2018-02-22 4777 浏览
好友去完旅行特意約我出來吃飯兼給我手信,為了方便朋友下班地點於是約了她在灣仔吃晚餐,我知道灣仔駱克道附近有一間不錯的漢堡包店便去試試,漢堡包店裝潢像酒吧格局都是bar 枱高凳,播著輕快流行歌曲。我們雖然沒有點牛肉漢堡,點了雜菌磨菇芝士漢堡和魚柳漢堡,都令我們有驚喜啊!雜菌磨菇芝士漢堡(素)🌿 $88有蕃茄,洋蔥,酸瓜,生菜,芝士,材料好豐富新鮮,把不同雜菌整成扒煎成,煎得好香脆好juicy口感一流,而且麵包也烘得十分鬆脆。有一樣很欣賞漢堡用了紙盒包裝進食時很方便...贊。魚柳漢堡 $88炸魚柳即叫即炸得很脆口,外脆內軟肉質嫩滑,同樣加有蕃茄,洋蔥,酸瓜,生菜,芝士和沙律醬真的很滋味。黑松露薯條$58薯條炸得脆身,陣陣黑松露香味灑上了在薯條上,份量也很豐富。洋蔥圈 $38外層炸得好金黃色而且食落口炸漿粉很薄很香脆,洋蔥圈味道鮮甜,好好吃!椰青水 $28 清甜的椰青水,幫助去油膩。曲奇奶昔 $58滿滿的忌廉鋪在奶昔上,很香濃的Cookies and cream好滑溜。

雜菌磨菇芝士漢堡(素)🌿 $88

魚柳漢堡 $88

黑松露薯條$58
薯條炸得脆身,陣陣黑松露香味灑上了在薯條上,份量也很豐富。

洋蔥圈 $38

椰青水 $28
清甜的椰青水,幫助去油膩。

曲奇奶昔 $58
2018-02-22 76 浏览
朋友話想食漢堡包, 但佢就唔想食麥當勞, 我就提議一齊去一間即整嘅漢堡包店 佢就叫咗雞肉漢堡, 我就叫咗芝士牛肉漢堡,再加個凱撒沙律 另外再叫咗個任飲嘅檸檬茶,48蚊 甜度可以因應自己落糖漿嘅份量而調節 凱撒沙律, 芝士粉鋪滿成個沙律嘅上面, 令到每一口沙律都感受到芝士嘅香氣 ,沙律嘅份量非常之多 我幾鍾意食我嘅芝士牛肉漢堡芝士, 最鍾意大大啖咬落去嘅感覺, 非常之滿足, 漢堡用一個紙盒去載, 非常之貼心, 令手揸住漢堡, 一大啖咬嘅時候, 都唔會整污糟隻手, 漢堡肉味濃郁, 有咬口, 同芝士同菜之間產生一種化學作用, 味道不錯哦

佢就叫咗雞肉漢堡, 我就叫咗芝士牛肉漢堡,再加個凱撒沙律

2018-02-21 252 浏览
餐廳舖面很小,一眼望盡只有5,6個座位。三五知己坐埋一齊都很親密個Burger 好大,就算壓扁個包都無可能一啖咬得晒,塊漢堡大約8成熟,咬落去 一D都唔dry ,入口啖啖肉,非常juicy,D汁一路食一路滴,夾埋芝士食真係一流。先黎黑松露薯條,份量好大,2個人有d食唔哂。薯條係新鮮炸起,鬆脆,加上重味嘅黑松露醬,好好食。(不過就有少少膩,好快飽)魚柳好大塊好香脆,食得出係岩岩新鮮炸起嘅。朱古力奶昔見到結身嘅朱古力已經知道味道一定非常突出,果然有很香朱古力味,朱古力嘅濃度岩岩好而且飲落十分滑口。呢間店朱古力奶昔嘅同坊間快餐店麥XX絕對唔同,麥XX的只有甜味,味道肯定無得比。洋蔥圈熱辣辣, 咬下去脆卜卜陣陣洋蔥味,脆到一咬就斷,非常正。

