K11 Musea嘅粉紅山茶花和洋餐廳"Camellia",相信唔少愛打卡嘅女生都去過! 最近店家仲新推3款全新下午茶,分別有「粉邱花語」、「寶石回憶」及「茶花盛開」,均以不同嘅鹹甜美點組合打造,更可揀2人或4人份量,迎合唔同閨密嘅口味及需要。今次我就揀咗「粉邱花語」下午茶,共有9款鹹甜點及餐飲,同好友度過快樂假期!❤️​「粉邱花語」下午茶✦ 鹹點​包括: 迷你菠菜酥、荷蘭炸芝士球、明太子忌廉撻、香脆芝士酥條配芝士汁​明太子忌廉撻芝士酥條配芝士汁鹹點之中,我覺得明太子忌廉撻最得意,明太子嘅微辣及鹹香,同甜甜地嘅忌廉撞埋一齊,味道好豐富!炸芝士球則中心係軟芝士,好香好滑,加上脆口炸芝士皮,味道唔錯!迷你菠菜酥感覺唔肥膩,酥皮中包滿菠菜,幾fresh!至於香脆芝士酥條配芝士汁就最過癮,掛喺個T嘅鐵框上,一邊撕開,一邊點芝士汁,好過癮!​✦ 甜點​包括: 紅桑子乳酪杯、紅桑子馬卡龍、紅寶石朱古力雲卷、迷你芝士蛋糕、香檸英式鬆餅​紅桑子乳酪杯紅寶石朱古力雲卷成個系列我最鍾意紅桑子乳酪杯!乳酪好滑,又唔會好甜,加埋酸甜嘅紅桑子,好開胃。另外,紅寶石朱古力雲卷都好正!大大件,目測有2個拳頭咁大!雲卷

「粉邱花語」下午茶(2人)
「粉邱花語」下午茶

✦ 鹹點​

芝士酥條配芝士汁
芝士酥條配芝士汁

​✦ 甜點​

紅寶石朱古力雲卷

成個系列我最鍾意紅桑子乳酪杯!乳酪好滑,又唔會好甜,加埋酸甜嘅紅桑子,好開胃。另外,紅寶石朱古力雲卷都好正!大大件,目測有2個拳頭咁大!雲卷外層蛋糕好鬆軟,中間塞滿香滑嘅忌廉,加上酸甜嘅雜莓果,甜而不膩。迷你芝士蛋糕幾香濃,不似美式嘅硬芝士cake質地,軟腍,幾香。

✦ 特飲​
包括: 少女時代、紙醉金迷
左:紙醉金迷;右:少女時代
T餐仲可以加錢換特飲,今次我就揀咗少女時代及紙醉金迷!少女時代係用士多啤梨、玫瑰及桃打造,飲時不但飲到啖啖果肉,加上鮮水果粒,好清新。
紙醉金迷則用芒果及椰奶調製,味道好大眾化,簡單又好飲!
2021-02-17
「粉邱花語」下午茶(2人)
左:紙醉金迷;右:少女時代
  • 粉邱花語下午茶
2021-02-22 243 浏览
環境有一片粉紅色玫瑰花瓣牆好吸睛,但服務員大多圍在角落傾計玩耍🤨,叫多次都忘記了給公用刀叉,欠缺應有笑容和細心,食物Ok啦,但因為服務差,食物價錢不值,整體用餐體驗差,不會再去🙄
2021-01-17
2021-02-22 261 浏览
Camellia 係#尖沙咀k11musea 開左一段時間,但人氣依舊!除左佢有個靚靚花花牆🌹🌸打卡,食物質素都唔錯!#TeaSet 有3款 2人普通/豪華 同埋4人 join會員有折架😘今次叫左4人tea set #茶花盛開 $1288👉🏿會員價$1088 包4杯野飲/一枝粉紅汽酒因為係4人份量,放既位置都比較多,影唔哂全部野食。甜點放左係塊黑色板上;鹹點就放左係個2層架🤪鹹點4樣,全部都唔錯。紅色既三文治係用#紅菜頭 染成,中間包住蟹肉,不過fd子食果陣以為係吞拿魚🤣風乾鴨胸肉配鵪鶉蛋脆餅味道比想像中淡香檳蝦杯爭d,無香檳味 下面既醬有d辣#菠菜酥 同黑松露撻是好食的甜點睇落全部都pink pink,好彩唔會死甜!襯仙氣彌漫期間快快影相,🌹形既#香桃雪糕 唔等得🤣打太耐卡會溶架🤣#瑪德蓮 本身ok既,不過加左士多啤梨朱古力醬,變得太甜手飾盒入面放左#scone 同#玫瑰cupcake 兩樣都小小的,scone話係香檸味 不過食唔出🤣🤣#cupcake 上面既醬有玫瑰味 好香!唔假!紅寶石朱古力撻有驚喜!入面有脆脆!食落口感豐富又唔太甜!🌹4粒#芝士蛋糕 全部係唔同味 有#莓莓 #拖

