2012-12-09 32 浏览
感謝店方和食友的邀請,可有幸於朗豪坊的Awfully chocolate翻新後出席新產品的試吃活動,是日心情興奮,除了可大嘗當甜魔的樂趣後,還可認識不少在openrice相當出名但從未一見的食家,失敬失敬!話說回來,我也是Awfully chocolate的粉絲,但對Awfully chocolate的產品,只停留在三款典型的朱古力蛋糕-- All chocolate,香蕉朱古力和櫻桃朱古力,對新產品的理解只是停留於其朱古力雪糕。看見琳瑯滿目的展櫃,轉眼間,原來Awfully chocolate 的產品現已相當多元化了,既有蛋糕,亦有朱古力,杯子蛋糕等等。由於不設堂食,我們一行十多人便圍着店面試食,加上人來人往,場面還真壯觀。打頭陣的是Hazelnut crumble,亦是我最喜歡的一道甜,餅底是朱古力曲奇底,中間是濃香的朱古力榛子,頂層的Crumble非常香脆,是甜度剛好的,最喜歡的是內裏有大粗粒的口感,相當美味。再來的是Chocolate Flourless cake, 還真是少吃到沒有加入麵粉的蛋糕呢,質感跟加入麵粉的沒有相差太遠,是由黑朱古力而製,表面灑上糖霜,入口表面脆身,內

再來的是Chocolate Flourless cake, 還真是少吃到沒有加入麵粉的蛋糕呢,質感跟加入麵粉的沒有相差太遠,是由黑朱古力而製,表面灑上糖霜,入口表面脆身,內裏不是想像中般膩口,反而是略有濕潤感。
另一款值得一試的是Super Stacked Chocolate Cake, 此款朱古力蛋糕正是All Chocolate cake 的進階版, 共有六屠的朱古力,要一口吃掉六層才能充分感受當中的美味吧! 的確, 吃後感是相當滿足的, 喜愛All Chocolate cake我粉絲不可錯過呢。
Tiramisu是聖誕節的限定甜點, 是很大的一樽, 售價為$120, 眼見顏色的分層是一層接一層的, 可以嘗試有技巧的一層挖到底部吧! 酒味不會太嗆, 可以一試。
除了新推出的甜品而外, 店方也慷慨的讓我們可品嘗其他店內的甜品, 大家異口同聲要一嘗招牌的黑朱古力雪糕, 一試後便知是水準依舊, 在吃過的朱古力雪糕中, 還是Awfully Chocolate的濃度為最出色的。

初嘗杯子蛋糕, 既有朱古力杯子蛋糕, 也有白朱古力杯子蛋糕, 最難得的是兩者表面的朱古力皆是細膩的, 不如一般杯子蛋糕的死甜。
最後, 店方客氣的送上White Chocolate Creme Brulee作為大家的紀念品。用上的是一個白色印有自家品牌的扁身客氣。即使在好幾小時後食用, 表面烤過的焦糖依然薄脆, 沒有點點苦澀, 吉士打相當厚身濃郁, 內面有粒粒的雲呢拿籽, 但個人稍嫌甜度略高。
再一次感謝店方和食友的邀請!

