2021-05-19 881 浏览
完全安排失當😡😡😡假日多人,完全唔識安排人入座。淨係識留電話,由6點等到last order 8點都無接到電話。8點最後一次去問,個員工d態度差,仲要同我講「依家已經last order」。咁我唔問,係咪第二日先黎食過?🤬🤬🤬期間已經問左3次幾時入座,由天光等到天黑。員工都只係敷衍了事:「前面好多人,要打電話。」完全無查清楚係咪已經過晒。打漏左電話? 第2、3次問都眼見超過一半吉既座位。點解唔安排人入座先?諗極都唔明?仲係咁叫人兜一個圈?指住張台有好多單,未處理到。我都知假日多人,就等下啦。等到last order一個電話都無?個員工完全無歉意。仲同我講,依家已經last order? 乜料?🤬🤬🤬其實明知8:30都會熄晒啲燈,係咪應該7:30都要入晒人。做乜7點幾去問,仲要人行一個圈等電話先?個員工d服務態度非常之惡劣。最後8點幾先入座,食到一肚氣。食得半個鐘就要走🤬🤬🤬🤬🤬我真係第一次打食評。今次堅係好嬲😡
完全安排失當😡😡😡
假日多人,完全唔識安排人入座。

最後8點幾先入座,食到一肚氣。食得半個鐘就要走🤬🤬🤬🤬🤬

我真係第一次打食評。今次堅係好嬲😡

2021-05-19
係香港要搵到似日本既感覺,不妨可以去位於九龍站上蓋既天際100 。⛅️只要加少少想像力,都同大阪阿陪野HARUKA300有幾分相似(雖然無咁高)。😆上去食個LUNCH,影下相,睇埋日落~可以消磨一個下午,係幾唔錯既活動。👍🏻之前係新地APP用積分換左張優惠券,憑券即可以優惠價$376換購美饌套票兩份。只要到天際100 票務部換領就可以,流程真分方便。✨✨✨✦✦✦美饌套票套票✦✦✦1️⃣ 天際100 成人標準門票兩張2️⃣ 意大利烤餅 或 窩夫 或 精選盅式飯 或 意大利麵兩份3️⃣ 指定飲品一杯✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦*-。-。-。-。-。-。-。-。--。-*Café 100位於海拔 393 米高,其設計靈感源自法國露天咖啡店休閒舒適的氛圍,由香港麗思卡爾頓酒店營運。環境尚算舒適,有單向窗邊位及普通四人座。下午時份黎到,有50%以上客人都食緊High Tea Set,人氣都唔差。很可惜,接下來我要分享既係一篇負評😌☹️☹️☹️。。。*-。-。-。-。-。-。-。-。--。-*餐廳用「先點餐、後入座」形式。在旁睇餐牌同時,職員三次叫我地要SCAN「安心出行」/填紙先,態度帶點「命令式」。絕對明白係必要步

✦✦✦美饌套票套票✦✦✦
1️⃣ 天際100 成人標準門票兩張
3️⃣ 指定飲品一杯
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

*-。-。-。-。-。-。-。-。--。-*

餐廳用「先點餐、後入座」形式。在旁睇餐牌同時,職員三次叫我地要SCAN「安心出行」/填紙先,態度帶點「命令式」。絕對明白係必要步驟,但職員態度確實令客人有一種壓迫性,禮貌一般。

點餐後,職員用眼神示意入座位置,無人帶位,似快餐。雖然當日陰天大霧,外面景色未見清晰,但亦有查詢:「請問可否安排到窗邊位?」職員回應窗邊位置只會優先預留俾網上訂購套票既客人,一般WALK IN客人比較難安排到。眼見多張枱都放左"RESERVE"牌,而無人坐,感覺奇怪 (就當疫情安排/真係有客訂左未到)。FINE...我地都尊重餐廳安排。

