2021-03-14 118 浏览
Bellevue Bar and Grill - 浪漫醉人景色今日到了一間位於大廈頂層的西餐廳,餐廳佈置有情調,大大的落地玻璃窗可以飽覽180度的香港景色,在這裡約會超級有氣氛,浪漫指數一流。蕃茄水牛芝士沙律採用澳洲的蕃茄片加上馬蘇里拉水牛芝士,芝士口感偏硬身,加上新鮮沙律菜,配上羅勒橄欖汁和黑醋汁。黑松露野菌忌廉湯野菌味香濃的忌廉湯,黑松露味道不會太濃烈蓋過湯的味道,兩者平衡得恰到好處。烤香草帶子伴蟹肉甜粟意大利飯大大粒的香煎帶子鮮甜美味,配上蟹肉和甜粟米,令口感豐富,意大利飯偏硬身,吃起來時有咬口。美國特級安格斯西冷牛扒十安士重的美國牛扒,採用西冷的部位,五成的熟度,安格斯品種牛味濃郁,肉質粉嫩,肉汁都夠。驚喜甜品最後有令人心花怒放、驚喜滿滿的甜品,有藍莓慕絲蛋糕、朱古力布朗尼,和朱古力撻,朱古力撻更是現在非常熱爆的星球造型,可以用小木槌扑碎,玩味十足。

蕃茄水牛芝士沙律

黑松露野菌忌廉湯

烤香草帶子伴蟹肉甜粟意大利飯

美國特級安格斯西冷牛扒
驚喜甜品
2021-03-12 182 浏览
今日同女朋友難得偷閒就同佢一搵間有mood d 嘅餐廳食個lunch呢度居高臨下景觀果然唔同d一份set lunch 加埋一都唔使$300就可以食到呢個景,性價比真高而且可以加combo 揀餐湯dessert 同沙律前菜有餐包跟我就揀左個平時少見d嘅豬仔脾食$178, 有3件都幾夠食,擺盤都幾ok啊! 有少少薯蓉配碟個湯都幾smooth, 想像到dinner time上嚟嘅環境會幾靚, 或者上嚟飲返杯都幾方便另外跟杯餐飲,除左可以upgrade花茶之外,仲可以點wineHaha 下次紀念日都可以留意下

呢度居高臨下景觀果然唔同d

而且可以加combo 揀餐湯dessert 同沙律前菜

有餐包跟
我就揀左個平時少見d嘅豬仔脾食$178, 有3件都幾夠食,

擺盤都幾ok啊! 有少少薯蓉配碟
Haha 下次紀念日都可以留意下
2021-03-07
難得有個空閒星期四🤣🤣黎旺角行陣街同隻朋友仔食下靚景西餐啦😝開餐前飲返杯Sparkling Wine嘆下先啦😆是日餐湯及甜品是日餐湯為羅宋湯啖啖濃郁茄香之餘十分足料顯得用心製作😆🍅🥦而甜品是係賣相一流既紅莓蛋糕🍰😋睇得又食得😆🍰溫室青瓜烤雞肉伴芝麻醬肉嫩唔鞋既烤雞肉😆伴爽口青瓜組合既清新沙律🥗淋啲芝麻醬一齊食更係啖啖Creamy麻香🤤香煎是日餐魚伴香草忌廉汁是日餐魚為龍脷魚🐟廚師將原條龍脷柳用薄鹽同香草醃製慢火細煎🌿😆再運用時間技巧煎香魚身已經好好食😋魚肉亦十分嫩滑之餘🤤🐟煎煮時間掌握得剛剛好☺️再配合香草忌廉醬汁🤤使魚肉增添濃郁Creamy奶香😆😋邪惡又叫好🤤😈炭燒美國安格斯西冷扒伴燒汁西冷牛扒份量適中肉味濃郁🥩🤩五成熟既牛扒係剛剛好☺️🐮原塊煎香能鎖住肉汁肉質滑嫩Juicy之餘唔起根🤤配合濃香燒汁更帶出扒香鮮味😋🥩
難得有個空閒星期四🤣🤣

