2015-07-26 879 浏览
深藏深水埗既漢堡包店搵食終於搵到深水埗今次試左新推出既艾曼特芝士漢堡連餐包薯條/薯格/沙律 及汽水 ($52+18)漢堡包中間包左芝士、洋蔥、生菜同肉要注意一點 呢間店用既肉係谷飼去骨牛肉 而非原本既安格斯牛牛包包用塑膠盒裝其實有d唔環保啊哈哈講番漢堡包 一上到黎熱烘烘用店裡提供既手套食 食每一啖都好多油跌落黎而且整得太熟反而無左牛牛既味道同口感 唔知下次有冇得要我既七成熟呢Emmental Cheese Burger Combo ($52+18)Finally try this little hamburger restaurant in Sham Shui Po. There are various unique burgers here like Blue Cheese and Crispy Foie Gras (wouldnt try it anyway haha)!The burger combo includes crispy french fries/ waffle fries/ garden salad and drinksTalking about the hambu
深藏深水埗既漢堡包店
搵食終於搵到深水埗
今次試左新推出既艾曼特芝士漢堡
連餐包薯條/薯格/沙律 及汽水 ($52+18)
漢堡包中間包左芝士、洋蔥、生菜同肉
包包用塑膠盒裝其實有d唔環保啊哈哈
講番漢堡包 一上到黎熱烘烘
用店裡提供既手套食 食每一啖都好多油跌落黎

Talking about the hamburger, it includes cheese, onion, lettuce and grain fed boneless beef (not US Angus Beef now). Dont know if its my problem, I think the beef are overheat and not able to show the taste of the beef. Also it is quite oily the french fries are great though

