moment with kitsch in the best way possible. Oh, and everything here was below $200 on a weekend, which is really awesome.

Overall a great choice for weekend lunches or ambiguous meetings – Chalet rests in the moment, a place to both impress and relax, itself masterfully in between of choices (western vs asian, formal vs casual), telling you that you don't have to choose after all.
2017-05-20 108 浏览
黎到荃灣 喺愉景新城對面有間chalet 西餐廳 一入到去 全木色設計 好relax 好舒服 名不虛傳連餐版都係用木框框住 好cute 今日叫咗set dinner 有餐湯 前菜 仲有甜品洋蔥湯餐湯有洋蔥湯同南瓜湯 味道不俗 唔會太creamy 太heavy 幾好前菜Smoke salmon 味道唔錯 唔會太咸 Us baked prime sirloin with sweet potato西冷要咗7成 偏熟少少 可能叫5成較好 sweet potato 好吸引 超甜 好好食甜點有2款 我要咗original cheese cake 口感偏硬身 唔係太heavy 所以罪惡感唔會太重 細細件 好易ko 佢地😂
黎到荃灣 喺愉景新城對面有間chalet 西餐廳

前菜
Smoke salmon 味道唔錯 唔會太咸

甜點
2017-05-18 121 浏览
已經有一段時間無黎荃灣, 自從搬咗屋之後,和朋友各有各忙, 好難可以相聚一齊食餐飯, 今次終於約齊人,全因我哋契媽生日, 一於聽佢介紹試下新嘢。 呢間野裝修比起一般餐廳好唔同, 一進場有戶外感覺, 而另一個空間就好有詩情畫意 好友文青風味。 不過講多無謂,最重要都係食物要有質素。 我哋一行四人叫咗個斧頭扒, 斧頭扒價錢真係好吸引,只賣$6xx , 我相信在全個新界九龍都找不到, 可能係因為新開舖所以先做特價, 所以打咗呢篇食評黎支持下佢, 因為我支持用心製作,希望佢地繼續努力啦。 是日埋單一千多, 真係飽到上心口!
是日埋單一千多, 真係飽到上心口!
2017-05-16
庆祝纪念
生日
2017-05-17 121 浏览
荃灣有很多平民美食選擇, 但少見裝潢有格調的高級餐廳。今天和好友在逛逛愉景新城, 到附近尋找晚餐的地方, 竟然發現了這家位於愉景新城對面街的舊式大廈地下,開業不久的西式餐廳 – Chalet。它的門面裝潢頗eye-catching, 擺著一架文青系小單車, 吸引了我們進入一試究竟。可能時間還早, 沒有太多食客, 不用等候便可入座。內裡環境寬敞, 有著高格調的裝潢, 坐得很舒適, 和好友可以舒適地談談天, 嚐嚐美食。餐牌是木製的, 很有品味的格調。首先當然先點飲品, happy hour & chatting 一下吧, 點了名字很少女系的mocktail – Girls Generation 和Passion mocktail等, 嚇了一跳, Girls Generation的樣子和它的名字完全不相配, 怎會想到外表如mall姐 (板起面), 內裹是充滿少女甜美的清甜雜莓特飲, 而Passion mocktail也很清新微甜, 很驚喜。小食點了白酒忌廉煮青口配薯條, 忌廉汁頗香濃; 青口也很嫩口入味, 薯條新鮮炸起, 但不會覺得油膩。主菜選了西班牙黑毛豬配蘋果蓉雜莓, 蘋果蓉雜莓很清新,

主菜選了西班牙黑毛豬配蘋果蓉雜莓, 蘋果蓉雜莓很清新, 酸酸甜甜的,很開胃; 黑毛豬還可以, 略嫌有一點點韌。

接著美國牛柳拼鵝肝配紅酒汁, 聽取了友善的侍應姐姐的建議, 點了medium rare, 真的剛剛好, 肉嫩多汁, 鵝肝也十分肥美, 而牛扒上伴了一個很入味的超大蒜頭, 十分讚!

