2022-10-31
一向以靚靚造型賣相,食材高質既法式甜品店ARTE by Padaria ,由網店起家,除咗有上環地鐵站分店之外,而家喺K11 Musea 開咗一間又大又靚嘅Pop up store, 裝修以粉紅色為主調,非常切合佢哋法式甜品嘅主題,打咭影相一流👍🏻Pop up store 基本上佢哋所有嘅食品種類都會有齊,另外而家想即買即食都非常方便,除咗Takeaway之外,店舖仲設有靚靚坐位,可以立即品嚐,仲有呢度係🐶🐱寵物友善餐廳,非常歡迎帶着自己心愛嘅寵物一邊嘆咖啡一邊食法式甜點,非常開心😇❤️今日就試咗佢哋幾款法式甜點和酥餅😋😋🍯▪️魔法蘑菇 Magic Mushroom賣相好靚爭啲唔捨得食,用雲尼拿慕絲,胡桃朱古力忌廉,杏仁海綿蛋糕組合而成,朱古力味濃厚,再加上面層有一塊朱古力脆脆餅配合海綿蛋糕,又軟又脆,非常有口感🍯▪️經典香蕉太妃批 Classic Banoffee Pie我最愛的太妃批,朱古力撻底,杏仁海綿蛋糕,牛奶朱古力忌廉,新鮮香蕉,馬斯卡彭奶油,朱古力配香蕉是無敵的,而且這個做得很好唔算太甜,好好味🍯▪️法式米撻 French Rice Pudding Tart第一次嘗試法式米撻,杏仁
❤️今日就試咗佢哋幾款法式甜點和酥餅😋😋
🍯▪️魔法蘑菇 Magic Mushroom
第一次嘗試法式米撻,杏仁海綿蛋糕,意大利米糊, 開心果碎,新鮮士多啤梨,喜歡甜嘅米糊,做得好香滑,配合香脆撻底和士多啤梨,非常唔錯
🍯▪️Crosiant Roll (Dark Chocolate)
卷蛋型嘅設計,外層是酥脆嘅牛角酥,內裏是流心黑朱古力醬,味道非常濃厚,唔太甜,朱古力配合牛角酥就是最佳拍檔
🍯▪️Cranberry English Scone
這裏做的英式鬆餅有濃郁牛油鹽香,於乾燥與柔潤之間的質感,非常微妙,咬下去的時候酥酥鬆鬆的 ,咀嚼起來卻是扎實濕潤,就是迷人之處,配合蔓越莓乾,微微甜,更有口感
✨喜歡食甜品既你,非常值得朝聖,下次我一定會試埋佢哋嘅原個蛋糕,一定非常有驚喜