喺旺角,要搵食好易,林林種種咩都有,但呢一日,我同我d 朋友就有d頭痛啦,我地又想食海鮮,生蠔,有人又想食牛排,有人又想飲酒傾計,亦有人想食d小食,仲想價錢係合理,最好係大眾化,如果要滿足晒我地呢班麻烦既朋友,我諗我地要去2至3間餐廳先可以做晒我地以上既野!喺我地諗緊既時候,上openrice睇下,就見到一間算新開既餐廳,就係amour la,我地又膽粗粗去試下,雖然佢係旺角,但原來佢近油麻地,門面都叫易搵既,打電話去問地址點行,個接線生都好有禮貌,一去到,嗰日都多人,我地5個人,我地一到門口,立即有個靚仔待應即刻好有禮貌問我地幾多位,之後話要稍等一陣,要執執枱先比我地入去,望入去,環境都好暗,好似好有情調咁,入面既人都面上有笑容,咁我就同我d朋友講,都好似幾ok..第1印象有分,入到去就立即睇meun,款式種類有好多,待應都好好,遂一為我地介紹,提議我地食咩最好,之後我地一見生蠔就話要每人3隻先,再黎螺,蝦,仲有面包蟹,之後叫左d肉類,意粉,仲有小意大利飯,小食雞翼,我地好開心,好滿足,因為呢度一次過可以滿足晒我地5位小姐!我地仲叫左雞尾酒飲下,但講真我地唔夠膽叫ka初頭,因為調較雞尾酒係要技術同經驗,所以我地初時只叫左一杯,叫summer既雞尾酒,佢係甜既(聽嗰個男待應講)佢整完拎出黎,我地每人試左一口,真係ok wo,有手勢woooo..我地就每人叫多幾杯唔同既飲下,都真係唔錯,好飲,同個待應講講下,原來佢喺黎自五星級酒店既bar tender,omg...怪不知d 服務,談吐咁有水準啦!加分加分。。
再講返野食,海鮮方面絕對新鮮,生蠔同面包蟹,仲有(某)單蝦,係一定要食,又大又有肉,正 !!意粉有個茄汁大蝦意粉都好好味,一試就知唔係求其整既,仲有個牛排,6成熟,有血與無血之間,簡直無得頂,仲有羊架,雖然我唔食羊架,但我見我d朋友食到無停手,咁應該好好味既。
當我地食晒咁多野之後,待應就拎甜品比我地,係個布丁咁既野,我望到都飽啦!但試左一啖之後,覺得好好味,就好快食晒啦!本身我地諗住去第2度飲野傾計繼續,嗰時已經11點,之後有朋友提意不如留返喺呢度,又唔使行黎行去,又有酒飲,問佢地關幾點,佢地1點至2點,正。。。咁就岩晒啦!總括黎講呢度有好多個好處,又喺mk.個個返屋企都好方便,間餐廳門口好多的士,好方便,埋單食左咁多野,飲野咁多杯都係每人400埋單,真係好抵,呢個地方我一定會再黎。。。
2013-08-06
  • 生蠔,茄汁大蝦意粉,面包蟹,(某單)蝦
今次用左YXHOO團購嘅$268二人十一道菜海鮮盛宴,其實用團購去食嘢我已經預咗唔會特別好食,所以已經有定心理準備,結果成餐飯就麻麻地啦!第一道菜係一杯Welcome Drink,味道就係普通fruit punch咁,冇乜特別第二、三、四道菜分別係麵包蟹、生蠔同青口,由於我唔食海鮮嘅關係,所以我冇食到,不過賣相幾OK,我後來問我媽咪好唔好食,佢話OK啦!不過唔算太新鮮第五道菜係煙三文魚田園沙拉,而由於我又唔食沙拉嘅關係,所以我都冇食到......因此我要呆坐到上第六道菜時先有得食好喇!我終於有得食嘢嘞!就係第六道菜嘅黑松露菌湯同第七道菜麥包,黑松露菌湯是OK的,但麥包就令我好失望,因為睇佢張圖係一條好靚嘅麵包條,但實際係一粒凍嘅麵包球,好似啱啱喺雪櫃拎出黎咁,焗都唔焗返熱佢就比客食輪到第八道菜main course嘞!我點左龍利柳呢道菜味道OK,中規中矩啦!有親友點左另一道main course--豬肋骨豬肋骨好似係烚熟左之後淋啲醬汁上去就算,唔覺得燒過,所以唔香,後來我發現原來呢道菜原名叫"意式烤醬原條燒豬肋骨",原來只係有烤醬,唔係烤豬肋骨,唔怪之得啦!來到第九道菜,就係牛奶布甸,
今次用左YXHOO團購嘅$268二人十一道菜海鮮盛宴,