最後南瓜控的我點了南瓜意大利飯, 很creamy但不heavy,  很美味飽滿!

雖然價值相對地貴, 尤其致身在食市價廉物美的荃灣中, 但觀乎這家餐廳有質素的環境和食物, 以及親切有禮的服務, 絕對值得再光顧。
2017-05-06
  • 白酒忌廉煮青口配薯條
  • 牛柳拼鵝肝配紅酒汁
2017-05-14 105 浏览
平時去荃灣都係食麵同糖水,好少食西餐。今日去開愉景新城,發現個頭有間幾有情調既餐廳,決定試下佢地既晚餐。餐廳以酒吧為主,燈色較暗,樓底高,好似有二層。可以選擇坐門口或者室內。整體感覺都算舒服。餐廳有提供單點同晚餐,我地就點左一個晚餐一個單點,分別係南瓜意大利飯同西班牙燒乳豬。前菜有燒帶子同雜菜湯。帶子唔會燒到好硬,雜菜湯夠濃味。由於個日客人比較多,所以主菜比較耐。中途我地加多個黑松露芝士薯條醫住個肚先。薯條好大條,好多芝士,好邪惡。大約20分鐘到,終於等到意大利飯,南瓜味好香,芝士唔會過多令到碟飯太膩,份量啱啱好夠2個食。過多陣乳豬都上碟,皮脆肉嫩,有薯蓉伴碟,配上燒烤醬,可以話有大師級水準!最後送上芝士蛋糕作甜品,有裝飾。由於個晚仲有節目,所以無叫酒飲,下次再黎一定會飲酒,我見到好多人叫黑啤!賣單5百幾蚊,係荃灣黎講算貴,但物有所值。

今次同老婆又係荃灣區揾到好野,平時坐車必經過愉景新城附近,對面有一排有酒吧餐廳。其實都好想去下,所以帶左老婆黎一齊放鬆下。環境西餐廳加酒吧,感覺舒適自在。餐牌有小食,好岩三五知己,飲酒食,因為環境感覺都好有氣氛。Dinner Set 同主食都好吸引,所以今次叫一個晚餐同一份重量級主食。是日餐湯係雜菜湯,味道香濃。頭盤,香煎帶子配紅花汁。賣相吸引,顏色奪目。帶子煎得岩好,夠乾身,香口。真心好好食!推介暫時係我食過最好食。南瓜配黑醋汁出奇的夾,飲粒煮得有咬口。口感煙勒有咬口,醬汁份量剛好,又不會有膩口。今餐重量級主菜。炭烤38安士澳洲M4和牛斧頭扒首先要耐性,因為要炭烤所以要等45mins。我同老婆向來喜歡食較生的扒,所以order左較生。廚師將斧頭扒煮得好到位。好靚。煮得外香內嫩滑,份量十足,配上大量蔬菜。能中和肉的膩口感。Dinner Set 仲有個甜品,士多啤梨芝士餅,不太甜,芝士味香濃。配杯啤酒,爽快!整體來說餐廳食物十分高質,環境氣氛一流,值得再去。

今次同老婆又係荃灣區揾到好野,
平時坐車必經過愉景新城附近,
對面有一排有酒吧餐廳。
其實都好想去下,所以帶左老婆黎一齊放鬆下。

環境西餐廳加酒吧,感覺舒適自在。

餐牌有小食,好岩三五知己,
飲酒食,因為環境感覺都好有氣氛。

Dinner Set 同主食都好吸引,
所以今次叫一個晚餐同一份重量級主食。

是日餐湯係雜菜湯,味道香濃。

頭盤,香煎帶子配紅花汁。
賣相吸引,顏色奪目。
帶子煎得岩好,夠乾身,香口。

真心好好食!推介
暫時係我食過最好食。

南瓜配黑醋汁出奇的夾,飲粒煮得有咬口。
口感煙勒有咬口,醬汁份量剛好,又不會有膩口。

今餐重量級主菜。
炭烤38安士澳洲M4和牛斧頭扒

首先要耐性,因為要炭烤所以要等45mins。

我同老婆向來喜歡食較生的扒,
所以order左較生。

廚師將斧頭扒煮得好到位。好靚。

煮得外香內嫩滑,份量十足,配上大量蔬菜。

能中和肉的膩口感。

Dinner Set 仲有個甜品,士多啤梨芝士餅,
不太甜,芝士味香濃。

配杯啤酒,爽快!