風乾鴨胸肉配鵪鶉蛋脆餅味道比想像中淡
香檳蝦杯爭d,無香檳味 下面既醬有d辣
#菠菜酥 同黑松露撻是好食的
甜點睇落全部都pink pink,好彩唔會死甜!
#瑪德蓮 本身ok既,不過加左士多啤梨朱古力醬,變得太甜

手飾盒入面放左#scone 同#玫瑰cupcake

紅寶石朱古力撻有驚喜!入面有脆脆!食落口感豐富又唔太甜!🌹
4粒#芝士蛋糕 全部係唔同味 有#莓莓 #拖肥 等 不過個人都係覺得原味好食🤣
最後有#紅寶石朱古力蛋卷 蛋卷係軟軟彈彈的 不過就多cream左少少,食埋呢個就飽飽了

Tea set仲送左枝香水 形既黑松露油🤣
仲包4杯野飲

美味指數:8.675/10
#phy去tea #phy尖沙咀 #尖沙咀美食 #港女下午茶 #港女tea #hightea #teatime #madeleine #tst #玫瑰下午茶 #玫瑰 #🌹🌹🌹
茶花盛開  四人下午茶
🌸𝑹𝒖𝒃𝒚 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 𝑨𝒇𝒕𝒆𝒓𝒏𝒐𝒐𝒏 𝑻𝒆𝒂 𝑺𝒆𝒕🍫位於𝑲11 𝑴𝒖𝒔𝒆𝒂的𝑪𝒂𝒎𝒆𝒍𝒍𝒊𝒂店內有9999朵山茶花砌成的花墻 打卡不得了😆💕餐廳最近新推出「紅寶石朱古力下午茶」以天然粉紅色紅寶石朱古力作主題 帶天然的莓酸味四款鹹點六款甜點整體食物顏色是粉紅色🌸最鍾意係明太子塔 塔皮鬆化富牛油香紅寶石朱古力鬆餅賣相另外有4色雲卷𝒔𝒐𝒇𝒕𝒓𝒐𝒍𝒍𝒔 🧏🏻‍♀️蛋糕鬆軟濕潤 忌廉幼滑輕盈推介🥰🥰🥰$468 𝒇𝒐𝒓 2✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ 𝑪𝒂𝒎𝒆𝒍𝒍𝒊𝒂 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號𝑽𝒊𝒄𝒕𝒐𝒓𝒊𝒂 𝑫𝒐𝒄𝒌𝒔𝒊𝒅𝒆 𝑲11 𝑴𝒖𝒔𝒆𝒂 地下033號舖˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞

位於𝑲11 𝑴𝒖𝒔𝒆𝒂的𝑪𝒂𝒎𝒆𝒍𝒍𝒊𝒂
店內有9999朵山茶花砌成的花墻
打卡不得了😆💕
餐廳最近新推出「紅寶石朱古力下午茶」
以天然粉紅色紅寶石朱古力作主題 帶天然的莓酸味

