2018-09-07 237 浏览
搬鋪前都食過好幾次,係觀塘區約朋友食飯既時候都會黎bella shine,但搬鋪後今日先第一次幫襯。叫左兩個主菜,任何主菜加$88都可以轉SET(包前菜、湯、飲品、甜品)但我同朋友不太肚餓都無加到,但係都照附有餐包(蒜蓉包)。呢個鴨腿有驚喜,皮脆肉嫩,但同行朋友話鴨羶味有點重。配菜的紅蘿蔔仔好硬,像不熟的感覺、焗整粒蒜頭過火了有點兒韌。每次見到餐牌上有鱈魚選擇都一定會簡佢而且之前都係呢到食過,對佢有信心。成個presnetation充滿夏日感覺,用左藍白色雲石紋既碟上呢道菜,令人眼前一亮。但味道方面有點失望,魚肉雖嫩滑,但食唔到燒汁味道,似食緊未調味既魚。鋪底是薯仔,但是脆口的薯仔,個人唔太好搬鋪前的食物質素令我回頭四次,但搬鋪後的質素似乎下降了,亦沒有想返轉頭再幫襯既感覺🙈

Duck  Confit

Cod  Fish

每次見到餐牌上有鱈魚選擇都一定會簡佢
2018-09-06
2018-09-04 196 浏览
星期五同同事想食好d,去cafe吹下水已經第三次嚟Bella shine lu<$$$>同樓上cafe比,依間算偏貴,ard $80-120一個set lunch*不過聽同事講依到dinner仲貴,所以lunch食都叫性價比高d裝修唔錯,個場暗暗地,算係high class路線。生日/周年慶祝係到食dinner應該都幾好feel~同事叫左5成熟牛扒,一上枱已經閒到好香燒烤味,食落唔會太生同鎖到肉汁係入面,安格斯比較重牛味,唔錯牛肝菌汁似菇味,咸咸地冇乜特別,唔點汁都可以~燒烤味已經夠香濃配薯粒,個樣好得意,食落囗感好似薯餅咁,比薯條更好食!我叫左燒春雞配薯蓉,雞size好細應該得半隻,雞肉幾滑,層皮甜甜地,連皮一齊食香甜d~但bbq汁就有d咸,點左dd就夠味薯蓉好好食,加左黑松露同cream,好creamy,有驚喜一定要book枱!我地本身有book 1:00,但過左15mins就唔留枱😭要再等20mins先有得入去坐,搞到遲左返office...值得encore嘅cafe小店,如果想lunch坐得舒服同食西餐,可以trytry~定期會轉新菜式,期待下次再試
星期五同同事想食好d,去cafe吹下水
已經第三次嚟Bella shine lu

安格斯肉眼扒+牛乾菌燒汁
配薯粒,個樣好得意,食落囗感好似薯餅咁,比薯條更好食!
燒春雞+BBQ汁

薯蓉好好食,加左黑松露同cream,好creamy,有驚喜

安格斯肉眼扒+牛乾菌燒汁
2018-09-01 185 浏览
家人從处國回來,諗住帶佢去試吓觀塘嘅一些餐廳,最後決定去Bella Shine. 環境一般,很逼,枱與枱之間只有兩隻手指的空位,很嘈吵,坐得極度唔舒服。服務員只是一般的接待,不能説是好服務。點了生蠔,扁意粉和魚。等了一會生蠔來了,有點瘦,但尚算新鮮;扁意粉好油,配襯的軟殻蟹好硬;魚就一般。除了生蠔,其他食物等咗超過半小時有多才出,若趕時間真的唔好嚟!

