2019-06-02 88 浏览
沙田新城市的super sandwish沒了,取而代之的,是英式主題的Brick Lane~驟看meau, 飲品的選擇都好似好多,由於在下午茶時段,而又好想食All day breakfast的關係,最後選擇在此食一個all day breakfast再加fish and chips。價錢比起原本在此的super sandwish還要貴,野食都是很一般,如果沒有選擇,而又不想排隊的話都可以一試。
All day breakfast
Fish and chips
2019-05-28 64 浏览
今日第一次去lee 間餐廳,亦都係第一次寫評論 點左份肉眼扒同個間舖推介嘅豬肋骨,牛扒晤問幾成熟都算 但熟都一個點 最恐怖係個豬肋骨 因為烹調得太耐 我想切都切得好困難 仲要啲肉變左肉乾 最後我只能夠拎起黎咬 變左原始人咁 就連啲配菜都係乾的 見到周邊嘅客人大多數都係點豬肋骨 發現好多情況都一樣 切到就黎連舊骨都要飛出張枱 我都係第一次俾lee 個價錢 食到lee 個質素 亦都見到食評晤差所以過黎試下 無諗過會係咁🤢🤢🤢🤮🤮🤮
2019-05-26 143 浏览
之前已經試過brick lane deli既漢堡包🍔覺得唔錯 所以再試下其他菜 一直想試佢既 煙三文魚班尼迪蛋 🍳果然有驚喜😍 個醬吾太鹹 加埋啲酸菜 成個味道好新鮮 好開胃吾會太膩 反而燒春雞有少少失望 雖然味道吾差 有少少煙燻既味道 但啲皮已經俾啲汁整到冧哂 🤔整體尚可既 巴馬火腿火箭菜薄餠如果大件啲就好 😂不過兩個人食就岩岩好 餅底係薄批底 會較脆口 整體味道係唔錯既🤤而環境都幾舒適 算乾淨之前食過一次就冇人帶位入既不過今次晚餐時段可能因為較繁忙 所以就有人帶位入 服務員都nice
之前已經試過brick lane deli既漢堡包🍔

煙三文魚班尼迪蛋配鹹蛋荷蘭醬
巴馬火腿火箭菜薄餅
  • 煙三文魚班尼迪蛋
2019-05-21 47 浏览
春雞同辣肉醬長意粉春雞半隻108價錢上略貴但雞肉和超級嫩的蘆筍話你知完全值回票價辣肉醬長通粉很夠味不需要擔心🍅肉醬的味道把不上意粉一點點辣,點睛而令讓人欣賞的,其實是豆蓉味道的忌廉湯比較得意既係佢需要客人去櫃檯買店員之後再搵你手持(檯面)既號碼,將食物送上
春雞同辣肉醬長意粉

春雞半隻108價錢上略貴
但雞肉和超級嫩的蘆筍話你知
完全值回票價

辣肉醬長通粉很夠味
不需要擔心🍅肉醬的味道把不上意粉
一點點辣,點睛

而令讓人欣賞的,其實是豆蓉味道的忌廉湯
比較得意既係佢需要客人去櫃檯買
店員之後再搵你手持(檯面)既號碼,將食物送上
春雞乜乜乜
2019-04-28
春雞乜乜乜
2019-05-16 108 浏览
My family went there for breakfast before having fun in ocean park. We ordered six breakfast set and those of them were very nice!I ordered a English Mealy breakfast. Two egg, ham and pork sausages were included. I most appreciated with those eggs as they were not overcooked!
2019-05-14 66 浏览
好鐘意食三文魚同牛角包🥐, 所以三文魚牛角包係不二之選,好可惜我唔食芝士,但係牛角包真係好脆,同三文魚都已經好夾。落單有少少意見,要先搵到位,再係個位個筆筒度攞張枱號去落單,跟住返去個位等佢送餐。咁點解唔直接電話落單。或者好似其他咁買完俾個牌你擺係枱度等人送餐。攪到好似不倫不類。

