✏️Cold Brew ($65)其中一個近期飲過比較出色嘅咖啡🤤而且飲落真心係會有淡淡嘅水果香!! 同時咖啡味都濃 但又唔係帶酸嗰隻 感覺好清爽 天氣暖返啲嘅時候的確值得一試🤎〰️✏️Avo Cream Cheese Bagel ($65)足足有大半個牛油果🥑質感好軟滑🤤cream cheese帶點好熟悉嘅香草味道 我覺得好似食pizza陣味🤭bagel有嚼勁 但更加突出嘅係佢好脆身!整體味道唔錯 不過我覺得由於本身cream cheese上都淋左少少橄欖油 所以cream cheese份量可以少啲 減低少少滯膩感😛〰️✏️Parma Ham with Sliced Fig on Sourdough好清新嘅配搭💛挑選嘅無花果好香甜 而最驚喜係佢嘅parmaham我覺得幾好食 冇我好怕食風乾火腿平時有嘅一陣味(雖然我唔識形容🤣)sourdough好香脆 調味雖然唔多 但係食材本身嘅味道好相襯幾鍾意呢個配搭💛
✏️Cold Brew ($65)

〰️

〰️

• Cold  Brew
呢間cafe主打輕食,有bagel🥯、蛋糕🍰、Latte等🤣最搞笑係個店員話「唔好意思得返蛋糕」,而小編只係想食蛋糕😂-1️⃣「Homemade tiramisu ☕️($55)」-呢個幾岩小編同朋友嘅口味!食落好滑好厚實,唔甜,咖啡味淡淡地,立方體十分可愛吸睛😝,不過價錢略貴🐒💸~It is yummy with mild coffee and cocao taste! The layers of ladyfingers goes well with thick and smooth mascarpone. But a bit pricey👍🏻-2️⃣「Spiced chiffon cake🍰($45)」-食落好香玉桂味但太甜😭,戚風蛋糕鬆軟但可能因為太多香料粉所以略乾🤔🙈,開心果好香口應該落多d!💚~ This cake is too sweet, with strong cinnamon aroma and taste. It is spongy but a little bit dry. More pistachio would be better.
☕️ Cafe for chilling — Cafe Sausalito✨有驚喜嘅Bagel Cafe🤩➖➖➖➖➖近年深水埗同太子交界嘅位置 都開咗唔少新興嘅cafe 店😆 小編見到咁多人去附近嘅”十常八九” 打卡諗住試吓 點知直頭full到walkin都爆埋🤢🤦🏻‍♂️ 唔打唔撞入咗呢間 雖然都排咗唔少時間但係絕對有驚喜‼️🤭美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ Steak Bagel $72 (weekend 價) (推薦👍🏻)絕對令人有意外驚喜🤩 佢嘅牛肉有少少似牛丼飯入邊嘅牛肉 有少少燒汁嘅味道 但係擺落呢一個Bagel 入面 配搭着頂層嘅芝士... 絕對係冇得頂🤤👍🏻👍🏻👍🏻 味道非常有層次感之餘口感都好豐富✨絕對值得推薦😤☕️ Matcha Latte $42奶味比較重 但同時佢嘅綠茶味都好出 而且係越飲越濃郁🤤 中規中矩啦整體就 都唔錯👍🏻☕️ Mocha $42呢個都唔錯 不過佢嘅奶味偏向冇咁重 朱古力味同咖啡味都平衡得幾好😛💰Total: $156✅環境唔錯 不過

➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

☕️ Matcha Latte $42

☕️ Mocha $42

💰Total: $156

✅環境唔錯 不過位置偏窄🤔 服務態度都非常好👍🏻 如果同朋友嚟食下野影過相打卡📸 呢間絕對係深水埗不錯嘅選擇😤👍🏻

💡溫馨小提示💡 小編嗰日係星期日點零兩點嚟到 都排咗半個鐘以上先入得 所以如果大家嚟都要預返時間排隊💁🏻‍♂️ 另外佢都有儲印仔嘅卡 幫襯夠九杯$30以上嘅嘢飲 就送你飲第10杯😆 如果食完覺得唔錯嘅朋友想翻兜 就記住問佢拎卡仔啦‼️
Steak  Bagel
Matcha  Latte
Mocha
Steak  Bagel
Matcha  Latte
Mocha
  • 爆芝牛肉麵包圈
2021-01-03 270 浏览
對於近排深水埗嘅印象就係多咗好多cafe今日嚟咗呢間都幾出名嘅...食物質素一般、咖啡都係OK啦叫咗杯cappuccino, tiramsiu and beef cheese bagel 我覺得嗰bagel 好好食,但我個friend覺得太鹹 另外佢話個Tiramisu冇乜味🤣咖啡冇特別好飲,同平時出面買嘅差唔多不過我幾欣賞佢嘅design佢店舖嘅設計好特別,好似用緊裝修緊嘅特色去融入一間Cafe,呢點係值得讚嘅🤤要排隊囉,得閒都可以食下嘅。
對於近排深水埗嘅印象
就係多咗好多cafe
今日嚟咗呢間都幾出名嘅...
食物質素一般、咖啡都係OK啦
咖啡冇特別好飲,同平時出面買嘅差唔多
不過我幾欣賞佢嘅design
要排隊囉,得閒都可以食下嘅。
2021-01-01 236 浏览
聖誕節🎄同老公出左去深水埗行下,諗住搵間Cafe 坐下食下野,就搵左呢間喇。間野都算多人節日度度都有人架喇,我地就一於等喇。等左半個鐘左右有位喇,我地坐出面。當日天氣不太熱不太冷所以坐出面都幾舒服既。我地就叫一個爆芝牛肉麵包圈🥯同秘制番茄烤蝦意粉🍝爆芝牛肉麵包圈🥯好好食、個麵包外脆內軟入面夾住肥牛同芝士加燒汁,有啲日式既感覺,唔錯另外秘制番茄烤蝦意粉相對無驚喜,味道都算正常,一般喇野飲方面叫杯野飲,柚子梳打咖啡☕️同朱古力咖啡。柚子梳打咖啡都幾特別,愈飲愈有味道😆個朱古力咖啡都正正常常喇
我地就叫一個爆芝牛肉麵包圈🥯同秘制番茄烤蝦意粉🍝

另外秘制番茄烤蝦意粉相對無驚喜,味道都算正常,一般喇

野飲方面叫杯野飲,柚子梳打咖啡☕️同朱古力咖啡。

2020-12-25
庆祝纪念
圣诞节
2020-12-27 283 浏览
一開始等左半個鐘左右,到有人坐bar枱走左就到我地入去,之後點知係叫我地坐張本來都冇人坐既枱,我以為係限聚開少左枱, 但佢即刻叫埋後面排隊既人入,咁我心諗點解我要等咁耐,根本就有枱野食正常,但其實一上枱已經個腸仔已經有條頭髮痴住左咖啡好很酸,如果唔好酸既呢間可以skip重點係服務都幾差一開始話會過黎幫我地落單,之後又叫我地去收銀叫,佢個餐牌有3張用個版夾住, 咁我地拎左出黎睇,個人叫我地幫佢夾返好個餐牌之後要自己拎餐具,咁冇晒刀同個人講, 個人refill 完刀,之後同我地講果到有刀啦,你可以去拎,嗯,佢係好堅持餐具自助,但其實我地都係係餐具隔離果張枱😅其實本身都唔係話想知咩服務,但講緊可以多小小禮貌,anyway冇下次

野食正常,但其實一上枱已經個腸仔已經有條頭髮痴住左

咖啡好很酸,如果唔好酸既呢間可以skip

重點係服務都幾差

2020-12-13 439 浏览
Café 只係飲咖啡☕?太平凡了🤭呢度可以食到正宗嘅魯肉飯嫁!厚啉。咖勹一同Cafe Sausalito Crossover推出限定台灣料理。厚啉嘅老闆喺台灣生活過一段時間,食過唔同餐廳出品嘅魯肉飯,最後結集最正宗嘅台灣味道帶黎香港~~東港櫻花蝦香蔥魯肉飯🍚伴三小菜單睇擺盤已經好有台灣風味!選用台灣屏東著名手信—🦐櫻花蝦, 將蝦嘅鮮味加入魯肉飯;搭配油蔥酥、醬油膏、滷水汁慢火滷成嘅豬五花香氣十足。老實說小妹唔好食魯肉飯,因為通常都好肥好油;不過呢碗飯嘅豬五花切到細細粒,食落無油膩感,仲帶點海鮮味,味道配合得剛剛好!除主角外,配角魚仔花生都好好食🤣花枝丸美乃滋餐包🥙伴蛤蜊蘑菇奶油湯螺絲粉靈感黎自台灣早午餐打卡店嘅自家烘焙餐包配餐湯。花枝丸微微烤熱,出奇地同美乃滋好夾,再加埋餐包嘅配搭好新穎😁。餐包唔係鐵板牛扒送個d咁普通,烤得外脆內鬆軟。配角蛤蜊蘑菇奶油湯螺絲粉亦唔輸蝕,蘑菇奶油湯濃稠度剛好,蛤蜊亦算大隻,仲令奶油湯多咗份鮮味。特別要介紹吓飯後甜品🥄看似苦藥外貌不討好嘅糖水,飲落好甜,好好味!老闆話所有嘅甜味都係黎自台灣冬瓜糖;冬瓜出水後加入大量黑糖炒至濃稠狀製成冬瓜糖。糖水用天然嘅冬瓜

