這家第二次到訪 令我念念不忘的是他的磨菇熔岩 芝士味好濃 充滿了整片酸種包 店員好細心 預先在包上切了幾刀 方便食用🥰Latte味道好特別 因為我比較愛較苦澀的咖啡 而不是酸酸的味道 而且奶泡打得好滑• Latte $40• Mushroom Lava Toast $89• Matcha Latte $42• Golden Gate Breakfast $110• Bloody Mary Shrimp $102其他食物沒有太特別😆但都是ok的喔

• Latte $40
• Mushroom Lava Toast $89
• Matcha Latte $42
• Golden Gate Breakfast $110

• Bloody Mary Shrimp $102

其他食物沒有太特別😆但都是ok的喔
  • Mushroom  Lava  Toast
2020-11-20 212 浏览
Phillycheese Steak Bagel 🥯 $65牛肉加bagel嘅組合幾特別 牛肉份量超多而且加埋芝士幾惹味 但bagel冇煙韌感 食落似burger多啲😂😂Rate: 7.5/10Shrimp Tomato Pasta 🍝 $102蝦的份量都算多 意粉都有啲掛汁 但味道未算太驚喜Rate: 7.5/10Cucumber Lemonito 🥒 $42 可能因為我第一次試呢種野飲 第一啖飲落有啲衝擊 咖啡既苦澀同青瓜糖漿的甜反差太大 但飲多幾啖都接受到既Rate: 7/10Overall: 推薦😆Cafe 裝修完好靚 好中意水泥工業風的設計 Outdoor位置有個小風扇 所以唔會太熱 但面對住排隊嘅人食有小小尷😶😶Weekend大概2點到 有人龍 等咗大概1個鐘先入座 建議大家早啲去

Rate: 7.5/10

Cafe 裝修完好靚 好中意水泥工業風的設計
2020-11-09
  • 爆芝牛肉麵包圈
2020-11-14 292 浏览
扮文青係深水埗睇exhibition 飲咖啡食tea. 嚟到深水埗大南街跟人排隊試Sausalito.Order 咗手調咖啡 , 好香好fruity, 好高質 😋 朋友叫咗Dirty 同 coffee manic, 都唔錯。另外叫咗Tiramisu & Salmon bagel. Tiramisu好滑好味丫, my favorite~ 😍 Bagel 都Ok。(唔好意思,太餓了,電話未食人已開餐🙈)Bagel 有烘過,三文魚都好大塊,好足料喲。

(唔好意思,太餓了,電話未食人已開餐🙈)

Bagel 有烘過,三文魚都好大塊,好足料喲。
2020-11-04 377 浏览
Salmon, Cream Cheese & Cucumber Bagel is quite refreshing, however the bagel absorbed the water from the cucumbers and the texture was quite weird😕 We’ve also ordered the Mushroom Lava Toast which tastes so much better than the bagel, would recommend that to all cheese and mushroom lovers.
Mushroom  Lava  Toast
午餐
Mushroom  Lava  Toast
2020-10-30 487 浏览
🥯Phillycheese Steak Bagel🧀 $65 (7/10)⠀Bagel好大個,食落唔係好煙韌果種,就普通麵包嘅感覺🌝。⠀牛肉份量超慷慨🌟,牛肉比較多筋,每一啖都會食到牛肉嘅存在。⠀味道主要係甜甜的燒汁味,但我同朋友都覺得汁太多同偏油,甜到蓋過左芝士嘅味道🙊。⠀⠀🍵Matcha latte $42 (8.5/10)⠀自己好驚飲到好甜嘅matcha latte,佢地嘅甜度啱啱好,飲落好舒服💚。⠀第一下有輕輕的甜味,然後主要感受到抹茶的回甘同奶味,我同朋友都幾鍾意☺️。⠀⠀☕️Latte $40 (6.5/10)⠀咖啡係偏酸的,成杯latte奶味比例較多,有點蓋過左咖啡味道🍶。⠀拉花拉到衰左但冇重做,望左好耐先知係海馬😥😥⠀🥄Tiramisu $55 (5.5/10)⠀有睇上次我地post,就會知我地上次食過一間好好食嘅tiramisu,因此就會有比較。⠀價錢還可接受,但食落真係冇任何芝士味,就係甜甜地嘅一舊野🤥。⠀底層係蛋糕,感覺佢浸左好多咖啡,吉每一下係會滲出好多咖啡液😥,但成舊野都冇咖啡味,苦味都冇,真的有點失望🙈。⠀⠀