*-。-。-。-。-。-。-。-。--。-*

入座後職員無為我地準備餐具,桌上只有一盤花。相反無人坐既RESERVE TABLE就放好哂所有SETTING。究竟係咪網上訂購套票既先係客人?WALK IN既就唔係客人?基本上係零服務。

上菜時,食物無連同餐具一齊上。到職員發現時,就咁拎左一隻羹直接放枱面上,連紙巾都無一張塾住。

*-。-。-。-。-。-。-。-。--。-*

食物方面分別叫左 #海鮮扭紋粉配忌廉汁 及 #日式和牛飯配洋葱蒜蓉汁精選盅式飯 。賣相無因為SKY100而特別設計過,擺盤HEA過普通CAFE。餐飲叫左#Latte 及 #Americano 。同類型飲品,一杯有灑粉,一杯無,奇奇怪怪。

食物質素同味道方面,同以往係K房食到既水平差不多,非常失望。海鮮扭紋粉當中指既海鮮有蝦仁、魚柳、魷魚片。食得出所有食材都係雪藏野,口感又硬又實,唔太新鮮。牛肉飯味道正常,同快餐店質素差不多。無論賣相、味道、材料,無一樣野值得讚,性價比極低。
海鮮扭紋粉配忌廉汁
日式和牛飯配洋葱蒜蓉汁精選盅式飯

綜合以上,我完全感受唔到網頁上所講既「香港麗思卡爾頓酒店的傳奇服務」。失望之餘亦唔會再有下一次。。。但其餘SKY100工作人員服務絕對無問題,以上只係就Café 100作出評論。

2021-04-17
1K
天際100香港觀景台(sky100 Hong Kong Observation Deck)是香港最高的室內觀景台,Cafe100 by The Ritz-Carlton就設在觀景台的西面,可一邊享用餐點,一邊俯瞰香港景色。天氣良好的話,還能欣賞夕陽西沉的美景!Cafe100 by The Ritz-Carlton靠近窗邊的望海吧枱位不多,要提前預約時remarks坐窗邊位才可啊!趁著復活節假期,老公一早預約了套票 (HK$569/兩位),包括觀景台的門票及這一頓下午茶。復活節下午茶套餐的原價是HK$468/兩位,飲品包咖啡或茶。下午茶層架的造型正正就是天際100的外觀,用後方的海景作背景,打卡一流~~飲品選了cappuccino,面層以朱古力粉灑上CAFE100字樣!先享用底層的鬆餅及鹹點,英式鬆餅配果醬及奶油忌廉,鬆餅容易切開,口感夠鬆化,牛油味不會太重。配clotted cream及士多啤梨果醬,果醬不會太甜但又未至於好香士多啤梨味!紅菜頭菲達芝士意大利飯球配番紅花蛋黃醬,這類型的鹹點非第一次試,但今次的餡料配搭比起上次試過的好吃!外層夠脆,意大利飯不會太濕,味道搭配幾滋味~~烤南

cappuccino

英式鬆餅配果醬及奶油忌廉
烤南瓜雞肉迷你漢堡
烤南瓜雞肉迷你漢堡,較為遜色的一道鹹點。沒有醬汁,較為乾身,雞肉香及南瓜的甜都不太嚐到。
煙三文魚意大利軟芝士瑞士卷
煙三文魚意大利軟芝士瑞士卷,煙三文魚淡淡的鹹香與軟芝士的味道相配合,瑞士卷軟熟又不會太甜。瑞士卷卷著煙三文魚與軟芝士一起吃,味道在口腔內溫和的散發著香氣!好味!
傳統雞蛋松露沙律法式泡芙
傳統雞蛋松露沙律法式泡芙
傳統雞蛋松露沙律法式泡芙,法式泡芙 (éclair) 烘烤得夠酥脆,本來加入雞蛋沙律做餡料已足夠穩陣,加上松露增添香氣!細細件的骰已咬又夠脆口,味道不錯~~~

為配合復活節主題,甜點都加上小小的裝飾,讓人感覺春意暖溢

檸檬蛋糕
檸檬蛋糕,徹頭徹尾的充滿檸檬味!!蛋糕頂加上象徵著春天到臨的櫻花造型朱古力,與檸檬的清新都幾配合!蛋糕部份的檸檬味清香而不甜,蛋糕質感濕潤而不鬆散,黃色的朱古力塊都帶有檸檬味!
柚子芝士蛋糕
柚子芝士蛋糕則配上復活蛋造型朱古力,柚子味同樣清香,芝士蛋糕軟滑而不膩,是今餐最好吃的甜點啊!!