$70 (早餐)
一個風塵僕僕,趕東走西的日子,來到沙田新城市廣場,決定稍事休息,先行祭過五臟廟,才再繼續下半段的旅程。選擇了這間 BRICK LANE Deli吃下午茶,原因無他,就只是因為對它的同系餐廳 BRICK LANE有信心,心想,這間BRICK LANE Deli雖然是第一次光顧,食物水準也應該不差吧!果然,這天吃的下午茶相當不錯。我吃的下午茶餐只在星期一至五供應,共有12款選擇,價錢由最便宜的$48到最貴的$68都有,而我選擇的「蟹肉牛油果蛋黃醬牛角包」則是中間落墨,售$48。蟹肉、牛油果、蛋黃醬、牛角包都是我喜歡的食物和醬汁,四合為一,份量又多,帶來的四倍的味覺享受,蟹肉甜、牛油果滑、蛋黃醬香、牛角包熱,讓這下午茶成為十分滿足,滿意的一餐。至於餐飲方面,我就揀了凍的「水果茶」。清涼潤喉的水果茶,以士多啤梨、橙片與藍莓作為點綴,為色調深濃的果茶添上少許鮮豔的色彩。這杯解渴的水果茶,就像及時雨一樣,讓這天四處奔波,汗流浹背的我得以稍為消除疲勞,才再繼續這天餘下的旅程。
下午茶
  • 蟹肉牛油果蛋黃醬牛角包
2019-05-11 63 浏览
第一次嚟呢度食,叫咗eggs florentine,食物好快上枱,但係一切開就見到有一條頭髮係蛋同埋hollandaise 中間,十分嘔心,於是叫人換。新嘅一碟上枱,今次冇頭髮啦,但係其中一隻蛋竟然係冇蛋黃嘅。究竟佢哋知唔知乜嘢叫做eggs florentine?? 一次過兩個「驚喜」!唔使旨意我去第二次呢度嘅服務亦都好一般,個經理明知啲食物出咗事,淨係叫人換咗佢,唔好意思都無一聲!嚟咗第二碟有冇過嚟跟進下。

2019-05-10 75 浏览
去order左一個英式豐盛早餐$89,因為本身要食中藥,咁就問佢地攞杯熱水,之後個女仔話冇熱水供應,我話咁大間餐廳冇熱水?佢話係:冇。之後我越諗越奇怪,我見餐茶明明有得點熱檸水,我就返轉頭問,點解熱檸水就有熱水,佢先話‘公司’唔比提供免費熱水!最後我需要叫熱檸水走檸檬,才拿到一杯珍貴的熱水!巳經好嬲,點知食物黎到,佢哋餐具比叉和匙我....冇刀 (用匙切香腸?)又要我去問佢地攞... 咁的服務,咁的公司,咁多分店,完全bad list
佢先話‘公司’唔比提供免費熱水!
最後我需要叫熱檸水走檸檬,才拿到一杯珍貴的熱水!

2019-05-08 77 浏览
媽媽同姨媽是日食素, 我同姨丈諗食咩好,  點知行過新城市, 竟然俾我地發現新驚喜, Hahaa~BRICK LANE 係新派西式快餐, 星期日好多等位啊, 我地攞左飛再慢慢望餐牌.有 Signature Vegetarian Burger 同 Truffle Mushroom Angel Hair, 掂晒, 一於食呢間.我地仲點左姨丈最愛嘅 Fish & Chips, 同 my favor ~ Chicken Burger.個黑松露天使麵超好食, 好香, 夠滑, super creamy, 下次一定會為左佢再返嚟, hahaa比較遜色係個素burger, 好dry, 吾夠味 炸魚薯條同chicken burger 都可以有80分, 吾錯4個 main course 加 4杯 drink $420 , 快餐嚟講有 D 貴, 尤其係咩都自助 (除左送餐), 又吾係咁好坐 ...但賣相好靚, 味道可以, 久吾久一餐, OK 啦.黑松露天使麵 ... 我好快再嚟啦~

Truffle Mushroom Angel Hair

比較遜色係個素burger, 好dry, 吾夠味

Signature Vegetarian Burger

Fish & Chips
Signature Chicken Burger

但賣相好靚, 味道可以, 久吾久一餐, OK 啦.
黑松露天使麵 ... 我好快再嚟啦~
2019-05-05
Truffle Mushroom Angel Hair
Fish & Chips
Signature Chicken Burger
2019-05-04 83 浏览
黃金周其實唔想去新城市,但係要去拎野無辦法先要去。竟然比想像中小人,十二點幾去到呢間餐廳唔洗等位就可以有位坐。 呢間餐廳係要自己出去買野食之後會有服務員送黎你的位置。 今日叫左all day breakfast, carbonara, egg benedict, pizza 同煙三文魚芝士牛角包。估唔到個egg benedict 有水準喎,呢味野都幾難整得好,好驚喜呢度係好食。 另外推介carbonara 好正! 但杯咖啡就唔多掂,仲衰過老麥果啲即磨咖啡,有啲失望!

