2014-01-14 527 浏览
聖誕前夕, 有機會跟文迪, 以及亞茵一家人前來香港愉景灣酒店的Café bord de Mer試菜, 實在是相當高興. 先教大家一下怎樣前來香港愉景灣酒店吧, 這裡位處香港愉景灣海澄湖畔路88號, 其實並不是在大家熟悉的愉景灣碼頭那邊, 而是在北愉景灣. 如果大家是香港愉景灣酒店的住客, 就可以乘搭酒店提供的免費巴士, 往返欣澳, 愉景灣碼頭, 灣仔, 尖沙咀, 紅磡, 以及迪士尼樂園. 前來參觀或者享用Café bord de Mer的自助餐的話, 也可以乘搭公共巴士前往香港愉景灣酒店, 要留意的是星期一至五就要到欣澳港鐵站乘搭DB03P, 星期六, 日及公眾假期就要到東涌港鐵站乘搭DB01S. 或者到中環坐船到愉景灣碼頭, 要轉C4, C9, 或FS巴士.是晚我們來到香港愉景灣酒店, 當然要四處參觀一下. 這裡樓底高, 環境闊落, 當然很適合小朋友遊玩, Matthew仔就玩得不亦樂乎了. 特別是在聖誕期間, 這裡的佈置是很有聖誕氣氛呢. 另外, 也不要錯過的自然是酒店的海濱白教堂, 是晚剛好有人在這裡舉行婚禮, 是浪漫到不行的環境呀.晚市自助餐 $428: 7分, Café bo

晚市自助餐 $428: 7分, Café bord de Mer供應的是自助餐, 晚市由六點半開始, 價位是$428一位, 以酒店晚市自助餐來講, 是相當合理的水平了.

海鮮: 就讓我介紹一下這個晚市自助餐的幾個不同範疇吧. 吃自助餐, 少不了的是吃海鮮, 這裡的選擇也有不少, 包括有凍蝦, 瀨尿蝦, 龍蝦仔, 香茅青口, 長腳蟹, 翡翠螺, 帶子等等, 我試了當中的好幾款海鮮, 水準皆是不俗, 如長腳蟹就味道很鮮甜, 凍蝦的蝦肉亦很爽口, 愛吃海鮮的朋友, 在這個部份已經會相當滿足.
頭盤: 其他頭盤方面, 當然有壽司刺身供應, 款式也不少. 另外, 還有沙律, 芝士, 生果以及火腿等等, 我就最喜歡吃吃生果, 味道鮮甜多汁的西瓜是我的心頭好呢. 至於西班牙蕃茄凍湯以及甘筍青瓜凍湯就會是比較有特色的選擇, 當中的甘筍青瓜凍湯好像甜湯呢, 很討人喜歡.
主菜: 自助餐當然包括有主菜, 大大份的燒牛肉以及蜂蜜烤火雞自然是亮點. 燒牛肉火候對辦, 肉質嫩滑. 火雞帶點蜂蜜的甜味, 肉質也未算太實, 還算不錯. 更為吸引的會是堂弄的煎鵝肝合桃, 新鮮煎好的, 自然是熱辣辣. 鵝肝夠厚身, 份量十足, 相當肥美, 皮還帶點香脆, 配上多士同吃, 實在相當美味, 怪不得亞龍是吃完又吃的呢.
熱盤: 到了熱盤方面, 選擇也有不少, 包括有咕嚕肉, 日式雞扒, 牛柳粒, 刁草忌廉汁三文魚, 咖哩海鮮, 西蘭花彩椒炒雞柳, 茄汁意粉, 芝士焗薯, 忌廉南瓜湯等等, 選擇各式其色, 總有一款合你的心意吧. 當中的西蘭花彩椒炒雞柳是我的心水選擇, 而忌廉南瓜湯味道濃郁, 熱度對辦, 在這個寒冬中喝一口熱湯, 自然是最好不過.
甜品: 對愛甜的我們來講, 當然是不能錯過這裡的甜品, 選擇是相當豐富, 包括有朱古力松露蛋糕, 木槺布甸, 芒果布甸, 薄荷朱古力小杯, Tiramisu, 泡芙粒, 燉蛋, 葡撻, 麵包布甸, 紅莓撻, 檸檬撻, 綠茶紅豆慕絲杯, 朱古力噴泉, 木瓜雪耳糖水等等, 最喜歡的要數朱古力松露蛋糕, 質感細滑, 朱古力味道香濃, 是水準之作. 另外的綠茶紅豆慕絲杯, 綠茶跟紅豆是永恆的好拍檔, 自然也是不俗的甜點. 而天氣那麼冷, 喝喝木瓜雪耳糖水滋潤一下就最好, 木瓜也相當清甜呢.
特別之處在於聖誕期間, 還有一系列的聖誕甜品, 如聖誕麵包, 聖誕什果牛油蛋糕, 南瓜黑朱古力蛋糕卷, 木頭蛋糕, 杯子蛋糕等等, 無論是賣相跟味道也很吸引呢.
愛吃雪糕的朋友, 就要來到這邊試試五款Dreyer's的雪糕, 當中的味道如石板街是很受歡迎的呢.