🍵Matcha latte $42 (8.5/10)⠀

☕️Latte $40 (6.5/10)⠀

🥄Tiramisu $55 (5.5/10)⠀
啱啱打完風,想搵個地方出去Hea下,俾我搵到深水埗有間幾出名cafe, 又有All day breakfast, 就過嚟試一試。注意⚠️:由於係小有名氣既良心小店,加上座位唔多,請預留至少15-20分鐘等位。今日我等左半個鐘先入到去。煙肉:煙肉幾香但冇咩特別蘑菇:味道不錯,只不過比起其他有有預先煎香的差距較大,呢個位比較失落腸:砌開左一半,嘗試煎香條腸,但冇咩特別沙律菜及蕃茄:都算幾新鮮,但少左啲醬汁令到菜比較乾身,蕃茄少少酸味道okayBagel: 呢間舖頭嘅主打食物,質素非常高,就算冇其他餡料都又脆又好食,加上自己本身鍾意食較為鹹既麵包,所以all day breakfast 最大亮點亦都係Bagel本身想試佢地推介既Picollo 但嚟個時有少少頭痛,決定飲杯較為輕手嘅咖啡 Cappuccino,點知呢個選擇都相當之好。咖啡豆既果味相當突出,唔會比奶同奶泡蓋過,喺奶味當中滲透出少少酸味,非常適合自己所期望嘅味道,亦令我好想知佢地既Picolo 到底會係咩味。

煙肉:煙肉幾香但冇咩特別
腸:砌開左一半,嘗試煎香條腸,但冇咩特別

• All Day SFO Breakfast
深水埗最近開了很多文青咖啡店,但早開門,又提供早餐的選擇不多,所以選了這間Cafe Sausalito吃早餐。裡面的裝潢走工業風,比較粗糙。一開始猶豫想選擇蘑菇熔岩或爆芝牛肉麵包圈,但看到菜單上在爆芝牛肉麵包圈寫了:Trust me is amazing 所以選擇這款!完全沒有令我失望,係幾好食架!麵包圈Bagel口感帶點煙韌,烘熱後軟軟的,我很喜歡!配上濃味烤肉醬牛肉,加半溶化的芝士,非常野味~ 雖然早餐吃濃味的食物感覺怪怪的,但真的好吃。
2020-10-01 648 浏览
未裝修前都有去過,對佢印象幾好⁣今次裝修完又去朝聖了😎⁣裝修完既設計好有工業風,乾乾淨淨⁣感覺幾舒服🤓⁣我叫佐一杯檸檬梳打水同cappuccino⁣另叫一份煙三文魚沙律bagel ⁣咖啡幾好飲,香濃易入口⁣檸檬梳水都幾fresh,唔錯⁣不過呢份bagel個煙三文魚出曬水⁣本身我好鐘意食煙三文魚但睇住出曬水既煙三文魚真係唔多想食😨⁣齋bagel食反而好食😂⁣個沙律都幾新鮮🤓⁣⁣整體來講都唔錯,但希望食物可以留意返d細節希望可以食到無出水既煙三文魚沙律bagel😌⁣⁣⁣
未裝修前都有去過,對佢印象幾好⁣
今次裝修完又去朝聖了😎⁣
裝修完既設計好有工業風,乾乾淨淨⁣
感覺幾舒服🤓⁣
我叫佐一杯檸檬梳打水同cappuccino⁣
另叫一份煙三文魚沙律bagel ⁣
咖啡幾好飲,香濃易入口⁣
檸檬梳水都幾fresh,唔錯⁣
不過呢份bagel個煙三文魚出曬水⁣
本身我好鐘意食煙三文魚
但睇住出曬水既煙三文魚真係唔多想食😨⁣
齋bagel食反而好食😂⁣
個沙律都幾新鮮🤓⁣

