2020-04-06 474 浏览
韓食,對我而言,吸引力只是一般!Open Rice 發現Banchan & Cook,1個人也可網上訂座 (大部份餐廳是2人起訂座),就預訂了,來試試午餐。位於Times Square 9樓,環境不錯!午市menu有16款選擇,定價由58元~188元不等,蛋包飯是餐廳特色,網友評價不錯!但我早餐已經吃了雞蛋,今次試蛋包飯以外的主食,點了96元的青醬大蝦意粉,分量中等,女生吃是夠的!男生吃可能會不夠!意粉有咬口,不錯!大蝦是雪藏的(這個不意外!)但冰太久,蝦肉有點散!加15元配了鮮奶咖啡,挺好喝的!
韓食,對我而言,吸引力只是一般!

位於Times Square 9樓,環境不錯!

加15元配了鮮奶咖啡,挺好喝的!
2020-03-27
「Ban Chan」其實係解做韓式小碟,餐廳都以輕食為主,創作不同Fushion菜式,而最多人打卡既就係流心蛋包飯,每個人去到都必定會叫🙈此外,餐廳可以免費幫客人任添一款小食,幾正架~------1. 牛肉蛋包飯 4.2/5上菜時店員會幫客人切開蛋皮,半熟蛋漿傾瀉而出,賣相相當吸引🥰雞蛋加左忌廉,所以口感好滑溜,而且好濃蛋香味,而蛋包飯可以選擇牛肉汁、辛卡邦尼汁或咖哩汁,我揀左牛肉汁,好惹味🤤2. 泡菜煎餅 3.8/5煎餅唔係一般傳統韓國餐廳咁一大塊,而係一份有四小塊,唔係脆邊,較為煙煙韌韌,同想像中有少少出入,味道比較淡3. 炖牛肋骨飯 4/5份量好多,一半係飯,一半係肉,肉炖到好腍,唔洗咬都可以分開到骨同肉,好入味,醬汁雖然深色,但帶甜味,幾好食😋4. 朱古力 3.8/5味道比較甜,沒什麼特別,下次可以試其他飲品
------
1. 牛肉蛋包飯 4.2/5

2. 泡菜煎餅 3.8/5

3. 炖牛肋骨飯 4/5

4. 朱古力 3.8/5
味道比較甜,沒什麼特別,下次可以試其他飲品
2020-04-05
2020-03-28 312 浏览
menu係做得幾靚嘅~ 好有文青風格。見要等位,應該值得一試。咁我哋叫咗兩個set。Main dish :鰻魚蛋包飯 - 蛋滑但唔香,飯有色無味,鰻魚煎得唔夠火候,有少少腥味...炆牛肋骨 - 肉食落去好老,無肉汁,亦無牛肉香味。小食:炸雞薯條 - 炸雞好似港式茶記用薄薄既炸粉炸出嚟咁,完全冇韓國炸雞嘅風格。飲品:土多啤梨特飲,綠茶咖啡 - 唔想形容... 只可以話我寧願飲杯檸茶...甜品:舊卷蛋... 普通到唔知講咩好...所有野都只可以用唔難食黎形容...真係唔知點解會有咁多正評???呢間野絶對係 #不需回頭系列食完咁就search下呢間嘢under邊一個飲食集團啦~ 點知原來係富臨旗下嘅...唔怪得佢d野食有莫名既舊式茶記風格。其實本身以食物質素同味道未至於負評,但一睇埋佢個價位就真係俾唔落正評或一般...埋單$374,咁即係接近$190人均消費。$190黎講,就真係唔值囉... 食物唔得,飲品唔得,小食唔得,服務態度普通,裝修無咩特別,景觀欠奉。普通到一個點... 如果你咁好心機睇到呢段,我真心建議你考慮食第二間。
menu係做得幾靚嘅~ 好有文青風格。
見要等位,應該值得一試。咁我哋叫咗兩個set。

Main dish :
炆牛肋骨 - 肉食落去好老,無肉汁,亦無牛肉香味。

小食:

炸雞薯條

飲品:

甜品
舊卷蛋... 普通到唔知講咩好...