消費:$0
2012-12-02
用餐优惠
試食活動
  • Hazelnut crumble
  • Super Stacked Chocolate Cake
早前 Awfully Chocolate 的尖沙咀 K11 店和旺角朗豪坊店同時進行大裝修, 以全新形象出現, 其中朗豪坊店於 12 月 2 日率先登場, 為配合新形象, 產品方面當然也來個大革新, 「檸茶」有幸獲邀出席其試食活動, 率領十多位甜魔一起到訪, 品嚐其全新系列產品。這次的新形象採用開放式廚房設計, 顯得較為親民, 細心看看, 更會發覺整體感覺似曾相識, 原來是店方刻意把所有分店, 由以前各有特色, 變成現在的統一, 令整體形象更為鮮明; 設計方面, 店方巧妙地運用角落中較闊的一面, 令整家店舖面向著商場的走廊方向並排, 吸引沿途經過的人流。果然, 重新開業的首天, 已經人流滔滔不絕, 更目睹一些途人明顯地被雪櫃內的甜品吸引著而停下腳步, 看來這是一個好開始。其中一個雪櫃內放著兩大堆「鎮店之寶」- Khalua Bar 和 Dark Chocolate Truffle, 場面甚為壯觀。Hazelnut Crumble ($46) 以其傳統朱古力製成的餅底, 注入榛子醬, 上層則是榛子和朱古力混合而成的 Crumble, 非常香脆, 跟下層的材料形成不同的口感。味道方面, 這
Khalua Bar
其中一個雪櫃內放著兩大堆「鎮店之寶」- Khalua BarDark Chocolate Truffle, 場面甚為壯觀。
Hazelnut Crumble
Hazelnut Crumble ($46) 以其傳統朱古力製成的餅底, 注入榛子醬, 上層則是榛子和朱古力混合而成的 Crumble, 非常香脆, 跟下層的材料形成不同的口感。味道方面, 這類組合的甜品往往令人想起香港人愛吃的金莎, 幸好這款甜品的效果完全沒有金莎的影子, 甜度不算太高, 朱古力和榛子比例均勻, 是一款成功的新產品。
Chocolate Flourless Cake
Chocolate Flourless Cake ($40) 顧名思義是一款不含任何麵粉成份的蛋糕, 特點是中間呈凹陷, 外表看來跟傳統 Awfully Chocolate Cake 同樣給人一種「Rich」的感覺, 但是味道卻是相反, 表面甚為香脆, 內層仍然保留著 Awfully Chocolate 傳統的濕潤和濃密, 甜味不高, 朱古力味亦不太重, 可算是輕盈版本的朱古力蛋糕, 適合初階人士。
Tiramisu
Tiramisu ($120) 是本年聖誕限定產品, 內容十分精彩, 說的是不同材料形成的顏色效果, 雖然附送的木羹已經不小, 但其份量之大, 令木羹插入去後, 拿出來的組合卻未必次次相同, 因而出現不同味道和口感, 整體來說是一個屬中上水平的 Tiramisu。
Creme Brulee
Creme Brulee ($40) 表面看來跟平常的無異, 以印有品牌名字的缽子盛載, 具收藏價值。表面被燒過的焦糖層, 拿到回家時仍然香脆, 亦沒有過厚的弊病, 內層的 Custard 幼滑, 細嚐之下才發覺帶有白朱古力成份, 是個小驚喜, 底部滿佈雲尼拿籽, 香味濃郁, 是個性價比甚高的一個 Creme Brulee。

Chocolate Tart ($40) 外表很有傳統 Awfully Chocolate Cake 的影子, 就是其來自朱古力的濕潤感和濃厚感, 餅皮部分做得甚薄, 質感香脆, 且有一定的朱古力味, 主角的朱古力醬當然不會另朱古力迷失望, 從切開後便流出來的效果便略知一二。

一口氣品嚐了這麼多款精彩的甜品, 而每款甜品也各具特色, 質素亦甚高, 看來 Awfully Chocolate 在朱古力的演譯上又更上一層樓。

祝新店業務蒸蒸日上!
用餐优惠
Khalua Bar
Hazelnut Crumble
  • Chocolate Tart
2012-10-15 68 浏览
勁鐘意awfully chocolate 嘅bananan chocolate cake有次朋友生日買過一個做生日蛋糕食過翻尋味 hehe今次屋企人生日再黎買一個鐘意朱古力嘅人一定鐘意唔會太甜啱啱好啲香蕉蓉同朱古力勁夾賣相好簡單但系真系好好味upload咗張相遮咗個名 hehe
有次朋友生日買過一個做生日蛋糕
upload咗張相
遮咗個名 hehe
2012-09-08
2012-09-16 49 浏览
這個食評是好幾個月前的了,不過對店子的印像很深刻~某天晚天,與好友吃畢晚飯,想吃一點甜點,又身在朗豪坊,當然是去AWFULLY CHOCOLATE la~以前單球$28,雙球$38,我們二人當然選後者,兩球滿滿的朱古力球,很是吸引,而且味道濃郁而軟滑,只要是朱古力迷都會為之傾心的。最引人注目反而是店子放有兩張酸枝木椅及一個茶几,客人可以坐著慢慢享受雪糕,而且茶几還放上一壼清水及透明的膠杯,方便客人吃完甜膩的雪糕可以清一清味雷,真是貼心的設計。現在很多甜品店也不會主動提清水,即使客人主動問店方可否給予一杯清水,更會叫客點果汁,那本身只是因為想清清甜味,點果汁只會越喝越口渴,所以店子提供清水的做法很值得其他甜品店借鑑。p.s. 現在單球$38,雙球$66(不知有否錯誤) ,加價相當驚人了,我想我應該回家買哈根大師吃好了
這個食評是好幾個月前的了,不過對店子的印像很深刻~