小朋友來到的話, 就不要忘記這個kid’s corner, 有不少為小朋友特別預備的食物.
飲品方面, 自助餐包括每位一杯紅/白酒, Sparkling wine, 果汁或者汽水, 我就選擇了蘋果汁, 飯後還包括有咖啡或茶呢, 我當然要來杯凍檸茶消消滯.
Café bord de Mer的晚市自助餐, 價位合理, 食物選擇款式不少, 當中的海鮮是很有水準的, 堂弄的煎鵝肝合桃是回本位, 愛甜的朋友, 單單是每款甜品吃一口就已經樂透了. 加上這裡環境舒適, 大家不妨趁週末期間前來這裡吃自助餐, 順道參觀一下美麗的教堂, 實在是很浪漫的節目呢.
2014-01-02 471 浏览
早餐是包在入住房間的 package內。入住的第二天早上我們再次來到海玥餐廳,這次侍應讓我們點選晨早飲品,我們都挑選了熱 Latte, 醒一醒晨。我的老公力士大人習慣早上吃一大盤沙律,每次也夾得一碟色彩鮮豔的,然後還配上麥片。我則是挑選熱食為主,像燒賣、炒麵,再來碗熱粥,大滿足!早餐同樣有芝士。麵包也有數種挑選,不過我是小朋友口味,選了左下圖內的格仔餅,再塗上從 Honey Comb 刮下來的蜜糖,甜甜地,好好味。當然不會少得即叫即煮的奄列!!也有很多飽肚熱食可以選啊!早上再次遇上非洲鼓樂隊! Yeah, 又可以 Jam歌~ hahaha還多了兩個小男生呢!快樂時間過得特別快,很快又要check out 了, 坐上酒店巴士返回市區,期待下次出遊啊!
早餐是包在入住房間的 package內。
不同款式的芝士
早餐同樣有芝士。
也有很多飽肚熱食可以選啊!

2013-12-15
$300 (早餐)
不同款式的芝士
來到酒店內的海玥餐廳 (Cafe bord de Mer) 享用自助晚餐。這裡的樓底很高,很開揚闊落,充滿空間感。桌子之間有充足位置,不會尷尬的聽到鄰桌的對話。如果大家book 枱記得Book近大窗邊的位置,可以看到海啊! 如果天氣晴朗,相信坐在海旁吃東西,更 Relax )))我們坐下來,侍應便讓我挑選已包的飲品,我們挑選了香檳,Hey Cheers!!!我要大大大大大力推薦這味威靈頓牛柳。廚師代命在counter, 即叫即切。結婚前因為想keep皮膚好一點,都很少吃牛,這次一看到這味,忍不住了。牛扒惹味非常,被酥皮麵包包著,外邊少少脆,牛扒卻又保存到肉汁,非常鮮嫩,拿回自己位是還是熱辣辣。很想Encore~冷盤非常多選擇,有長腳蟹、龍蝦、甜蝦等。喜愛壽司的朋友也有多款選擇。這次我特別吃了幾款不同的芝士,不同口感和口味。配上餅乾,口味更佳。怕吃生冷食物的女生,熱盤也有多款選擇,全用上貝殼型的鐵兜乘著,配合了酒店「海」的主題。款式大致有西蘭花彩椒炒雞柳、炒牛肉、菠菜汁通粉等等。吃自助餐吃到半飽就轉戰甜品part, 由於臨近聖誕的關係,多款甜品均是聖誕 theme的。又好食又好睇會~ 讓
)))