整體來說
餐廳食物十分高質,環境氣氛一流,
值得再去。
2017-05-11 117 浏览
朋友聚會要揀個地方,又要坐得耐又要唔限用餐時間,都幾難搵今次朋友仔揾左位於荃灣一間西餐廳,不限用餐時間見到餐廳有些驚喜,餐廳裝潢時尚,燈光柔和,音樂輕快,聲音唔會好大, 感覺舒服簡單地叫左set dinner南瓜湯,南瓜味濃,十分甜香煎帶子配紅花汁,帶子幼嫰,新鮮,配埋洋蔥一起食,好惹味西冷牛扒配甜焗薯(8 oz), 牛扒外面微脆,香味滲出,肉質唔靭且牛味濃郁,食落有口感西班牙紅酒燴牛尾配麵包,滿滿牛尾放在小鐡鍋內,旁邊有沙律菜及麵包,賣相唔錯🍴牛尾吸收哂紅酒香味,炇得腍身,好食醬汁比較杰,微酸帶點酒香,醮麵包進食沙律菜清新爽脆,正好淸一淸味蕾
朋友聚會要揀個地方,又要坐得耐又要唔限用餐時間,都幾難搵
今次朋友仔揾左位於荃灣一間西餐廳,不限用餐時間

簡單地叫左set dinner
南瓜湯的
南瓜湯,南瓜味濃,十分甜

香煎帶子配紅花汁
香煎帶子配紅花汁,帶子幼嫰,新鮮,配埋洋蔥一起食,好惹味
Prime  西冷牛扒配甜焗薯
西班牙紅酒燴牛尾配麵包
牛尾吸收哂紅酒香味,炇得腍身,好食
醬汁比較杰,微酸帶點酒香,醮麵包進食
沙律菜清新爽脆,正好淸一淸味蕾

南瓜湯的
Prime  西冷牛扒配甜焗薯
  • 西冷牛扒配甜焗薯
2017-05-09 122 浏览
島民好耐無黎新界西~~ 星期天岩岩同班姊妹喺附近探完朋友,見到愉景新城對面開左呢間新的西餐,, 決定黎個early dinner試一試水!!!餐廳門面sell 小清新風格~~ 不時見到有路人經過也會揭一揭放於單車上的menu~~餐廳的位置其實好開揚,, 置於『8米半』商場正對面~|然光充足不會覺得太焗促因為落地玻璃窗對正大馬路~看得出餐廳都有心思搞室內裝潢,那大大幅文化牆,天花板的綠葉群,木板當menu,是港女謀殺phone storage 的好地方~是日dinner menu 有set dinner 和散叫,我們先散點了有興趣的食材,再補一個set dinner~先來一個starter~這個"白酒忌廉青口配薯條"份量雖略微細左少少,但個青口creamy source 煮得十分出色~~ 用它來沾薯條一流~本來我地落order時有問個waitress 姐姐想加$20 要個truffle source用來點薯條,, 好彩佢叫我地hold住先解釋個source 用來點薯條都好ok~~  呢杯mocktail賣相好搞笑~~ 賣相完全同個名唔襯 (唔開名, 大家不妨去到估下,, menu 上有約
島民好耐無黎新界西~~
決定黎個early dinner試一試水!!!

