2019-02-23 301 浏览
有誰沒用過無印的文具?那是大家中學的童年回憶吧。我從小到大都很愛無印那品牌,簡潔俐落,因而時尚。由從小買文具到現在買衣服,一路而來都欣賞它的風格,濃厚的日本純樸文青風格。近年來,它逐漸開拓Cafe新線,主力提供輕食、甜品,讓大家行完逛完,可有一處淨地讓大家吃吃小點,休息一回。而作為無印粉的我怎可錯過呢,那日中午同朋友來個文青午餐。朋友點了三點的午餐之選,選三點的冷點熱葷,另送米飯🍚種類,健康養生之選。而我?反而單點一份我在日本才常吃的午餐 — 日式雞蛋沙律三明治伴薯條。你們可能覺得我食緊7-11都有得賣,自己都整到的食物,你不明白我了,香港地其他地方我絕不會吃蛋沙律三明治,原因好簡單,好肥。大部分地方都落好多沙律醬調味,黃色的蛋黃醬仲多過蛋白,好酸又唔好食。日本的就平衡,蛋白同醬平均分佈,調味適中,中間更夾上好多鮮蔬,感覺很清新健康。所以今次我才決定一戰。結果沒令我失望,麵包烘得金黃鬆脆,雞沙律唔會有過多的醬料,中間的番茄挺身,生菜新鮮爽脆。而配角的薯條亦不失色,外脆內帶粉糯的薯末,調味雖淡但薯香濃郁。縱然餐點簡單,但滋味仍舊,又讓您可慢活細嚐;無印,您果然沒令我失望。

2019-02-13 333 浏览
其實我想試這家餐廳很久了,畢竟很容易被Muji的出品吸引,但總是覺得很男友去吃的話他會不夠飽,於是久未嘗試。這次跟女生看電影前想吃light一點,終於有機會了。這裡標榜日式家庭餐,可以點數個菜,每個都很精緻,於是可以在有限胃口之下多試幾款,其實很合女生心意。我們二人行點了九道菜的拼盤來分享,但跟一人套餐不一樣,這個不包括主食,於是我們額外點了每人一個麵包。是晚提供的是黑糖小麥包,麵包非常軟熟,有空氣感之餘內裡也不會太空心,不過始終只有餐包大小,是真的不夠飽。九品季節料理 ($198)九道菜整齊排列,非常精緻,拍照打卡一流。餸菜之間的醬汁不會流到鄰近的,味道也不怕混在一起。六個冷盤有:紫薯青蘋果沙律、蜂蜜乳酪醬汁拌青蘋果乾果、車厘茄水牛芝士沙律、烤雜菌配半風乾番茄、咖哩醬汁栗子厚燒玉子、巴馬火腿配香瓜。三個沙律都比我想像中容易入口,不會太單寡,是蔬菜跟水果的清新甜美配搭;其中以紫薯蓉配青蘋果粒和粟米最為吸引,口感豐富。厚燒玉子較為結實,底部加了有咬口的栗子粒,頗為特別。三款熱盤包括:甜辣番茄烤鯖魚、炸雞拌小紅莓醬、黑醋醬豚肉。平常烤鯖魚送飯已經一流,加了甜辣番茄汁味道更濃郁。雞和豚肉都很

九品季節料理

九品季節料理 ($198)

三款熱盤包括:甜辣番茄烤鯖魚、炸雞拌小紅莓醬、黑醋醬豚肉。
平常烤鯖魚送飯已經一流,加了甜辣番茄汁味道更濃郁。雞和豚肉都很多汁肉嫩,醬汁酸甜,十分惹味開胃,是九款裡我最喜愛的餸菜。