只要是朱古力迷都會為之傾心的。

$19 (宵夜)
  • 雪糕
2012-09-06 50 浏览
對於朱古力, 但由細到大, 無論吃甜品, 雪糕, 蛋糕, 糖果...等等, 有得揀我都會揀朱古力味.所以, 雖不至說得上是專家, 但確是個不折不扣的朱古力迷.牛奶朱古力是最普及受大眾喜愛, 不過個人還是喜歡70%的黑朱古力, 細味固中的BITTER SWEET.近年這家由新加坡引入的蛋糕/雪糕專門店更是能滿足像我這種朱古力痴.這家Awfully Chocolate主攻東南亞市場, 分店遍佈新加坡, 印尼, 中國. 香港也有4家分店.店子裝修只用黑與白, 簡潔分明.店如其名, 所賣的蛋糕跟雪糕, 都只有一種口味, 就是朱古力味.蛋糕一個太大, 留待下次才試. 今天先試試它的黑朱古力味雪糕 (HKD$38)HKD$38一個單球, 其實是相當的貴. 想想超市的DREYER'S一大桶才不過40大元, 現在這一球巳是同等價錢, 到底貴在哪裡呢?雪糕一球放在個小小的紙杯內, 又幾得意. 份量也比想像中大.雪糕是用比利時的70%可可來做, 絕對給我心意.滑不算很滑, 但朱古力味確實是非常的濃郁, 相比起其他牌子的雪糕, 這裡的朱古力味都很強, 口感亦豐富. 但沒有很重的奶味, 完全就是吃溶了的朱古力
所以, 雖不至說得上是專家, 但確是個不折不扣的朱古力迷.
店子裝修只用黑與白, 簡潔分明.
雪糕是用比利時的70%可可來做, 絕對給我心意.
但沒有很重的奶味, 完全就是吃溶了的朱古力一樣. 甜度也不會太過, 剛剛好.
有點興趣下次試試它的蛋糕
如果是朱古力迷的話, 這雪糕絕對能滿足你.

2 分钟 (外卖自取)
$38 (其他)
  • 黑朱古力雪糕
朋友生日,梗係要買個好味既蛋糕先得上網睇過,awfully chocolate既蛋糕都唔錯, 就試一試啦,價錢又唔貴有3款蛋糕揀,我特別少少,想試有banana蓉既banana chocolate cake有喜出望外既感覺,味道唔太甜,banana同chocolate又好夾平平地又想食個有質素既蛋糕,依間cake shop會係其中一個好選擇
朋友生日,梗係要買個好味既蛋糕先得