威靈頓牛柳
自助餐吃到半飽就轉戰甜品part, 由於臨近聖誕的關係,多款甜品均是聖誕 theme的。又好食又好睇會~ 讓人忍不住和甜品合照的 Candy Corner
DDDD。
因為大多是細細杯,所以可以選了多種吃過夠! 我主力吃了 tiramisu, 布甸、芝士蛋糕....... 還有 Dreyer's 雪糕,我和力士大人不斷 Encore。
當然大家喜愛的朱古力噴泉又點少得呢!! 不過這個小雲屎屎棉花糖真的是第一次見,可以散買回家嗎???
這晚遇上了特備節目﹣ 非洲鼓互動表演,大小朋友都可以坐埋去一齊玩的! 無乜人的時候,我和力士大人還得到其中一位猶長打扮的樂隊成員,親自教授非洲鼓的基本步。還即場和我們合奏了幾首歌。
2013-12-14
威靈頓牛柳
2013-12-24 387 浏览
甜魔家真的很有口福,繼天際萬豪酒店SkyCity Bistro的聖誕親子buffet,聖誕前夕的週末又到了香港愉景灣酒店,在Café bord de Mer吃了一頓又是極有氣氛的聖誕dinner buffet。  第一次抵達以海洋為主題的愉景灣酒店,環境青綠自然、裝修富有海洋氣息,加上較少人與清新的空氣,感覺既脫俗又獨特。十分的喜歡酒店入口這棵掛滿了海星及貝殼的聖誕樹,優雅別致極了! 來到這裡,似是到了某個小漁村歡度聖誕,感覺很有童話氣息。囝囝仔一見到它,就馬上歡喜若狂的飛奔過去了! 酒店大堂也有著別致的海藍吊飾,加上特別好聞的香薰,令人感覺份外放鬆。而這裡的餐廳也一樣維持簡潔、素雅同時富有海洋氣息的特點,未食先有好感! 晚市自助餐由6:30PM開始,能對著寬敞開揚的海景用餐,環境又優雅,節日週末的定價卻不過$428/位,是出乎意料的抵食,而且裡面的食物選擇,特別是海鮮還特別豐富呢!又看看這裡的食物選擇吧,始終海洋是這裡的特點與賣點,自助餐檯上也特別多海鮮選擇,龍蝦仔、凍蝦、瀨尿蝦、青口、帶子、長蟹腳、翡翠螺等等,全部擺放整齊又精美,海鮮迷一定大喜!!除了海鮮吸引,這裡的壽司及刺身質素

除了海鮮吸引,這裡的壽司刺身質素也不錯,超級受歡迎的哦! 好在re-fill也很快,一定不怕吃得不夠滿足。轉角的沙律、凍湯也頗有特色,如泰式燒牛肉沙律、西芹青瓜凍湯等;特別推介後者,口味十分清甜有點似蜜瓜汁,甜魔媽媽超級喜歡!
場內還有更多的沙律及水果,還有多款優質的火腿,以及甜魔媽媽大愛的芝士,種類齊全周備,選擇相當豐富又吸引。
也看看熟食區,臨近聖誕關係,除了燒牛肉還加添了燒火雞環節,既豐富又有節日氣氛,擺碟還十分精美呢!
香氣四溢的香煎鴨肝也是這裡的一大賣點,成品厚厚的,煎得金黃香脆,吸引之極,我們可是吃完又添的! 其他的熱食選擇也不少,飯、麵不在話下,也有健康的炒菜;另一邊的熱食區更加別致,選用貝殼型的鐵兜,與環境主題太配合了。大致看看熟食內容吧,至少包括咖哩海鮮、刁草忌廉汁三文魚、日式燒雞扒、黑椒牛柳粒、菠蘿咕嚕肉、西蘭花彩椒炒雞柳、芝士焗薯、蕃茄汁螺絲粉、忌廉南瓜湯,等等。

來到甜魔媽媽最愛的甜品環節,選擇更是令人目不瑕給,包括:迷你葡撐、麵包布甸、迷你泡芙粒、迷你燉蛋、綠茶紅豆慕絲杯、迷你檸檬撻、迷你紅莓撻、薄荷朱古力小杯、迷你Tiramisu、藍莓芝士小方、紅莓芝士小方、迷你木槺布甸、迷你芒果布甸、朱古力合桃慕絲、多款聖誕曲奇,等等...
還未完,臨近聖誕關係,店內又加添了不少聖誕特色甜品,如聖誕果子蛋糕、聖誕麵包、聖誕雲尼拿/朱古力卷蛋、聖誕盒子、特色木頭蛋糕,等等,真的是甜胃大挑戰啊!! 還有香脆合桃批、多款杯子蛋糕、朱古力噴泉、五款美味的Dreyer's雪糕任筆任食,以及甜魔媽媽忘了影的糖水,是不是非常豐富呢?
最後這個糖果corner位,一定令小朋友超級開心;仔細一看,旁邊還有小朋友至愛的雞寶呢!! 這晚為食囝囝也樂壞了~
晚市自助餐的價格還包每位一杯紅/白酒或Sparkling wine或果汁或汽水,真抵,是晚老公選了Sparkling wine,而媽媽就要了西柚汁;有合心意的飲品佐餐,總是份外愉快的!
一開始還是先以水果及沙律打底吧;之後開始慢慢加添一些火腿、海鮮沙律及壽司,大部分內容均新鮮討好,令人滿意。然後與老公一起分享一份邪念又超香口的煎鴨肝,成品香脆又豐腴,好吃得馬上再添加多一份!
這裡的海鮮與刺身均十分吸引,之後也是時間每樣吃一點了。刺身質素新鮮,特別喜歡三文魚;而海鮮類媽媽試的不多,但龍蝦仔與蟹腳都實在好吃,不要錯過。愛好海鮮的老公之後再追加一大碟,超級滿足!
吃完冷凍的海鮮,之後裝了一碗忌廉南瓜湯回來暖胃;成品味道十分香甜美妙,為食囝囝喜歡極了,不斷與媽媽爭著飲呢! 之後到熟食又是每款拿了些回來,其實全部都挺不錯,而且選擇也頗適合小朋友,如三文魚、芝士焗薯及螺絲粉都是囝囝的至愛,是晚吃了不少~

