2016-12-27 222 浏览
未到聖誕仍是糧尾,找餐廳會先揀抵食的為主,找到了這間在荔枝角及長沙灣站中間的Cafe Paradise,之前坐車常常經過但一直都未試過,原來好評甚多的。晚餐Menu:柚子蜜燒焗厚切牛仔骨:原本打算食「据排」的,但近來對柚子情有獨鐘,見這個燒焗厚切牛仔骨幾吸引,就改變主意食牛仔骨了。大堆頭兩大塊牛仔骨再加幾款烤什菜及沙律作點綴,賣相一流👍,牛仔骨的肉質挺嫩、柚子醬汁調配得剛剛好不會死甜,不錯。炸魚薯條:估計是用上鱈魚柳,魚鮮味仍然突出,不會太乾,不過炸漿調味不夠濃稠,要喪點他他醬。Chocolate@Paradise:單看名子都估到是餐廳的signature drink,朱古力香味非常濃郁,口感細密。總括來說,以這個價錢水平來說,食物水準比預期中好,期待下一次。

晚餐Menu:

2016-12-27 388 浏览
上個星期收工就同男朋友去左呢間餐廳到食飯因為平時返工都係荔枝角返 所以平時食LUNCH個時都見到次次LUNCH TIME都大排長龍 所以都無乜機會食上星期同男友6點幾收工去所以去到既時間只有1~2台去到7-8點既時候就愈黎愈多人啦我同男友因為唔算話好肚餓所以我地就叫左一個DINNER SET同散叫一個MAIN價錢方面都算幾抵食DINNER SET 有一個沙律 一個湯 一個MAIN同埋甜品包晒都係HKD178 出面真係愈黎愈少見呢個價錢!個湯我地就簡左羅宋湯 出奇地覺得有誠意!裡面好足料同埋好濃味 (因為依家普通出街食 D 羅宋湯真係稀到好似水咁)講到主菜 我地分別叫左巴黎式紅酒慢煮羊膝 同埋 慢煮三文魚配芒果薄荷汁 兩個比較之下 我同男友都舉手贊成三文魚好味D!因為其實大家都知道 三文魚老左 過熟 都會變到好"孩" 一D都唔開胃反之 用SLOW COOK既方法去煮三文魚係真係好佳既方法雖然好晒時間 但係食落去真係入口即溶 而且三文魚既味道又能夠保持到呢一間餐廳仲特別地用左芒果薄荷汁 味道好FRESH 好特別!
上個星期收工就同男朋友去左呢間餐廳到食飯

去到7-8點既時候就愈黎愈多人啦
我同男友因為唔算話好肚餓
所以我地就叫左一個DINNER SET同散叫一個MAIN
價錢方面都算幾抵食
包晒都係HKD178 出面真係愈黎愈少見呢個價錢!
個湯我地就簡左羅宋湯 出奇地覺得有誠意!
反之 用SLOW COOK既方法去煮三文魚係真係好佳既方法
2016-12-20
2016-12-24 592 浏览
荔枝角區工廠廈多,所以食店也很多,雖然如此,但一樣很難有坐位,而且價錢一點都不便宜,食物味道也只是一般,不像觀塘區工廈的食店如此吸引。Cafe Paradise在長沙灣也有分店,在太子區的總店都彼有名氣,食過一次也覺不錯,所以也要前來長沙灣店享受一番。****************************Cafe Paradise 位於長沙灣道,其實就近荔枝角地鐵站,前來5分鐘內便能到達。前來時候都已過了午飯時間,剛好有幾張空枱,便跟從服務員入座。這個時間還沒到下午茶時段,只好選擇了午餐。午餐包了餐湯和餐包。餐包跟了士多啤梨醬,不像一般的牛油。士多啤梨醬都幾香,餐包都很軟綿和還是熱的,感覺不錯。吞拿魚粟米湯,是日餐湯只得一款,加了點黑椒調味。粟米湯還有粟米粒在其中,除此之外還能吃到吞拿魚碎,整個湯都飲出吞拿魚的味道在其中,都幾真材實料。爐燒龍脷魚配野菌黑松露忌廉汁配薯菜 HKD78,除了配薯菜,還可以選擇飯或意粉。薯菜是薯角,都幾大件,而且份量也不少。薯角入口都幾惹味,內裏的薯肉還很熱騰騰,確實好食。爐燒龍脷魚,魚柳都幾大塊和厚肉,再配上野菌黑松露醬,所以還帶點松露的清香。只是味道不