吃著吃著,加上友人胃口小,我吃了多於一半的份量也就神奇地覺得飽了。菜式雖然份量小,但十分精緻,也看得出有用心配搭,不覺單寡。加上菜多肉少、澱粉質更少,是十分健康的一餐。
九品季節料理
3 Deli Set 三品料理套餐 ☺️($95)(可自選冷盤2款及熱盤1款,再包括有餐湯和飯,飯可選十六穀飯/麵包🍞/白飯🍚)-冷盤是 咖哩醬汁栗子厚燒玉子💛和 蜂蜜乳酪醬汁青蘋果乾果💚,栗子厚燒玉子配咖哩醬汁嘅味道都幾特別👍🏻,食落都好味😍,而且厚燒玉子有好多配料!至於蜂蜜乳酪醬汁青蘋果乾果食落好開胃😆,好好味🤗-至於熱盤方面, 就選擇了黑醋醬豚肉😍,肉質嫩滑,啖啖肉,好好味😋,配埋酸酸甜甜的黑醋醬汁😎每款份量偏少,但食完又算飽😅,勝在味道不錯👍
3 Deli Set 三品料理套餐 ☺️($95)

2019-01-02 432 浏览
成日覺得喺muji cafe食嘢感覺上都好似好健康同fresh咁 ,終於有機會試吓🙂4小碟套餐 ($108)套餐連湯和飯,飯可選十六穀飯。冷盤我揀「紫薯青蘋果沙律」丶「烤雜菌伴半風乾番茄🍄」熱盤「甜辣番茄烤鯖魚」丶「黑醋醬豚肉」紫薯青蘋果沙律🥗紫薯味唔重,不過青蘋果的清新,味道尚可😌.烤雜菌伴半風乾番茄🍄好酸,唔啱口味喔⋯⋯..甜辣番茄烤鯖魚-番茄洋蔥辣辣地,配鯖魚又幾特別。可以講當中最好食嘅小碟!😊.黑醋醬豚肉-豚肉有咬口,酸酸甜甜咁幾開胃!.題外話,唔知當日係咪比較人多侍應都辛苦!下單時服務態度頗差劣!黑面丶不耐煩丶反眼,其實我只係問一吓加抹茶latte要加少錢姐😡.

紫薯青蘋果沙律🥗紫薯味唔重,不過青蘋果的清新,味道尚可😌
烤雜菌伴半風乾番茄🍄好酸,唔啱口味喔⋯⋯.

黑醋醬豚肉-豚肉有咬口,酸酸甜甜咁幾開胃!
2018-11-09 731 浏览
夜晚想食清啲就走咗去Muji 食貪佢有輕食套餐又多唔同料理揀可以唔知幾多品料理mix and match左諗右諗,最後揀咗健康套餐:一個指定麵包+一個冷盤+一個熱盤第一個要讚嘅係個麵包!!!!好好味啊!好鍾意個質感,少少硬好有口感,麵包上面仲有啲烘乾嘅藜麥,細細粒硬硬地,令到個口感更豐富冷盤叫咗沙律,啲水牛芝士都幾大粒,幾滿意但係啲菜好似少咗啲,食完好似食咗空氣咁熱盤就叫咗柚子醬烤鯖魚,鯖魚半個手掌咁大份量啱啱好溝埋柚子醬食,酸酸甜甜幾特別但係個人嚟講都係最鍾意食麵包
夜晚想食清啲就走咗去Muji 食

貪佢有輕食套餐又多唔同料理揀
可以唔知幾多品料理mix and match

左諗右諗,
最後揀咗健康套餐:
一個指定麵包+一個冷盤+一個熱盤

第一個要讚嘅係個麵包!!!!
好好味啊!

好鍾意個質感,少少硬好有口感,

麵包上面仲有啲烘乾嘅藜麥,細細粒硬硬地,令到個口感更豐富

冷盤叫咗沙律,啲水牛芝士都幾大粒,幾滿意
但係啲菜好似少咗啲,
食完好似食咗空氣咁

熱盤就叫咗柚子醬烤鯖魚,鯖魚半個手掌咁大
份量啱啱好
溝埋柚子醬食,酸酸甜甜幾特別

但係個人嚟講都係最鍾意食麵包

柚子醬烤鯖魚+ 車厘茄水牛芝士沙律
2018-11-07
柚子醬烤鯖魚+ 車厘茄水牛芝士沙律
2018-10-23 610 浏览
今早到尖咀覆診,時間其實很早,不過周圍已經迫爆人,香港無時無刻也很熱鬧!覆診後也不忘搵食,嗯,一個人最啱去muji ,由於不太肚餓,所以點了一份沙拉蛋三文治這個三文治🥪好像有點過左火,更加香脆可口。再看清楚d,裡面材料十足,一點也不hea有蕃茄,碎蛋,生菜。很喜歡去muji cafe 係因為周邊也很有日本特色,好像置身日本一樣,好治癒,不過冷氣實在有點大,於是點了一杯熱飲!熱柚子茶~好溫暖呀,加上最近喉嚨有點乾,飲柚子茶就最適合不過點這個三文治🥪都因為有香脆薯條,muji 的薯條有別於一般的,不會十分油膩之餘又香脆,而且每一條薯條也是用真薯仔的除左一個人可以黎muji cafe ,一班朋友也可,叫多一點不同菜式大家share !

