2022-06-18 323 浏览
每次去到銅鑼灣,如果想食西餐,都會諗起Around Wellington。我同男友叫左2個sets,我就叫左意粉,男友叫左牛扒。相有說明既,可以參考下。其實,每次去最令我期待係窩夫!一定要留肚食!!我食完佢地個窩夫返唔到轉頭,每次食其他地方既窩夫,都只會令我更加掛住呢度既出品!總括黎講,其實大部份食物都好有水準既!但唔知點解每次去都好少人,我覺得好可惜囉!呢間餐廳,其實按質素黎講,真係唔算貴。((當然平少少既話會好d))

其實,每次去最令我期待係窩夫!

一定要留肚食!!

,我覺得好可惜囉!

2022-06-17 999 浏览
話說幾年前之前係中環食過呢間小店🙌🏻原來佢已經搬左去銅鑼灣好耐喇,仲多左好多野食添!店舖面積較小,建議大家去之前要book位~晚市都可以選擇set (配飲品) 同加combo🙌🏻Combo配有湯同沙律,沙律味道都好唔錯!🦀蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒 Crab Roe & Crabmeat Donburi with Grilled Matsuba Kani Miso ($198)有咁多蟹肉仲要只係呢個價錢,真係好吸引!一上枱就見到好大個蟹蓋🦀滿滿嘅蟹肉好鮮甜,蟹膏嘅味道都十分濃郁🤤🍔鹿兒島黑毛和牛芝士漢堡 Kagoshima Wagyu Cheeseburger ($178)牛肉睇落好似有點乾,但切開都係juicy嘅!份量十足,味道就不過不失,正常發揮~🍰日本富士蘋果生芝士蛋糕 Non-baked Japanese Fuji Apples Cheesecake ($42)蛋糕內有粒粒蘋果,味道都唔係好甜🙌🏻食落帶點清新,而且唔會漏,好食🤤
話說幾年前之前係中環食過呢間小店🙌🏻
原來佢已經搬左去銅鑼灣好耐喇,仲多左好多野食添!
店舖面積較小,建議大家去之前要book位~
晚市都可以選擇set (配飲品) 同加combo🙌🏻
Combo配有湯同沙律,沙律味道都好唔錯!

有咁多蟹肉仲要只係呢個價錢,真係好吸引!
一上枱就見到好大個蟹蓋🦀
滿滿嘅蟹肉好鮮甜,蟹膏嘅味道都十分濃郁🤤

蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒

牛肉睇落好似有點乾,但切開都係juicy嘅!
份量十足,味道就不過不失,正常發揮~

鹿兒島黑毛和牛芝士漢堡

蛋糕內有粒粒蘋果,味道都唔係好甜🙌🏻
食落帶點清新,而且唔會漏,好食🤤

2022-06-17 180 浏览
嗰日比較熱,行咗好多路,所以想食個清新嘅lunch;先前只係食過哩度嘅醉盆菜,第一次堂食。『是日餐湯、沙律 —— 🥦西蘭花忌廉湯、🥭芒果大蝦沙律』~前菜都唔hae你個喎!西蘭花忌廉湯雖然清淡,但係都有好多西蘭花蓉;芒果大蝦沙律,有好多水果好開心⋯⋯『🍶🐣話梅花雕醉雞•配冷稻庭烏冬』$188~嗰個花雕味好出,但就咩話梅味;烏冬幾彈牙,同埋啲烏冬比想像中大份;邊點邊食幾爽⋯⋯『🍛紅菜頭露筍繪意大利飯•配燒烤菇』$178~平時食「無肉餐單」通常都係黑松露,但係今次有紅菜頭汁煮意大利飯,味道好清新,燒烤菇都幾大隻同埋多汁⋯⋯🍑Hand shaken iced tea - peach $34🌱Mint lime soda $38

『是日餐湯、沙律 —— 🥦西蘭花忌廉湯、🥭芒果大蝦沙律』
🥦西蘭花忌廉湯、🥭芒果大蝦沙律

『🍶🐣話梅花雕醉雞•配冷稻庭烏冬』$188
話梅花雕醉雞•配冷稻庭烏冬

『🍛紅菜頭露筍繪意大利飯•配燒烤菇』$178
紅菜頭露筍繪意大利飯•配燒烤菇

🌱Mint lime soda $38
Hand shaken iced tea - peach $34 /Mint lime soda $38
2022-06-04
紅菜頭露筍繪意大利飯•配燒烤菇
2022-06-11 212 浏览
朋友推介黎尼間餐廳,我唔小心book錯左時間,打電話話要Keep檯,真係好helpful,D職員見我想一齊share食物,未開聲已經主動遞埋D碟過黎。D食物上檯,即刻聞到香味,個飯唔係想象中咁紅菜頭嘅味,軟硬適中,個意粉大大隻蝦🦐,唔係特別鐘意食蝦🦐嘅我都聚得真係唔錯,又爽口,又有少少脆😋口感一流,個黑毛豬肋骨有口感,個味又夾,加埋杯ice Tea真心❤一流,同埋個環境都適合三五好友一齊chill下🤭🤭