始終中午才吃完一場buffet,戰鬥力是差了些,一兩輪熱食後快快進入甜品環節吧! 甜魔媽媽魔性大發,每一款甜品都拿了些回來慢慢品嚐,當中最喜歡是松露朱古力蛋糕,味道甘濃好吃極了,另外綠茶紅豆慕絲也不錯,合桃朱古力慕絲亦細滑可口。
再以一碗木瓜雪耳糖水清潤一下後,又飽到幾乎不能動了,就給自己小休一下,最後只吃了兩球雪糕加上糖果,再飲一杯熱檸水 (老公點了熱mocha,極香!),就完成了飽足的一頓,好滿足!

最後趁還有些少時間,也到空外位走了個圈;其實不怕冷的話,外面又是另一番氣氛,更似去了寧靜的小漁港,黑黑的靜靜的,外面繁星點點,感覺悠揚寧謐。很開心又滿足的一頓晚餐,很可愛的一個地方,有機會還要再來!
2013-12-21
2013-12-23 6997 浏览
同家人最喜歡星期六、日周圍去d郊區玩,可以有渡假feel多d。今次我地就來到愉景灣酒店食佢的tea buffet。酒店開左唔耐,設施裝修都好新!我地揀左座outdoor位置,望下海,食下野,加上去的時候開始轉涼,加d秋風真的好relax!食物方面,由於我地食tea,所以食物唔算好豐富,不過相比其他酒店的tea buffet來說,呢度已好唔錯!當中,我最喜歡甜品同沙津,呢度的salad bar 算多選擇,一來我就幹掉了一大碟。而甜品,我都試左好多! D cake 超超超好食,每一件我都試過晒咁滯,當中最喜歡是抹茶栗子布丁,好香抹茶味,又唔甜,非常合我口胃! 而雪糕是Dreyer’s 的筒裝雪糕,我都試過晒所有味道! XD今次去完,媽媽已問定下次幾時去,佢話覺得好開心喎,又係既好少可以係香港搵到個咁RELAX的地方一邊食一邊傾下計麻。

2013-11-30
2013-12-19 346 浏览
這個週末,約了友人一齊入香港愉景灣酒店品嚐自助餐,順道參觀那裡的海濱白教堂,真係好期待呢!由於我倆都係住葵青區,去愉景灣都相當方便的。小妹由青衣只需坐一個站到便達欣澳站,之後在欣澳站A出口再乘坐DB03R 巴士出發。(星期一至五可以坐DB03P直接到酒店)司機很好人,提了我們再那裡落車,其實交通尚算方便。落車後,整個感覺就是舒服,沒有市區的密集式大廈和商店,連空氣都特別清新。之後要再橫過一條隧道才到達愉景灣酒店。愉景灣酒店於2013年開幕,鄰近多個香港景點,如香港迪士尼樂園及昂坪360纜車等,距離香港國際機場只需25分鐘車程,地理環境十分優越。這次我們食自助餐的地方係香港愉景灣酒店內的「海玥餐廳 Café bord de Mer」,餐廳備有自助餐及自選菜單,客人可自己選擇。餐廳環境寬闊舒適,採用開放式的廚房,周圍的環境都以原木為設計材料,還特意用上落地大玻璃窗的設計,讓陽光能透射到餐廳內,整個感覺令人心情輕鬆寫意。(餐廳內可容納160位客人,而海玥台更可容納約200位客人)喜歡的更可選擇坐在餐廳外的海玥台,一邊品嚐美酒佳餚,一邊欣賞海邊的美麗景色,小妹還有點後悔當天沒有選擇到外面享用美

喜歡的更可選擇坐在餐廳外的海玥台,一邊品嚐美酒佳餚,一邊欣賞海邊的美麗景色,小妹還有點後悔當天沒有選擇到外面享用美食呢,那一片無際的藍色大海,看著看著,煩惱都離我而去。
冷盤篇
一進餐廳內,已被近門口的甜品bar吸引住,但甜品是放在另一個胃,所以先試試一些冷盤和熱葷吧。冷盤有數款刺身,凍肉拼盤,壽司、凍蝦/青口、冷麵等。凍肉拼盤有parma ham、煙火腿、莎樂美腸之類。
各種熱葷
熱葷方面,有蒜香骨、日式照燒雞扒、芝士白汁龍利柳、脆皮薯仔、三文魚碗豆意大利麵及一些港式燒味