東港櫻花蝦香蔥魯肉飯🍚伴三小菜

花枝丸美乃滋餐包伴蛤蜊蘑菇奶油湯螺絲粉
花枝丸美乃滋餐包🥙伴蛤蜊蘑菇奶油湯螺絲粉

特別要介紹吓飯後甜品🥄
看似苦藥外貌不討好嘅糖水,飲落好甜,好好味!老闆話所有嘅甜味都係黎自台灣冬瓜糖;冬瓜出水後加入大量黑糖炒至濃稠狀製成冬瓜糖。糖水用天然嘅冬瓜糖,所以清潤又唔會只有死甜👍🏻。

整體黎講,呢個crossover味道唔錯,係有誠意之作。唯一係份量比較細,男士食嘅話可能未必夠飽🤭厚啉。咖勹一x Cafe Sausalito 限時聯乘計劃去到12月,只限晚市,最好預約咗先啊
2020-11-14
2020-12-13 337 浏览
Salmon Cream Cheese Bagel🥯 $62終於黎到鼎鼎大名既cafe 平日下晏兩三點去都要等位真係好誇張!🤧 🥯真係幾有驚喜 除咗焗返熱上枱之餘食落仲好煙韌唔會好硬好難咬!加上入面搽咗滿滿既cream cheese🧀加上幾大塊煙三文魚 仲夾咗幾塊青瓜🥒解膩 成個組合非常唔錯🤩 旁邊仲有黑醋沙律做返個平衡🍃 睇落細細個咁但食落超飽肚!cp值高✨評分: 10/10🌟Matcha latte(H) $42最近天氣轉涼就叫返熱飲等個人暖啲🍵首先個拉花好靚睇得出好用心 飲落唔係死甜既味道而係抹茶本身自帶既甘甜加上濃滑既奶味 成杯好得我歡心🥰評分: 10/10🌟店家行水泥風設計 光線好充足幾有特色🤩 而且食物質素同服務態度都好 店員好有禮貌必定會再黎!💛———————————————————————Café Sausalito (深水埗)深水埗大南街201號地舖

Matcha latte(H) $42
最近天氣轉涼就叫返熱飲等個人暖啲🍵

———————————————————————
Café Sausalito (深水埗)
深水埗大南街201號地舖
2020-12-10 126 浏览

Matcha latte(H) $42
最近天氣轉涼就叫返熱飲等個人暖啲🍵

———————————————————————
Café Sausalito (深水埗)
深水埗大南街201號地舖
2020-12-06 346 浏览
係深水埗行行下 行到好熱好攰💤見到呢間外表吸引的cafe就入去坐底chill下安排坐位後要出去收銀處先點餐 然後再等野食三個人叫左三杯咖啡 一份cake同一塊曲奇🍪上菜速度都有效率 不用等很久首先一杯Ice cappuccino 加兩杯Ice latte(一杯少冰)店員細心 叫少冰真係有幫手明顯少冰 不過無脫脂奶 只有燕麥奶 同 全脂奶選擇入口是偏酸的咖啡味 配合濃厚牛奶香氣 唔錯而且賣相都好靚 可以打卡~值得一提係個曲奇 好香Earl Gray味 又唔會太甜大大塊 三個人分都夠食!朱古力蛋糕🍰就正正常常都係欣賞佢唔太甜 唔會好膩呢間咖啡店價錢合理 環境同氣氛都唔錯值得一試!
係深水埗行行下 行到好熱好攰💤
見到呢間外表吸引的cafe就入去坐底chill下
安排坐位後要出去收銀處先點餐 然後再等野食

三個人叫左三杯咖啡 一份cake同一塊曲奇🍪
上菜速度都有效率 不用等很久

店員細心 叫少冰真係有幫手明顯少冰
不過無脫脂奶 只有燕麥奶 同 全脂奶選擇

入口是偏酸的咖啡味 配合濃厚牛奶香氣 唔錯
而且賣相都好靚 可以打卡~

值得一提係個曲奇 好香Earl Gray味 又唔會太甜
大大塊 三個人分都夠食!

