2022-04-07 178 浏览
之前一直裝修,原來之前已經重開左,所以特意在為老公生日日子來享受美食和美景。我哋book左11:00,誰知停車場已滿,但都可以泊在有人看管的街邊,唔怕抄牌。天氣涼涼地,所以坐室外,環境都舒適雅致,服務好好,叫咗兩個brunch❤️頭盤的沙律,麻醬汁加咗啲炸蒜,更有口感👌🏿自家手打牛肉漢堡$188雖然有問要幾成熟,我哋要五成,但到最後都係差不多全熟,不過就即叫即整,夠熱,味道尚可。All day breakfast$198 這個有點普通,可讚的是包好脆的,但真係唔值Cappuccino 有天鵝拉花,十分驚喜!!不過跟餐每杯加$30,要留意返~~

頭盤的沙律,麻醬汁加咗啲炸蒜,更有口感👌🏿

自家手打牛肉漢堡$188

Cappuccino 有天鵝拉花,十分驚喜!!

不過跟餐每杯加$30,要留意返~~
2022-04-02
下巴仔評分(5星為最高)味道:🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟🌟抵食:🌟🌟重點推介🤤👍🏻 自家手打牛肉漢堡·薯條(afternoon tea)牛肉厚身juicy 食到煎既香氣 配合充滿牛油香 烘得脆身既麵包及其他配料 係一個高質既burger🥰 薯條炸得未夠 連顏色都有 白身既薯條令人失望👉🏻👈🏻👍🏻 蕃茄海鮮濃湯·鮮烘法包飲落口其實係龍蝦湯既味 只係比較稀少少🤏蕃茄既感覺唔強 但係味道唔錯 有魷魚、青口同蝦等雪藏海鮮 表現中規中矩👍🏻 Cappuccino (iced🧊)高度評價既一杯咖啡☕️奶味特別出 上面既忌廉唔會比人一種好heavy既感覺 反而好輕盈 同咖啡相配合又唔會搶左風頭😇😇賣相都靚靚注意事項⚠️- 店員表示閒日都好full 一定要book左先好去💡小貼士:店員話星期一相對多人😎- 駕車🚗去會比較方便 有停車場🅿️特登搭車入去就唔建議喇- 價錢比較貴但環境舒適 服務一流 值得一試!
下巴仔評分(5星為最高)
味道:🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食:🌟🌟

重點推介🤤
👍🏻 自家手打牛肉漢堡·薯條(afternoon tea)

👍🏻 蕃茄海鮮濃湯·鮮烘法包

👍🏻 Cappuccino (iced🧊)

注意事項⚠️
- 駕車🚗去會比較方便 有停車場🅿️特登搭車入去就唔建議喇
- 價錢比較貴但環境舒適 服務一流 值得一試!
疫情下大家都冇得去旅行,既然去唔到旅行,咁就要遠離下繁囂既城市放鬆下。放假過嚟望住呢個湖景食餐飯咩煩惱都即刻可以忘記晒‪ꔛ餐廳位於小白鷺湖互動中心,佔地3,000呎,餐廳設户外座位,可以望到整個白鷺湖景觀,更種植了一大片超靚既鬱金香花海。餐廳除了環境舒適,其食物都非常打卡able!各位女士們準備去影靚相啦‪(っт  ̫ тc)‬溫馨提示:餐廳內長期滿座,建議提早1至2星期訂座!•美國安格斯肉眼·椰菜絲沙律·太陽蛋🍳意外地有驚喜!牛扒order咗7成熟啱啱好,唔會過熟,口感軟熟帶點牛味,配上蛋汁冇得頂,椰菜夠新鮮,整體味道不錯。•檸檬撻·羅勒草醬·蛋白酥·貌相一流!檸檬撻偏酸,餅底鬆化,配埋甜甜地既蛋白酥一齊食,甜酸夾集,超級開胃。 整體來講,餐廳環境絕對100分,但食物方面味道正常發揮,不要抱太大期望⸜(๑'ᵕ'๑)⸝*

•美國安格斯肉眼·椰菜絲沙律·太陽蛋🍳
•檸檬撻·羅勒草醬·蛋白酥·
2022-04-02 118 浏览
Been hearing that this restaurant is famous. I finally paid a visit but it’s the most regretful choice I’ve ever made.We ordered a burger which we couldn’t decide how the burger steak to be made. The steak was overcooked and it’s not juicy at all. It’s probably the driest burger I’ve had.On the other hand, we also had a soaky cured salmon and avocado toast. They put mandarin and tomato on top that made the toast drown. It must be our pleasure to have 1 slide of toast with $178+.Not to mention th

Not to mention the taste of coffee wasn’t balanced.

