2016-07-04 2229 浏览
第一次黎呢間 Paradise Cafe 食晚餐,餐廳坐落喺大街地舖,唔算係人流既地方,但係入面都幾多人,第一個感覺係都幾relaxing,藍白色裝修,加啲玩具擺設同即影即有相,環境唔差。因為太肚餓關係,迅速叫左兩個dinner set,大概100至$200 ,侍應仲話其實可以係餐單入面自由配搭,變相多咗好多選擇,有餐包有湯有沙拉,有main course,有野飲同甜品,鍾意嘅話仲可以加錢叫特飲,選擇相當豐富。南瓜忌廉湯 都幾重南瓜味,拼忌廉味既份量啱啱好,咸甜適中,又夠熱,可以暖下胃。田園沙律用咗好多火箭菜,新鮮,但係火箭菜比較多草青味,我本人就麻麻哋,dressing方面呢,用咗加左糖嘅意大利黑醋,質地好稠,只係落少少其實已經足夠。柚子蜜燒焗厚切美國牛仔肋骨$178一碟有兩大塊,碟頭唔細,仲有薯條同少少菜,男仔一定夠食。味道亦非常好,軟硬肥瘦都岩岩好(岩我心水),唔會煮得overcook,加上用左柚子醬,比起一般食開既油爆燒汁,甜甜酸酸更加唔會覺得漏。薯條嘅size同一本薯角一樣咁大,外脆內軟,薯仔夠鬆化。烤美國豬鞍配蜜糖燒烤汁$188肉厚夠嫩,切開仲係粉紅色架。附送兩隻汁 - 燒

南瓜忌廉湯

田園沙律

柚子蜜燒焗厚切美國牛仔肋骨$178

烤美國豬鞍配蜜糖燒烤汁$188
肉厚夠嫩,切開仲係粉紅色架。附送兩隻汁 - 燒汁同BBQ汁,個人認為就咁食件豬已經夠晒入味,然後薯角用BBQ汁,一流!

香煎墨魚餅$32
另外因為怕唔夠食嘅關係,我仲叫咗個小食, $32有兩塊墨魚餅,齋望都已經見到好多墨魚,唔會偷工減料。墨魚餅非常彈牙,配埋泰式甜酸汁,令人食完想再叫多一碟。

士多啤梨smoothie
呢杯勁啦,賣相靚就睇相已經知,味道仲要好重士多啤梨味,又唔太甜,又夠大杯,好滿足。其實左左右右都叫唔同味既沙冰,有熱情果,士多啤梨加香蕉等等,應該係呢度既招牌飲料

整體質素算中上,性價比高,份量夠,賣相好唔會hea上,又夠熱,感覺唔似普通樓上cafe,算平價西餐廳。
去開長沙灣一定會再去。
2016-07-02
  • Strawberry  smoothie
2016-07-04 455 浏览
話不多說了,直接進正題,原本在太子吃過這間的咸豬手,很好吃,見到開了長沙灣分店,距自己較近,也就過來吃一頓。吃了羊鞍餐。先吃了麵包,麵包烘熱過,加上牛油柔軟而香。然後喝著很香濃的咖啡等羊鞍。羊鞍很好吃,以這個size煮得很軟很嫩,食的時候有濃濃的熱氣,羊肉味道,和香草香氣充盈口內,十分之滋味。除此以外,伴碟的薯角和洋蔥圈都很是酥香脆嫩,很喜歡。甜品方面,點了個Afforgato,是一盤兩個雲呢嗱雪糕,伴著一小瓶baileys 和一小瓶espresso。可把這兩小瓶倒在雪糕上,加添咖啡香氣。個人建議不要一次過倒太多,否則就會淹過了雪糕的原本味道。baileys和espresso方面,我自己喜歡espresso多一點,因為我個人不太喜歡吃甜味,較喜歡咖啡的香中帶甘。
2016-06-17
2016-07-03 554 浏览
今日中午來到長沙灣學琴,先填飽肚子先有力,經過有間西餐廳早早在太子已經嚐過,味道不錯,今日中午來回味一番。辣辣芝麻雞翼。即叫即炸芝麻雞翼,滿是芝麻粒咸香惹味,加上辣粉味道頗是香辣香口,肉汁豐富肉質嫩滑,脆口小食頗為吸引。煎烤龍脷柳配黑松露忌廉汁。即叫即煎的魚柳,大大一片賣相非常誘人,魚香滿滿魚肉滑溜,沒有絲毫雪藏味道入口嫩滑誘人。煎得香脆的魚柳伴上黑松露忌廉汁,惹味濃郁的醬汁頗是滋味,陣陣松露香非常開胃,薯角香脆,飽足的主食。
辣辣芝麻雞翼。
煎烤龍脷柳配黑松露忌廉汁。
2016-07-03
午餐
2016-07-01 540 浏览
黃昏時分,與朋友經過 Cafe Paradise,門面不大,但就是有份無形的吸引力,觸動到我們的目光,可能是那轉動著的摩天輪,以及那個繽紛的旋轉木馬,靜靜地放於店外一角,陽光映照下,折射出夢幻般的色彩。細看門外的餐牌,食物種類不少,步伐不由自主地已步入餐廳。

