2016-08-23 134 浏览
位於荔枝角站附近的Cafe Paradise,是一間以意粉和意大利飯為主的餐廳今天相約朋友到d2 place逛街,晚餐決定在這裡用膳長沙灣長沙灣道638號地舖太子界限街23號地下C舖餐湯朋友點選晚餐包餐湯,沙律和甜品餐湯有是吞拿魚粟米湯,滿佈吞拿魚碎的忌廉湯,吞拿魚味道濃烈沙律已配上沙律醋,黑醋酸度剛好三文魚海蝦黑松露天使麵 $128份量不少的天使麵,我那位細食的朋友吃不完,那我幫手吃光光吧黑松露味甚為特岀,上台時已香氣撲鼻天使麵軟硬適中,配上新鲜三文魚,數隻海蝦和雜菌,鮮味菇味也很豐富,值得推介紅酒燴牛尾寬條面$168上台份量十足的寬條面,連大食的我也滿意份量牛尾藏在面底,牛香味重,牛尾煮至軟嫩寬條面的醬汁不太足,紅酒味不夠濃郁藍莓芝士蛋糕 檸檬達$32藍莓蛋糕為附送套餐甜品,小小一件,藍莓醬甜了一些檸檬達為另點甜品,酸度足夠,配以的撻底為曲奇底。

今天相約朋友到d2 place逛街,晚餐決定在這裡用膳
長沙灣長沙灣道638號地舖

太子界限街23號地下C舖
餐湯

朋友點選晚餐包餐湯,沙律和甜品

餐湯有是吞拿魚粟米湯,滿佈吞拿魚碎的忌廉湯,吞拿魚味道濃烈
沙律已配上沙律醋,黑醋酸度剛好
三文魚海蝦黑松露天使麵 $128

份量不少的天使麵,我那位細食的朋友吃不完,那我幫手吃光光吧

黑松露味甚為特岀,上台時已香氣撲鼻
紅酒燴牛尾寬條面$168

上台份量十足的寬條面,連大食的我也滿意份量
牛尾藏在面底,牛香味重,牛尾煮至軟嫩
寬條面的醬汁不太足,紅酒味不夠濃郁
藍莓芝士蛋糕 檸檬達$32

藍莓蛋糕為附送套餐甜品,小小一件,藍莓醬甜了一些
檸檬達為另點甜品,酸度足夠,配以的撻底為曲奇底。
2016-08-14
2016-08-20 106 浏览
七點食,七點半還枱丫,想短過老板俾我既lunch hour⋯⋯作為一間西餐廳,你想我半小時內食個main course 定係前菜好?咁甜品我係咪要外賣拎出街食?好失望
2016-08-20
2016-08-17 178 浏览
上星期無訂位而無得吃,於是早早訂了位再去試試吧,準時在訂位時間到達,即有位入内坐,位有D窄,無奈因是小店形式,從餐牌選了兩個晚餐,首先餐湯來了,然後是沙律,賣相一般,但材料新鮮,上乘,主菜其中一個選了紫薯意大利海鮮飯,紫薯攪碎和飯混在一起,入口香噴噴,另一主菜是蜜糖美國牛肋骨,其牛肉質感帶少甜而香口,而陪菜也同樣出色,另人回味。跟餐轉了兩杯特飲,一是士多啤梨沙冰,覺有新鲜果肉,甜度也適中,另一杯是鲜奶咖啡,表面一層有拉花奶混入咖啡中,入口軟綿綿,最後是一小方塊cheese cafe 作甜品亦不錯
,另一主菜是蜜糖美國牛肋骨,其牛肉質感帶少甜而香口
,另一杯是鲜奶咖啡,表面一層有拉花奶混入咖啡中,入口軟綿綿
,最後是一小方塊cheese cafe 作甜品亦不錯
2016-08-06
2016-08-11 186 浏览
炎炎夏季,似乎這是最熱的一天。又熱又餓又不是很有胃口,所以總要找點特別的。下午茶時段走到這邊,很想找找樓上cafe和工廠大廈的餐食,但好多都不開門,要等到晚餐又熬不住。還好發現這家Paradise cafe,雖然是連鎖西餐廳,還是蠻精緻的,裝修很新也很有特色,看到不少食評說帶有歐陸特色,好奇怪這個歐陸特色之什麼,水晶燈和牆裙嗎?反正我覺得就是簡約的歐洲風格,小小的洛可可風格還滿用心的。下午時間人不多,有幾桌是閨密聚會,聊的火熱,也不用擔心超時間要騰出位置,還是很自在的。餐食性價比還是很高的,味道不錯,用的餐具與室內風格很搭,都是藍色小清新,感覺有幾分清爽,很舒服。算是夏季午後的好選擇!