And yea we saw the long queue to wait for paying more than $500 for their unpleasant lunch like us. It’s indeed overrated by all the KOLs. Be smarter than us, not to get tripped by “nice” comments.

2022-04-02 102 浏览
第一次去billow 呢間餐廳食飯,一入去, 以為得好細, 直到waiter 帶我地入去 先發現入面好大 環境仲要幾靚 適合打卡既好地方! 點左自家手打牛肉漢堡配煙肉和薯角 再配合埋嘅mocha. 🍔🍟☕️牛肉漢堡 一隻手指咁高 賣相還好味道一般 肉有啲硬 仲有啲難切 送到既時候 唔係全熱既 有啲涼涼地😥 煙肉更難以形容 好硬 擺入口 咬唔爛的😵‍💫最好食既係薯仔 無論味道或賣相又好 都好好 如果再加多少少份量 就prefect 😋😋呢杯mocha 正 細細杯 但聞落好香且味道好好味 好有mocha 味道 超鐘意呢杯mocha 😘😋呢間餐廳其實係食環境名過食野食🤣🤣🤣

呢間餐廳其實係食環境名過食野食🤣🤣🤣
2022-03-27 120 浏览
環境舒服💯食物一般啦​嗌左個set lunch😋​✨餐湯:蘑菇湯​好多蘑菇碎,有口感,不過味道偏淡​​✨牛肉漢堡,車打芝士,煙肉,薯角 $188​味道普普通通啦,🍔勝在多沙律醬,無咁乾​薯角個皮唔夠脆🤭​​✨炭燒榛子鮮奶咖啡​咖啡好好飲‼️好香榛子味,拉花又靚😍👍​​疫情前要預早成個月book位,依家walkin就有位啦​係湖邊飲咖啡真係好chill☕️​​味道👅👅👅​抵食🤑🤑🤑​環璄⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️​服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻​番兜🍉🍉🍉🍉​(最高分x5)​
環境舒服💯食物一般啦​
嗌左個set lunch😋​
✨餐湯:蘑菇湯​
好多蘑菇碎,有口感,不過味道偏淡​

✨牛肉漢堡,車打芝士,煙肉,薯角 $188​
味道普普通通啦,🍔勝在多沙律醬,無咁乾​
薯角個皮唔夠脆🤭​

✨炭燒榛子鮮奶咖啡​
咖啡好好飲‼️好香榛子味,拉花又靚😍👍​

疫情前要預早成個月book位,依家walkin就有位啦​
係湖邊飲咖啡真係好chill☕️​

味道👅👅👅​
抵食🤑🤑🤑​
環璄⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️​
服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻​
番兜🍉🍉🍉🍉​
(最高分x5)​
2022-03-27 159 浏览
疫情期間我哋都唔敢去得太遠,不過平時已經home office,假期點都要郁動吓🤟🏼 約埋幾個同事,由大學站出發,經過 #中文大學➡️ #馬料水➡️ #大埔公路 方向,輕輕鬆鬆就嚟到 #小白鷺。2月中正藉係 #鬱金香 盛開嘅季節,周圍都一片花海,啱哂鍾意打卡嘅我🤩行咗成朝,終於可以搵個地方揭吓腳。仲記得當年小白鷺餐廳嘅裝飾同而家有好大分別,雅致嘅裝飾,加上露天茶座嘅擺設好優雅。餐牌上嘅食物價錢雖然都比較貴,不過難得嚟到,我哋無理由飲杯嘢就走。咁啱2月係我哋兩位好同事嘅生日,所以襯扮去廁所嘅時候,夾埋個waiter俾個surprise佢哋。未上生日餅之前,我哋每人都叫咗杯 #咖啡,我都幾欣賞我點嘅 #焦糖咖啡 味道,香甜得來都幾有咖啡嘅味道😉 另外 #白酒煮蜆 同 #黑松露薯條 都做得唔錯,只係薯條略嫌唔夠黑松露嘅味道😅 最後梗係主角 #檸檬撻 上場啦。呢日我哋用佢嚟做#生日蛋糕,廚師將碟面裝飾得非常繽紛,而且檸檬嘅味道都好香濃,搞到我哋呢兩個壽星不知幾開心呀❤️‍🔥

