2023-03-17 341 浏览
以為嚟哩度又係食千篇一律嘅西餐點知見到menu好吸引有多款選擇最正係一坐低就播緊Jer嘅歌💙同道中人即刻覺得哩間唔係西餐廳係有d嘢嘅😂叫咗醉雞烏冬以為湯烏冬嚟到個賣相好fusion煙韌烏冬配花鵰酒店員話當沾麵食最正係件大雞肶醉雞味好濃而且大大啖肉好淋太耐無食醉雞set lunch可以食到醉雞沾烏冬太令人驚喜!
以為嚟哩度又係食千篇一律嘅西餐

太耐無食醉雞
set lunch可以食到醉雞沾烏冬
太令人驚喜!

2023-03-07 387 浏览
去到先知原來改咗新餐牌,以前餐牌好多素食選擇,依家少了一半。原本好想食佢嘅紅菜頭意粉,已經被刪除左。問店員,佢話好少人食,所以唔整。我告知店員,我同朋友都係食素,佢話廚房可以配合,於是我地點了all day breakfast 及南瓜意粉。all day breakfast 佢走咗肉類,加了蛋、薯餅、大磨菇、沙律菜的份量。南瓜意粉就用磨菇去煮。店方咁flexible同埋好願意配合,我都好滿意。不過希望店方下次改餐牌時,考慮加返多啲素食菜式啦,支持下素食者😚
All  day   breakfast
南瓜意粉(廚房特制素食)
2023-02-17 566 浏览
兩個人食,大家都唔想諗食咩。直接叫左Set Dinner。同一般Set Dinner 冇差別,一樣有是日沙律有日式螺肉配沙律菜,仲有一片蒜茸包配紅菜頭湯。主菜係威靈頓牛扒,有細細粒嘅薯角做配菜。南瓜意大利飯,我中意意大利飯口感,仲有果汁。甜品係我最期待嘅環節。由於二人Set Dinner可以選擇兩款不同嘅甜品,兩個人一齊開心share,朱古力心太軟同宇治金時窩夫,兩個甜品都有雪糕,份量都唔細,成餐飯兩個女仔食岩岩好
兩個人食,大家都唔想諗食咩。直接叫左Set Dinner。

一推出後就已經超想吃🥰但拖延症又懶得網購的我拖到今年才試😬今年訂了在冬至的時候跟家人一起分享🥰訂了這個4-6人份量~但我們6個人都吃不完🤣最後我吃完兩天 剩下的花雕汁隔天我還煮了個烏冬來吃🥰真的每一款食材都超超超超超入味🥰最想試的醉廣島蠔也沒有令我失望🥰鵪鶉蛋 雞翼都超入味好好吃🥰入味到也擔心會不會吃到醉駕🤪希望不止冬至 過年有😬可以一直推出😬聖誕節啊~母親節啊~復活節啊~清明節啊...都可以吃得到🥰

2022-12-25 788 浏览
🐥Lunch Set:話梅花雕醉雞配稻庭烏冬($98+10%)佢地既lunch set包括湯或沙律+主菜+飲品,我就揀左香橙蟹柳沙律🍊入面好多蟹柳絲,配埋橙同沙律醬食落甜甜酸酸好開胃,份量都ok多㗎之後就輪到主菜,一送到嚟第一印象就係好大隻雞脾😳上面仲有好多蟹籽!原來花雕汁同雞脾係分開上,所以雞肉本身係無乜調味既。由於呢個set屬於冷麵類,雞脾肉已處理到為恰度好處既溫度,食落一啲雪味都冇,肉質好爽口一啲都唔鞋,仲要大部分肉已經去左主骨,可以啖啖肉咁食👍🏻花雕汁既調味亦整得啱啱好,可以食到花雕酒既香但又唔會太嗆喉,味道幾溫和。至於冷烏冬就非常彈牙,雖然同隻雞脾比起上嚟睇落好似較細份咁,其實都幾多絕對夠飽肚㗎👌🏻🍰日式芝士蛋糕 - 朱古力(跟set+$20)←必點💯只要叫lunch set就可以$20加配日式芝士蛋糕(原味/朱古力/宇治抹茶),選擇困難症左一輪最後揀左朱古力味🤣蛋糕並唔算大件,但係食落去質感軟滑,朱古力味非常非常濃,有啲似brownie咁,食完一件好滿足,$20就可以食到高質蛋糕連精緻擺盤真係CP值超高😍除左自己點既set好味之外,朋友點既蟹籽蟹肉蓋飯配甲羅燒睇落都勁正,超
香橙蟹柳沙律