雖然選擇不多,但味道還是不錯的。日式照燒雞扒,醬汁帶點微辣,挺惹味的;芝士白汁龍利柳,芝士和白汁素來都是不錯的配搭,龍利柳輕輕煎過,如龍利柳肉質可再嫩滑一點便更美味;脆皮薯仔,一路都滿喜歡食這種帶皮薯仔,以芝士焗製,十分滋味!
港式燒味
港式燒味,有叉燒,燒腩仔及烤鴨
,叉燒肉質豐腴富蜜汁香,咬落有肉汁,不錯;燒腩仔面層一片燒得脆身,腩仔肉又不會有過多肥膏位,整體十分平均。
熱情果白桃果凍、綠茶白朱古力慕絲及芒果布甸
再來就係甜品時間嚕,想不到這裡的甜品選擇滿多,真係超開心! 熱情果白桃果凍,熱情果味道酸酸甜甜,帶點白桃味,味道清新甜美;綠茶白朱古力慕絲,一層綠茶慕絲+紅豆+綠茶慕絲+白朱古力綠茶,綠茶味不算濃郁,反而下層的白朱古力綠絲滿香的,還是值得一試;芒果布甸,芒果肉鮮甜,底層的慕絲夠幼滑,味道無得輸。
朱古力松露蛋糕
,不太食得出松露味,但蛋糕本身十分鬆軟,朱古力味亦很濃郁,好味! 另外還有數款可愛的cupcake、芝士蛋糕、果仁批、日本南瓜批等。

很喜歡這裡的迷你紐約芝士蛋糕及撻類都是切得細細件的,這樣可以試多幾款。而且這裡很貼心,提供士多啤梨醬、朱古力醬等,可以選擇自己喜歡的醬料與芝士蛋糕一同享用,小妹是個莓人,當然選擇了士多啤梨醬,醬汁味道天然,太棒了!
各種迷你甜品
檸檬撻
甜度適中,撻皮鬆脆,小妹一連食左幾件;而吉士撻略嫌奶香不足,未夠香甜。
雪糕選用了Dreyer's
,多種口味選擇。這是友人五顏六色的雪糕杯。我們每人各點了一杯伯爵紅茶,餐廳用了印著海星圖案的杯給我們,感覺更加relax! 還真是第一次到餐廳是用印上了圖案的杯,很喜歡呢。

另外,英國茶和果汁等都是任飲的,週六每位$228及週日$328 (需加一收費)
食飽再過隔離的海濱白教堂參觀,真係一大樂事。當日剛好有對新人結婚,無緣進內參觀,不過個教堂設計優雅別緻,感覺高貴,真係好靚好浪漫呀! (影到唔捨得走)
午餐
各種迷你甜品
熱情果白桃果凍、綠茶白朱古力慕絲及芒果布甸
2013-12-17 5228 浏览
約左朋友下午入黎行下同埋黎食buffer~~一開始有Welcome drink, 可以簡sparkling wine / juice(幾好, 因為唔係到到有)我同朋友至愛既長腳蟹!!!好好味!!! ^V^個牛都幾好食~哈哈, 我本身唔知白色個D係咩黎, 就要左D試下原來…係好似薑咁既野XD 要得太多了 雖然食BUFFER 食麥樂雞好似有D古怪,但…又幾好食LOR!!HAHA!點解拎包~因為… 鍾意佢個牛油LOR 好好味,我記得仲好似有2隻牛油俾人簡!我鍾意食呢D 風乾牛肉同PARMA HAM~~~~好好味^^!!!食左2,3轉~!通粉也不錯~!個茄汁味好夠!!通粉亦夠彈牙!甜品食左好多, 但呢個綠茶奶凍好好食^^如果大家黎到一定要食呢個!!!尤其鍾意食綠茶既朋友~雪糕係dreyer's~~~都幾多味, 有5款~雲哩拿, 石板街, 薄荷朱古力, 士多啤梨, 曲奇~~~好味^^食完之後發現出面露天既都有得坐下~就一齊出黎吹吹風^^環境好正!!!!!!!對住個教堂靚~除左welcome drink, 仲有多杯飲品, 其實坐出黎都幾大風,HAHA, 所以都係飲熱飲好D ~我簡左熱0蜜~凍凍地
約左朋友下午入黎行下同埋黎食buffer~~
(幾好, 因為唔係到到有)
我同朋友至愛既長腳蟹!!!好好味!!! ^V^
原來…係好似薑咁既野XD 要得太多了