卡邦尼
2016-08-08
卡邦尼
2016-08-11 1553 浏览
今晚同舊朋友見面,要搵間靚靚地GE CAFE 坐下傾下計啦,就朋友放工,過左去荔枝角覓食,見到呢間開左一陣既餐廳,唔係唔試呀嘛?入到去氣氛好好,裝修好精緻。叫左2個SET, 分別係美國頂級肉眼扒配燒汁同黑松露蝦天使麵。SET 配左田園沙律配黑醋沙律菜+忌廉湯,份量好多,係一大碟,田園沙律配黑醋,好醒胃喎!忌廉湯好濃,好美味。美國頂級肉眼扒配燒汁-肉眼扒點了5成熟,烹調得剛剛好,不算好生,肉質腍滑,鮮嫰又肥美!配菜都好豐富,除了必然既薯角,仲有翠肉瓜和茄子,即時罪惡感下降!!黑松露蝦天使麵-一上碟,嘩!!!!!好CREAMY 呀!!!好正!!!食洛好濃好多黑松露!!D天使麵條條都比D 汁包住!(跟晚餐+$15)我叫了一杯chocolate paradise~係凍朱古力上面再加上一球朱古力雪糕,朱古力好幼滑、雪糕球仲有好多朱古力碎粒,推介!!朋友叫左藍莓梳打,配左塊檸檬~好FRESH!!最後到這跟餐的甜品~ 藍莓慕絲餅,藍莓味濃,甜度適中、完美句號!

2016-08-03 2701 浏览
早前復活節第一天,好姊妹結婚邀請我們做姊妹,事隔三個月後,我們靚女四人幫再聚,唯一已婚的她送上結婚相給我們!讓我們重溫當日的喜慶歡欣! 我們走到近她工作的地區食晚飯,找到一間新餐廳 Cafe Paradise! 由於當時 7:30,餐廳內已滿座!我們等上 15分鐘才可入座! 一走進去,見到木製的挪亞方挪亞方舟坐位,很有趣又驚喜!  為了貼切店名 Cafe Paradise,連小天使公仔也不少得!貫徹其特色擺設,迷你版摩天輪、旋轉木馬...總令人勾起童年回憶!  晚餐:$118 ~ $208 價錢合理! 意粉及意大利飯數十元已有交易!都好抵食! 餐包經翻熱的餐包,鬆軟綿綿脹卜卜,餐包是否塗上牛油同樣簡單而美味! 甘筍粟米湯橙黃色的湯色,清新自然!質感濃稠而味道甜美! 田園沙律唯獨是車厘茄烚過,一咬下去,即脫皮!  入口酸甜爆汁!  沙律菜配上黑醋,清新開胃!  店方選用的火箭菜,實在「苦」不堪言,難以入口!   三文魚海蝦黑松露天使麵 $128天使麵軟硬適中,份量頗多!  黑松露提升整體味道,配料還有三文魚、海蝦及雜菌,豐富了口味層次! 白酒海鮮紫薯意大

一走進去,見到木製的挪亞方挪亞方舟坐位,很有趣又驚喜!
 晚餐:$118 ~ $208 價錢合理!

意粉及意大利飯數十元已有交易!都好抵食!

餐包

餐包
甘筍粟米湯
橙黃色的湯色,清新自然!質感濃稠而味道甜美!
甘筍粟米湯
田園沙律
唯獨是車厘茄烚過,一咬下去,即脫皮!
 入口酸甜爆汁!
 沙律菜配上黑醋,清新開胃!
 店方選用的火箭菜,實在「苦」不堪言,難以入口!

三文魚海蝦黑松露天使麵 $128
天使麵軟硬適中,份量頗多!
三文魚海蝦黑松露天使麵
白酒海鮮紫薯意大利飯 $118
身為紫迷的我,連紫色美食也不放過!