輪到第八道菜main course嘞!我點左龍利柳
香煎龍利柳伴檸檬牛油汁
呢道菜味道OK,中規中矩啦!

有親友點左另一道main course--豬肋骨
意式烤醬原條燒豬肋骨

來到第九道菜,就係牛奶布甸,雖然團購嗰度寫住係焦糖布甸,但冇所謂啦,反正我都唔覺得有咩分別嘞......味道都係嗰句...OK啦!

到最後黎到第十道菜,餐飲!嘩!真係...我都唔知點解一杯凍檸茶都可以搞成咁,我從來未飲過一杯可以有成堆茶葉喺裡面嘅檸茶
真係啖啖都會飲到茶葉,大家可以留意下杯檸茶嘅底部,黑色嗰部份就係沉澱咗嘅茶葉
檸檬茶
就咁拎片檸檬上黎都會"痴"到好多粒茶葉
好嘞,咁其實第十一道菜就係紅/白酒,我冇飲到,no comment

整體黎講,如果用返MENU嘅原價黎食呢餐飯,我會覺得唔值,但用團購個價錢,就OK啦!
题外话/补充资料: 我覺得餐廳嘅員工值得一讚,服務不錯
2013-08-06
用餐优惠
團購
2013-08-03 41 浏览
好啦 真係激到我第一次寫食評架啦我係yahoo團購用268買佐二人十一道菜既海鮮套餐好早已經book佐7點半 當日都准時到餐廳裡面大多都係食團購餐既好啦 一開始 個waiter都好禮貌比個menu我地我地揀佐主菜係燒豬肋骨同鵝肝意大利飯好啦 甘一開始就有個冰盤裝住個幾隻海鮮包括兩隻青口兩隻生蠔半隻麵包蟹 都ok既之後就黎佐個三文魚沙律同蘑菇湯兩樣野都好淡味等好耐先黎到個主菜個鵝肝意大利飯真係超級難食首先講個意大利飯吾係用意大利米既 煮到粥甘 得幾塊蘑菇 根本咩味都無...之後個鵝肝好細之餘 同吾似鵝肝我地食佐兩啖就無再食過啦之後等佐一陣 個豬肋骨黎佐簡直係恰熟佐個骨再加茄汁...無肉味可言最後係個甜品 係個無焦糖既布丁 但係已經無mood食啦
好啦 真係激到我第一次寫食評架啦
個鵝肝意大利飯真係超級難食
之後個鵝肝好細之餘 同吾似鵝肝
我地食佐兩啖就無再食過啦
之後等佐一陣 個豬肋骨黎佐
簡直係恰熟佐個骨再加茄汁...
無肉味可言
最後係個甜品 係個無焦糖既布丁 但係已經無mood食啦
2013-08-01
2013-07-25 58 浏览
今天和男朋友去試新的餐廳, 見到團購好平, $268有十一道菜, 加$100蚊仲有多一隻波士頓龍蝦添~餐廳不難找, 在朗豪坊行後3個街口左右就到, 我們本身BOOK了 七時, 但6:45分到了, 餐廳開頭只有幾檯客人, 但7時半左右已開始多人, 我想也是吃購團的套餐吧~好啦, 講下食物先~ 一來先來海鮮凍盤, 本身有生蠔, 青口和半隻麵包蟹, 龍蝦是加 $100蚊的海鮮不錯, 有海水味, 也算新鮮, 不過因為凍蟹比較花時間吃, 只是這個凍盤也吃了30分鐘吧.. 三文魚沙律和蘑菇湯不過不失主菜選了BBQ豬仔骨和鵝肝意大利飯, BBQ骨上檯時真的很大條, 男友很喜歡吃, 滿心期待的!可是真的做得不好, 豬仔骨像只是用滾水弄熟, 然後加上醬汁似的, 感覺肉本身沒有味道, 無醃過肉的, 肉和醬汁完全分離~ 反而那個薯蓉還好吧!鵝肝意大利飯, 一上檯時已不抱期望, 因為除了鵝肝好吃外, 下面的就像是白飯一樣, 那幾片菇根本起不了野菌作用, 整個飯都淡而無味, 要加了很多芝士粉才吃了幾口餐飲都是平時的咖啡, 男友選了蜜桃乳酸(要補差價的), 我沒有試不知味道如何整體來說, 凍盤不用煮的, 只要新鮮