I went there for breakfast. Ordered the classic breakfast set. Nothing special. I’ve had better all-day breakfast in some bars in HK. I’ve also had really good English breakfast in London at a cheaper price. I think this place is a bit over-priced given by the quality of the food.
2019-04-25
$90 (早餐)
2019-04-29 73 浏览
我又餓喇😆!因為想食清少少同埋食d貌似heavy但實質上又唔heavy既野,所以我就揀左呢個vegetarian burger🍔。/其實我呢排好想試下素食!如果有好餐廳推介,please please please leave me a message here!/我覺得呢d”偽肉”好得意,因為食完都唔知食左d咩材料落肚!呢個包舊”肉”好似係黃豆黎😆。(朋友話係,我都唔肯定係咪🤤✌🏻),而其實我都好好奇紅色既醬同紫色嘅嘢究竟係咩黎。(突然有興趣研究素食🤓🤓。)我覺得整體都OK好食嘅,雖然唔係真係好似食緊肉咁juicy,咁啖啖肉。/Don’t be heavy, be healthy 🤪。Btw, HSBC信用卡有9折呀!—#hkfoodblogger #foodie #hkfoodie #hkfood #hkgoodfood #食好西#相機食先 #foodie_son_allison #likeforlike #followforfollow #香港美食 #hkig #吃貨 #hkfoodlover #852 #hkfoodshare #bricklane

2019-04-29 106 浏览
BRICKLANE一直係我心目中都幾高分。因為唔係成日有機會出尖沙咀食,所以沙田開咗我係十分期待既。次次經過都係好多人要排隊。今日因為睇早場嘅關係所以有機會嚟呢度食早餐,好開心🥳諗住黎個輕食,但係價錢同all-day breakfast 都係差唔多,只係包regular coffee/ fruit tea。All-day-breakfast 好一般。磨菇一睇知只係煲過後加香草,完全冇炒過,唔香。蛋唔香,似煮定。薯餅已經唔脆。Egg benedict 做到流心都叫好少少。但係未見過咁求其連伴碟沙律都冇 。最接受唔到係杯咖啡。呢個價錢都只係飲到一杯港式茶餐廳質素嘅咖啡,同麥當勞嘅香濃咖啡差唔多。大膽講大快活嘅即磨咖啡絕對好過佢!我飲到少少已經放棄!下次我一定唔會去沙田呢間食,去返尖沙咀啦!

下次我一定唔會去沙田呢間食,去返尖沙咀啦!
2019-04-27 84 浏览
約咗朋友朝早一齊係沙田食早餐再睇戲!因爲無約實係邊度食,所以都係周圍行吓望吓~見呢間Brick Lane望落去環境都唔錯同好似幾 Chill 咁就諗住試吓啦!!我就叫咗一個 英式全日早餐飲水果茶($63),都幾多嘢食,有包+炒蛋+蘑菇粒+煙肉+火腿+腸仔+薯餅+蕃茄!一個女仔食都幾飽肚,味道亦都唔錯!食完充滿力呵呵!而我個人就好鍾意呢杯熱嘅水果茶,甜甜哋又帶水果香,仲有水果食添~我朋友就叫咗個 煙三文魚班尼迪蛋都係飲水果茶($65)我就無試到啦但佢都話好味嘅,最正就係睇住佢吉爆隻蛋嗰吓啦
約咗朋友朝早一齊係沙田食早餐再睇戲!
因爲無約實係邊度食,所以都係周圍行吓望吓~

食完充滿力呵呵!

我朋友就叫咗個 煙三文魚班尼迪蛋都係飲水果茶($65)
我就無試到啦但佢都話好味嘅,最正就係睇住佢吉爆隻蛋嗰吓啦

英式全日早餐+煙三文魚班尼迪蛋

英式全日早餐+煙三文魚班尼迪蛋