2017-07-28 85 浏览
銅鑼灣做完嘢……成朝未食過嘢落肚,當然即時搵過地方放lunch。行過耀華街百樂中心,整橦大廈都係食肆,都唔知食咩好tim~~~忽然有個姐姐落力派傳單向我用心推介,好就上1樓試試!lift門一開,門口俾我感覺非常有格調,入到去卻有著特別嘅擺設,每張櫈都有不同圖案勁得意,行到最入更有個酒吧位置,35知己聚會可以齊齊飲番杯。我同朋友仔一齊點了黑水欖蕃茄扁意粉,但因為朋友仔食素,蕃茄汁內含蒜,所以侍應哥哥幫忙order轉用橄欖油炒。而因為餐湯內都有蒜成份,侍應哥哥細心地幫朋友轉了沙律,服務貼心,值得一讚。至於意粉口感彈牙,蕃茄味濃,個人好喜歡。而蕃茄濃湯也不錯,新鮮蕃茄打蓉而成,每一口都係濃濃嘅蕃茄味,好啱蕃茄控嘅你。食完之後當然要加個意大利芝士餅獎勵下自己。好喜歡餅底嘅咖啡酒香,芝士入口香滑,一啲都唔膩。

忽然有個姐姐落力派傳單向我用心推介,好就上1樓試試!

2017-07-27 73 浏览
因為要與朋友慶祝紀念日, 所以訂了這間餐廳吃晚餐。我們6:30已經來到。餐廳環境靜靜的, 人暫時不算太多。我們先點了一份White Wine Clam(白酒煮蜆)。蜆肉十分新鮮, 白酒味也不會太濃, 味道剛剛好。我們見有幾隻蜆沒有打開蓋, 侍應也很主動地幫我們換了, 服務十分好。我們又點了一個Chicken Wings (Buffalo Style) - 水牛城雞翼。水牛城雞翼炸得很香, 吃下去也不會太辣, 十分滋味。主菜方面, 我們點了份波士頓龍蝦配意大利飯。波士頓龍蝦配有半隻, 但十分大份。意大利飯多汁香濃, 是我最喜歡的口感。甜品方面, 我們點了一個朱古力心太軟。朱古力心太軟比想像中大件, 而且入面的朱古力十分流心。再配合朱古力雪糕一起吃, 十分滋味。
因為要與朋友慶祝紀念日, 所以訂了這間餐廳吃晚餐。

我們6:30已經來到。餐廳環境靜靜的, 人暫時不算太多。

2017-07-25 79 浏览
There are some women at the building entrance distributing restaurants’ leaflets. By presenting the flyer to Barg, it offers 10% discount for lunch time. So my friend and I give it a try. Tomato soup with toast tastes goodIberico and Porcini Mushroom Risotto $128Iberico are in slices. The favor is not strong.A lot of mushroomIt would be good if there is more seasoning for risotto. Portion of lunch set is quite large for ladies. We are very full after the main course. I add $15 for hot latte.

A lot of mushroom

I add $15 for hot latte.

午餐
2017-07-24 83 浏览
位於百樂中心一樓的Barg環境比較幽暗、仿木牆、黑玻璃、每張桌椅有著不一的織布圖畫、帶點hippie摩登感覺。Soup of the day 蕃茄湯濃度適中、不是超濃稠那種、反而味道比較homemade自然帶微酸。美國安格斯穀飼肉眼扒 $158份量好大、肉質軟嫩、七成熟都唔會嚡口。值得一讚是侍應態度殷勤且主動詢問要否黑椒、芥末醬等。不足是薯條有點炸燶了。+$10 就可以upgrade Mocha/ Latte/ Cappucino要了杯Mocha、朱古力咖啡味都算濃郁。

