BKK

2024-04-16 36 浏览
中環有著不少歷史建築、如PMQ、大館、中環街市等…現已轉化為一些創意中心,其中走過大街小巷,來到其中之一的PMQ 元創方,就發現了一間充滿著無限活力且正宗的泰國街頭美食餐廳「BKK」。先見型格大門鐘,泰式裝潢,吸引了上前查看,看到他們的菜餚融合了甜、酸、辣、鹹的元素,就更讓我走進其中!Coconut Slushie以椰子配上班蘭製成,口感清爽,帶有淡淡的椰香,細味下更有芒果鮮甜香。Mango & Passionfruit Slushie芒果和百香果相互融合,帶來了鮮甜風味,口感滑順,味道酸甜開胃。炭燒虎蝦沙爹串虎蝦大大隻,蝦身厚身多肉,新鮮彈牙,搭配著香氣四溢的沙爹醬,風味獨特,可口美味。馬沙文牛肋肉咖哩來到點可以不嚐咖哩,這款咖哩,口感微微香辣,醬汁濃郁香濃,再有牛肋肉的軟嫩入味,洋蔥和薯仔添味,都忍不住叫了一碗靚仔(白飯),慢慢細味品嚐一番。泰式和牛炒粿條用上嫩身和牛,與蛋和芥蘭一起炒製,口感彈牙,搭配著泰式獨特的調味醬汁快炒,甚有鑊氣。芒果椰汁糯米飯糯米飯口感軟糯,配上香甜椰汁,味道醇厚,甜度適中;再有果香清新的芒果,令層次更豐富。甜椰絲湯丸湯丸口感較硬身,但口感煙韌,當中更有甜

Mango & Passionfruit Slushie

炭燒虎蝦沙爹串

馬沙文牛肋肉咖哩

泰式和牛炒粿條

芒果椰汁糯米飯

甜椰絲湯丸
湯丸口感較硬身,但口感煙韌,當中更有甜椰絲,每一啖都融合咗濃郁的黑芝麻風味同姜味焦糖糖漿,口感Q彈,帶來一種濃郁的甜美風味。

2024-04-15 16 浏览
估唔到會有間泰國餐廳喺PMQ元創方嘅範圍入面,幾啱文青行完街之後過嚟食下嘢。一入嚟就見到個大鐘喺門口,幾有泰國特色。🐻大蝦柚子沙律配有柚子,椰子碎,羅網子,仲有第一次試嘅梅糖漿,好有新鮮嘅感覺,而且柚子大大嚿,啖啖肉,口感好好,仲有爽滑嘅大蝦😍🐻泰北咖喱全蛋麵好香濃嘅咖喱味,配上全蛋麵,仲有啲炸咗嘅麵條,撈埋一齊食,又脆又軟,好好食,如果份量大D會更好。🐻泰式和牛炒粿條我會形容係極尚版乾炒牛河😂麵條好煙韌,炒得好有鑊氣,和牛都好軟熟,亦都好有牛味🐻芒果糯米飯正正常常芒果糯米飯,糯米飯好煙韌🐻泰式奶茶嗌咗走冰,所以都幾濃味😊總評分:🍯🍯🍯🍯🍯(5/5)

🐻大蝦柚子沙律

🐻泰北咖喱全蛋麵

🐻泰式和牛炒粿條

🐻芒果糯米飯
正正常常芒果糯米飯,糯米飯好煙韌

🐻泰式奶茶
嗌咗走冰,所以都幾濃味😊

總評分:🍯🍯🍯🍯🍯(5/5)
2024-04-15 26 浏览
餐廳氣氛唔錯 幾chill燈光柔和 播住音樂🎵座位同座位之間有足夠空間 好濶落同朋友傾吓談心好地方芒果熱情果沙冰🍹🥭🥭🥭🥭檸檬特飲🍋清新開胃🔥炭燒虎蝦沙爹串🦐🦐🦐啖啖肉 正😬馬沙文牛肋肉咖喱D咖喱汁撈飯一流🍚😋👍🏻班蘭葉🌿香茅蒸原條紅鯛魚🐟香噴噴😙魚肉嫩滑 配泰式酸辣汁🌶️🌶️🌶️辣辣地🌶️幾過癮😋甜品方面 叫咗芒果椰汁糯米飯🥭🥥每次泰國嘢都必order🤪
餐廳氣氛唔錯 幾chill