推介🥰🥰🥰

$468 𝒇𝒐𝒓 2

. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻
☞ ☞ 𝑪𝒂𝒎𝒆𝒍𝒍𝒊𝒂 (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號𝑽𝒊𝒄𝒕𝒐𝒓𝒊𝒂 𝑫𝒐𝒄𝒌𝒔𝒊𝒅𝒆
𝑲11 𝑴𝒖𝒔𝒆𝒂 地下033號舖
2021-02-18 194 浏览
“粉邱花語 The Dialect of Pink Floweret”($488)“Pink Pink Pink 少女時代”($78)“Golden Mango Lassi 紙醉金迷”($78)每次去K11musea都見到呢間粉紅花牆餐廳🌺今次終於去試咗佢新推出嘅tea set🥰呢道嘅afternoon tea set有3款相中嘅係“粉邱花語”💕當中裏面嘅食物包括:~迷你菠菜酥~荷蘭炸芝士球~香脆芝士酥條配芝士汁~明太子忌廉撻~紅桑子乳酪杯~紅桑子馬卡龍~迷你芝士蛋糕~紅寶石朱古力雲卷~香檸英式鬆餅啲嘢食望落都好pink pink好靚🥰香脆芝士條掛喺道仲用絲帶綁住夠哂特別🎀迷你菠菜酥食落好鬆脆☺明太子忌廉撻食落有微微嘅辣幾惹味甜點方面都好出色☺紅桑子馬卡龍甜度岩岩好迷你芝士蛋糕芝士味幾濃郁雲卷就一如既往咁鬆軟😋紅寶石味道帶點果香食落清甜而個scone都落咗ruby chocolate所以外表都係粉紅色💖飲品方面叫咗呢道嘅signature drink分別係“Pink Pink Pink”同“Golden Mango Lassi”2杯飲品都落咗lassi做base“Pink Pink P
“Pink Pink Pink 少女時代”($78)

每次去K11musea都見到呢間粉紅花牆餐廳🌺

“Golden Mango Lassi”就用上芒果🥭椰奶🥥
飲落果味幾香幾清甜☺
仲要造型好靚打卡岩哂🥰
2021-02-16 235 浏览
依間有好多人去食,成個環境都係粉紅色,無論係枱櫈或者牆都係咁靚,牆充滿住花,感覺自己係花海,好有少女心,好適合high tea下,打下卡。今日有好多人去食,要排一陣隊,但因為趕時間,只好攞外賣,有少少可惜,唔可以係店到打下卡。個兩個迷你雲卷係紅寶石公主同白雪國度,佢係即叫即整,非常新鮮。紅寶石公主充滿住莓味,而白雪國度係用芒果,仲配上自家製煉奶,奶香好濃,但兩個蛋卷食落唔會太甜,女仔食唔會好驚會肥。
2021-02-15 223 浏览
同朋友去左呢度慶祝生日,同我地講話1個半鐘後交檯,但係我個餐1個半鐘後先到。。。超唔滿意。然之後個一個餐真係唔太好食。雖然甜品係幾好。所以只建議甜品,餐就真係不了。本身想生日食得開心D,plan左咁耐嘅生日,結果食到咁樣真係唔太滿意。食個飯食左兩個幾鐘(有一個半鐘係等緊)。然之後話想要杯水,佢話無水,要等。一等又等左多過半個鐘。呢間餐廳真心唔係真係咁靚,唔值得呢個水準同呢個價錢。以後都唔會再黎。。
🧁 紅 寶 石 朱 古 力 下 午 茶 ❤️蛋糕 全部都係蛋糕😍$𝟺𝟼𝟾 𝚝𝚎𝚊 𝚜𝚎𝚝 𝚏𝚘𝚛 𝚝𝚠𝚘伯爵茶英式鬆餅配奶油醬及紅寶石朱古力醬呑拿魚三文治牛油果煙三文魚撻柚子白朱古力撻雜莓酥皮條紅火龍果奇亞籽杯魚子松露芝士撻蘋果金寶撻最為印象深刻的是伯爵茶英式鬆餅☺️茶味尤其香濃!而且完全不會覺得甜膩✨甜點咸點的比例很好 吃完也不會是超漏的感覺~值得一提的是~食物的顏色並!不!是!用人造色素~都是天然的☺️(罪惡感瞬間降低嘿)飲品大大杯🍹味道也很𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑! 賣相當然也打卡𝚊𝚋𝚕𝚎😍另外也試了𝚜𝚘𝚏𝚝 𝚛𝚘𝚕𝚕~最喜歡抹茶紅豆和松露巧克力口味(重口味的我)𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖打得很滑😇😇
🧁 紅 寶 石 朱 古 力 下 午 茶 ❤️

蘋果金寶撻

最為印象深刻的是伯爵茶英式鬆餅☺️
茶味尤其香濃!
而且完全不會覺得甜膩✨

甜點咸點的比例很好 吃完也不會是超漏的感覺~

值得一提的是~
食物的顏色並!不!是!用人造色素~
都是天然的☺️
(罪惡感瞬間降低嘿)
紅火龍果奇亞籽杯

飲品大大杯🍹
味道也很𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑! 賣相當然也打卡𝚊𝚋𝚕𝚎😍

另外也試了𝚜𝚘𝚏𝚝 𝚛𝚘𝚕𝚕~
最喜歡抹茶紅豆和松露巧克力口味(重口味的我)
𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖打得很滑😇😇