2018-08-31 196 浏览
今晚來到位於觀塘一幢工廈的西餐廳 –Bella Shine. 地點非常方便,觀塘站穿過APM就是了。餐廳好大,裝修以木為主,燈光暗黃,有點relax的感覺。我坐的位置可以見到廚房的,長期很忙碌地為客人準備食物。食物選擇很多,我地點了生蠔、鹽燒牛舌、鰻魚意粉同岩鹽焦糖厚焗鬆餅。先上枱有蒜蓉包及南瓜湯,包很脆,湯很濃,用包點湯口感一流。新張優惠,$10/隻生蠔,無限任食,十分吸引,所以我地叫了半打生蠔! 生蠔很大隻,不但能品嘗到有中度鹹味又帶丁點海水味,也能品嘗蠔的鮮味,可謂物超所值,於是我們忍不住又再order多半打生蠔,總共食左一打,很滿足呢!鹽燒牛舌有4塊,塊塊都好大好厚,又唔會太乾太硬,燒得剛剛好。鰻魚海膽忌廉扁意粉,賣相好靚,雖然海膽味唔太特出,但扁意粉每條都好有色澤,配合忌廉汁,又有咬口,味道香甜,加上長長的鰻魚又淋又新鮮,好味。岩鹽焦糖厚焗鬆餅需要的時間較耐,岩岩好消化左少少就食甜品。岩岩焗好,鬆餅又厚又鬆,外脆入軟,味道微甜,加點焦糖及雪榚,口感一流。

先上枱有蒜蓉包及南瓜湯,包很脆,湯很濃,用包點湯口感一流。

2018-08-30
呢度地方好大,好適合同一大班朋友黎聚會,同埋應該有好多office 客黎光顧。.我同朋友點左一個Set Dinner同另外一個主菜share 食。先有青芥末八爪魚沙律、黑醋西瓜、鵝肝凍配黑魚子,呢個好有驚喜同誠意,估吾到跟餐沙律都咁用心,好好味!特別係沙律都加左芹末八爪魚,好中意呀🤤又開胃呢,西瓜好甜👍🏼😻.龍蝦湯,龍蝦味道濃郁,而且好creamy 😋.主菜係鹽燒羊T骨配海膽炒飯 $278羊T骨肉質幾軟腍,味道吾錯!配埋海膽炒飯夠晒大份呀!如果個炒飯多啲配料同調味會更佳。.點品有明月冰卷、紫蕃薯雪糕、櫻花和果子,有三小樣甜品可以淺嚐,好味又可以過下口癮😋又吾會太份令到食到膩。.另外我地散叫左呢個蒲燒鰻魚海膽忌廉汁扁意粉 $108鰻魚幾原身,味道吾錯,最正係個意粉,味道夠惹味,醬汁均勻掛上意粉上,而且意粉既軟硬度岩岩好,好好味🤤

龍蝦湯,龍蝦味道濃郁,而且好creamy 😋

主菜係鹽燒羊T骨配海膽炒飯 $278

另外我地散叫左呢個蒲燒鰻魚海膽忌廉汁扁意粉 $108
2018-08-27 118 浏览
朋友介紹話呢間日式西餐好食,我黎食完又真係覺得幾好食窩!餐廳依家做緊promotion,10蚊有一隻生蠔!雖然唔算好肥美,但係都好鮮甜,抵食松葉蟹肉沙律配胡麻汁$88呢個沙律上面鋪滿蟹肉,加埋淋左胡麻醬既沙律真係好夾。可惜蟹肉有海水鹹味,胡麻醬又鹹,最後感覺成個沙律過鹹。但味道係好的,希望下次可以改進Cod Fish $168呢個魚整得好好食!肉質嫩滑,配上京燒汁好夾。我地因為太飽冇食到隔離個沙律,店員收盤後同我地講,個沙律好罕有,係佢地係荷蘭運苗返黎自己人手培育的。如果係上菜前咁同我講咁我地幾飽都會食,可惜我地知道果陣已經收走了海膽忌廉汁鰻魚意粉 $108我好鍾意食海膽,呢個用海膽汁整既意粉,每一條都佈滿海膽既鮮味,超級好食!!不過又係鹹左d,因為鰻魚都幾鹹,海膽汁又係鹹..呢間嘢價錢ok,味道好食,裝修都幾好,絕對值得encore!
朋友介紹話呢間日式西餐好食,我黎食完又真係覺得幾好食窩!