Soup of the day 蕃茄湯

美國安格斯穀飼肉眼扒 $158

要了杯Mocha、朱古力咖啡味都算濃郁。

2017-07-18 75 浏览
當晚是下午預約晚上也有坐位, 完全不用排隊。我們叫了幾種意粉、兩款pizza、腸拼盤等等;食物的 portion 對女士來說還可以, 但對男士來說就應該不夠了, 尤其是 pizza, 食完感覺好似無食咁;食店環境 ok 但坐得不太舒服, 服務普通, 初段在店內等朋友時想找服務員卻沒有理會, 到 order 食物後才有所改善, 但始終沒有笑容和表情, 可能我地全部叫 side orders 而不是套餐, 所以服務員不常過來招呼; 食物味道其實不錯但未算非常好食, 以食物品質而言, 收取這個價格就算是有點貴了。
2017-07-14 87 浏览
用餐除了食物品質重要外,環境氣氛也很重量,這夜男朋友特意把我帶來這店來一起進餐,甚為窩心座位十分寬敞舒適,不怕跟隔離枱太過接近而帶來不便八爪魚橙柳沙律 $108 十分清新的沙律,帶有酸甜的味道,而配了八爪魚十分有咬感野菌蘑菇湯 $68很濃郁的蘑菇湯,用上打碎了的蘑菇蓉,粒粒混在湯內,菇味十足焗薯蓉波釀法式田螺 $88新鮮焗制,用餐時要格外小心,小心燙口,薯蓉混和了牛油,十分香滑香燒美國豬肋骨 半份 $198豬肋骨一直是我的最愛,厚肉而肉質也鬆化,進食也甚為容易,配上燒烤汁十分惹味
八爪魚橙柳沙律 $108
 十分清新的沙律,帶有酸甜的味道,而配了八爪魚十分有咬感

野菌蘑菇湯 $68
很濃郁的蘑菇湯,用上打碎了的蘑菇蓉,粒粒混在湯內,菇味十足
焗薯蓉波釀法式田螺 $88

香燒美國豬肋骨 半份 $198
2017-07-08 84 浏览
午飯時間一到,又要思索一下食咩好。同事推介在銅鑼灣有間西餐廳的午餐,平民價錢高級享受,一致決定去這餐廳用膳。來到一幢商廈,入按1字,開門已見到餐廳的門口。粟米湯粟米味香濃,辣辣地,幾開胃帶子意大利飯配藏紅花忌廉汁意大利飯質感鬆軟,混上忌廉汁味道很夾,配上一粒粒鮮帶子肉,份外惹味。美國安格斯穀飼肉眼扒牛扒超大份,大過我的手掌,很厚身。牛肉味突出,切開更有肉汁溢出,高水準之作!豆腐奶凍超香滑,很有豆味,同時又不會掩蓋了甜味,好味到停唔到口。凍奶茶一邊飲奶茶,一邊和同事閒聊吹水,渡過了愉快的中午。

來到一幢商廈,入按1字,開門已見到餐廳的門口。

粟米湯
粟米味香濃,辣辣地,幾開胃
帶子意大利飯配藏紅花忌廉汁

美國安格斯穀飼肉眼扒
豆腐奶凍
超香滑,很有豆味,同時又不會掩蓋了甜味,好味到停唔到口。
凍奶茶
一邊飲奶茶,一邊和同事閒聊吹水,渡過了愉快的中午。
2017-07-04
午餐
2017-07-08 138 浏览
是日Happy Friday, 約左朋友係銅鑼灣食午餐。百樂中心有不少的餐廳選擇,朋友就揀左呢間位於一樓的barg食西餐。是日lunch menu。餐湯是栗米湯,但好冇栗米味,個湯又好淡,真係好似溝左好多水的罐頭栗米湯咁個蒜蓉包尚算香脆,但切得好薄,一揸上手已經成手油我叫左個帶子意大利飯,啲飯好似平時食的白飯咁,冇意大利飯果種煙軔,帶子好細粒,個飯既味道亦不特別,最重要既係佢既份量好少,食完都唔飽朋友叫的廚師精選,即係清酒蜆肉意粉,佢呢碟份量多啲,蜆的數量也不少,但個意粉煮得好乾又是失望呢餐lunch埋單每人要$120,以呢個份量同質素,真係好難會再黎幫襯