正!味道好夾

正!味道好夾
  • All chocolate cake
2012-08-05 64 浏览
Awfully Chocolate這新加坡品牌出品都如其名,以朱古力為主打,產品種類有蛋糕,雪糕和朱古力。除了朱古力外,他們的蛋糕和雪糕我都吃過。多款出品中我的最愛是黑朱古力雪糕,至於蛋糕則不太吸引到我再吃的意欲。這日趁午飯後順道來換取早前透過團購買的朱古力。$85可換購Dark chocolate truffles和Kahlua bars各4件。店員親切。一如其他產品,包裝簡約。朱古力分別裝在2個白底黑字的小紙盒,很骨子。先吃Dark chocolate truffles。每顆朱古力形狀是四方扁塊,整顆都被朱古力粉包著。朱古力吃起來滑和吃得出朱古力的香,還算不錯。(3.5/5)至於長條裝的Kahlua bars同樣表面鋪滿了朱古力粉。不過size之大應該是不預人一口可以食得到,但所以吃時就要特別注意,小心衣服被咬斷朱古力條時掉落的朱古力粉沾到而弄髒啦。這款朱古力和另外一款一樣,吃起來滑,而這款就帶微微的kahlua咖啡酒香,不錯。不過兩者吃過後並沒有留下深刻好感印象,稍嫌有點粗,因此並未能加入我的最愛朱古力之列。不過我還是高興有這個以半價一嚐這裡朱古力塊出品的機會。Awfully C

先吃
不過我還是高興有這個以半價一嚐這裡朱古力塊出品的機會。Awfully Chocolate日後我還是一定會再來,因為我要吃我超喜歡的hei朱古力雪糕。

题外话/补充资料: 請留意$85 是團購價。根據團購資料,這8塊朱古力的原價是$160.5。
外卖自取
$85 (其他)
2012-07-26 38 浏览
一直都知道呢道既朱古力蛋糕好出名咁o岩上星期經過見到仲有出雪糕雖然要$38一球...但同朋友一心想試下就無所謂喇一食...朱古力味真係好香濃!香濃得黎又唔會太甜o岩晒我口味~個盒仲好靚添係其他貴價雪糕牌子以外嘅好選擇 (雖然只有朱古力味)2個人食o岩o岩好如果1人1球會太漏雖然無位坐要企埋一邊食不過下次再經過應該都會encore ;p
一直都知道呢道既朱古力蛋糕好出名
咁o岩上星期經過見到仲有出雪糕
雖然要$38一球...但同朋友一心想試下就無所謂喇
一食...朱古力味真係好香濃!
香濃得黎又唔會太甜
o岩晒我口味~
個盒仲好靚添

係其他貴價雪糕牌子以外嘅好選擇 (雖然只有朱古力味)
2個人食o岩o岩好
如果1人1球會太漏

雖然無位坐要企埋一邊食
不過下次再經過應該都會encore ;p

2012-07-24 162 浏览
I've tried the famous chocolate cake here long time ago. As at that time,we need to buy the whole cake, I've tried the cake for one time only. Later, they do have ice-cream, mousse cupcakes. And this time, I discovered that they offer brownie too. Brownie is one of my favourite desserts. What special of this brownie is that it is a bit salty with a intense chocolate taste. l like the taste of brownie alone very much. But I think the taste of the chocolate ice-cream is just ordinary and comes no

Brownie is one of my favourite desserts. What special of this brownie is that it is a bit salty with a intense chocolate taste. l like the taste of brownie alone very much. But I think the taste of the chocolate ice-cream is just ordinary and comes not very well with the brownie. May be it's due to I always prefer a plain vanilla ice-crean with brownie.

Also, the brownie is not hot enough that can't deliver a mixture of hot (brownie) & cold (ice-cream) feeling.

But overall, I will say I love the taste of the brownie.
Brownie with chocolate ice-cream
题外话/补充资料: The restaurant offers too little seats for people to sit in. However, I was quite impressed by a server (girl) there. She introduced the dessert to me actively and nicely. After finished our dessert, she also asked our opinions and asked us to come again.
2012-07-07
  • Brownie
2012-07-18 238 浏览
一直都好想試呢間野既蛋糕咁岩最近有朋友生日不如借花敬佛喇買左個all chocolate cake原本諗住一行8個人食岩岩好點知個cake真係rich得濟好好食但係好濟!!食飽左再食個cake真係好勉強先食得落不過真係好好味...朱古力味好夠同好香濃朱古力愛好者一定會好鍾意呢個cake!
一直都好想試呢間野既蛋糕
咁岩最近有朋友生日
不如借花敬佛喇