2015-07-24
2015-07-26 722 浏览
在Openrice 見這間Burger看似不錯,便在一個熱辣辣的下午到深水埗找這間店。和友人在深水埗繞了一個圈才找到burger 先生呢,欽州街街號對我這路盲有點難度。(汗)滿頭大汗見到店外己有不少人在等,店內只能坐4 pair 人,omg,沒法子啦,唯有繼續流汗等等吧。店有一半面積是開放式廚房,客人下單後就可以看店員煎漢堡,感覺很有美國美食車的風味。menu 有好多種burger 可供選擇,我試了藍芝士burger+薯格,咬一口肉汁流流,正!  薯格,好味!友人則說他的和牛漢堡雖有肉汁,但偏乾,後來我們猜是因為漢堡少了洋蒽 不過想起來時己經走了...下次有機會要試試其他漢堡!
 薯格,好味!
 不過想起來時己經走了...
下次有機會要試試其他漢堡!
2015-07-24 717 浏览
佢好似好出名甘,所以就去左試下~ 我估佢出名 其一,鵝肝burger 其二,主打係美國安格斯牛肉漢堡 其實我係一個都幾唔識食既人,人地出名係食漢堡,但最最最出名係鵝肝漢堡 -1⃣ 但我就order 左 至尊漢堡 講真 我好期待食 因為就甘睇都覺得佢吸引 同感覺好juicy 😆 但當我食既時候,我覺得其實還可以~ 點解呢? 因為唔係好有牛味,都唔係太熱(你睇圖就知,芝士未溶),係食食下有啲肉汁既😁 - 佢有薯條或薯格或沙律+罐裝汽水(+$18) 薯條幾好味~👍 -2⃣ carbonara 哩個係有免費罐裝汽水,圖中果枝+$10 一上黎我就諗點解會有一堆水既~😨 然後一食就諗~ 嗯!哩度係食burger 唔係食意粉😆 總括黎講啦: burger 係大家可以去試食下 反正應該唔係好似我講得甘差既😆 意粉就⋯⋯ 其實可能甘岩我去食時整得麻麻者😅
2015-07-22 636 浏览
今日落雨食漢堡別有一番風味!!尤其店舖係開放式,環境令人好放鬆!!然後點咗和牛漢堡($68),加$18配埋脆皮薯條,漢堡嘅肉好大份,重點係好juicy!!仲好嫩同好有肉味!! 中間夾住一條條嘅炸洋蔥,成個burger都變得好完美之後經過都一定會再嚟食!!
之後經過都一定會再嚟食!!
和牛漢堡
和牛漢堡
2015-07-19 712 浏览
農莊雞胸漢堡(hk$46),烤美式既雞胸排加上班紋脆煙肉,雞肉嫩滑,一啲都唔韌! 另外漢堡入面既配料仲有生菜,紅洋蔥圈,蕃茄,蒙德里積克芝士~ 加$18就可以轉套餐,可簡薯條或薯格或田園沙律,再加一杯汽水!至尊牛肉漢堡 (hk$72),抵食又大件! 😍😍,真係男仔都食到好飽! 雙層芝士 、雙層牛肉 !!! 一啲都唔吝嗇,一切開~啲肉汁係咁流出黎,但又唔會覺得肥膩,另外入面仲有生菜,蘑菇,煎蛋,洋蔥,好香脆既煙肉! 真係足料又豐富
2015-07-06 1285 浏览
星期日, 中午12:30到, 唔算好多人, 岩岩有位就坐底揀野食, 點知甘早冇哂 鵝肝牛堡.甘所以就叫左至尊牛肉漢堡試試. 鋪頭細細, 但漢堡既款式都算多, 而且1-2個人, 但都好快出到餐. 勁.青蘋果田園沙律 ($38) :好大碟, 分量好多好正, 沙律菜算新鮮而且種類多. 配青蘋果好清新開胃.食漢堡膩膩地, 食返啖沙律refresh下, 再食過. 脆炸黃金芝士條 ($26) :唔會好辣咀, 個皮夠脆. 仲有蕃茄醬, 係有茄肉既, 唔係就甘俾茄汁, 好有heart.最吸引係好多好多芝士, 仲要拉絲好長, 睇見都吸引.至尊牛肉漢堡 ($72) + COMBO ($18) :價錢上貴d, 但係分量按比例都係大份d. 睇下幾高既漢堡. 要2個女仔先食得哂, 仲要飽既.+combo 有薯條/薯格/沙律  及汽水. 見粗薯甘吸引就叫左.材料豐富, 有雙層芝士牛肉漢堡, 2層芝士2層肉, 超正丫. 個包都烘得脆卜卜,  大大個好滿足.牛肉漢堡超多肉汁, 又濃郁牛味, 唔乾唔硬, 肉質鬆化. 仲有脆煙肉好油香, 炒香洋蔥帶有甜味又唔辣, 蘑姑, 同埋煎蛋 (如果流蛋汁仲正).薯條有甜椒粉, 唔使

青蘋果田園沙律 ($38) :

食漢堡膩膩地, 食返啖沙律refresh下, 再食過.
脆炸黃金芝士條 ($26) :

脆炸黃金芝士條
最吸引係好多好多芝士, 仲要拉絲好長, 睇見都吸引.
至尊牛肉漢堡 ($72) + COMBO ($18) :

至尊牛肉漢堡 + COMBO

牛肉漢堡超多肉汁, 又濃郁牛味, 唔乾唔硬, 肉質鬆化.

薯條有甜椒粉, 唔使茄汁都得, 食落微辣好惹味.
2015-06-28
2015-07-01 1719 浏览
這小店以不深水埗的價錢在深水埗賣漢堡賣得人人皆知, 有人甚至慕名而至...還見很多在美荷樓住宿的洋人前來幫趁, 看來出品的確不錯.是日特意前來一試, 點了個招牌漢堡, 上枱是一塊厚木板盛着, 很有美感~包面烤過香脆, 煙肉也煎香了減去肥膩感, 漢堡扒汁多肉厚, 配上煎蛋和少量蔬菜, 實在是蠻美味, , , 注意包料太豐富, 吃起來是有點無從入手, 很容易會散落一碟~只是座位有限, 且價錢也有點貴, 間中試一次便好~這種BURGER, 還是留給美荷樓遊客好~
還見很多在美荷樓住宿的洋人前來幫趁, 看來出品的確不錯.