餐廳的位置其實好開揚,, 置於『8米半』商場正對面~|
然光充足不會覺得太焗促因為落地玻璃窗對正大馬路~

先來一個starter~
白酒忌廉青口配薯條,

呢杯mocktail賣相好搞笑~~ 賣相完全同個名唔襯 (唔開名, 大家不妨去到估下,, menu 上有約有5-6款mocktail~) 幾好飲架~~

我們共散點了兩個main courses, 分別是:::::

這個"西班牙黑毛豬鞍配蘋果蓉,雜莓汁"
美國prime 牛柳拼雞鵝肝配紅酒汁

和:"美國prime 牛柳拼雞鵝肝配紅酒汁" (medium)
這個散叫必點推介~~~ 這個牛處理得剛剛好,不會太生又沒有over左個medium,十分juicy~

接著為了充飢,我們點了一個dinner set 要係有澱粉質~

是日餐湯為南瓜cream soup~~ 味道不錯,不會太artificial~

set starter:: 香煎帶子配紅花汁~
帶子半生熟,輕煎了外層,內面有生帶子的口感。

終於到澱粉質!!"有機南瓜意大利飯配黑醋汁" (Pumpkin Risotto with Balsamic) 這個是全veggie~
唔好睇佢個樣好似好濟咁,其實一啲都唔會over creamy,個濃度剛剛夠,risotto 傾向西式煮法有口感帶有一點點應有的硬度唔會成pat野咁,唔會好似有啲local 西餐廳為迎合local 好味而煮到個risotto 太稔~

最後跟set dinner 的dessert,有這個cheesecake 或奶凍揀~~
cheesecake 不錯好有口感和cheese 味濃,, 是愛硬身濃cheesecake 的必叫之選!!
白酒忌廉青口配薯條,
美國prime 牛柳拼雞鵝肝配紅酒汁
2017-05-08 2473 浏览
星期日的晚上比較多人,我們只好先坐在 bar 枱。眼前一排排整齊排列的各種酒瓶和酒杯,頭上樹枝狀的燈飾,極具藝術感 , 加上燈光微暗,很有氣氛。連 menu 也是用心製作,用木製成的,很有特色,差點不捨得放下了。在有桌子空出來之後,職員馬上邀請我們過去就坐,餐具和水也拿重新拿過一套新的給我們,真的好貼心,令人感到受到重視! 我們叫了兩個 Dinner set。餐湯:忌廉洋蔥湯好 creamy ! 亦有不少貨真價實的洋蔥被切成條狀在湯中,除了洋蔥之外還有煙肉,好豐富呀!面包雖然有點乾,但勝在烤得好脆,配著湯吃就一流了。另一個餐湯是南瓜湯,熱騰騰的,大家要小心熱呢!超濃郁的南瓜味! 前菜:煙三文魚大大片的三文魚上灑了細細的香草 加上旁邊的一小撮沙律點綴,整個賣相就是又鮮豔又活潑,令人胃口大增。三文魚有點厚度,口感滑之餘都幾咬口。前菜:香煎帶子配紅花汁帶子又圓滾滾又肥美,值得一讚的是有鮮味之餘唔會腥! 易入口! 主菜:香煎龍利柳配香檳汁龍利柳份量十足 ,不是普通的薄薄一片,而是一大舊一大舊的。雖然表層被煎過,但裡面的肉卻不失鮮嫩。可惜魚煮得有點散,但味道不錯。主菜:煙鴨胸這鴨胸配上的可是非一

我們叫了兩個 Dinner set。

餐湯:忌廉洋蔥湯

前菜:煙三文魚

前菜:香煎帶子配紅花汁

主菜:香煎龍利柳配香檳汁

主菜:煙鴨胸

這鴨胸配上的可是非一般的醬料:紅酒和甜薯蓉,兩者攪拌在一起變成一種很獨特的味道,鴨胸的肉感加薯蓉的細滑再加紅酒味,形成多重口感,頗具新鮮感。

甜品:cheese cake 和牛奶奶凍

兩種甜品也分別用朱古力醬畫上不同的花:玫瑰和菊花。真的太漂亮了!
今天的晚餐除了是味覺之外,更是一場視覺盛宴呢!牛奶奶凍超好吃! 不是外面那些廉價的硬硬布丁,也不是啫哩的膠感,而是滑得來又有口感,滑溜溜的卻又感讓你先咬上幾口才溶掉。

餐後,職員還送上一張刮刮卡! 我們刮到:免費午餐一客!