松葉蟹肉沙律配胡麻汁$88

Cod Fish $168

海膽忌廉汁鰻魚意粉 $108

2018-08-25 5957 浏览
朋友之前介紹觀塘呢間工廈上面既餐廳,今日就黎試下。我地叫main course 再加$88 有埋頭盤、餐湯、甜品、飲品頭盤有三款食物,黑醋西瓜、章魚仔、同一口脆蒜包,一啖可以食哂,唔怕頭盤已經好滯餐湯係龍蝦湯,好夠味但覺得可以再杰啲,飲到尾發現原來有啲龍蝦肉係底,好驚喜主菜叫左軟殻蟹天婦羅咸蛋黃扁意粉同輕煎日本帶子黑松露意大利飯意粉真係有一粒粒蛋黃係面,好香,不過略嫌有少少乾身。軟殻蟹炸得好香口,唔係得炸粉,好重軟殻蟹肉味,同埋分量好足!黑松露意大利飯一上枱已經聞到好香黑松露味!食落都好重味,男朋友原本唔太好黑松露味都覺得好香好好食!意大利飯軟硬度好岩岩好,有啲咬口唔會太淋,帶子都煎都得岩岩好,真心推薦呢個!甜品冇要原本set個個,因為想試流心綠茶多士配雪糕,個賣相好吸引。打開個上面頂果塊麵包即刻聞到勁香綠茶味,入面啲流心雖然係杰身,但都有流到出黎。綠茶醬好濃但係係偏苦,唔鐘意好濃綠茶味既人可能就未必岩食,但係加埋麵包同雪糕食我覺得就岩岩好,同埋個麵包好夠脆。呢間餐廳星期一至四有美國頂級肉眼牛扒 再配多另一個菜式,waiter講話食完唔夠仲可以refill牛扒,好抵!不過今次係星期六去
朋友之前介紹觀塘呢間工廈上面既餐廳,今日就黎試下。

呢間餐廳星期一至四有美國頂級肉眼牛扒 再配多另一個菜式,waiter講話食完唔夠仲可以refill牛扒,好抵!不過今次係星期六去呢間餐廳就試唔到呢個優惠,下次會試下!

值得一提係呢間餐廳入面啲枱都幾闊,坐得舒舒,啲燈光又幾有feel,同朋友一齊黎坐低食野傾計岩哂
2018-08-25
2018-08-20 114 浏览
週未到來觀塘工業區找美食,這間餐廳的位置很方便,容易到達。7時多到達已經有8成人入座了,生意不錯。首先上檯的是蒜蓉包,入口時很脆口點了幾款串燒,燒茄子的味道很普通,沒有味道的,下次不用再試燒牛舌的味道不錯,但略嫌太咸及太油膩而燒雞腎味道最好,很怕燒雞腎會太硬咬不開但這裡的咬得開,味道也很香口主菜點了牛排, 牛排有半邊煮得太熟了,減了一點分數,但整體分數不錯
週未到來觀塘工業區找美食,這間餐廳的位置很方便,容易到達。
7時多到達已經有8成人入座了,生意不錯。
首先上檯的是蒜蓉包,入口時很脆口
點了幾款串燒,燒茄子的味道很普通,沒有味道的,下次不用再試
燒牛舌的味道不錯,但略嫌太咸及太油膩

而燒雞腎味道最好,很怕燒雞腎會太硬咬不開
但這裡的咬得開,味道也很香口

2018-08-20 4293 浏览
自從轉工之後,這一年確實見識不少不同類型的人。眼見有些人滿有自信,滿身香水和名牌的走進來,令人有着一種遙不可及的感覺,可惜與他們對話毫無深度,待人接物也欠缺內涵,毫無論點可言。相反,一些外表平凡的人,說話卻言之有物,不但樂意細心聆聽别人,而且在整件事上還可以客觀地分析正反兩面,雖然他們擁有非凡的學歷和經驗,可是沒有給人高高在上的感覺,還比一般人和藹可親。最近遇到太多令人反眼的人和事,這晚我們相約一起盡吐苦水,朋友提議來到這間餐廳,就在APM後門對面的觀塘商廈,非常方便!這間餐廳面積也頗大,大約可以容納四五十人開小型私人派對,餐廳裝修簡單但典雅,木色的牆身配合櫸木色的傢俬,牆上掛着大黑板寫上每日精選推介,單看菜單已令客人垂涎三尺。餐牌款式繁多,最後我們點了黑松露帆立貝兩隻$52,香草焗田螺$88,西京燒銀雪魚配紅菜頭乳酪汁$168,軟殼蟹天婦羅鹹蛋黃扁意粉$118,和玄米茶焦糖燉蛋$68。店員先為我們送上這兩道前菜真的很特別,帆立貝和焗田螺我也經常會吃,但是吃這種口味是我第一次的嘗試,今次有驚喜。我一向好鍾意食黑松露,例如黑松露意粉,黑松露炒蛋,黑松露芝士大蘑菇,而今次是我第一次嘗試吃大