是日特意前來一試, 點了個招牌漢堡,
上枱是一塊厚木板盛着, 很有美感~

只是座位有限, 且價錢也有點貴, 間中試一次便好~

這種BURGER, 還是留給美荷樓遊客好~
2015-06-26 2811 浏览
漢堡飽大家都唔會陌生,四周圍都有連鎖經營嘅快餐店都可以買到,就喺我覺得漢堡飽都係一個模之際,今日行過深水埗,唔知食咩野好嘅時候,見到Burger man睇睇個餐牌先!竟然有D咁邪惡嘅野-鵝肝漢堡,叫一份睇下你堅唔堅先!不過,叫個前菜清一清佢,無咁罪惡感青蘋果田園沙律好清新,唔會比D醬汁蓋過原味,而我又好鍾意佢個醬汁,有D「蜜糖芥末醬」嘅影子,唔覺得膩鵝肝漢堡,嚟喇~!店員好細心,問我洗唔洗開半,值得一讚一咬落去,成個口都塞滿晒,混合左之後,𠲖!?都好鬼夾,又好有層次,因為個麵包係烘脆左,但係又吸收晒D鵝肝油,而牛肉同洋蔥做主導嘅底層,你又會感覺到牛肉嘅鐵質同洋蔥嘅辛辣!食下食下到左最後一啖......我好掙扎,因為我唔舍得吞

青蘋果田園沙律

鵝肝漢堡,嚟喇~!
店員好細心,問我洗唔洗開半,值得一讚
  • 鵝肝漢堡
2015-06-26 2386 浏览
我好喜歡食BURGER,去到深水PO都要食BURGER!我地一行3人,3個都係大食人士,叫左好多樣野。青蘋果沙律 - 份量好多,成個青蘋果加埋沙律菜,感覺勁清新,而且好醒胃,酸酸地既青蘋果酸中帶甜,作為頭盤完全做到開胃既效果。黃金芝士條 - 唔知個名係咪由一街之隔既黃金商場拎靈感呢?芝士條好脆,而芝士都夠多,煙煙UNUN咁,點埋茄汁就更加醒胃,芝士味又濃。卡邦尼意粉 - 味道都唔錯,匾意粉好好咬口,煙肉又香又剩,好有衝動一下食晒成碟。鵝肝漢堡 - 招牌菜,一啖咬落去鵝肝油就必晒出黎,味道濃郁,再夾埋下面既漢堡扒,非常滋味,我仲加左炒洋蔥絲,令感覺唔會咁膩,招牌菜果然唔錯。

2015-06-05
2015-06-23 2579 浏览
慕十大漢堡之名而來,果然無失望!以高檯形式既小店,好有外國bar的應覺,先黎一入和牛漢堡,見到炸蕃薯條都係推介之一,不妨一試,另再配可樂,爽一爽佢!新鮮製的和牛漢堡,實在係令人欲罷不能,爆汁之餘和牛十分嬾口,人間極品亦只係賣六七十元,比起連鎖店公式化製造,抵食!第一次食蕃薯條,感覺有趣!比薯條無油炸的感覺,灑上的調味料有點辣,唔食辣既話記得叫佢唔好咁重手!鵝肝及至尊漢堡亦十分吸引,下次必定一試~
慕十大漢堡之名而來,果然無失望!

鵝肝及至尊漢堡亦十分吸引,下次必定一試~
2015-06-21
  • 和牛漢堡
間唔中都會到黃金商場睇下電子野,每次行完都會係深水埗順便搵食。今次搵到間係黃金出口(對街果面)斜對面有間漢堡小店,門口好有美式感覺,門內只有數個位置,所以都有幾多人係門口排隊。坐位是Bar檯,說真不是十分舒適,我坐上那這椅都有點困難。我跟男友各點了這店的招牌推介 - 至尊牛肉漢堡 Trucker Burger($72)及鵝肝漢堡 Crispy Foie Gras Beef Burger($123),加了$18升級成套餐,有薯格/薯條及汽水。我地再加點了青蘋果田園沙律 Green Apple Salad($38)。因為漢堡是即點即整,等待時間會久一點,所以先來個沙律墊墊胃。青蘋果田園沙律口感及味道都非常清爽,青蘋果片是冰冰的加上爽脆的沙律菜沾上黃芥末沙律醬,味道酸甜微辛,超適合夏天吃的。再來就是我點的至尊牛肉漢堡上桌囉! 嘩!也太大一個吧!比起那個XX勞的雙層芝士漢堡起碼厚兩倍吧!這個漢堡餡料真的超多,有原隻煎蛋、蘑菇、炒洋蔥、蕃茄、脆煙肉、生洋蔥、兩片芝士及兩塊現煎安格斯牛肉漢堡,疊起來真的超高。我一口也只吃到一半料,還好店內有提供膠手套。不然,我一定吃的超狼狽。而且牛肉相當Juicy