所有野都只可以用唔難食黎形容...
真係唔知點解會有咁多正評???
呢間野絶對係 #不需回頭系列

唔怪得佢d野食有莫名既舊式茶記風格。
埋單$374,咁即係接近$190人均消費。

2020-03-20
2020-03-25 189 浏览
來到時代廣場食飯,選了這間小清新風格的新派韓式餐廳,為的就是一試這裡的人氣招牌菜。這裡很多菜色都圍繞著雞蛋,愛蛋人士應該都會喜歡。首先當然必點這裡的韓式厚蛋三文治,厚厚的三文治夾著一大塊厚蛋並放上一些小蔥花裝飾,造型可愛。當初亦是為了這個招牌小食吸引而來,吃上去有一些奶油包著蛋磚,甜甜的味道不錯。主菜就點了一份招牌牛肉汁蛋包飯,店員會細心地幫你𠝹開雞蛋的表層,形成一個完美的蛋包飯造型。這份蛋包飯比預期中更有驚喜,開胃的牛肉汁配搭滑身的蛋包飯非常夾,不會很快就食厭,非常好味及推介。

• 招牌牛肉汁蛋包飯
2020-03-23 323 浏览
1️⃣鰻魚蛋包飯$112蛋包飯一上枱,店員見我拎起部相機就主動讓我相機食左先,等我影好相先一刀割開奄列蛋,半熟滑蛋立即鋪滿整個飯。🥚滑蛋係煮得好滑溜!👍🏻🍚牛肉汁飯底是粒粒分明的珍珠米飯,入口濕潤,卻並非炒飯口感。🥘旁邊配上顏色看似濃郁的牛肉醬汁,實質卻是令我失落的淡味醬汁,不夠惹味,醬汁份量也偏少 。🐟 選用幼身偏瘦的鰻魚,鰻魚的比例份量合理,味道也屬正常發揮。鰻魚肉質富有彈性,彈牙得有點過份😂2️⃣熱法式焦糖燉蛋鮮奶咖啡(Lunch set跟餐+$15)Latte中加入crème brûlée香氣,薄奶泡表層鋪上超薄一層黃糖,再以火槍輕燒出脆碎焦糖,表面還放上了幾粒咖啡豆點綴。口感順滑,但個人認為咖啡味和crème brûlée味可以更突出。表現普通 ⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔎 整體而言,調味偏清淡,味道和份量也不差,只是沒有太大驚喜,價格也非親民,因而未能吸引再次回頭———————————————————————環境:8服務:7味道:5性價比:中下回頭率:20%

1️⃣鰻魚蛋包飯$112

味道:5
性價比:中下
回頭率:20%
2020-03-16 6968 浏览
下午在銅鑼灣「軒尼詩道」光顧某美式炸雞連鎖店,食完農曆新年後仍然有售的新年炸雞套餐套餐之後,準備在「時代廣場」九樓的樓層裡面,光顧一間主打現代新派韓式西餐的西餐廳。這間現代新派韓式西餐廳的名稱,全部由韓國文字組成,叫做「반찬앤쿡」。我進入「반찬앤쿡」餐廳裡面的時候,餐廳裡面的實際食客數目不多,侍應亦都很快留意到和遞上餐牌給我。「반찬앤쿡」裡面的招牌菜食品是「蛋包飯」,而不是「奄列」飯。但是「반찬앤쿡」「蛋包飯」實際上售價,絕對不比坊間食店賣的「奄列」飯便宜,平均價錢都需要港幣一百元左右。我相信有兩三小件去骨牛肋肉,淋滿了濃鹹甜味牛肉醬汁,賣港幣八十八元的食品「招牌牛肉汁蛋包飯」,已經屬於「반찬앤쿡」裡面,所有「蛋包飯」食品裡面,價錢最便宜的一款。所以又想在晚餐食到牛肉,又不想花太多金錢的我,最後還是決定選擇價錢最便宜實惠的「招牌牛肉汁蛋包飯」,作為我在「반찬앤쿡」晚餐裡面的主菜食品。由於「반찬앤쿡」裡面的主打韓式西餐食品,都可以選擇另外加錢,追加飲品、小食或者甜品。所以我幾經掙扎考慮之後,最後選擇另外加港幣五十五元追加的飲品跟甜品。「반찬앤쿡」晚餐餐牌裡面,包括了很多不同冷熱飲品,包括