覆診後也不忘搵食,嗯,一個人最啱去muji
,由於不太肚餓,所以點了一份沙拉蛋三文治

這個三文治🥪好像有點過左火
,更加香脆可口。

再看清楚d,裡面材料十足,一點也不hea
有蕃茄,碎蛋,生菜。

,不過冷氣實在有點大,於是點了一杯熱飲!

熱柚子茶~
好溫暖呀,加上最近喉嚨有點乾,飲柚子茶就最適合不過

點這個三文治🥪都因為有香脆薯條

2018-10-23
午餐
下午茶正進行中。。Weekday🍃 it's a happy afternoon tea time🍴🍓🍰🍵🍃Matcha time💚💚💚工作天 難得有時間可以鬆一鬆。來一個悠閒的和風下午茶吧🍃作為和風下午茶,主角一定不少得綠茶;日本稱之為抹茶 。吃了不少次,今次貪心點 想吃得豐富點 所以揀選了3款甜點跟綠茶;雜莓撻`抹茶雪糕`抹茶芝士蛋糕配紅豆慕絲。雜莓撻🍓🍰點選它是因為比它的樣子吸引,來到真的沒有令我失望。吃下去質地厚實 生果也很新鮮呢。看下去十分精緻也好吃 不錯。抹茶雪糕🍃🍦這裡的雪糕也是偏重奶味 但抹茶味也是濃濃的,奶/茶的比例搭配剛好,不失作為抹茶代表的口味,正是我杯茶 my飛弗。抹茶芝士蛋糕配紅豆慕絲🍃🍰芝士蛋糕質地濕潤濃郁 是我喜愛的甜點之一,當然要來一個吧💕 芝士蛋糕本身味道已很足夠,若再配上紅豆慕絲,亦可增添多一重滋味。吃著甜點和同事說說笑,多輕鬆也難得。重要係呢個時間冇咩人 清靜悠閒很捨意這個下午真的很滿足💕美好的下午茶 就是能靜靜的聊聊天呢
下午茶正進行中。。

下午茶精選

工作天 難得有時間可以鬆一鬆。來一個悠閒的和風下午茶吧🍃作為和風下午茶,主角一定不少得綠茶;日本稱之為抹茶 [Matcha]。吃了不少次,今次貪心點 想吃得豐富點 所以揀選了3款甜點跟綠茶;雜莓撻`抹茶雪糕`抹茶芝士蛋糕配紅豆慕絲。

雜莓撻🍓

雜莓撻🍓🍰

綠茶芝士強糕配豆慕絲`綠茶雪糕`雜莓撻

抹茶雪糕🍃🍦

抹茶芝士蛋糕配紅豆慕絲🍃🍰

吃著甜點和同事說說笑,多輕鬆也難得。
重要係呢個時間冇咩人 清靜悠閒很捨意
這個下午真的很滿足💕

環境舒適簡約
美好的下午茶 就是能靜靜的聊聊天呢
下午茶精選
雜莓撻🍓
綠茶芝士強糕配豆慕絲`綠茶雪糕`雜莓撻
2018-10-07 413 浏览
There are many choices in the menu, all that I like- all day breakfast, Deli-set, burger, pasta etc.I ordered deli-set (choices of 5 little dishes). I like the combination of it, I can try many things at a little bite. The hot deli isn’t that hot, I think they need to work on it. Cold deli are all nice, esp. the sweet potatoe salad.I wouldn’t say the food tastes extraordinarily great, not bad, normal. What I like is the meal setting, so it worths a rating of Good.