Black  Truffle  Fries

魚柳好大塊好香脆,食得出係岩岩新鮮炸起嘅。
Fish  Burger

• 魚柳漢堡
  • 黑松露薯條
  • Chocolate Milkshake
2018-02-21 42 浏览
去完嘉年華,就到灣仔開餐,這間7/24的 Burger Joys,店面雖不算大,但坐位十分寬闊,又可以睇波,歇腳舒服。肚餓極了,先點一份cheesy fries, 薯條剛炸好的,熱脆香口,芝士份量好豐富,薯仔跟芝士絕配,不過一份薯條份量有點多,二人點一客都吃不完。🐠🐠再來一份魚堡,魚柳夠厚肉,剛炸好熱辣辣很香脆,另外番茄多汁配合芝士及沙律醬,感覺不會太油膩。👍🏻我對雞翼的熱愛,加上辣味的鍾情,基本上沒可能會放過這個 Cajun 雞翼,雞翼炸得外脆內軟,上面灑上辣粉,十分惹味。 下次落單時可以要求再辣一點,再刺激一點 🤗。吃完熱氣美食,點了椰青水下火氣 😎美滿的假期就這樣過去,新一年繼續加油。

吃完熱氣美食,點了椰青水下火氣 😎

美滿的假期就這樣過去,新一年繼續加油。
2018-02-19
  • Fish Burger
2018-02-20 45 浏览
之前經過嘅時候都有留意呢間鋪頭,因為有最鍾意食嘅漢堡包,今晚就同左老公去食,可能新年關係唔係太多人,坐得都幾舒服我哋兩個人每個叫一個漢堡包,再叫左兩款小食,慢慢坐低傾吓計,都幾舒服芝士牛肉漢堡$108,始終都係牛肉比較match漢堡包,麵包好鬆軟,有好香嘅牛油味,入面仲有最鍾意食嘅酸瓜,一個人食啱啱好魚柳漢堡$88,上網見到呢個評價都唔錯所以叫咗個炸魚柳包,魚柳即叫即炸,嚟到嗰陣熱辣辣,勁好食,魚柳大大塊,好鬼正黑松露薯條$58,黎都真係俾個份量嚇親,勁多薯條,佢呢款係幼款薯條,上面有勁多黑松露,黑松露好香,而且唔會好油膩炸雞配芝士醬$58,炸雞又係份量勁多,旁邊嘅芝士醬,有淡淡的芝士香,但我同老公都覺得點茄汁都好好食下次嚟嘅時候會想試吓佢其他漢堡包,或者下次同朋友飲番杯都唔錯

2018-02-19 74 浏览
呢排真係食burger食上癮,所以我又周圍睇吓有冇特別嘅漢堡試下,而今次就揀咗間喺灣仔一間酒吧形式嘅漢堡餐廳"burger joys"唔抬頭望一吓真係會以為係酒吧!打開餐牌主要分兩大類食物一個係小食有炸薯條薯寶雞翼之類...另外就係burger小食一啲都唔貴,講緊咁大兜薯寶都係三十零蚊。炸到脆卜卜又唔會落好多鹽。再叫多咗一個蒜香雞翼雞翼上面有一啲炸熟咗嘅蒜蓉,蒜蓉下就加咗一啲泰式嘅雞汁!野味程度簡直可以飲多支啤酒到咗主角出場雞扒漢包用咗牛油包食落口感軟熟, 加埋新鮮嘅生菜/蕃茄/芝士本身都好多材料不過我咁貪心就緊係要加多入芝士再加隻煎蛋先夠開心啦! 唔記得咗講原味嘅漢堡包都可以因應口味上嘅需要可以加唔同嘅材料上去