朱古力蛋糕🍰就正正常常
都係欣賞佢唔太甜 唔會好膩

呢間咖啡店價錢合理 環境同氣氛都唔錯
值得一試!
2020-12-04 290 浏览
近年深水埗大南街開咗好多咖啡店,好多香港人都會去嘆吓咖啡同打卡,今日去開深水埗當然要去嘆杯靚咖啡啦!今日就揀咗呢間充滿水泥風格嘅咖啡店,仲要係黃店都幾多人幫襯,要等一陣先有得入去坐,入面裝修走裝修水泥風,有一種好原始嘅感覺,唔講都差啲以為係未裝修好就營業xd我照舊叫左杯cappuccino,另外再嗌左一件Bailey Chocolate Cake,咖啡味非常濃,比平時啲奶啡感覺奶味冇咁重,我自己個人就幾鍾意咁耐咖啡味嘅奶啡,蛋糕來講都幾出色,就咁睇個樣以為會好膩,點知食落去唔算話太甜,仲有少少Bailey嘅酒香,比起普通朱古力蛋糕就更有特色。另外朋友嗌左杯caramel latte,個拉花好靚,不過大家試完都覺得味道怪怪的,都係普通奶啡好啲。不過咖啡店來講佢唔算坐得好舒服,可能因為比較迫,而且水泥風,成日都好驚會整到,另外因為疫情關係,要自己帶走用過嘅紙巾,咁大家就一齊留意吓做好佢啦!

2020-11-30 191 浏览
A small old factory style(?) CafeIt is understood but not very friendly to people who are chubby (or muscular) and tall like my friend. The signature Cheese steak bagel is tasty and crispy. A must try for cheesy lover but just like people had mentioned, there is strong bbq flavour so it would probably be too salty for customers who don't prefer strong flavour.We have ordered another avocado bacon bagel which is quite ordinary. (and wish the sauce could be thicker...can't even notice it is avocad

We have ordered another avocado bacon bagel which is quite ordinary. (and wish the sauce could be thicker...can't even notice it is avocado if it was not green in colour 😂)

Although food was not very attractive, hand drip coffees are quite impressive and worth a recall.
Cheese  steak  begal
Avocado  bacon  begal
2020-11-27
下午茶
2020-11-29 164 浏览
偶然經過新裝工業風嘅Cafe Sausalito 仲以為係新開嘅cafe 😂之前喺第二間試過一次 espresso tonic,覺得麻麻,本身想試佢哋special 青瓜咖啡梳打,不過店員話會有啲甜味,所以佢推介我飲唔甜嘅Coffee Manic,話係用特別嘅tonic ,試咗真係顛覆我上次 espresso tonic 嘅感覺!真係好好飲,咖啡味同tonic 完美結合, 好fresh ! 另外媽咪嘅cappuccino亦都有讚冇彈!另外叫左個Breakfast Bagel ,好豐富!有牛油果醬煙肉蛋,熱辣辣,bagel 好煙韌,軟硬適中,好好味!裝修簡潔,不過如果多人都有少少迫!

裝修簡潔,不過如果多人都有少少迫!
大家去深水埗,除咗行吓布攤/手作材料店之外,莫過於會到近來進駐的𝕔𝕒𝕗𝕖𝕤朝聖吓!今次專程來到這間充滿𝕣𝕒𝕨 𝕣𝕒𝕨工業風的咖啡店,原因係這裡可以俾到我這個牛肉控🥩和𝔹𝕖𝕘𝕒𝕝麵包圈🥯控一次過滿咗晒2個喜好🤤。𝔹𝕖𝕘𝕒𝕝 除咗特別用上牛肉做餡之外,還有其他餡料,如煙三文魚忌廉芝士;牛油果忌廉芝士, 而且還售賣美式早餐、沙律🥗、不同餡料製作的吐司🍞及意粉🍝類,素食者🌯亦會有不少選擇,總有一款適合大家😋喔!飲品方面選擇亦非常多,當然有咖啡類☕️(特別調配/基本種類)、茶類、梳打、朱古力及綠茶🍵鮮奶等。總括而言,無論裝潢空間、食物質素和員工態度都會俾大家一個好𝕔𝕙𝕚𝕝𝕝嘅感覺;𝕨𝕖𝕖𝕜𝕕𝕒𝕪𝕤一個人嚟,悠閑的感覺可能會更加強烈。偶爾逛逛🚶🏽‍♂️深水埗的時候,大家都應該會喜歡來歎返杯,抖一抖,再出發感受這個社區獨有的氣息喔😄
Cappuccino
2020-11-10
$105 (早餐)
Cappuccino
香港人的咖啡廳💛呢間店係太子同深水埗中間,早幾個月重新裝修過,menu冇大改變同之前一樣📜新裝修係以泥水和木風設計,好有小清新的感覺。不過平日下午都勁多人排隊,大軟可能要遇早小小黎至得!飲品方面order左ice latte,豆味幾香濃☕️另外試左杯新野「青瓜咖啡梳打」聽個名好似好伏咁,雖然賣相都一般般,但飲落估唔到又幾得意🤪好fresh好似飲緊汽水咁,但又有淡淡咖啡味😂如果撞岩果日唔想飲咁濃的朋友我都會suggest 大家試下~至於重頭戲一定係個Tiramisu🤤酒味唔重但係有說不出的感覺❣️唔算好甜好漏,我鐘意💛
飲品方面order左ice latte,豆味幾香濃☕️
青瓜咖啡梳打