混合紫薯的意大利飯,霸道的紫薯把全部意大利飯均勻地染上紫色!
 連配料青口、蝦、魷魚,也不例外!入口甜美 creamy!加上紫薯纖維高而粒粒飽滿的意大利飯易飽肚,因此我只食了三份之一!
 不想浪費食物,只好打包走!
白酒海鮮紫薯意大利飯
打算高高興興帶個飯盒回家,讓媽咪睇吓紫色的紫薯飯是怎麼樣?

返到屋企,打開個飯盒真驚喜!
 竟然連我棄掉的青口殼同蝦尾都放入飯盒中!俾佢激死!
 給我們覺得店員無 sense!
 將廢物當成食物給客,實在離譜!
熱榛子牛奶 $33
賣相好像一杯牛奶,既香且滑帶微甜!勝在口味吸引!
熱榛子牛奶
甜品
負責以朱古力醬在碟上畫上圖案的女店員很有天份,
 把外表不突出的甜品,在碟上添了朱古力醬圖案,顯得美輪美奐!
甜品
2016-07-07
三文魚海蝦黑松露天使麵
2016-07-25 1869 浏览
環境舒適~看到座位上有些公仔 是給我們拍照的嘛?有很多的即影即有,感覺挺溫馨。 這是set餐的餐湯和包,特別一提餐包超級之好吃呢外層微微的脆身,裏面很鬆軟 還帶有微溫,強烈建議襯早就吃!好像雪山,喝的時候要小心呢~先嚐一口(透心涼)味道挺濃郁的 並不是加了很多冰或水。也是跟餐的田園沙律 份量一小碟應該純開胃作用~友人說不喜歡吃 但我卻接受到,可能因為黑醋汁關係? 下次試著要求分上?再配上個泰式辣醬挺惹味的,咬下去的確啖啖墨魚。作為「呃like」的人,看到就立刻點了。上桌時賣相一流,色彩非常鮮豔。驟眼已經被那海蝦天婦羅吸引,不過最後卻有點失望。入口紫薯味是真材實料 又夠香,還有粒粒紫薯可能想增加口感。不過太滯太飽實,容易失去吃下肚的動力,加上飯太過一「patpat」地糊在一起。這塊就值得讚,份量很大。我們點了約七成熟 口感鮮嫩軟身,可能經過醃製?足夠入味~驚喜阿,很好吃 不是橡筋牛排。最後還有甜品呢,其實十分抵食。草莓蛋糕,一口吃得完的份量顯得剛剛好,夠滿足又不易浪費。我就覺得情侶 家庭朋友等都適合來聚餐,氣氛整體都不錯。額外一提,員工都很有禮貌和友善,一直都面帶微笑 心情都跟著好起來。
環境舒適~看到座位上有些公仔 是給我們拍照的嘛?
有很多的即影即有,感覺挺溫馨。
這是set餐的餐湯和包,特別一提餐包超級之好吃呢
外層微微的脆身,裏面很鬆軟 還帶有微溫,強烈建議襯早就吃!
熱情果沙冰
好像雪山,喝的時候要小心呢~先嚐一口(透心涼)
味道挺濃郁的 並不是加了很多冰或水。
也是跟餐的田園沙律 份量一小碟應該純開胃作用~
香煎墨魚餅
再配上個泰式辣醬挺惹味的,咬下去的確啖啖墨魚。
白酒海鮮紫薯意大利飯
驟眼已經被那海蝦天婦羅吸引,不過最後卻有點失望。
入口紫薯味是真材實料 又夠香,還有粒粒紫薯可能想增加口感。
驚喜阿,很好吃 不是橡筋牛排。
最後還有甜品呢,其實十分抵食。
草莓蛋糕,一口吃得完的份量顯得剛剛好,夠滿足又不易浪費。
我就覺得情侶 家庭朋友等都適合來聚餐,氣氛整體都不錯。
2016-06-24
2016-07-24 1037 浏览
今天熱辣辣,氣溫直逼三十三度,實在無法在無風扇或冷氣下對住廚房個火,今晚我地出街撐枱腳。這小店位於長沙灣,聽聞booking 好full, 好彩我們訂到位。晚餐由138-178 不等,包餐飲,湯,主菜同沙律。除此之外,還有all day breakfast同散點。我們要試試這店子的實力,把all day breakfast eliminate, 所以一個叫餐,一個散點柚子蜜糖焗美國牛仔骨:牛仔骨幾入味,配上酸甜柚子汁,幾開胃。份量幾足,但肉質真的有點韌。服務方面:認真麻麻,等左成二十分鐘,追問之下,才發現漏單!漏單的待應也只是一走了之,覺得沒有半點不妥。😡慢煮三文魚:外層焦香,內層已經九成熟了。去過許多餐廳所謂慢煮多是低温浸熟再煎封,以致外層脆口而內層嫩紅半熟的滑溜質感。這個若名為煎三文魚扒可能更合切。配菜方面:炸薯脆口,咸咸地,有點像食緊熱浪薯片的味道;蕃茄汁茄子,黃瓜,全都軟熟多汁,不錯。見每枱必點smoothie, 我們也試試。這個香蕉士多啤梨smoothie樣子吸引,但味道方面有點淡淡的,生果味唔夠。最後的甜點是strawberry mousse cake: 明顯是大眾貨式,勁

