2021-08-15 1131 浏览
今次特登揀一個有海景嘅地方食下午茶,所以就book咗cafe100 by The Ritz-Carlton試吓!呢度位於100層高,居高臨下食tea特別正,順便做埋遊客打卡一流餐廳入口處,樓底高好餐牌我哋order 咗夏季限定「Café 100 夏日下午茶 」佢嘅層架造型係參照返sky101製造,一共有四層最上層:甜品椰子芒果杯,顏色好靚,好香椰子味,食落幾清新唔會太甜第二層都係甜品:石榴香蕉慕絲蛋糕 & 熱帶芝士蛋糕 我幾鍾意呢度嘅甜品安排因為唔會好甜同埋好滯~石榴香蕉慕絲蛋糕入口軟棉,配埋石榴酸酸甜甜幾開胃第三層: 深海藍蟹肉沙律三文治配柑橘醬,鄉村野菌肉批配酸漬菜 & 香草芝士藜麥球香草芝士藜麥球芝士味好香濃,配搭埋藜麥健康又特別,呢個係我最鍾意最底層:英式鬆餅配果醬及奶油忌廉 & 焗洋蔥煙肉蛋餅英式鬆餅都幾鬆化,配埋佢嘅果獎都好好食

餐廳入口處,樓底高好

餐牌

佢嘅層架造型係參照返sky101製造,一共有四層

第二層都係甜品:石榴香蕉慕絲蛋糕 & 熱帶芝士蛋糕
我幾鍾意呢度嘅甜品安排

最底層:英式鬆餅配果醬及奶油忌廉 & 焗洋蔥煙肉蛋餅
英式鬆餅都幾鬆化,配埋佢嘅果獎都好好食
2021-08-12 812 浏览
早前工作極度忙碌,有感與家人相處的時間少了,適逢上星期沒有太忙就跟媽媽和女兒,三代同堂去吃個優雅的下午茶。還記得4年前帶著還是嬰兒的女兒跟妹妹和媽媽一起到訪Sky100參觀拍照,還有到Cafe 103吃下午茶,味道讓我印象深刻,所以今次我們回到Sky100,品嘗Cafe 100的下午茶,同樣也是出自於The Ritz-Carlton啊!Cafe 100 by The Ritz-Carlton 位於天際100,除了可以360度欣賞香港全景外,於暑假期間更設有SmarTone「5G LAB@天際100」,提供不同打卡位讓大家拍照,及試玩各種5G科技應用。很有心思的tea set架原來是仿照Sky100的外觀設計,下午茶食品則以時令食材設計出色彩繽紛又精緻的鹹甜點,味道有點驚喜!8款點心包括:深海藍蟹肉沙律三文治配柑橘醬、鄉村野菌肉批配酸漬菜、香草芝士藜麥球、焗洋蔥煙肉蛋餅、熱帶芝士蛋糕、椰子芒果杯、石榴香蕉慕絲蛋糕、英式鬆餅配果醬及奶油忌廉窗外海景配襯著精緻美食,感覺優雅高貴,令人賞心悅目。可惜的是天色不太好,有時候下雨,有時候有霧,天氣變幻莫測,遇到有陽光要趕快拍照啊!

Afternoon Tea  Set

8款點心包括:

Afternoon  tea  set

下午茶
Afternoon Tea  Set
Afternoon  tea  set
  • Tea  set
2021-08-04 667 浏览
今日難得去左位於環球貿易廣場100樓的Sky100,更係唔會錯過裡面的Cafe100。 從Cafe100高處眺望香港繁忙街景,美景盡入眼簾。我叫左杯Cuppucino,坐在舒適環境下嘆咖啡,更可細看日落風景,簡直是人生一大樂事。

2021-07-20 1219 浏览
次次見到人哋打卡,心諗究竟係邊度可以食到咁靚海景嘅下午茶。終於知道原來係sky100入面。一去到門口,同職員講你食下午茶,就會有專人帶你去搭lift上去。一上到去已經坐滿人,好彩一早book咗位,先可以坐窗口位置。所以大家如果想坐窗口位置望無敵海景,記得預先預約。如果唔係就冇得坐。由於一早買咗下午茶套票,去到佢就會直接比tea set你,同埋兩杯咖啡。不過真心坦白講,黎得呢度食,都係食佢個景,而唔係食食物質素。所以佢嘅下午茶食物質素,真心一般,有待改善。食完野之後仲可以環繞360度望吓香港景,都算係咁啦。總括而言,嚟打卡呃like,都值得推介。但唔好期望嘢食會好食。哈哈。