海鮮凍盤
三文魚沙律和蘑菇湯不過不失
反而那個薯蓉還好吧!
BBQ豬仔骨
鵝肝意大利飯
整體來說, 凍盤不用煮的, 只要新鮮應該不難吃, 但主菜真的要改進一下, 雖然是團購, 但也不能如此求其吧?
题外话/补充资料: 本身還有黑糖麥包的, 但不知是否侍應忘了沒有奉上, 只是我們覺得吃不吃也沒有所謂, 所以沒有提出要回
2013-07-20
用餐优惠
團購
海鮮凍盤
2013-07-07 36 浏览
成班同事收工冇野做..就去搵D新野試下hea下飲兩杯啦..行到黎砵籣街.. 俾我哋發現到呢間新野!!好!!就係你啦!!行到入去個環境幾舒服..感覺好好!!個侍應同我地介紹咗一輪..最後揀左煙三文魚沙律.. 香蒜牛油焗帶子..蟹肉牛肝菌汁長通粉...鵝肝意大利飯..鱸魚同羊架!!!整體嚟講都好好!!特別要讚既係個蟹肉牛肝菌汁長通粉同鱸魚!!先講過鱸魚!!佢煎到好香..同食落去好滑..正!!!到個長通粉!!佢簡直係改變咗我一直對食野既價值觀!!個牛肝菌汁好食到原全搶哂蟹肉鏡!!最後開左支紅酒!!不過不失啦..食左咁多野已經好滿足!!做咩多左set生蠔既!?!?個侍應同我地講而家做緊優惠開1支酒就送1set生蠔!!哇!!又幾抵wo..不過佢話個優惠差唔多完!!要食就快整體嚟講呢間餐廳都幾抵食..都有返咁上下水準!!一定會再返黎食!!望就望佢個優惠品好咁快完
成班同事收工冇野做..就去搵D新野試下hea下飲兩杯啦..

行到入去個環境幾舒服..感覺好好!!

先講過鱸魚!!佢煎到好香..同食落去好滑..正!!!
最後開左支紅酒!!不過不失啦..食左咁多野已經好滿足!!
做咩多左set生蠔既!?!?

• 蟹肉牛肝菌汁長通粉
  • 鱸魚
2013-07-05 25 浏览
早早就知道他們就有第三間分店,上回到Garden不錯,可惜公務煩多,未有試試他們的新作。不知是否熟客還是什麼,總係覺得這幾個後生仔真的好相處,一進來就不用說,先給他們幫我點菜(我們已經熟到呢個地步):D陳太今期話要食清小小唔要紅肉,佢就整左两個前菜,一鵝肝多士,仲有個焗爙大草菇,個大草菇好惹笑,大大個又幾好味,出面都小見到。之後我仲見到個Promotion,Order Red\White Wine送生蠔,有無搞錯•••仲可以揀COFFIN BAY,我立即點反支Pago先,可能同陳太飲紅酒多左啲,生蠔都唔小,所有叫一個主菜算了好勒,今次分享住咁多先,下次到陳太了haha