晚餐由138-178 不等,包餐飲,湯,主菜同沙律。
除此之外,還有all day breakfast同散點。

最後的甜點是strawberry mousse cake: 明顯是大眾貨式,勁重忌廉,凍涷地,少少酸味咁。
由於餐湯同沙律同甜點都好一般,好似散點好一點。總結:味道OK,服務有待改善。

2016-07-24
這間分店應開業不久,侍應們全是年輕人,不過全部都富熱情,有禮,聽餐時都俯身,增添不才好感和誠意,但派位時有點亂,看來成長當要一點時間!食物水準不錯,肉眼排五成熟準確,肉味濃厚,二百圓左右可說超水準!配菜亦出色!可說物超所值!另味柚子牛肋肉同樣精彩,柚子清新場味道是神來之筆,厚厚的牛肋條不消一會就清碟,有點意猶未盡!不過肚子不爭氣,已胞胞了!特飲白牛與摩卡各自精彩!最後甜品摩司也不錯!沒有一味是不滿意的!很推薦這裡!

2016-07-23
  • 肉眼扒
  • 柚子牛肋骨
1K
一年前我便是在這邊工作了一段短時間,那時應該還沒有這Cafe Paradise,一年後重返此地,看見以前沒有的,便走進去試試。餐廳在試業階段,星期四的晚上七時許,全店只剩下這一桌,成續也還不錯的。瑞士雞翼($45/6隻): 即是可樂雞翼,醬汁味道非常香甜,雞翼很入味,味道方面做處理得不錯。可是質感有點太軟腍,欠缺爽彈肉嫩的質感。是日沙律就是羅馬沙律菜、火箭菜等加上濃縮黑醋汁,屬基本西餐配備,但稍微單調。烤美國豬鞍配蜜糖燒烤汁: 豬鞍燒得蠻香脆,賣相相當吸引。一般來說,我喜歡豬鞍多於牛扒,原因是優質的豬鞍很有肉香,而且嫩滑多汁,質素比牛扒為穩定,variations沒牛扒的大。豬鞍以鹽、黑椒、香草調味,豬鞍也算入味,但肉味不及香濃。薯菜更有我很喜愛的炸薯角,超級香脆熱騰騰,很香口惹味。是日甜品為藍莓mousse蛋糕,這是一個較light的甜品,mousse入口即溶,味道剛好,吃過主菜後享用也不感油膩。最後以一杯熱檸茶作此夜的Closing。
最後以一杯熱檸茶作此夜的Closing。
2016-07-21
2016-07-20 90 浏览
今日去左長沙灣做野,朋友就好醒甘話叫帶我去食一間喺附近、而本身喺太子受歡迎既cafe分店~~朋友話餐廳門口唔起眼,但會放左摩天輪同迴旋木馬擺設,實唔會行過miss左~~餐湯係野菌湯,唔算濃但絕對唔淡口,因為由野菌打成蓉~ 餐包夠熱皮又脆,搽埋牛油就好好食。佢有set dinner,我叫左《280克 美國頂級肉眼扒 $208》- 要7成熟,出嚟效果好滿意~份量大,外層微濃好香口,有我嚟澳洲食開既味道~切開有肉汁溢出,牛味充足~-牛排已經夠大,拌碟亦好豐富!有沙律菜+蕃茄片+青瓜+茄子+薯角(嘩!)~跟餐叫左《玫瑰朱古力 +$15》- 朱古力味濃郁,做上細小既玫瑰花瓣做裝飾,感覺好girlish~~~玫瑰花瓣帶香味,合上眼聞落去幻想自己去左花園,哈哈~ 飽還飽,最後點少得甜品呢?叫左《檸檬撻 $32》- 好酸,正呀!本人鍾意酸味多過甜品既檸檬撻,覺得甘先夠正確!檸檬麻,當然要酸! 撻樣夠薄,減少甜溜既感覺~呢點都睇得出師傅做得唔錯~
切開有肉汁溢出,牛味充足~