日式芝士蛋糕 - 朱古力

🍰日式芝士蛋糕 - 朱古力(跟set+$20)←必點💯

除左自己點既set好味之外,朋友點既蟹籽蟹肉蓋飯配甲羅燒睇落都勁正,超級多蟹肉咁,下次嚟要試下先得🤤
2022-10-28
午餐
香橙蟹柳沙律
日式芝士蛋糕 - 朱古力
2022-12-23 473 浏览
今日同事請我食farewell lunch 佢哋揀咗一間樓上西餐廳 叫Around Wellington🍴 環境都唔錯 坐得幾舒服😉 lunch set 有6個選擇 我見周邊都好多人都食 蟹肉個個set 所以我就揀咗呢個✌🏻💛 蟹籽蟹肉蓋飯配甲羅燒 ($138)賣相好精緻超吸引 有好大個蟹蓋🦀 滿滿嘅蟹肉好鮮甜 仲有勁多蟹籽 配埋濃郁嘅蟹膏 真係好好撈飯😋我覺得份量可以再多少少 不過依個價錢出面應該做唔到 所以都推薦 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

💛 蟹籽蟹肉蓋飯配甲羅燒 ($138)

2021-08-17
午餐
2022-10-10 762 浏览
好日都唔出銅鑼灣醒起銅鑼灣有間90分鐘雞翼放題所以當日先係OpenRice 到立即預約好彩有位有得食!真心平,以前睇過MK有間成2百up 我食唔起依到滿足到我哋🥲入坐之後職員會介紹用QR code 落單同埋會上個頭盤比我地頭盤就係6種味每樣2隻!老實講我本身唔鍾意花雕醉雞係台灣食覺得又苦口又唔夾但!係!依到個花雕醉雞好食到癲!!!唔!苦!架!!雖然因為係凍食搞到肉會痴骨但真心好好食囉之後都狂叫依款第二個我鍾意芝士蘑菇!!!勁好食囉😩咁我地之後落單,1=1隻,揀咩味都得野飲叫咗凍檸茶同凍奶茶(唔記得影相個人覺得唔夠甜,可以再落多d 糖漿就完美🤣咁間野有一邊白牆,佢地會播電影但我個位得自己睇到個職員勁nice咁問我地係咪想睇電影幫我地移開個門等我地2個人可以睇😂勁chill 囉又有雞翼食又有電影睇重點D staff 係有顏值架不過我就唔偷拍嘅你地好奇就快啲book 位上去食個雞翼x靚仔x放題啦
好日都唔出銅鑼灣
醒起銅鑼灣有間90分鐘雞翼放題

所以當日先係OpenRice 到立即預約
好彩有位有得食!

真心平,以前睇過MK有間成2百up 我食唔起
依到滿足到我哋🥲

頭盤就係6種味每樣2隻!

雞翼頭盤

老實講我本身唔鍾意花雕醉雞
係台灣食覺得又苦口又唔夾
但!係!
依到個花雕醉雞好食到癲!!!