不知是否熟客還是什麼,總係覺得這幾個後生仔真的好相處,

陳太今期話要食清小小唔要紅肉,

佢就整左两個前菜,一鵝肝多士,仲有個焗爙大草菇,

個大草菇好惹笑,大大個又幾好味,出面都小見到。
焗爙大草菇
仲可以揀COFFIN BAY,我立即點反支Pago先,

可能同陳太飲紅酒多左啲,生蠔都唔小,所有叫一個主菜算了

好勒,今次分享住咁多先,下次到陳太了haha
2013-07-01
焗爙大草菇
2013-07-04 34 浏览
知道呢間係amour garden 的分店, 所以襯住有澳門朋友來香港就帶佢去食飯^^順便試吓新餐廳有咩唔同~~ 一入去環境幾舒服, 裝修型格得來又簡潔^^ 坐底之後睇餐牌~ 我同我朋友都好想試吓食西冷扒, 於是廚師哥哥推介我地食一個精選套餐^^ 有扒有沙律有海鮮有甜品, 聽落好似唔錯, 所以我地就叫左呢個餐~我個朋友話想襯未有野食出去買d 野, 因為諗住冇咁快得食~ 點知好快就上左個海鮮拼盤~ 有生蠔、鮑魚片、青口、同響螺~ 睇落好吸引!!  不過基於禮貌我緊係等埋我朋友返黎先食啦~ 過左一陣侍應哥哥竟然留意到我朋友出左去同我諗住等埋佢~~ 主動同我講幫我雪住個拼盤先, 一陣我朋友返黎再拎過黎~~ 咁醒水+貼心的侍應哥哥真係值得一讚^^ 朋友返左黎之後侍應哥哥又好快拎返個拼盤出黎俾我地^^ 真係好留意客人的需要! so nice! 成個拼盤我最like 係鮑片, 爽爽地又清甜!! 好好味餐湯係青豆湯~ 仲有面包不過冇特別影沙律同amour garden 一樣有酸酸甜甜的汁~ 驚喜之處係木瓜粒~ 雖然平時唔係太食木瓜, 但係加左沙律汁同配埋d 菜又幾好味~個餐有餐飲跟埋 ^^ 終於到

青豆湯
餐湯係青豆湯~ 仲有面包不過冇特別影
田園沙律
Lime Risky
個餐有餐飲跟埋 ^^
雪花西冷
終於到主菜喇~個西冷扒入口即溶而且好滑~~~ 食牛扒食到覺得好感動都係第一次XD!! 而家見到張相都想再食....... 我同我朋友都食到好飽~~ 我呢位由澳門過來玩o既朋友, 佢食完都好滿意, 大讚個牛扒呢^^
甜品
食到咁飽原來仲有甜品!淨係睇賣相已經知好味啦!

總括來講, 呢間餐廳好有驚喜~ 一d平時冇乜特別的食材, 好似青豆木瓜咁, 佢地會整到好好味, 好特別! 牛扒都特別唔同~ 而且服務非常好~~
题外话/补充资料: 食完之後已經決定下次同男朋友去再食個牛扒=p
庆祝纪念
生日
青豆湯
田園沙律
Lime Risky
雪花西冷
2013-07-03 14 浏览
今日係朋友生日,訂左呢度,好少行開黎呢頭搵野食,因為唔熟砵蘭街一帶晚試完值得一讚!可能係因為新開,所以七點到都唔洗等位~第一樣覺得幾好既係坐落感覺幾舒服,本身裝修西式化,全店有三份一係梳化位,我地當然係坐梳化位啦,燈光暗暗地幾有情調,同女朋友去一流!不過廳面唔大但係放左唔少檯,所以如果位滿人既話應該有D迫。第二樣野值得讚既係服務生態度,好有心機同我地介紹今晚既餐湯、海鮮、廚師推介。。。而且服務方面都做得好足,就算以本人做開酒店業都要比讚!第三樣就要輪到講食物質素啦,我地食左侍應生介紹既廚師精選:燒牛仔骨同埋香草牛油焗龍利柳,仲有menu上面既海鮮茄汁意粉同埋牛扒。1)牛仔骨比我想像中大份,兩個人share食都得,焗得好香口,雖然係全熟但係一D都唔硬,有口感得黎亦唔痴牙!2)龍利柳用石紙包住黎燒,賣相唔錯,打開塊石紙時好香香草既香味飄出黎,加埋個波波形既薯容,好有心思。3)鮮茄海鮮意粉,帶子夠大粒,蝦好但牙,不過個茄汁我個人認為酸左少少。4)牛扒,雖然係西冷扒,但係食落好林同堆好多油脂,好香好滑,聽侍應哥哥講原來係日本黎既雪花西冷,唔怪之得咁好食~雖然好想試埋海鮮等等,不過真係好飽,埋單
可能係因為新開,所以七點到都唔洗等位~