服務真的超好的,無得彈,每個職員都超有禮貌又細心能幹,令人有賓至如歸的感覺! 謝謝你們讓我們過了一個愉快的晚上呢!

P.s 如果背景音樂可以收小聲一點就更完美了。
2017-05-08 1360 浏览
最近坐開車經荃灣都見到愉景新城對面的舊式大一帶開左間新餐廳, 會留意到是因為它的風格同舊式大廈成強烈對比!週末同閏蜜們去完shopping就正好黎嘗新&晚餐好早就肚餓, 6 點幾已經黎到, 門口的小清新裝飾很吸晴,  完全唔似向荃灣舊樓區 , 好似去左文青cafe咁時間尚早, 坐得較鬆動 (不過晏左到就開始多人了!), 格局感覺好高級木製的餐牌很有味道, 有套餐及a la carte主菜 & 小食叫左一個套餐, 主菜&小食齊齊share可能早黎, 仲有HH, 叫左一杯Girls Generation Mocktail ($68) , 黎到比杯飲品外表嚇一嚇, 完全唔match 個名XDD! 個presentation 好有創意~外表好趣怪, 不過味道就好少女, 有清甜既雜莓味仲有清新既接骨木花, 未試過飲有接骨木花的飲品, 幾特別!跟餐的是南瓜湯, 好飲亦夠熱 ; 頭盤是香煎帶子配藏紅花汁另外再散叫左一份白酒忌廉煮青口配薯條($138), 忌廉汁很濃, 配剛炸起的粗薯條好好食, 如果青口再多D會更好~第一份送上既主菜係西班牙黑毛豬配蘋果蓉雜莓($228) , 蘋果蓉雜莓是分開上用來沾豬

叫左一個套餐, 主菜&小食齊齊share
Girls Generation

跟餐的是南瓜湯, 好飲亦夠熱 ; 頭盤是香煎帶子配藏紅花汁

白酒忌廉煮青口配薯條

第一份送上既主菜係西班牙黑毛豬配蘋果蓉雜莓($228) , 蘋果蓉雜莓是分開上用來沾豬扒的~個人比較喜歡酸甜的雜莓醬

我地一眾鵝肝控見到就馬上要點的美國牛柳拼鵝肝配紅酒汁($368) , 鵝肝很肥美, 侍應建議的medium rare剛剛好, 牛肉好嫩好淋很多汁

美國牛柳拼鵝肝配紅酒汁
牛扒上跟了一個超大的蒜頭, 都幾好食

雖然少貴但物有所值的一道菜

吃太多肉了~套餐主菜叫了個素飯 : 有機南瓜意大利飯配黑醋汁 ($168)
呢個意大利飯一D都唔heavy, 食落唔漏之餘反而帶清甜
有機南瓜意大利飯配黑醋汁

跟餐的側是Cheesecake, 質地像new york cheesecake ,唔錯~

除了食物, 侍應的服務亦見水準, 很有禮貌, 每次食完一道菜都會換碟
咁既環境, 食物質素同服務態度真係令人好難相信置身荃灣
黎HH同慶祝飯局都唔錯~
新張期間賣單時仲送了刮刮卡, 刮到免費午餐一份! 可以再黎試下其他野
Girls Generation
白酒忌廉煮青口配薯條
有機南瓜意大利飯配黑醋汁
2017-05-08 175 浏览
見屋企附近開咗間新餐廳又適逢好友生日大家決定試一試店面門口位較為暗及不太顯眼但甫踏入抬頭便看到大大的招牌店內裝潢設計有如從小園子走入木屋內特別又感覺挺舒適入座後十分鐘內三位選擇困難症患者在店員介紹下成功挑了幾道菜及飲品頭盤到!紅花汁帶子 + 沙律帶子個紅花汁好味妹妹堅持要點的「芝士薯條配松露醬」芝士香味四溢平常少吃炸物的我都食指大動必食+$20松露醬!海鮮意粉醬汁味道濃郁, 包住晒所有意粉喜歡CREAMY SAUCE的朋友必定會大愛!二十安士M4和牛扒牛味濃因為見到斧頭扒3人食好像太多叫一塊又不足夠大家享用店員立即向我們推介!果然沒令我們仨失望店員非常窩心,靜靜地問我生日友人名字送上寫有慶生字句的甜品予友人為晚餐作結
見屋企附近開咗間新餐廳