至尊牛肉漢堡

而且牛肉相當Juicy加上炒得很香的洋蔥,咬下去的瞬間簡直是噴汁。料多實在,讚!

薯條

跟餐的薯條也超好吃,是我最愛的連皮粗薯條!新鮮炸起啖啖肉!而且灑上調味粉,就算不沾茄汁也好吃!

配薯格
鵝肝漢堡

再來是男友的鵝肝漢堡,這麼昂貴的食材造成的漢堡滋味是怎樣呢?我當然要嚐一口才行啦~這店是用無花果黑醋汁去中和鵝肝的油膩感,而麵包吸收了滿滿的鵝肝油,香氣十足。而且鵝肝不是少少一片的,是有厚度且大片,吃下是超滿足的。極度推薦!

想不到,九龍區會有如此美味的漢堡店,雖然價錢不是平價類別,但絕對物有所值。
薯條
  • trucker burger
2015-06-18 2748 浏览
返工部電腦慢到燥就同同事出黃金買ram,順手食個飯,望見對面有間burgerman,身為牛之達人嘅我,緊係說佢地一齊食,不過位唔太多,要等等,終於有得坐,先來一枝桃果汁,好舒服呀!之後先來一客小食,要左炸雞條,唔會炸得太乾唔錯唔錯,醬汁亦都幾配合,類似蛋黃醬嘅口味,之後就當然係主角,鵝肝漢堡!一嚟到已經覺得好大個,我個人食漢堡有個習慣,中意逐層食,食到鵝肝個層,真係停唔到,油非常之夠,成個口都係鵝肝味,非常非常之好!表皮又煎得咁脆!讚!而塊牛漢堡,肉汁鎖實哂,一咬開就爆出嚟,我投降啦burger man!牛之達人今次都甘敗下風!呢個價錢係極好嘅享受!值得一提,佢鋪頭細細啲擺設都唔馬虎,個牙籤筒幾得意!
2015-06-05
  • 鵝肝漢堡
2015-06-16 3533 浏览
自從一訪過隱藏於大角咀的Burgerman分店後,總想再試其他款式。質素不是說珍寶級,但性價比相對來說是值得的。最近又到深水埗買布,午餐又不想上西九龍逼人。想起Burgerman本店就在深水埗,馬上查查地址,趁早趕去吧。  環境格局跟大角咀新店相差不遠,但那邊比較闊落。而且裝飾方面富時代感,牆身貼的是印有美國相關的標示。這裏走的是平實路線,牆就是磚牆的模樣,不多修飾。不只是收銀處上方,其中一邊牆上都篏有屏幕,顯示餐牌方便客人。  這邊的餐牌選擇比起大角咀店多得多。小食一概齊全,終於有機會一試了。可惜餐後才留意到門外的小木架,上面有新品推廣。最多下次再訪時先看看,考慮好才入店下單。  紙巾及膠手套不像分店般全放桌上,但只要稱為仰首則可見。提供的醬汁為茄汁及Tabasco,沒有蛋黃醬了。這邊都有Free Wifi,密碼可能改過,用貼紙寫貼。但貼紙已經爛裂模糊,根本就看不見密碼。至尊牛肉漢堡 Trucker Burger $72  既然之前已經嚐過店方推介的鵝肝漢堡及和牛漢堡。這次就補完剩下的一款必食之選好了。沒有加錢點套餐,單是一個漢堡,自己在托盤上有點兒孤獨。疊得高身,以木簽插起,不過有
自從一訪過隱藏於大角咀Burgerman分店後,總想再試其他款式。質素不是說珍寶級,但性價比相對來說是值得的。最近又到深水埗買布,午餐又不想上西九龍逼人。想起Burgerman本店就在深水埗,馬上查查地址,趁早趕去吧。
  紙巾膠手套不像分店般全放桌上,但只要稱為仰首則可見。提供的醬汁為茄汁Tabasco,沒有蛋黃醬了。這邊都有Free Wifi,密碼可能改過,用貼紙寫貼。但貼紙已經爛裂模糊,根本就看不見密碼。
至尊牛肉漢堡 Trucker Burger $72

