2023-07-19 72 浏览
❣︎ 呢間餐廳的pancake我真係好鍾意💕除左pancake之外都係西式為主意粉·漢堡·小食·窩夫同特色飲品𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓🦞White Wine Mussels $79幾鍾意個熱辣辣忌廉汁夠濃郁點烤面包一流藍青口鮮甜無沙𝑴𝒂𝒊𝒏🍝Bolognese Fettuccine with Onsen Egg $132安格斯牛肉肉醬闊麵溫泉蛋一篤爆就蛋漿流哂出黎超吸引面質有彈性撈埋蛋漿入口濕潤🍔 Chicken Mexicana $95見到漢堡都幾多人點點左香煎雞扒牛油果醬忌廉呢款感覺冇咁邪惡的漢堡試下用牛油果醬口感清新雞扒煎到微焦香 食完都唔會有油膩感𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕🥞Matcha Cream Pancake $119Ricotta 厚班戟配抹茶吉士醬超夾Pancake好有彈性 入口有好滑好香蛋香 而且係入口即化紅豆同脆玄米令成個pancake口感味道提升幾個層次抹茶蕨餅軟棉棉帶抹茶香好正
❣︎ 呢間餐廳的pancake我真係好鍾意💕

入口有好滑好香蛋香 而且係入口即化
紅豆同脆玄米令成個pancake口感味道提升幾個層次
抹茶蕨餅軟棉棉帶抹茶香好正
2023-07-17 133 浏览
其實每間餐廳嘅reception都好重要每個客一嚟到第一個接觸點就係佢佢做得唔好嘅就搞到成餐食到背脊骨落而呢個brunch我覺得難食到不得了㩒咗張飛之後我問企喺門口個男仔「請問入面依家會唔會有位?」「你睇到有冇?有就會叫你入去㗎啦」呢個係我當時得到嘅回覆☺️☺️☺️講返嘢食同杯咖啡都質素一般新鮮海膽•香煎帶子•蟹肉海膽忌廉汁意粉睇個名好犀利同埋見到好多評論推介佢可能有期望所以好失望睇隻色就知海膽唔新鮮同好細舊帶子有兩粒煎過嘅食唔出特別香意粉偏硬而個汁就普通忌廉汁嗌咗杯flat white個奶泡感好勁其實同latte差唔多唔覺得奶量有減Espresso偏苦唔夠濃應該係為咗拉個花搞到奶底太多仲要同隔離枱痴好埋冇乜空間有幾枱大聲傾計就覺得好嘈食個brunch 食到背脊骨落就係呢個意思☺️☺️☺️
其實每間餐廳嘅reception都好重要
每個客一嚟到第一個接觸點就係佢
佢做得唔好嘅就搞到成餐食到背脊骨落
而呢個brunch我覺得難食到不得了
㩒咗張飛之後我問企喺門口個男仔
「請問入面依家會唔會有位?」
「你睇到有冇?有就會叫你入去㗎啦」
呢個係我當時得到嘅回覆☺️☺️☺️