我一向好鍾意食黑松露,例如黑松露意粉,黑松露炒蛋,黑松露芝士大蘑菇,而今次是我第一次嘗試吃大大粒帆立貝配黑松露醬,用黑松露烤焗帆立貝再提升其海鮮鮮味,又成為一道簡單美味的佳餚。

而另一道前菜是香草焗田螺,看似簡單的,但其實這份田螺連殼也可以吃,烤烘之後脆卜卜,非常特別,而田螺用了濃郁的香草焗香,簡直是一道送酒的美食!

等了不久,軟殼蟹天婦羅鹹蛋黃扁意粉亦上枱,原來這鹹蛋熱潮已經跑上到意粉,我實在忍不住大口大口吃下去,濃郁的鹹蛋味道配合軟硬適中的扁意粉,意外發現味道非常合拍,粒粒鹹蛋黃和白飯魚仔增加意粉口感,廚師更將軟殼蟹天婦羅炸至金黃香脆,簡直令我一試難忘!

我最愛的西京燒銀雪魚配紅菜頭乳酪汁亦上枱,魚肉厚度適中,廚師簡單用西京白麵豉調味,再簡單用紅菜頭乳酪汁鋪上沙律菜,用酸味減輕銀雪魚的肥膩感,簡單好味,不錯!

最後,廚師送上一份玄米茶焦糖燉蛋,味道清雅得來有淡淡茶香,因沒有焦糖燉蛋的一般甜味,男士實在也為這甜品而動容,就這樣為這頓晚餐畫上完美的句號。

• 黑松露帆立貝
  • 香草焗田螺
  • 西京燒銀雪魚配紅菜頭乳酪汁
  • 軟殼蟹天婦羅鹹蛋黃扁意粉
  • 玄米茶焦糖燉蛋
2018-08-14 280 浏览
呢間餐廳係訊達工業大廈既2f好近mtr 樓下又有巴士站 好方便聚會地點當然係要簡方便又好食架啦!大廈既門面其實同樣裝修得好新 完全唔似工廈Bella shine餐廳更加裝潢得好有格調同有個open kitchen 比大家可以欣賞到廚師係入面煮野食既情況呢道枱與枱之間有足夠距離 唔會好迫首先推介一下 呢個美國頂級肉眼牛扒餐真係好抵食! $228 包d咩?兩小時任食沙律 日日都唔同款嘅餐湯美國頂級肉眼牛扒薯條 配薯條另外可以揀多一款菜式 (有燒春雞、比目魚、羊架、豬肋骨、法國藍青口、帶子黑松露意大利飯)6位以上仲送生蠔一打見到咁抵,梗係即刻order呢個餐先啦跟餐2小時任食既沙律絕對唔係只係得普通生菜加d沙律醬有黑醋汁 淋上面架 仲要任食 女生最愛呀餐前小食 有三款 青芥末八爪魚沙律 (開胃一流)黑醋西瓜 (絕對唔酸,加落西瓜好夾)鵝肝凍配黑魚子(魚子呀竟然係多士底仲係扑扑脆)飲埋個龍蝦湯同是日餐湯先個湯好滑好濃龍蝦味 仲有龍蝦肉仲有忌廉淋係面 未到主菜就已經好滿足點 蒜蓉多士 一流!之後,先黎2個小食炸薯條配黑松露芝士汁 $58 薯條唔油 仲有勁多芝士碎 配剛剛煮好 夠熱既超濃黑松露醬
呢間餐廳係訊達工業大廈既2f
好近mtr 樓下又
有巴士站 好方便

聚會地點當然係要簡方便又好食架啦!