朋友推介黎尼間餐廳,
我唔小心book錯左時間,
打電話話要Keep檯,真係好helpful,
D職員見我想一齊share食物,
未開聲已經主動遞埋D碟過黎。
D食物上檯,即刻聞到香味,
黑毛豬肋骨
紅菜頭露筍燴意大利飯
前菜
沙拉🥗
2022-03-26 823 浏览
做完運動嚟呢度大解放🥴#黑松露野菌忌廉湯 🍄即刻加錢要個肥仔湯先個湯黑松露味都夠重同creamy,不過個包唔脆 (我唔係指俾湯浸腍咗)#蟹肉蟹膏忌廉意粉 🦀蟹肉唔算少,但我feel 唔到有蟹膏加上魚籽本身味重,冚哂其他味#SunshineDreaming 🍓🍑個味太artificial....#鹿兒島黑毛和牛漢堡扒 🐂個pancake 出色喎,有蛋香又鬆軟漢堡扒都算厚,唔乾身另外個炸粟米餅熱辣辣都好好食#AllDayBreakfast 🥐明明menu 話有茄汁豆但無咗 (但其實朋友都唔食嘅🤣)中規中矩啦~
做完運動嚟呢度大解放🥴

黑松露野菌忌廉湯

#黑松露野菌忌廉湯 🍄
即刻加錢要個肥仔湯先

#蟹肉蟹膏忌廉意粉 🦀
蟹肉唔算少,但我feel 唔到有蟹膏
加上魚籽本身味重,冚哂其他味

Sunshine Dreaming

#SunshineDreaming 🍓🍑
個味太artificial....

鹿兒島黑毛和牛漢堡扒

#鹿兒島黑毛和牛漢堡扒 🐂
個pancake 出色喎,有蛋香又鬆軟
漢堡扒都算厚,唔乾身
另外個炸粟米餅熱辣辣都好好食

All Day Breakfast

#AllDayBreakfast 🥐
明明menu 話有茄汁豆但無咗 (但其實朋友都唔食嘅🤣)
中規中矩啦~
午餐
黑松露野菌忌廉湯
鹿兒島黑毛和牛漢堡扒
2022-03-10 381 浏览
Have had drunken chicken many times but first time with Udon😍 Such an innovative combination of Japanese and Chinese which is surprising very match and yummy! The chicken was very tender and with strong flavours of the alcohol (in a good way). The udon was very chewy and paired nicely with the sauce!😋
Drunken   Chicken  with  Cold  Japanese  Inaniwa  Udon
Crab  Roe  &  Crabmeat  Donburi  with  Grilled  Matsuba  Kani  Muso
2022-02-04 433 浏览
見到好多人介紹,成功喺佢close google link前填到form。醉盆菜(2人)$588。執完屋,同屋企人團年後享用😌。打開酒氣洋溢;食落雖然唔太重酒香,但食得岀食物係有調味先浸;酒嘅香,會喺個口停留一陣😌睇落好多,但兩個人好快就清晒🤫。爽口之選:螺、雞/鴨腎入味之選:帶子、八爪魚、(粒粒皆辛苦嘅)鵪鶉蛋可以再入味啲:雞翼、豬手。📍 Around Wellington (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓。【小編的話】➡️同店員同𨋢,岀𨋢時,佢就主動問係咪拎盆菜,thank you。#香港小店 #hkfoodie #hkblogger #香港人美食地圖 #銅鑼灣美食 #causewaybayyellowshop #causewaybayfood #aroundwellington #醉盆菜 #醉盤菜

醉盆菜(2人)$588

執完屋,同屋企人團年後享用😌

爽口之選:螺、雞/鴨腎
入味之選:帶子、八爪魚、(粒粒皆辛苦嘅)鵪鶉蛋
可以再入味啲:雞翼、豬手
醉盆菜(2人)

📍 Around Wellington (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓

【小編的話】

2022-01-28
外卖自取
醉盆菜(2人)
2022-01-23 385 浏览
之前試過中環店,評價不錯.銅鑼灣店開左咁耐,終於黎到啦🙆🏼‍♀️·🥢話梅花雕醉雞配冷稻庭烏冬($98)附送餐湯/沙律及餐飲💫平時都唔太鍾意食醉雞,但覺得呢個中日式烏冬好特別❣️忍唔住想試試~雞髀啖啖肉,淡淡酒香清新唔油膩,我仲食埋雞皮🤣(平時唔食架🙃)食哂整份都零罪惡感·🥄香烤雞扒配芒果芥末籽燒汁飯($78)同事點的~份量多,價錢抵食👍🏻· 📍 Around Wellington 銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓豆腐完勝😆