是日lunch menu。

個蒜蓉包尚算香脆,但切得好薄,一揸上手已經成手油

又是失望

2017-07-07
2017-07-06 78 浏览
難得放假,當然有係出動找好野食啦!係open rice找來找去,終於找到這間評語極高的餐廳,當然要去試啦!門打開,裝修有心思,燈用麻繩做電線,原來這間鋪獲得“Quality Bar Award”,貼左今天dinner set 同 lunch set店內一樣靚, 每一張櫈都有印有名人樣或公仔,這種設計只在Fleix 餐廳見過空玻璃樽放在窗台作裝飾, 充滿藝術特色 接待員、侍應生及負責人都笑容滿面,遞上菜單他們主動介紹菜式,還要是每問必答聽過他們的專業意見後,決定點羽衣甘藍牛油果沙律、意大利海鮮湯同烤乳豬配蘋果醬,再加杯fresh lemon soda這間餐廳很特別,餐包配有烤香了的蒜同香草牛油給顧客一同品嚐,共有3款麵包:用麥做的、芝麻做的及香草做的牛油香草味濃, 烤香了的蒜(其實我好怕食蒜),不過都想試一試,點知一試就停唔到口,特別是品嚐芝麻包時,香草味濃的牛油、烤得香甜嘅蒜加上芝麻包,口感複雜,香甜軟蒜混入濃香草牛油味,芝麻有咬口,味道一流份量超大,羽衣甘藍牛油果沙律, 材料非常豐富, 有羽衣甘藍、牛油果、車厘茄、士多啤梨。 羽衣甘藍新鮮爽脆、配上香滑牛油果,一脆一軟,口感一流,
難得放假,當然有係出動找好野食啦!

空玻璃樽放在窗台作裝飾, 充滿藝術特色

接待員、侍應生及負責人都笑容滿面,遞上菜單

他們主動介紹菜式,還要是每問必答

餐包(麥包【上】、芝麻包【左】、香草包【右】)配烤蒜及香草牛油

羽衣甘藍牛油果沙律(Kale Salad)

份量超大,羽衣甘藍牛油果沙律, 材料非常豐富, 有羽衣甘藍、牛油果、車厘茄、士多啤梨。 羽衣甘藍新鮮爽脆、配上香滑牛油果,一脆一軟,口感一流,再加上士多啤梨、車厘茄同沙律醋,酸酸甜甜,很開胃,黑胡椒同紅洋蔥,使到整碟沙律很香

意大利海鮮湯
材料有蝦、青口、蕃茄、魷魚圈、湯味濃,意大利香草,蝦同魷魚圈新鮮彈牙,青口入味,配上意大利香草同後加的黑胡椒,湯味濃而鮮甜

fresh lemon soda

fresh lemon soda (fresh lime, soda water):開胃醒神
,起初飲開胃, 食到一半再飲就覺得可以清一清味蕾,認真品嚐下一道美食---乳豬配蘋果醬
烤豬配蘋果蓉(suckling pig )

烤乳豬配蘋果醬
一上枱就香氣四溢, 有蒜香味濃的鮮嫰蘆筍、烤得外脆內軟的新薯、自家調製的蘋果蓉(真是每一口都嚐到清甜的蘋果蓉),乳豬烤得皮脆肉嫰,刀一切落去,發出“卜卜” 聲 ,皮下脂肪入口即溶
,忍唔住阻了他們一下,問個究竟
,原來是用30日大的豬仔整,即點即烤,咁唔怪的這麼皮脆肉嫰啦!

真的是五星級酒店食肆服務,侍應生在收拾餐具時,同時遞上牙籤,我只在 peninsula 用膳才有

五星級的服務同食物,價錢卻是五星級的一半,認真抵食, 下次call齊人再食過

羽衣甘藍牛油果沙律(Kale Salad)
意大利海鮮湯
烤豬配蘋果蓉(suckling pig )
  • 烤豬配蘋果蓉(sucklingpig)
2017-07-05 72 浏览
老婆又選了在百樂大廈用餐,這次不用花時間等𨋢,因為我們選了樓梯直達的barg。這裡的食物很合我們心意,我們各選了自己最愛的main course,她喜歡大鱈魚而我當然要吃牛扒。打頭陣要吃沙律,畢竟西餐中蔬菜不多,吃點沙律是必須的。沙律菜很翠綠很新鮮,味道爽甜。海鮮湯的海鮮份量和總類也十分多,湯底微酸,襯出海鮮鮮味,很出色。先試老婆的銀鱈魚,味道和醬汁很配合,她也好喜歡。而我當晚吃的牛扒好吃得難忘。牛扒是高質的貨色,牛肉味道很濃郁,而且能停留在口中很久。而大廚的功架也不容忽視,好的牛扒配得專業的對待。牛扒沒有過熟,嫩滑但有咬口,而且肉汁煎封得很完美,十分 juicy。食物質素頗高的飯店,值得一讚。