唔!苦!架!!
雖然因為係凍食搞到肉會痴骨
但真心好好食囉之後都狂叫依款

第二個我鍾意芝士蘑菇!!!勁好食囉😩

咁我地之後落單,1=1隻,揀咩味都得

野飲叫咗凍檸茶同凍奶茶(唔記得影相
個人覺得唔夠甜,可以再落多d 糖漿就完美🤣

咁間野有一邊白牆,佢地會播電影
但我個位得自己睇到

上去食個雞翼x靚仔x放題

2022-10-08
雞翼頭盤
2022-09-21 630 浏览
.Aʀᴏᴜɴᴅ.Wᴇʟʟɪɴɢᴛᴏɴ #深藍色線 樓上雞翼放題餐廳🤤非一般的雞翼限時放題📌位於銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓係銅鑼灣站B岀口行~4分鐘就到係黃店關注組見到店舖雖小,野食尚可------------------------------蟹籽蟹肉蓋飯配甲羅燒 $138⭐️⭐️蟹籽蟹肉好足料又有蟹膏加持,增加香味唯一美中不足是間中會食到蟹殼可俾次機會🙇🏻‍♀️流心蛋巴馬火腿忌廉意粉 $208⭐️⭐️普普通通巴馬火腿都尚算多但可叫其他雞翼拼盤$128⭐️⭐️⭐️有大驚喜完完全全冇失望,真係好好食唔會太乾,有質素因為當日(星期五)冇得加錢轉放題所以叫左拼盤值得一試最好食係芝士蘑菇釀雞翼🥰大推!!!------------------------------結論: 主打雞翼,好值得一試,有別於一般雞翼放題,係有質素。雖然當日叫嘅野食不算是該店的主打,影響我對本店嘅印象,但雞翼真係令我有所改觀。滿分為💚💚💚💚💚味道:💚💚💚服務: 💚💚💚💚性價比:💚💚💚💚回頭:💚💚💚------------------------------過渡線朋友介紹話梅花雕醉雞配稻庭烏冬 $98好似沾麵,有碗汁可點麵食雖花雕味
Aʀᴏᴜɴᴅ.Wᴇʟʟɪɴɢᴛᴏɴ

係黃店關注組見到
店舖雖小,野食尚可

蟹籽蟹肉蓋飯配甲羅燒 $138⭐️⭐️

蟹籽蟹肉好足料
又有蟹膏加持,增加香味
唯一美中不足是間中會食到蟹殼
可俾次機會🙇🏻‍♀️

流心蛋巴馬火腿忌廉意粉 $208⭐️⭐️

普普通通
巴馬火腿都尚算多
但可叫其他

雞翼拼盤$128⭐️⭐️⭐️

有大驚喜
完完全全冇失望,真係好好食
唔會太乾,有質素

回頭:💚💚💚

過渡線
朋友介紹
話梅花雕醉雞配稻庭烏冬 $98
好似沾麵,有碗汁可點麵食
雖花雕味略嫌不足
但算是該名多人嗌的菜色
都值得一試!
2022-09-21 447 浏览
支持經濟圈小店找到了這家樓上餐廳,同一棟大廈其實都好多餐廳選擇,但之後見朋友食過話好黎試下食物選擇好多,花雕醉雞烏冬好出色,佢有小小汁俾你沾個烏冬,個雞好嫩滑,又夠入味淡香的花雕,唔會好搶!唔記得影相,食食下先記得加錢有set 包沙律同湯我地仲叫左新奇野「炸魚薯條pizza」,佢真係薯條同魚手指做餡,有清新檸檬加芝士整的pizza,好有新鮮感,好似叫左個小食併盤咁滿足左我想食pizza又想食叫小食,又驚食唔哂😂😂😂因爲有檸有時食到好酸但好解膩

加錢有set 包沙律同湯

炸魚薯條Pizza
炸魚薯條Pizza
  • 花雕醉雞烏冬
2022-08-20 478 浏览
限時供應既雞翼放題!下午茶時段$108一位仲包一杯餐飲IG圖片同實物黎到差唔多一樣~印象最深刻就係芝士蘑菇饟雞翼同埋花雕醉雞翼!前者無骨啖啖肉,一咬落去芝士味充滿成個口腔,超滿足;後者好大隻,酒香滲哂入去雞翼入面其他都唔差,不過只係西檸雞翼唔夠檸檬既酸味,鐘意食酸既可能會有啲失望~員工服務態度都唔差,態度好,會主動收碟~不過店舖位置唔算多,記得要book左枱先最緊要係上餐速度快,QR code自助落單,無漏單情況,每隻雞翼上碟都係熱辣辣!大推介👍🏻👍🏻
限時供應既雞翼放題!下午茶時段$108一位仲包一杯餐飲