甜品方面 叫咗芒果椰汁糯米飯🥭🥥
每次泰國嘢都必order🤪
2024-04-06
2024-04-13 24 浏览
元創方一向都係創意文清集中地,從來都冇諗過會有間咁好食嘅泰國菜,味道還比九龍城正宗,價錢又不貴,環境寧靜適合一班朋友聚會和跟情侶拍拖。真的很推薦大家是這間泰國菜。📪 中環鴨巴甸街35號PMQ元創方A座Staunton地下SG09-SG14號舖🔸Shrimp Pomelo Salad 大蝦柚子沙律柚子沙律作為主餐的開胃菜,柚子加上泰式醬汁酸甜清爽,帶來了豐富的口感和清新的味道,加上大蝦🍤爽口彈牙。🔸Chargrilled Wagyu Beef Skewer with nam Jim Jaew Sauce 炭燒和牛串配東北酸辣汁和牛肉油脂分布均勻,肉質柔軟,經燒烤過充滿牛肉的香濃肉汁及煙燻味。🔸 Tom Yum Kung冬蔭功湯很香濃,而且香料味豐富,酸辣香濃,味道很正宗。🔸with Pandan and Lemongrass班蘭葉香茅蒸原條紅鯛魚這個鯛魚令我很驚訝,除了十分好食之外,魚骨都已經去掉,每口都食到泰式香料,很特別很好食。🔸Stir Fry Thai Watercress香辣炒通菜通菜味道較辣,像正宗泰國人的口味,又辣、味又濃,很好食。🔸 Sago namkrati泰式西米同一

🔸Shrimp Pomelo Salad 大蝦柚子沙律

🔸 Tom Yum Kung
冬蔭功湯很香濃,而且香料味豐富,酸辣香濃,味道很正宗。

🔸with Pandan and Lemongrass
班蘭葉香茅蒸原條紅鯛魚

🔸Stir Fry Thai Watercress
香辣炒通菜
通菜味道較辣,像正宗泰國人的口味,又辣、味又濃,很好食。

🔸 Sago namkrati泰式西米
同一般西米不同,這個西米是綠色帶點煙靭,椰汁加上有點焦糖同蜜瓜的清新,一點也不會太甜
2024-04-11 3664 浏览
𝘽𝙆𝙆/ 𝘼 𝘾𝙪𝙡𝙞𝙣𝙖𝙧𝙮 𝙂𝙚𝙢 𝙖𝙩 𝙋𝙈𝙌 DO NOT MISS their mango sticky riceNestled within PMQ, a true haven for experiencing Hong Kong's local artisan culture, is a newly opened Thai restaurant that treats remarkable assortment of Thai dishes that left me craving for more.I was enticed by the 𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙗𝙚𝙚𝙛 𝙨𝙖𝙡𝙖𝙙 accompanied by an array of fresh ingredients: spring onion, coriander, tomato, shallots, chili, and lime. beautifully with the zesty flavors of the herbs and spices. And the 𝙨𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥 𝙥𝙤𝙢𝙚𝙡𝙤 𝙨𝙖𝙡𝙖𝙙 - combina

I was enticed by the 𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙗𝙚𝙚𝙛 𝙨𝙖𝙡𝙖𝙙 accompanied by an array of fresh ingredients: spring onion, coriander, tomato, shallots, chili, and lime. beautifully with the zesty flavors of the herbs and spices. And the 𝙨𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥 𝙥𝙤𝙢𝙚𝙡𝙤 𝙨𝙖𝙡𝙖𝙙 - combination of plump, flavorful shrimp and tangy pomelo, a refreshing and invigorating salad that awakened the taste buds and left a lasting impression.