店面前方,一艘以挪亞方舟為造型的木製卡座,別具特色,可惜船上已坐了食客,唯有選擇倚窗而坐。
先點了一份餐前小吃,香煎墨魚餅配田園沙律,微焦的墨魚餅熱騰騰上桌,香口彈牙,配上蘸滿意大利醋的沙律菜,味道清新又醒神。

忌廉粟米湯、田園沙律接著上桌,粟米湯質感幼滑,但味道略淡,如可調至濃厚一點,相信味道更佳。
田園沙律,清脆爽口,配著微酸的黑醋醬汁,胃口即時大增。
決定來個重量級之選,280 克美國頂級肉眼扒配燒汁,份量十足,火侯拿捏精準,肉質鬆軟多汁,油脂均勻,肉味濃郁馥香,搭配著即點即炸的薯角,不油不膩,色澤金黃,令人垂涎,滋味飽足。

田園沙律,清脆爽口,配著微酸的黑醋醬汁,胃口即時大增。

朋友點了,慢煮三文魚配芒果薄荷汁,三文魚外皮焦香,內裡水潤豐富,絕對是外脆內軟,蘸上秘製的芒果薄荷醬汁,口感清爽微甜,值得一讃的是,伴菜用上了飽滿水感的車厘茄,以及新鮮翠綠的秋葵,烤至微焦,美味之餘,感覺亦很建康。
餐後,朋友來了一杯玫瑰花茶,淡淡優香,怡神養生。