「반찬앤쿡」晚餐餐牌裡面,包括了很多不同冷熱飲品,包括不同味道咖啡、紅茶綠茶、水果梳打飲品都有。我本來很期望,可以喝到冰凍版本的水蜜桃紅茶飲品,可惜「반찬앤쿡」沒有。

相反地,「반찬앤쿡」有一款名稱叫做「水果紅茶」的熱飲飲品,「반찬앤쿡」水吧安排了,以精美的西式茶壺跟有耳西式茶杯去盛載「水果紅茶」。

至於「반찬앤쿡」裡面的「水果紅茶」口味,包括不同水果味道,我詢問過「반찬앤쿡」裡面的侍應,知道也有「水蜜桃」口味的「水果紅茶」後,就立刻成功選定了晚餐飲品。

至於「반찬앤쿡」晚餐裡面的套餐甜品,我詢問過「반찬앤쿡」裡面的侍應,確認甜品也可以「叫起」後上之後,就立刻在甜品餐牌裡面繼續搜索。

「반찬앤쿡」晚餐餐牌裡面的甜品,主要以麵包類的西式甜品為主,我很遺憾地沒有機會選擇,例如「雪花冰」或者「雪糕」等等的凍食西式甜品

我最後在「반찬앤쿡」晚餐餐牌裡面有關甜品的一部分裡面,選擇了「士多啤梨法式多士」,作為我在「반찬앤쿡」晚餐裡面享用的甜品

「반찬앤쿡」裡面的侍應,在我的所有晚餐食品飲品上檯之前,先送上一小碟以酸甜醬汁醃漬的切粒蘿蔔跟切粒青瓜,作為「반찬앤쿡」當日晚餐裡面的餐前小食。

「반찬앤쿡」以酸甜醬汁醃漬的蘿蔔青瓜餐前小食,蘿蔔跟青瓜被切到小巧的實際製成品形狀,口感感覺十分爽脆,而且切粒蘿蔔裡面擁有非常酸甜而開胃的味道。

至於「반찬앤쿡」晚餐的主菜食品跟飲品,今次我的主菜食品「招牌牛肉汁蛋包飯」,比擁有水蜜桃甜味,以茶壺和茶杯方式上檯的「水果紅茶」更早上檯。

「반찬앤쿡」侍應在送上「招牌牛肉汁蛋包飯」的時候,還詢問是否需要「반찬앤쿡」侍應代勞,幫手用餐刀先為「招牌牛肉汁蛋包飯」劏開,方便我之後享用蛋包飯時可以更加輕鬆。

雖然「招牌牛肉汁蛋包飯」裡面的牛肉實際份量其實不算很多,但是牛肉汁的味道卻是非常的鮮甜,醬汁裡面的牛肉味道感覺非常濃厚,足以彌補牛肉實際份量的不足。

至於「招牌牛肉汁蛋包飯」裡面的少份量的牛肉,牛肉口感感覺偏向比較軟腍,感覺有點像已去骨的「牛肋肉」。牛肉份量雖然有限,但是勉強滿足到自己,對食鮮嫩牛肉最低的渴求。
招牌牛肉汁蛋包飯

至於「반찬앤쿡」「招牌牛肉汁蛋包飯」裡面的「蛋包飯」,「蛋包飯」裡面的炒飯實際真面目,其實是類似加入牛肉汁,跟甜醬油炒成的有味飯,完全不含雞蛋成份。

至於「招牌牛肉汁蛋包飯」實際製成品,雞蛋實際上能夠包裹到炒飯的程度,勉強能夠包裹到大部分的甜味有味炒飯,炒飯在被匙羹刮起的同時,不會散落跌在餐碟的每一處地方。

雖然「招牌牛肉汁蛋包飯」的實際肉食份量跟飽肚程度不算很高,但是牛肉汁的實際味道卻算是非常甜美,炒飯的實際味道也很甜,整碟「招牌牛肉汁蛋包飯」都屬於甜味的熟食食品。