仲要同隔離枱痴好埋冇乜空間
有幾枱大聲傾計就覺得好嘈
食個brunch 食到背脊骨落
就係呢個意思☺️☺️☺️
.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【沙田歐陸風cafe|📸打卡主題漢堡意粉】又一大排長龍之選,當日小編都等咗差唔多40分鐘先入座。食完只想講覺得餐廳買咗唔少廣告🥲明明睇人哋食得好開心架喎,小編入去只想為店員平反佢哋服務係唔錯嘅🧐.🐨Maple Bacon Cheese $105推薦度:⭐️安格斯牛肉無咩牛味、肉汁都欠奉🥓楓葉漿煙肉食得出唔係死咸,但係就煎得太乾好似食薯片咁。漢堡包鬆軟算係中規中矩....🐨Sea Urchin & Scallop Linguine $178推薦度:⭐️⭐️帶子煎到爽嫩,加上creamy嘅忌廉汁可以接受,但係就欠缺海鮮味,加上海膽唔算好新鮮...可能真係小編唔好彩啦!.🐨Pulled Pork Lasagna Roll $142推薦度:⭐️⭐️⭐️當日唯一滿意嘅食物,雖然賣相一般,但味道都好夾🧀千層麵中間夾雜左慢煮手撕豬肉同酸椰菜,有嫩口同爽口嘅感覺之餘,兩者配搭埋面頭濃厚嘅芝士可以做到互相中和嘅作用~.🐨Chilli Concarne Chip Chips $58推薦度:⭐️一般炸得脆口嘅薯條...完全食唔到辣味🙈芝士牛肉感覺係分開嘅,仲令
.#foodie #hk #hkfoodie
#HTB美食推介
【沙田歐陸風cafe|📸打卡主題漢堡意粉】
🐨Maple Bacon Cheese $105
推薦度:⭐️
推薦度:⭐️⭐️
推薦度:⭐️⭐️⭐️
推薦度:⭐️
一般炸得脆口嘅薯條...完全食唔到辣味🙈芝士牛肉感覺係分開嘅,仲令到面頭嘅薯條變到軟晒😩
-----☼-----☼-----☼-----☼-----☼-----
Butlery
🛠️分類:#HTB沙田 #HTB西餐 #HTBcafe
#沙田美食 #沙田 #西餐
#意粉 #漢堡 #千層麵 #薯條#cafe #美食推介
2023-07-15 49 浏览
Wild Wings $72雞翼好似冇淹過咁,靠醬汁先有返d味Iron Grilled Flank Steak $192牛扒叫左5成,都唔錯,唔算好煙韌,個醬偏咸,接受到,配菜正常Honeycomb Caramel MS $69Milk Shake 都當係另類甜品好甜,加埋個焦糖脆脆,都幾有口感Tiramisu Pancake $122成餐飯最期待既Pancake,果然真係值得一試,好味,好鬆軟
Wild Wings $72
雞翼好似冇淹過咁,靠醬汁先有返d味

Iron Grilled Flank Steak $192

Honeycomb Caramel MS $69

Tiramisu Pancake $122
2023-07-14 66 浏览
位於沙田新城市廣場< 𝐁𝐮𝐭𝐥𝐞𝐫𝐲 >, 一間高質西餐廳, 是旺角𝐏𝐚𝐧𝐭𝐫𝐲的姊妹店, 以綠色及橙色作主調, 配上復古地磚和藤椅, 帶有歐陸風情。ɪʀᴏɴ ɢʀɪʟʟᴇᴅ ꜰʟᴀɴᴋ ꜱᴛᴇᴀᴋ $¹⁹²煎牛排配焗蔬菜, 叫了三成熟, 肉質軟腍, 重肉味, 加了肉汁及香蒜青醬更入味。ꜱᴇᴀ ᴜʀᴄʜɪɴ & ꜱᴄᴀʟʟᴏᴘ ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ $¹⁷⁸蟹肉海膽忌廉汁意粉, 軟硬度適中, 每條意粉亦沾滿醬汁, 面層放有新鮮海膽及香煎帶子。ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ $¹²⁵伯爵茶醬班戟, 質感鬆軟, 配搭無花果、果仁脆餅及白朱古力脆米, 口感豐富。ᴘʙ ᴄʜᴏᴄ ʙᴀɴᴀɴᴀ ᴍɪʟᴋꜱʜᴀᴋᴇ $⁷²朱古力香蕉花生醬奶昔, 質感厚滑, 帶有冰涼感覺, 相當邪惡。Butlery (沙田)📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期4樓479A號舖

ɪʀᴏɴ ɢʀɪʟʟᴇᴅ ꜰʟᴀɴᴋ ꜱᴛᴇᴀᴋ $¹⁹²

ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ $¹²⁵

ᴘʙ ᴄʜᴏᴄ ʙᴀɴᴀɴᴀ ᴍɪʟᴋꜱʜᴀᴋᴇ $⁷²

Butlery (沙田)
📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期4樓479A號舖
2023-07-10
2023-07-13 48 浏览
前陣子有日工作太受氣,即興約同事下班後去沙田吃美食慰勞自己😂隨機挑選了新餐廳Butlery,平日晚上八時多都仍要輪候十五分鐘左右👀幸好食物質素不俗,吃完成功為身心靈充電😝👉🏻食物: 4.5/5▪️鵝肝、安格斯牛肉、無花果醬、芝士漢堡💯💯💯💯💯漢堡包充滿牛油香,配上入口即溶的鵝肝,及帶豐富肉汁的牛肉,邪惡之最😈但超級美味🤤無花果醬酸酸甜甜,減低膩度。▪️芥末忌廉汁魷魚墨汁意粉個人頗喜愛芥末忌廉汁😋芥末微微的辣味令忌廉汁不會太膩,意粉更惹味,非常開胃!▪️伯爵茶疏乎厘班戟班戟口感軟棉棉、入口鬆軟,伯爵茶醬甜度適中,令人滿意🥰▪️焦糖香蕉花生醬窩夫窩夫非常香脆😋配花生醬有點像港式格仔餅般。