而自己點了冰凍的檸檬茶,炎熱天氣下呷一口冰茶,實在令人心曠神怡。

餐廳裝潢帶著一點宗教色彩,店內放置著很多以宗教為主題的小擺設,播放著輕柔的音樂,營造出一個閒適恬靜的空間,雖然餐廳位於繁囂的長沙灣道,但身坐這裡,我們亦可以一份平靜的心情,來慢慢享受美味飽足的食物。
2016-06-20
2016-06-29 449 浏览
店員的服務十分周到! 剛坐下,便有店員為我們盛上清水。而且店員也很樂意為我們介紹有甚麼好吃的。這次我們就按其介紹,點了個香脆豬手配燒汁。我也飲了一杯熱咖啡。德國咸豬手吃得不少,所以大概對豬手的質素有所要求,這裡的豬手焗得表皮香脆帶金黃色,脆度韌度相宜,豬肉柔軟可口,十分好吃。我飲的熱咖啡水準亦甚高,十分香濃,不是一般貨色。
2016-06-28 454 浏览
下午茶的悠閑時光,在這裡度過真是不錯。捲起迷你卡邦尼意粉,送進口裡,感受著意粉的彈性及掛在其上的醬汁,那忌廉及芝士香味浸滿整個舌頭,再滑落喉嚨。形容得這麼好,卻絕非過譽,因為這裡的醬汁的確調得不錯,芝香濃郁而不霸道,較輕盈,我很喜歡。一個下午有怎能少了甜品? 選了一個檸檬撻,檸檬甜得很自然,撻底酥脆,整個完美的句號。
2016-06-28 1458 浏览
一間西餐廳cafe, 環境以優閒casual風格為主 食物以西式為主晚餐有包餐湯 甜品 同野飲餐湯係南瓜忌廉湯 南瓜味濃飲落又不會太飽滿 食得出係天然南瓜煲成 而不會落太多糖多同鹽 . 口感清新餐包正常級別 夠暖連埋牛油食就唔會差晚餐 208 克 美國頂級 肉眼扒 208 蚊肉眼牛扒 由於質素唔錯所以5 成熟都足夠 肉眼扒大大件 而且肉質鮮嫰多汁 味道喺口入面維持時間長久 配以蕃茄薯菜 yummy晚餐 香脆豬手 148 蚊豬手皮脆肉煙韌 油脂比較多通常喺維撓住喺皮下面 再加上咸味重既豬肉一齊食 口感唔錯晚餐有埋 士多啤梨cheese cake, cheese cake既部分比較少 但反而上面既士多啤梨味比較濃烈 for餐後甜品 黎講算唔錯辣辣芝麻雞翼 45 蚊芝麻雞翼煎得香脆 一咬開脆皮入面既白色雞肉仲熱辣辣 而且入面有好香既辣椒粉味 又有芝麻香味混合埋一齊 好食煙三文魚蜆肉天使麵 68 蚊好簡單一味有普通煙三文魚同蜆肉既天使麵 , 但估唔到 佢既天使麵醬汁溝得十分出色 有忌廉白汁味但又不會太濃 同天使麵幼身既麵質配塔得宜 剛剛濃到食完又想再食既程度 推介必食!
晚餐有包餐湯 甜品 同野飲
餐包正常級別 夠暖連埋牛油食就唔會差
晚餐 208 克 美國頂級 肉眼扒 208 蚊
晚餐 香脆豬手 148 蚊
辣辣芝麻雞翼 45 蚊
煙三文魚蜆肉天使麵 68 蚊
2016-06-25
2016-06-28 887 浏览
以前回長沙灣找爸媽,食來食去都係果幾間,同餐廳老闆都好熟了,最近餐廳愈開愈多,間間都想試下,已經好耐無幫襯相熟的餐廳,真係有啲唔好意今次呢間係正屋企樓下,沒有不幫襯的理由!我們4人,點了兩份set dinner, 另外再散點了小食和主菜,飲品先上餐包,湯及沙律,要一讚沙律菜很新鮮,亦特意加入了大量火箭菜,因為很多時cafe的沙律都很"hea",只有生菜車厘茄,這個卻很有心辣辣芝麻雞翼 $45炸得香脆有汁,但完全不辣的啊香煎墨魚餅 $32質感彈牙,混入了粒粒墨魚,口感不錯香蕉士多啤梨沙冰 跟餐+$15好大杯呢,見到就已透涼!用上真草莓及香蕉打成,鮮甜清新慢煮三文魚配芒果薄荷汁 $168慢煮的三文魚很嫩,中間是半熟狀態,表面煎得香口,配以芒果薄荷汁,甜甜酸酸,頗清淡的,適合女士們吃煙三文魚蜆肉天使麵 $68意粉硬度剛好,忌廉汁又香又creamy,略嫌煙三文魚過咸最後當然不少得飯後甜品啦抹茶白朱古力凍餅 跟餐+$25抹茶味不很濃,也比較甜,但口感討好,相當滑溜rum酒朱古力凍餅 跟餐+$25朱古力味很濃郁,散發出微微酒香,質感軟滑,不錯啊

今次呢間係正屋企樓下,沒有不幫襯的理由!

