2022-07-08 486 浏览
愈做愈差,還是尖沙咀呢間特別差?焗燶左既包都賣俾人,仲要係預先切好入左袋,個客唔通當場打開袋包check? 好唔好心係見人見智,但燶味面包就講唔過。唔怪得而家已唔洗排隊了
2022-07-07
今日經過Bake House唔算太多人排隊就想買個蛋撻食🥧點知排到下一個到我時蛋撻就賣晒🙄仲唔會再出爐😮‍💨唔甘心排左一陣嘅我🤣就買左🍓Strawberry Vanilla Danish $36好明顯係俾佢個樣吸引😍味道都ok丹麥酥內部好有層次,好鬆軟👍🏻不過面頭嘅糖漿令外層腍左少少,就無乜酥脆感,呢方面我覺得Urban 嘅藍莓酥🫐外層做得出色啲🤣味道唔算太甜,都可以有7.5分~Plain Scone $18坦白講一向唔特別鍾意食scone,而呢個scone令我更加唔鍾意食🙈外層唔係特別鬆脆,但都唔硬,算不過不失。內部就好濕同好實,密度高但濕口感就好似一pat野咁🫢而且整體牛油味不夠,完全唔香😮‍💨就當我唔識食🙈我會俾2分🤣希望下次好運d食到蛋撻啦🥧*・゜゚・*:.。.☻.。.:*・☆・*:.。. ☻.。.:*・゜゚・*😋#kellydiscovery_food 🫶🏻#kd_food_tst🫶🏻#kd_food_尖沙咀

好明顯係俾佢個樣吸引😍味道都ok

Plain Scone $18

希望下次好運d食到蛋撻啦🥧

😋#kellydiscovery_food
🫶🏻#kd_food_tst
🫶🏻#kd_food_尖沙咀
2022-06-27 338 浏览
呢間開咗咁耐,每次星期六日行過都會見到排長龍,每次都放棄,有一次真係想排隊,見到裏面只有其他麵包,冇晒最出名嘅酸種蛋撻,就行過左冇買到。今日終於平日請咗假,有幸又係附近,原來入去問店員佢哋話等嗰九個字就可以有新鮮出爐嘅酸種蛋撻,原來入去問店員就會有亦都唔駛等好耐,帶返張單過嚟Pick up就得講返個蛋撻,試到呢佢個皮非常酥脆!蛋撻餡又好濃味,好平均,加埋一齊好好味因為最少要買六個嘅關係,買咗六個同老公先試咗兩個,剩返四個第二日翻熱俾屋企人食都係非常之好味
亦都唔駛等好耐,帶返張單過嚟Pick up就得

2022-06-25
30 分钟 (外卖自取)
  • Sourdough  Egg  Tart
2022-06-26 295 浏览
bakehouse相信是大家耳熟能詳的麵包店,這一間麵包店最為出名的便是葡撻,近看這些葡撻,不會太燶,在焗爐中烹調得剛剛好,你能夠看見蛋將微微的微焦,這便是最完美的葡撻。而且你能夠看見葡撻的外皮,是十分鬆化,層層分離,不會疊在一起。除此以外,你能夠看見葡撻外皮分離自如,每一片也是十分香脆可口的。另外不得不說的是蛋漿的甜度十分適中,這算是我吃過最好吃的葡撻。雖然這間麵包店主打的是葡撻,但是我也嘗試去購買這一間的牛角包,由於葡撻的酥皮做得非常完美,所以牛角包亦十分鬆脆烹調程度十分準確,咬下去牛角包十分鬆化,層層清楚,亦不會過乾。

外卖自取
由前四季酒店總廚掌舵👨🏻‍🍳,自灣仔開店以來,Bakehouse一直都人氣高企📈,門外長期都有人排隊等候新鮮岀爐嘅葡撻🥧,真係非一般嘅受歡迎🤣一兩年前,去過灣仔總店排下隊,去到先知葡撻已經賣曬,下一批要等一個半鐘後🥹。難得去到,冇理由空手而回㗎嘛,所以嗰陣就買咗佢哋嘅scone嚟試下!印象中,份量都幾大下,吃一個已經半飽😂,不過佢地冇jam或者cream cheese提供,所以都有點兒dry相隔幾年再去Bakehouse,發現麵包嘅種類都多咗幾款,比如有sourdough🍩,唔再只有葡撻、牛角包🥐啦!今次非常幸運🍀,終於試到我想吃好耐嘅葡撻啦🤤。幾啖落肚,焦糖味道突岀,內裏蛋漿呈半流心狀態,口感軟滑,果然名不虛傳‼️依家尖沙咀有分店啦~對我呢D好少岀港島嘅人嚟講,方便好多😌。聽講嚟緊仲會喺銅鑼灣、赤柱開分店添啊🫢!