2018-10-07
2018-10-07 373 浏览
一直好喜歡無印既品牌,今日就去試下佢地既cafe!因為成日食肉好膩,今次就點左和風沙律汁大蘑菇漢堡!上碟時薯條熱辣辣,絕對唔係炸起好耐乾晒等客order既貨色,已令熱愛炸物既我食指大動!伴碟既前菜係凍既菇類沙律,酸酸甜甜,非常醒胃,如果可以大碟d 就好了!再講漢堡,由於係和風沙律汁,食落好開胃,唔會有油膩同飽滯感,亦唔覺漏蘑菇非常厚身,絕不欺場,直情可以話係蘑菇扒!漢堡包包面烘過才上碟,鋪面芝麻亦非常甘香!10 分入面值9 分!係有誠意既素漢堡!值得一讚的是侍應哥哥非常有禮!不但多謝前多謝後,更在結帳時致歉指待慢左我地好唔好意思。其實邊有咁既事呢呢間絕對有下次!要再試埋又一城分店!
一直好喜歡無印既品牌,
今日就去試下佢地既cafe!

和風沙律汁大蘑菇漢堡

因為成日食肉好膩,
今次就點左和風沙律汁大蘑菇漢堡!

上碟時薯條熱辣辣,
絕對唔係炸起好耐乾晒等客order既貨色,
已令熱愛炸物既我食指大動!

伴碟既前菜係凍既菇類沙律,
酸酸甜甜,非常醒胃,如果可以大碟d 就好了!

再講漢堡,由於係和風沙律汁,
食落好開胃,唔會有油膩同飽滯感,亦唔覺漏
蘑菇非常厚身,絕不欺場,直情可以話係蘑菇扒!
漢堡包包面烘過才上碟,鋪面芝麻亦非常甘香!
10 分入面值9 分!係有誠意既素漢堡!

值得一讚的是侍應哥哥非常有禮!

呢間絕對有下次!

要再試埋又一城分店!
2018-09-29
和風沙律汁大蘑菇漢堡
2018-09-05 485 浏览
冷盤及餐湯, 半熟吞拿魚有驚喜,有油花,微微魚油香,海帶豆腐餐湯,海帶味濃,感覺健康!慢煮黑毛豬柳,雖說慢煮,但肉質較鞋,味淡,蘑菇汁亦不夠味,薯蓉奶味略重,多吃會覺得漏,幾條烚瓜無調味,喜歡重口味人仕會覺得太寡!餐飲選了白酒!不用加錢!甜品有焙茶布甸,不太甜,芝麻脆片有點痴牙! 抺茶cheese cake,太大甜,抺茶味未見突出。

餐飲選了白酒!不用加錢!

2018-08-13 532 浏览
位於海港城4樓既muji cafe非常就腳,行街行到累,最啱嚟食少少野歇一歇腳。門口簡約設計係Muji一貫作風,而家睇反相隔住mon都feel到個陣和風味😂本來打算求其吃個Tea set,畢竟早上才和家中兩老飲茶。但入座後,「隔離飯香」這句話真係王道,我被誘惑了!明明已經下午三點多,但大家都在吃料理套餐,莫非係必食之選!?Deli Set分為三品至五品料理套餐,老實說價錢相差不多,若平時的話會亳不猶豫點五品的那套,可是作為下午茶而言真的太over了,還是點個三品嚐嚐鮮好了。冷盤類都是沙律,可選兩款 ,思來想去點了烤雜菌伴半風乾蕃茄和椰菜花蝦肉沙律。熱盤單盤餐單的圖實在蠻難判斷那個比較好吃,就點了穩陣的咖哩—蕃茄咖哩牛肋條。超級後悔了點了配麵包,明明還有白飯和十六穀飯可選,日本米飯🍚一定好吃多,不是說麵包不可吃,而是那兩道冷冰冰的沙律,配上熱米飯滿足度會更高吧!椰菜菜蝦肉沙拉味淡,真的不太合我口味,而烤雜菌伴半風乾蕃茄是帶酸味的,我預想風乾蕃茄是偏甜的,期望落差後自然也不太喜歡這道沙律。接二連三的打擊下,我對熱盤不帶希望的伸出筷子。幸好蕃茄咖哩牛肋條非常美味!濃郁的蕃茄咖哩汁包裹住腍滑軟