食完野之後仲可以環繞360度望吓香港景,都算係咁啦。

2021-07-06
2021-07-19 1081 浏览
不知不覺,下午茶慶生已變成了我的傳統。因自由身關係,時間不好約,所以好友謝太早在生日前幾個月已千叮萬囑我留期。還預早個多月為我預訂了在sky100,由Ritz Carlton HK 供應食品的Cafe 100。鹹甜點都非常出色👍🏼多謝謝太❤️謝太溫馨提示:需要提早一星期訂位,餐廳非常忙碌,謝太試過打20次電話都冇人聽,建議11:30am 開門前半小時打電話訂位。成功率會高好多😉𝗖𝗮𝗳é 𝟭𝟬𝟬 𝗦𝗽𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗦𝗲𝘁 煙三文魚意大利軟芝士瑞士卷Smoked salmon mascarpone mousse Swiss roll 傳統雞蛋松露沙律法式泡芙Classic egg and truffle salad éclair烤南瓜雞肉迷你漢堡Roasted pumpkin and chicken mini burger紅菜頭菲達芝士意大利飯球配番紅花蛋黃醬 Beetroot and feta arancini with saffron mayonnaise 柚子芝士蛋糕 Yuzu cheesecake綠茶朱古力杯Matcha chocolate shot檸檬蛋糕L
多謝謝太❤️

煙三文魚意大利軟芝士瑞士卷

傳統雞蛋松露沙律法式泡芙

烤南瓜雞肉迷你漢堡

紅菜頭菲達芝士意大利飯球配番紅花蛋黃醬

柚子芝士蛋糕 Yuzu cheesecake

綠茶朱古力杯Matcha chocolate shot

檸檬蛋糕Lemon confit cake

英式鬆餅配果醬及奶油忌廉Scones with jam and clotted cream
2021-06-30
庆祝纪念
生日
  • 紅菜頭菲達芝士意大利飯球配番紅花蛋黃醬 Beetroot and feta arancini with saffron mayonnaise
2021-07-10 833 浏览
tea set with sky100 tickets $489 for two, no service chargeThe view was excellent. It is very relaxing to look at the sea and the sky while enjoying the tea set. Don’t expect too much about the taste of the food- not five stars but they are very presentable and the taste is okay. Plenty of drinks to choose from— tea is tea wg with lots of varieties. You can refill hot water so you can really enjoy the tea and the view for a long long time. The latte is not good— too milky with little taste of co

The latte is not good— too milky with little taste of coffee.

The view from Sky100 is excellent and
it’s not crowded on weekdays. Love this place!
2021-07-10 692 浏览
網上見有優惠平日 $489 兩位既 tea set 仲要免加一,包埋上 sky 100 入場票,諗住好著數,點知中伏!除左個 view 之外,其他真係零分!唔好以為 cafe 100 由酒店其下餐廳一定好食,食物質素真係想象唔到咁差。首先餐廳係以 open area …類似快餐形式,先購票,後送上食物,完完全全感覺似快餐店!我預先訂位,所以安排左近窗邊位置,所以加返d分。好喇…入座後,職員送上所謂以 ICC 作主題既古銅色下午茶架,標榜呢個全港最高大廈外型的特式,老實講…十分核突,完全冇美感,不過都要打下卡既!食物分別有:鹹甜點各四款;鹹點包括味道濃郁的煙三文魚意大利軟芝士瑞士卷傳統雞蛋松露沙律法式泡芙烤南瓜雞肉迷你漢堡紅菜頭菲達芝士意大利飯球配番紅花蛋黃醬 甜點則包括有櫻花造型的檸檬蛋糕甜味剛好的綠茶朱古力杯香滑的芝士蛋糕和配上果醬奶油忌廉的英式鬆餅食物質素超乎想像地唔好食,好似放左好耐既隔夜口感。呢個 tea set 係唔包飲品,連最簡單既茶或啡都冇,要自己購買,都冇所謂喇,但係職員唔會 serve 你,係要自己去 counter 自己比現金買,仲要係樽裝飲品或好明顯既即飲果汁,盡
除左個 view 之外,其他真係零分!