****************************

午餐包了餐湯和餐包。
爐燒龍脷魚,魚柳都幾大塊和厚肉,再配上野菌黑松露醬,所以還帶點松露的清香。只是味道不夠入味,如果醬汁再香濃一點,會更出色。
熱情果紅茶,是為午餐的是日特飲,每天的特飲不同,除了選擇特飲,可以加HKD10轉其他特飲,或花茶。

熱情果紅茶都幾清香熱情果味道,而且又不會很甜,茶味也很夾,也算不錯。
朱古力芝士蛋糕 HKD38,蛋糕不是午餐所包,每天的蛋糕味道提供也不同。
朱古力芝士蛋糕入口即溶的口感也不錯,又能吃出朱古力的味道及芝士的咸味在其中,這個蛋糕都很多食客所選上。
  • 朱古力芝士蛋糕
  • 熱情果紅茶
  • 爐燒龍脷魚配野菌黑松露忌廉汁配薯菜
2016-12-23 694 浏览
長沙灣有甚麼好吃的?我也不太清楚。但一場來到長沙灣,當然搵一搵有甚麼好食的!在openrice 找到這間「Cafe Paradise」,有不少人推介!而且是在荔枝角地鐵站附近!所以就同肥膏一起去試一試這間咖啡店。臨近聖誕,店內有不少聖誕裝飾!好有節日氣氛!平日的下午時間,幾乎坐滿了食客!果然是長沙灣的人氣店!因為是下午茶時間,見到相當相當抵!但因為我們兩隻未食午餐,所以點了午餐!還包了餐包,餐飲及餐湯!先來是餐湯。是粟米忌廉濃湯,這個湯金黃色又好濃稠,好有口感。餐包是多士!還有兩款醬可以揀!我們兩人一人一種!(其實肥膏是不用醬的,所以都我在試。)我個人比較推薦草莓醬,女生嘛,都喜歡甜甜酸酸的。另一個醬是朱古力醬,這個醬也好好味,夠甜又夠香,不過還是草莓醬好味!爐烤龍脷魚配野菌黑松露忌廉汁 HKD 78.00(配飯/意粉/薯菜)我揀了意粉,這個餐的份量也很大。龍脷柳好大條,煎得好香,亦有醃味,所以味道不單調。原本以為意粉是普通的無味意粉,因為有黑松露忌廉汁。但原來是香蒜意粉,單吃就已經好好味了!連肥膏都一讚!反而最期待的黑松露汁就一般,因為黑松露味不是太濃,味道也很淡。不過,沾在龍脷魚上

長沙灣有甚麼好吃的?我也不太清楚。
但一場來到長沙灣,當然搵一搵有甚麼好食的!

先來是餐湯。
是粟米忌廉濃湯,這個湯金黃色又好濃稠,好有口感。
爐烤龍脷魚配野菌黑松露忌廉汁 HKD 78.00
(配飯/意粉/薯菜)

我揀了意粉,這個餐的份量也很大。
龍脷柳好大條,煎得好香,亦有醃味,所以味道不單調。原本以為意粉是普通的無味意粉,因為有黑松露忌廉汁。但原來是香蒜意粉,單吃就已經好好味了!連肥膏都一讚!反而最期待的黑松露汁就一般,因為黑松露味不是太濃,味道也很淡。不過,沾在龍脷魚上也不錯吃。
香草焗雞扒配香草燒汁 HKD 73.00
(配飯/意粉/薯菜)

這個是肥膏食的,我也試了少少。
雞扒好香,外脆內嫩,雞肉焗得好嫩!真的要一讚!另外也很入味!
薯角的份量也很足夠,而且是熱的,不是冷也不是暖!讚!

另外看別人食評的飲品很漂亮,所以每人加了十個大洋,飲特別的飲品。
凍焦糖鮮奶咖啡 HKD 39.00
跟餐價HKD 10.00
好大杯好抵飲,焦糖味不是太重,奶味比較重,咖啡好飲!
凍焦糖鮮奶 HKD 38.00
跟餐價 HKD 10.00
這個鮮奶與焦糖混合,好夾!
兩個人食完一餐豐盛的午餐,大家都盡興而歸!想不多在這個滿是工廠及住宿的地方,都有一家超水準的咖啡店。
2016-12-22 195 浏览
我中意食西式排 經過長沙灣試下間cafe~!野食黎講樣靚~都算高級~唔係鐵版~牛排及牛仔骨均有鎖到肉汁~要鎖得靚火一定要夠大~鍋要夠熱!薯仔係薯皇黎~ 比較軟身~ 唔係脆身配埋soda 完全西式風味~裝修都係偏重西方 不過西式野食得唔健康所以前菜都會送返沙拉 打返個平衡!!每位消費約200-250左右~ 唔算平~ 所以抵食度黎講會扣小小分~間cafe 比較細~坐位會相對比較少~  人流很多~食之前~可以先book位~會比較好~ 以免去到無得食啦!!
我中意食西式排 經過長沙灣試下間cafe~!