雖然食BUFFER 食麥樂雞好似有D古怪,
但…又幾好食LOR!!HAHA!
點解拎包~因為… 鍾意佢個牛油LOR
好好味,
我記得仲好似有2隻牛油俾人簡!
食左2,3轉~!
通粉也不錯~!個茄汁味好夠!!通粉亦夠彈牙!
甜品食左好多, 但呢個綠茶奶凍好好食^^
如果大家黎到一定要食呢個!!!
尤其鍾意食綠茶既朋友~
雪糕係dreyer's~~~都幾多味, 有5款~
雲哩拿, 石板街, 薄荷朱古力, 士多啤梨, 曲奇~~~
好味^^
食完之後發現出面露天既都有得坐下~就一齊出黎吹吹風^^
環境好正!!!!!!!對住個教堂靚~
HAHA, 所以都係飲熱飲好D
~我簡左熱0蜜~凍凍地岩曬!!!

2013-12-07
2013-12-14 4559 浏览
之前去愉景灣,都係黎影下相,貪佢又舒服又靚,今日有心情就試下去香港愉景灣酒店High Tea。果然別有一番風味! 個環境真係好好好好好好靚! 天氣又涼涼地,配埋美食,心情好到不得了臨近聖誕,d decoration都好有聖誕feel~15:15就真係下午茶時間,即刻入去坐低拎野食 Salad行先!加埋千島醬!正! (已經忍唔住拎左三文魚壽司)食Buffet我最鐘意食剌身壽司 酒店黎講,三文魚質素都算唔錯 食完日式就食中式食物,值得一讚係碗仔翅! 好足料!! 再加少少醋!! 好想食多碗…但我要留番個肚食甜品!!最最最重要既時刻開始喇!! 就係甜品 XDD cakes有好多種類,仲要係款款我都想食!!個blueberry cheesecake搞到我一食再食!個葡撻超讚! 我食左3個!!!朱古力噴泉,大愛!!! 仲有,蜜瓜好甜好食!!!!!!!!食到我好飽……但都係忍唔住,當然會食埋Dreyer’s雪糕先走啦嘻嘻~好Relax既一日,好似去左度假咁…有機會下次會再黎試下個lunch buffet 或者 dinner buffet!! 望住個咁靚既海景~~感覺真係好舒服~~~~~~
臨近聖誕,d decoration都好有聖誕feel~
15:15就真係下午茶時間,即刻入去坐低拎野食
食Buffet我最鐘意食剌身壽司
酒店黎講,三文魚質素都算唔錯
最最最重要既時刻開始喇!! 就係甜品 XD
D cakes有好多種類,仲要係款款我都想食!!
個blueberry cheesecake搞到我一食再食!
個葡撻超讚! 我食左3個!!!
朱古力噴泉,大愛!!! 仲有,蜜瓜好甜好食!!!!!!!!
2013-12-08
下午茶
2013-12-09 3359 浏览
香港地星期一逼到星期日,放假想耳根清靜一下,除了出外旅遊,其實香港亦有不少好地方。上星期就和三五知己到香港愉景灣酒店來一個buffet gathering。起初聽到愉景灣,還以為是甚麼豪宅屋苑。原來是位於東涌較入的地方,住的是外國人,附近設有高爾夫球場、海灘等,感覺清幽寫意,還可登上馬車圍繞愉景灣觀光一番。進入酒店大堂便是Cafe bord de Mer,落地玻璃外的是無敵大海景,還有非洲鼓表演,那刻的輕鬆自在,真的難以想像自己身處香港。環境舒適當然可以開懷大食,款式不少,驟眼看,大概有中、西、日菜式及甜品。當然不少得我最愛的海鮮!! 食了不少長腳蟹同蝦!牛肉新鮮切出黎, 紅卜卜~~ 不會太熟當中個人比較喜歡中式菜, 所以覺得最好食,侍應更換食物密度亦高,質數夠新鮮及溫質洽當。嗜甜品的我,試了當中8成甜品,以熱食甜品最為欣賞,那就是杯裝心太軟,我還連吃兩杯。
當然不少得我最愛的海鮮!! 食了不少長腳蟹同蝦!
牛肉新鮮切出黎, 紅卜卜~~ 不會太熟
2013-11-23
2013-12-03 2853 浏览
愉景灣對我來講感覺好遠, 又要搭車搭船, 不過去完之後發覺係一個好舒服既地方, 可以好好放鬆, lunch 食埋個buffet 真係人生一大樂事 !呢個係酒店入面既餐廳, 周圍環境好悠閒, 好寧靜, 以海洋為主題, 有好多貝殼既裝飾, 另有戶外位置, 可以面向住海咁食lunch, 不過我怕曬, 都係坐返入面~Buffet 主要分三個area : 餐廳中間有一個主要既圓枱, 有哂前菜, 沙律, 魚生同海鮮 ; 另外旁邊有熱食既area 同對我黎講最重要既甜品 area !! 甜品有好多選擇, 一見到甜品我已經兩眼發光 XD前菜其一有一個芝士拼盤, 可以自由切芝士片配克力架餅干同麵包, 芝士有三款, 包括淡口, 和濃味, 好鐘意奶白色同淡黃色果兩款, 但有藍色紋理果款對我黎講就太濃, 即刻食返d 杏甫同合桃中和下左二係燻蹄, 右一係唔同既ham, 右二係一款果凍, 感覺幾得意, 幾開胃, 仲有右三係凍湯, 見到隔離枱拎完又拎綠色果杯, 好似係青瓜海洋係buffet 不可缺少 ! 有帶子, 長腳蟹, 青口, 三文魚, 蝦, 魚生, 壽司等等,每一碟都係滿滿, 餐廳都refill 得幾快, r
每一碟都係滿滿, 餐廳都refill 得幾快, refill 得快起碼一定係新鮮拎出黎 !
蟹鉗已經預先拍左, 所以都唔難剝殼 ! 同埋枱面亦準備了濕紙同剪刀, 好貼心周到 ~
主食都有好多種, 白汁三文魚, 黑椒牛肉, 咕嚕肉, 翠肉瓜雞柳, 燒雞, 牛肉
個人偏好三文魚, 所以覺得白汁三文魚最好食, 同埋揀中果件好滑, 好嫩, 但朋友夾既果件就遜色少少,可能位置唔同掛,
黑椒牛肉亦係另一唔錯既主食, 一d 都唔韌
重頭戲就係甜品 !! 超多款式 !!真係花多眼亂 !! 有蛋糕類, 有mousse 類, 有朱古力噴泉, 軟糖, 雪糕, 同埋雪糕係Dreyer !
好想每一種都試哂佢, 可惜實在太多, 通常拎左就同朋友一人一半, 淺嚐每一款已經好滿足, 好飽la~~
呢d 就係我食左既野, 我都估唔到我可以食到咁多 @@
所以去到熱食都係每樣夾左少少, 好想再食多d, 但要留肚食甜品 !
甜品我竟然食左4碟 ?! 千祈唔好誤會, 有一半係同朋友仔share 的, 只有最後心太軟係我自己食哂, 哈哈 >u<
真心推介 : 左上角的朱古力蛋糕, 好濃的朱古力味, 同埋綠茶奶凍, 上面配左粟子, 唔太甜又好幼滑, 所以後來再添食多一個 !
而左下角心太軟, 自己配埋雲呢拿雪糕同生果, 真係一絕 ! 大家去到不得不試喔 !! ^_^
個buffet 仲包左一杯welcome drink 同一杯 coffee or tea, welcome drink 可以揀Champagne, very good !
Lunch buffet 既價錢, 食到dinner buffet 既質素, 配合埋咁舒服既環境, 真係坐到唔願走 ~~