👉🏻食物: 4.5/5

▪️鵝肝、安格斯牛肉、無花果醬、芝士漢堡

▪️芥末忌廉汁魷魚墨汁意粉

▪️伯爵茶疏乎厘班戟
班戟口感軟棉棉、入口鬆軟,伯爵茶醬甜度適中,令人滿意🥰

▪️焦糖香蕉花生醬窩夫
窩夫非常香脆😋配花生醬有點像港式格仔餅般。
2023-07-10 175 浏览
呢間長期都要排隊,好彩沙田新城市廣場個app可以拎飛,仲會顯示叫到幾多號,好方便👍🏻✨Pancetta Carbonara $132非常Creamy的意粉,當中的蘑菇和煙燻煙肉也煮得不錯。好多地方都係用煙肉就算,但係呢間用Pancetta,煎得很香脆,肥瘦適中,選料值得一讚👍🏻✨Chicken & Cheese Quesadilla $79其他餐廳叫呢個小食多數貴過呢個價錢,所以呢度算抵食。夾餅脆脆的,內裏的雞肉都好足料,仲有最緊要夠熱!就連伴碟嘅蔬菜和蕃茄都好好味。每道菜都做得好味又精緻,好啱打卡。見到好多枱都叫soufflé pancake,啱晒幾個女仔黎傾偈打卡📸

✨Pancetta Carbonara $132

Pancetta Carbonara
Chicken & Cheese Quesadilla
午餐
Pancetta Carbonara
Chicken & Cheese Quesadilla
2023-07-08 66 浏览
沙田呢間人氣餐廳我想食好耐 但每次經過都勁多人所以放棄今次特登一放工就即刻過嚟 遲一陣已經要排隊Wild Wings雞翼炸得好香脆 配左兩款醬汁勁鍾意蜜糖芥末醬 甜甜地同雞翼好夾White Wine Mussels呢個白酒忌廉煮蜆真係好抵食 用左法國藍青口 細細隻肉質嫩滑仲有牛油脆多士可以用嚟點汁食Iron Grilled Flank Steak點左medium 真係煮得啱啱好粉紅色唔肥幾有牛味又juicy 仲有好多粗薯條好大份量Marble Chocolate PancakePancake好香蛋味 口感濕潤又超級鬆軟但未至於食空氣嘅感覺加上極濃嘅朱古力醬同朱古力雪糕 朱古力迷必食Pomegranate Lima Soda真係見到粒粒新鮮紅石榴同檸檬片酸酸甜甜咁 幾清新
沙田呢間人氣餐廳我想食好耐

Pomegranate Lima Soda
真係見到粒粒新鮮紅石榴同檸檬片
酸酸甜甜咁 幾清新
2023-07-07 64 浏览
前兩日去咗沙田新城市,嘅butlery,真係有驚喜!佢哋嘅食物質素真係好高,而且環境都好舒適,一定要分享下!當日6點鬆D 經過butlery已經幾full,望下餐牌幾啱食,咁就入左去喇。首先,我哋試咗佢哋嘅pancake同pasta with truffle butter and egg yolk。首先係pancake,佢哋嘅pancake好鬆軟,配上啲新鮮嘅水果同埋楓糖漿,真係好好味啊!而且,佢哋嘅pasta with truffle butter,味道好濃厚,truffle 超多,真係好正!佢哋嘅餐點份量都幾大,一個人食都夠飽。再嚟,講下環境。butlery嘅環境真係好舒適,佢哋嘅裝修好有風格,氣氛都好啱姊妹們邊坐邊傾計。如果你哋想搵個地方放鬆一下,又想食好嘢,butlery絕對係一個好好嘅選擇。總括而言,butlery係一間值得推薦嘅餐廳。佢哋嘅食物質素好高,特別係佢哋嘅pancake同pasta with truffle butter!而且,環境都好好,係一個好適合約朋友或者家人聚餐嘅地方。
午餐
2023-07-05 64 浏览
【Butlery】因為去開沙田,所以就喺附近度覓食,見到沙田新城市廣場入邊間Cafe唔錯就試吓。⭐️White Wine Mussels $79因為呢個係第一碟上嘅,太肚餓好快食晒唔記得影相😂 淨係記得佢唔腥,同埋啲蒜蓉包點汁幾好食⭐️Sea Urchin & Scallop Linguine $178老實講,小編就係睇到張相好似幾靚仔所以先至叫左。有兩舊煎咗嘅帶子再加海膽,冇腥味,忌廉汁好creamy。兩個人食啱啱好,如果一個人食會有少少漏。唯獨係如果可以多返少少蟹肉就會開心啲,因為唔係好食到蟹味。⭐️Madame Croque $129呢個又係因為覺得佢靚所以先叫,入邊係夾煙火雞,同埋入邊有蔓越莓醬,味道食落去,酸酸甜甜,啱brunch食 🍳 ⭐️Earl Grey Pancake $125個pancake嘅伯爵茶味都幾濃,口感好綿密,好睇又好食,igable🫡 推薦!Overall其實食物質素唔錯,環境都幾靚,啱啱同朋友搵個地方食吓下午茶吹吓水。
【Butlery】