紅寶石朱古力下午茶
  • 紅寶石朱古力下午茶套餐
難得有個空閒既星期三🤣黎尖沙咀行陣街同朋友仔High Tea一下啦☺️☕️四色雲卷以白雪國度、紅寶石公主、竹取公主同埋松露精靈組合既四色雲卷😍四色迷色版兩人分食份量剛剛好😜濃厚朱古力香既松露精靈🍫抹茶與紅豆天生一對既竹取公主🍵兩莓夾擊啖啖莓香既紅寶石公主🍓🫐同埋蜜甜香芒自家煉奶配搭既白雪國度🥭款款獨當一面 各有千秋🤩紅寶石朱古力下午茶套餐Ruby Chocolate Tea Set for 2呢個特色Tea Set有分上下兩層😋盡顯豐富之餘款款都獨當一面各有千秋😆更有一流賣相又邪惡既雜莓杏仁條貫穿兩層呢🤤😋上層先有紅火龍果亞奇籽杯、柚子白朱古力撻、紅寶石雲卷以及蘋果金寶撻打頭陣😆粒粒口感既亞奇籽配以甜香紅火龍果既乳酪杯🤤口感滿滿之餘又夠清新😆😋當中粒粒酥化酸甜又開胃既蘋果金寶撻更是大愛😍至於下層以吞拿魚三文治、魚子松露芝士撻、牛油果煙三文魚撻同埋伯爵茶英式鬆餅既組合🤤當在其中既伯爵茶鬆餅😍一樣的鬆餅口感 不一樣的鬆餅味覺☺️帶出微微甜蛋香配果醬乃絕佳配搭之餘😋伯爵風味又不失濃郁茶香帶出🤤滿足😆
難得有個空閒既星期三🤣
黎尖沙咀行陣街同朋友仔High Tea一下啦☺️☕️

四色雲卷
以白雪國度、紅寶石公主、竹取公主
同埋松露精靈組合既四色雲卷😍

Ruby Chocolate Tea Set for 2
呢個特色Tea Set有分上下兩層😋
盡顯豐富之餘款款都獨當一面各有千秋😆
更有一流賣相又邪惡既雜莓杏仁條貫穿兩層呢🤤😋
上層先有紅火龍果亞奇籽杯、柚子白朱古力撻、
紅寶石雲卷以及蘋果金寶撻打頭陣😆
粒粒口感既亞奇籽配以甜香紅火龍果既乳酪杯🤤
口感滿滿之餘又夠清新😆😋
當中粒粒酥化酸甜又開胃既蘋果金寶撻更是大愛😍
至於下層以吞拿魚三文治、魚子松露芝士撻、
牛油果煙三文魚撻同埋伯爵茶英式鬆餅既組合🤤
當在其中既伯爵茶鬆餅😍
一樣的鬆餅口感 不一樣的鬆餅味覺☺️
帶出微微甜蛋香配果醬乃絕佳配搭之餘😋
伯爵風味又不失濃郁茶香帶出🤤
滿足😆
2021-02-03
2021-01-29 251 浏览
昨天星期一,訂座下午1:30、遲到10分鐘,途中職員已致電問我是否出席,我答:趕緊來,她說:只會幫你hold十分鐘!語氣並不友善。我見openrice寫住條款,用餐時間70分鐘,咁我問下,是否70分鐘要離坐。她說:盡量同你安排返。就説了一句,其實沒有確實答覆。我心諗:這個市度,難道餐廳full house?我也不想員工難做,在途中就一直跑過去,而我幾分鐘後到達,見到只得幾檯客人,大把空檯空凳無客人。根本無乜客,不用留枱,walkin隨時有位。應該係我錯,book檯是煩麻了她。所以她向我表現悔氣,令我明白這個道理。餐廳大把吉位,而你帶我們坐的位置,是正正門口屏風後最窄的位置,直頭完全見唔到你餐廳內部的佈置。大把位的情況下,是否應該問問客人想坐那一邊?我行出去看看你餐廳入面,全場很多位置見到背景有粉紅花backdrop,見到外面海旁有風景的,大把卡位沒有人坐。而我的位置卻只在餐廳門口。我要求換位,員工話要問過帶位入來果位女待應。之後回應我,他說:只可換另一張再細啲的擡比你地。從頭到尾,那位女侍應,好像較話得事果位,態度很差,令到我同行朋友也很反感。用花做backdrop,最後似婚禮嘅开心,

用花做backdrop,最後似婚禮嘅开心,定似靈堂既怨氣,都好睇員工嘅態度。

頭電話直至帶位,中間既對答,完全係教育客人,你要黎就預咗受氣!唔好諗住里度有服務!