我預先訂位,所以安排左近窗邊位置,所以加返d分。

食物分別有:

甜點則包括有櫻花造型的檸檬蛋糕
甜味剛好的綠茶朱古力杯
香滑的芝士蛋糕和配上果醬
奶油忌廉的英式鬆餅

食物質素超乎想像地唔好食,好似放左好耐既隔夜口感。

呢個 tea set 係唔包飲品,連最簡單既茶或啡都冇,要自己購買,都冇所謂喇,但係職員唔會 serve 你,係要自己去 counter 自己比現金買,仲要係樽裝飲品或好明顯既即飲果汁,盡顯快餐風格!

由於用餐位置係open area,只係用矮圍欄分隔,而且冇 waiter, 所以就算唔係餐廳顧客(一般遊人)都自出自入地進入用餐範圍除低口罩走近窗邊或食客附近影相,感覺唔係幾好,呢點真係要改善下。

2021-07-02 663 浏览
非常之少醬的格仔餅,餅身軟淋,味道尚可,就是餅的味道,芒果粒有芒果味⋯⋯完,唔知點講,我以為食窩夫,係食醬汁嘅味道,因為冇乜醬汁所以冇乜味道。雲巔之上,雲⋯⋯就是輕輕的,一啖飲完(可能口渴啫)就似少少Ginger ale再加梳打水。淡淡的 喝完了。可能因為連門票買的套票,質素就是這樣。不要預期有服務,食窩夫只給一隻义,想優雅一啲用刀叉,想搵人要刀,佢哋又好似好忙。算啦,服務員預期我哋只用义,費事問,最後一整格放入口咬。建議入場後立即到餐廳留電話訂位,因為一段時間後才會打電話給你,不要以為看到餐廳有好多空座位,就等一下再過去入座。因為餐廳不是坐滿的。
可能因為連門票買的套票,質素就是這樣。
算啦,服務員預期我哋只用义,費事問,最後一整格放入口咬。
窩夫
雲巔之上
雲巔之上
2021-07-01
用餐优惠
團購
2021-06-30 657 浏览
今晚買了飛到天際 100觀景台,這裡海拔393 米樓高 100 層環境當然超美。買套票送甜品,打完咭過去餐廳食份甜品,其中一個男服務生木無表情非常悔氣,都係因為我見到有個窗口位想要求座那邊,已有人等位但我是最前個位仲有誰在等,我都知我麻煩在我力争下,他給了我另一邊窗口位,不看他面色我就有點不好受。算我的餐到了!開開心心食份甜品。😍🍸放底就走完全不知道是什麼,只知有氣好甜顏色好靚。🍴士多啤梨格仔餅,即整的熱辣辣,不過過火了有燒燶味,只有賣相同雲尼拿雪糕不錯。

算我的餐到了!開開心心食份甜品。😍
🍸放底就走完全不知道是什麼,只知有氣好甜顏色好靚。

2021-06-30
2021-06-16 778 浏览
輕食套餐一生難忘(難忘咁難食)菠蘿包好難食咖啡一啲都唔好飲仲要收錢嘅職員黑口黑面對客人嘅語氣極之不好如果心情唔好唔該*放假*唔好返工!作為一個旅遊景點代表香港嘅地方在這裏工作嘅職員沒有親善態度實在唔妥當!!!👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻😡😡😡😡😡😡
輕食套餐一生難忘(難忘咁難食)
菠蘿包好難食咖啡一啲都唔好飲
仲要收錢嘅職員黑口黑面
對客人嘅語氣極之不好
如果心情唔好唔該*放假*唔好返工!
作為一個旅遊景點
代表香港嘅地方
在這裏工作嘅職員沒有親善態度
實在唔妥當!!!
👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
😡😡😡😡😡😡
2021-06-10 787 浏览
朋友生日諗住同佢食餐tea 咁岩見到網上面有$497 2位既tea set 諗都無諗就買左。一去到就幾張嘢飲Menu我哋叫我哋入去坐吓先 點知等咗半個鐘都未上tea就叫人過黎問下 點知原來係要自己出去counter度再排過隊叫完野飲先上tea set…..重要態度幾差下Tea set 其實就唔係話太豐富咸甜點各四款,咸點包括味道濃郁的煙三文魚意大利軟芝士瑞士卷丶傳統雞蛋松露沙律法式泡芙丶烤南瓜雞肉迷你漢堡及紅菜頭菲達芝士意大利飯球配番紅花蛋黃醬 ; 甜點則包括有櫻花造型的檸檬蛋糕丶甜味剛好的綠茶朱古力杯丶香滑的芝士蛋糕和配上果醬及奶油忌廉的英式松餅。意大利飯似放咗好耐 啲油都出晒黎 雞肉漢堡同鬆餅都乾到阿媽都唔認得。。。 全部甜品都非常之普通 最好食算係個芝士餅 但係喺mc cafe 買嘅都一定好食過佢 總括嚟講呢間餐廳都係食景 唔好對啲食物有任何期望。。。。