2022-02-12
庆祝纪念
生日
  • 檸檬撻
2022-03-17 234 浏览
📍Billow相信呢間小白鷺餐廳大家都會聽過,記住每次去之前都要預約!如果揸車嘅朋友,隔離會有停車場俾你免費泊三個鐘,不過就算坐小巴都唔會好遠~既然去唔到旅行,放假過黎望住呢個湖邊食一餐飯都可以好舒服好放鬆😎👅煙肉太陽蛋車打芝士芥末籽汁吐司 $128煙肉煎得脆卜卜,但係又唔會好乾,太陽蛋切開蛋汁吸晒落去吐司😋連埋芝士嘅香味,仲有開胃嘅芥末籽汁,吐司麵包既質感好出色👍🏻👅炸青衣魚柳薯條,他他醬 $128魚柳炸粉好薄,係新鮮上粉即粉,魚柳亦都唔腥,肉質彈牙,他他醬調配得好好,薯條都係即炸起🔥👅黑松露蜜糖焦糖香蕉雲呢拿雪糕窩夫 $148呢個甜品真係非常推介。首先講吓佢嘅黑松露係新鮮黑松露,黑松露嘅香味慢慢滲出黎。焦糖整得好出色,佢嘅雲呢拿雪糕亦都好得意,成舊雲咁☁️最後講吓佢嘅窩夫,完全做到外脆內軟,熱辣辣嘅感覺💯飲品方面,mocha出色,朱古力同咖啡比例啱啱好,唔會過甜,至於dirty chocolate,口感都好厚好香濃。
📍Billow

👅煙肉太陽蛋車打芝士芥末籽汁吐司 $128

👅炸青衣魚柳薯條,他他醬 $128

👅黑松露蜜糖焦糖香蕉雲呢拿雪糕窩夫 $148

Billow一向被指食環境而食物質素很一般,所以特地搭的士進來一試。老實說,$148-$200可以叫到三文魚沙律、牛肉漢堡包、南瓜意大利飯,的確是Cafe價!而令我最震撼的是Billow歐陸風情,好像置身小歐洲(特別是3.14-3.20的荷蘭🇳🇱花———鬱金香🌷有紅、橙、粉紅色,但有2個阿姐看住,不能取口罩,戶外食比室內正,只有3張有窗桌子最靚!儘管第五波疫情,但Billows都是多人,需要上網預約,但沒有爆場,食完憑收據可到花園影相,真係靚!至於食物,其實很正常,漢堡包皮脆、芝士、黃瓜、牛肉、煙肉包住,加上薯仔點茄汁,原來健康又美味,營養價值高過薯條、製作也更方便。至於三文魚,味道較普通,建議食南瓜意大利飯,而甜品,見唔少客人叫燉梨,可以一試😋湯也打得好飲~~~~~~~希望Billow中秋節、聖誕節、新年、春天都keep住唔同裝飾、種花。
2022-03-08 199 浏览
餐廳入面主要係白色同藍色 ⚪️🔵好舒服 好靚 乾淨企理又可以望到湖景食物水準高 💯👍🏻👍🏻不過要提提大家呢度最好要book位如果唔係白行一趟就唔好啦😜因為都唔係真係好方便除非你揸車🚙龍蝦🦞意粉🍝$298嘩….. 估唔到賣相咁吸睛😍 有食用花喺上面點綴,龍蝦仲幫你拆埋肉添🥰炭燒後既龍蝦特別惹味, 爽口彈牙. 意粉用龍蝦汁煮,滿口鮮味 🤤 安格斯牛柳$388 靚牛扒不用太多汁醬,只需小許岩鹽🧂巳經好好味😋 佢肉汁豐富,不過份量就小咗DD 🤪
餐廳入面主要係白色同藍色 ⚪️🔵