原塊煎香能鎖住肉汁肉質滑嫩Juicy之餘唔起根🤤
配合濃香燒汁更帶出扒香鮮味😋🥩

2021-03-11
2021-03-12 138 浏览
估唔到鬧市之中竟然有一間咁有情調嘅西餐廳💕,bellevue bar位於高樓層,可以睇到廣闊嘅城景,適逢情人節亦佈置得好浪漫🌹,食物高質素,服務亦都非常之友善,最緊要價錢一啲都唔貴,午市套餐由$78起就食到fine dining品質🌞✌🏻✌🏻• 餐包 free微暖嘅餐包足以令牛油溶化,餐包帶有香草味,好少可會令我想食多幾個🤣,所以依度我會加左唔少印象分🥰• 是日餐湯及甜品 +$30是日餐湯係我最鍾意嘅粟米忌廉湯,以新鮮粟米打成蓉,非罐頭級數,味道又濃又香甜,唔會加左太多額外嘅調味,飲過無數粟米湯嘅我都好like🤤Brownie細細件,食咗咁多嘢反而覺得啱啱好,擺盤好有心思😚• 溫室青瓜烤雞肉伴芝麻醬 +$30雞肉有烤過同醃過,就咁食已經好夠味,沙律菜翠綠新鮮,配芝麻醬係好穩陣嘅配搭😌• 吞拿魚薯仔沙律 +$25以吞拿魚黎代替醬汁,再落左少少黑醋調味,沙律菜同樣新鮮,不過相比起上面嗰款,個人覺得呢款普通咗啲😗🌞加曬三款前菜嘅話會平啲㗎只喺$53• 煙鴨胸伴香草番茄意粉 $98個鴨胸都好有誠意,燒過下而唔係就咁撈埋一碟嗰種,迫到本身嘅鴨油出黎令到更加更加香🤤• 炭燒美國安格斯西冷扒配燒汁

• 餐包 free

• 是日餐湯及甜品 +$30

• 溫室青瓜烤雞肉伴芝麻醬 +$30

• 吞拿魚薯仔沙律 +$25

🌞加曬三款前菜嘅話會平啲㗎只喺$53

• 煙鴨胸伴香草番茄意粉 $98

• 炭燒美國安格斯西冷扒配燒汁 $168
燒到個網紋好鬼靚‼️Order左5成熟,略嫌overcook左少少,不過整體都唔會韌,聞落同食落都好香嘅炭燒味,點一點微酸帶辣嘅芥末醬好夾㗎,拌碟嘅薯蓉香而細滑,又有啲烤蔬菜平衡下,唔洗淨係食肉咁寡😼😼
2021-03-09 131 浏览
Weekend去完旺角到facial,想食餐好既好好享受一下,就自己一個去左呢間環境咁靚既餐廳食返個brunch。呢間餐廳好高,景色唔錯!呢度有8款brunch可以選擇,感覺唔錯。依家cocktail 仲做緊優惠,好抵。我點左個香煎美國猪扒伴西梅燒汁。首先有好香軟既麵包,加埋牛油一齊食好好味。我見有啲肚餓,所以就加錢要精選餐湯同埋甜品,同埋燒雞肉伴牛油果。餐湯幾香濃,唔錯!燒雞肉伴牛油果好健康,充滿蛋白質,又有蔬菜,可以補充營養。主菜方面,豬扒幾厚,煎到岩岩好,口感嫩滑,又可以鎖緊入面既肉汁。薯泥好幼滑,仲有烤到好香既瓜菜。壓軸登場既就係甜品,今日既甜品係raspberry moose cake,望落好靚,食落唔會太甜,正!Cappuccino都唔錯!
呢間餐廳好高,景色唔錯!
呢度有8款brunch可以選擇,感覺唔錯。
依家cocktail 仲做緊優惠,好抵。