📍 Around Wellington
銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓豆腐完勝😆
2022-01-23 1812 浏览
新開張果陣試過佢嘅午市,今次Happy Friday就試下佢晚市~係OpenRice訂左枱,店員安排我地坐係餐廳較入位置,幾有私人空間🙌🏼🔆蟹肉蟹膏忌廉意粉$𝟙𝟞𝟘裡面超多的蟹肉🦀佢個汁唔係好creamy果款,而且放左啲菇菌同蘆筍平衡🍄所以整體食落唔會好膩🔆威靈頓牛柳$𝟛𝟡𝟠 好似一個雞批咁插左把刀,本來覺得好吸睛但切開後,睇到裡面的肉沒有粉嫩顏色就大感失望😟雖然食落肉質都唔韌,但色澤上較遜色🔆芝士蘑菇釀雞翼$𝟝𝟠最驚喜的菜式😍隻隻雞翼都釀得好飽滿,有食到好明顯的菇香同芝士🧀即使裡面釀左其他野,但仍然食到啖啖雞肉,唔會被其他食材搶哂風頭🔆日本富士蘋果生芝士蛋糕$𝟜𝟚最後緊係食番個甜品作結🍰蛋糕質感軟滑,底部有唔少蘋果粒🍎清新怡人🔆Cucumber grape$𝟞𝟠 似藥水味😂然後好努力插啲青瓜令佢出味🥒之後就好飲番少少🤏🏼🐰整體係個威靈頓牛柳比較失望,如果無叫會滿意好多同今餐會平好多🤣其他食物都ok,個雞翼仲幾難忘添❤️

🔆蟹肉蟹膏忌廉意粉$𝟙𝟞𝟘

🔆Cucumber grape$𝟞𝟠
似藥水味😂然後好努力插啲青瓜令佢出味🥒之後就好飲番少少🤏🏼

芝士蘑菇釀雞翼
日本富士蘋果生芝士蛋糕
夜晚嚟到銅鑼灣燈籠街呢邊食飯見到啲餐廳間間都滿晒廠行過呢棟有好多樓上餐廳嘅大廈見到呢間想食好耐嘅小店!擇日不如撞日😆餐廳空間較細 座位唔多但環境都算唔錯 坐得舒服以西餐為主但都有混合多國菜元素價錢亦都合理話梅花雕醉雞 配冷稻庭烏冬一心嚟到就好想試呢個!果然冇令我失望到🥰好大隻嘅花雕醉雞髀🍗個雞髀超級入味!🤤好有花雕酒香!成隻雞髀啖啖肉肉質夠嫩滑🤤薄薄一浸雞皮好彈牙 唔油膩😍稻庭烏冬口感好煙韌配搭花雕酒冷烏冬汁有啲鹹鹹甜甜帶酒香🤤仲有啲杞子係裡面😂成個食法好日式又好中式😆但出奇地夾!正!蟹肉蟹膏忌廉意粉意粉亦都非常足料蟹膏 蟹肉同蟹籽都有蟹味同忌廉味算濃郁!意粉質感彈牙掛汁口感亦都好豐富不過食哂就會有啲漏🤭-呢間小店雖然細但菜式好特別同多元化難以忘懷嘅花雕醉雞髀真係好正🤤
夜晚嚟到銅鑼灣燈籠街呢邊食飯
見到啲餐廳間間都滿晒廠
行過呢棟有好多樓上餐廳嘅大廈
見到呢間想食好耐嘅小店!
擇日不如撞日😆

餐廳空間較細 座位唔多
但環境都算唔錯 坐得舒服

以西餐為主
但都有混合多國菜元素
價錢亦都合理

話梅花雕醉雞 配冷稻庭烏冬

一心嚟到就好想試呢個!
果然冇令我失望到🥰

配搭花雕酒冷烏冬汁
有啲鹹鹹甜甜帶酒香🤤
仲有啲杞子係裡面😂

成個食法好日式又好中式😆
但出奇地夾!正!

意粉亦都非常足料
蟹膏 蟹肉同蟹籽都有
蟹味同忌廉味算濃郁!