飽還飽,最後點少得甜品呢?

2016-07-12
2016-07-12 715 浏览
今日去左間經常full booking既cafe去之前諗有無咁好食阿去過之後真係太驚喜佢full book真係值得既我地叫左個dinner set個沙律好fresh 份量用黎開胃都唔錯好濃既湯平時最驚既水溝湯搞到個湯勁淡呢間真係真材實料個面飽焗過熱熱地同皮脆脆地先拎出黎可見其細心仲有連牛油都有焗熱過所以真係好好食叫左個士多啤梨沙冰士多啤梨味好濃仲有果醬份量仲好多可以飲好奈到正餐部份,除左dinner set之外仲叫左all day breakfast包埋左好多唔同既配料仲egg窩夫同薯餅實在太好食鐘意呢啲配料既朋友一定唔可以放過我鐘意食面叫左個煙三文魚黑松露天使面佢既汁有陣煙熏既味太正喇份量仲幾多😋最後加左少少錢叫左朱古力蛋糕,好濃既chocolate味😝😝😝😝😝😝仲有配左好得意既米菲公仔係個女侍應畫架佢畫畫真係好靚仲畫過路飛 喬巴 etc 仲同我地傾左好奈計呢間cafe真係超水準所有食物都係真材實料提提大家dinner set會比單叫抵只係比多幾十蚊多一堆野
今日去左間經常full booking既cafe

提提大家dinner set會比單叫抵

只係比多幾十蚊多一堆野

2016-07-08
2016-07-10 4581 浏览
曾幾何時,香港被喻為「美食天堂」,不過,在小弟心中,天堂就唔講得,但就仲喺覺得香港喺個美食之都,邊度地區菜式都有,朝早食到宵夜乜都有得食。位處太子嘅Cafe Paradise於年多前曾幫襯過,仲記得佢啲鮮奶咖啡沖得好正 ,無意間經過荔枝角長沙灣道一帶睇到有間同名嘅新餐廳,好奇喺咪佢嘅分店,睇睇門面裝修,又見到佢晌門口擺放咗旋轉木馬嘅擺設,幾可肯定喺同一間店,所以,摘日到訪。是夜,同親友到訪,聚聚舊兼睇睇分店嘅水準如何,猶記得晌太子店所品嚐嘅豬手,的確唔錯。店內環境比太子店大,裝修簡約,以白與藍色為主調,配點閃亮嘅壁燈同水晶吊燈,周圍擺咗啲特色擺設,頗別緻,加上樓底高,空間感足 !近門口,仲做咗個5人特色「挪亞方舟」位,不過,個人覺得得意就得意,但又無話多咗私隱,坐入面中間位出入都有啲唔方便。散叫餐牌包括頭盤、小食、蛋糕、意大利飯、意大利麵、主菜等類別,種類較為偏向意大利口味,不過主菜類就集多國大成。店員仲解釋意大利飯、意大利麵一欄,俾$118就可以將$58嘅菜式變為套餐,而俾$128就可以將$68/$73嘅菜式變為套餐,即喺多咗餐湯、沙律、甜品及餐飲,頗划算。另備有晚餐選擇,包餐湯
另備有晚餐選擇,包餐湯、沙律、主菜、甜品及餐飲($118-$208),喺散叫嘅主菜類都揾到相同菜式,問過店員,兩者份量一樣,再比較一下,都喺相差$10就有晒套餐配套
,故此,我哋都點套餐,感覺喺最抵食。
此外,+$15可配各式特飲,+$25可配花茶一壺,+$25更可將是日甜品換成任何$50以下之甜品,實在有吸引力
順帶一提,仲有一個全日早餐餐牌,3款唔同配搭嘅全日早餐,已包一杯橙汁,定價唔貴,都喺$78-$98,全日任何時候都有得供應。
南瓜忌廉湯