甘既服務,我同朋友都好吾願意留低,當然即走。比人頂住條氣,飽曬吾洗食啦!

果位女侍應真的好型。真正幫老闆趕客!或者係競爭對手放入嚟嘅臥底掛?!

寫出來,希望大家留意下,你以為自己去做客人,其實卻被waiter拿來出氣,自己衡量值唔值得。

不知道餐廳是否針對openrise訂坐的客人,才態度差,多限制。用疫情前的規條去擺款對付客人。也真不知老闆宗旨,是否也容許員工甘樣無禮工作?還是員工單方面無視工作態度?
2021-01-26 275 浏览
今次要介紹嘅餐廳係位於尖沙咀嘅 Camellia,係一間以山茶花作為主題嘅餐廳。一入餐廳就會被店內一道由9999朵山茶花砌成嘅花牆所吸引住,令人有種遠離煩囂嘅感覺,而下午茶嘅糕點同樣精美,係一個好適合同三五知己享受悠閒時光嘅好地方。Camellia is located in Tsim Sha Tsui, a place where surrounded with camelia. In the restaurant, you will be attracted by a wall made of 9999 camellia flowers, which brings you away from the hustle and bustle of the city. This is a place where you can enjoy your relaxing afternoon with your friends.◾紅寶石朱古力下午茶套餐 (Ruby Chocolate Tea Set for 2) $468兩層架嘅下午茶套餐放滿咗手工小點同精緻嘅甜點,當中我哋尤其欣賞牛油果煙三文

兩層架嘅下午茶套餐放滿咗手工小點同精緻嘅甜點,當中我哋尤其欣賞牛油果煙三文魚塔、蘋果金寶塔同伯爵茶鬆餅。牛油果煙三文魚塔嘅塔皮鬆脆,配上軟熟嘅牛油果,形成強烈嘅對比。蘋果金寶塔嘅塔皮富牛油香,質感脆口,蘋果味道突出。伯爵茶鬆餅嘅伯爵茶味道濃烈,味道唔會太甜,令人唔自覺咁食得一乾二淨。
The tea set is full of snacks and exquisite desserts. Among all of them, we especially appreciate the smoked salmon tart, apple tart and earl grey scone. The smoked salmon tart is topped with creamy avocado, which is a perfect match with the crispy tart. The apple tart is rich in butter flavour and an outstanding apple taste. The scone also has a strong flavour of earl grey, that would not taste too sweet.

雲卷 (Soft Roll) $188

雲卷有兩種口味,分別係煉奶同紅寶石口味。兩款雲卷嘅質感都好軟綿綿,煉奶口味用上自家製嘅煉奶,味道微甜,感覺清新。紅寶石口味味道清香,配上水果鮮香解膩。
Soft rolls come in two flavours, which are condensed milk and ruby chocolate. The texture of both soft rolls is extremely fluffy. Homemade condensed milk is used, which tastes slightly sweet and fresh. The ruby chocolate soft roll tastes delicate, with a fruity refreshing fragrance.