綠茶朱古力杯
綠茶朱古力杯
綠茶朱古力杯用上公雞造型朱古力,綠茶味道香濃不甘,底層的朱古力醬另有乾坤!帶有微微的酒香,中和綠茶醬與朱古力醬帶來的甜膩感~~

整體來說,鹹點與甜點的味道都幾好食,只得一款鹹點不太滿意~~邊嘆下午茶,邊鳥瞰香港,確實幾chill~~~惜是次到訪天際100時的天氣一般,未能欣賞日落晚霞啊!
2021-04-05
煙三文魚意大利軟芝士瑞士卷
檸檬蛋糕
柚子芝士蛋糕
2021-05-04 995 浏览
// afternoon tea set for two //This was such an enjoyable experience, overlooking the foggy but splendid view of HK. It was perfect as there were both savoury and sweet options, each comes in a pair! The tea stand itself is golden bronze and very pretty. The delicacies were delectable, from from cakes to scones, breads to shots, salmon to duck. A lot of varieties AND there is a vegetarian option for you to choose too. This also includes a drink but I’m basic and just got some hot earl grey tea.😂

2021-04-19 2036 浏览
做咗阿媽之後,就覺得 #metime 真係好重要,今次難得可以拋夫棄女,梗係約埋幾位年輕少婦齊齊去 High Tea 啦!今次就去咗位於圓方上面嘅 Sky100 入面嘅餐廳 Cafe 100。而我哋就係買咗個二人套票,包 Sky100 成人門票2張 + 2人下午茶一份。綠茶朱古力杯,綠茶同朱古力夾埋嚟食,可以令朱古力冇咁漏,又可以食到綠茶嘅香味!左 (檸檬蛋糕),上面有塊靚靚櫻花朱古力,好香檸檬味嘅蛋糕,真係覺得好清新,食完想再食;右 (柚子芝士蛋糕),好特別嘅配搭,柚子配芝士蛋糕,好清新又唔會覺得芝士蛋糕好漏。左 (烤南瓜雞肉迷你漢堡),當你好肚餓時,食個咸點真係可以暖下你個胃,啲雞肉食落唔會好鞋;中 (傳統雞蛋松露沙律法式泡芙),松露雞蛋沙律真係第一次食,配埋泡芙,真係好味到叫出嚟;右(煙三文魚意大利軟芝士瑞士卷),估唔到煙三文魚配瑞士卷可以咁夾,我勁鐘意食!左 (紅菜頭菲達芝士意大利飯球配番紅花蛋黃醬),呢個咸點絕對係十分出色,我真係大讚);右 (英式鬆餅配果醬及奶油忌廉),呢個係 High Tea 必定會有嘅,必食!10週年期間限定彩虹蛋糕,打卡一流,味道都ok呀!仲有如果你叫

10週年期間限定彩虹蛋糕,打卡一流,味道都ok呀!

仲有如果你叫 cappuccino,仲會有印咗 Cafe 100 嘅朱古力粉添呀!