既然之前已經嚐過店方推介的鵝肝漢堡及和牛漢堡。這次就補完剩下的一款必食之選好了。沒有加錢點套餐,單是一個漢堡,自己在托盤上有點兒孤獨。疊得高身,以木簽插起,不過有少許歪掉,總擔心會霎時倒下。還是別拍那麼久,快食就好:^0
  麵包烘得帶金黃,拿上手就不斷掉屑,脆得交關。外層灑有黑白芝麻,香之餘有粒粒嚼感。麵包一如之前的不算細密,但尚叫軟身。沒有太多的調味,麵香亦不重,其實主要只是那份微微焦香。
  煎蛋上鋪上一片煎乾煙肉,真的乾身韌口了點。外邊有少許脆香感,煎得焦焦又不會過燶如炭。鹹香度足而不過頭,油份大多被逼出,膩感大降。
  煎蛋
則是全熟,水份蒸發後有點乾身紥實。蛋白位都是帶洞微韌的,蛋黃就是熟透的粉感。不過吃到蛋黃位還是帶點香氣,也不腥膩。
  牛肉漢堡扒第一層之上鋪上了洋蔥及半溶芝士。洋蔥絲先已炒過,變得半透明,吸盡醬汁,軟稔入味。洋蔥青味及嗆味完全不覺,更有微淡的清甜及香氣。
  第二層牛肉上之有蘑菇片,綿滑帶點爽,沒有怪味苦味。更不能少數芝士點點鹹香,芝味濃順郁厚。半溶之下更是聯合到數款食材,讓人感覺一致又順口。
  終於說到重點牛肉了,兩份的煎香熟度都有一點差異。好在都是厚厚又足料的,沒有亂混食材去充塞。上層的煎得較熟,肉汁隨之而少弱,未至於韌口難嚥。下層中心仍是嫩粉櫻色,肉稔又有少許嚼勁,濕潤度足。肉香不俗,也沒有腥臊味,配上油香則更可口。
  底層麵包看來是烘過的,但就保持不了脆感。勝在吸收到肉汁及蕃茄果汁,濕潤又香口。就如全盤吸收精華所在,就算是濕濕綿綿的感覺都不會讓人倒胃口。
香草檸檬嫩雞條
香草檸檬嫩雞條 Herb-crust Lemon Chicken Strips $26

看到檸檬兩字已經心花怒放,清酸的味道配上炸物應當惹味。嫩雞條炸得金黃,沒有太多滴油滲油,托盤上油光不多。小小一條,原本看來已覺得乾柴,基本上是雞絲的幼度。入口當然沒有嫩滑雞肉的感覺,不過未算過份乾韌,也夠香脆。
  檸檬沾醬
稠濃度恰到好處,完全裹得住炸雞條。淡黃色澤尤如吉士醬,不過味道當然是重酸微甜的啦。頗為潤口又不油膩,配上炸雞條,吃下去的時候變得順口好嚼。
脆炸特製蕃薯條
脆炸特製蕃薯條 Crispy USA Sweet Potato Fries $28