My recommendation: 𝙋𝙖𝙙 𝙎𝙚𝙚 𝙀𝙬!!! Classic Thai stir-fried dish featured tender wok-fried wagyu beef noodles, complemented by the richness of the egg and the freshness of Kailan. The noodles had the perfect chewiness, and the combination of ingredients created a comforting and satisfying medley of flavors. LOVE IT! 💯💯💯

We had two desserts, 𝙆𝙝𝙖𝙤 𝙉𝙜𝙖𝙞 𝙈𝙖𝙢𝙪𝙖𝙣𝙜 and coconut ice cream. The sticky rice, cooked to perfection, was wonderfully chewy and provided a delightful contrast to the soft, luscious 🥭 mango 💯💯💯

The restaurant's location within
Mango  sticky  rice
PMQ added to the overall charm of the dining experience. If you are seeking a culinary journey that combines artistry, culture, and exceptional flavors, this restaurant should be at the top of your list.
2024-03-23
  • 芒果糯米飯
  • 泰式和牛炒粿條
今天要介紹呢間餐廳位於中環PMQ元創方,是一家泰國餐廳,主打曼谷和泰國東北部風味既泰國菜。除左提供泰菜外,仲有酒類提供可以比人chill 一晚。而餐廳大門正中掛著一個的巨型吊鐘,好適合打卡。炭燒和牛串配東北酸辣汁 $178一上枱已經有炭燒既香味,和牛外面燒得焦脆但肉裏面依然保持到淡粉紅色。配埋自家製酸辣汁,食落酸酸地,增添風味十足。泰皇咖喱雞 $168雞肉嫩滑不過雞既份量就比較少。咖哩好香有香茅同椰子汁味,不過就冇咩配菜淨係有幾粒蕃茄,呢個菜配埋白氯飯唔洗自己額外加。香辣手切和牛碎 $128就好似泰式肉碎煎蛋只不過肉碎變左用牛肉碎。牛肉碎切到好細粒,牛味都幾重加上幾款泰色香料食落有點辣,不過非常惹味,不過呢道菜配埋飯或生菜會更好。街頭椰子雪糕 $78椰子雪糕有兩球非常濃郁,食完都覺得膩,雪糕配埋椰子肉,花生同粟米一齊食,增加口感。BKK中環鴨巴甸街35號PMQ元創方A座Staunton地下SG09-SG14號舖港鐵上環站 A2 出口, 步行約9分鐘

炭燒和牛串配東北酸辣汁 $178

泰皇咖喱雞 $168

香辣手切和牛碎 $128

街頭椰子雪糕 $78
口感。

BKK
港鐵上環站 A2 出口, 步行約9分鐘
2024-04-10 24 浏览
位於PMQ地下,裝修非常有泰式風情,有格調,環境好適合用嚟拍電影,要讚吓外籍侍應幾nice,容許我坐咗好耐等埋朋友嚟先點餐~🔘大蝦柚子沙律大蝦爽彈,柚子酸酸甜甜,配搭梅糖沙律醬汁,加上炸蔥,口感調味都好豐富嘅沙律~🔘虎蝦金邊粉炒得乾身唔油膩,加上虎蝦、蛋絲、豆卜、芽菜、花生等等,味道感覺幾正宗~🔘泰式和牛炒粿條夠鑊氣,粿條煙煙韌韌有嚼勁,和牛柔軟,用上芥蘭苗同粟米仔作配菜,調味偏重口味~🔘Mango & Passion fruit Slushie🔘Coconut Slushie兩杯都係沙冰feel嘅飲品,生果味幾出,飲完即刻透心涼,椰汁嗰杯綠綠地色睇返餐牌原來加咗班蘭~最後點埋街頭椰子雪糕作為甜品,雪糕香滑,灑上粟米粒、花生同椰子肉作點綴~