整體來講都唔錯,但希望食物可以留意返d細節
希望可以食到無出水既煙三文魚沙律bagel😌

2020-10-01 557 浏览
大南街近年都開左好多令令cafe, 星期日就同朋友去間近街尾既cafe, 希望無咁多人, 點知十二點半到已經要排隊要等三張枱, 中途諗住去太子既cafe點知排既人仲多(u_u), 於是行反呢度, 最後反到泥竟然又入得, 前後第左一個鐘度等候既時間, 有好多人鐘意係門口影相內意部震起幾特別, 是灰tone的, 石屎牆卻沒有點違和感可能是咖啡店的緣故, 主食的選擇類別不是太多, 跟朋友就麵包類和意粉類名選一美式早餐@110呢款美式早餐不過不失, 同平時傳統食果啲差唔多, 但勝在都幾大份, 味道均勻, 但煙肉呢啲比較硬身既食物如果切好比較好(因為在切碎的時候差點兒飛彈到四周(^_^*)秘製番茄醬烤蝦意粉@102呢碟意粉整體感覺就是偏辣, 明明餐單是番茄醬, 但吃上口辣味多過番茄醬味-_-b, 不過隻蝦幾大隻(正(*^o^*)雖然等左一個鐘都先入得, 勝在店內環境舒適, 食物還不錯, 店內年輕的服務員服務十分好(*^^*)

等候既時間, 有好多人鐘意係門口影相

內意
部震起幾特別, 是灰tone的, 石屎牆卻沒有點違和感

美式早餐@110
呢款美式早餐不過不失, 同平時傳統食果啲差唔多,
美式早餐

秘製番茄醬烤蝦意粉@102
秘制蕃茄醬烤蝦意粉

2020-09-27
美式早餐
秘制蕃茄醬烤蝦意粉
2020-09-24 668 浏览
見呢間評語唔錯,特登坐車過嚟呢間Cafe試吓,平時都會好鍾意試吓唔同嘅Cafe!去到門口見到好多人排隊!過咗lunch時間仲咁多人😕原來依間Cafe好細間,所以咁多人排隊要等好耐,但因為專登過嚟試吓呢一間Cafe,所以我哋照等首先我覺得呢一度太細,服務態度麻麻地,個女侍應木無表情,我哋1:45左右等到2:30!入坐時事,立刻落order,我本身想點意粉,但佢哋話意粉已經賣晒(有冇咁好賣呀😂),仲要嗰時係兩點幾咋喎!咁唔緊要啦就轉食all day breakfast & 蘑菇岩溶Um...食物好失望唔覺得好食,平時我好鍾意食火箭菜,而佢啲火箭菜唔夠新鮮,有啲爛!仲要等咗咁耐,覺得唔值!寧願喺附近食仲好!試一次乜都夠
去到門口見到好多人排隊!過咗lunch時間仲咁多人😕
Um...食物好失望
American  Coffee
蘑菇熔岩
all day breakfast
$100 (其他)
「艾莉絲黃咖啡店推介.1」今次介紹的是Café Sausalito.近日有些抗疫疲勞,於是趁假日抽了一小段時間去了這間cafe 快閃🤫────────────這個是"爆芝牛肉麵包圈",身為bagel 愛好者,每次去Cafe,見到bagel 都必定會揀來試試,這次也不例外!雖然看其他人分享對這bagel 有少失望,幸運地,今次bagel 口感是剛好的煙un 度和有烘熱,所以有外軟內脆,而且芝士份量也足,有半溶化效果,加上牛肉配以濃味烤肉醬(重口味是我的菜🤫)牛肉醬汁有點似品客薯片的bbq 味🤣整體來說這次沒有令我失望喔!再加上coffee manic,與bagel很搭!有少少氣,減去剛才芝士和牛肉的油膩😆。可惜的是,本來想試cucumberano,但當天沒有供應😢餐廳是走工業風,裝修是很raw 的,坐位不多,所以假日要預時間等位💁‍♀️────────────
「艾莉絲黃咖啡店推介.1」
今次介紹的是Café Sausalito.
近日有些抗疫疲勞,
於是趁假日抽了一小段時間去了這間cafe 快閃🤫
────────────
這個是"爆芝牛肉麵包圈",
身為bagel 愛好者,
每次去Cafe,見到bagel 都必定會揀來試試,
這次也不例外!