總結:美景配美食,仲可以暢談心事,真係十分高興呀!
2021-04-18
  • Tea  set
2021-03-23 2557 浏览
🇭🇰 #香港 【#sky100 】睇住靚景係#cafe100 #天際100 high個tea😋🥥Coconut Shadow Waffle 🧇 $95椰林樹影🌴椰子窩夫配芒果🥭椰子碎🥥同埋北海道牛乳雪糕🍦雪糕上到到嚟都溶溶地有啲小失望🙍成個窩夫都好香天然椰子味冇假味亦都唔會太甜不過窩夫就有啲薄同埋凍凍地啦🥺算啦都係食過境要求唔好咁高性價比有啲低💸🍷凍香橙英式紅茶🍊 $53同七仔買嘅橙紅茶唔一樣佢個橙味新鮮好多個杯設計得好靚🥺📍Café 100 by The Ritz-Carlton (尖沙咀)#尖沙咀 柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)100樓天際100香港觀景台
🇭🇰 #香港 【#sky100 】

同七仔買嘅橙紅茶唔一樣
佢個橙味新鮮好多
個杯設計得好靚🥺

2021-02-27 2802 浏览
一直好鍾意黎呢到下午tea!我最喜愛環境舒適雅緻的地方!加上這裡落地玻璃設計,坐在窗邊可以盡情飽覽維港景色!訂位時要求坐窗邊位置,來到如願可以坐到窗邊位置叫了兩個藍梅芝士蛋糕兩個都超細件下、雖然細件,但都好滿足啦…個蛋糕幾厚實,芝士味勁香濃,但唔會膩,而且感覺都幾幼滑,同埋d藍莓都幾大粒、餅底底層鬆化咖啡叫了一杯、double espresso喝一口...甘醇!總結食環境既地方、食物既話講真普通!但假日就是喜歡下午茶,去享受這種悠閒時光!
一直好鍾意黎呢到下午tea!
我最喜愛環境舒適雅緻的地方!
加上這裡落地玻璃設計,坐在窗邊可以盡情飽覽維港景色!
訂位時要求坐窗邊位置,來到如願可以坐到窗邊位置

叫了兩個藍梅芝士蛋糕
兩個都超細件下、雖然細件,
但都好滿足啦…

咖啡叫了一杯、double espresso

喝一口...甘醇!
總結食環境既地方、食物既話講真普通!
但假日就是喜歡下午茶,去享受這種悠閒時光!
2021-01-04 2418 浏览
♥️Café 100 🎄聖誕下午茶🍰與親朋摯友 一邊飽覽醉人景色🏙️一邊品嘗這個別具特式的下午茶🎄🍰,享受悠閒寫意時光😍! #sohappy💕💘以環球貿易廣場作主題的古銅色的下午茶架高490毫米,正是大廈490米1:1000的高度,更有向外延伸的「龍尾」,盡顯這全港最高大廈外型的特式!✨♥️Café 100 🎄聖誕下午茶 🍰✨Savories ✨🥯三文魚醬醃製紅菜頭黑麥麵包🌮烤南瓜忌廉芝士南瓜子餡餅🥪煙火雞小紅莓三文治🥐肉桂蕃薯配火腿及羊奶芝士迷你泡芙✨Sweets ✨🍰紅豆芝士蛋糕 🧁綠茶紅桑子朱古力杯 🍧黑森林蛋糕杯 (含酒精) 🍩英式鬆餅配果醬及奶油忌廉日期: 2020年12月1日至2021年1月3日
♥️Café 100 🎄聖誕下午茶🍰