先試老婆的銀鱈魚,味道和醬汁很配合,她也好喜歡。

食物質素頗高的飯店,值得一讚。
2017-05-17
2017-07-05 42 浏览
今晚跟女朋友倆到銅鑼灣耀華街百樂中心的Barg晚餐有驚喜。座落於一樓的Barg雖然店舖面積不大及裝修簡約,但給顧客舒服寧靜的感覺,餐廳環境氣氛很適合三五知己食飯吹水,而且鄰近港鐵站,地理位置方便容易找。餐牌上的食物選擇多不勝數,琳瑯滿目相當吸引。我們先點了前菜羽衣甘藍牛油果沙律,沙律蔬菜新鮮,然後我們選擇了兩款餐湯,分別是意大利海鮮湯及野菌蘑菇湯,各有特色而且鮮味十足。主菜方面我們選擇了龍蝦湯海鮮意大利飯,大蝦味道鮮甜,配搭上龍蝦汁,美味又好吃。另外還有烤乳豬配蘋果醬,外脆內嫩肉味濃郁,食物做法講究顯出心思,別有一番風味而且口感一流,加上配菜份量充足,值得推介。 整體來說,餐廳食物質素令人滿意,價錢合理,店員態度友善,服務周到殷勤,有機會定會再來!
今晚跟女朋友倆到銅鑼灣耀華街百樂中心的Barg晚餐有驚喜。

餐牌上的食物選擇多不勝數,琳瑯滿目相當吸引。

2017-07-03 615 浏览
百樂中心一向多野食,每次去到銅鑼灣諗唔到食咩都去望下。今次比我地發現電梯旁零零舍舍有條樓梯,原來係去2樓的Bar n Restaurant。門口招牌同內裡裝修的風格都有種vintage的味道。亦隱隱透露美式風情。食物選擇好多好豐富,估唔到竟然有海膽刺身食,仲有我最愛的Cod Fish。先試下佢地的包包,軟綿綿熱辣辣。牛油有香草味,仲配有原個烤蒜,夠哂誠意。蘑菇湯好厚身味道好濃郁。海膽原來一份係甘大!加拿大海膽本來size已經好大,一客有成5、6瓣,兩三個人食都夠分。用紫菜包著軟滑海膽,入口慢慢散出濃濃的海水味膽海膽鮮味,正。Cod Fish賣相唔算十分好,但絕對係實力之作。魚肉表面煎香,表皮有少少脆;肉質非常之滑溜。味道好鮮香,魚油味重,沾上醬汁更精彩。而老公點的沙律同牛扒,同樣地十分令人滿意。整體之言,每一樣食物都真係好好食,又夠大份。而且服務都幾唔錯,值回票價。去到百樂大廈,唔想排長長的lift龍,或者barg會是你的選擇。

蘑菇湯好厚身味道好濃郁。
Cod Fish賣相唔算十分好,但絕對係實力之作。
而老公點的沙律同牛扒,同樣地十分令人滿意。

2017-05-17
2017-07-01 37 浏览
Place is easily spot where it is close to Times Square. Didn't choose to wait for the elevator as the line is long; simply just walk one stair and arrive to the restaurant The vibes is pretty nice and lots of choices Appetiser - salad with avocado and nuts. The sauce is my favourite! This is a real mushroom soup that serve with real ingredients inside. Hence it is not too salty and MSG taste like. Seafood Risotto - super yummy with a giant prawn on top. Very creamy sauce with loads of seafood

Seafood Risotto - super yummy with a giant prawn on top. Very creamy sauce with loads of seafood like clams and oyster

The main dish also include the baby pig skin. Very crispy outside and tender inside. The portion is not too big which is prefect