總括嚟講呢間餐廳都係食景 唔好對啲食物有任何期望。。。。
2021-06-05 831 浏览
輕食套餐的茶選用了名牌的茶包,水滾茶靚 。 輕食是菠蘿包,端來時已經甩皮甩骨, 皮不脆,包身硬,不知是否昨晚賣淨,還是今早未天光就做好的,我咬了一口,便放棄了!就算是intern做的,我亦深信剛出爐時質素是完美的,如果一般茶餐廳的美食- 新鮮菠蘿包值十分,這個菠蘿包頂多是三分! 要供應只值$99的輕食套餐,主廚不應承受這個風險,向"供應菠蘿包"這麽高難度挑戰。隨便做一盤xx餅店cheap cheap的卷蛋或cup cake, 放在雪櫃五六小時,質素仍然很好的啊!又或隨便換上幾塊曲奇餅,亦可以了。輕食套餐變了難食套餐,破壞了餐廳的品牌形象,太可惜了。
2021-06-04
2021-06-04 731 浏览
前排係天際100食左個High Tea, 係海拔393米食個Tea果然係唔同啲😝可以飽覽整個香港嘅景色,有一種大地在我腳下嘅感覺😆好彩果日天氣良好,一望無際嘅景色,好似特別開胃🤪今次嘅價錢係$468/2位,價錢上都算係可以接受啦😊主要都係食個環境,同打個靚卡架啫😆睇住個靚景都值門票價啦🤣不過食過一次 打過一次卡就夠😜味道:😋😋😋😋/5環境:😋😋😋😋😋/5服務:😋😋😋😋/5價錢:😋😋😋😋/5回頭:😋😋😋/5

味道:😋😋😋😋/5
環境:😋😋😋😋😋/5
服務:😋😋😋😋/5
價錢:😋😋😋😋/5
回頭:😋😋😋/5

下午茶
Cafe 100 二人下午茶套票週末及公眾假期同平日價錢會有不同仲有‘’素食食下午茶‘’選擇!(早三個工作天前打電話去預訂☑️)而我哋一家三口就揀咗平日去唔使同人迫記得提前訂位!訂位嘅時候我預留左窗邊位置因為我哋係三個人嘅緣故只能分配近窗邊位置圓枱⋯⋯其實有啲窗邊位置係坐高鄧直接面向玻璃,不過就應該係for二人食物方面鹹甜點各四款甜點最上嗰層杯‘’綠茶朱古力杯‘’應該好好味😂兩杯都係小朋友食了😌‘’柚子芝士蛋糕‘’同‘’檸檬蛋糕‘’&‘’英式鬆餅配果醬及奶油忌廉‘’就好正常😂👍🏻無話特別好食但係又唔係難食👌🏻鹹點‘’ 煙三文魚意大利軟芝士瑞士卷 ‘’有小驚喜😋連小朋友都同我搶食😂‘’ 紅菜頭菲達芝士意大利飯球配番紅花蛋黃醬‘’都好特別☺️味道好濃郁,口感似⋯薯餅😆 ‘’烤南瓜雞肉迷你漢堡‘’呢個就略為太細漢堡嘅皮厚過‘雞肉’太多一啖放入口,唔係咁食到肉嘅味道😂似食包😅最後‘’傳統雞蛋松露沙律法式泡芙‘’失望💔唔知係個蛋醬放太耐定松露有問題?有個怪味🤷🏻‍♀️
Cafe 100 二人下午茶套票
週末及公眾假期同平日價錢會有不同
仲有‘’素食食下午茶‘’選擇!
(早三個工作天前打電話去預訂☑️)