题外话/补充资料: buffet 12 點就開始, 最好早d 去到, 可以有多d款揀 ~
2013-11-24
  • 朱古力蛋糕
  • 綠茶奶凍
  • 心太軟
2013-11-30 1900 浏览
今年公司旅行可以喺愉景灣酒店住一晚,真係幾正!雖然住既只係山景房,但都幾舒服。由於之前果晚食得唔飽,一早已經超肚餓即刻衝落ground floor食早餐。早上有太陽既愉景灣酒店環境真係超靚!唔怪之得呢度係情侶拍拖、求婚同結婚既勝地!自助餐bar唔係太大,但係算係麻雀雖小,五臟俱全冷盤有ham、煙三文魚、麥皮、水果等等熱既有中式點心、漢堡扒、煙肉、炒蛋等等真係一般早餐你講得出既都有仲有個bakery corner但有啲搞笑,啲麵包幾好食,但係蛋糕就麻麻......所以芝士包同牛角包我都食哂,但muffin我咬左一啖已經唔想食至於其他野食就不過不失。至於飲品,就係由waiter serve既。早啲食,就有人serve;晏啲開始多人(星期日大家都訓晏啲),啲waiter就開始忙......可能我太餓既關係,其實我都夾左3.5round,非常滿足既一餐!
今年公司旅行可以喺愉景灣酒店住一晚,真係幾正!
雖然住既只係山景房,但都幾舒服。

由於之前果晚食得唔飽,一早已經超肚餓
即刻衝落ground floor食早餐。

早上有太陽既愉景灣酒店環境真係超靚!
唔怪之得呢度係情侶拍拖、求婚同結婚既勝地!