燒雞肉伴牛油果好健康,充滿蛋白質,又有蔬菜,可以補充營養。
Cappuccino都唔錯!
2021-03-08 146 浏览
今日約左朋友想靜靜地食個lunch, 上到油麻地譽發大廈最頂層呢間全景餐廳Surprisingly d staff態度好好有禮貌, 埋位介紹哂是日餐湯同甜品,再俾時間我地慢慢揀食咩, 抵讚!餐湯係南瓜栗米忌廉湯,口感幾濃滑 個餐包烤熱左配左少少牛油, d牛油幾滑我地揀左個扒-炭燒安格斯西冷扒伴燒汁嚟食,7成熟唔會un , 唔會太肥膩,帶少許咬口都唔錯另一份就揀左燒烤醬焗美國豬仔脾, 份量都幾夠入味無雪味 ,燒烤味甜甜地,豬仔脾肉都好嫩

再俾時間我地慢慢揀食咩, 抵讚!

餐湯係南瓜栗米忌廉湯,口感幾濃滑

個餐包烤熱左配左少少牛油, d牛油幾滑

唔會太肥膩,帶少許咬口都唔錯

另一份就揀左燒烤醬焗美國豬仔脾, 份量都幾夠
入味無雪味 ,燒烤味甜甜地,豬仔脾肉都好嫩
2021-03-07
2021-03-07 122 浏览
呢間餐廳飽覽九龍群山同城市美景🏙裝修兼備酒吧風同高級餐廳風,主打高質素西餐🍷💗燒雞肉配牛油果沙律(+$30)新鮮翠綠嘅沙律菜以開胃嘅黑醋汁調味🥙燒雞肉肉質嫩滑,有輕微調味🐔加埋軟滑嘅牛油果片同車厘茄🥑💗藜麥紅菜頭什菜沙律(+$25)沙律菜新鮮爽脆冇苦澀味🥗加入清甜嘅紅菜頭粒同纖維極高嘅藜麥,仲有紫洋蔥🧅同車厘茄🍅💗忌廉薯蓉湯(+$20)餐湯飲落順滑濃稠,薯蓉令整體更綿密,忌廉嘅奶香亦非常突出🍲💗油封鴨脾伴野菌意大利飯($138)意大利飯粒粒煙韌入味,食落唔會過份黏口🇮🇹忌廉令整體口感更Creamy濃厚。有大量鹹香嘅油封鴨肉絲🦆配料仲有菇菌同洋蔥🍄💗美式BBQ醬焗豬仔脾($158)豬仔脾一切開就離骨,肉質非常軟腍,而且吸收哂美式燒烤醬非常惹味🍖配菜方面有烤薯仔🥔、烤彩椒🫑同意大利瓜🥒💗朱古力慕絲蛋糕慕絲蛋糕質地偏硬唔夠幼滑,食落朱古力味好淡,而且偏甜🍰
💗燒雞肉配牛油果沙律(+$30)
燒雞肉配牛油果沙律

💗藜麥紅菜頭什菜沙律(+$25)
藜麥紅菜頭什菜沙律

💗忌廉薯蓉湯(+$20)
餐湯飲落順滑濃稠,薯蓉令整體更綿密,忌廉嘅奶香亦非常突出🍲
忌廉薯蓉湯

💗油封鴨脾伴野菌意大利飯($138)
油封鴨脾伴野菌意大利飯

💗美式BBQ醬焗豬仔脾($158)
美式BBQ醬焗豬仔脾

💗朱古力慕絲蛋糕
慕絲蛋糕質地偏硬唔夠幼滑,食落朱古力味好淡,而且偏甜🍰
朱古力慕絲蛋糕
2021-02-27
燒雞肉配牛油果沙律
油封鴨脾伴野菌意大利飯
美式BBQ醬焗豬仔脾
2021-03-05 282 浏览
第2次去le間餐廳食, 覺得不過不失la2個人叫左3個 main course, 飽ge, 不過都有d 唔夠喉咁,, Moussakale 個幾好味ge, 有驚喜ge, 佢係茄子同露筍, 加埋芝士同茄汁 係好味ge。Lamb Chople個就一般la.. 因為都怕overcooked, 所以多數出街食我都習慣叫生d ge。今次le個羊扒我地叫3成熟, 不過其實真係, 黎到都5成ga la。(所以好彩叫3成, 唔係又硬d)3件扒都唔錯ge, 多叫多肉唔係淨係得骨。配菜好味。Pigeon Breast Risottole個評價就真係一半半。個risotto我地叫左佢煮得偏軟ge, 都好彩係叫偏軟, 因為我地都覺得le個"偏軟"食落係啱啱好; 個味, sauce都好好味。不過隻鴿,, 就真係唔得。有鴿味ge, 不過overcooked左, 好硬, 又唔juicy...好似石頭咁...