Camellia

📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 地下033號舖
📍Shop 033, G/F, K11 Musea, Victoria Dockside, 18 Salisbury Road, Tsim Sha Tsui
#fooodninja_hk_tst
#photoninjasis
2021-01-24 231 浏览
約得女仔去間全粉紅色既餐廳當然心心眼啦!餐廳有幾set 下午茶可以order. 我與朋友點了二人下午茶, 是潘多拉的盒子。除了外型可愛, 味道都很好。 目測大多數閒日幫襯都係女性居多😍😍
2021-01-15
Camellia位於尖沙咀K11 Musea📍 裝潢粉嫩夢幻 ❣️ 一踏入餐廳就好似入咗去一個浪漫嘅花花世界🌸 就連所有食物和飲品都是行少女系路線😍😍.Ruby Chocolate Tea Set 以ruby chocolate入饌🍫 有4️⃣款鹹點及6️⃣款甜品,每款的賣相都別緻獨特、色彩鮮艷🥰 而且全部選用純天然食材🌱👍🏻 甜品方面,個人最喜歡apple crumble tarts🍎和 earl grey scones💯 前者的撻身非常鬆脆,加入crumble脆脆和大小適中的清甜蘋果粒,甜度適中、口感和味道都一流👅 後者的earl grey味非常突出,即使不沾上ruby chocolate醬都已經好好吃了😋 另外,玫瑰形狀的raspberry lychee mousee十分幼滑、入口有淡淡的天然荔枝清香🤩🤩 長長的酥皮條混入了mixed berries亦有驚喜👌🏻 鹹點方面雖然無甜點咁出色,但全部都不錯吃😉 而且只需HKD468 for 2,價錢非常合理公道💰.飲品方面,推薦餐廳的signature drinks: Pink pink pink💖 融合了印度飲品lassi的concept🍹入
飲品方面,推薦餐廳的signature drinks: Pink pink pink💖 融合了印度飲品lassi的concept🍹入口是吃得到的士多啤梨果蓉🍓 亦加入了玫瑰🌹和桃🍑 而且大大杯、賣相重好靚添📸 但如果是配afternoon tea的話,個人更推介大家試試它的fruit tea💡 果味香濃、而且非常醇厚,飲到尾都不會出現澀口的通病💯
Soft rolls方面 一共有4️⃣款口味,全部都係即叫即整😱👏🏻👏🏻👏🏻 而今次試嘅喺mini版本的condensed milk同ruby chocolate 2️⃣款🙌🏻 兩者我都喜歡😘 口感輕盈軟綿綿、忌廉亦十分細滑🤤🤤 怪不得中文名叫「雲卷」☁️ Condensed milk的煉奶更是自家製,而且甜度恰到好處🥛 個人認為mini版本賣相非常可愛 貪心如我 更可以多試幾款口味😙 餐廳另設原條大版本 方便可以外賣回家享用🥡 喜歡卷蛋的朋友們絕對不容錯過😸😸
總括而言,環境和食物都十分優質🤗 加上一大片粉紅花海牆🌺🌸🌺 絕對是各位少女打卡、聚會之選👍🏻👭🏻
2021-01-23 151 浏览
想去呢度好耐啦,知道呢度係打卡cafe有靚靚花牆,我哋今日係閒日星期三過嚟食下午茶,所以唔使訂位我哋係walk in嘅,一入到去已經有好多空位侍應安排咗我哋坐喺一入門口右邊嘅位置呢個位置 私隱度比較高,我鍾意!嘩, 呢個花牆打卡真係一流呀 粉紅全部都係粉紅色 靚到痴線,係女仔都啱啦!餐廳個標誌都好靚 ,連啲餐具都係花花 仲要係玫瑰金色,靚到忍唔住係咁影相因為 我地實在係太肚餓,所以唔想嗌啲甜點set,驚唔夠飽加上我哋比較遲來到,嗰陣時都已經四點都冇食過,太肚餓所以我哋決定叫啲飯嚟食我這兩個一人嗌咗一杯拿鐵 當然係貪佢夠靚啦,用嚟打卡粉紅係山茶花拿鐵,同埋藍蝶花香芋拿鐵佢啲拿鐵,一上枱仲係有少少微暖嘅飲落去有一陣花香味,好warm味道唔會話太甜,剛剛好,都幾好飲,清清地又充滿花香最令我哋覺得驚喜嘅,就係本身我哋以為呢啲咁嘅打卡cafe嘢食應該麻麻地啦點知好有驚喜,完全係喜出望外佢啲飯真係好好食!!!!我嗌咗呢個 溫泉蛋和牛飯味道真係一流,佢啲飯上面灑左啲唔知咩好好味囉!仲有微量嘅紫菜,撈埋一齊食正呀同埋啲牛肉煮得好腍,真係冇一片肉食到係韌嘅,呢樣嘢做得好好抵讚!同埋牛肉嘅數量都有好多,
想去呢度好耐啦,知道呢度係打卡cafe
有靚靚花牆,我哋今日係閒日星期三過嚟
食下午茶,所以唔使訂位
我哋係walk in嘅,一入到去已經有好多空位
侍應安排咗我哋坐喺一入門口右邊嘅位置
呢個位置 私隱度比較高
,我鍾意!