辣辣芝麻雞翼 $45

炸得香脆有汁,但完全不辣的啊

香煎墨魚餅 $32

質感彈牙,混入了粒粒墨魚,口感不錯
香蕉士多啤梨沙冰 跟餐+$15

好大杯呢,見到就已透涼!用上真草莓及香蕉打成,鮮甜清新
慢煮三文魚配芒果薄荷汁 $168

煙三文魚蜆肉天使麵 $68

意粉硬度剛好,忌廉汁又香又creamy,略嫌煙三文魚過咸

最後當然不少得飯後甜品
抹茶白朱古力凍餅 跟餐+$25

抹茶味不很濃,也比較甜,但口感討好,相當滑溜
rum酒朱古力凍餅 跟餐+$25

朱古力味很濃郁,散發出微微酒香,質感軟滑,不錯啊

2016-06-27 748 浏览
星期六約朋友行荔枝角批發鋪頭,見附近開左間新野,上網睇到佢地係太子都有間分店,評價都唔錯,就一於去試下,6點30準時到,個場無咩人,所以都坐得好舒服(好彩早book左位 ,食到一半全場full晒。)我同朋友都係大食人士 見佢個set 都抵食,就一人一個set 再加兩個小食。豬鞍配蜜糖BBQ汁上場,份量剛好,岩女仔食,佢個醬好得意 我特登撈理佢一齊先來食,甜甜地又有BBQ味,肉質合格,兩個set 都配左沙津菜加薯格,薯格炸得好好食車打芝士肉醬薯角$58,作為一個炸物控加芝士控,呢個非常岩我, 薯角炸得岩岩好,配理牛肉肉醬,見到都流口水又係芝士(心心眼)芝士焗扇貝$683隻, 鋪滿芝士,焗得岩岩好,扇貝大大粒,口水再次失控~我朋友叫左美國肉眼扒, 七成熟,$208一上菜就嘩一聲 , 好大塊啊,朋友食到一火半已經有d飽 切開再配理個汁好match,配菜都好足料,最鐘意佢個番茄,個汁真係一流,美中不足是,肉質唔夠嫩,牛扒上菜溫度未夠,呢個較為失望茶飲加左$15 轉左士多啤梨香蕉沙冰 外相好吸引, 甜度正常, 可能士多啤梨味好濃 飲唔太出香蕉味, 下次可以試下其他沙冰是日甜品 是士多啤梨,略為甜

是日甜品 是士多啤梨,略為甜左少少,同理個雪櫃應該唔夠凍 ,見到個cake個陣,塊朱古力有少少水氣 兩個捧住個肚走,下次會再來食佢個意大利粉同飯。6點前來食再抵d,有得免加一
2016-06-25
2016-06-27 336 浏览
係旺角睇完戲  但係一路都諗唔倒食D咩你都知旺角又係周圍都咁多人咁岩朋友醒起佢返工個頭近排開左呢間新野一於搭一兩個站過去試下一入到去 有情侶  有一家大細  坐位唔迫 重點係有D遠離繁衍既感覺我地一人叫左一個SET DINNER個SET DINNER 其實都包左幾多野  抵食!湯就餐包唔場得湯每一日都會唔同  我地今晚就係 票米忌廉湯 味道唔算超濃郁不過佢會自動俾埋黑椒你  自己TUNE一TUNE個味餐包 重點係 熱辣辣 少少脆口  加埋真係冇得頂仲有個沙律   唔算話太突出  不過唔知點解我個重點放左落兩粒車厘茄度  好好味!!芝士焗扇貝芝士味勁濃  又係熱辣辣上  如果叫1個SET唔多夠既  真係可以叫多樣小食當開胃Main 我地簡左呢兩樣煙三文魚海蝦黑松露天使麵量方便唔洗擔心  我覺得係多過坊間好多餐廳質方面都好好  有咬口 又夠味美國肉眼扒 我諗成塊大過一隻手掌我地叫左5成熟  食個時D肉汁出哂黎 大家都知呢幾日日日都酷熱天氣警告所以我地都忍唔住一人轉左杯沙冰一杯荔枝沙冰  一杯香蕉士多啤梨沙冰只可以講  佢真係唔洗同你慳  飲完之後成個人降哂溫個SET 最後仲有DESSERT

係旺角睇完戲  但係一路都諗唔倒食D咩
你都知旺角又係周圍都咁多人
咁岩朋友醒起佢返工個頭近排開左呢間新野
一於搭一兩個站過去試下

我地一人叫左一個SET DINNER
個SET DINNER 其實都包左幾多野  抵食!
湯就餐包唔場得

今晚係芒果MOSE CAKE
的的識識  份量岩岩好
  • 煙三文魚海蝦黑松露天使麵
2016-06-24 537 浏览
媽媽不在家, 假日晚找了好友一同吃飯, 聊聊近況 之前都去過太子的Cafe Paradise, 十分喜歡店內的2隻「小狗」, 又坐得舒服不趕人, 吃飯聊天一流~  一搜之下, 發現家附近原來開了分店! 這下好了, 我可以在不用乘車的情況下行到餐廳! 這個天堂比起太子的天有玩樂的味道, 門外就放了一個旋轉木馬及摩天輪擺設, 似乎想帶給客人高興的感覺  我們到達的時候還未坐滿, 一入門就被左邊的方舟吸引住目光, 這還真的有paradise的感覺! 只可惜我們只是2個人不能坐在方舟內...  店內面積不算大, 前方有個水吧, 貼滿了客人的照片, 看來也頗歡喜!晚餐有供應套餐, 包一湯一沙律一主菜一甜品一飲品, 套餐來說非常豐富! 餐牌還有小食及其他意大利粉或飯, 飲品亦有不少~我們點了2個晚餐, 是日餐湯蘑菇粟米忌廉湯, 喜歡它充滿粒粒的口感, 湯亦煮得綿滑, 不會像溶不掉的粉劑, 淡淡粟米十分香口! 不得不讚餐包非常熱! 雖然來得比較遲, 我已經飲完了湯, 不過熱辣辣又軟綿綿的餐包仍然在不可以放過 煙三文魚凱撒沙律  巴拿馬火腿凱撒沙律跟餐有個田園沙律, 不過我們都覺得有點寡,
媽媽不在家, 假日晚找了好友一同吃飯, 聊聊近況