第2次去le間餐廳食, 覺得不過不失la

Moussaka
Lamb Chop
3件扒都唔錯ge, 多叫多肉唔係淨係得骨。
配菜好味。

Pigeon Breast Risotto
le個評價就真係一半半。
题外话/补充资料: Service好好, 所有侍應都好好服務態度同禮貌, 加分~~~~ 同埋online booking remark左係for birthday celebration, 埋單個陣比啱張單我而唔係比仔仔,, 覺得好醒好貼心呀~
2021-03-04
庆祝纪念
生日
2021-03-05 141 浏览
其實已經去過呢間餐廳幾次,  有時食生日飯/紀念日, 想氣氛好D, 食物又有質素都會黎呢到今年情人節 因為疫情6點後禁堂食, 餐廳都更加搶手咁我有晚打去餐廳想問MENU, 但個時應該close左所以冇人聽, 點知第2日佢地主動WhatsApp返搵我, 感覺好好價錢都抵 $698per couple, 早book仲有9折(即免加一), 所以都好直接book埋, 順便request window side.當日上到去, 見到個decoration好靚, 我已經好開心食物都係一如以往咁高質期間Staff既服務都好細心, 態度好好, 最加分係識影相 (窗口背光+要就decoration位置)最後仲有情人節小禮物送比我地, 成個體驗都好滿意令我今個情人節有好回憶相信我之後都會繼續光顧呢到
今年情人節 因為疫情6點後禁堂食, 餐廳都更加搶手
點知第2日佢地主動WhatsApp返搵我, 感覺好好

食物都係一如以往咁高質
最後仲有情人節小禮物送比我地, 成個體驗都好滿意
令我今個情人節有好回憶
相信我之後都會繼續光顧呢到

2021-02-14
庆祝纪念
情人节
2021-03-04 125 浏览
靚景配美食一直都係絕配 ❤️ 如果加埋靚酒會仲💯🍷居高臨下既九龍靚景西餐廳, 舒適享受冇得彈💕旺角原來都可以揾到😍上星期同好姊妹去咗旺角油麻地嘅𝐵𝑒𝑙𝑙𝑒𝑣𝑢𝑒 𝐵𝑎𝑟 & 𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙 西餐拍拖仔食Lunch👯呢間餐廳超級浪漫, 入到嚟已經睇到窗口有好大個用玫瑰花砌嘅心型❤️😍同另一半嚟一定Sweet到爆😚我哋叫咗個午餐精選 Brunch Set🥗 Parma ham火腿拌溫室菠菜苗⭐️⭐️⭐️ Parma ham好薄身配埋溫室菠菜苗味道好fresh😋🍵南瓜粟米忌廉湯⭐️⭐️⭐️南瓜同粟米打成蓉,好香嘅南瓜味 入口仲好滑添🥩紅酒牛肋條燴意大利飯⭐️⭐️⭐️意大利飯一般都會比較硬身,服務員都會問我哋需唔需要煮林啲❤️好貼心,牛肋條一啲都唔韌好入味💯🍴芝士柏爾瑪火腿焗雞配現青黑胡椒汁⭐️⭐️⭐️雞扒配埋薯蓉加上黑胡椒汁味道好夾😚價錢價格中等,食物都好有質素,環境唔洗講超浪漫💕💯真係唔錯👍👍👍夜晚一定要再嚟💓💓💋
靚景配美食一直都係絕配 ❤️
如果加埋靚酒會仲💯🍷