自助餐bar唔係太大,但係算係麻雀雖小,五臟俱全

冷盤有ham、煙三文魚、麥皮、水果等等
熱既有中式點心、漢堡扒、煙肉、炒蛋等等
真係一般早餐你講得出既都有
仲有個bakery corner
但有啲搞笑,啲麵包幾好食,但係蛋糕就麻麻......

至於其他野食就不過不失。

至於飲品,就係由waiter serve既。

2013-11-24
  • 牛角包
2013-11-15 1248 浏览
偷得浮生半日閒的入來愉景灣行一行。聽說這酒店新落成不久,既然一場來到便試一試下午茶。。可能閒日關係人煙稀少,我倆被安排坐近酒吧的海景位。點了個tea for 2...先來飲品,十分一般。。等候食物的時間比較長,悠閒的下午無所謂啦。。2人餐,分開兩個架,第一層:煙三文魚法包和雞肉烘多士第二層:燒雞肉串,炸蟹餅,牛肉漢堡第三層:甜點類,芝士餅,鬆餅,焦糖燉蛋每一樣都很精緻。 但味道方面,普通。。。只是美景相伴。較為好味的就第二層的食物。雞肉串燒完帶有甜味,蟹餅則啖啖蟹肉,沾了醬也不錯。最香口反而牛肉漢堡。甜品方面,焦糖燉蛋較好,有兩款口味。有常吃的雲呢拿,咖啡。總括來說,也算不錯。一場來到值得一試。食番個景,hea 番半日
偷得浮生半日閒的入來愉景灣行一行。
聽說這酒店新落成不久,既然一場來到便試一試下午茶。。
可能閒日關係人煙稀少,我倆被安排坐近酒吧的海景位。
點了個tea for 2...
先來飲品,十分一般。。
等候食物的時間比較長,悠閒的下午無所謂啦。。
2人餐,分開兩個架,
第一層:煙三文魚法包和雞肉烘多士
第二層:燒雞肉串,炸蟹餅,牛肉漢堡
第三層:甜點類,芝士餅,鬆餅,焦糖燉蛋

每一樣都很精緻。

但味道方面,普通。。。只是美景相伴。
甜品方面,焦糖燉蛋較好,有兩款口味。有常吃的雲呢拿,咖啡。

總括來說,也算不錯。一場來到值得一試。

食番個景,hea 番半日
2013-11-15
2013-09-02 919 浏览
家庭聚會,於愉景灣酒店吃自助午餐。說實話,酒店地點實在不方便,搭車搭船皆要轉多程,又無直接車可達。酒店大堂夠新夠光猛,餐廳內部樓底高,加上落地玻璃外的潦闊海景,用餐環境都算不錯。沙律冷盤枱有一系列菜蔬海鮮供選擇。沙律菜有羅馬生菜及田園雜菜兩款,另有三兩款成品沙律,選擇不算多,新鮮度大體上都令人滿意。海鮮食品有凍蟹腳、翡翠螺、海蝦、青口及扇貝等,普遍體積細小,賣相不特別吸引,和各式火腿一樣,只屬普通貨式。日系食品有四款刺身供應,賣相食味一般。燒牛肉肉質腍身多汁,肉味濃郁,用料不俗。其他熱盤有約十款選擇,豬牛羊雞魚樣樣有一至兩款,無乜特別突出之作。熱湯有兩款,其中紅蟹湯味道鮮甜濃郁,可以一試。甜品是這店出色之作,款式多,賣相吸引,味道普遍不錯。雪糕用上Dreyers雪糕,OK喇!
沙律冷盤枱
各式沙律
海鮮食品及各式火腿
日系食品有四款刺身供應,賣相食味一般。
燒牛肉及刺身
各式刺身
熱盤枱
燒牛肉及各式熱盤
熱湯有兩款,其中紅蟹湯味道鮮甜濃郁,可以一試。
紅蟹湯

2013-09-01
午餐
各式甜品
2013-07-19 1507 浏览
The hotel just open for a few months, not much people visit on sunday.... maybe the transportation is inconvenience ..... The environment is excellent which is next to the sea, the hotel brand is new, hotel colour tone is blue - feel fresh. We try the lunch buffet with the price around $3xx, the food quality not bad, but the service was not good..... we sit down for 10 minutes, but no one serve the drink...even water, we wait for 20 minutes to settle the bill, but there are only 10 guest in the

We try the lunch buffet with the price around $3xx, the food quality not bad, but the service was not good..... we sit down for 10 minutes, but no one serve the drink...even water, we wait for 20 minutes to settle the bill, but there are only 10 guest in the restaurant !!

The food .... nothing special, but I like the dessert coner .... there are many choice, new style and tasty, some of the dessert are first time to see, so wonderful !
2013-06-23