🔘大蝦柚子沙律

🔘虎蝦金邊粉

🔘泰式和牛炒粿條

🔘Coconut Slushie

2024-04-10 16 浏览
我地叫左一碟澳洲牛扒切片既沙律,沙律入面有青瓜絲同洋蔥絲配左酸甜既醬汁係幾開胃既。我地仲叫左一碟和牛炒粿條牛肉,呢度既食物係即叫即煮既,而且個廚房係OPEN KITCHEN可以睇到廚房廚師既點煮都算係衛生,食得安心先。牛肉粿條係好有鑊氣既,所以炒出黎都幾入味。芒果糯米飯係熱既,不過個人認為如果個芒果可以再甜D就更好,同埋個飯可以用埋黑糯米就更正,配左椰汁都係好食既。餐廳有少少漏單情況出現,希望佢地可以改善下。

餐廳有少少漏單情況出現,希望佢地可以改善下。

2024-04-08 46 浏览
長假期後又有同事升職, 於是賀一賀佢, 揀左中環PMQ 元創方 BKK 食泰國菜.餐廳主打正宗泰國烹飪技術, 確保每道菜都係新鮮同當地食材Lunch Set泰式炭燒烤牛排沙律 – 呢度前菜非常開胃醒神, 酸辣味道豐富. 炭燒烤牛排厚切, 烤熟程度剛剛好, 帶點微粉紅.泰北咖哩全蛋麵 – 第一次食呢一款麵, 咖哩湯底非常香濃, 全蛋麵有脆麵同粗麵2款 ,有軟有硬, 口感層次分明. 虎蝦金邊粉 – 麵身非常軟綿綿, 同食開嘅金邊粉好唔同, 材料多元化, 非常可口.薑汁黑芝麻湯丸 – 非常Q彈, 配上香味豐富薑汁, 作為甜品作結.

餐廳主打正宗泰國烹飪技術, 確保每道菜都係新鮮同當地食材

Lunch Set

PMQ附近開了一間新的泰國餐廳,它們的食物很好吃但不會太貴~~ 海鮮沙律新鮮的海鮮與清新的青瓜和酸辣醬混合在一起,是一道很好的開胃菜 泰式大蝦炒飯大蝦和魷魚鮮嫩彈牙,青口也很美味,與炒飯完美結合,加上青檸汁風味更佳 泰式和牛粉粿條和牛片經過短暫的快炒,保持了肉質的鮮嫩,再搭配上爽口的露筍和粉粿條,十分美味 Coconut Slushie椰子的濃郁與芒果的鮮甜完美結合,再加上班蘭的香氣,充滿泰國特色 Mango & passionfruit Slushie芒果的香甜和熱情果的微酸,帶來了鮮明的口感和豐富的層次感 芒果糯米飯完美的結尾~糯米飯口感綿密,搭配上新鮮成熟的芒果,帶來了甜蜜的口感和濃郁的芒果香氣

Mango & passionfruit Slushie
芒果的香甜和熱情果的微酸,帶來了鮮明的口感和豐富的層次感

Mango & passionfruit slushie
Mango & passionfruit slushie
2024-04-04 41 浏览
⛧⛧⛧BKK⛧⛧⛧老公生日,可惜我同佢大家都要返工,好彩返晏,所以都可以食個birthday lunch。咁就揀咗PMQ嘅泰國嘢,咁就方便老公食嗱嗱聲去返工😁12:30去到嘅時候冇乜人,不過越坐就越多。落單嘅方式都好有趣,係圈低自己至餐牌上面,然後再pass返比店員。我哋就揀咗一個頭盤兩個主菜,兩份甜品。Thai Beef Salad HKD138 , 酸酸甜甜好開胃,而且牛嘅份量都幾多Pad See Ew HKD118 本身係以為闊粿條,點知唔係😆不過味道都唔錯,只係炒得比較碎Panang Curry with Beef HKD98 , 有六件牛左右,不過呢個咖喱嘅配菜就相當少,感覺就只有紅咖喱汁同埋嗰幾件牛🥲甜品方面就揀咗芒果糯米飯同埋椰子雪糕🍦本身都寫咗Happy birthday喺Menu上面,希望到時可以有生日嘅擺碟,但係店員忘記咗所以嚟到都只係一份普通嘅甜品。泰國奶茶就偏甜,飲唔到茶味🫠但係環境幾好,都幾chill 👍🏻
⛧⛧⛧BKK⛧⛧⛧