野食黎講樣靚~

都算高級~

唔係鐵版~

牛排及牛仔骨均有鎖到肉汁~

要鎖得靚火一定要夠大~鍋要夠熱!

薯仔係薯皇黎~ 比較軟身~ 唔係脆身

所以前菜都會送返沙拉 打返個平衡!!

2016-12-22
2016-12-21 149 浏览
晚上七時,甫進餐廳,可能是太早的關係,並不多人,加上我們,共有三枱人。環境乾淨、安靜,由於肚子太餓的關係,我們甫坐下來便開始點餐了。我們點了一份Paradise Full、一份黑松露野菌意大利飯套餐。先上了一個餐湯和一份沙律,忘了是什麼湯了,但好喝。然後先上Paradise Full的多士,配以應是自家製的醬,酸酸甜甜,很是開胃。多士亦很鬆很脆,這個很好吃。接著是一碟大大的意大利飯,超級的香啊,而且很好吃啊。然後是一份又是大大的all day breakfast。這樣兩個女生叫剛剛好,而且很飽的。食第質素也是非常的不錯,晚上8時多時,已經整個餐廳都坐滿人了,下次可以再來,不錯。

先上了一個餐湯和一份沙律,忘了是什麼湯了,但好喝。
接著是一碟大大的意大利飯,超級的香啊,而且很好吃啊。
然後是一份又是大大的all day breakfast。
2016-12-20 156 浏览
在荔枝角工商大廈工作的朋友,推薦了這家餐廳,來到之際才發現以前試過在太子的分店,倍感驚喜。 我們點了一份全日早餐和意大利飯,意大利飯升級了套餐。全日早餐的份量比想像中大份,有炒蛋、煙火腿、煙三文魚、煙肉漢堡扒、法蘭克福腸、茄汁豆、薯餅、烤蕃茄、粟米、田園沙津。多士烘得十分香脆,配溫熱的果醬很美味。早餐的薯餅脆而不膩,炒蛋也很香滑。套餐包括了田園沙律,加了沙律醋一起吃很清新開胃。餐湯creamy,夠熱又香滑。黑松露野菌意大利飯值得推介,飯和汁煮得融合,不會太膩,淡淡的黑松露味,每一口飯都有野菌。

我們點了一份全日早餐和意大利飯,意大利飯升級了套餐。

2016-12-20 148 浏览
go go go ! 早起出發.... 廸士妮 遊玩 , 天黑黑啦,  係時候醫吓肚餓 , 突然想起 , 不如去   " Cafe Paradise "餐廳位置於長沙灣道,  工業  區,到左周末,就較為多人,細細餐廳  , 坐位好少, 環境格局尚可以 ,打開餐牌, 噢 ! 有d 創意 ,  立體木馬摺紙    , 好得意 我揀左忌廉海鮮意大利粉, 加錢   配套餐  .....
餐廳位置於長沙灣道,  工業  區,到左周末,就較為多人,
細細餐廳  , 坐位好少, 環境格局尚可以 ,

我揀左忌廉海鮮意大利粉, 加錢   配套餐  .....
蘑菇湯
田園沙津
忌廉海鮮意粉
cheese cake
熱檸檬水
田園沙津
3K
2016-12-19 142 浏览
年近歲晚,消費意慾強,在旺角太子一帶走了一圈己滿手勝利之品,意豫末盡直落深水埗,再找找特色配飾。瘋狂購物後...不經不覺己天色昏暗,係晩飯時候了。深水埗人太多,于是乎轉移埸地去了長沙灣,人流比較少,應該找到一間舒適的餐廳享用晚餐。餐廳坐落於長沙灣道,門面以白色為主,強勁的燈光下,好顯眼。餐廳並不大,已八成爆滿,好彩還有坐位。翻看餐牌,選擇頗多。我喜歡單點多過於套餐,一於選擇了自己喜愛的。田園沙律夠清爽,少許的黑醋又不礙菜蔬的鮮甜。有我喜歡的亞枝竹👍柚子蜜燒焗牛仔肋骨夠惹味,柚子的香味和蜜糖的甜已溶入了牛仔肋骨,好滋味。肉質軟熟,但牛味就略為淡了。伴菜的暮茸加入了黑松露,每啖誘發出香味。朱古力系列甜品是我的至愛。心太軟一定是我的首選。流心效果雖然不明顯,但朱古力味極濃。雪糕永遠最佳配搭,一冷一熱,口感一流。最後一杯又濃又甘香的cappuccino, 簡直完美。