椰菜菜蝦肉沙拉味淡,真的不太合我口味,而烤雜菌伴半風乾蕃茄是帶酸味的,我預想風乾蕃茄是偏甜的,期望落差後自然也不太喜歡這道沙律。接二連三的打擊下,我對熱盤不帶希望的伸出筷子。幸好蕃茄咖哩牛肋條非常美味!濃郁的蕃茄咖哩汁包裹住腍滑軟嫩的牛肋條,每咀嚼一下,豐碩的牛味湧出,令我愛上牛肋條呢!
2018-07-30
2018-07-29 451 浏览
今日行行下海港城,行到有啲攰就想搵地方坐下同喺晚餐前食啲嘢。諗起 Cafe & Meal Muji 就喺附近,仲有甜品同輕食,真係啱哂,所以就即刻去啦!餐廳內環境 連貫muji 嘅簡約/清新風格,全以木製傢具。空間感十足,感覺非常舒適自然。⭐️梳乎厘奄列($98)賣相非常吸引!面層有一大片嘅焦糖,香脆無比,而內裡係軟綿綿嘅梳乎厘!外脆內軟!個種綿密嘅口感,加上濃郁蛋香味!真係非常驚喜!再配上忌廉、朱古力漿,回味無窮!另外,旁邊嘅抹茶雪糕都值得一讚!抹茶味香濃,唔會太甜!yummy!下次一定會再encore
今日行行下海港城,行到有啲攰

就想搵地方坐下同喺晚餐前食啲嘢。

諗起 Cafe & Meal Muji 就喺附近,
仲有甜品同輕食,真係啱哂,所以就即刻去啦!

餐廳內環境 連貫muji 嘅簡約/清新風格,
全以木製傢具。空間感十足,感覺非常舒適自然。

⭐️梳乎厘奄列($98)
梳乎厘奄列
賣相非常吸引!

面層有一大片嘅焦糖,香脆無比,
而內裡係軟綿綿嘅梳乎厘!外脆內軟!
個種綿密嘅口感,加上濃郁蛋香味!
真係非常驚喜!

再配上忌廉、朱古力漿,回味無窮!

另外,旁邊嘅抹茶雪糕都值得一讚!

抹茶味香濃,唔會太甜!yummy!

下次一定會再encore

梳乎厘奄列
2018-06-14 483 浏览
Japanese light lunch best choice. with lots of veggie for selections. you have to get the seat then go to pick your order. suitable of group of people with different food preference. can have 3 dishes or 4 dishes. served with rice (rough rice or white rice) and tea/miso soup. recommended 枝豆薯餅。clean environment. simple design of the restaurant so chin. other than regular tea. the coffee and cold drink also not bad. 士多啤梨白醋,feel fresh and with good appetizer. good service, active refill of water.

2018-06-07 430 浏览
今日同囡囡上完PG 就去食, 朋友同我講過話幾好食 今日就去試下啦,我係推bb 車 去到門口waitress 就問我要唔要high chair 都好細心...因為好多時出去食飯都係我主動問有無high chair 先...之後佢set 好晒我地就入去坐喇! 我揀左2冷2熱 set 都好多選擇...紫薯沙律裡面有青蘋果 柚子 粟米 好食呀 青蘋果同柚子係酸 紫薯係甜 我本身鐘意酸酸甜甜的 所以我好鐘意丫個豚肉都好好食 唔痴牙 魚味道岩岩好 囡囡鐘意食 雖然 睇落樣樣小小 但食晒都飽架 同埋 我揀左五穀米 都好健康
個豚肉都好好食 唔痴牙
2018-06-06
午餐
2018-05-05 404 浏览
是人同個好朋友黎TST行街街👯‍♀️周圍都係人,行左一陣已經好攰要搵位坐啦!好多餐廳都好多人要等位⋯於是我地行入Muji cafe望下!居然唔使等位直入woo!!!我叫左all day breakfast 朋友叫左個pancake set! 個麥皮真係好好食呀!我衣加一個星期黎一次⋯好快就變左muji ge fans la!!!朋友個pancake都唔錯,即叫即做,等20mins! 出到黎熱辣辣!mix埋個green tea icecream冇得頂呀!
是人同個好朋友黎TST行街街👯‍♀️
2018-05-05