甜品方面就揀咗芒果糯米飯同埋椰子雪糕🍦

泰國奶茶就偏甜,飲唔到茶味🫠

但係環境幾好,都幾chill 👍🏻

2024-03-23
2024-04-04 38 浏览
🎉🎉🎉 元創坊有好多靚靚的打卡食店, BKK又靚又有懷舊風又有得打卡既好味餐廳!😍😍😍📍 餐廳位置好方便,位於PMQ入面,附近又有好多文青小店😍我哋揀咗馬拉盞炒通菜、香辣炒手切和牛碎煎蛋配白飯、冬陰公,都好好食!馬拉盞炒通菜香濃可口,通菜爽脆,非常開胃!😍 香辣炒手切和牛碎煎蛋配白飯超級豐富,和牛碎煎蛋煎得剛剛好,入口即化,簡直係人間美味!😍冬陰公味道超級濃郁,酸酸辣辣,非常開胃,入面既蝦又大又香口!😍😍😍🍽🍽🍽 餐廳裝修同餐具都係行懷舊風,打卡一流!😍😍😍

📍 餐廳位置好方便,位於PMQ入面,附近又有好多文青小店😍

馬拉盞炒通菜香濃可口,通菜爽脆,非常開胃!😍

🍽🍽🍽 餐廳裝修同餐具都係行懷舊風,打卡一流!😍😍😍
2024-03-26
午餐
突如其來既夏天令人即刻想食下泰國菜 咁就一試新開無耐既BKK佢午市都同時有我最愛既Khao Soi同Pad See Ew食.ᐟ‪‪‬見到佢呢種餐具同擺盤即刻覺得地道左 好似香港好食嗰幾間泰國菜都係同一個風格lol◦ Thai Beef Salad調味係一貫既泰式酸酸辣辣 用上澳洲西冷牛扒 都有好多片下 濃肉味又唔油膩 配青瓜 紅椒 洋蔥等爽脆既蔬菜整成沙律◦ Khao Soi咖喱湯走超濃郁路線 其實更加似醬 我係清邁食都無咁誇張呢~一路食好似食沾麵咁 食多幾啖會覺得偏鹹 而雞腿超大隻啖啖肉.ᐟ‪‪‬◦ Pad See Ew餐廳採用既河粉唔係又薄又闊嗰款 而係較厚同幼 不過都同樣彈牙煙靭既 想一讚大廚炒到鑊氣十足( ͡° ͜ʖ ͡°)另外肉既部分係用左和牛 大大片唔姑寒啊◦ Mango Sticky Rice芒果幾甜又夠腍 整體份量好多 糯米飯暖笠笠 淋上椰漿 就係正宗既口味⸜( •⌄• )⸝◦ Coconut Ice Cream泰國餐廳既椰子雪糕就係有保證地好食( ¯ᵕ¯ )♡ 好似係泰國街頭食咁配椰肉 花生 粟米◦ Thai Milk Tea/ Thai Lime Tea一飲就知係用左傳統