先送上是日餐湯,喺南瓜忌廉湯,色澤比較偏向橙黃,應該喺落忌廉多之故,再試試幾口,就更加證明到喺咁,因為口感非常順滑,但南瓜味就算唔上好突出。
南瓜忌廉湯
麵包籃
餐包用上港式西餐或茶記常見嘅甜餐包,雖然,有種熟悉、懷舊嘅味道,入口又微暖且軟熟嘅口感,不過,落晌依度,感覺總喺有啲拉低咗檔次嘅感覺。唔喺話個包唔好食,只喺好似晌高級中菜館食緊碗車仔麵咁啫。
麵包籃
田園沙律

其實晌太子店時都有寫低以下評語:「賣相略嫌普通咗,大路啲嘅加粒車厘茄,如果高檔兼精緻啲加嚿意大利乾蕃茄,咁又會唔會好好多呢?」,所以,沙律菜加咗油醋汁,味道雖然清新,但都只不過喺做到最基本而已。
田園沙律
主菜共有7款選擇,有意大利飯、肉眼扒、豬手、天使麵、牛仔肋骨、羊膝及豬鞍,親友想食肉,所以篩走意大利飯及天使麵,肉類中,以牛仔肋骨及羊膝嘅醬汁口味較有特色,所以,就選依兩道為我哋嘅主菜。
柚子蜜燒焗厚切美國牛仔肋骨 $178

果然厚切,兼好大條牛仔肋骨,再配上豐富嘅薯菜,有蕃茄、珍珠筍、秋葵同炸薯角,份量肯定喺十足十,如果唔轉嘢飲,又唔轉甜品,百幾蚊包咁多嘢兼主菜大大份,的確抵食。柚子蜜燒焗咁嘅製作都喺第一次試,其實,有啲似BBQ時搽蜜糖,不過,多咗一層柚子味,感覺都唔錯,而牛仔肋骨肉質都軟腍,燒焗得幾香口。
巴黎式紅酒慢煮紐西蘭羊膝 $178

慢煮羊膝喺好期待嘅菜式,一大件紐西蘭羊膝配以薯菜,伴薄荷醬(店家仲有提供芥末),非常養眼,不過,同期望有啲落差,因為一般嚟講,慢煮菜式肉質都會好腍滑,但落刀嗰一下已覺得有啲實。其實,個紅酒汁味道真喺唔錯,芳香醇和,但入口又唔可以講喺嚡
,但就有啲「實淨」嘅感覺,羊羶味唔太犀利,相信大部份人都接受到。
巴黎式紅酒慢煮紐西蘭羊膝
玫瑰鮮奶咖啡 +$15(正價$35)

焦糖 、榛子味嘅鮮奶咖啡飲得多,玫瑰味就較少,仲記得晌旺角嘅Doux飲過一次,記憶中喺一杯好正嘅咖啡。今晚可以再次重溫,杯咖啡一樣做得好好,事後問過店員,都預咗喺利用玫瑰糖水,但除玫瑰味突出之外,咖啡的確醇香,奶泡跟濃縮咖啡融和均勻
,依個講求沖論調手勢,唔使攪,第一口到最尾,口感一致。
玫瑰鮮奶咖啡
拖肥朱古力咖啡 $35

賣相上,拉花做得好細緻,而親友話奶泡發得好,口感圓滑,拖肥味非常香,不過,有點偏甜,但嗌得「拖肥」,都預咗會喺咁,所以,又接受到。正如食馬卡龍會好甜,唔會話佢過甜而唔好食,依樣喺佢嘅特性嘛。
拖肥朱古力咖啡
甜品餐牌好手作仔,製作感覺有啲迤,如果加點色彩會好啲
。內裡共有4款選擇:綠茶白朱古力慕絲蛋糕、檸檬撻、冧酒朱古力蛋糕及雪糕咖啡(Affogato)。
檸檬撻 +$25($32)

值得加錢轉嚟一試嘅甜品,因為比起一般嘅慕絲蛋糕,件檸檬撻做得有個性,撻餡口感柔軟,酸香細緻,又唔會有過酸嘅毛病,檸檬香味好清新。
檸檬撻
Affogato +$25($48)