如果唔係白行一趟就唔好啦😜
因為都唔係真係好方便
除非你揸車🚙

龍蝦🦞意粉🍝$298
炭燒後既龍蝦特別惹味, 爽口彈牙.
意粉用龍蝦汁煮,滿口鮮味 🤤

安格斯牛柳$388
2022-03-01 117 浏览
食評シ☺︎︎ Risotto with sea-urchin • Hokkaido scallop $268飯軟硬度適中,啖啖香濃嘅海膽味,帶子都煎得啱啱好而且好鮮甜~☺︎︎Truffle Honey Croffle $148首先賣相好靚,有黑松露蜜糖,焦糖香蕉,雲呢拿雪糕做伴碟好特別😍,每樣side 都有淡淡嘅黑松露味而且Croffle 好酥脆,但感覺黑松露同整體吾係好夾去到後段會有少少漏~ (價錢偏貴)
食評シ

☺︎︎Truffle Honey Croffle $148
Restaurant Review📋Food🍽🐟🍄 Black Cod, Marmoreal Mushroom, Bonito Soup- Clear, Pleasant & Umami Soup which helps to evoke the taste of cod. Nice work- Succulent & Springly Fish with mildly crispy skin- weak mushroom flavour🦆🍖🥔Pan Fried Duck Breast with Lyonnaise Potato, Endive- Duck Breast was quite chewy, mild to weak gamy flavour- Endive was over-seasoned which had covered its original sweetness & bitterness- Stir-fried Potatoes with Bacon is always a smart & delicious choice. The potatoes absor
Restaurant Review📋

Food🍽
- weak mushroom flavour

- Stir-fried Potatoes with Bacon is always a smart & delicious choice. The potatoes absorbed all the bacon flavours

🐮🥚Traditional Beef Tartar, Quail Egg York
- Springly tartar with weak beef flavours
- the toast was crispy outside & tender inside. Nice one

🍐Poached Pear with Crumbs
- the texture of the pear was nice as it's not too soft, kept the original shape & part of the crunchiness. Just slightly sweetened and kept the original slightly sourness of the pear. Lovely

Ambience💗
- outdoor seats with an umbrella ⛱️ on top of our heads. Spacious, refreshing & feeling safe. Enjoy the mild breeze
- unauthentic yet nice & causal vibe
2022-02-21 8902 浏览
之前上網看見這間餐廳環境優美,一直都好想來,這天就趁著閒日放假就來這裡,我們駕車前來,車場職員說來這裡用餐,可以泊3小時免費 ,想不到即使閒日停車場都幾乎爆滿,而且餐廳也很多顧客,我們一早已經預約了,選了窗邊位置,半室內位置 ,可以看到風景之餘亦不會太冷,我們3點來到,這個時間已經有下午茶餐。款式有好多選擇,我們都用了一段時間來選,因為很多都好吸引,我們最後點了以下食物:自家手打牛肉漢堡 薯條($158):牛肉漢堡配上生菜和蕃茄,牛肉漢堡夠厚身,很滋味,牛味豐富,而且牛肉非常juicy, 漢堡中間帶點粉嫩,色澤很美之餘,口感亦都柔軟。麵包亦都烘過很香口 。生菜和蕃茄非常清新。薯條方面是幼身薯條,份量亦都很多,薯條很脆口。香煎法國鴨肝 香梨蓉($138):這款屬於前菜,所以份量相對輕型,鴨肝油味很香口,但亦不會感覺油膩,因為配上香梨蓉亦可以解膩,同時亦很清新,鴨肝亦有配上麵包。烤法國春雞薯蓉紅酒汁 半隻($238):春雞屬於主食,餐廳好貼心,可以點半隻,我們兩個人吃就剛剛好,而且廚師本身有把春雞切開,方便客人進食,春雞皮烤得香脆,不會乾身之餘雞肉亦都很嫩滑 ,紅酒汁非常惹味,配上春雞非常