同另一半嚟一定Sweet到爆😚

我哋叫咗個午餐精選 Brunch Set

🍵南瓜粟米忌廉湯⭐️⭐️⭐️
南瓜同粟米打成蓉,好香嘅南瓜味 入口仲好滑添

🥩紅酒牛肋條燴意大利飯⭐️⭐️⭐️

🍴芝士柏爾瑪火腿焗雞配現青黑胡椒汁⭐️⭐️⭐️
雞扒配埋薯蓉加上黑胡椒汁味道好夾😚

夜晚一定要再嚟💓💓💋

2021-03-04 116 浏览
喺油尖旺區要搵一個靜靜地又適合情侶食餐好嘅地方都唔易㗎,通常都係啲連鎖店,小店又太逼夾,呢排疫情坐咁迫真係唔多衛生。上樓嘅餐廳就成為左我喺油尖旺區最好嘅選擇,呢問餐廳坐得闊落舒服,服務非常好,啲侍應個個都好有禮貌,有賓至如歸嘅感覺。嘢食就一定要推介牛扒啦,我今晚食咗美國安格斯西冷,大大塊,表面似well done咁脆,但咬落去就知係medium, 夠嫩好有牛味,又有炭燒味。非常值得一讚嘅係呢度有好多素菜選擇,西餐素菜餐廳油尖旺區真係少之又少,我試咗呢度嗰個芝士焗牛肝菌茄子千層,配搭好match,個蕃茄醬汁同啲燒烤嘅蔬菜好夾,食素都食得好滋味。飲品方面呢,我飲嘅Sangria,非常推介,因為出面飲嘅好多都好似現成買返唻嘅果汁咁,呢度有啲心機,有多啲新鮮生果,豐富左成杯飲品嘅層次,呢個價錢咁大杯都非常實惠。如果有食素嘅朋友,但自己又係食肉獸,呢度係平衡大家需要嘅好選擇。
2021-03-04 106 浏览
香港旺區地鋪租金貴,容不下個體經營的精緻餐廳,很多高質素的食肆都搬到樓上去。就如今晚去的這間Bar & Grill,不只搬到商廈,還要去到23樓。但換來的是落地玻璃的閙市夜景,以及充足的空間。甚至乎可以放到一個牛扒熟成櫃!這間bar&grill 的熟成是自家制,平均都有30天熟成期,部位有西冷及肉眼。九龍區有自家熟成牛肉已是少有,各位食肉獸記得試一下。今次我試了脆炸香草田螺釀白菌,10oz安格斯西冷牛扒及露筍紅菜頭意大利飯配野菌天婦羅。西次牛扒煎得剛剛好,外面微香脆,但入面還保存著肉汁。絕對不會令你失望。另外一提是餐廳有不少素食主菜,這次我試的露筍紅菜頭意大利飯配野菌天婦羅,美味但不油膩。這次侍應很貼心地安排看街的窗口位,可以一邊看夜景一邊吃美食。

2021-03-02 127 浏览
超高質西餐廳X🕯豪華午餐系列‼️間餐廳既view 好舒服😬😬design 超靚🥰—▫️餐廳:bellevue bar & grill▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍旺角彌敦道558-560號譽發廣場23樓(港鐵油麻地站 A2 出口, 步行約2分鐘)▫️營業時間⏰: 星期一至日 12:00-15:00 18:00-22:30▫️價錢:~$150+—美味:🥩🥩🥩🥩+0.5🥩環境:🌌🌌🌌🌌+0.5🌌價錢:💰💰💰💰—👧🏻👦🏻好少fine dining🕯🕯,前幾日就試咗依間超高質西餐廳😬😬😬‼️淨係環境都夠晒chill☺️服務仲要好好—👦🏻👧🏻食咗啲咩🤫💕▫️頭盤📍foie gras mousse with toast, balsamic and mixed salad🥗 個salad有多款好健康既菜☺️有啲啲酸味好開胃🤓加埋鵝肝同蒜蓉包🤩ho 夾仲幾大份,係💯good start‼️▫️湯-tomato scallop soup超級濃同香💕💕唔會太膩之餘仲好易入口,淨係賣相都💯加埋味道一流🤩帶子都好有咬口☺️▫️主菜1-spaghetti aglio e olio with tiger prawn $258 隻虎蝦🦐好爽口