至於「반찬앤쿡」裡面的晚餐飲品「水蜜桃紅茶」,「水蜜桃紅茶」雖然屬於熱飲,但是我覺得「水蜜桃紅茶」裡面的水蜜桃甜味仍然存在,隨時都能夠飲到顏色鮮豔,又有甜味的水蜜桃紅茶。

「반찬앤쿡」安排盛載甜味水蜜桃紅茶的茶壺,茶壺實際的體積給我感覺不算小,至少足夠我能夠飲到,接近四大杯的甜味水蜜桃紅茶。

至於我在「반찬앤쿡」晚餐裡面,安排「반찬앤쿡」「叫起」,直到晚餐尾聲才上檯的甜品「士多啤梨法式多士」,「士多啤梨法式多士」實際製成品,餐廳沒有另外提供甜味糖漿。

所以食客基本上享用「반찬앤쿡」晚餐裡面的甜品「士多啤梨法式多士」期間,只需要不斷用刀叉切開「士多啤梨法式多士」,直接放入口裡面就可以了。
水果紅茶

由於「반찬앤쿡」在「士多啤梨法式多士」實際製成品的表面上,舖滿很多預先切粒的新鮮士多啤梨,又有大量甜味的士多啤梨糖漿作為調味。

所以「반찬앤쿡」甜品「士多啤梨法式多士」看似一般茶餐廳的煎炸麵包西多士,但是「士多啤梨法式多士」的實際味道,反而士多啤梨實際的甜味,比起雞蛋的甜味更加明顯易見。
士多啤梨法式多士

雖然「반찬앤쿡」「士多啤梨法式多士」實際製成品只有兩件份量,但是每一件士多啤梨甜味炸法式多士,都被「반찬앤쿡」廚房炸到製成品非常厚身的樣子。

而且「士多啤梨法式多士」實際製成品的外貌,外表有一層淺淺的紅色色調,可想而知「반찬앤쿡」在製作士多啤梨味西多士的時候,已經加入大量甜味士多啤梨汁。

所以食客在「반찬앤쿡」裡面,享用「士多啤梨法式多士」甜品的時候,根本就沒有再另外為「士多啤梨法式多士」淋上甜味糖漿的需要,法式多士本身的甜味已經由外至內,存在於法式多士裡面。

儘管「반찬앤쿡」廚房已經在「士多啤梨法式多士」製成品的表面上,灑下已經切粒的甜味新鮮士多啤梨,又有甜味士多啤梨糖漿調劑味道,但是法式多士裡面還夾雜了甜味咖央醬,所以整件法式多士所有位置都有甜味。

所以「반찬앤쿡」一件牛肉汁蛋包飯作為晚餐主菜,一壺甜味水蜜桃果茶,再加一碟兩塊甜味,絕不難以享用的士多啤梨法式多士。蛋包飯晚餐看似肉食不多,但是已經足夠完全感到食飽,滿足而回。
2020-02-09
水果紅茶
士多啤梨法式多士
2020-03-08 155 浏览
好唔容易先約到朋友出嚟見面就約咗去食韓式西餐餐牌花多眼亂~招牌牛肉汁蛋包飯招牌菜點可以唔叫賣相好靚食落都唔錯勁多蛋汁配牛肉汁配飯一流食落幾有層次牛肉又腍又嫩仲好入味~韓式厚蛋三文治配八爪魚麵包上面搽咗沙律醬係加咗啲芥末厚蛋係似係減甜版嘅玉子燒~蜂蜜檸檬普通蜂蜜檸檬水~水果冰茶感覺似冇糖冰茶加菠蘿飲落唔太甜~韓式腌菜青瓜同蘿蔔都腌得好入味咬落脆身酸酸地好開胃環境都幾舒適播放好多韓文歌但又唔會太大聲嘈到食客員工服務態度都好好可以再去食
好唔容易先約到朋友出嚟見面

員工服務態度都好好
可以再去食
2020-03-07
2020-03-03 144 浏览
平時食開日式蛋包飯,冇諗過原來韓式蛋包飯都可以好好味!我哋叫咗個濟州黑毛豬蛋包飯,佢用韓國酸酸辣辣嘅泡菜令到個飯食落去冇咁滯,好開胃反而食到更加多嘅唔同菜式。黑毛豬肉汁好Juicy,個蛋又炒得好淋好滑,好好味。跟住我哋叫咗個厚燒玉子三文治,中間夾住啲牛油,加埋啲香料食落去有好多種層次,個玉子仲厚過D麵包,果然好足料。佢隔離仲有啲沙律俾你調下胃,可以解下膩。最後叫咗杯棉花糖朱古力,朱古力味好濃郁,但係稍為甜咗啲。
平時食開日式蛋包飯,冇諗過原來韓式蛋包飯都可以好好味!