Sourdough Egg Tart

2022-04-22
5 分钟 (外卖自取)
Sourdough Egg Tart
之前都介紹過灣仔嘅Bakehouse,大約半年前,佢哋開咗尖沙咀嘅分店,又出咗啲尖沙咀限定款式—— Bolo Bun,係變奏版嘅菠蘿包,好似幾特別,所以早排經過就買咗返屋企試吓喇🤤~ 另外仲買咗兩款之前未食過嘅,一次過介紹埋~•🥢 Salted Egg Bolo Bun $22佢嘅脆皮有鹹味,都似鹹蛋黃炒到起沙嘅金沙醬咁,不過麵包體比較乾身,而中間嘅奶黃餡嘅鹹蛋味偏濃郁,但唔知係咪隔咗日先再用焗爐翻熱嚟食嘅關係,中間嘅餡都無人哋影到嘅流心效果🤔 但呢個中西合璧嘅包嘅配搭都幾夾嘅😌•🥢 Apple Cinnamon Bolo Bun $22呢個係蘋果肉桂味,無論係個脆皮抑或個餡,肉桂味都唔太濃/突出🤨 餡入面嘅蘋果粒粒帶少少爽脆口感,加埋少量嘅吉士醬,都幾夾嘅~ 但係如果肉桂味再濃啲應該會再正啲~ 同埋同樣地個麵包體係偏乾硬嘅,唔係港式嗰種鬆軟口感~•🥢 Mushroom Focaccia $36啲菇嘅份量都幾多,菇味好濃郁🤩 仲落咗大量芝士🧀 表面同圍邊嘅芝士焗熱之後脆卜卜,好香口;餡料中間都仲有啲芝士,焗熱之後可以拉絲,好正😍再加上麵包口感幾軟熟,有幾濃嘅麵粉香😋 呢個包整體真係幾有

🥢 Salted Egg Bolo Bun $22
Salted Egg Bolo Bun

🥢 Apple Cinnamon Bolo Bun $22
Apple Cinnamon Bolo Bun

🥢 Mushroom Focaccia $36
啲菇嘅份量都幾多,菇味好濃郁🤩 仲落咗大量芝士🧀 表面同圍邊嘅芝士焗熱之後脆卜卜,好香口;餡料中間都仲有啲芝士,焗熱之後可以拉絲,好正😍再加上麵包口感幾軟熟,有幾濃嘅麵粉香😋 呢個包整體真係幾有驚喜😜
Mushroom Focaccia

🥢 Matcha & White Chocolate Cookie $20
呢塊曲奇係薄身一大塊嘅,焗返熱好脆,抹茶味幾濃,而且即使有白朱古力都唔會太甜,不過偏油咗少少🙊
Salted Egg Bolo Bun
2022-06-17 303 浏览
due to the pandemic, I haven't visited hk for 30 months. during that period of time, I read so much about this place. being a croissant nut, after 7 days of quarantine, I came here for my first "post-released" meal. arrived shortly after 11am, ordered a plain scone and utter croissant. they were both dry and cold! to say that I was disappointed would be an under statement. maybe I should have ask them to warm it up? I can't help but wonder. na, not going back, once bitten...to be fair, their

to be fair, their coffee is very good.