⭐️White Wine Mussels $79

⭐️Madame Croque $129

⭐️Earl Grey Pancake $125

伯爵茶疏乎厘
伯爵茶疏乎厘
  • Earl  Grey  Pancake
  • Sea  Urchin  &  Scallop  Linguine
  • 白酒青口
2023-07-05 51 浏览
今日同朋友去沙田行街,經過見到Butlery竟然唔駛等位,即刻入去食lunch😋哩間西餐廳裝修好英國風,但入到去睇完menu感覺似日式西餐,見大家都推介pancake一心諗住食完主餐叫一份一齊share,點知飽到連薯條都食唔晒🤣Lunch set揀左食漢堡🍔見好多人都食,可能因為有期望,所以食完無咩驚喜我地叫左一人一個牛,份量大同足料,個包身都好食。安格斯牛肉不過不失都juicy既,芝士微融,口感幾好,整體都ok對於我地黎講份量太多,食到好飽,連薯條都要放棄🫣主打既梳乎里班戟都食唔到,下次有機會再試喇~

1K
2023-07-04 1310 浏览
The pantry 姊妹店一直以來個個都話The pantry 既 pancake好出色但咁耐以黎我都未食過,但偏偏只食過butlery,可能因為佢既舖頭外觀吸引到我當天晚上平日去食好多人,排咗一陣就入座,第一時間已經揀pancake,不竟係必食之選🥰Sesame salmon & kale salad芝麻三文魚,雜沙律菜,羽衣甘藍,藜麥,小蘿蔔,青蘋果大佬話唔想食咁飽同埋健康啲,所以我哋叫咗個沙律🥗沙律菜就算新鮮,加埋啲配料都幾夾,就好似兩隻牛食緊菜一樣Sea urchin & scallop linguine 新鮮海膽,香煎帶子&蟹肉海膽忌廉汁意粉對於海膽無法抗拒嘅我,加大佬無法抗拒嘅帶子食落去忌廉汁幾濃味,意粉軟硬度適中,海膽食落似加拿大膽,海膽撈埋個意粉食更好食Matcha cream pancake厚班戟,抹茶吉士醬,紅豆,玄米,抹茶蕨餅超級鍾意❤️食落去唔會似蛋糕,就係疏乎厘pancake嘅精髓唔係得個樣,好飽之際甜品係第二個胃好食到食曬而且份量多,性價比都高,真係必食之選蘋果烤紅梅酥餅碎奶昔飲落去好香嘅玉桂粉味,有蘋果嘅關係味道會幾甜,一路飲奶昔會飲到餅碎,雙重嘅口感幾唔
The pantry 姊妹店

Sesame salmon & kale salad
芝麻三文魚,雜沙律菜,羽衣甘藍,藜麥,小蘿蔔,青蘋果
大佬話唔想食咁飽同埋健康啲,所以我哋叫咗個沙律🥗
沙律菜就算新鮮,加埋啲配料都幾夾,就好似兩隻牛食緊菜一樣

Sea urchin & scallop linguine
新鮮海膽,香煎帶子&蟹肉海膽忌廉汁意粉
對於海膽無法抗拒嘅我,加大佬無法抗拒嘅帶子

Matcha cream pancake
厚班戟,抹茶吉士醬,紅豆,玄米,抹茶蕨餅
超級鍾意❤️
食落去唔會似蛋糕,就係疏乎厘pancake嘅精髓
唔係得個樣,好飽之際甜品係第二個胃好食到食曬
而且份量多,性價比都高,真係必食之選