▫️餐廳:bellevue bar & grill

▫️頭盤

▫️湯
-tomato scallop soup

▫️主菜1
隻虎蝦🦐好爽口☺️☺️仲好大隻🤪🤪隻意粉🍝幾有咬口,蒜🧄香味都夠濃

▫️主菜2
-roasted whole spring chicken with herbed gravy$288
估唔到燒雞幾嫩口🐔🐔仲好大隻🐥🐥加埋個汁🤪🤪

▫️甜品
📍chocolate mousse cake
賣相100分🤩細細件,唔會太膩🤠🤠
2021-03-02 91 浏览
今日又嚟到位於旺角鬧市一間環境好有情調嘅餐廳🍴食lunch,除左環境靚而食物都好高質素,真係好啱情侶💑拍拖👫食飯呀⋯⋯我哋就叫左兩個假日早午餐精選頭盤鵝肝慕絲醬伴多士,黑醋,沙律菜看似平平無奇普通髮包多士,原來係加左香草🌿嘅多士,再配上鵝肝慕絲醬,入口好滑溜加埋少少🤏黑醋中和左鵝肝嘅油膩,Perfectmatch主菜刺身帶子及帕爾馬火腿脆脆半野菌意大利飯呢個意大利🇮🇹飲好好味😋,加上炸脆左嘅火腿啲咸香令到果飯味道更豐富👍🏻燒原隻春雞伴香草燒汁燒雞整得啱啱好,我最鐘意係佢果薯容,好滑好似食緊雪糕🍦咁👍🏻👍🏻甜品🍮自家製紅桑子白朱古力慕絲餅呢個餅有紅桑子酸酸地加埋白朱古力好夾

我哋就叫左兩個假日早午餐精選

頭盤
鵝肝慕絲醬伴多士,黑醋,沙律菜

主菜
刺身帶子及帕爾馬火腿脆脆半野菌意大利飯

燒原隻春雞伴香草燒汁

甜品🍮
自家製紅桑子白朱古力慕絲餅

呢個餅有紅桑子酸酸地加埋白朱古力好夾
2021-03-01 108 浏览
朋友介紹這間旺角彌敦道嘅餐廳好有質素,環境又靚,服務態度好好。我哋在星期六嚟到呢度午餐,享受假日嘅悠閒香草餐包熱辣辣💕加埋牛油好好食!先來三文魚紫菜忌廉意粉伴蟹子意粉軟硬度適好合我哋嘅心意,我哋都喜歡比較煙韌嘅意粉。醬汁方面,忌廉非常滑及香濃,充滿着蟹肉蟹子嘅味道。三文魚肉粒份量都幾多,充滿着三文魚油香味,正!再有香煎雞扒伴番茄莎莎😊雞扒外皮煎得香脆,雞肉柔嫩,配合埋蕃茄粒一齊食,味道更加有層次,口感更豐富!配菜亦都不能錯過,薯仔切片煎得香脆,炒三色蕉、茄子等都好好味,佢哋用了應該幾新鮮及質素唔錯,吃得出蔬菜嘅香甜。😊餐飲我哋點左伯爵茶及咖啡食物嘅味道同埋你哋嘅環境都好好,值得再嚟幫😊

香草餐包熱辣辣💕

加埋牛油好好食!
先來三文魚紫菜忌廉意粉伴蟹子

意粉軟硬度適好合我哋嘅心意,我哋都喜歡比較煙韌嘅意粉。
醬汁方面,忌廉非常滑及香濃,充滿着蟹肉蟹子嘅味道。
三文魚肉粒份量都幾多,充滿着三文魚油香味,正!
再有香煎雞扒伴番茄莎莎😊

😊餐飲我哋點左伯爵茶及咖啡

食物嘅味道同埋你哋嘅環境都好好,值得再嚟幫😊
外卖自取