2022-06-17
$50 (早餐)
2022-06-15 272 浏览
濃香蛋撻人均消費:$12總結:可以一試————————————————————————我最唔鍾意就係排隊.所以揀一個閒日嘅落雨天早晨去買.😂蛋撻皮比較煙韌,有濃郁牛油香,周好香蛋味,口味比較甜. 當佢係葡撻食係好食嘅. 不過要排一世先買到就未必值喇.******************************Bakehouse (尖沙咀)尖沙咀漢口道44號地下

[Bakehouse]

濃香蛋撻

人均消費:$12
總結:可以一試

————————————————————————

我最唔鍾意就係排隊.所以揀一個閒日嘅落雨天早晨去買.😂

Bakehouse (尖沙咀)
尖沙咀漢口道44號地下
  • Sourdough  Egg  Tart
2022-06-13 333 浏览
是日下午去尖沙咀漢口道做嘢,四點幾行過BakeHouse,竟然冇乜人排隊,立即「飛雲」上身,行入去睇下買啲咩做下午茶先?見有隻包叫Bolo Bun?再望吓個外型,兩吋圓形大嘅包,面嗰浸厚酥皮,哦!呢個係「菠」「蘿」「包」!Apple Cinnamon Bolo Bun: 肉桂味夠香,蘋果果蓉仲見到一粒粒,啲餡料塞滿左成個包,最重要係唔會死甜,除咗個size細咗少少之外,冇嘢投訴👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👎🏾。Salty Egg Custard Bolo Bun: 食嘅時候,個包已經凍咗,不過依然唔覺油膩,咸甜恰到好處👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👎🏾。睇嚟BakeHouse可以長期成為人龍店,確係有返咁上下實力嘅。

前陣子人氣麵包店 bakehouse 在尖沙咀開張了,雖然要排隊但我亦幫襯了好幾次,包括有牛角包、蛋撻、酸種包,真心好喜歡佢既酸種包,真係好好味! 今次收到同事送比我既牛肉撻同埋菠蘿包,返到屋企焗返熱佢,牛肉撻好好味,非常正! 最近好忙加上身體唔舒服,變成三餐外賣,遲下大把時間會再慢慢整多些包點同大家分享。

外卖自取
🥐🥖 ☕️營業時間08:00-21:00。這分店只有外賣烘焙產品和外帶咖啡,沒有堂食的空間。這家店主打酸種酵糰和各種酥皮,當中以牛角包和葡撻最具人氣。🚶🏻‍♂️之前每次中午或下午茶時間經過,門外每次都會排長龍,粉絲們會等新鮮出爐的葡撻。Ps 葡撻仲要有限購,每人每次最多買6隻。🕰週六的上午11:15,無需排隊,店內的櫥窗上已放滿了各款烘焙產品。😋即使下一刻我已約了朋友吃中午飯,但這刻的我都想先吃一個酥皮葡撻🤤買!!!🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢<Sourdough egg tart 葡撻 $12>直徑大約4cm高大約3cm大概3-4口就食晒。🥲雖然不是上一秒出爐,但都好暖,即食剛好。酥皮依家好香好脆,一咬落去,即刻一片一片就碎出嚟。而蛋漿就幾有蛋味,可能因為係葡撻,所以都屬於偏甜。$12一個,不用排隊的話都可以嘅。但若要排一個鐘,我就不了,多謝。<Sourdough baguette 酸種長法包 $28🥖>直徑大約4-5cm請店員幫忙切把這長棍切成片,他們把長包放入機器裏,2分鐘後便切成薄片,倒入大紙袋裏。切完的大小大概是用來做 party finger food食芝
🥐🥖 ☕️
營業時間08:00-21:00。
這分店只有外賣烘焙產品和外帶咖啡,
沒有堂食的空間。
這家店主打酸種酵糰和各種酥皮,
當中以牛角包和葡撻最具人氣。
🚶🏻‍♂️
之前每次中午或下午茶時間經過,
門外每次都會排長龍,
粉絲們會等新鮮出爐的葡撻。

Ps
葡撻仲要有限購,
每人每次最多買6隻。

🕰
週六的上午11:15,
無需排隊,
店內的櫥窗上已放滿了各款烘焙產品。😋
即使下一刻我已約了朋友吃中午飯,
但這刻的我都想先吃一個酥皮葡撻🤤
買!!!
🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢
<Sourdough egg tart 葡撻 $12>
直徑大約4cm
高大約3cm
大概3-4口就食晒。🥲
雖然不是上一秒出爐,
但都好暖,即食剛好。
酥皮依家好香好脆,
一咬落去,即刻一片一片就碎出嚟。
而蛋漿就幾有蛋味,
可能因為係葡撻,
所以都屬於偏甜。
$12一個,
不用排隊的話都可以嘅。
但若要排一個鐘,我就不了,多謝。
直徑大約4-5cm
請店員幫忙切把這長棍切成片,
他們把長包放入機器裏,
2分鐘後便切成薄片,
倒入大紙袋裏。
切完的大小大概是
用來做 party finger food食芝士的薄餅底?
個人感覺就好有咬勁,好硬,好難咬🥹