蘋果烤紅梅酥餅碎奶昔
飲落去好香嘅玉桂粉味,有蘋果嘅關係味道會幾甜,一路飲奶昔會飲到餅碎,雙重嘅口感幾唔錯

有機排毒茶
健康之選,唔好睇佢咁紅,飲落去唔會話好澀嘅茶味,飲完暖笠笠,感覺好似健康咗🤪🤪
  • Matcha Cream Pancake
2023-06-30 70 浏览
📌Butlery 餐廳裝修型格簡約頗有空間感🫧餐牌以西式主食、小食、漢堡為主🍔其中梳乎厘班㦸相當吸引🥞🔖[Banoffee Creme Brulee Pancake ]梳孚厘班㦸口感鬆軟,食落軟綿綿淡淡蛋香配上焦香雲尼拿吉士醬,層次豐富伴碟有香蕉、士多啤梨同脆焦糖賣相同味道一樣咁正🔖[ Sour Cream Works Chips ]薯條有好幾款味道選擇,樣樣都吸引🤭揀咗酸忌廉牛油果醬薯條🍟酸忌廉配香脆粗薯條當然係無敵嘅配搭牛油果醬都有小驚喜,有濃郁香料味幾特別🔖[ Sesame Salmon & Kale Salad ]輕煎芝麻三文魚配沙律菜、甘藍葉、藜麥、小蘿蔔、青蘋果配以青芥油醋汁三文魚肉質肥美,加上芝麻更香口好鍾意沙律裡面嘅青蘋果絲🍏酸酸甜甜令味道更清新🔖[ Pulled Pork Lasagna Roll ]慢煮手撕豬肉 酸椰菜 香草番茄汁芝士千層面以千層面包住滿滿手撕豬肉手撕豬肉味香濃,入口軟腍又juicy最重要係加咗海量芝士用料十足食得好滿足🤍🔖[ 石榴青檸梳打 ]🔖[ Earl Grey Tea ]
📌Butlery

餐廳裝修型格簡約頗有空間感🫧
餐牌以西式主食、小食、漢堡為主🍔
其中梳乎厘班㦸相當吸引🥞

梳孚厘班㦸口感鬆軟,食落軟綿綿
淡淡蛋香配上焦香雲尼拿吉士醬,層次豐富
伴碟有香蕉、士多啤梨同脆焦糖
賣相同味道一樣咁正

🔖[ Sour Cream Works Chips ]

薯條有好幾款味道選擇,樣樣都吸引🤭
揀咗酸忌廉牛油果醬薯條🍟

酸忌廉配香脆粗薯條當然係無敵嘅配搭
牛油果醬都有小驚喜,有濃郁香料味幾特別

三文魚肉質肥美,加上芝麻更香口
好鍾意沙律裡面嘅青蘋果絲🍏
酸酸甜甜令味道更清新

🔖[ Pulled Pork Lasagna Roll ]

慢煮手撕豬肉 酸椰菜 香草番茄汁芝士千層面
以千層面包住滿滿手撕豬肉
手撕豬肉味香濃,入口軟腍又juicy

最重要係加咗海量芝士
用料十足食得好滿足🤍

🔖[ 石榴青檸梳打 ]
🔖[ Earl Grey Tea ]

2023-06-26 85 浏览
二人往新城市廣場Butlery午餐。午餐款式數個。order咗海鮮柚子汁意粉和 Fish and Chips。餐湯不熱,衹是暖的,沒有麵包。意粉portion小,又是暖的,扁咸,兩啖食完。Fish and Chips 薯條又是暖的並且淋。Fish OK。咖啡都是暖的,味道一般般。服務人員冇笑容,一個個企響度。性價比不值。
2023-06-26
$163.9 (午餐)
2023-06-22 89 浏览
Weekday 相約朋友Shopping 🥰遠處已經被Butlery 既門口裝修吸引餐廳🍴走復古歐陸風 樓底夠高入面環境都好舒服😌- Strawberry & custard Waffle $1155星⭐️賣相好靚😆可以打卡之餘味道都幾好 新鮮士多啤梨🍓配埋脆脆窩夫🧇好夾吉士醬好多 但唔會覺得太甜加埋藍莓點綴 好靚靚 👍🏻- Lemonade $48- Pomegranate Lime Soda $48飲品選擇都多 不過唔飲酒精既我地就揀左呢2款 Cold drinks🍹 酸酸甜甜 好清爽既感覺💓
Weekday 相約朋友Shopping 🥰
遠處已經被Butlery 既門口裝修吸引