嘩, 呢個花牆打卡真係一流呀

粉紅全部都係粉紅色
靚到痴線,係女仔都啱啦!

餐廳個標誌都好靚 ,連啲餐具都係花花
仲要係玫瑰金色,靚到忍唔住係咁影相

因為 我地實在係太肚餓,
所以唔想嗌啲甜點set,驚唔夠飽
加上我哋比較遲來到,嗰陣時都已經四點
都冇食過,太肚餓

所以我哋決定叫啲飯嚟食

我這兩個一人嗌咗一杯拿鐵
當然係貪佢夠靚啦,用嚟打卡

粉紅係山茶花拿鐵,同埋藍蝶花香芋拿鐵
佢啲拿鐵,一上枱仲係有少少微暖嘅
飲落去有一陣花香味,好warm
味道唔會話太甜,剛剛好,都幾好飲,
清清地又充滿花香

最令我哋覺得驚喜嘅,就係本身我哋
以為呢啲咁嘅打卡cafe嘢食應該麻麻地啦
點知好有驚喜,完全係喜出望外
佢啲飯真係好好食
!!!!
我嗌咗呢個 溫泉蛋和牛飯

味道真係一流,佢啲飯上面灑左啲唔知咩
好好味囉!仲有微量嘅紫菜,
撈埋一齊食正呀

同埋啲牛肉煮得好腍,真係冇一片肉食到
係韌嘅,呢樣嘢做得好好
抵讚!
同埋牛肉嘅數量都有好多, 好似食極
都食唔完咁
記憶之中都有差唔多成十片
而且每一片都好大舊好厚!
啲菇都有好多,只不過我麻麻地鍾意食菇類
所以覺得冇咩特別,碗溫泉蛋就有少少
凍咗,所以食落去就不過不失啦
不過撈埋落啲牛肉同飯度食真係perfect

呢個南瓜帶子意大利飯一樣好有驚喜

雖然啲份量呢,就真係少咗啲啦
我個人覺得,碟好大但份量太少

大食嘅人會唔夠食,哈哈
不過呢碟飯影相打卡都一流,啲色水好靚
一共有三粒帶子,勁大粒

仲煎得好香口,微燶咁,食落又唔會韌
不過啲南瓜味就唔係太明顯,比較淡囉
不過啲飯上面都有幾片南瓜乾做裝飾嘅

至於啲飯粒粒分明,食落去好有咬口
口感一流
味道都好好,一食就會鍾意

臨走嗰陣見到餐廳門口個玻璃櫃入面
有佢哋主打嘅蛋糕,西餅

全部都係粉粉嫩嫩,忍唔住影相~
真係超靚,不過好貴

有機會下次再來試下其他啦
食埋佢啲甜點先

2021-01-20
  • 南瓜帶子意大利飯
2021-01-22 129 浏览
鬆軟甜香的甜品百吃不厭~Camellia新推出的Soft Rolls雲卷口感像雲一樣輕柔軟綿,味道甜香之餘帶點清新☺️。雲卷有兩款主打口味Ruby Chocolate紅寶石公主及Condensed Milk白雪國度✨白雪國度以手打忌廉及自家調煉奶製作而成淡淡奶香,甜而不膩加上芒果粒,味道增添了清爽感紅寶石公主味道帶果香,口感較鬆軟軟綿淡粉紅色賣相亦很好看,女生一定喜歡🥰。雲卷自家製之餘亦是無色素及無添加用上天然食材製作,好看又好吃☺️而且有兩款尺寸選擇大的是$188,小的是$38外賣回家和親友分享不錯啊
鬆軟甜香的甜品百吃不厭~
Camellia新推出的Soft Rolls雲卷
口感像雲一樣輕柔軟綿,味道甜香之餘帶點清新☺️

雲卷有兩款主打口味
Ruby Chocolate紅寶石公主及
Condensed Milk白雪國度✨
白雪國度以手打忌廉及自家調煉奶製作而成
淡淡奶香,甜而不膩
加上芒果粒,味道增添了清爽感

紅寶石公主味道帶果香,口感較鬆軟軟綿
淡粉紅色賣相亦很好看,女生一定喜歡🥰

雲卷自家製之餘
亦是無色素及無添加
用上天然食材製作,好看又好吃☺️
而且有兩款尺寸選擇
大的是$188,小的是$38