2022-05-28 422 浏览
前兩天買了幾款面包回家品嚐,滿心期待, 其中一款sourdough baguette, 因為買的時候店員問是否須要幫忙切片, 心想他們切一定比我在家切得靚及方便些, 所以我也就讓她們幫忙代切。怎知一回到家打開紙袋一看, 給她們嚇一跳, 全部給我切成一小舊一小舊似的模樣, 完全是不適當的切法, 心想不橫切但最起碼也是斜切吧, 再細心看一下內裡的氣孔也不夠多, 心也即時涼了一截, 先試一小口未翻焗的, 😵.....硬實到跟石頭似的🤧, 好吧, 可能要噴水翻焗才可以, 那我就再試一下吧, 結果也是令我失望, 皮不脆心又硬,勉強吃了兩小片, 小點牙力也不行, 脷也給刮損😭真的從未吃過如此難吃的baguette, 肯定不會再有下次, 真想不到普通面包店的還好吃過他們的佰倍😅*利申:自己也有自家制酸種面包的經驗
*利申:自己也有自家制酸種面包的經驗
Sourdough baguette
2022-05-24 642 浏览
🕖時段-星期一下午放假係尖沙咀行街 3點幾經過bakehouse難得地只有幾個人排緊 即刻gogogo💨💨 (平時經常排好長龍要等20-30分鐘以上)_bakehouse除了人氣sourdough egg tart 仲有好多其他bakery選擇 下次有機會再試😛_▫️Sourdough Egg Tart $12諗住試下佢最有名的酸種葡撻 點知咁早已經無哂😂 staff話可以比錢訂左先(6位起) 一陣4點左右出爐之後來取 最遲可以9點拎都得因為之前幾次傍晚經過都sold out 所以今次難得可以買到就同朋友各訂半打😄一盒可以剛好整齊地放到6位 個tart賣相唔係特別好睇 不過真係好好味🥰🥰 我返到屋企有翻熱一下 酥皮香脆 蛋醬好smooth😋😋_🍽環境尖沙咀分店只做外賣 無堂食座位
🕖時段-星期一下午

▫️Sourdough Egg Tart $12

🍽環境
尖沙咀分店只做外賣 無堂食座位
  • Sourdough Egg Tart
2022-05-24 364 浏览
呢間開係尖沙咀海防道既bakehouse ,見唔係好多人就即刻去買件黎試下。買左酸種葡撻,順手買番件冬甩🍩食 (全因個樣好吸引)其實佢仲有其他甜品都好吸引呀~買完順勢去左海旁食,Chill 到呢~·酸種葡撻,好香,牛角包咁既酥皮底係幾得意,如果叮熱食會更好~抹茶冬甩- 外面好鬆軟,內裏爆餡,抹茶唔係死甜,不過真係好大個,食完會好飽🤣應該買埋牛角包🥐試下🥹🥹🥹 都算幾好食既,試下ok 的,其他甜品定價就貴大少少🤏
呢間開係尖沙咀海防道既bakehouse ,
見唔係好多人就即刻去買件黎試下。

買左酸種葡撻,順手買番件冬甩🍩食 (全因個樣好吸引)
其實佢仲有其他甜品都好吸引呀~

買完順勢去左海旁食,Chill 到呢~

應該買埋牛角包🥐試下🥹🥹🥹

都算幾好食既,試下ok 的,其他甜品定價就貴大少少🤏
2022-05-20 236 浏览
一早聽過Bakehouse蛋撻嘅大名,相信好多人見到呢張蛋撻相都忍唔住流口水今次來到尖沙咀分店,去到門口已經有一條長長嘅人龍,擔心排到自己已經賣曬好彩排左大概15分鐘就到我地,難得來到我地就叫左6件,一次過滿足曬賣相真係好靚好開胃,焦香嘅表面配上絲滑可口的撻心,正!一咬落去,酥皮鬆化,撻心滑溜,仲聞到蛋香,如果係新鮮出爐,應該會更加好味,更濃蛋香!如果成日有Bakehouse蛋撻做下午茶,配上一杯熱茶,真係好幸福