炸薯寶

蒜香雞翼

雞扒漢堡

炸薯寶
蒜香雞翼
雞扒漢堡
2018-02-19 63 浏览
中午與朋友經過酒吧街 隨意進入其中一間餐廳想不到有味道驚喜 兩個人點了一個漢堡 特色雙層芝士牛肉漢堡 $138 麵包香脆鬆軟滿滿牛油香味 牛肉漢堡juicy牛味濃 配料超多 好滿足 跟朋友分享一半份量剛剛好蒜香雞翼(6隻) $58 雞翼肉質嫩滑 唔太乾身juicy 面頭佈滿泰式酸甜醬加蒜香碎粒 芝士薯條 $48 芝士醬味道濃郁 薯條仍然保持脆身黑牛(可樂+雪糕) $48 有別於之前在其他餐廳的黑牛 雲呢拿雪糕是放底的加上店員服務親切 很滿意的一餐星期四有$3一隻雞翼優惠(好吸引!!
中午與朋友經過酒吧街 隨意進入其中一間餐廳想不到有味道驚喜

芝士薯條 $48 芝士醬味道濃郁 薯條仍然保持脆身

加上店員服務親切 很滿意的一餐

星期四有$3一隻雞翼優惠(好吸引!!
2018-02-19 59 浏览
今日同老婆兩個人去了灣仔的burger joys食下午茶。兩個人又唔算太肚餓,所以叫了一個burger share,再另外要了些小食。芝士漢堡:芝士漢堡的包是烘焗過,但不會太脆,反而麵包又鬆又軟,裏面有生菜、青瓜、洋葱及主角芝士及漢堡,漢堡比外邊某大型連鎖店厚身及多汁,不會死實實。芝士薯條:炸薯條比較幼細,炸得香脆,表面淋上芝士醬,半溶芝士的咸味跟薯條得夾,非常邪惡。水牛城雞翼:雞翼有六隻,帶點微辣,但不吃辣的老婆都覺得可以接受,味道很惹味。凍檸茶:雖然貴就貴了點,但可以refill,而且個茶膽又不會太濃太澀,幾好飲。
今日同老婆兩個人去了灣仔的burger joys食下午茶。

芝士薯條

凍檸茶
下午茶
芝士薯條
凍檸茶
新年周圍都落閘放狗,成個旺角都無幾間係放工,再唔係就係加二或者加三,終於比我搵到灣仔酒吧街內的burger joy,過年期間價錢不變。除了burger外,還有些薯條雞翼等。Signature double cheese burger Burger份量十分足料,牛肉又厚又大塊,肉質不會過份結實,而且很juicy,麵包烘至微暖,而且非常鬆軟,中間有些紫洋葱、番茄及生菜等,加上特製醬汁,食一個都已經十分飽肚。Fish burger 炸魚柳外層是用麵包糠包著炸至香脆,外脆內軟,魚肉嫩滑且肉厚,加上酸瓜醬酸酸甜甜,十分好味。Caesar salad因為有點喉嚨痛,所以無食薯條,改食了沙律,沙律配料只有麵包粒,羅馬生菜新鮮爽脆,加上千島醬,十分清新開胃。
除了burger外,還有些薯條雞翼等。