雞翼拼盤

2022-08-20
下午茶
雞翼拼盤
2022-08-05 319 浏览
呢間餐廳嘅多國菜真係好出色🍴必食話梅花雕醉雞配稻庭烏冬 好fusion嘅感覺🤩醉雞淡淡嘅酒香味🥃用咗雞髀肉 好嫩滑🍗最正一定係話梅花雕汁 酸酸甜甜 加落冷烏冬到食 夠晒清爽✨
呢間樓上餐廳,平日有午市套餐 HK$88-$158,每週都有些更新。每一份午市套餐有前菜+主菜+指定飲品。點其他飲品,可以正價減HK$20,另外也可以加HK$20多一件日式芝士蛋糕。話梅花雕醉雞配稻庭烏冬 (HK$98).好一個中日式主菜,凍食,好啱依家夏天食😍.一整隻雞髀切出6件厚切啖啖肉,已起骨,雞肉幾嫩滑,酒香十足,本身已經有些花雕味道,不過我都會把雞肉點入話梅花雕酒醬油汁,令酒味更濃.稻庭烏冬,冰凍的,好煙韌,份量也很多呀,感覺食極都仲有嘅🤔蟹籽蟹肉蓋飯配甲羅燒 (HK$138).大量蟹肉、蟹籽,蟹膏燒得香香的,鹹香又美味,撈飯食好正!😍麻辣燴雞肉飯 (HK$88).我試咗件雞肉,幾嫩滑,入味但不太辣,少少麻.碗內多汁,撈飯食一流!.仲有木耳和蔬菜,均衡飲食😁是日餐湯.同事點的,好似係椰菜湯,看似幾creamy多椰菜碎粒,配幾粒麵包粒*金柚蝦沙律.多金柚子粒、多蝦、配沙律菜和柚子醋醬,清新開胃Smoothie (HK$52/杯,跟午餐減$20).調飲得幾好飲喎,碎冰粒幼細,大杯,可以飲好耐~.我哋各自點咗3款smoothies: .Pina Colada — 菠蘿、椰子

話梅花雕醉雞配稻庭烏冬 (HK$98)
.好一個中日式主菜,凍食,好啱依家夏天食😍

話梅花雕醉雞配稻庭烏冬

蟹籽蟹肉蓋飯配甲羅燒 (HK$138)

蟹籽蟹肉蓋飯配甲羅燒

麻辣燴雞肉飯 (HK$88)
.我試咗件雞肉,幾嫩滑,入味但不太辣,少少麻
.碗內多汁,撈飯食一流!
.仲有木耳和蔬菜,均衡飲食😁

麻辣燴雞肉飯

是日餐湯
金柚蝦沙律
.多金柚子粒、多蝦、配沙律菜和柚子醋醬,清新開胃

金柚蝦沙律 & 是日餐湯

Smoothie (HK$52/杯,跟午餐減$20)
.調飲得幾好飲喎,碎冰粒幼細,大杯,可以飲好耐~
.我哋各自點咗3款smoothies:
.Pina Colada — 菠蘿、椰子
.Sunshine Dreaming — 士多啤梨、蜜桃
.Summer Vibe — 芒果、火龍果

Smoothie

日式芝士蛋糕 (跟午餐 +$20/件)
.每碟有平滑靚靚嘅芝士蛋糕,配有藍莓、抹茶粉和朱古力醬做裝飾
.看似好實正,但入口就係軟綿和奶滑口感
.原味有幾濃嘅忌廉芝士味和蛋香

金柚蝦沙律 & 是日餐湯
Smoothie
日式芝士蛋糕
1K
Around Wellington話梅花雕醉雞配稻庭烏冬蟹子蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒價錢💲: $98/ $128好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 4/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 4/5-上篇講完銅鑼灣的劣食,今日講下呢間一樣係銅鑼灣但好好食的餐廳,大家要多多支持!💛 lunch set大大份好抵食,同埋侍應服務都唔錯。平日午市都唔係話好多人,係個邊返工既一定要去下😆 每個餐都會包湯/沙律+餐飲ga。-✅✅話梅花雕醉雞配稻庭烏冬。烏冬同雞腿份量都超多‼️ 烏冬係凍的,過左冷河,好煙韌,沾落啲花雕汁到甜甜地,帶小小話梅味。呢個汁真係好花雕,酒的尾韻幾重,個人好鍾意😍 雞脾啲皮好薄好爽,唔食雞皮的我覺得食埋都好正😙 雞肉入晒酒味,啖啖肉好爽!同埋肉質唔鞋,夠嫩🐔 呢個夏天食真係又涼爽又夠飽,又唔會覺得好膩🤩-✅蟹子蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒。呢個都係佢地好多人叫的菜式之一,平時食一個甲羅燒都唔平,呢個價錢好抵!有大量蟹肉蟹籽同埋飯素!加埋蟹蓋入面的蟹膏,超好撈飯、而味道唔算好鹹😋 蟹膏算鮮,唔係死鹹,呢個價錢收貨,雖然味道係想像到的。-呢2個lunch都唔錯,覺得一定要試下😌
Around Wellington
蟹子蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒
價錢💲: $98/ $128
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 4/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 4/5