自家手打牛肉漢堡 薯條($158):

香煎法國鴨肝 香梨蓉($138):

烤法國春雞薯蓉紅酒汁 半隻($238):

春雞屬於主食,餐廳好貼心,可以點半隻,我們兩個人吃就剛剛好,而且廚師本身有把春雞切開,方便客人進食,春雞皮烤得香脆,不會乾身之餘雞肉亦都很嫩滑 ,紅酒汁非常惹味,配上春雞非常配搭。

這個地方不但環境優美,食物質素亦都很好,不但可以打卡,而且食物質素都很高質,原本天文台預報這天會下雨,不過天公造美,最後都沒有下雨,可惜始終天陰,食完飯我們在外邊逛了一會,這裡真是一個很好的旅遊景點,非常推介大家前來。

2022-02-18
2022-02-20 140 浏览
嚟之前已經知道係食景,對食物冇乜期望上網訂位都幾方便,入餐廳前喺附近行咗個圈,咁啱種咗好多鬱金香,影相真係好靚侍應安排咗我地坐窗邊高枱,個景好開揚!超正侍應幫我地影嘅相都好靚而嘢食方面,我地嗌咗慢煮雞胸.馬斯卡芝士黃薑意大利飯,慢燒法式豬腩肉.蘋果蓉.焦糖洋蔥,芒果白桃奇異果梳打同埋Cappuccino我地都預咗嘢食係麻麻,點知食落又冇想像中咁差個飯唔錯,好夠味,而且雞胸肉都算多,而豬腩肉都燒得好食,蘋果蓉好夾!但係我覺得蘋果蓉可以再多啲不過見到豬腩肉上面有啲黑色一塊嘅嘢,我咬咗啖,係勁燶嘅豬皮整體嚟講環境真係一流,食物都唔錯,但係價錢就有啲進取,服務方面都幾好,可以嚟試一次嘅走嗰陣先發現餐廳門口有shuttle bus,不過冇寫時間表,見到啲人喺到等於是我地都等,好快就有車
嚟之前已經知道係食景,對食物冇乜期望

侍應安排咗我地坐窗邊高枱,個景好開揚!超正

侍應幫我地影嘅相都好靚

我地都預咗嘢食係麻麻,點知食落又冇想像中咁差
不過見到豬腩肉上面有啲黑色一塊嘅嘢,我咬咗啖,係勁燶嘅豬皮

2022-02-18 3979 浏览
今日有幸和朋友來到這地方.。這餐廳一直備受讚賞。 終於有機會可以一試今天是情人節。 所以他們有特別的餐牌。首先這環境已經大勝, 雖然今天來到時,是需要排隊大約等了15分鐘就能夠入座。 侍應安排了近窗口的一檯二人位。我們能夠飽覽這美景。 首先我們叫了預設的套餐. 兩個不同不同款的套餐。先給大家望望今次的套餐餐牌這個餐牌很有誠意是焗熱的餐包配結身的黑醋.餐包時很軟熟的.八爪魚法式涷批 -這個八爪魚味道很鮮味。 涷批是jelly質感. 超級好食!地中海馬賽魚湯- 在香港色店很難吃到這質素的馬賽魚湯。湯有鮮味青口好新鮮的魷魚.澳洲M5和牛肉眼扒 - 這個牛味很重,肉質嫩滑,入口即溶。配菜也很美味美國黑鱈魚-這個是黑鱈魚不是銀雪魚! 因為先煎香辣黑鱈魚所以脆口! 魚質非常滑.最後就上了甜品這個甜品賣相很特別~是一個梨子!我最喜歡那兩件白色的原來是雪糕. 好軟滑!最後在Extra order左一杯Cappuccino 只是上面的Topping有些甜. 這個價錢吃到這質素都選不太貴!反而覺得值回票價!

先給大家望望今次的套餐餐牌

這個餐牌很有誠意是焗熱的餐包配結身的黑醋.
餐包時很軟熟的.

最後在Extra order左一杯Cappuccino

只是上面的Topping有些甜.

這個價錢吃到這質素都選不太貴!反而覺得值回票價!