一客有兩個雲呢嗱雪糕球,再配小量咖啡甜酒及一小杯特濃咖啡,倒埋一齊就成為依道美味甜品。滔一羹沾滿甜酒及咖啡嘅雪糕放入口,香濃帶微微酒意,真喺好正;食到尾,雪糕溶入晒甜酒及咖啡中,猶如咖啡奶昔,滋味盡嚐。題外話,餐牌中嘅Affogato好似串錯字
Affogato
整體上,菜式嘅水準都屬於平穩,尤其甜品及飲品一環,我會俾得高分啲。不過,仍有改進空間嘅地方,例如:餐沙、沙律、餐包,雖然話依啲好濕碎,但「第一印象」都好重要,因為,有啲人好被先入為主嘅感覺所影響
玫瑰鮮奶咖啡
拖肥朱古力咖啡
檸檬撻
2016-07-08 2661 浏览
在長沙灣近荔枝角一帶,不乏有工廈,亦有住宅區。在偶然經過長沙灣道,發現一間西餐廳,是區內少有的。Cafe Paradise 是近日才發現,因而安排了今晚到訪。餐廳裝修較為簡單,沒有華麗和亮麗的裝飾,一切從簡,而且又在試業中。餐牌有著套餐,亦可散點,豐儉由人,不過散點菜式不算很貴,只是由幾十個大洋到百多個大洋,而套餐亦很抵食。先來三文魚凱撒沙律(七十三個大洋)。三文魚捲起放在鋪滿芝士的沙律菜上,雖沒有麵包粒在內,卻已很滋味。三文魚煙燻的香味加上鹹香,不失當中的鮮味。蔬菜有著芝士濃香的味道,兩者加埋一起進食,味道確是濃郁。粟米忌廉湯是今餐的餐湯,粟米的味道略為淡了一點,忌廉湯稠結度適中,亦帶有淡淡的粟米甜味。主菜為海鮮南瓜汁燴意大利飯(七十三個大洋),當中的海鮮為青口,魷魚,蝦,青口的鮮味及魷魚的煙靱,鮮蝦爽口彈牙。唯米飯則較軟腍,不過問題不大。甜品為綠茶白朱古力慕絲蛋糕(三十二個大洋)。除了有綠茶的芳香味覺外,亦有蛋糕的軟腍。不單如此,還有幼滑的質感,不錯。有時候鐘情於薄荷朱古力(三十三個大洋),尤其在晚餐的餐飲。除了咖啡可以拉花之外,朱古力亦可,拉花已不再是咖啡的專利。朱古力當然有其甜
甜品綠茶白朱古力慕絲蛋糕(三十二個大洋)。除了有綠茶的芳香味覺外,亦有蛋糕的軟腍。不單如此,還有幼滑的質感,不錯。
有時候鐘情於薄荷朱古力(三十三個大洋),尤其在晚餐的餐飲。除了咖啡可以拉花之外,朱古力亦可,拉花已不再是咖啡的專利。朱古力當然有其甜度,加上薄荷,使朱古力更具薄荷香味。
在用餐途中,得知是餐廳由基督教教友開設,因此在擺設上亦具有宗教氣氛。
2016-07-05 501 浏览
清哂積左成個月既project ,人都鬆哂,決定要稍稍獎勵下自己。所以今餐就鋸下扒啦。7成熟280 克美國頂級肉眼扒配燒汁,就係我既晚餐。其實200零蚊,都預左唔會食到好高質既扒,都係睇佢煮得好唔好食。而食西餐既好處,就係面對主食之前有漫長既期待期,首先食左個酸酸開胃既沙律,再飲左碗濃滑既忌廉蘑菇湯,等個胃同心靈都準備好,先至開始食今晚既主菜,肉眼扒。上碟時,除左塊扒,仲有粟米仔,薯角,車厘茄等。薯角好酥脆,不是炸完之後放涼的。粟米仔,車厘茄等就正常水準。淋完燒汁就開始食扒,牛味還可以,但煮得不錯,肉既質地好細嫩,口感柔軟中有點嚼口。塊扒真係煮得幾好,所以都食得幾開心.食完扒,就慢慢飲我個杯朱古力天堂(chocolate paradise) ,感受下朱古力雪糕既濃濃可可香味,舒舒服服飲埋杯野先走。
2016-07-04