2019-08-10 99 浏览
黎到天水圍搵美食,我會介紹呢間主打新加坡菜既餐廳, 裝修方面,以簡約及闊落為主,好有星馬風情。之後點叫左新加坡無骨海南雞飯。雞味香濃,皮爽肉滑,肉質口感佳。又有三款醬,配搭自家製的雞油飯,味道更為香濃,吃起來有當地色彩。呢個餐可配多個小食,我要左雞肉串燒,燒得香口,厚身又夠多汁。再跟多杯椰汁涼粉冰,涼粉同椰汁比例相約,每啖都好有口感。而我朋友叫左肉骨茶,夠晒地道風味,香濃鮮甜。同埋海鮮喇沙湯麵個湯底好濃好入味,啲海鮮都好鮮好大隻。好滿意嘅一餐。
再跟多杯椰汁涼粉冰,涼粉同椰汁比例相約,每啖都好有口感。
而我朋友叫左肉骨茶,夠晒地道風味,香濃鮮甜。
2019-08-06
2019-07-23 132 浏览
天水圍天耀邨成個商場翻身了,開了很多食店,而呢間新加坡菜已不是第一次幫襯了,食物美味價廉已變成我的飯堂了。我們點了兩份一人餐和一份大併盤,餐牌菜式多不勝數我有點選擇困難症太多選擇樣樣都想吃。。最後點了香茅豬頸肉撈麵套餐($58),豬頸肉炸得很香口爽脆,乾撈麵做得很出色用上乾蔥頭爆香加上秘製醬油很惹味仔仔就點了一個珍寶雞髀飯配湯($49),隻雞髀大過塊面, 皮脆肉滑外皮炸得香香脆脆,吃得出雞髀是用心醃製的,肉帶蒜䓤味有肉汁不會鞋口。例湯是紅青蘿蔔湯,最抵食莫過於大雜錦拼盤,$88已可以食到四款小食(各有四件),平時叫一款小食也要$39……太抵食啦今日兩個人食咗$201埋單。滿足~

我們點了兩份一人餐和一份大併盤,餐牌菜式多不勝數
我有點選擇困難症太多選擇樣樣都想吃。。

今日兩個人食咗$201埋單。滿足~

2019-07-23 141 浏览
第二次嚟食~食海南雞飯有時都幾睇運,分到雞髀位就正常都正😋分到胸位就睇吓舖頭手勢啦🙈今次我分到雞髀位同翼位,所以食落肉質都好嫩滑😍雞皮都幾爽滑~有啲雞肉同雞皮之間仲有層啫喱,整體唔錯。不過同行朋友就分到胸位,佢話食落唔太滑🙈今次叫咗一人套餐($92),所以除左有海南雞飯,仲跟一份小食同飲品。小食我揀咗煎魚餅(2件),朋友揀咗香茅豬頸肉串燒(2串),然後我哋share食,咁就可以食兩款小食啦!小食都唔錯,特別係豬頸肉串燒,豬頸肉好大件、厚切。飲品我就加咗18蚊轉特飲,要咗恐龍美祿,即係有超多美祿粉嘅凍美祿。原來仲會加啲棉花糖,賣相幾得~另外仲加咗15蚊要榴槤芝心波波,推薦俾喜歡食榴槤嘅人,不過其實冇乜芝士味🤣
第二次嚟食~
食海南雞飯有時都幾睇運,分到雞髀位就正常都正😋
分到胸位就睇吓舖頭手勢啦🙈

有啲雞肉同雞皮之間仲有層啫喱,整體唔錯。

不過同行朋友就分到胸位,佢話食落唔太滑🙈

小食都唔錯,特別係豬頸肉串燒,豬頸肉好大件、厚切。

原來仲會加啲棉花糖,賣相幾得~
2019-07-22 118 浏览
收工同朋友食生日飯,決定試下新加坡菜鋪面裝修幾有特式,藍色主調配唔同嘅牆紙主題,感覺舒服寫意首推抗通脹老火湯套餐原本打算生日飯要食豪d,但一入鋪就見到有食雞脾餐,仲要超大隻脾!連湯同飲品都唔洗$50,雞脾肉嫩帶肉汁,皮薄唔油膩,炸到外層微脆老火湯清甜,$49真係超值,名乎其實嘅抗通脹,月尾窮人恩物第二必食:酸辣鳳爪份量真係唔多,跟餐得4件。爽脆酸辣,又唔似泰式鳳爪咁刺激,只係微辣同微酸,完全冇骨,好開胃!比泰式更好味食新加坡同馬拉菜必試叻沙~湯底好有辣勁,同時帶椰奶嘅香味。跟足正宗叻沙麵底,有油麵同米粉,配料豐富,整體唔錯係要有心理準備比較辣馬拉盞通菜,竟然用石鍋上,有濃濃嘅蝦醬味,通菜新鮮爽口,香噴野味配飯一流為咗食豐富d,我地再另加一份小食,雖然已經好夠飽南乳雞翼同雞脾一樣咁薄皮,香口惹味,好飽之下都仲食咗兩隻嗌咗5樣野食,都唔過$250,連埋兩杯飲品,真係超值!
收工同朋友食生日飯,決定試下新加坡菜
鋪面裝修幾有特式,藍色主調配唔同嘅牆紙主題,感覺舒服寫意

珍寶雞脾飯

係要有心理準備比較辣

馬拉盞通菜

配飯一流
南乳雞翼

為咗食豐富d,我地再另加一份小食,雖然已經好夠飽
南乳雞翼同雞脾一樣咁薄皮,香口惹味,好飽之下都仲食咗兩隻

嗌咗5樣野食,都唔過$250,連埋兩杯飲品,真係超值!
2019-07-17
珍寶雞脾飯
酸辣鳳爪
海鮮叻沙摻摻
馬拉盞通菜
  • 原隻珍寶雞脾飯
今天放工想吃一點開胃,辣的東西和男朋友走到附近商場吃這間bugis,整個環境都好寬敞好舒適~適合同屋企人慢慢食慢慢傾計~看餐牌的選擇都有唔少!Hkd92的套餐係幾抵!但最後怕食唔晒,散叫左1個王牌既叻沙同埋海南雞飯,試晒佢地既招牌菜!最後多叫左個馬拉盞炒通菜,一杯椰汁冰~~1. 海南雞飯

我男朋友是海南雞迷,對雞和醬汁都很有要求。
細睇啲雞肥瘦適中,皮同肉之間有「水晶皮」!
雞皮表面唔會有雞毛,
配醬擺入口又滑又有雞味!好正!
油飯配湯好豐富,佢話個湯都唔錯幾好飲!
不過如果再多d飯會更好!
2. 海鮮叻沙

整碗滿滿的,雖然唔係話全部都係新鮮海鮮
但以價錢黎講都算幾好!蝦唔會細細隻,
青口都係漲卜卜的!唔會煮太耐煮到裏面太乾~
最鍾意都係佢個湯底,奶味夠,夜晚飲又暖胃~
裏面有米粉同另一隻麵,個人鍾意米粉多d因為吸到多d湯~
3. 馬拉盞炒通菜

馬拉盞味夠,份量兩三個人吃剛好!
最欣賞的是成個菜以熱鍋上,直至吃完飯這個鍋還是熱的!食到底都唔會太咸,調味剛好!椰汁冰好濃,睇稠度絕對真材實料,好好味!無諗過普通行過既餐廳,隨便叫左3個菜都唔錯,下次會想黎試下小食!見到好多枱都嗌左燒豬

今天放工想吃一點開胃,辣的東西
和男朋友走到附近商場吃這間bugis,
整個環境都好寬敞好舒適~適合同屋企人慢慢食慢慢傾計~

看餐牌的選擇都有唔少!
Hkd92的套餐係幾抵!但最後怕食唔晒,
散叫左1個王牌既叻沙同埋海南雞飯,
試晒佢地既招牌菜!最後多叫左個馬拉盞炒通菜,一杯椰汁冰~~

1. 海南雞飯

我男朋友是海南雞迷,對雞和醬汁都很有要求。
細睇啲雞肥瘦適中,皮同肉之間有「水晶皮」!
雞皮表面唔會有雞毛,
配醬擺入口又滑又有雞味!好正!
油飯配湯好豐富,佢話個湯都唔錯幾好飲!
不過如果再多d飯會更好!

2. 海鮮叻沙

整碗滿滿的,雖然唔係話全部都係新鮮海鮮
但以價錢黎講都算幾好!蝦唔會細細隻,
青口都係漲卜卜的!唔會煮太耐煮到裏面太乾~
最鍾意都係佢個湯底,奶味夠,夜晚飲又暖胃~
裏面有米粉同另一隻麵,個人鍾意米粉多d因為吸到多d湯~

3. 馬拉盞炒通菜

馬拉盞味夠,份量兩三個人吃剛好!

椰汁冰好濃,睇稠度絕對真材實料,好好味!
無諗過普通行過既餐廳,隨便叫左3個菜都唔錯,
下次會想黎試下小食!見到好多枱都嗌左燒豬頸肉,聞到都好香好吸引!
2019-07-04 87 浏览
和囝囝在天水圍睇完戲,在附近搵嘢食醫肚後才去探婆婆,在天耀村商場發現這裡竟然有星馬菜,。我和囝囝都是無雞不歡,所以我們點一份雞套餐,星加坡無骨海南雞飯,雞皮爽滑到有一層啫喱包圍着肉質鮮甜,三款秘製醬汁是麻辣醬,甜豉油和姜蓉~ 再配上一碗雞油飯簡直是絕配。另外叫了一客 石鍋牛肉飯套餐 , 滿滿的芽菜和牛肉一起食,感覺很不錯嫩滑加爽口。 小食我們點了沙嗲雞及豬頸肉串燒,燒物燒得很香口,另外我們再加$15 品嚐一下地度的南洋肉骨茶,味道正宗藥材味濃烈,再來一杯美味黑糖珍珠奶茶,令完美的一餐 畫上句號。

2019-06-27 85 浏览
今次過O左O黎天水圍食飯,本來都諗唔到食咩,之後上網搵一搵就見到呢間 "Bugis@叻沙・海南雞飯" !! 主打新加玻美食!! 望望價錢又唔貴,仲有SET 叫....於是就入去試下...入到去店入面,光線充足,環境舒適!! 睇完MENU,我同朋友決定SHARE一個 "一人套餐-經典系列",,可以選一款小食,一款主菜再加一杯飲品,我地就選O左酸辣鳳爪,生牛肉叻沙烏冬,+$15 要多O左一客肉骨茶同 +$42 配馬拉盞炒通菜,另外,我地仲叫多O左一客肉骨茶配無骨豬腳飯....飲品就點O左黑糖珍珠豆漿同美祿火山!!! 首先講下個酸辣鳳爪 -  酸酸甜甜,鳳爪入味得O黎又夠凍,好開胃,O岩哂而家夏天食!! 至於個生牛肉叻沙烏冬,初時以為好普普通通,但叻沙湯底好惹味,而且生牛肉好淋再配埋個讚歧烏冬又係滑滑的,真係好夾!! 至於肉骨茶配無骨豬腳飯,豬腳好淋身,而且佢係無骨,所以方便食用!! 個肉骨茶更加唔駛多講,好濃濃O既藥材味,O岩哂我口味!! 個馬拉盞炒通菜餐廳用石頭鍋上碟,所以放O左一陣都唔好凍噹成層油O係面,而且同馬拉盞炒辟O左通菜本身O既草青味!! 到最後,杯黑糖珍珠豆漿同美祿火山就等於
入到去店入面,光線充足,環境舒適!! 睇完MENU,我同朋友決定SHARE一個 "一人套餐-經典系列",,可以選一款小食,一款主菜再加一杯飲品,我地就選O左酸辣鳳爪,生牛肉叻沙烏冬,+$15 要多O左一客肉骨茶同 +$42 配馬拉盞炒通菜,另外,我地仲叫多O左一客肉骨茶配無骨豬腳飯....飲品就點O左黑糖珍珠豆漿同美祿火山!!! 首先講下個酸辣鳳爪 -  酸酸甜甜,鳳爪入味得O黎又夠凍,好開胃,O岩哂而家夏天食!! 至於個生牛肉叻沙烏冬,初時以為好普普通通,但叻沙湯底好惹味,而且生牛肉好淋再配埋個讚歧烏冬又係滑滑的,真係好夾!! 至於肉骨茶配無骨豬腳飯,豬腳好淋身,而且佢係無骨,所以方便食用!! 個肉骨茶更加唔駛多講,好濃濃O既藥材味,O岩哂我口味!! 個馬拉盞炒通菜餐廳用石頭鍋上碟,所以放O左一陣都唔好凍噹成層油O係面,而且同馬拉盞炒辟O左通菜本身O既草青味!! 到最後,杯黑糖珍珠豆漿同美祿火山就等於我地O既飲品+甜品!!! 黑糖珍珠豆漿D黑糖唔會太甜,珍珠有咬口,至於杯美祿火山做得都唔錯,上面放滿美祿粉同時杯飲品唔會好甜!!
呢度原來仲有得打邊爐,"星馬火鍋套餐"下次再O黎可以一試!!

2019-06-21 318 浏览
自從調了分店之後就沒有再到天耀商場,今天到了發覺大有不同,乾淨了很多,還有很多新的商店!今天到了性價比極高的Bugis@喇沙•海南雞飯用餐。店舖位於商場的地庫,地方很大,牆上掛滿了星加坡的特食美食,猶如回到新加坡一樣,而且座位非常闊落,卡位用了厚皮座,坐耐了都沒問題,呢點十分抵讚,餐廳設計有細心為食客着想👍自選一人行$92沙嗲雞肉串燒,每串雞肉都沾滿了香濃沙嗲醬,很惹味😋主角星加坡無骨海南雞飯,油香飯雞味十足,不會過油,已去骨的雞肉又嫩又滑,配上三款醬汁,絕不比星加坡的差!平時不喝例水的老父亦讚老火靚湯沒有味精!南乳雞翼$38雞翼炸得香脆,配上乾蔥頭,很惹味!鮮蝦干撈麵$58用上新鮮去殼海蝦,乾蔥頭、豆卜牙菜等撈起,不知不覺很快吃完一大碗😆套餐加$18升級罐裝青檸冰,消暑一流!之前吃過屯門和荔枝角的分店,水準亦保持得到,人均消費一百元能吃到有水準的星加坡菜實在很難得!

自選一人行$92

沙嗲雞肉串燒,每串雞肉都沾滿了香濃沙嗲醬,很惹味😋

平時不喝例水的老父亦讚老火靚湯沒有味精!

南乳雞翼$38
雞翼炸得香脆,配上乾蔥頭,很惹味!

鮮蝦干撈麵$58

套餐加$18升級罐裝青檸冰,消暑一流!

2019-06-20 187 浏览
前兩天到了住在天水圍朋友的家,坐了一會,她介紹我們到附近的 Bugis@叻沙,這間餐廳是吃新加坡菜,看到門面都幾吸引,那就入去品嚐一下這裡的美食啦!餐廳環境充滿新加坡的特式設計,色彩繽紛,簡約時尚  ;  這裡設置很多卡位,地方寬濶,整潔舒適。餐牌上有午市套餐、小食茶餐及單點,菜色包括海南雞飯、椰漿飯、肉骨茶、摻摻、湯麵、炒飯、撈麵、小食和特飲等,種類多樣化,不錯。麻辣無骨海南雞     $68海南雞飯賣相吸引,套餐包括無骨海南雞、油飯、老火湯和麻辣醬,滿滿的海南雞,肉質鮮嫩,不乾身,啖啖雞肉香,完全沒有骨,方便進食,沾上微辣的醬汁,更惹味可口,還有爽脆的咸酸菜和花生,越吃越起勁  ;  再配合特別香的油飯,眨眼間已被我吃光了!老火湯散發陣陣香氣,清甜美味,這份無骨海南雞套餐實在太美味了,真的想再 encore !迷你海鮮叻沙摻摻     $46雖然是迷你 size,但這碗份量不少,材料亦很豐富,有蝦、青口、白魚蛋、豆卜、芽菜、蝦皮、油麵、米粉、香草等,食材新鮮,爽口彈牙,加上濃濃的叻沙湯底,非常好吃!珍寶大雞脾拼雪糕     $36大大隻的炸雞脾,炸過後的雞肉仍然有嫩滑感,不乾身,外

麻辣無骨海南雞     $68

麻辣無骨海南雞

迷你海鮮叻沙摻摻     $46

迷你海鮮叻沙摻摻

珍寶大雞脾拼雪糕     $36

大大隻的炸雞脾,炸過後的雞肉仍然有嫩滑感,不乾身,外脆內嫩,鹹鹹香香的味道,太惹味,讚!配合沾上士多啤梨醬的雲呢拿雪糕,香甜軟滑,有冰火交融的感覺,兩款都非常滋味!

珍寶大雞脾拼雪糕

脆炸蝦餅      $38

這款是單點的小食,蝦餅炸得鬆脆可口,蝦肉味濃厚,香脆彈牙,配合炸乾蔥和酸甜醬一起吃,實在滋味無比。

脆炸蝦餅

套餐 + $30 的馬拉盞炒通菜,這個是用熱石碢盛載,就算隔了一會兒才吃,仍然可保持熱的溫度  ;  通菜鮮爽翠綠,吃得到的馬拉醬料調味,鹹鹹香香,加上炸乾蔥的惹味,這個簡直百吃不厭!

馬拉盞炒通菜

芒果沙冰     $28

香甜可口的芒果沙冰,啖啖都是芒果味,而且有好多鮮芒果粒鋪面,冰冰涼涼,清甜美味!

芒果沙冰

套餐跟大大杯的凍黑糖珍珠豆漿,珍珠爽口,黑糖和豆漿味道很配,甜度適中,好飲。

凍黑糖珍珠豆漿

這杯餐飲是凍生薑龍眼茶,有粒粒龍眼肉,清甜爽滑,而薑和龍眼味很特出,飲起來很潤喉,不錯。
凍生薑龍眼茶
芒果沙冰
凍黑糖珍珠豆漿
凍生薑龍眼茶
2019-06-20 45 浏览
今日blue Monday工都唔想返啦!何況係煮飯呢索性喺天耀搵下食!經過地庫有呢間食海南雞飯,之前喺屯門V City 食過好好食,就試下天耀分店如何裝潢設計同屯門店差不多!座位闊落有空間感新加坡無骨海南雞飯雞算嫩滑雞味濃,配咸酸菜好惹味,套餐加配魚餅,魚餅夾雜好多芫茜,鍾意食芫茜不可錯過咖哩雞配酥油餅咖哩雞幾嫩唔係炸到乾嘅,最怕食嗰啲炸到不似雞型,食完都唔知食咗咩落肚咖哩醬都幾辣,但越食越想食,好上癮酥餅煎得好香脆,點咖哩醬好好食春卷夾著蝦肉,非常香口想舒服食一餐呢度係唔錯嘅選擇套餐包小食飲品,份量足
今日blue Monday工都唔想返啦!何況係煮飯呢
索性喺天耀搵下食!
裝潢設計同屯門店差不多!
座位闊落有空間感
新加坡無骨海南雞飯

雞算嫩滑雞味濃,配咸酸菜好惹味,
套餐加配魚餅,
魚餅夾雜好多芫茜,鍾意食芫茜不可錯過
咖哩雞配酥油餅

咖哩醬都幾辣,但越食越想食,好上癮
酥餅煎得好香脆,點咖哩醬好好食
春卷

夾著蝦肉,非常香口
想舒服食一餐呢度係唔錯嘅選擇

套餐包小食飲品,份量足
2019-06-17
2019-05-29 129 浏览
最近工作太忙,難得今日有空間射波,當然即射.中午落樓下同阿媽醫肚諗食乜既時候見到有間餐廳環境乾淨企理,就入去試試嗌了海南雞飯+豬頸肉喇沙+馬拉棧抄通菜海南雞飯:海南雞冇雞骨 雞肉特別滑但係冇乜味,唯有係咁點佢D SAUCE飯雖然係雞油飯(貌似),但又係冇乜雞油味,FAIL.豬頸肉喇沙: 味道都尚可接受。喇沙湯底幾好,有椰香得黎又唔會太油膩,配料都ok,有味道。馬拉棧抄通菜: 通菜係石鎬上,但好似冇抄咁,下低成攤水,又冇乜馬拉棧味,OVERALL: FAIL,不會再黎
最近工作太忙,難得今日有空間射波,當然即射.
中午落樓下同阿媽醫肚諗食乜既時候見到有間餐廳
環境乾淨企理,就入去試試
嗌了海南雞飯+豬頸肉喇沙+馬拉棧抄通菜

飯雖然係雞油飯(貌似),但又係冇乜雞油味,FAIL.

OVERALL: FAIL,不會再黎

2019-05-13
2019-05-09 154 浏览
因為前段日子去咗新加坡,所以好掛住海南雞飯、叻沙麵。結果泥咗呢間餐廳因為食新加坡菜,所以佢八十幾蚊有一個小食、主菜、飲品,吾可以話平價,但都5算貴。但有多一次既選擇,都未必會過來食海南雞飯餐,另外配既湯水,幾好飲,但佢附有沾雞既汁醬,就好一般。成個餐都無話特別好食既感覺。不過值得一讚,因為薏米水賣哂,有一位肥肥地既服務員好熱情推介新出既黑糖珍珠豆漿。所以速個消費過程都好愉快。值得一試係佢既馬拉盞炒通菜。非常好食。都只係加$38。

值得一試係佢既馬拉盞炒通菜。非常好食。都只係加$38。

2019-02-21
2019-04-29 127 浏览
星期一1pm午膳時段入座,朝早未食早餐,嗌左一個$45開心全日餐(有埋類似早餐嘅多士煎蛋腸仔😋)我唔食得辣,但呢個咖哩米線都好好味唔算辣,值得一試!飲品是生薑龍眼茶,龍眼味比薑味重,一杯都有五六粒龍眼係入面~
生薑龍眼茶
2019-04-29
2019-03-01 288 浏览
有人病倒了, 去就近的屋邨小店試試海南雞飯! 新加坡海南雞飯 + 南乳雞翼 + 飲品 $78! 去骨海南雞, 雞皮竟然有啫喱 (好多出名海南雞飯都未必有), 油飯唔會太油, 不過唔夠香! 薑蓉可以落少 d d 油雞翼好香南乳味, 肥嘟嘟, 炸得夠香脆, 醃得好入味! 馬來咖喱牛腩 + 脆炸蝦條 + 飲品 $78! 牛腩好淋好滑, 咖喱略嫌唔夠辣, 太多椰汁, 不過幾香! 粒煎蛋好明顯用模具煎, 所以無燶邊, 有點少失望! 註: 能夠做到雞肉帶啫喱, 才夠滑! 要做到呢個效果, 雞肉要煮到剛剛熟, 然後即刻浸冰水, 再令膠原質凝固先會有啫喱架, 好巧功夫的!
有人病倒了, 去就近的屋邨小店試試海南雞飯!
海南雞飯

雞翼好香南乳味, 肥嘟嘟, 炸得夠香脆, 醃得好入味!

馬來咖喱牛腩
炸蝦

海南雞飯
2019-02-02 208 浏览
今日同友人放工黎食飯,見到依間餐廳未食過,記黎左幫親👍👍因為唔多人都唔需要拎飛等位,walk in 親可以店鋪可為大,坐位都比較多等地選擇左叫自選1人行set menu (因為包一個小食,一個主菜加多一杯飲品)因爲叫左2個自選1人行,送2款小食(米紙脆春卷4條),米紙脆內既料好多同埋上菜時都介係熱👍鮮蝦薯絲卷(2個)好脆身,炸薯絲包住鮮蝦原隻燒雞脾飯,雞脾好脆,肉都好滑香煎豬扒太陽蛋配小魚椰漿飯豬扒有d硬身,不過小魚配上椰漿飯味道不錯
今日同友人放工黎食飯,見到依間餐廳未食過,記黎左幫親👍👍
因為唔多人都唔需要拎飛等位,walk in 親可以
店鋪可為大,坐位都比較多
因爲叫左2個自選1人行,送2款小食

(米紙脆春卷4條),米紙脆內既料好多同埋上菜時都介係熱👍

鮮蝦薯絲卷(2個)
好脆身,炸薯絲包住鮮蝦
原隻燒雞脾飯,雞脾好脆,肉都好滑

香煎豬扒太陽蛋配小魚椰漿飯
豬扒有d硬身,不過小魚配上椰漿飯味道不錯

2018-12-31