大廈既門面其實同樣裝修得好新 完全唔似工廈

Bella shine餐廳更加裝潢得好有格調
同有個

open kitchen
比大家可以欣賞到廚師係入面

煮野食既情況

呢道枱與枱之間有足夠距離 唔會好迫

首先推介一下 呢個美國頂級肉眼牛扒餐

真係好抵食! $228 包d咩?
日日都唔同款嘅餐湯
美國頂級肉眼牛扒薯條 配薯條
另外可以揀多一款菜式

6位以上仲送生蠔一打

見到咁抵,梗係即刻order呢個餐先啦

跟餐2小時任食既沙律

絕對唔係只係得普通生菜加d沙律醬

有黑醋汁 淋上面架 仲要任食 女生最愛呀

餐前小食 有三款

青芥末八爪魚沙律 (開胃一流)
黑醋西瓜 (絕對唔酸,加落西瓜好夾)
鵝肝凍配黑魚子(魚子呀竟然係
多士底仲係扑扑脆)

青芥末八爪魚沙律、黑醋西瓜、鵝肝凍配黑魚子

飲埋個
龍蝦湯同是日餐湯先

個湯好滑好濃龍蝦味 仲有龍蝦肉

仲有忌廉淋係面
未到主菜就已經好滿足
點 蒜蓉多士 一流!

龍蝦湯與是日餐湯

法國寶雲酥羊架
有薯溶托住係底
食羊最怕有臊味
佢個羊唔臊 完全係厚切羊架 肥膏比例均衡

Last , 當然唔少得甜品作為晚餐既終結

曲奇雪糕 和菓子

食完頭先咁豐富嘅晚餐 食翻個點品中和翻

跟餐甜品

總結,餐廳清潔企理,裝修有格調,地點鄰近地鐵站,價錢唔貴,Open Kitchen ,服務好好,食物出色 睇得出廚師既用心

附上menu~

青芥末八爪魚沙律、黑醋西瓜、鵝肝凍配黑魚子
龍蝦湯與是日餐湯
炸薯條配黑松露芝士汁
軟殼蟹天婦羅
2018-08-13 97 浏览
而家越來越多工廈餐廳,朋友介紹黎呢間,有午餐lunch set,湯或沙律、主菜、餐飲,按不同主菜價錢由$85-132餐廳環境適服,lunch都唔爆,見到咁多好既食評,滿心期待要咗個$132既牛扒同餐湯今日餐湯係豆蓉湯,熱熱的好有豆味,調味又夠,再配埋個脆脆的蒜蓉包,呢度菜滿分之後到主角,黑安格斯牛扒配牛肝菌汁... 唉,一食落口我就知我㨂錯咗,係既$132既lunch set既牛扒,點會比靚牛肉我呀,我真係天真... 一食已經知唔係靚扒,塊扒淋既,煎得係好,但礙於先天缺陷,一啲都唔好食配個燒汁,又唔香口,點咗同無點分別不大,食食下塊扒開始凍,啲油脂開始瓊埋... 更加難食朋友個鰻魚飯還可以,所以呢個故事教訓我地,出街食牛扒,真係無$200既扒要諗清楚先order...

豆蓉湯

澳洲黑安格斯牛扒  牛肝菌燒汁

日式滑蛋鰻魚飯
豆蓉湯
日式滑蛋鰻魚飯
2018-08-13 104 浏览
約了朋友觀塘食午飯,原來觀塘變化很大啊!很多食肆已上了樓上舖,好耐之前"哈"應該係廿幾年前還是很多工業大廈, 餐廳食肆通常在樓下地舖,我都幾鄉下,如果朋友不是在附近做嘢,真不知原來呢度轉變咁多呢,友人就介紹呢間想安靜些講下近況,咁係就下人啦!食個午飯又繼續開工喇,呢間開12點就啱晒友人放飯12點時間,要坐電梯2樓,大堂很光猛,門口已經放有兩個長長banner吸引了,入面情調比較暗和長長的位置呢!見侍應生有點難行,打工辛苦沒辦法啦!午餐是Set的有A至F餐 ,我們就選了 b&d, 最後食埋個甜品yummy原來免收加一服務費㗎,好底like like門口 banner 招牌好長呀午餐都咁有情調餐牌蘭度豆湯 冷盤沙律湯味很滑 好特別 不算咸 濃味適中蒜香麵包 軟度適中 可以食多件就好啦B餐 美國厚切豬扒配蕃茄沙沙雖然細塊咗啲 不過中午餐夠食ok肉汁多番些就 good luck薯蓉配蕃茄沙沙 味道好夾 番茄沙沙有點酸酸辣辣好清新D餐 日式滑蛋鰻魚飯 鰻魚很厚身味道不夠濃 配埋特製炒雞蛋很好食咖啡 好滑甜品 一流 黑色cake 裏面有nuts