Fish  burger

午餐
Fish  burger
2018-02-18 39 浏览
鍾意黑松露既我,俾佢嘅黑松露薯條吸引住我🤤所以就黎左食😋..🍔🍔芝士牛肉漢堡 $108個芝士牛肉漢堡唔算好大份🤔但係因為叫咗其他小食所以都好飽😋牛肉味都幾濃🐮但係唔係太厚塊牛肉🤔但係都算幾好食👍🏻..🍟🍟黑松露薯條 $58 超多黑松露😍食到最後超多黑松露點薯條😂呢個係幾抵😍嘅如果鍾意食薯條鍾意食黑松露嘅人🤤..🍖Buffulo雞翼 $58/6隻有少少辣架🌶如果唔識得辣嘅話就唔好嗌🤣佢仲有好多唔同味㗎😌酸酸地辣辣地幾野味😍
鍾意黑松露既我,俾佢嘅黑松露薯條吸引住我🤤所以就黎左食😋
🍔🍔芝士牛肉漢堡 $108
🍟🍟黑松露薯條 $58
🍖Buffulo雞翼 $58/6隻
漢堡可以說是西式飲食經典中的經典,小時候食burger 第一時間只會想起M記,現在人大了,對品質要求相對提高,前幾晚放工後我就來到灣仔的Burger Joys,品嚐簡單傳統卻滋味無窮的漢堡。小店面積不大,像酒吧的格局,人多時會坐得有點擠。餐牌選擇的種類不多,都是以漢堡和炸物小吃為主。牛肉漢堡 $98店員會將漢堡打直放在一個小方盒內,這樣就不怕吃時配料會飛到四處都是,毋需沾污雙手,方便客人進食,就連包裝都設想週到,相當貼心呢!麵包採用法式的Brioche Bun,滿是牛油的甜甜香氣,烘焙出外層輕脆的口感,內裡鬆軟有彈性。漢堡扒口感扎實爽彈,肉汁飽滿,入口已是肉香四溢,牛味濃郁,超越一般公式化快餐中常用的茄汁、芥辣,配上秘製獨門醬汁,即使款式是最傳統的基本款,但卻是美味得不平凡。魚柳漢堡 $88不要以為這裡主打牛肉漢堡就只有這款出色,原來魚柳包亦是驚喜之作,裡面包著嫩滑雪白的魚柳。從橫切面也可看到炸魚柳外皮十分輕薄,咬下去外脆內軟,配合生菜的鮮脆和清爽得來帶酸甜味的沙律醬,增添了整體的融合感,胃口大開。美式炸雞配秘制辣醬 $58想不到小食份量也頗多,足夠二人享用,表面灑上辣粉提香,點上香滑

小店面積不大,像酒吧的格局,人多時會坐得有點擠。

餐牌選擇的種類不多,都是以漢堡和炸物小吃為主。

牛肉漢堡 $98

魚柳漢堡 $88

美式炸雞配秘制辣醬 $58
想不到小食份量也頗多,足夠二人享用,表面灑上辣粉提香,點上香滑芝士醬,為味蕾帶來雙重刺激。
美式炸雞配秘制辣醬

雞皮和粉漿不會過厚,炸得乾身不油膩,而且這款是無骨的,所以每件都是啖啖肉,加上不用弄髒雙手,吃得更方便衛生。
美式炸雞配秘制辣醬

甜薯薯條 $48
蕃薯味道如蜜糖般溢出來天然香甜,呈現豐滿甜薯的原汁原味,相比起薯條沒那麼油膩。
甜薯薯條

蕃薯條炸得金黃,十分脆口,沾上酸忌廉醬,足以令我這些蕃薯控回味無窮。

朱古力奶昔 $58
表面盛滿了豐盈的忌廉,奶昔入口濃厚順滑,朱古力味夠濃醇,不會被奶味所蓋過。
2018-02-17 831 浏览
諗住喺灣仔飲杯嘢,行到分域街街口見到有間幾靚嘅食Burger餐廳。入去坐底望望個Menu都覺得非常吸引。Burger Joys有好多唔同選擇嘅小食,雞翼、薯條、沙律、洋蔥圈等等。睇咗Menu一陣我哋決定叫一客芝士薯條、一客Cheese Burger、一客Signature Double Cheese Burger同飲品(Cookies & Cream Milkshakes + 雪碧)。芝士薯條先到,薯條炸得非常好因咬落好脆,有兩種醬可以點,分別有芝士醬同蒜蓉芥末醬。先點一點芝士醬,薯條覆蓋着濃厚的芝士味,下一條試吓蒜蓉芥末醬,有少少辣但竟然跟薯條好配合,兩種醬都好好味。份量方面都唔細份㗎!之後兩個Burger同飲品都到咗,兩個都係Cheese Burger,一個Normal一個Double,嚟到時已經聞到好香好重Grill嘅味道,芝士溶喺塊漢堡扒上。拎起個Burger就發現佢哋諗得好周到,因為有個紙套喺底套住半個包,咁食就唔會整到周圍都係。一咬落Burger度,塊扒非常之Juicy,而且Grill得洽到好處。配料方面啲洋蔥蕃茄生菜亦都好新鮮好甜。食緊之時亦不忘飲啖Cookies & C

Melt Cheese Fries

Cookies & Cream Milkshake

食緊之時亦不忘飲啖Cookies & Cream Milkshake, 好重Cookies味同埋面嗰啲Cream都好滑,呢杯Milkshake都俾足料。
Burger Joys位置都好方便呀,泊架車喺謝斐道啲錶位行過去都係兩分鐘,而且附近都有好多咪錶。如果搭車我見都好近灣仔地鐵站,應該幾分鐘路程。Burger Joys嘅質素無可置疑,而且價錢亦算好公道,我諗想食Burger時都會諗起Burger Joys~
2018-02-15
Melt Cheese Fries
  • cheese burger
  • Melt cheese fries
今晚突然好想食burger醒起之前朋友介紹呢間 諗住順便食完可以慢慢行去年宵😛😛間餐廳好細 得幾張bar檯高檯 同一個圓形reception 🙈但去到已經滿座 朋友即刻叫左個芝士牛肉堡多重配料令整體口感好好😏而且個牛肉非常多汁 😋生洋蔥同青瓜令成個漢堡唔會太膩🤨我就叫左個mushroom burger 🤤因為唔想食肉 呢度俾對食物有唔同需求既人都有選擇👍👍入面既酸青瓜同蕃茄好夾☺️☺️叫左黑松露薯條加$30可轉combo 包一杯汽水同薯條🍟 再補差價我地另外叫左杯士多啤梨奶昔口感很實在 啖啖都係士多啤梨肉下次要再黎試芝士薯條😋😋😋
今晚突然好想食burger

我地另外叫左杯士多啤梨奶昔
口感很實在 啖啖都係士多啤梨肉
下次要再黎試芝士薯條😋😋😋

2018-02-14
今天是情人節,亦是收爐的日子,下班後去找老公吃晚飯。駱克道有很多酒吧,而我們最終選擇了吃漢堡包。想不到今晚吃漢堡包🍔的情侶也蠻多的。店鋪面積不大,有約20個座位。有數個電視機播體育節目。點了兩個漢堡包,一個芝士牛肉漢堡,另一個是牛肉漢堡,最大的分別就是一個有滿滿及濃濃的芝士,配上牛肉、蕃茄、酸瓜、生菜及洋蔥,很適合芝士控。另一個則簡簡單單,走芝士。還點了蒜香雞翼,雞翼熱辣辣,蒜味香噴噴,外皮有點香脆,而肉質嫩滑。沙律感覺健康點,主要有蕃茄、青瓜及沙律菜,點上少許沙律醬沒那麼單調。情人節的晚上,不吃西冷牛扒,吃牛肉漢堡也很滋味。

店鋪面積不大,有約20個座位。有數個電視機播體育節目。

另一個則簡簡單單,走芝士。

情人節的晚上,不吃西冷牛扒,吃牛肉漢堡也很滋味。

2018-02-05 165 浏览
今日去會展之前,先在灣仔午餐,星期六想放肆一下吃junk food,於是來這間Burger Joys。選擇頗多,有不同款式的漢堡包、薯條及雞翼,整體價錢不算便宜,但物有所值。House Salad基於健康理由,先叫了一個沙律墊底,蔬菜種類豐富,入口新鮮清爽,而沙律醬汁甜酸適度,作為Starter正好開胃。Sweet Potato Fries坊間比較少有炸甜薯條,所以特意試一試,甜薯條份量慷慨,口味香甜,炸得香脆可口,讓人上癮一條接條,屬水準之作。Cheese Burger麵包並非一般貨色,一咬鬆軟綿密,富牛油香,牛肉漢堡肉汁飽滿,爽朗厚實,用料實在,牛味亦十分濃郁。Chicken Burger女朋友叫了雞排漢堡,雞排份量大,肉質鮮嫩多汁,醬汁特別惹味,與雞排極之配合。Chocolate Milk Shake最後來一個邪惡之選,一吸涼沁脾胃,奶昔打得幼滑可口,而朱古力味亦濃郁,十分完美!

House  Salad
House Salad