🥐肉桂蕃薯配火腿及羊奶芝士迷你泡芙

✨Sweets ✨
🍰紅豆芝士蛋糕
🧁綠茶紅桑子朱古力杯
🍧黑森林蛋糕杯 (含酒精)
🍩英式鬆餅配果醬及奶油忌廉

日期: 2020年12月1日至2021年1月3日

2021-01-02 1849 浏览
之前試過幾次Ritz Carlton Afternoon Tea所以今個聖誕, 打算再食一次。由於疫情嘅影響, 有4人限聚令, 所以唯有外賣下午茶帶返屋企食! 三點鐘準備去酒店大堂取貨, 價錢都唔平$628兩位, 好多酒店嘅聖誕下午茶已經售罄, 而且之前都食過所以有信心咁就揀咗! 先講個外型, 一個圓形花花盒, 淺藍色嘅上蓋配粉紅色蝴蝶結, 少女心爆發! 但有點可惜今次個下午茶幾唔好味......鹹點唔鹹唔甜, 除咗三文魚醬配魚子不錯之外, 其餘味道都比較怪。甜品正常, 小熊chocolate mousse朱古力味濃, 可能聖誕甜品好多都加咗肉桂或薑, 所以比起平時嘅下午茶失色><
2020-12-27
2020-12-20 1850 浏览
今年因為疫情關係,唔可以離開香港鬆一鬆,唯有發掘香港好地方,周圍行下食下輕鬆下。今次屋企人就帶我去SKY100行下望下景,順便品嚐佢既下午茶,影下靚相。我地都係第一次到這裏。幸好當日天朗氣晴,又無霧,可以飽覽香港既美景。早前經網上訂座及訂購下午茶套餐,套餐已包兩張入場券。另外再訂購窩夫套餐配特色飲品。去到只需要搭一分鐘升降機就極速上到 393米,食野前先行下影下相。餐廳對住一大塊落地玻璃,光猛又開揚。一邊飽覽醉人景致一邊品嘗下午茶,享受悠閒寫意時光。望住靚景食野心情都特別開心。下午茶整體都唔錯,不過我偏向咸點方面。甜點偏甜而且好容易漏。不過個鬆餅都值得一讚,唔會太硬,而且都有好香既鬆餅味。另外個窩夫套餐都唔錯,窩夫剛剛出爐又夠鬆化。不過我地掛住影相搞到個雪糕溶曬...杯特色飲品就一般般,檸檬汁配梳打水,杯上有一塊棉花糖。味道就偏酸。

2020-12-14 1155 浏览
雖然張相已經係2020年11月影,但我都想講呢個時候可能係我地一齊最開心既時候。呢餐afternoontea 真係咩味道都唔太記得了,但有個靚景,有人幫我影相,有人帶我黎呢度食tea,我想已是心滿意足了。謝謝你。
從來都未上過 Sky 100,前日見天氣唔錯,就同家人上咗去玩。1分鐘升降機極速上到 393米,360度全景一覽無遺。除咗上去睇靚景,原來上面有間 Café 100 by The Ritz-Carlton 餐廳,一排 bar 檯對住大大塊落地玻璃,光猛又開揚。見環境咁好,一於坐底食睇下有咩好嘢食。12月,聖誕月,Café 100 推出「聖誕下午茶 Christmas Afternoon Tea Set」。Tea Set 架共有四層,頂層係黑森林蛋糕杯,紅色朱古力底下,係香濃雲尼拿忌廉,加上啖啖黑朱古力碎及慕絲,最底就混入少少酒味,同朱古力真係極襯。第三層係紅豆芝士蛋糕及綠茶紅桑子朱古力杯。紅豆芝士味微甜,入口好滑,芝士蛋糕中混有粒粒紅豆,更加有口感。綠茶紅桑子朱古力杯,淡淡綠茶味中,帶有紅桑子嘅酸咪咪,而身為朱古力控嘅我,當然最鍾意就係個「杯」。第二層有三款咸點,食完上面兩層甜點,正好可以中和一下。煙火雞小紅莓三文治,麵包軟熟,火雞肉夾住紅莓果醬,酸酸甜甜非常開胃。烤南瓜忌廉芝士南瓜子餡餅,餡餅皮幾酥化,中間係南瓜味嘅 cream cheese,所以咸得黎又有南瓜嘅少甜。三文魚醬醃製紅

三文魚醬醃製紅菜頭黑麥麵包,我個人幾喜歡呢款咸點,麵包底幾有咬口。而粉紅色嘅以為係忌廉,竟然係紅菜頭加三文魚醬整成的,加埋上面幾粒三文魚籽,咸咸地,好特別。

Tea Set 最底層就係我嘅至愛…..英式鬆餅配果醬及奶油忌廉,鬆軟得來,又唔會散碎,而佢嘅靈魂在於幼滑嘅 clotted cream,加上清甜嘅果醬,實在太好味喇!