呢2個lunch都唔錯,覺得一定要試下😌 佢地仲有做wellington beef,唔同的西餐菜式,未去的推介😉 附近返工的多d去支持!
同區美食🍧: #piggyfoodiein銅鑼灣
比起大連鎖 Pizza店, Around Wellington出品的 Pizza簡直超水準, 從未吃過如此美味的Pizza😋😋😋😋😋. Pizza 既大且薄, 邊皮脆口,料足😍. 吃每一片時簡直是享受.  另從來不好薯餅的我 (見到大集團漢堡店的薯餅, 已變身成絕緣體, 見到怕怕),竟然愛上了該店的芝士粟米薯餅, 若要評分, 十分滿分, 我給予9分評分, 1分還是要扣的, 少d油更理想😅.  薯餅內裡鋪滿著甜甜的栗米, 每咬一口時,栗米粒瀉滿出來.  伴薯餅的沙律菜亦加有醋汁, 既新鮮又香甜. 老板和廚師的用心製作,絕不戲場!只憑這兩美食, 我膽敢說可能是全港最好吃的Pizza和薯餅.  有時, 全日早餐也是我選擇吃其他之選.特別要提及的是餐內贈送的沙律, 稱得上是佳品, 萬分推薦.  每次均由廚師自行發板.  從來不吃藜麥沙律的我, 全把藜麥改觀, 把沙律全部掃光.不過自該次後, 未有幸再吃過了😆.此外, 我朋友亦讚其 steak 正, 惟我不吃牛, 她獨自享受吧了☺️!
黑松露P雜菇Pizza
题外话/补充资料: 想試其晚餐, 對其多款甜品, 期待😋😋😋😋😋
2022-07-01
黑松露P雜菇Pizza
  • Pizza
  • 薯餅
  • 沙律
  • steak
2022-06-30 286 浏览
西餐成行成市,說得上有靈魂和質素的卻不多,小店要做到維持「有樣有內涵」尤其困難。畢竟小店資金有限,地段和裝潢未能媲美集團式營運。不想以後來來去去吃差不多味道和價格三份一中屬於地租,必須好好支持!首選 🔥軟殼蟹蟹肉意粉🌟🌟🌟🌟🌟軟殼蟹不難吃得到,意外發現他家的蟹肉是厚厚的滿足感,真材實料做到「有樣有餡」。外脆內軟,脆粉漿和蟹肉的比例剛好,而且沒有絲毫油膩感!多量蟹肉、意粉的口感正宗有咬口,配菜蘆筍爽脆!唯一不討好是上面的蘿蔔苗,本身草腥味濃。同行都是愛蟹之人,再來一個😆蟹肉親子丼🌟🌟🌟🌟🌟蟹肉一點都不腥,蟹子粒粒飽滿亮晶晶,不吃蟹子看看也滿足🤩配上微暖的短米,是日本的味道啊!(原諒太久沒法旅遊,可能誇張了)士多啤梨沙冰🌟🌟🌟🌟味道對辦,伴喝舒暢,但冰粒略大,本身的環保飲管太快變爛,只好拿了膠飲管。蒜香蜆肉意粉🌟🌟🌟🌟看似簡單但最考功夫。蜆肉體積大、鮮度高和意粉口感彈牙加分;扣分位是蜆肉略煮不透,半熟使它帶少許不同腥味,未敢多吃;調味方面尚有改進空間,蒜香,甚至整碟意粉都被辣椒味掩蓋,略淡(本人口味本身已屬徧淡),員工不算主動但十分有禮貌!👏🏻有機會下次試點別的P.s.一進門,很久沒看見這

首選 🔥軟殼蟹蟹肉意粉🌟🌟🌟🌟🌟

同行都是愛蟹之人,再來一個😆
蟹肉親子丼🌟🌟🌟🌟🌟
士多啤梨沙冰🌟🌟🌟🌟

蒜香蜆肉意粉🌟🌟🌟🌟
看似簡單但最考功夫。
蜆肉體積大、鮮度高和意粉口感彈牙加分;

員工不算主動但十分有禮貌!👏🏻
有機會下次試點別的
P.s.一進門,很久沒看見這麼漂亮的背景牆👽