意粉質感彈牙掛汁
口感亦都好豐富
不過食哂就會有啲漏🤭

呢間小店雖然細
但菜式好特別同多元化
難以忘懷嘅花雕醉雞髀真係好正🤤
2021-12-23 574 浏览
晚市有套餐,有沙律及是日湯,但是湯沒有什麼味道,與清水沒有分別。沙律水果新鮮,尚可。海膽帆立貝黑魚子扁意粉海膽尚算新鮮,帆立貝細少,與5毫子大少差不多,一口便沒有了,黑魚子沒有什麼特別味道,而且扁意粉有點兒硬,全部加左一齊,沒有什麼味道及驚喜。蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒蟹膏味道濃郁及蟹肉及蟹籽份量十足,但飯有點兒過凍及硬,道至不能特出整個蟹蓋飯鮮味,賣相十足,但味道沒有驚喜。總括來說,整個晚餐沒有驚喜及味道。

海膽帆立貝黑魚子扁意粉

蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒

總括來說,整個晚餐沒有驚喜及味道。
2021-12-12 453 浏览
Bookmarked 咗呢間餐廳好耐,一直都未有機會試。終於上星期六同朋友係銅鑼灣shopping完之後試咗。首先服務貼心,每個座位都有藤籃擺嘢,shopping 完後唔怕冇位擺,坐得亦舒服。朋友叫咗一份醉雞晚餐set,雞髀大大隻,酒香又濃又入味,值得推介。自己就叫左銀雪魚,份量亦都比想像中大份,配上 lemonbutter 同薯蓉,比例啱啱好。最後甜品叫咗cheesecake 同咖啡,完滿嘅一餐。由於本人有花生同堅果敏感,侍應們都好有耐性同細心幫手同廚房double confirm 啲order,make sure 冇引致敏感嘅食物,食得放心。
最後甜品叫咗cheesecake 同咖啡,完滿嘅一餐。
2021-12-04
2021-12-02 640 浏览
本來以為一間食評不錯的餐廳,供應的食物應該不會差到那裏,但是一頓午餐之後換來的只有無窮的失望。首先說說他們訂餐的系統裏面的選項根本連餐廳職員都不明白選項的意思。下了單反而被問為何有這選擇,搞到我們都摸不着頭腦。訂了兩個set lunch牛扒和pizza,送餐的速度簡直嚇人,不到5分鐘,所有餐湯,沙律,主菜和飲品已經送上,可想言之食物的品質可以有多好!餐湯不熱頭盤沙律沒有味道牛扒意粉,沒有味道,很薄,意粉也是一點味道也沒有而且很硬。Pizza,很薄很濕,勉強只可以說是過得去的餅乾。是第一次嘗試也只會是最後一次!

餐湯不熱
頭盤沙律沒有味道
牛扒意粉,沒有味道,很薄,意粉也是一點味道也沒有而且很硬

Pizza,很薄很濕,勉強只可以說是過得去的餅乾。
是第一次嘗試也只會是最後一次!
2021-11-23 547 浏览
Lunch time又一次去到登龍街附近食飯😚地下好多餐廳都好多人,試過兩次上到嚟都比較少人😋非常推薦大家去呢間餐廳但又好怕下次都係咁多人🤣糾結max!-🥗蕃茄水牛芝士沙律上次食嘅芒果味嘅沙律!今次呢個同樣非常有驚喜!軟綿綿嘅水牛芝士咬落爆哂汁🧀番茄仔酸酸甜甜🍅沙律菜都洗得好乾淨新鮮🥬🐔話梅花雕醉雞配冷稻庭烏冬$98⭕️超級無敵推薦⭕️呢個醉雞超級無敵入味!最驚喜係佢竟然每次都只係比雞髀雞🍗醉雞入面味道超級無敵濃郁,雞肉非常滑身,完全唔會鞋!雞皮都一啲都唔會肥膩,薄薄嘅雞皮好正!隔離附有一碗花雕醉雞味嘅雞汁,將超級彈牙嘅凍冰冰洞庭烏冬拌入醉雞汁中,超級掛汁🥺好味嘅程度!絕對超乎你嘅想像😋
🥗蕃茄水牛芝士沙律

🐔話梅花雕醉雞配冷稻庭烏冬$98
  • 話梅花雕醉雞配冷稻庭烏冬
2021-11-02 556 浏览
– Beef Wellington –Its portion was just right for share. I think they’ve done a good job! Can you see the beef fillet? It’s medium rare; still tender and juicy. Only one suggestion, I thought it’d be nicer if that mushroom layer could be chopped finely. – Pizza Margarita –Don’t worry about getting too stuffed after eating. It’s a thin pizza crust. You should be fine! I love how they put tomato slices under tons of cheese! A smart way to trick me into eating veggies🤪🤔👍🏻– Snack Platter –It comes i
– Beef Wellington –

– Pizza Margarita –

– Snack Platter –
It comes in 4 flavours. Garlic, spicy, sesame and one stuffed with cheese! You get to taste a bit while your stomach still has room for the mains😏
Pizza  Margarita
Snack  Platter