雖然看其他人分享對這bagel 有少失望,
幸運地,
今次bagel 口感是剛好的煙un 度和有烘熱,
所以有外軟內脆,
而且芝士份量也足,有半溶化效果,
加上牛肉配以濃味烤肉醬(重口味是我的菜🤫)
牛肉醬汁有點似品客薯片的bbq 味🤣
整體來說這次沒有令我失望喔!

再加上coffee manic,與bagel很搭!
有少少氣,減去剛才芝士和牛肉的油膩😆。

可惜的是,
本來想試cucumberano,
但當天沒有供應😢

餐廳是走工業風,
裝修是很raw 的,
坐位不多,所以假日要預時間等位💁‍♀️

────────────
2020-09-06
2020-09-09 413 浏览
深水埗的咖啡店 𝒞𝒶𝒻𝑒́ 𝒮𝒶𝓊𝓈𝒶𝓁𝒾𝓉𝑜經重新裝修後 裝潢走粗獷工業風 牆上還留有裝修時的痕跡店內座位不算特別多 跟朋友都特別喜歡室外的位置 坐在竹凳上 銀色的大吊扇在頭頂上轉呀轉 都沒想像中般炎熱▪️Hot Mocha $42初初入口朱古力味濃郁 咖啡堅果香再慢條斯理地走岀來 毫無苦澀味 香濃順滑⠀甜度剛好 放得久了要拌勻再喝 不然喝到最後會有點澀⠀這杯朱古力味突岀的mocha 完全是我喜歡的口味⠀▪️Cucumberano $48⠀Espresso 𝕩 tonic water 𝕩 cucumber syrup⠀沒有拌匀 第一口偏苦澀 第二口都喝到底下的青瓜糖漿 當甜跟苦相遇 味道都放得無限大 甜的太甜 苦的太苦 説多了 還是要先拌匀⠀拌匀後 味道清新 甜度不會太高 咖啡的存在感仍然很高 微微苦澀 跟我之前喝的espresso tonic很不一樣⠀Cucumberano消暑不錯 但就不是我杯茶⠀▪️爆芝牛肉Bagel $62Bagel口感偏麵包 質地較為鬆軟中間夾有燒汁口味的牛肉 味道偏甜 完全不柴不韌 醬汁份量剛好 說好的爆芝 看到的時候都有點失望整個bagel吃上去 挺濕潤不會過乾
深水埗的咖啡店 𝒞𝒶𝒻𝑒́ 𝒮𝒶𝓊𝓈𝒶𝓁𝒾𝓉𝑜

▪️Cucumberano $48⠀
Cucumberano消暑不錯 但就不是我杯茶⠀

▪️爆芝牛肉Bagel $62
Bagel口感偏麵包 質地較為鬆軟
整個bagel吃上去 挺濕潤不會過乾 調味十足 但可能因為bagel的口感 整個感覺反而比較像在吃漢堡包
2020-08-30 640 浏览
星期天來到了新裝修一陣子的Café Sausalito,之前一直都bookmark了終於來到,12點來到已經在排隊中,不過還算快等了大概15分鐘就有位置了!這次叫了他們這邊推介的Phillycheese Steak Bagel,真的不會覺得自己在吃bagel哈哈,好像在吃burger似的哈哈哈,是重口味的吃法牛又真的頗好吃,不過總體有點鹹了一點點而咖啡真的很正點,今次當然試最愛的Flat White,真的很好喝啡味是很重的衝出來,超正點呀呀呀呀呀呀呀,最後還有🧒🏽朋友子點的蜂蜜檸檬Earl Grey!
Phillycheese Steak Bagel