◦ Thai Beef Salad

◦ Khao Soi
咖喱湯走超濃郁路線 其實更加似醬 我係清邁食都無咁誇張呢~

◦ Pad See Ew
另外肉既部分係用左和牛 大大片唔姑寒啊

◦ Mango Sticky Rice

◦ Coconut Ice Cream

一飲就知係用左傳統既手標茶 甜度就有就番香港人口味 唔會太甜
最近中環PMQ開咗間新嘅泰國菜,位置都幾隱蔽,好少行過去個頭,個日經過見到環境都幾有feel,食完都驚喜幾有水準🤣🇹🇭1️⃣ 泰式和牛炒粿條呢道泰式和牛炒粿條推介重口味人士要試下!!🤪粿條炒得好有鑊氣,口感煙靭,牛肉嫩滑多汁😋2️⃣ 班蘭葉香茅蒸原條紅鯛魚呢道紅鯛魚好新鮮,蒸得啱啱好好,肉質鮮嫩多汁,班蘭葉同茅香嘅香氣滲入魚肉裡面,令味道更加香濃🐟🐟3️⃣ 大頭蝦配秘製咖哩呢道菜有兩隻大頭蝦,肉質新鮮彈牙,咖哩醬香辣濃郁,黃咖喱用咗香茅、泰芫 、卡菲爾青檸葉、椰子忌廉醬做調味😋4️⃣ 芒果椰汁糯米飯每次食泰國嘢一定要食芒果糯米飯!呢道芒果椰汁糯米飯嘅芒果都幾甜,完全唔酸,好食😚5️⃣ Tom Yum Di Lith 呢杯Signature Cocktail Tom Yum Di Lith非常特別,一見到個名就知要試下佢😆用咗Rum酒配上羅望子同青檸嘅酸度,飲落有啲酸辣感,係特別的味道!!🤣6️⃣ Coconut Slushie呢杯Coconut Slushie青椰同芒果加埋班蘭葉,好清涼解渴🤤

1️⃣ 泰式和牛炒粿條

2️⃣ 班蘭葉香茅蒸原條紅鯛魚

3️⃣ 大頭蝦配秘製咖哩

4️⃣ 芒果椰汁糯米飯

5️⃣ Tom Yum Di Lith

6️⃣ Coconut Slushie
趁復活節朋友帶我去PMQ 看展扮文青𓃠⋆꙳逛了整個下午!超多小店和設計師品牌~晚飯時間便去了PMQ地下的新開泰菜𝐁𝐊𝐊門口的巨大大象鐘🐘🔔很有泰國風情~店內以輕工業風及柔和燈光 營造悠閑舒適空間食物質素不錯 味道份量中上 價格合理~𓂅𓂅𓂅🍝// 食物方面好有鑊氣!點了「燒雞串」和「金邊粉」夠火候 好惹味~最值得推介是「大頭蝦咖喱」(*´꒳`*)/₊˚⊹ᡣ𐭩有兩隻超大蝦🦐有蝦膏🤭 肉質爽口鮮甜咖哩很有椰香味 餸飯吃馬上就清光光了( ˘ᵕ˘ )甜品當然是「芒果糯米飯🥭」!經典泰式甜點 正正常常 芒果甜甜的~ 𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙬𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙…𓊓 Chargrilled Chicken Satay 燒雞串 $98𓊓 Thai Prawns Curry 大頭蝦咖喱 $218𓊓 Pad Thai with Prawns 虎蝦金邊粉 $138𓊓 Stir Fry Thai Watercress 飛天通菜 $60𓊓 Khao Niao Mamuang 芒果糯米飯 $98𓊓 Whole Young Thai Coconut/Watermelon Slushie $58 𓄲𓄲𓄲🐘 𝐁

趁復活節朋友帶我去PMQ 看展扮文青𓃠⋆꙳
逛了整個下午!超多小店和設計師品牌~
晚飯時間便去了PMQ地下的新開泰菜𝐁𝐊𝐊

門口的巨大大象鐘🐘🔔很有泰國風情~
店內以輕工業風及柔和燈光 營造悠閑舒適空間
食物質素不錯 味道份量中上 價格合理~

𓂅𓂅𓂅

🍝// 食物方面好有鑊氣!
點了「燒雞串」和「金邊粉」夠火候 好惹味~

最值得推介是「大頭蝦咖喱」(*´꒳`*)/₊˚⊹ᡣ𐭩
有兩隻超大蝦🦐有蝦膏🤭 肉質爽口鮮甜
咖哩很有椰香味 餸飯吃馬上就清光光了( ˘ᵕ˘ )

甜品當然是「芒果糯米飯🥭」!
經典泰式甜點 正正常常 芒果甜甜的~

𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙬𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙…
𓊓 Khao Niao Mamuang 芒果糯米飯 $98

𓄲𓄲𓄲

🐘 𝐁𝐊𝐊 @
📍中環鴨巴甸街35號PMQ元創方A座Staunton地下SG09-SG14號舖
🕰️ 12:00-22:30
  • 芒果糯米飯