最後叫咗杯棉花糖朱古力,朱古力味好濃郁,但係稍為甜咗啲。
2020-02-28 135 浏览
時代廣場新派韓式西餐廳✨店內裝修有不少乾花作裝飾,帶點小清新感覺,簡潔舒服。韓式厚蛋三文治配沙律$68 🥚🥪 超厚蛋磚加一層芥末沙律醬,甜甜的,淡淡蛋香。招牌牛肉汁蛋包飯 $88 🐄 店員會替客人𠝹開隻蛋,蛋衣會完美地反開包住整個飯, 嫩蛋半熟口感超滑,下面的飯加了牛肉汁煮成,牛肉好稔,推介👍🏼棉花糖朱古力 $38 🍫士多啤梨冰沙 $45 🍓➰👅 味道:🌟🌟🌟🌟👀 環境:🌟🌟🌟🌟👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟🌟💰 抵食:🌟🌟🌟💫

招牌牛肉汁蛋包飯 $88 🐄

💰 抵食:🌟🌟🌟💫
  • 招牌牛肉汁蛋包飯
  • 韓式厚蛋三文治
2020-02-24 109 浏览
蛋包飯味道正常~~~可惜覺得個蛋唔係太熱 涷涷地服務都幾好可惜覺得張二人台有啲窄兩個人叫咗兩個蛋包飯一個小食同兩杯野飲就唔係好擺得落了甜辣炸雞好好食!覺得必食Lunch埋單約百五蚊
蛋包飯味道正常~~~
可惜覺得個蛋唔係太熱 涷涷地
服務都幾好
可惜覺得張二人台有啲窄
兩個人叫咗兩個蛋包飯一個小食同兩杯野飲就唔係好擺得落了
甜辣炸雞好好食!覺得必食
Lunch埋單約百五蚊
鋪位可能唔太起眼,但一入到去,你會覺得地方感覺清新!員工服務態度非常之好!我個女忘記拿走電話📲,佢地都幫我地keep好!食物分量都幾大,飯量十足!每份蛋包飯都系係你面前一刀切開。立刻由奄烈mode轉滑蛋mode!超震撼!唔怪之得張張枱都叫蛋包飯啦!脆炸雞永遠都同韓國🇰🇷畫上等號。這裏的炸雞也夠juicy!牛肋骨飯令人大滿足,實在太大碗了!隔離枱叫咗個蛋治,哇!我想有成兩寸厚的雞蛋。presentation 好靚!我下次一定會試吓!飮品...沒冇什麼驚喜,分量比食物較為細杯!我覺得佢哋可以試吓出啲誇張式的飲品吸引吓人

食物分量都幾大,飯
量十足!

唔怪之得張張枱都叫蛋包飯啦!

炸雞永遠都同韓國🇰🇷畫上等號。這裏的炸雞也夠juicy!

牛肋骨飯令人大滿足,實在太大碗了!