而我哋一家三口就揀咗平日去唔使同人迫
記得提前訂位!
訂位嘅時候我預留左窗邊位置

因為我哋係三個人嘅緣故
只能分配近窗邊位置圓枱⋯⋯
其實有啲窗邊位置係坐高鄧
直接面向玻璃,不過就應該係for二人

食物方面

無話特別好食但係又唔係難食👌🏻

鹹點‘’ 煙三文魚意大利軟芝士瑞士卷 ‘’
有小驚喜😋連小朋友都同我搶食😂

‘’ 紅菜頭菲達芝士意大利飯球配番紅花蛋黃醬‘’
都好特別☺️味道好濃郁,口感似⋯薯餅😆

‘’烤南瓜雞肉迷你漢堡‘’呢個就略為太細
漢堡嘅皮厚過‘雞肉’太多
一啖放入口,唔係咁食到肉嘅味道😂
似食包😅

最後‘’傳統雞蛋松露沙律法式泡芙‘’
失望💔唔知係個蛋醬放太耐定松露有問題?有個怪味🤷🏻‍♀️

2021-05-31
2021-05-30 526 浏览
幾多年未試過拋夫棄女同朋友去hightea? 仲要係4個一齊拋呀! 😂😂 機會難得,一定要搵間超超超正嘅Cafe,最好係有美食,有靚景,可以盡情打卡,盡情傾偈! 經我地嚴選後,決定book Sky100 嘅🌸Café 100 春日下午茶☕️呢度景、打卡位勁多就唔洗多講! 趁而家得返香港人,真係要把握機會盡情享受! 而個TEASET 仲係同SKY100 造型一樣,咁宏偉😍食物精緻,打卡夠搶鏡🥰 食物質素非常之好,咸甜點各半,啱晒我地呢啲未食飯嘅去😂 份量仲好多... 我地未食飯嘅都食啱晒😅 最後仲可以拎走幾件返去氹下個「等著我回來」嘅雷小囡😂😂咸點有🍽 煙三文魚意大利軟芝士瑞士卷,有眼睇以為係朱古力卷蛋,食落係麵包卷住 煙三文魚,有驚喜🥰紅菜頭菲達芝士意大利飯球配番紅花蛋黃醬,好特別,香口又唔算油膩😋 仲有 傳統雞蛋松露沙律法式泡芙,烤南瓜雞肉迷你漢堡。 甜點有🍮檸檬蛋糕、柚子芝士蛋糕🍰 清新香甜🥰綠茶朱古力杯🍫 朱古力軟滑又唔太甜,好鐘意呀🥰仲有 英式鬆餅配果醬及奶油忌廉。 牛油味夠香濃,唔錯!呢度真係好食、好影、好好坐😂😂 邊有人咁癲㗎。下午茶🏞傾到晚餐🌃呀? 😂 啲燈飾又幾靚wo
幾多年未試過拋夫棄女同朋友去hightea?
仲要係4個一齊拋呀! 😂😂

經我地嚴選後,決定book Sky100 嘅

🌸Café 100 春日下午茶☕️

呢度景、打卡位勁多就唔洗多講!
趁而家得返香港人,真係要把握機會盡情享受!

咸點有🍽

仲有 傳統雞蛋松露沙律法式泡芙,烤南瓜雞肉迷你漢堡。

甜點有🍮
檸檬蛋糕、柚子芝士蛋糕🍰 清新香甜🥰
綠茶朱古力杯🍫 朱古力軟滑又唔太甜,好鐘意呀🥰
仲有 英式鬆餅配果醬及奶油忌廉。 牛油味夠香濃,唔錯!

呢度真係好食、好影、好好坐😂😂
邊有人咁癲㗎。下午茶🏞傾到晚餐🌃呀? 😂
啲燈飾又幾靚woo🌠