另外,肉桂蕃薯配火腿及羊奶芝士迷你泡芙亦唔錯,甜嘅泡芙就食得多,好少食咸味嘅,估唔到呢個配搭都好好食,泡芙外皮薄薄的,入面嘅餡料又滑又香。

一個二人 Tea Set 配兩杯飲品,我哋叫咗 Café 100 泡沫咖啡,及薄荷茶。

一邊嘆美點、一邊欣賞美景,頓時變得心曠神怡,煩惱盡消。坐坐下,就坐到夜晚,睇埋夜景先捨得走。

2020-12-01
下午茶
2020-11-19 1077 浏览
相約好友在九月份找一個週末享受一番, 香港這麼多酒店為何選擇The Ritz Carlton呢, 因為我與好友最喜歡周圍吃三層英式下午茶, 半島、Murray、Tiffany、Corad等其實試盡那麼多家, 最值得再次光顧的就是麗斯卡爾頓酒店Cafe 100! 除了在100樓從高空欣賞維港海景之外, 食物更是一流! 最底層是鬆餅配cream & strawberry jam, 中間一層是小蛋糕, 最上一層是牛角包三文治等鹹點, 少少推介聖誕節的特別版afternoon tea特別好吃, 切勿錯過!
2020-09-21
下午茶
2020-11-02 2022 浏览
考完試就應該要好好補祝生日😍早前係度搵緊有咩抵食既afternoon tea見倒Sky 100 有推出二人下午茶連兩張門票平日同假日唔同價錢最後都係要揀禮拜六既時候$609 兩人價錢兩小時的用餐時間餐廳很貼心喔~ 早兩天致電確認booking Hold枱15分鐘,我地預訂1點要提提,套票要先係票務處換票😊官網提供的下午茶餐牌👇🏻望住靚景Enjoy 下午茶🥰大滿足雖然係星期六,但人唔太多,只有三四組客人😉環境寧靜,打卡一流👏🏻入座後5分鐘左右,重頭戲來了唷另外還可以點餐飲☺️coffee or tea 🍵 個人比較喜歡食鹹點的🤭價錢包括了sky 100的門票,真的不錯享用完悠閒的下午茶後就可以去打卡影餐飽
考完試就應該要好好補祝生日😍
$609 兩人價錢
兩小時的用餐時間
餐廳很貼心喔~ 早兩天致電確認booking
Hold枱15分鐘,我地預訂1點
要提提,套票要先係票務處換票😊
官網提供的下午茶餐牌👇🏻

望住靚景Enjoy 下午茶🥰大滿足
雖然係星期六,但人唔太多,
只有三四組客人😉
環境寧靜,打卡一流👏🏻

入座後5分鐘左右,
重頭戲來了唷

另外還可以點餐飲☺️coffee or tea 🍵

個人比較喜歡食鹹點的🤭
價錢包括了sky 100的門票,真的不錯

享用完悠閒的下午茶後
就可以去打卡影餐飽
行左一轉想坐低飲杯野,店員話只可以坐第二排嘅位置,當時係平日下午四點半左右,但第一排明明係有位的,只係未執枱,我要求坐前面嘅位置,但店員黑晒面的超趕客,好不容易先比我坐,說明5點半一定要交枱,咁一定得啦!我只是想坐一坐飲杯嘢食少少野而己!同樣事件亦發生喺下一位身上!店員好似唔多願意執枱比客人坐的!點左一份窩夫$95, 一杯咖啡$45及一杯Ginger Latter $60! 但嚟到真係嚇死我,整體賣相勁核突,唔明咖啡堂食點解會用外賣杯的,而個雪糕又溶咗一半的,窩夫又整得勁Hea又扁的,杯Ginger Latte 又得三份之二杯,飲落冇乜薑味,原來係晒杯底,但又冇比嘢我攪勻的,朋友杯咖啡又勁淡,真心估唔到係酒店嘅出品,物非所值,好失望!