隔離枱叫咗個蛋治,

招牌牛肉蛋包飯
牛肋骨飯
焦糖脆炸雞(無骨)
2020-02-22
招牌牛肉蛋包飯
牛肋骨飯
焦糖脆炸雞(無骨)
2020-02-13 148 浏览
招牌牛肉汁蛋包飯 +0.5跟那些在日本出名做蛋包飯的一樣,當店員在蛋中間輕輕一界,金黃色的滑蛋緩緩泄落,剛好覆蓋了炒飯。因此,蛋質基本上是滑溜的。至於炒飯底,我覺得它只得色澤,欠缺味道。即使是配上牛肉汁,仍然是略為淡了一點。但如果吃慣清淡的,就可能覺得恰到好處。厚切韓式三文治 簡簡單單的一個三文治,但吃起來讓你有很大的滿足感。那「蛋磚」本身已是甜甜的,加上在兩塊麵包上塗了一層薄薄的芥末沙律醬,絕對為味蕾帶來衝擊。個人覺得,用它作下午茶就剛剛好!炸雞年糕薯條 炸雞令人非常失望,因為雞件被炸得非常乾身,一點也不Juicy ,絕對沒有傳統的韓式啤酒炸雞那麼吸引。年糕和薯條就中規中矩,年糕帶點煙韌,薯條就有些脆卜卜,有些腍之之!韓式泡菜芝士青口意粉 出乎意料的好吃。韓式泡菜和芝士本身就是很夾的配搭,芝士能緩和泡菜的辣味,而且能讓意粉的質感更滑,更容易入口。
+0.5

厚切韓式三文治

炸雞年糕薯條

韓式泡菜芝士青口意粉

2020-02-12 97 浏览
泡菜豬肉蛋包飯 $118煙三文魚凱撒沙律 $58 三文魚沙律好抵食😬有三四片煙三文魚 砌左玫瑰花形狀 賣相好吸引😆加埋新鮮番茄同沙律菜 感覺好清新❤️至於泡菜豬肉蛋包飯 價錢比沙律貴 但係份量夠大 泡菜豬肉有少少辣 好入味 豬肉都有幾片 味道正常😆最正嘅地方係個蛋 切落去果下流晒出嚟 炒得又嫩又滑😘同日本食過嘅北極星差唔多❤️黎都一定要試蛋包飯!!
泡菜豬肉蛋包飯 $118
煙三文魚凱撒沙律 $58

2020-02-09 147 浏览
蛋包飯多是來自日本料理,原來韓國料理也有呢!新年時來這家吃新年餐,品嚐了和牛漢堡蛋包飯,韓式厚蛋三文治配八瓜魚沙律,和芝士炸豬扒鍋~還有時令的士多啤梨特飲和甜品💛。這間主要吃蛋包飯,當然要品嚐一下! 先吃吃厚蛋三文治☺️ 蛋真的好厚!吃下去口感嫩滑,完全不乾好好吃~搭配的八爪魚沙律亦清爽可口😋 和牛漢堡蛋包飯呈上時,店員會切開蛋包,切開時看到滿滿的滑蛋😍 一啖滑蛋一啖飯確實淺味!和牛漢堡口感偏乾,但醬汁挺惹味的~。除了好吃的蛋,這家的芝士炸豬扒鍋很不錯!隨著火爐呈上,看著芝士和泡菜慢慢溶為一體,再將炸豬扒撈起來一起吃,豬扒入口鬆化,伴取香濃的拉芝和泡菜醬汁,超惹味好吃🤤 好想再吃呢!。最後甜品士多啤梨盛合有奶酪布甸和士多啤梨卷蛋,布甸好滑!為惹味香濃的主菜畫上清甜的句號☺️

2020-02-02 301 浏览
2020年1月31號夜晚黎左Time Square 9樓Banchan and Cook 試返個韓式菜當晚唔洗等位 7 點去到 都有一半入座率staff 動作好快又夠主動上菜時間都係好快飲品揀左:綠茶鮮奶咖啡 預設無糖 岩哂走糖人士綠茶味重 配埋咖啡 很搭士多啤梨牛奶好重士多啤梨味 仲有啖啖士多啤梨醬焦糖炸雞 好特別 小小甜唔同平時嘅暫式炸雞醬味雞係切成雞粒 唔會太大又唔會太細好岩入口薯條都係即炸 夠哂熱上菜 仲有埋蜜糖芥末醬可以點韓式厚蛋三文治好駕勢蛋夠哂厚八爪魚三沙律好juicy 同新鮮韓式蛋包飯好唔同日式蛋包飯成個蛋包好厚 豬腩肉有成6 件 又大份泡菜夠哂辣 真係好似去左韓國咁切開左個蛋係蛋心係會流出黎架蛋味好濃 好香大家出開銅鑼灣 記住要去試Banchan And Cook岩哂韓國控
2020年1月31號夜晚黎左Time Square 9樓
Banchan and Cook 試返個韓式菜