Overall good food good environment good price
will come again !
2017-06-30 39 浏览
我有一群識飲識食的朋友, 今晚帶我去銅鑼灣吃西餐.  地點在時代廣場附近, 耀華街3號百樂中心1樓.  BARG.  主打意大利菜.我們第一次到來, 先看看餐廳座位,美觀舒適,梳化卡座闊落.餐牌看後, 感覺 不錯.    有 Set dinner, Seafood, Soup, Pasta, Dessert, 也不乏 Wine list,   價錢中位.侍應生送來開水及 和麵包籃, 麵包款式不太特別, 但上枱夠熱, 帶香草味, 並配有蒜蓉牛油, 味道不錯, 而我們最愛的還有焗蒜頭, 蒜味香濃,  yummy!我們点了紅酒.   隨著是点餐了, 我們依店員推介, 選擇了Lobster and Mango Salad  芒果龍蝦 沙律  $118-  一個帶濃厚夏季口味的沙律, 金黃色的芒果大大片, 新鮮清甜,  去了殼的龍蝦鉗, 顏色靚又大隻, 肉質彈牙. 翠綠色的火箭菜, 羅馬生菜, 好爽口, 重有士多啤厘, 洋蔥, 車厘茄仔, 紅/黃椒, 配搭健康, 入口爽而醒胃,  配了沙律醋汁, 極開胃.再嚐美酒, 好寫意.湯來了:  Mushroom soup 野菌蘑菇湯 $68-磨菇湯香濃又
我們第一次到來, 先看看餐廳座位,
美觀舒適,
梳化卡座闊落.

再嚐美酒, 好寫意.
來了:  Mushroom soup 野菌蘑菇湯 $68-
磨菇湯香濃又夠 creamy,  菇味夠濃又幼滑.

Daily soup - Onion Soup 洋蔥湯 $62-
這是個比較清湯,   洋蔥味道不錯.

Beef Tartar  with Quail Egg  牛肉他他配鵪鶉蛋  $108.
牛肉他他鮮味足, 混入鵪鶉蛋,  相當可口,  鮮牛肉他他超嫩滑有濃郁牛味, 不是普通餐廳做到.

把鮮牛肉他他塗上多士加些香草,  十分特別, 好好食 !
Roasted Suckling Pig with Apple Jam 烤乳豬配蘋果醬 $218-
燒豬仔,  外皮脆, 內肉嫩滑, 調味得宜, 很香口,  蘋果醬,  帶少果酸好滋味 ,  伴鮮露笋,  爽脆清新, 炸薯炸得不乾,  相當好.

Seafood Risotto with Lobster Broth 龍蝦湯海鮮意大利飯 $178.
熱氣騰騰的上檯, 大蝦新鮮亮麗,   肉質爽口彈牙, 另魷魚, 青口, 紅椒、洋蔥和香草等富香氣
意大利飯的軟硬度控制得剛剛好 , 飯粒粒粒圓潤飽滿, 有香濃海鮮味, 口感極好.
意大利飯, 軟硬適中, 味道, 而份量適中, 很滿意

飯後必吃甜品,  才是完美的西餐,   我們選了一客  Blueberry Cheese Cake  藍莓芝士餅  $68
此乃餐廳廚師自製的甜品, 芝士蛋糕配與藍莓, 好香口, 士多啤梨擺設好美.
飲品叫了 Lemon Water & Lemon Tea  熱檸檬水 &  熱檸檬茶, $35-,  檸檬很香.  甜品飲品都理想.