成功挑了幾道菜及飲品

頭盤到!紅花汁帶子 + 沙律
帶子個紅花汁好味
妹妹堅持要點的「芝士薯條配松露醬
芝士薯條 (配松露醬)
芝士香味四溢

平常少吃炸物的我都食指大動

必食+$20松露醬

海鮮意粉
醬汁味道濃郁, 包住晒所有意粉

喜歡CREAMY SAUCE的朋友必定會大愛!

二十安士M4和牛扒
牛味濃
因為見到斧頭扒3人食好像太多
叫一塊又不足夠大家享用
店員立即向我們推介!
果然沒令我們仨失望

店員非常窩心,靜靜地問我生日友人名字

送上寫有慶生字句的甜品予友人
為晚餐作結
2017-04-22
庆祝纪念
生日
芝士薯條 (配松露醬)
新手第一次寫食評,本來平時都係睇人寫既多,不過呢間新開既餐廳確實要讚下的!早幾晚無聊去左荃灣見到有間類似蘇豪區格局既餐廳,咪試試囉!一入去已經有侍應招呼,見入面都差不多坐爆,應該都唔會揀錯掛,咁一坐低就叫左兩杯佢地介紹既Mocktail飲,一杯係熱情果芒果味的,一杯係西柚菠蘿,兩杯野確實幾開胃,讚!之後同朋友各叫左豬鞍同鵝肝牛柳,可能人太多關係,等左大約30分鐘先黎,一黎到睇到兩款菜賣相唔錯,我就先試豬鞍,食落唔鞋,有汁,唔會一陣豬騷味,配埋萍果蓉更醒胃,而鵝肝牛柳就用炭烤爐做法,外脆內軟,5成熟做得剛好,而牛柳既亮點竟然係伴碟既焗蒜頭,成個蒜頭頂底切平,方便用义逐粒拮出黎食,將佢連牛柳一齊食份外香口,可能因為焗過關係,食完都冇蒜味,仲可以錫錫!而環境唔太嘈,拍拖或者三幾個老友一齊食飯飲下酒,呢間餐廳值得試試!
2017-05-05
  • 豬鞍
  • 牛柳
2017-05-07 97 浏览
睇完戲搵野食,發現呢間近愉景新城既餐廳門面好靚好特別,價錢相宜,鍾意食野既我梗係試下佢啦餐廳內裡環境寬敞,燈光微暗,好有情調,係近年難得一見坐得舒服既餐廳今晚只有三至四枱客,可以放心慢慢傾慢慢食睇戲食左零食,所以唔敢要2份晚餐!最後叫左一份set dinner, 加散叫一個黑毛豬,咁就岩岩好喇晚餐選擇既starter 燒帶子,上枱已經聞到香味,帶子煎得岩岩好,啖啖肉黑毛豬亦係驚喜選料一尐都唔差,肉裡是粉紅色的,配埋紅酒,好回味呢值得一提既係:餐廳服務人員都好年輕,好有笑容,服務亦細心,食完主菜上甜品前會清一清枱上的麵包碎呀咁,讓人客食得再舒服尐咁既價錢有咁高質既食品,環境同服務,食過一次就上癮了!

今晚只有三至四枱客,可以放心慢慢傾慢慢食

睇戲食左零食,所以唔敢要2份晚餐!

黑毛豬亦係驚喜

選料一尐都唔差,肉裡是粉紅色的,配埋紅酒,好回味呢

咁既價錢有咁高質既食品,環境同服務,食過一次就上癮了!