既然這裏有蕃薯條,當然要一嚐了。雖則供應這款式的餐廳越來越多,但綜觀而言數量還是少。不過這裏的蕃薯條要另外點,沒有以薯條加錢轉點的選項,有點可惜。
  蕃薯條
一份量也夠多,叫做對得起價錢了。本身橙橙的蕃薯原色,炸過後更顯金黃焦意,看上去十分吸引。粗幼不盡相同,顯出自家製手工感。炸香而不膩,帶點脆感,清甜綿稔的中心叫人回味。
  附有辣蛋黃醬供蘸點,初時以為會不搭配。但試了一口之後,那帶酸的香辣感配上味道溫和的蕃薯條。味道強弱之上的對比都沒有掩蓋原味,反倒覺得頗惹味的。
  Burgerman兩間都去過,的確是各有各好處:本店小食款式多,副店環境闊落。兩邊的餐點質素相約,沒有太大的落差。要知道本店跟分店一般來說都是差天共地的。要是多分店的,每一家也有分野,甚至嚴重的時候會是每家準則都有別。連鎖店亦不例外,有時候不是說規模大就有保證。可能分店多但少極端例子,即是每家之間相差不多,感覺上才似乎較統一有序。
脆炸特製蕃薯條
2015-06-15 2320 浏览
相逢何必曾相識,這一刻相遇再重逢。。自多月前在大角咀嚐到Burgerman的鵝肝漢堡後,一直念念不忘,想不到在深水埗亦能相見!這店相比大角咀更細小,兩旁面壁的座位,勉強可容10人,周日點半,非常旺場。看似小小快餐店,臥虎藏龍,賣的卻是材料上乘的和牛丶鵝肝丶農莊雞等。是日有新口味,可惜食伴不嚐辣。翻閲餐牌,小小店子,選擇亦有不少。但心中早有數,鵝肝漢堡不二之選,加$18套餐選薯格,多購一支Snapple $22,二人分享邪惡高脂午餐,分擔膽固醇!店員即點即做,坐在廚房旁,不停聽到"嘶嘶沙沙"煎肉之聲,嗅到肉香,看到烹煮過程,真是非一般的五官感受,尤其肚餓!大餐送上,放在一清潔的木架上,感覺企理,比膠盤討好。薯格分量十足!鵝肝漢堡,黑白芝麻點綴豐滿脹卜的包身,芝士如卻吐出的舌頭,生菜洋蔥若隱若現。店員替我們把包一分為二,刀子定必是鋒利無比,切口整齊。這樣地,明顯可見,漢堡包身鬆軟有厚度,鵝肝切口之肉如溶化了的脂肪,和牛色澤紅潤,未嚐已知豐膄嫩腍。掀起漢堡包上蓋,反起一看,煎至微焦香脆。鵝肝兩面煎至焦黃,表面貼滿豆豆,是白芝麻,還是無花果醬內的果子呢?加起來有七、八層饀料包子,真是不知如何一
是日有新口味,可惜食伴不嚐辣。
鵝肝漢堡套餐
鵝肝漢堡
掀起漢堡包上蓋,反起一看,煎至微焦香脆。
加起來有七、八層饀料包子,真是不知如何一口咬到,只好盡力而為!外脆內軟的漢堡包丶脂香滿瀉的鵝肝丶入口即溶的和牛排丶再加上軟滑芝士及爽脆生菜,口感豐富得難以形容,層次亦分明,無花果黑醋汁的微酸,正如中和了鵝肝的點點膩,非常匹配,如果酸甜之味再強一些更合胃口,美味佳餚,真是人間美食!

服務方面,我覺得此店煎功更細心,因此食物水準更好,而且用木盤上菜,感覺企理高檔一點,店員清理亦快手,值得稱讚。

魔鬼誘惑,無可抗拒,我會再來的。
2015-06-14
鵝肝漢堡套餐
2015-06-15 1388 浏览
和牛漢堡外觀挺不錯,配可樂是絕佳,汽水之回氣可解飽滯之感。肉汁豐富合我心,牛肉嫩不嚡,就是我這個飛芝士口味的人亦唔覺乾身,其二是加了香口的炸洋蔥絲,其三是芝麻汁,口口美味滿足。無需花巧,漢堡包之重點在牛肉,說是和牛必須真材實料,做得到已經成功,怪不得口啤不絶!
和牛漢堡外觀挺不錯,配可樂是絕佳,汽水之回氣可解飽滯之感。

2015-06-14