BARG  給我們感覺與其他餐廳不同.  餐廳食材優質, 廚師廚藝水準確實不俗, 座位寧靜, 服務員友善, 價錢合理,   可以推介.
  • Beef Tartar with Quail Egg 牛肉他他配鵪鶉蛋
  • Roasted Suckling Pig with Apple Jam 烤乳豬配蘋果醬
  • Lobster and Mango Salad 芒果龍蝦 沙律
  • Seafood Risotto with Lobster Broth 龍蝦湯海鮮意大利飯
2017-06-27 74 浏览
我們愛到銅鑼灣聚集, 因為交通方便, 購物款式時尚又多選擇.   耀華街內的晚裝店, 美服多, 我們至愛.  平時行倦了會在街上隨意找間餐廳吃飯, 總覺得嘈雜.  今次看見百樂中心門口有很多人排隊, 水牌上列滿樓上食肆, 我們也要試試.   結果選了一樓的西餐廳  BARG. 吃意大利菜.從門外裝修己感覺此餐廳具歐陸式氣派, 有香港酒吧協會標籤  Quality Bar Award, 及優質 Hong Kong Brand Honor Certificate.  有些瞄頭!餐廳內裝飾和設計都很有外國風情.裝修設計不浮誇, 襯托燈光浪漫, 環境寬敞舒適!座位有梳化座及方桌座, 用餐環境優雅,   有各種手工啤酒擺設, 可以比較及自選.餐廳的擺設高尚.   每張椅背, 都印有歐州不同國家圖案.跟朋友聊聊天是個很舒適的地方店員很有禮, 安排座位後快速送來餐牌, 也作簡介.  感覺招呼好, 又友善.餐牌有多頁, Daily Limited Seafood, Salad, Soup, Main Course, Pizza, Risotto & Pasta, Dessert.......有 BAR
.  有些瞄頭!
餐廳內裝飾和設計都很有外國風情.
裝修設計不浮誇, 襯托燈光浪漫, 環境寬敞舒適!
餐廳的擺設高尚.   每張椅背, 都印有歐州不同國家圖案.
跟朋友聊聊天是個很舒適的地方
有 BARG   Set Dinner
我們先点了紅酒:
Fox Creek Shadow's Run Shiraz Cabernet (H.H Gls) $65-
服務員送來一籃 餐前香草麵包, 一棵焗暖蒜頭 及 蒜香牛油, 洋溢着意大利風情. 的確好食惹味

再看餐牌点了:
Lobster and Mango Salad  芒果龍蝦 沙律      $118
龍蝦沙律:    有火箭菜、羅馬生菜, 芒果, 士多啤厘, 洋蔥, 車厘茄仔, 紅/黃椒, 而最吸睛是那去殼的龍蝦鉗, 大大隻, 好好肉, 肉質彈牙鮮甜

蔬菜夠新鮮爽脆, 生果鮮甜爽口, 配了沙律醋汁, 入口爽而醒胃,  新鮮健康配搭.
接著是頭盤小吃, 我們接受店員推介, 點了:
Beef Tartar  with Quail Egg 牛肉他他配鵪鶉蛋  $108.
新鮮牛仔肉他他, 伴有多士及香草, 賣相不俗.

餐廳選用新鮮上等牛仔肉, 顏色鮮明, 有濃厚鮮牛味, 混入鵪鶉蛋同食, 入口相當軟滑.
我們把他他塗上多士, 再加些香草 , 特別美味,  食完再想食,  yummy!!

上枱很熱, 有濃郁的洋蔥味, 味道香甜,  nice.
Mushroom soup 野菌蘑菇湯 $68-
蘑菇味濃郁,  有蘑菇香 又富口感.
意大利飯, 軟硬適中, 味道有濃甜龍蝦鮮味, 而份量適中, 很滿意.
有大蝦, 蜆肉, 紅椒, 墨魚.  擺設及色彩吸引, 入口飯粒軟硬適中, 不會黏在一起, 是廚師在火候的控制上熟鍊, 味道香口, 大蝦肉質爽口彈牙. 入口新鮮有質感,
Roasted Suckling Pig with Apple Jam 烤乳豬蘋果醬 $218-
乳豬皮烤得香而鬆脆,  乳豬肉質軟滑, 調味適中, 好滋味!  店員話這乳豬只是一個月大. 所以肉質嫩滑富彈性.
碟上的蘋果醬, 酸酸甜甜, 又解膩.  伴碟有露荀, 爽脆清新, 及焗薯仔.  我們吃得津津有味.

Blueberry Cheese Cake 藍莓芝士餅  $68
甜品是餐廳自家製的, 賣相實際, 不太甜,  也不油, 餅內有藍莓和芝士味. 可口而有層次,  士多啤梨鋪在面上, 帶些酸甜味.  好滿意.
餐後飲品, 我們選了  Lemon Tea 熱檸檬茶  $35
Lemon Water  熱檸檬水  $35-,  飲品夠熱而檸檬很香.  Nice.
今晚去了這間樓上餐廳, 感到廚師廚藝很有水準,  食材新鮮有質素, 價錢非常合理, 店員服務態度殷勤, 使人感覺好. 餐廳環境舒適, 我們一定會再來.