1K
2017-05-07 1226 浏览
週六去到愉景新城行下,商場比以前旺左好多,鋪頭都多左,如果要搵BB野啱哂,因為呢度好齊,要嘅品牌都有。晚餐試左喺商場附近嘅呢間西餐廳,新新地,但都有唔少好評。裝潢花過心思,門口有架文青單車,加埋一個白色信箱仔,又點會估唔到係西餐廳加酒吧呢~門面就夠靚喇,餐廳內都幾有格調,算係比較揼本嘅裝潢,同門面走嘅文青風有啲唔同,雖然以木色位主調,但路線感覺幾高級。入內一邊係高枱梳化位,之後有三張四人枱,對著門口有一列吧枱,此時我先知餐廳都係酒吧呢,最重要係營業到凌晨兩點,如果想同朋友飲杯野,食啲小食,或者都係個唔錯嘅選擇。餐牌選擇唔算多,有晚市套餐、單點、小食、酒類,配合整個裝潢跟服務,我會話定價合理。主菜有意大利飯、長通粉、扒類、羊架、黑毛豬、鴨腿等,有部分菜式都幾特別,有別於一般嘅西餐廳。晚市套餐包括餐湯、前菜、主菜、甜品,定價 $168-$298,共有六款。因為我地第一次黎,店員可能見我地冇乜頭緒,主動介紹各款菜式,提供建議,服務相當唔錯餐湯:磨菇湯磨菇湯正正常常,都有少少磨菇碎,味道都算香,唔會好鹹。旁邊配嘅麵包比較扁硬,有少少煙韌帶脆。(我地食到張枱好多碎…哈)前菜:香煎帶子配紅花汁帶子

晚餐試左喺商場附近嘅呢間西餐廳,新新地,但都有唔少好評。

餐湯:磨菇湯

磨菇湯

前菜:香煎帶子配紅花汁
帶子有兩粒,輕輕煎過,食落新鮮爽口,調味唔會過份,嚐鮮為主。

摩洛哥香辣醬雞胸配中東米 $198

我地一見到呢款就想點喇,因為見到中東米即刻叮一聲,未試過呀,恰巧店員都推介!

一塊大雞胸,配上摩洛哥香辣醬,賣相唔錯。

摩洛哥香辣醬雞胸配中東米

好多人食雞或許都會抗拒雞胸肉,冇雞脾咁滑又怕鞋口,呢份都有少少驚喜

雞胸肉完全唔乾柴,反而口感好嫩,唔似平時食到鞋到痺嘅雞胸,配合摩洛哥醬,特別有風味。雖然話係香辣醬,個人認為就唔辣嘅~

摩洛哥香辣醬雞胸

中東米係第一次食咋,比平時嘅米粒較細,而且粒粒分明,幾乾身唔黏,唔講以為係生米。
中間加入少少彩椒,食落酸酸地,幾開胃

中東米

西班牙紅酒燴牛尾配麵包 $168

份量不少呀,牛尾足足有四大件。

西班牙紅酒燴牛尾配麵包

聞到好香紅酒味,沾上都幾濃,當然濃度唔高,最重要係唔酸!

牛尾都炆得好腍身,有少少筋位,有嚼勁

西班牙紅酒燴牛尾配麵包

配上三塊麵包,沾上醬汁,又幾好食喎,兩個人搣下搣下,傾下計,都唔錯。而且基本上都唔會唔飽肚。

甜品:奶凍
甜品選擇左奶凍,普普通通嘅甜品配上有心思嘅畫花,成個心情又唔同

奶凍

奶凍細細一粒,唔算好滑,不過不失。

奶凍

難得喺福來邨附近有間幾高檔嘅西餐廳都有驚喜呢!
食物幾有水準,而且幾有特色,唔淨止係意粉据扒,裝潢有格調,服務細心,店員不時換碟收拾、加水,對此餐廳印象好好呢,會再回訪。
P.S. 唔知係咪新開業有「即擦即中獎」嘅擦擦卡遊戲,都幾幸運喔,我地擦中左【免費午餐一份】,哈哈,有效期至5月底,即係今個月底前會再黎一次呢!

門面:

環境: