2018-09-15 66 浏览
新城市廣場開咗呢間新餐廳,望見佢地啲坐位好舒服,我同朋友兩個就入咗去試吓先..牛油果番茄班尼迪蛋系重點,配上鹹蛋黃醬,令牛油果嘅鮮味更突出,又唔會cover左牛油果味😋😋流心嘅感覺好正👍🏻海鮮意粉茄味濃,意粉唔會太硬,仲由佢個賣相好得呀!!雞肉青醬薄餅有4件,剛好同朋友一人兩件,每件都部滿雞肉醬汁同配菜,感覺好豐富,啲雞肉仲好滑添呀......飲品我地叫咗一杯咖啡一杯水果茶,水果茶好方便呀,一樽樽裡面啲水果仲好新線㗎,飲唔晒樽水果茶仲可以拎走添㗎,今次試咗午餐下次要試賣晚餐先得。
海鮮意粉茄味濃,意粉唔會太硬,仲由佢個賣相好得呀!!
2018-09-15 50 浏览
今天我和老婆去沙田行街食飯,行到肚餓就去了新城市廣場,而最底嗰層有很多食肆由於是中午時段所以很多人食飯等了十分鐘左右就有位,店員有禮貌地招呼我們坐下,這裏地方寛敞,清潔,空間感十足這間餐廳以英式食物為主這個脆香雞奕剛剛炸起,外皮酥脆,咬一口中間雞肉嫩滑,十分好味這個龍蝦班尼迪蛋配荷蘭醬,遠望這個菜已經好吸引,一口咬落去, 荷蘭醬鹹香,而龍蝦肉十分鮮甜而且很爽,值得推介這個雞肉青醬薄餅,咬一口餅皮很脆很薄,囗感十足,芝士很香,很好味這個蟹肉牛油果荷蘭醬牛角包,真是不錯,咬一口蟹肉的鮮味很突出,外面脆軟嘅牛角包,而內裏牛油果加蟹肉,絕配熱水果茶,飲一口感覺很清新,加上淡淡的水果香,新鮮嘅生果肉,甜甜酸酸的感覺很好味每樣都不錯,會有下次
今天我和老婆去沙田行街食飯,行到肚餓就去了
新城市廣場,而最底嗰層有很多食肆
由於是中午時段所以很多人食飯
這間餐廳以英式食物為主
,外面脆軟嘅牛角包,而內裏牛油果加蟹肉,絕配
每樣都不錯,會有下次
2018-09-15 51 浏览
今日放工約左friend去沙田shopping同食晚飯,沙田有好多唔同食店選擇,最近有間英式餐廳進注,好想試下!因為是平日,好快有位,我地叫左忌廉蘑菇湯,好creamy,好好味,蕃茄醬诲鮮意粉都好啱味,今晚最想試這个牛油果班尼迪蛋,超好味,流心蛋!還加个超級沙律,有羽衣甘藍配红腰豆,藜麥,番茄,醋汁配搭,非常清新健康!呢餐英國菜好滿意!😋1

2018-09-14 43 浏览
沙田餐廳林立 星期四想吃些簡單西餐 便跟友人走進 bricklane deli 我們點了雞肉凱撒沙律 本來沒有特別期待 但它家的沙律醬與材料如芝士麵包糠配合得宜 意外成了我的最愛湯點方面 友人特愛龍蝦 所以就豪爽地選了個$55 的龍蝦湯。當然它也是不負眾望,蝦肉分量挺多的。把麵包蘸了湯再吃, 很是滋味另外也點了個 Omelette 自選三樣材料 芝士(最愛哈哈) 菠菜 及 蘑菇,餡料與蛋包一同吃下 口感挺豐富的!最後主菜來了海鮮意粉 有蝦 有青口 海鮮絕不吝惜 Carbon 完美給晚餐來了個 wrap up
  • 海鮮意粉
2018-09-14 40 浏览
雖然普遍認為英國菜式簡單而且難食,但係住喺英國幾年個人覺得其實除左炸魚薯條呢樣所謂名菜仲有其他好多好食奧利奧曲奇沙冰/拿鐵奧利奧曲奇沙冰質稠杰而且朱古力味濃厚;拿鐵咖啡香醇柔和脆香雞翼雞翼新鮮即炸,外皮香脆肉質嫩滑;燒烤蘸醬香濃惹味可以按照個人喜好配搭龍蝦班尼迪蛋配咸蛋黃荷蘭醬相比傳統英國全日早餐個人更加偏愛班尼迪蛋;荷蘭醬主要其實係用蛋黃同埋牛油加上檸檬汁整成,質感濃稠順滑;基底用左英式鬆餅麵包,上面除左波菜仲有青蘋果粒幾特別;水波蛋形狀完整,切開流心好正黑松露蘑菇天使意粉黑松露加上蘑菇菌香濃郁;芝士刨片略帶咸香黑啤酒燉牛肉配麵包醬汁啤酒味道突出略帶麥香;牛肉用左啤酒燉煮肉質軟腍油脂甘香頂級美國牛肉漢堡漢堡牛肉好厚而且肉味香濃唔臊配埋洋蔥香甜味道幾夾巴馬火腿火箭菜薄餅巴馬火腿經過風乾腌製味道咸香油潤配埋火箭菜溫和辛辣食落唔膩

奧利奧曲奇沙冰/拿鐵

巴馬火腿經過風乾腌製味道咸香油潤配埋火箭菜溫和辛辣食落唔膩

2018-09-11
  • 龍蝦班尼迪蛋配咸蛋黃荷蘭醬
2018-09-12 49 浏览
早餐還可以! 比較合理一點!午餐太貴,分量太少,不值!我叫了蟹肉牛油果醬牛角包,牛油果醬薄薄一層,蟹肉又少得可憐,再加多幾塊細生菜,點會夠飽? !又唔包餐飲!下次唔會再幫襯
2018-09-11 50 浏览
沙田市廣場越來越多人,而且食肆同商場也集中一個地方,又有得行街,又有得食嘢,真係一舉兩得,交通又好方便👍🏻去到最抵果層全層都是食肆,見到呢間餐廳新開,寫住試業中,我決定入去試吓,最鈡意嘗試新野,一行到去已經有職員問我幾位,而且笑容非常足夠😂下午茶時段人流都非常多非常大嘅餐牌,就喺cashier隔離,睇得非常清楚下午茶時段都非常多人坐滿晒,員工也非常足夠,一舉手他們就會能力過來👍🏻凍泡沫咖啡,天氣咁熱,飲落凍冰冰好舒服,而且咖啡味又夠,最重要啲奶又夠滑蟹肉牛油果荷蘭醬牛角包,牛角包夾住嘅牛油果蟹肉非常多,多到跌晒出嚟,蟹肉味好重,加咗牛油果醬,牛油果本身係好健康又有益,又飽肚👍🏻蟹肉加埋牛油果醬一齊食,啲味道好夾😍中間有少許生菜,爽口😊生果茶,入面有幾粒藍莓,同埋士多啤梨碎,好重嘅生果味,健康飲品之一巴馬火腿火箭菜薄餅,餅底非常脆口,又薄身,上面塊巴馬ham鹹鹹地,好好味雞肉青醬薄餅😍睇落係一份好普通嘅薄餅,但當食落嘅時候味道非常特別,醬汁味道不錯,有幾粒雞肉在薄餅上面😬龍蝦班尼的蛋配鹹蛋黃荷蘭醬,一放低已經見到個龍蝦頭擺設好吸引,又大隻😍一切開嘅時候,蛋黃汁就流晒落嚟,慢慢留到去龍蝦肉
下午茶時段人流都非常多
非常大嘅餐牌,就喺cashier隔離,睇得非常清楚
龍蝦班尼的蛋配鹹蛋黃荷蘭醬,一放低已經見到個龍蝦頭擺設好吸引,又大隻😍一切開嘅時候,蛋黃汁就流晒落嚟,慢慢留到去龍蝦肉同菠菜上面,蛋黃汁加埋龍蝦肉香味非常,而且又不失海鮮味👍🏻性價比好高入面真係有龍蝦肉仲要好多,流心蛋做得非常完美
龍蝦個頭都有好多蝦膏,蝦膏味非常濃厚😍
黑松露蘑菇意粉,黑松露味非常重,鍾意黑松露味道嘅人就一定要叫,意粉好有新而且軟硬度適中加埋蘑菇啲忌廉汁,更加惹味,蘑菇上面加咗少許香草伴碟😊
2018-09-11 33 浏览
諗住星期日睇好戲,時間未到就去食少少野先~\(≧▽≦)/~見佢新開,D椅又幾好坐咁就入左去食啦XDDD睇下個餐牌先,都有幾多選擇。。。黑啤酒煮牛肉,幾正咁喎;野豬肉意粉都幾特別喎,未食過野豬肉;黑松露菌薯條必叫啦!咁就叫左LI三樣嘢試吓啦!!!三樣野都無令人失望,下次可以再試其他菜式(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)可惜係張枱太細╮( ̄▽ ̄"")╭唔可以一次過叫太多野(/ω\)一係就要頭尾圍咁( ̄∇ ̄)不過都好可以換場再食其他菜式(*¯︶¯*)
諗住星期日睇好戲,
時間未到就去食少少野先~\(≧▽≦)/~
見佢新開,D椅又幾好坐咁就入左去食啦XDDD
睇下個餐牌先,都有幾多選擇。。。
可惜係張枱太細╮( ̄▽ ̄"")╭
唔可以一次過叫太多野(/ω\)
一係就要頭尾圍咁( ̄∇ ̄)
不過都好可以換場再食其他菜式(*¯︶¯*)
2018-09-09
首先我覺得個領班係最冇禮貌嘅。你間店如果係半自助,你叫得個客自己去搵位,作為客人我入到店搵位又比你哋同事截停,感覺其實已經好難受。你叫我自己去搵位其實你可以順手交帶同事話呢位客人幾多位咁其實成件事會好流暢⋯好啦,坐低左之後反而埋枱招呼嘅同事係有禮貌嘅。出到去點嘢食,又見番頭先個領班。你如果唔係負責收錢你就唔好企係個收銀機前邊囉。我行到埋你你又話「我唔係做嘢你唔好煩我」喂大佬我點知你係咪做緊野㗎。而家我好想黎煩你咩?同埋我點知你哋有兩部收銀機呢。聽到咁樣對客人嘅態度我真係打咗個突。食物質素方面,其實同其他店譬如尖沙咀店係爭少少嘅,可能真係因為整定左一部份啦,所以上菜時間好快。但係整體來講都唔算差。最有驚喜嘅係個龍蝦benedict蛋,定價$168 ,叫嘅時候係有少少猶豫,但好彩都冇失望。佢話係鹹蛋黃醬其實鹹蛋味就唔係好突出啦,反而最有驚喜係裏邊有青蘋果粒,同成件事有幾夾喎。龍蝦肉都唔少~杯果茶就甜咗啲,如果冇咁甜清啲就好了。三文魚benedict同其他店嘅質素差唔多環境方面就好嘈,喺商場入邊冇辦法啦,想傾計就搵過第二個地方。

好啦,坐低左之後反而埋枱招呼嘅同事係有禮貌嘅。

杯果茶就甜咗啲,如果冇咁甜清啲就好了。

三文魚benedict同其他店嘅質素差唔多

2018-09-08 63 浏览
同大部分西餐差唔多 主打英式食品今次食All day breakfast 加杯Vanilla frappe除左杯Vanilla Frappe落多左香精 比較有雲尼嗱味之外 其他都好一般建議冇乜特別其他野想食先試下佢
同大部分西餐差唔多 主打英式食品

除左杯Vanilla Frappe落多左香精
比較有雲尼嗱味之外 其他都好一般
建議冇乜特別其他野想食先試下佢
2018-09-08
呢間英式餐廳係新城市廣場近大會堂o個邊出口個撇o既半開放式餐廳群之一,好近中庭位置,裝修微工業風中略帶vintage o既氣息。主打英國菜,自然唔少得all day breakfast、fish and chips 同egg benedict 呢d。叫o左一個main 之後,可以再用優惠價加配湯、沙律同飲品等等。個人幾鍾意呢間d 跟餐o既沙律(加$25),無苦味o既菜,而洋蔥粒同酸醋都幾多,十分fresh 而開胃。午餐精選為是日嚐鮮配番紅花飯($88),魚柳外面煎得薄脆,內裡o既魚肉質感頗為結實。趕緊趁熱食,讓油香循住熱力o係口中蔓延。至於個飯,番紅花本身係種好似松露一樣矜貴o既香料,之前o係其他地方食過類似risotto 比較creamy o既煮法,而呢度則係炒飯,各有不同。另外叫o左份黑啤酒燉牛肉配麵包($95,全部都唔使加一)。呢個真係絕對推介,d 牛腩整得好滑好腍,醬汁濃郁,一擺入口,仲有股淡淡,o岩o岩好唔多o既酒味散發出o黎,味道甚佳!如果d 麵包可以多多一兩片會更好,可以蘸埋d 汁都唔錯。因為o個個燉牛肉實在太好食,我地後來見仲有款烤雞都係酒醃,而且可以只係叫1/4 隻少

combo 沙律 (加$25)
combo 薯條 (加$25)

每日嗜鮮配番紅花飯 ($88)

黑啤酒燉牛肉配麵包 ($95)
黑啤酒燉牛肉配麵包

因為o個個燉牛肉實在太好食,我地後來見仲有款烤雞都係酒醃,而且可以只係叫1/4 隻少少地試下,所以叫埋($68)。1/4 隻會連埋下脾,肉質都算嫩滑,但係酒味o黎講會係燉牛肉o個份較為出d。炸雞配菜有青瓜、茄子同薯仔,都係油浸製成,十分香口。
grilled beer-marinated chicken ($68 for 1/4 portion)

飲品點o左杯凍latte ($29) 同雲呢拿沙冰($36),雖然後者唔係我叫,但見佢發到軟綿綿冧到咁高,味道應該都好唔錯了吧!
拿鐵 ($29)
雲尼拿沙冰 ($36)
combo 沙律 (加$25)
每日嗜鮮配番紅花飯 ($88)
黑啤酒燉牛肉配麵包 ($95)
2018-09-07 53 浏览
之前係尖沙咀附近番學,食過一次尖沙咀本店All day breakfast覺得好高質,食物都用心制作,不過貴左少少。過左幾年佢地分店多左幾間,而呢間新開既Bricklane Deli主打快餐style(我覺得),自己去cashier落order,講低枱號,食物會送到枱頭。望一望menu,發現價格都比較相宜。.🔺豐盛全日早餐 $89早餐有三款,叫左呢款有雞排,其實只係賣相似無咁高級放得好密集,其實食物都高質既,而且好大份夠飽。不過無薯餅,我記得佢地既薯餅好好吃😋。.🔺龍蝦班尼迪蛋配鹹蛋黃荷蘭醬 $168推薦!推薦!推薦!龍蝦肉好多好大塊,起左肉放係蛋迪入面,鮮美!加上流心蛋黃切開既一刻流動既蛋漿滑落既一刻,超心動😻😻荷蘭醬酸酸的夠曬夾,中間有菠菜,一口加埋流心蛋漿同龍蝦肉放入口,完美!!好好食好出色。.🔺脆香雞翼 $48配燒烤醬.🔺椰子水 $25
🔺豐盛全日早餐 $89
🔺龍蝦班尼迪蛋配鹹蛋黃荷蘭醬 $168
🔺脆香雞翼 $48
配燒烤醬
🔺椰子水 $25
唉,星期五同同事出街食午餐,遲左出來,仲驚啲餐廳好難攞位,點知行過Brick lane delI, 見到menu唔錯,竟然仲有位!即刻入去坐啦,好興奮!點知真係大大地失望😞由價錢,到食物質素同份量都係差差差。價錢貴啦首先。我個burger 88蚊,無薯條,無飲品,野飲另加18,即係話我如果要野飲同個淨burger 就已經106。如果跟set,就要加25蚊,但注意,跟set 的話,佢個menu就畫左有湯,有薯條同沙律,但加25蚊只係跟三樣既其中一樣,如果你要晒三樣就唔該俾75蚊呀!我真心xyz佢囉!個burger 來到,個樣係正常既,但食落就中伏,哇個漢堡扒勁多硬既筋,咬到係一粒一粒又硬又韌既口感。食到好攰呀。淨咬塊扒,無味既!喂,你都唔係收得平,唔該整返好你地食物既質素得唔得呀!我地全體同事都表示唔會再來!至於另一個女同事嗌左個all day breakfast , 份量少得可憐,但價錢無少到,味道同食物種類都無特別。
點知真係大大地失望😞
由價錢,到食物質素同份量都係差差差。
我真心xyz佢囉!
我地全體同事都表示唔會再來!
2018-09-06 129 浏览
沙田新城市廣場近月新開了不少食肆,這家餐廳就是其中一間。餐廳位置臨近新開幕的MCL電影城,人流自然多。餐牌的食物有肉類、沙律和pasta 等選擇,比較特別的是以all day breakfast 和 egg benedict 作為主打菜式。超級食物沙律這份沙律來頭不少,它結集了非常健康的超級食物,當中包括有羽衣甘藍、南瓜、奇亞籽和紅腰豆等。酸酸甜甜的特製沙律汁,味道很醒胃。啤酒燒雞啤酒燒雞有三種size 可選 ~ 1/4,1/2或全隻。基於考慮到想點不同的菜式,所以點了半隻燒雞。燒雞的肉質比預期中更嫩滑,調味亦不錯。龍蝦班尼迪蛋配咸蛋黃荷蘭醬作為龍蝦迷,這個名堂如此吸引的菜式又怎會錯過。這個班尼迪蛋一上場,大大隻龍蝦頭排場已經好剎食。龍蝦拆肉製作成龍蝦沙律,味道超好,再加上流心的蛋黃,好味到無得頂!鮮果蒸餾泡茶鮮果茶以水樽盛載,茶中除了有鮮橙、蘋果和西瓜等基本水果外,還有青瓜絲,令整支飲品味道更fresh!

超級食物沙律

超級食物沙律

啤酒燒雞

啤酒燒雞半隻

鮮果蒸餾泡茶

鮮果蒸餾泡茶

2018-08-24
2018-09-06 60 浏览
是日下午揀左呢間試,呢間前身係super sandwich,但都做番同類型既野食,有all day breakfast, pizza, pasta等等既野食, menu👇我地嗌左黑松露磨菇天使麵(82蚊)一放低就有非常香既黑松露撲埋黎,食落口都幾creamy, 天使麵軟硬度適中。我男朋友嗌左個Daily Catch, 是日為龍脷柳,龍脷柳炸得好香,配上磨菇汁,可惜個飯是凍的。。。。。這個很失望🤐整體黎講服務幾好,只可惜份量太少,我們都要再去醫肚。埋單170蚊

我地嗌左黑松露磨菇天使麵(82蚊)

整體黎講服務幾好,只可惜份量太少,我們都要再去醫肚。

埋單170蚊

2018-09-06