餐廳坐落於長沙灣道,門面以白色為主,強勁的燈光下,好顯眼。

餐廳並不大,已八成爆滿,好彩還有坐位。

田園沙律
柚子蜜糖燒焗牛仔肋骨
心太軟
最後一杯又濃又甘香的cappuccino, 簡直完美。
Cappuccino
田園沙律
心太軟
Cappuccino
2016-12-19 764 浏览
與太座到長沙灣探朋友,回程前吃個晚餐才回家,走進這家頗多人的餐廳,感覺較良好吧!餐牌的設計很獨特,打開中間大頁有立體建築物矗的立,令人眼前一亮。套餐有七款可供選擇,牛扒,豬手,羊膝,悉隨尊便,太座想吃羊膝,我在豬手與牛扒中選擇,結果都選了牛扒,因我實在很喜歡吃牛。是日餐湯,雜菌忌廉湯,打成蓉的雜菌很幼滑,湯不太稠,也過得去。事實上,近年非酒店餐廳的餐湯都比前有進步,以前的忌廉雞湯,忌廉蘑菇湯,毫無忌廉,毫無誠意,現在大部份餐廳都會做雜菌忌廉湯了。田園沙律,是二人份量,油醋汁,狗牙菜,紅葉菜,羅馬生菜,番茄等,幫你開胃。未試過吃羊膝的太座,讓她試這個巴黎式紅酒慢煮紐西蘭羊膝,羊膝,牛面頰等部位,大多以慢煮方式使其入味及變腍,以紅酒慢煮相信味道更佳,賣相十分吸引,有一球薯蓉,上放蟹籽,燒翠玉瓜,露筍,番茄,先試口羊膝,肉已變腍,帶些少腍的筋,口感殊佳,沒有羊羶味,若仍怕羶,侍應送上薄荷啫喱和黃芥茉,配菜做得出色,新鮮爽脆。我的280克美國頂級肉眼牛扒配燒汁,賣相同樣吸引,配菜全部一樣,薯蓉還有黑松露醬,算是一點驚喜,五成熟的牛扒,切開後粉紅一片,合我意,肉質腍嫩,有牛味,不用點燒汁也可。甜
甜品是 Oreo曲奇慕絲蛋糕,曲奇碎放面,朱古力慕絲蛋糕,一小件,對注重健康的人也不受太大影響。
太座想飲黑牛,加些少銅板便成,可樂加朱古力,是兒時已有的飲品。
愈夜愈多人,畢竟附近找間較好的西餐廳也沒有。
2016-12-18 129 浏览
今晚又約了上海美女丁丁去長沙湾的Cafe Paradise 吃晚飯,心情很好所以我們都叫了很多招牌菜!首先我們叫了一杯茘枝沙冰和一杯茘枝梳打,不但解喝,而且清甜無比,我真的很喜歡!田園沙律是我們女孩子最愛和最健康的愛物,沙律菜新鮮爽口,十分的健康!炸魚薯條熱辣辣地奉上,薯條是厚切的,又香又脆,魚柳脆卜卜的十分香口!我這個大隻妹,最喜歡吃德國炸豬手,雖然等了差不多廿分鍾,豬手炸得卜卜脆,豬手是半肥瘦而且皮很脆,肉質醃得很入味,難怪成為這裏的招牌菜!當女孩子約會的話,又怎能少得甜品,我們的甜品最愛就是朱古力心太軟,朱古力味道的心太軟就如情人的甜言蜜語般誘惑,這個心太軟真的很有水準,朱古力又濃又香!開心的女孩子對話,令時間過得很快,好吃的心太軟,也令我們心情愉快!