門口 banner 招牌

黑色cake 裏面有nuts

2018-08-13
午餐
2018-08-12 136 浏览
一心想再觀塘公廈尋找美食,在Openrice內看到這家食評不錯,試試吧!點了肉眼扒餐,$2XX,頭盤沙律和湯係可以無限添飲的。主菜牛扒亦跟6款選擇:羊架、比目魚、清酒煮青口、菇煮意大利飯等等。晚餐價錢很划算。😍蒜蓉包在餐湯用完以後才奉上,大家呆一呆,試了一口,麵包質數一般,不吃也罷。😐魚及菇意大利飯先來,奉餐的侍應看見我們桌上已用完的湯、沙律碗和碟疊起來都沒有反應,走了。唯有繼續用餐......😟飯煮得不錯,軟硬適中,有菇的幽香。😌焗比目魚也很軟,但吃到中間發出一陣刺鼻的味道,放棄了。😖肉眼扒煎的不錯,四成及五成各自拿獵得很準!😃但薯條的quality普通得很😩侍應在放低牛排後不會問客人會否需要番茄醬或黑胡椒😧最後,我們點了chocolate brownie+expresso 及時評早前極力推介的鬆餅。Brownie 裝飾得細緻,Expresso的味道淋在雪糕及Brownie上,味道互融,Brownie內有果仁,亦不會太甜,加上伴碟有紅莓味道的粒粒裝飾,讓味道豐富起來!一碟甜品內可以容納不同的味道變化👍🏻👍🏽鹽味焦糖鬆餅終於來了!一切,密度好高!吃起來,好像Mc熱香餅四塊融為一體一樣.
晚餐價錢很划算。😍
唯有繼續用餐......😟
飯煮得不錯,軟硬適中,有菇的幽香。😌
焗比目魚也很軟,但吃到中間發出一陣刺鼻的味道,放棄了。😖
肉眼扒煎的不錯,四成及五成各自拿獵得很準!😃
但薯條的quality普通得很😩
侍應在放低牛排後不會問客人會否需要番茄醬或黑胡椒😧
鹽味焦糖鬆餅終於來了!
一切,密度好高!吃起來,好像Mc熱香餅四塊融為一體一樣......可能我誤會左,以為鬆餅就係日式呢種,梳乎厘般的感覺。我錯了!😪
侍應來收拾的時候友善地問我們鬆餅為什麼剩下那麼多,友人回答太硬,像老Mc。
侍應問過廚房,回覆我們:廚房話Over Cook左!🤦🏽‍♀️
Over Cook 的食物都可以用來serve客!
👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼
多謝你咁誠實的回覆。無下次~
活化工廈對我而言最開心就係有好多好食又特別既餐廳出現嘅由於工作經常出沒於觀塘區...而「觀塘既駱駝漆同巧運工業大廈」都成為我最想出沒的飯堂工廈之一!下午,晚上,都有機會到呢兩個廈區尋寶,睇睇有咩新開或者岩口味既餐廳。駱駝漆行完又未餓就過埋巧運工業大廈個邊睇睇樓上店,行到去四樓就發覺開咗一間好似幾有趣既餐廳...就好似呢間...感覺像私房菜但又是西餐類既餐廳亦係我媽媽最愛的口味,所以是日晚餐就決定一試!!Bella Shine】 呢間國會係叫人驚喜定係平平無奇真係試過先知。而【Bella Shine】,門面其實唔係好大感覺上是一間私房小Cafe,但入到去第一眼就望到兩隻好搞笑既模型,2 個隻大的裝甲擺放著!!再望真D發覺完來係比想像中大好多好多,空間感十足,環境未打造到好摩登浪漫但絕對係一個舒服傾到計既餐廳。估計下餐廳晚上會漸漸繁忙,所以跟媽媽快點快吃!但由於我不太大肚餓的關係就點了一個正餐再加錢轉做set另外加一個大大的沙津!己經好夠食了!set當中點了湯雖然有點像似罐頭湯,但其實佢係一碗龍蝦湯...湯入面帶粒粒粗垃既龍蝦肉~鮮甜黏口的濃湯,相信在烹調過程當中是非常煩處理的!但每啖都飲
活化工廈對我而言最開心就係有好多好食又特別既餐廳出現嘅

由於工作經常出沒於觀塘區...