買左個all chocolate cake
all chocolate cake
原本諗住一行8個人食岩岩好
點知個cake真係rich得濟
好好食但係好濟!!
食飽左再食個cake真係好勉強先食得落
不過真係好好味...朱古力味好夠同好香濃
朱古力愛好者一定會好鍾意呢個cake!
庆祝纪念
生日
all chocolate cake
2012-07-16 36 浏览
前幾日男朋友生日見好耐無食過就買黎同佢慶祝下個蛋糕2-3個鐘無放雪櫃都咁好食朱古力味濃又香 甜味都好適中隔咁耐都咁好食不過買親都要大大個兩個人食真係`流`左D原來有細細個買就好啦
前幾日男朋友生日
見好耐無食過就買黎同佢慶祝下
個蛋糕2-3個鐘無放雪櫃都咁好食

朱古力味濃又香 甜味都好適中
隔咁耐都咁好食

不過買親都要大大個
兩個人食真係`流`左D
原來有細細個買就好啦
30 分钟 (外卖自取)
2012-07-09 204 浏览
有張$20 gift voucher…當然要用左佢吾好浪費啦~~買左個standard六吋精裝All Chocolate Cake試下魔力有幾大先?!...喜歡包裝盒別具型格…黑白雙色設計簡潔有力…蛋糕亦跟包裝一樣…毋須花巧郤倶高尚感覺…喜歡飲食亦同時喜歡烹飪o既我…見到個蛋糕除左想快D食之外, 腦裏亦會即時發出問號?!...點樣批到個蛋糕側邊咁平滑??…面頭D花紋又點批出黎o既呢?!...未可以解究哩D技術問題前, 不如解決左食哩個咁容易處理o既問題先啦喂…哇哈哈!!!噢噢…蛋糕好綿柔濕潤…不過原來朱古力層吾係視覺上咁吸引…只係好細滑o既mousse但朱古力味吾濃播…成個蛋糕好淡口!!...冇想像中咁振撼!!...可能期望過高了...只能算係一個OK!!
All Chocolate Cake
試下魔力有幾大先?!...

包裝盒設計好cool呀~~
All Chocolate Cake
勁厚朱古力層
2012-07-07
2 分钟 (外卖自取)
包裝盒設計好cool呀~~
2012-07-02 74 浏览
今日同女友去開朗豪坊睇戲,又知佢鍾意食甜品,就諗住黎呢間好多人讚好o既店食朱古力雪糕啦。事前我已經o係度睇咗大家提及過o既價錢 --- $28一球 / $38 兩球,點知去到同個收銀講話要兩球,佢話要收 $52.......但我order之前,又搵唔到邊度有寫朱古力雪糕o既價錢喎雖然有d奇怪,但本住只試一次o既心態,就冇反問返個收銀係咪 $38 先啱....究意係我俾個收銀呃咗吖??定還是真係由7月加價,仲加成 $14 咁多呢???不過講返個朱古力雪糕,兩球o既份量又真係幾多真係幾重朱古力味,但對我黎講就甜咗少少應該唔會再幫襯了...
但我order之前,又搵唔到邊度有寫朱古力雪糕o既價錢喎

究意係我俾個收銀呃咗吖??
定還是真係由7月加價,仲加成 $14 咁多呢???

不過講返個朱古力雪糕,兩球o既份量又真係幾多
真係幾重朱古力味,但對我黎講就甜咗少少

應該唔會再幫襯了...
2012-07-01
$26 (其他)
2012-06-20 35 浏览
愛吃朱古力的我,這日趁人在朗豪坊,便去Awfully Chocolate吃球'hei'黑朱古力雪糕做飯後甜品。這朱古力雪糕很香濃又不會過甜,更帶點可可豆的微甘,十分好吃!

very rich choc ice cream
very rich choc ice cream
  • 'hei' ice cream
(非会员)
呢間Awfully Chocolate真係值得推薦俾chocolate 迷, 真的好好食!我同fd試了Salted Chocolate Brownies + chocolate ice-cream.一入口, 己覺得 Brownies 好smooth, 好有chocolate 味, 同個雪糕好夾.雖然都幾貴, 要成 $66, 但兩個人share, 都ok!
2012-05-28
$35 (宵夜)
  • Brownies
  • 雪糕