雖然好想試埋海鮮等等,不過真係好飽,埋單每人二百蚊有找,旺角區黎講唔算好平,不過咁既質素算抵!
總括黎講:食物(5),服務(5),環境(4),價錢(4)
絕對值得再去!
香草牛油焗龍利柳
2013-07-03
庆祝纪念
生日
2013-07-03 25 浏览
連踩左2個星期,諗住同男朋友去食餐好既獎勵下自己點知,唔記得當日係星期5,旺角多人到飛起想搵一個寧靜d既地方食餐飯,撐下枱腳點知,四圍都係講國語既遊客,間間都排哂長龍人又餓,行到腳又斷都未坐得低又唔想俾勁貴去鋸扒唉,心灰又意冷諗住去砵蘭街食打冷是但搞掂一餐就算..點知,係打冷過少少竟然新開左間西餐廳望落都幾有feel,價錢又唔係好費,同普通鋸扒差唔多企係門口個靚女又好熱情咁介紹,最重要係唔洗等所以我地決定入去試下好過食打冷,哈哈哈哈坐定定左,都幾好feel,靜靜地有d light music姐姐倒係枱面裝飾個樽入邊既水俾我地當場嚇一嚇,問佢做咩點知原來個玻璃水樽入邊係薄荷葉,唔係普通草個一刻真係大開眼界個menu好多野揀,都唔知食咩好最後,反正咁浪漫,就嗌左2個5成熟雪花西冷牛扒等左一陣就有得食,個塊扒仲拍得住花x餐廳既厚度仲要係岩岩好5成!! 真係amazing!!見係星期五晚,第2日唔洗返工,我地就轉左飲cocktail另一伴嗌左 "Freshly Fruit Punch"我就貪個名幾得意嗌左杯 "Spring"2杯都幾好飲,清清地又唔係太甜本身想嗌多杯試,不過男朋友仔唔俾....
連踩左2個星期,諗住同男朋友去食餐好既獎勵下自己
點知,唔記得當日係星期5,旺角多人到飛起
想搵一個寧靜d既地方食餐飯
,撐下枱腳
點知,四圍都係講國語既遊客,間間都排哂長龍
人又餓,行到腳又斷都未坐得低
又唔想俾勁貴去鋸扒
唉,心灰又意冷
諗住去砵蘭街食打冷是但搞掂一餐就算..

點知,係打冷過少少竟然新開左間西餐廳
望落都幾有feel,價錢又唔係好費,同普通鋸扒差唔多
企係門口個靚女又好熱情咁介紹,
最重要係唔洗等

所以我地決定入去試下
好過食打冷,哈哈哈哈

姐姐倒係枱面裝飾個樽入邊既水俾我地
當場嚇一嚇,問佢做咩
點知原來個玻璃水樽入邊係薄荷葉,唔係普通草
個一刻真係大開眼界

個menu好多野揀,都唔知食咩好
最後,反正咁浪漫,就嗌左2個5成熟雪花西冷牛扒
等左一陣就有得食,個塊扒仲拍得住花x餐廳既厚度
仲要係岩岩好5成!! 真係amazing!!

見係星期五晚,第2日唔洗返工,
我地就轉左飲cocktail
另一伴嗌左 "Freshly Fruit Punch"
我就貪個名幾得意嗌左杯 "Spring"
2杯都幾好飲,清清地又唔係太甜

本身想嗌多杯試,不過男朋友仔唔俾....

佢有戲想睇,驚我睇睇下訓著喎~~
所以我地坐左一陣就走左lu...
不過佢應承左我下次再陪我去
 哈哈!!