但絕對係一個舒服傾到計既餐廳。

估計下餐廳晚上會漸漸繁忙,所以跟媽媽快點快吃!

set當中點了湯雖然有點像似罐頭湯,但其實佢係一碗
龍蝦湯...

但每啖都飲到少少肉質!飲完個身仲暖暖地!不錯呢
龍蝦湯

點埋
麵包更好吃呢
蒜沿包

前菜店員推介
松葉蟹肉沙律配胡麻汁 $88
因為胡麻汁係大廚自製,做沙律最Perfect,最特別係入面有個醋啫喱可以做到入口即溶同蟹肉非常地夾蟹肉淡淡淡地但好爽口,口感好豐富!

松葉蟹肉沙律配胡麻汁

值得一讚係沙律菜食到底唔會有水!呢個都幾緊要!果然係做得比我想像好呀👍🏻

主食就點了
頂級美國肉眼12oz配牛肝菌燒汁 $288
點了8成熟,賣相上枱時非常不錯!
頂級美國肉眼12oz配牛肝菌燒汁

牛扒厚度適中,但見到煎至外層焦香,廚師火喉認該控製得唔錯!
8成熟都做到裡面肉質鮮嫩同煎到香脆既牛扒邊!

而肉呢同脂肪比例像之期來吃,好吃了,因為8成熟但入口帶到點油脂同肉汁就啱哂我呢個朋友的牛魔王啊!
頂級美國肉眼12oz配牛肝菌燒汁

沾牛肝菌燒汁對比就咁食,咁就食到一些解味!

另外碟沙律菜個一邊的們品嚐了點點,因為真的不想浪費。

玄米茶焦糖燉蛋 $68
甜品到啦,就係Creme Brulee但呢度係用玄米茶做主打既味道
平時食既話相對好料少有係玄米茶焦糖燉蛋,賣相認真唔錯架!

玄米茶焦糖燉蛋

全以日本白色碟盛載,玄米的清新香味來自新鮮的用玄米茶而淡淡的黃綠色一好吸引令人幾飽都想試一些呢!感覺都幾健康!
但又無平時既燉蛋咁膩,呢度用玄米茶亦唔圳以都沒有濃得滯蓋過燉蛋既味道!
都推介一試呢!
玄米茶焦糖燉蛋

我同媽媽都會鍾意係觀塘區突別係工廠廈中尋覓有趣一點的餐廳因為看似平凡無奇但內裡也不錯的!
有時更會有種突然其來時既快樂感覺!

因為工廈可以發揮更多更特吃既創意!
要突圍除了要懂得宣傳外,食物的質素更為要緊!
而且呢度環境整潔、企理,裝修又是帶點中性的工業風,相信你也會喜歡的!

以外國來的食材為主的確有質量的保証。呢度仲免收加一,!!!有善心呀!
飯後來一杯
熱奶茶,才算是完美的句號喔!
蒜沿包
2018-08-10 81 浏览
比尼間既甜品吸引住,終於一試!先講主菜,叫左個德國咸豬手配薯蓉。豬手皮都幾脆、唔會太油,但個人認為偏咸,如果有飯配會更好😂薯蓉都唔錯好creamy叫左綠茶雪糕竹炭厚多士,一上枱表示哇一聲好靚啊!食落就不過不失咁啦,一讚係個多士夠熱加埋雪糕溶溶地,唔錯既。另外叫左厚pancake,入面唔好未熟透有啲失望下次來會試其他甜品 選擇都幾多提提大家,lunch time 很多人,要早少少叫甜品~一等就半個中😭
比尼間既甜品吸引住,終於一試!

另外叫左厚pancake,入面唔好未熟透有啲失望

下次來會試其他甜品 選擇都幾多