2016-12-18 106 浏览
呢間餐廳食咗好幾次,因為佢保持到個水準,所以今次又去食過。由於午飯時間佢哋冇得book枱,所以我要好早落去霸定位。我叫咗個墨魚汁燴意大利飯,呢個午餐有個餐包、忌廉湯 、呢個飯同一杯嘢飲。呢個飯有墨魚之外,仲有洋蔥碎同埋辣椒油,所以有少少辣。由於意大利飯關係,所以口感煙煙韌韌。食到一半已覺好滯,但為免浪費,最後食曬個飯,而條吉列蝦仔就送咗畀我同事食。最後,個嘴好烏卒卒,要用紙巾抹幾次先甩曬嘴上面嘅墨魚汁。
呢間餐廳食咗好幾次,因為佢保持到個水準,所以今次又去食過。

由於午飯時間佢哋冇得book枱,所以我要好早落去霸定位。

最後,個嘴好烏卒卒,要用紙巾抹幾次先甩曬嘴上面嘅墨魚汁。
墨魚汁燴意大利飯
2016-12-12
2016-12-18 133 浏览
餐廳本身就有浪漫氣氛,但加埋聖誕節裝飾就更浪漫啦黑松露薯條薯條每一條都炸得好香脆!又夠粗身,可以沾好多醬黑松露醬又香又濃蟹籽蟹棒忌廉意大利闊條麵闊條麵好彈牙,忌廉準個濃度合到好處,唔會太杰最正係d脆卜卜既蟹籽啊令成個意粉口感特別,好好食蟹棒好大舊,而且有好多條,味道又好!
餐廳本身就有浪漫氣氛,但加埋聖誕節裝飾就更浪漫啦
黑松露薯條
薯條每一條都炸得好香脆!又夠粗身,可以沾好多醬
黑松露醬又香又濃
蟹籽蟹棒忌廉意大利闊條麵
闊條麵好彈牙,忌廉準個濃度合到好處,唔會太杰
最正係d脆卜卜既蟹籽啊
令成個意粉口感特別,好好食
蟹籽蟹棒忌廉意大利闊條麵
蟹棒好大舊,而且有好多條,味道又好!
2016-12-17 551 浏览
住太子的我平時常經過太子分店但未曾幫趁,今天在這邊上班的好友相約飯局,竟就是巧合同一品牌,心裡暗喜。環境格局雖簡單,但也有幾處下了心思的佈置。。。。。是日實為小妹的生日飯,和這朋友特熟,也沒理會儀態,看了下食物見也實在花多眼亂,選擇困難症的我,終有定案:巴馬火腿凱撒沙律73沙律爽口,火腿沒有最怕的死咸,濃但點到即止的汁醬,最正係加足芝士,十分滋味。芝士焗扇貝68貝已去除海鮮的腥,芝士看樣子不少,吃上去芝味不足,賣相比食味更佳。香煎墨魚餅32色水像大油猛火去煎,看上去和炸無大分別,有點油但嚼到墨魚粒,有咬口,泰式酸汁減油膩。。美國肉眼扒198五成熟有點熟,像七成。幸好扒肉嫩,又帶肉汁,男仕吃完大滿足。朱古力心太軟48旦糕細細不太甜,流心涵不太漏而且賣相不俗,雪糕奶味多,蠻不錯的作結嘛。士多啤梨香蕉沙冰40如果有單點蕉沙冰個人更欣喜,士多啤梨加了少少酸,開胃了一點,略嫌冰粒打得不夠碎。白牛31呍喱拿雪糕幾香,而且唔會好快溶,有汽飲品喝一口,甜甜酸酸好爽y👏🏻食後感:餐廳座位不少,客人也很多,有位店員妹妹很勤力用功又有禮貌,默默苦幹,值得表揚。
環境格局雖簡單,但也有幾處下了心思的佈置。。。。。

巴馬火腿凱撒沙律73
芝士焗扇貝68
香煎墨魚餅32
美國肉眼扒198
朱古力心太軟48
士多啤梨香蕉沙冰40
白牛31
2016-12-17 98 浏览
原本好懶寫食評,今次在Openrice 內又中伏! 而且呢間Cafe根本不值那麼多likes。決定寫第一次!一坐低服務員無理會我,冇比餐牌,等了數分鐘,唯有自己問吧!跟住點了個all day breakfast中的 Paradise Vegetarian , 加$5轉waffle。好想吃轉了。另加一杯latte。食物來了,賣相還可以。當然先吃waffle!一切咬落去,凍的!而且waffle 不是自製,雪藏的。同服務員講,話整另一個給我。之後另外一個服務員不情不願的放低在枱上俾我!😤最奇怪栗米加左黑椒炒,非常多油浸住!其他食物一般!最好吃是...罐頭茄汁豆同沙律菜!🙈 咖啡一般啦。成張單$92! 食物、環境、服務一般!自己決定需要值得去試!我就一定不會再去試晚餐!浪費食好嘢的quota!