餐湯-蘑菇粟米忌廉湯
煙三文魚凱撒沙律
巴拿馬火腿凱撒沙律
煙三文魚凱撒沙律
巴拿馬火腿凱撒沙律

跟餐有個田園沙律, 不過我們都覺得有點寡, 店員十分好人幫我們換了做煙三文魚凱撒沙律及巴拿馬火腿凱撒沙律, 份量當然比正常的少, 不過不要緊! 其實兩個沙律的分別就是表面的那塊肉, 我們都覺得沙律稍為多了一點醬, 味道濃了一點, 可能是因為我吃慣了淡淡的沙律...  至於三文魚和火腿就略咸, 尚可以吧~
香煎墨魚餅
香煎墨魚餅
另外我們點了個墨魚餅, 剛剛好有兩厚片, 煎得香脆又不算肥膩, 沾上醬汁就酸酸甜甜, 還挺醒神的!
柚子蜜燒焗厚切美國牛仔肋骨 Baked U.S. Baby Back Ribs with Grapefruit Honey
終於上到主菜了! 這是經我向店員詢問下的好味之選, 份量非常大, 足足有2大長塊, 每塊起碼3舊圓骨! 我猜大約是4-5成熟, 仍有少許見紅, 不過礙於有筋所以較難切... 放入口有淡淡蜜香, 肉質鮮嫩, 少許的筋亦十分有嚼勁, 少D牙力都消化不了
 我還特別喜歡吃貼著骨的肉, 有點不顧儀態地把骨頭旁的肉咬出來, 滑溜又煙韌, 一邊咀嚼一邊聊天還真有點難度哈哈!
 肋骨下有數片瓜菜, 一旁亦有薯格, 絕對是一個好味又邪惡之選~~
香脆豬手配燒汁 Crispy Pork Knuckle with Gravy Sauce
友人在我未到時就決定點豬手, 用得比較久的時間才上枱, 但一眼就看到表皮燒得很脆很熱很香, 先吃一條薯條, 同樣香口熱辣辣且不油, 相反豬手十分鬆軟, 不用多費力就可把肉與骨分開, 肉已經煮到軟綿綿有少許咸味, 豬皮雖有點肥但脆卜卜不可不試, 很難想像2個女生這個晚上吃了那麼多肉!
(左)玫瑰鮮奶 (右) 洛神花茶
玫瑰鮮奶
神花
好友點的玫瑰鮮奶比想像中好飲, 綿綿奶泡加微微玫瑰香, 幸好不會太飽肚, 不然怎吃掉這豐盛晚餐; 至於我的洛神花茶有點酸, 尚算可以, 茶總是可以消除肉的膩感...