Flat White
蜂蜜檸檬Earl Grey

Phillycheese Steak Bagel
Flat White
最近發現呢間在深水埗的咖啡店,重新裝修完,剛開始重新營業。店舖內的設計比較工業風,怎樣影相都好raw 喔~熱鮮奶咖啡 Latte (HK$38,外賣原來可以平HK$2)我好喜歡它的心心拉花💛,味道依舊香滑口感,喜歡牛奶味比較重,但仍然保留有一些咖啡味道。

2020-08-04
外卖自取
2020-08-19 436 浏览
📌 Café Sausalito~深水埗喺深水埗隨便行兩步都會見到一間咖啡店🤣呢間算係老店 重新裝修後更顯得有格調🤩人流超級多 都等咗一陣先入到去~店內並不是很多座位 入邊係偏窄長但環境非常之光猛舒服👍🏻整體走工業風格 亦是pet-friendly嘅咖啡店🐶仲要係良心小店更值支持💛以Open Kitchen的方式營運 店員服務態度一流💯但係當日室內全部full哂 唯有坐室外室外嘅位置反而非常之寛敞😗在雨天下室外嘅位置也沒有那麼炎熱反而可以欣賞雨景 嘆吓咖啡☕️店內主要售賣意粉🍝輕食同飲品🍹本來對食物質素冇乜期望 結果卻很有驚喜呢😜1️⃣ 煙三文魚忌廉芝士麵包圈 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗻 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹 $𝟲𝟮 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)覺得呢款bagel係最有驚喜😍呈上嚟嘅時候已經係熱騰騰🥯雖不是自家新鮮制 但Bagel質地煙韌 估唔到咁好食😋入邊塗滿了忌廉芝士🧀煙三文魚份量也很多 真係幾足料🤤下面仲有幾塊青瓜 很解膩🥒亦和配料同bagel好夾!旁邊仲有黑醋沙律 非常之清新🥗朋友也忍不住買多個bagel返屋企食😝2️⃣ 蜂蜜檸檬伯爵茶 𝗛
📌 Café Sausalito~深水埗

喺深水埗隨便行兩步都會見到一間咖啡店🤣
呢間算係老店 重新裝修後更顯得有格調🤩
人流超級多 都等咗一陣先入到去~
店內並不是很多座位 入邊係偏窄長

但Bagel質地煙韌 估唔到咁好食😋
入邊塗滿了忌廉芝士🧀
煙三文魚份量也很多 真係幾足料🤤
下面仲有幾塊青瓜 很解膩🥒
亦和配料同bagel好夾!
旁邊仲有黑醋沙律 非常之清新🥗
朋友也忍不住買多個bagel返屋企食😝

2️⃣ 蜂蜜檸檬伯爵茶 𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗘𝗮𝗿𝗹 𝗚𝗿𝗲𝘆 𝗧𝗲𝗮 $𝟰𝟲 (𝟴/𝟭𝟬)
味道真係幾特別 喺出邊都冇飲過😋
如果唔想飲咖啡 呢款都不失為一個好選擇😎
第一啖蜂蜜嘅味道會比較突出
後來再有伯爵茶嘅味道淡出🤟🏻
反而檸檬嘅味道唔太出🍋
但係整體都幾好飲 好解渴!

3️⃣ 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟰𝟬 (𝟳/𝟭𝟬)
拉花幾靚
咖啡奶泡順滑☕️
咖啡味亦很濃 偏nutty
算係一杯不過不失嘅咖啡( ´▽`)

💡整體嚟講 Bagel嘅質素實在令我驚喜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
真係好少覺得bagel係會好味🤣

環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 8/10
🍴: Café Sausalito
📍: 深水埗大南街201號地舖
🔍: 09:00-18:00(Mon-Fri, Sun); 09:00-19:00(Sat)

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie深水埗
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie西式