菠蘿檸檬芝士蛋糕
最後晚餐送上菠蘿檸檬芝士蛋糕作甜品, 這道甜品相比下有點失色, 味道較為失真, 不過又可能因為我本人不太喜好菠蘿製品...
這頓晚餐光看卡路里簡直不敢想像!!! 不過就聊得盡興, 食得亦高興, 還坐到餐廳快關門把我們請離開 哈哈
2016-06-23 386 浏览
今天特意走到長沙灣去尋找paradise,原因我是來這裡尋找我的挪亞方舟因為聽到教友介紹這裡環境和食物都非常好,所以我決定要去感受一下環境好有歐陸feel,relax柚子牛肉骨$168~牛仔骨肥瘦適中,煎的火喉剛剛好,有焦脆口感之餘還有清甜的柚子味,感覺像bbq後加蜜糖柚子香,好清新又可減少脂肪的油膩感秋葵和車厘茄也非常有心思,好好味薯角份量非常多pama ham caear salad$73~pama ham好香橡木味,沙律菜好鮮甜爽口加入沙律醋和芝士開胃又健康芝麻雞翼$45~啖啖肉又juice,芝麻香加少少辣更惹味,配合沙律菜rose latte$15~跟set加$15,非常香的rose而且咖啡味非常夾,是我的最愛香滑smooth誠意推介無花果沙冰$38~男友最喜歡沙冰,味道不太甜有一點點酸,夏天首選炎炎夏日享受一杯鮮果沙冰,真的可以將我的體溫降5度很滿意今天的午餐,一邊聽著悠悠的英文詩歌又可以在挪亞方舟上午饍非常感恩,服務品質佳,食物質素更佳,這裡給予我非常舒適遊閒的感覺,頓然忘記生活急速節奏,今次真的要謝謝介紹我的好朋友,讓我享受了一個悠揚既美味的下午
環境好有歐陸feel,relax
秋葵和車厘茄也非常有心思,好好味
薯角份量非常多
  • 無花果沙冰
  • 芝麻雞翼
  • 柚子牛肉骨
2016-06-22 314 浏览
在陽光流淌的紫色絨布桌子上,雪白的盤子邊沿泛著流光,我正享用著一道黑松露野菌意大利飯。本身不喜歡大魚大肉,這道野菌意大利飯,是我到意大利餐廳的必點之作。飯熱騰騰地盛上來,表面的醬汁玉白光澤十分飽滿,吃落去煮得恰好,醬汁味道帶忌廉香氣和點點黑松露香。野菌的份量ok,味道幾搶,咬下去還有一點點爽度,成個飯我食得幾滿意。
2016-06-21 499 浏览
今天是父親節,為避開午市/晚市高峰期,於是全家延至3點午餐。午餐前,先到長沙灣逛逛,然後慢慢沿著長沙灣道走向荔枝角。豆丁看到這門口的摩天輪和迴旋木馬。對豆丁來說,真是很吸引。喚起上周到海洋公園的記憶了!豆丁就嚷著到這家午餐。透過玻璃窗,看到內裡裝潢還不錯,座位亦濶落,加上門前餐牌價格合理,於是入內就座。豆丁很想倚窗而坐,就選了近窗口的梳化位置了。就座後,感到菇菌類陣陣的香味。原來是來自隔離枱客人所享用的白汁意粉。也許是很餓的關係吧!嗅覺也變得靈敏了! 這次一定要點這款意粉,家人點了一個意大利飯及主菜,再配小食,飲品及甜品。 白汁雜菌意大利粉 Mushroom Pasta with cream Sauce 意大利粉終於上來了。真是香噴噴。雜菌/蘑菇與白汁,是完美的配搭。雜菌/蘑菇特有的香氣,已經讓我忍不住了。没有吃早餐,真是很肚餓呢!每條意粉沾上白汁,看來瀝水過程OK。意大利粉QQ,有咬口,不是軟綿綿的貨色。加上雜菌與白汁這對好朋友,教我添完又添了。 海鮮南瓜汁燴意大利飯Seafood Risotto with Pumpkin Sauce 有魷魚,蝦,蜆肉,蟹柳與南瓜汁及意大利飯料混在一
豆丁看到這門口的摩天輪和迴旋木馬。
對豆丁來說,真是很吸引。
喚起上周到海洋公園的記憶了!

豆丁就嚷著到這家午餐。
豆丁很想倚窗而坐,就選了近窗口的梳化位置了。
就座後,感到菇菌類陣陣的香味。

原來是來自隔離枱客人所享用的白汁意粉。

也許是很餓的關係吧!
嗅覺也變得靈敏了!
這次一定要點這款意粉,
家人點了一個意大利飯及主菜,
再配小食,飲品及甜品
白汁雜菌意大利粉

意大利粉終於上來了。真是香噴噴。
雜菌/蘑菇與白汁,是完美的配搭。
雜菌/蘑菇特有的香氣,已經讓我忍不住了。
没有吃早餐,真是很肚餓呢!
每條意粉沾上白汁,看來瀝水過程OK。
意大利粉QQ,有咬口,不是軟綿綿的貨色。
加上雜菌與白汁這對好朋友,教我添完又添了。
海鮮南瓜汁燴意大利飯

有魷魚,蝦,蜆肉,蟹柳與南瓜汁及意大利飯料混在一起。
微微的甜味,是首次嚐到南瓜味Risotto。
280克美國頂級肉眼牛扒配燒汁~七成熟

全家共享,保險少少,七成熟。
牛扒很大塊,以不同蔬菜墊底。
牛肉中没有夾雜牛脂,估計是偏向牛味為主。
果然牛味真的很出,尚可嚐到久違了的牛肉應有酸味。

小時候母親大人會經常煮新鮮牛肉,
味蕾記憶是不會錯的!

燒汁是略為酸,是加了喼汁或醋汁?
其實單食肉眼扒已經很好味,不用再沾燒汁了。
瑞士雞翼

聽說瑞士雞翼不是來自瑞士,而是另有典故。
話說曾有餐廳煮了甜甜的雞翼,
當時西方人以英語表示Sweet的Chicken Wings。
待應誤以為是Swiss,於是翻譯變了<瑞士雞翼>了。
瑞士雞翼Chicken Wings with Swiss Sauce
這碟是甜豉油雞翼。
食雞翼要有儀態,用刀叉。
整件入口不吐骨,啖啖肉。
今天就為父親節的主角,制作無骨雞翼。
最重要是熱辣辣上枱時要馬上品嚐。
冷卻後,雞翼的關節變硬了,就落刀要多用力了。
自己把六件雞翼全起骨!
很容易分辨落刀的手感有何差異。
是日蛋糕
Green Tea Cake & Rum Chocolate Cake
Green Tea Cake
Rum Chocolate Cake
朱古力咖啡沙冰 Mocha Smoothie

散點要四十元,跟餐只是十五元,
豆丁之父認為價格超抵。
朱古力咖啡沙冰 Mocha Smoothie
澳洲白咖啡Flat White
自己選的飲品,超多牛奶呀!
澳洲白咖啡Flat White
在窗邊看著摩天輪和迴旋木馬閃閃生光,
享受美味的午餐,這一頓值回票價。
下午茶
庆祝纪念
父亲节
2016-06-21 345 浏览
這天是偉大爸爸專享的父親節,所以我們當然要陪女皇父親食餐飯,慶祝下今日所選就是這間就算路過也會被他的旋轉木馬吸引而停下腳步的cafe paradise,新店位於長沙灣,開業不久,餐廳裝潢相當新淨佳節下新張也吸引了不少客人,傍晚7就已差不多滿座,set dinner也有8-9款選擇,餐內已包括餐湯,麵包,簡約的田園沙律,主菜,時日甜品,咖啡,茶(如果喜歡可加$15轉特飲或加$20轉花茶一壺,而且餐的價錢也相當街方。真值得一試麵包熱軟,忌廉玉米湯田園沙律,比較簡單只用上倆,三種沙律菜,但黑醋汁做得不錯。(個人認為火剪菜特別新鮮)另外點了小食芝麻辣味雞翼,味道唔算辣,但外層脆漿十分香口墨魚餅法式香草檸檬烤雞,賣相相當引人,當一切開還有多汁流出巴黎式紅酒慢煮紐西蘭羊膝口感霖,沒有太重的酥味,也沒有肥膩的感覺,特別一提所有陪碟的薯角也很美味,脆口,薯味濃,真讓我想起兒時爸爸帶我食快餐店的味道。烤美國豬鞍配蜜糖烤汁對我而言有點過熟,但總每度菜調味也不重,相信師傅是想我們享受到食材的原汁原味煙三文魚海蝦黑松露天使麵話說回來這個麵的汁做得不錯,唯獨煙三文魚過咸,或者餐廳可考慮轉用其它來貨我的特飲黑牛最
麵包熱軟,忌廉玉米湯
另外點了小食芝麻辣味雞翼,味道唔算辣,但外層脆漿十分香口
墨魚餅
法式香草檸檬烤雞,賣相相當引人,當一切開還有多汁流出
巴黎式紅酒慢煮紐西蘭羊膝
烤美國豬鞍配蜜糖烤汁
煙三文魚海蝦黑松露天使麵
我的特飲黑牛
最後甜品,宇治綠茶白朱古力mousse蛋糕,在此祝願天下所有父親也健康,快樂